Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Un englez despre Romania, rromi si educatie


de Honey in the Sunshine la: 15/01/2011 12:13:41
taguri: Salonul 
voteaza:
Articolul e destul de lung, pun aici cateva din bucatile care mi s-au parut interesante:

Dacă e un lucru pe care să-l fi învăţat în toţi aceşti 20 de ani petrecuţi în România, acesta este să nu fac generalizări. Deşi să generalizezi poate fi distractiv şi îţi lasă impresia că poţi înţelege mai uşor lumea, rezultatul este mai degrabă o gândire îngustă şi rigidă, care se poate transforma în prejudecată. Iar prejudecata poate avea tot felul de consecinţe negative. Dacă faci generalizări despre o populaţie, atunci este o certitudine statistică faptul că o mare parte din acea populaţie se va comporta deferit de regula generală enunţată de tine. Spre exemplu, românii îmi spun mereu că rromii nu ştiu cum să muncească pământul şi nu vor să meargă la şcoală, aşa că am făcut un film documentar care se cheamă Mămăliga te aşteaptă, despre o familie rromă cu 10 copii, care lucrează pământul şi care învaţă din greu ca să meargă la şcoală şi la universitate.

[...]

M-am mutat în România în 1990 şi am constatat că oamenii erau dornici să îmi împărtăşească opiniile lor, majoritatea inteligente şi interesante. Singurele opinii pe care le-am considerat şocante şi inacceptabile au fost cele legate de minorităţile etnice. În Tîrgu Mureş în 1990 (la scurt timp după violenţele inter-etnice din acel an), am întâlnit studenţi români şi maghiari ale căror atitudinii unii faţă de ceilalţi erau atât de fanatice şi pline de ură, încât mi-au adus aminte de propaganda pentru mobilizarea populaţiei din timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Din fericire, românii au o capacitate remarcabilă de a dezamorsa aceste tensiuni şi de a găsi soluţii paşnice. În 1990, jurnaliştii din Vest preziceau că Transilvania va fi divizată de un război interetnic de tip iugoslav –lucru care însă nu s-a întâmplat. Motiv pentru care şi în ziua de azi mericanii continuă să refere „Modelul Transilvania“ ca o poveste regională de succes.

[...]

Dacă urmezi logica acestui argument – că rromii sunt incapabili să muncească sau să studieze şi că sunt genetic programaţi să fure – vei ajunge rapid la concluzia că singura soluţie este să îi deportezi (sau mai rău).

[...]

Am renunţat de mult timp să mă mai contrazic cu românii pe tema etniei rrome. Cum poţi să discuţi cu cineva care are o listă întreagă de poveşti despre furtişagurile şi înşelăciunile rromilor? Se pare că mulţi dintre români îşi construiesc de-a lungul anilor un adevărat dosar mental al tuturor crimelor şi problemelor făcute de rromi.

[...]

Argumentul la care mă întorc mereu în astfel de discuţii este educaţia. Nu pot să neg sau să justific ceea ce fac unii rromi în România sau în afara ei (cerşitul în capitalele europene a crescut mult ura faţă de rromi în ultimii ani). Însă dacă oamenilor li se interzice accesul la educaţie, la serviciile publice şi la muncă, atunci cel mai probabil ei vor alege să trăiască în afara legii.

[...]

Unul dintre cele mai importante ONG-uri care susţine accesul la educaţie al copiilor rromi este asociaţia Ovidiu Rom, condusă de Leslie Hawke. Misiunea ei este ca fiecare copil român să meargă la grădiniţă până în 2020.

[...]

Hawke a reuşit să atragă foarte mulţi bani din sectorul privat, de fapt cred că ea e cel mai bun studiu de caz cu privire la succesul unei campanii de strângere de fonduri în România. În schimb, nu a reuşit deloc să îi impresioneze şi pe cei din Ministerul de Educaţie, care continuă să ţină cu dinţii de vechiul model elitist de educaţie (dezvoltarea unei elite intelectuale de tip sovietic, ignorând astfel nevoile celor din pătura de jos).

Articolul aici:
http://www.contributors.ro/dezbatere/romii-din-romania-generalizari-si-prejudecati/


Pareri?

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (116):


Raportul - de monte_oro la: 15/01/2011 13:04:53 Modificat la: 15/01/2011 13:41:58
...intre rromii care vor, intr-adevar, sa munceasca pamantul, sa invete, sa-si schimbe viata, chit ca asta poate insemna o integrare dureroasa si renuntatoare la cutume... convenabile si la marginea legalitatii si civilizatiei... si cei care nu vor... ca nu vaz niciun beneficiu din asta... si-si prefera viata stiuta, mai degraba implinatoare de bani si agoniseli, pe toate caile posibile... e cam acelasi intre romanii care vor sa supravietuiasca... adanciti numa-n "a avea"... si aia care se mira de rasaritul unei noi zile, citind o poezie sau facand-o... chiar daca si lor le vine, a doua zi, rata la casa, par exemple. N-o fi "la dunga" raportul asta, dar io cred ca-i pe-aproape...;) Si-apoi... a generaliza exceptiile, e la fel de supus erorii ca si judecata "la gramada". C-ar insemna ca deshertu-i, de fapt... o oaza, ca doar is si oaze-n deshert...Ceva de genu, orisicat...
#592159 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de irma la: 15/01/2011 13:33:59 Modificat la: 15/01/2011 13:36:24
"Însă dacă oamenilor li se interzice accesul la educaţie..."

