-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Modelul elitist de educatie


de Honey in the Sunshine la: 17/01/2011 13:17:50
taguri: Salonul 
voteaza:
In articolul despre rromii din Romania, Rupert Wolfe Murray spune despre modelul de educatie romanesc:

cei din Ministerul de Educaţie, care continuă să ţină cu dinţii de vechiul model elitist de educaţie (dezvoltarea unei elite intelectuale de tip sovietic, ignorând astfel nevoile celor din pătura de jos).

Lesne de inteles ca e o afirmatie destul de dura si cu potential de controversa.

Experienta voastra cu scoala romaneasca v-a lasat impresia asta?
Daca ati avut contact (chiar si tangential) cu alte sisteme, l-ati califica pe cel romanesc ca fiind elitist, relativ vorbind?

E bine ca e, e bine ca nu e?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (175):


Iata - de monte_oro la: 17/01/2011 13:52:58 Modificat la: 17/01/2011 13:55:16
..inca o dovada ca un englez, oricat de bine intentionat ar fi fost, nu pricepe ce-i cu elitele alea intr-un sistem de educatie precum cel din romania comunista. Si cum naiba sa fi fost elitist, cand in ultimii 5... chiar spre 10 ani, erau obligatorii 12 clase? Dimpotriva, era prea nivelator-popular... cel putin la nivelul strict al studiilor si diplomei preuniversitare. Ca mai apoi, la facultate, nu mai incapea chiar oricine... ca dupa 90... cu jde miile de studenti facuti pe banda rulanta la tot felul de universitati particulare dubioase... da... acolo pot spune ca era un soi de elitism... da unu bun. Ca nu tot Dorelul care trecea prin liceu ca voda prin loboda, mimand scoala - pen ca profesorii o luau ei pe cocoasa daca Dorel nu trecea clasa - putea sa intre si la o facultate. Si nu, cand zic de universitati.. nu bag in oala... p-alea serioase de azi, de tip occidental ori necesitatea in sine a universitatilor particulare. Dar nu in formele aberante ale romaniei din ultimii 20 de ani...
#592443 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Homo Stultus la: 17/01/2011 14:07:18
Nu. Sistemul de invatamant romanesc este destul de slab. Am posibilitatea sa il compar. Pentru un curs oarecare in afara a trebuit sa muncesc mult mai mult decat pentru un master in Romania.

E usor sa termini o facultate cu note bune si cu un efort intelectual moderat (fara pile, cunostinte si relatii - P.C.R.)

Chiar nu imi imaginez cum ar putea cineva crede ca in Romania invatamantul e de tip castalian. Cand exista foarte multe posibilitati de a studia gratuit sau la preturi infime, apare si blazarea. Din cate am observat eu (atat ca elev/student cat si de partea cealalta a baricadei) blazarea este definitorie. Tiparul e "sa ne descurcam" si "sa scapam si de examenul asta". Parca invatamantul (mai ales cel superior) ar fi un drept cuvenit, nu o onoare.

Cand un profesor ia salariul sub sapte milioane e clar ca va investi fiecare strop de energie in munca sa... Mai sunt cretini care se gasesc