nu cred ca se interzice accesul la educatie. dar, da, nu se face mai nimic pentru a usura accesul la ea. si nu se mai face nimic (pe vremea lui ceausescu stiu ca se mai facea cate ceva) in privinta impunerii educatiei. da, eu cred ca educatia trebuie sa fie obligatorie si statul prin toate mijloacele de care dispune trebuie sa se asigure ca toti copiii merg la scoala macar numarul acela de clase obligatorii. (pare-mi-se ca acum sunt sa faci 9 clase.)
#592162 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte - de Honey in the Sunshine la: 15/01/2011 14:03:52
nu stiu care e raportul si nici daca as avea statistici la indemana nu vad cum ne-ar ajuta.

cand e vorba de un copil de varsta pre-scolara insa, nu poti sa presupui ca va deveni hot sau cersetor pentru ca asta zic statisticile despre actuala viata a rromilor adulti.
si daca asta e presupunerea de la care pleci, tocmai pentru ca "risca" sa ingroase numarul infractorilor mai mult decat un copil din alt grup social, trebuie ajutat si sustinut in scoala cu atat mai mult.
#592166 (raspuns la: #592159) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
irma - de Honey in the Sunshine la: 15/01/2011 14:10:15
da, la nivel formal cu siguranta educatia nu-i este interzisa nimanui in Romania.

la nivel substantial insa, e greu pentru un copil rrom sa mearga la scoala si cu atat mai mult sa aiba rezultate bune.

cand eram in scoala primara, am avut la un moment dat un coleg rrom, care a venit la noi in clasa printr-a II-a sau a III-a.

invatatoarea noastra (ca un bun exemplu de elitismul despre care vorbeste englezul) ne impartise pe randuri in grupa buna, grupa mijlocie si grupa "vesela" in functie de cum ne evaluase ea capacitatile in primele luni de scoala.
ei bine, copilul tigan a fost din prima zi asezat in grupa vesela, iar pe tot parcursul anului invatatoarea a facut tot posibilul sa evite orice interactiune cu el. baiatul statea cuminte in banca lui, deci n-a fost o problema.

in anul urmator, ghici ce, n-a mai venit la scoala.

nu spun ca exemplul dat de mine se regaseste in toate scolile. dar am asa un feeling ca nici foarte diferit nu e.

#592168 (raspuns la: #592162) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
honey - de monte_oro la: 15/01/2011 14:20:24
...n-am presupus vreodata ca, automat, prin nastere, tiganu-i hot si altu academician. Dar mediul, traditia si rezistenta la mai tot ce definim noi ca fiind civilizatie si culturalizare... impregnate de la a mai fragedea varsta... si perpetuandu-se de la generatie la generatie.. devin cvasi-sinonime cu "Datul"... daca intelegi ce vreau sa spun. Iar daca esti asa de sigura pe propria ta parere, ia fa tu o excursie de documentare in romanica, du-te prin localitatile cu tigani, vezi cum is ei si-n orase, vezi cam ce proportie de tigani is "integrati", dar si cauzele reale ale neintegrarii... incepand de la fantomatica activitatea a ong-urilor facute chiar de jmecheri de-ai lor, interesati mai degraba de continuarea finantarii - deloc mica- decat de obtinerea de rezultate (ca rezolvarea problemei, ar insemna si terminarea "cascavalului" moca - vorbeste si cu madam Leslie... cam ce probleme a intampinat in astia 15 ani de cand e pe aici... si cam ce inseamna, ca proportie, cazurile "pozitive" in raport cu dimensiunea populatiei tiganesti... chestii din astea. Si-apoi, cred c-ai putea sa faci un studiu nitel mai pertinet si realist decat insusi englezu asta invocat aci.
#592171 (raspuns la: #592166) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte - de Honey in the Sunshine la: 15/01/2011 14:32:35
eu nu am spus ca tiganii sunt integrati si nici ca nu sunt.

am intrebat doar, ce e de facut cu un copil care traieste intr-un mediu degradat?
il lasi in plata domnului pentru ca a avut nenorocul sa se nasca intr-o familie care nu are de gand sa-l trimita la scoala?
#592173 (raspuns la: #592171) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
honey - de monte_oro la: 15/01/2011 14:41:23
cu Un copil... se mai pot gasi solutii... asa cum s-au mai gasit. Da' io credeam ca vorbim aci despre fenomen, despre problema integrarii etniei, in general... nu de vreun caz izolat. Ca, repet, cate-o oaza, nu schimba deshertu-n pasune...
#592174 (raspuns la: #592173) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
destul de complicat de schimbat ceva pe termen scurt/ mediu, - de 1brasovean la: 15/01/2011 14:57:41 Modificat la: 15/01/2011 14:58:34
#592175 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte - de Honey in the Sunshine la: 15/01/2011 15:06:23 Modificat la: 15/01/2011 15:08:10
daca rromii sunt 10% din populatia Romaniei x 20 milioane = 2 milioane de rromi.

presupunem ca 30% sunt de varsta prescolara (daca e sa ne luam dupa ideea ca fac multi copii) inseamna ca sunt 600.000 acesti copii.

rezulta ca pentru fiecare copil rrom exista 30 de romani ne-rromi care ar putea sa-l ajute...
#592176 (raspuns la: #592174) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
brasovene - de Honey in the Sunshine la: 15/01/2011 15:09:20
oamenii astia nu vor dori niciodata sa rezolve problema rromilor si nici nu vor incerca.

fara minoritati neagreate extrema dreapta ramane fara principalul material de propaganda.
#592177 (raspuns la: #592175) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
H. in the S., - de 1brasovean la: 15/01/2011 15:24:58
ei sunt minoritari, extremistii - din fericire.
am avut sansa sa interactionez cu romii, atat la nivel de reprezentanti cat si direct, nu o data, nu de doua ori, nu doar anul trecut.
sunt muuuulte probleme de rezolvat, de la accesul la servicii publice (inclusiv educatie), pana la aparitia unei noi generatii de lideri ai comunitatilor constienti de rolul lor, nu doar doritori de 'ciolane' asa cum sunt majoritatea azi.
altminteri cel putin dupa `90 am gresit cu totii: nu ma intereseaza cultura lor decat tangential (foarte bine, sa danseze din buric daca vor!), ma intereseaza mai ales sa mizeze pe educatie, formare profesionala si ... job-uri.
nu m-ar mira ca in curand sa apara in bugetul multianual european (direct sau mascat) fonduri pentru o 'axa tiganeasca' - sa ne dea bani sa-i tinem aici, cu mici cosmetizari si bonusuri.

e drept, asa cum suntem acum, ne comportam ca triburi diferite, atat ei cat si restul. inclusiv apusul, sa nu ne facem iluzii.

#592180 (raspuns la: #592177) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de om la: 15/01/2011 15:44:29
interesanta confa intr-un moment bine ales:) Astept inca comentarii multe de la anumiti useri!

-este greu sa nu faci generalizari, de ex chiar englezul o face in paragraful al-IV-lea pus de tine "Am renunţat de mult timp să mă mai contrazic cu românii pe tema etniei rrome."...ca doar nu a vorbit cu toti romanii, eu nu'l cunosc ;)

Mai este si subtilitatea limbii pe care nu toata lumea o intelege.
De ex nyx-ul a pus recent o confa in care exemplifica ca i-ar spus unui evreu care o batea la cap "esti un evreu prost". Aceste lucru nu este rasism, pt ca se adrese numai unui personaj fara referiri generale.
La fel ar fi fost sa spuna "esti un tigan prost"...dar calimera se schimba cand intr-un anumit context negativ spui " tziganul tot tzigan" sau "evreul tot evreu". Deh..nuante pe care englezul poate nu le-a sesizat, dar "romanul tot roman" si le poate sesiza ;)

Inchei recomandand o carte a unui englez care a trait in Fr :A year in provence" de P. Mayle :)))
#592182 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Intruder la: 15/01/2011 15:47:27
Însă dacă oamenilor li se interzice accesul la educaţie, la serviciile publice şi la muncă, atunci cel mai probabil ei vor alege să trăiască în afara legii.

as vrea si eu un singur exemplu concret, de unde sa reiasa interzicerea accesului la educatie!
nu exista nicio interdictie, dar cred ca unora le convine apa asta tulbure...
#592184 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de anisia la: 15/01/2011 15:55:41
Dacă urmezi logica acestui argument – că rromii sunt incapabili să muncească sau să studieze şi că sunt genetic programaţi să fure – vei ajunge rapid la concluzia că singura soluţie este să îi deportezi (sau mai rău).

argumentul fiind bazat pe ce? fiecare individ e capabil sa munceasca si sa studieze, cata vreme functioneaza in limitele normale. unii insa vor, altii nu. munca si educatia cer disciplina, vointa, sarguinta, curaj, rabdare, etc.
de ce unii aleg sa fure in loc sa munceasca, nu-i usor de argumentat. din afara e usor de observat, dar pana nu traieste cineva printre ei, sa le cunoasca traditiile, cultura, felul de-a gandii, prioritatile, nu are nimeni cum sa stie exact care e cauza.
de furat fura si alte natii, nu numai rromii. hoti sunt peste tot, in fiecare natie, cultura, etc. fiecare avand motivatia-i aferenta.
#592187 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Honey in the Sunshine la: 15/01/2011 16:02:50
interesanta confa intr-un moment bine ales:)

nu am ales in niciun fel momentul. astazi am citit articolul pentru ca l-a pus un prieten pe FB.

-este greu sa nu faci generalizari, de ex chiar englezul o face in paragraful al-IV-lea pus de tine "Am renunţat de mult timp să mă mai contrazic cu românii pe tema etniei rrome."...ca doar nu a vorbit cu toti romanii, eu nu'l cunosc ;)

corect, e greu sa nu faci generalizari:)

#592188 (raspuns la: #592182) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intruder - de Honey in the Sunshine la: 15/01/2011 16:04:36
probabil cuvantul nu a fost bine ales (in articolul original sau in traducere).

oricum, autorul precizeaza si ca accesul la educatie nu e interzis de vreo lege dar le e 'interzis' unora la nivel substantial din cauza problemelor cu care se confrunta cand iau in considerare sa-si trimita copiii la scoala.
#592189 (raspuns la: #592184) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nis - de Honey in the Sunshine la: 15/01/2011 16:06:51
e evident ca eu nu-i cred pe rromi infractori din nastere.

ce nu-mi da pace insa, e faptul ca tocmai cei care sunt convinsi ca progeniturile rromilor vor ajunge la hotie, la fel ca parintii lor nu se implica cu atat mai mult in a le usura accesul la educatie.
#592190 (raspuns la: #592187) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
brasovene - de Honey in the Sunshine la: 15/01/2011 16:08:47
nu m-ar mira ca in curand sa apara in bugetul multianual european (direct sau mascat) fonduri pentru o 'axa tiganeasca' - sa ne dea bani sa-i tinem aici, cu mici cosmetizari si bonusuri.

cu siguranta ca in incercarea de a gasi solutii se vor nimeri si multe solutii proaste, ridicole, ineficiente.

dar si gasirea de solutii bune e mai probabila decat daca se alege o atitudine pasiva.
#592191 (raspuns la: #592180) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
hon, - de anisia la: 15/01/2011 16:18:04
probabil pentru ca le convine sa tina atentia publica concentrata pe rromi, ca sa nu se vada cat fura ei insisi...
#592192 (raspuns la: #592190) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
usor - de Eu_pseudonim la: 15/01/2011 16:34:39
e sa vorbesti taica despre tigani, cand vezi unu` pe strada de te intreaba cat e ceasul il eviti.
a doua problema, dupa cum zicea si Eminescu, oamenii se deosebesc nu atat prin cuvinte, cat prin fapte. sau ceva mai popular "Teoria ca teoria Ioane, dar practica te-o omorat".
#592195 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
H - de Intruder la: 15/01/2011 16:45:13
le e 'interzis' unora la nivel substantial din cauza problemelor cu care se confrunta cand iau in considerare sa-si trimita copiii la scoala.

daca precizeaza, tipu-i ok.
oricum...pe langa problemele economice, invatamantul care e cum e, natalitatea mult mai crescuta in randurile lor - tiganii, unii, destul de multi...nu au printre prioritati scoala, educatia, o cariera. ei se grabesc de mici sa se casatoreasca, sa faca niste copii (multi)...si cam atat.
#592198 (raspuns la: #592189) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Baby Mititelu la: 15/01/2011 17:10:13
Este valoros articolul, pentru ca se apropie de adevar...E atat de puternica prejudecata in ceea ce-i priveste pe rromi incat chiar nu stiu ce poate fi facut practic pentru ei-si indirect pentru noi, deopotriva. "Dosarul mental"-asa e, bine punctat, parca ne nastem cu el; cum vedem, auzim un tigan, automat se declanseaza un tir de senzatii, emotii negative, pareri...
Chiar nu stiu cum-la nivel european, sa zicem-aceasta populatie sa-si gaseasca locul sub soare...
#592208 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
oare - de Sancho Panza la: 15/01/2011 17:14:38
oare ce comentariu ar fi facut Sarkozy pe marginea acestui articol?
#592210 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
I - de Honey in the Sunshine la: 15/01/2011 17:25:44
articolul mi se pare echilibrat.

iar daca autorul locuieste de 20 d ani in Romania, a avut cu siguranta timp sa-si faca o parere bazata de fapte.

adica nu ca Madonna sau alte personaje mai mult sau mai putin faimoase care se "implica" in problema rromilor.
#592212 (raspuns la: #592198) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
baby - de Honey in the Sunshine la: 15/01/2011 17:28:45
da, chiar e. rasismul e atat de impamantenit incat multi nu-l mai considera rasism.
#592213 (raspuns la: #592208) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sancho - de Honey in the Sunshine la: 15/01/2011 17:30:03
ar fi zis ca rromii e buni si frumosi dar tre' sa stea in Romania.

iar Basescu ar fi ripostat ca sunt o problema europeana, expresie deja consacrata pentru a zice "a tuturor si a nimanui".
#592214 (raspuns la: #592210) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Honey - de RSI la: 15/01/2011 18:37:46
Excelent articol. Sunt total de acord cu acest englez. Pacat ca nu sugereaza si cateva solutii practice.
#592227 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Knulp_2 la: 15/01/2011 19:25:10
Are dreptate scotianul. Romanii sunt rasisti. Nu e acelasi tip de rasism din SUA, lipseste ura, ramane doar teama si neincrederea. Dar problema mare vine de la faptul ca rasismul romanesc e institutionalizat. Nu e nici pe departe acel rasism care se practica noaptea sau in soapta printre dinti. E rasismul care se striga in tramvaie, la finante, la politie, la spital. La scoala mai ales, ce se intampla e ingrozitor. Un copil tigan nu are nicio sansa inca din clasa I iar daca insista si ajunge mai departe in sistemul romanesc de invatamant probleme devin din ce in ce mai mari. Am vazut in scoala atatea exemple oribile de rasism din partea invatatorilor si profesorilor incat imi vine sa arunc pe ei cea mai mare parte a vinei. Nu doar ca exclud copiii tigani ci ii si unesc pe cei romani impotriva lor.
In general romanii nu cred despre ei insisi ca sunt rasisti. La fel cum nu recunosc cat de importanta e problema integrarii tiganilor. Si eu am fost intrebat de un englez acum ceva vreme cum stam cu 'problema' tiganilor. Si a durat putin pana sa imi dau seama despre ce vorbeste. Dar intradevar, se considera in general (si pe buna dreptate) ca Romania are o mare problema sociala de rezolvat, dincolo de cele bine stiute.
Si chiar daca sunt un mare 'believer' in educatie, nu cred ca doar asta poate rezolva problema. Pentru ca tiganii nu traiesc doar intre ei. Ei vor avea nevoie sa se angajeze. Ca sa fiu absolut clar, dintre un tigan si un roman cu exact aceleasi calificari si experienta, un angajator va prefera intotdeauna pe roman. Aici e rasismul.
#592230 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Hon' - de nyx la: 15/01/2011 19:39:09
ce e de facut cu un copil care traieste intr-un mediu degradat?
il lasi in plata domnului pentru ca a avut nenorocul sa se nasca intr-o familie care nu are de gand sa-l trimita la scoala?daca esti statul roman, adica un dobitoc caruia nu-i pasa defel de copiii sai, degaba ii dai amenda familiei care nu-si trimte plodu la scoala sau ii decazi din drepturi pe parinti, daca nu poti asigura educatia copilului pe care-l scoti din mediul ala degradant.

e gresit sa crezi ca astfel de copii sunt doar in famlii de tigani.
#592231 (raspuns la: #592173) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 15/01/2011 19:41:28
În schimb, nu a reuşit deloc să îi impresioneze şi pe cei din Ministerul de Educaţie, care continuă să ţină cu dinţii de vechiul model elitist de educaţie

si cam ce-ar fi aia 'vechiul model elitist de educatie'?
#592232 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Knulp_2 la: 15/01/2011 19:42:51
ala cu cei mai buni in prima banca
#592233 (raspuns la: #592232) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 15/01/2011 19:49:57
la nivel substantial insa, e greu pentru un copil rrom sa mearga la scoala si cu atat mai mult sa aiba rezultate bune.

la fel de greu ii e unui copil roman dintr-o familie saraca.
si crede-ma ca nu-ti poti imagina ce spun prin 'familie saraca'.

pe aia cine-i vede?

de ce 'copiii tigani' si nu 'COPIII'?

incepe sa-mi fie sila de aia care vad cu pete, cum ii englezul asta.
daca vezi ceva nu inseamna nici ca vezi totul si nici ca intelegi ceva.
multi romani n-au un 'dosar mental' bazat pe povesti, ci pe realitate.
cu aia trebuie lucrat, iar nu cu noi, astia care vorbim din ce-auzim la altii.

#592234 (raspuns la: #592168) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 15/01/2011 19:53:55
fii serios, knulp.
habar nu am ce scoala ati facut voi, dar io-mi amintesc ca n-am stat niciodata in prima banca, ci-n ultimele trei.
si eram comandat de detasament si loctiitor pe unitate.
imi amintesc de-asemenea ca elevii obraznici erau pusi in primele banci, ca sa fie supravegheati.
asa cum imi amintesc cum erau dusi cu arcanu la seral si aia care vroiau sa faca liceul, si aia care nu vroiau.
si-asta-nsemna, logic, ca aveau deja opt clase.
#592235 (raspuns la: #592233) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nyx - de Knulp_2 la: 15/01/2011 19:54:29
pai in general sunt probleme uriase cu educatia, nu zice nimeni ca nu. Dar asta e alta problema.
Mai e o problema cu milioane de oameni carora nu li se ofera aceleasi sanse. Inclusiv in scoala. Despre asta vorbim.
#592236 (raspuns la: #592234) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 15/01/2011 20:03:37

fac parte din aia de la scoala. si, daca voi vorbiti aici din ce vi se pare ca stiti, io vorbesc din ce vad zilnic.

du-te tu in clasa de copii de 11 ani si zi-le-asa:
- copii, nu-l mai marginalizati pe gigi, va rog. e si el copil, nu-i diferit de voi.
si copiii incet incet fac cum li se cere, convinsi ca gigi e copil si el, doar copil, nu tigancopil.
si iata ca intr-o zi cuiva ii lipseste un stilou si nu se gaseste hotul.
nimeni nu-l banuieste pe gigel.
cand altcineva ramane fara telefonul mobil, dirigintele il gaseste la gigel.
- vedeti, doamna, vedeti, tiganu-i tot tigan.

(caz real, din care mai am vreo suta)

hai tu, knulp si te lupta cu realitatea, ca io m-am saturat da englezi care mi-arata cum muncesc zece tigani pamantul.
nu de-alta, dar mai bine-ar veni englezu sa-mi arate cum imi scot io camasa-n fata copiilor.
ca io i-am invatat sa nu se fereasca de gigel.
#592239 (raspuns la: #592236) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nyx - de Knulp_2 la: 15/01/2011 20:27:46
aha... deci adevarul e ca fura :))
deci despre asta vorbim.
atunci, hai sa facem un partid si sa ii deportam. Sau macar sa ii castram sau sa le pune GPS-uri la glezne. Daca tot fura... macar se ne aparam si noi de ei.

si acum, pe bune, hai ca a furat Gigel stiloul. De ce l-a furat? L-a furat pentru ca e tigan si asta fac tiganii, fura? Ar trebui mai degraba invatati copiii cum sa se fereasca de tigani? Ar trebui facute clase speciale? Despre ce vorbim?
#592241 (raspuns la: #592239) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
knulp - de zaraza la: 15/01/2011 20:38:15
problema este ca era un singur tigan intr-o clasa cu 30 de copii si tocmai ala a furat telefonul mobil.
#592244 (raspuns la: #592241) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de Knulp_2 la: 15/01/2011 20:39:46 Modificat la: 15/01/2011 20:40:50
deci nu exista rasism in Romania pentru tiganii intradevar fura, nu?
Adica rasismul se legitimeaza.
#592245 (raspuns la: #592244) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
knulp_2 - de Eu_pseudonim la: 15/01/2011 20:40:00
depinde de educatie si de ce a simtit/vazut/auzit copilul de la parinti.
Daca sunt ignorati, normal ca isi vor dreptatea. si asta e adanc inradacinat in mintea lor, ca toata lumea este impotriva tiganilor. si astfel ei vor sa arate ca sunt tari.
acum sa o luam sincer, eu copilu` strazii m-au abandonat parintii la 3 ani. cresc, vad cum oamenii nu se uita la mine, le sunt indiferent. atunci in mintea mea (considerand ca \,\ creierul este in plina constructie) se creeaza o imagine a ceea ce inseamna singuratate. si vreau sa le demonstrez ca nu`s asa de prost, de animal cum cred ei.
Atunci incep sa fur(acesta poate fi un caz, mai sunt si alte multe cazuri in care copilul tigan poate fura cu alte scopuri), sa fiu imoral, sa nu-mi mai pese de nimeni si de nimic cum nici lor nu le-a pasat de mine.
nu este logic?
#592246 (raspuns la: #592241) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de munteanu rodica la: 15/01/2011 20:42:48 Modificat la: 15/01/2011 20:43:23
Mai zilele trecute într-o discuţie cu cineva am spus ca ţiganii ca etnie sunt
un popor complet needucabil.Am specificat excepţiile, care cu toată stradania nu au reuşit să facă ceva pentru semenii lor.Nu social sau politic ci ca mentalităţi.
Mi-a explicat omul că oricit ar învăţa la şcoală sau în societate ei acordă prioritate si supunere părerii părinţilor şi a bulibaşei.Pentru că aşa sunt educaţi din faşă.Atunci mi-am amintit de nunţile tiganeşti între copii, care nu au nici un cuvînt de spus.Iar conferinta aceasta îmi confirma ideea ca de fapt necazul este la radacini ,mai ales în mentalităţi.
Si de fapt nu doar mentalitaţile lor trebuie schimbate.
#592247 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
munteanu rodica - de Knulp_2 la: 15/01/2011 20:45:52
:)))))
nu imi vine sa cred ce aud
un popor complet needucabil?

deci problema nu e ca romanii sunt rasisti ci ca tiganii nu isi schimba obiceiurile murdare, nu?
#592248 (raspuns la: #592247) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza, nyx - de Knulp_2 la: 15/01/2011 20:48:22
ati auzit vreodata de 'confirmation bias'?
#592249 (raspuns la: #592244) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
knulp - de zaraza la: 15/01/2011 20:48:32
a, bineintele ca exista rasism in romania. eu sunt perfect de acord cu ceea ce spune articolul americanului. in acelasi timp, inteleg perfect acel "tiganul, tot tigan!".
#592250 (raspuns la: #592245) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pseudo - de Knulp_2 la: 15/01/2011 20:56:00
pe undeva ai dreptate, dar nu in totalitate.
Daca este intradevar un procent mare de criminalitate in randul tiganilor asta are legatura directe cu faptul ca ei sunt de mici exclusi din comunitatea larga. Si procentul oricum nu e atat de mare pe cat pare pentru ca e strans legat de saracie. Iar in general, tiganii sunt mai saraci decat romanii (nu au cum sa se angajeze, nu prea au cum sa se educe (chiar daca ar dori asta)). Adica, omul cu cat e mai sarac cu atat i se rupe de regulile societatii (mi se pare si normal sa fie asa). Iar cum comunitatile de tigani sunt extrem de sarace (la nivel de ev mediu) e absolut firesc sa se descurce cum pot.

#592251 (raspuns la: #592246) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de Knulp_2 la: 15/01/2011 21:03:04
hai sa iti povestesc o chestie interesanta.

Eu m-am nascut prin vestul tarii. Unde, nu stiu exact de cand si in ce imprejmurari, au venit foarte multi din Moldova la munca. In general oameni cu putina educatie si facand tot felul de munci necalificate si prost platite. Ma crezi ca asa cum am auzit "tiganul tot tigan" am auzit "moldoveanul tot moldovean"? Stiai ca se zice despre moldovean ca e prost, hot, betiv si scandalagiu? Ce inseamna asta? Formeaza moldovenii o categorie anume din marele popor roman?
#592253 (raspuns la: #592250) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
honey - de proletaru la: 15/01/2011 21:07:48
e interesant punctul de vedere pe care l-ai prezentat. legat de intentiile tipului ala, nu ma mir ca nu a reusit prea multe... nici eu n-as fi reusit mare lucru in Etiopia.

cat despre tigani, eu nu mai cred in civilizarea lor domestica. la modelulul lor cultural, la modul si stilul de viata al majoritatii celor din aceasta etnie, doar coercitia ii mai poate indrepta.
#592255 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
oho! - de zaraza la: 15/01/2011 21:17:45 Modificat la: 15/01/2011 21:23:32
la noi (in dobrogea) li se zicea "sarme" la moldoveni. de ce sarme (nu stiu daca e adevarata povestea, dar o spun) pentru ca fiind foarte saraci, nu aveau bani sa isi ia bilet de tren si calatoreau pe acoperisul trenului. si exista un "conducator" de trupa, care era atent cand trenul se apropia de cate o intersectie si ii atentiona pe ceilalti: "sarmaaaaa!". si toti moldovenii de pe acoperis luau pozitia culcat, ca sa nu se propteasca in vreo sarma de curent.

deci da, te cred. totusi, moldovenii, asa saraci cum erau atunci (cred ca exodul asta de moldoveni s-a petrecut cam acum 30-40 de ani), unde au ajuns, au muncit cinstit si au reusit sa-si faca un rost. si acum sunt perfect integrati atat ei insisi cat si COPIII lor. nu mai e nicio diferenta.

si ca sa nu zica om ca sunt rasista, eu insami sunt moldoveanca, bunicii mei au plecat din basarabia in 41 cu o caruta, un cal si 3 copchii. au fost saraci lipiti, deportati ulterior in baragan. si totusi bunica, care era analfabeta, le zmulgea din mana fiicelor ei lucrul de mana si le spunea: lasa mama astea, pune mana pe carte! eu toata viata am cusut, si la ce mi-a folosit?

si ca sa revin la tigani, sunt de acord ca numai prin educatie ii poti integra. macar sa fie inteligent statul roman sa atraga fonduri europene pentru scolirea tiganilor. chiar nu ma deranjeaza daca se face discriminare pozitiva aici si se scolesc numai tiganii, nu si romanii foarte saraci.
#592257 (raspuns la: #592253) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de proletaru la: 15/01/2011 21:34:57
da, mitul cu sarma e destul de exact doar ca in era constructiei socialiste, anii in care incepe industrializarea si implict stramutarea maselor de muncitori necalificati din regiunea moldovei, nu prea existau linii electrificate de tren. pe moldoveni ii aduceau cu camioanele, in functie de orasul sau zona unde se construiau fabrici in transilvania sau muntenia. in marile orase existau tramvaie electrice si moldovenii erau atentionati ca vine sarma si trebuiau sa se aplece.

ca tot suntem la capitolul asta, stii cum se numeste o casnicie dintre un oltean si o moldoveanca?
R: praz bobinat!
#592261 (raspuns la: #592257) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
prole - de Knulp_2 la: 15/01/2011 21:34:58
cat despre tigani, eu nu mai cred in civilizarea lor domestica. la modelulul lor cultural, la modul si stilul de viata al majoritatii celor din aceasta etnie, doar coercitia ii mai poate indrepta.

nu, nu pot sa iti dau dreptate. Nu s-a incercat niciodata cu adevarat integrarea comunitatilor de tigani in societatea romaneasca. Si chiar daca se va incerca, va fi extrem de greu. Dar asta nu din cauza a ce zici tu, modelul cultural al tiganilor, ci din cauza societatii romanesti care e bolnava si plina de puroi. Si nu ma refer doar la rasism.

Dar, asta nu inseamna ca prin eforturi sustinute pe parcursul a cate generatii nu se va putea face ceva. Dar trebuie muncit nu la 'mentalitatea' tiganilor ci la 'mentalitatea' romanilor.

Pentru ca tiganii nu fura pentru ca sunt tigani ci pentru ca sunt saraci. Si sunt saraci pentru ca sunt tigani. E atat de simplu.
#592262 (raspuns la: #592255) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de proletaru la: 15/01/2011 21:36:55
posibil sa ai dreptate. eu nu mai cred in asemenea idei.
#592263 (raspuns la: #592262) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
prole :)) - de zaraza la: 15/01/2011 21:39:30
aha, merci! o sa-mi adaptez povestea :)

nu stiam aia cu praz bobinat, lol
#592264 (raspuns la: #592261) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zara - de proletaru la: 15/01/2011 21:46:48
dar de unde iti dai seama ca mirele e moldovean?
R: are trening nou!
#592268 (raspuns la: #592264) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
eu o stiam: - de zaraza la: 15/01/2011 21:54:10
cum recunosti mirele la o nunta de manelisti?
#592272 (raspuns la: #592268) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
integrarea... - de om la: 15/01/2011 22:03:56
mi se pare tare aiurea daca vorbim la nivel de valori culturale/obiceiuri, dar nu mi se pare aiurea daca vorbim dpdv al legii !

Cand legea este aplicata dupa ureche si politia prefera sa-si traga spaga in locul pistolului din teaca....se ajunge...la ce s-a ajuns :((
#592282 (raspuns la: #592262) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
knulp - de zaraza la: 15/01/2011 22:13:24 Modificat la: 15/01/2011 22:15:28
Pentru ca tiganii nu fura pentru ca sunt tigani ci pentru ca sunt saraci. Si sunt saraci pentru ca sunt tigani. E atat de simplu.

zici? ia sa vizitezi tu Alexandria (nu aia din Egipt) si satele din jur. sa vezi acolo palatele tiganesti in toata splendoarea lor. cu bemweuri in fata. crezi ca alea sunt facute din munca cinstita (n-are cum, ca propietarii sunt pe ajutor social, majoritar)?

o sa zici ca nu fura numai tiganii. de acord, toti fura in romania! aia din topul bogatilor fura cel mai dihai. ("hai ma george ma, chiar nu mai e nimic de furat in romania? chiar s-a furat tot?" - asta e o alta replica a unui magnat, intervievat in Kapitalism, documentarul ala de care-ti povesteam)
#592292 (raspuns la: #592262) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de Knulp_2 la: 15/01/2011 22:24:39

daca tiganii respectivi lucrau acum douazeci de ani la cine stie ce firma de contabilitate, publicitate, sau mai stie eu ce, daca aveau rate la banca, masina in leasing, pozitie sociala acceptabila, nu mergeau in franta la cersit sau in italia la furat.

iar bogatii nu fura. Ei sunt corupti. E altceva. Cand vorbim despre tigani nu ne referim la cine stie ce tranzactii ilegale cu actiuni rompetrol ci la portofelul din tramvai, la stiloul lui gigel.

Dar sa ne imaginam ca aia din palate nu furau, nu mergeau la cersit. Ce faceau in tara? Cum isi cumparau ei casa si masina si frigider si ce o mai fi? E aproape imposibil pentru un roman de rand sa traiasca darmite pentru un tigan pe care nu il angajeaza nimeni decat ca gunoier sau salahor.
#592293 (raspuns la: #592292) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de Knulp_2 la: 15/01/2011 22:27:17
legea si, mai precis, felul in care se aplica reprezinta o cultura. Iar cultura nerespectarii legii e in primul rand romaneasca si mai apoi tiganeasca.
#592294 (raspuns la: #592282) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
knulp - de zaraza la: 15/01/2011 22:31:30 Modificat la: 15/01/2011 22:37:30
Dar sa ne imaginam ca aia din palate nu furau, nu mergeau la cersit. Ce faceau in tara?

eu chiar sunt curioasa cum traiau tiganii in comunism. ca era mai usurel cu plecatul la furat in strainatate. unii mai traiau in satre si cumparau/vindeau sticle goale. faceau ceaune si cratite, le vindeau prin satele pe unde se pripaseau temporar. mai furau cate-o gaina sau un miel, dar nimic grav. insa satrele astea erau prea putine. si restul tiganilor? eu cred ca erau "incadrati in munca", pentru ca pe vremea lu´ceasca nu exista sa nu ai loc de munca, indiferent ce natie erai.

si poate nu-mi mai amintesc eu corect perceptia oamenilor, dar cand poposea satra in sat, satenii nu erau agresivi cu tiganii. isi pazeau ceva mai bine pasaretul de curte, dar pe de alta parte erau incantati ca pot sa-si schimbe sticlele goale pe ceaune, ca mai isi iau o podoaba-doua, uneori ma luau si oameni cu ziua la diverse munci. deci exista un schimb tigani-sateni si fiecare isi stia locul si era multumit cu el.
#592295 (raspuns la: #592293) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dear all - de Honey in the Sunshine la: 15/01/2011 22:35:52
RSI:
Pacat ca nu sugereaza si cateva solutii practice.

sugereaza una: bugetul pentru educatie sa fie distribuit mai echitabil, in loc sa se acorde privilegii scolilor prestigioase din centrele oraselor. familiile cu cea mai mare nevoie de scolarizare (de rromi si romani nevoiasi) sunt la sate, si cred ca stim cu totii in ce conditii sunt scolile lor.

nyx:
e gresit sa crezi ca astfel de copii sunt doar in famlii de tigani.

cu siguranta. dar fiindca tiganii sunt in general aproape fara niciun fel de scoala e clar ca de obicei au de ales doar intre a trai in mizerie sau confortabil prin delincventa.

habar nu am ce scoala ati facut voi, dar io-mi amintesc ca n-am stat niciodata in prima banca, ci-n ultimele trei.

eiii, asta e o alta discutie foarte-foarte interesanta. nu intru acum in ea pentru ca ar fi prea multe de spus, dar o sa scot neaparat o confa pe tema asta.

nu de-alta, dar mai bine-ar veni englezu sa-mi arate cum imi scot io camasa-n fata copiilor.
ca io i-am invatat sa nu se fereasca de gigel.


poate o sa-ti para de prost gust ce spun, dar mai bine fara stilou si telefon decat rasist.

zaraza: n-o stiam pe asta cu sarma. e adevarat ca in vestul tarii moldovenii sunt inca priviti cu... suspiciune. in schimb impotriva "nemtilor" exista o puternica prejudecata pozitiva :)))

rodica: spui ca sunt needucabili pentru ca asa au fost educati. atunci poate pot fi educati si sa fie educabili. atat cat o poate face societatea.

Knulp: de acord cu tot ce ai spus. cred ca de-acum poti vorbi linistit si in numele meu :)
#592296 (raspuns la: #592227) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de Knulp_2 la: 15/01/2011 22:40:10
sigur ca da. Erau incadrati in munca. Ok, in ceea ce priveste educatia inca erau discriminati la scoala de catre invatatori, profesori etc. Dar in ceea ce priveste munca erau ca oricine, in mare parte. Nu era chiar in regula pentru ca (dupa cate stiu eu) nu prea aveau sansa unui loc de munca cu high social status (scuze de romgleza) dar totusi puteau sa se intretina si sa traiasca relativ recent. Or tocmai asta e problema acum. Piata muncii in Romania acum e atat de dezechilibrata incat angajatorul are de unde alege iar de obicei tiganul e ultimul ales. Si atunci ce sa faca?
#592297 (raspuns la: #592295) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...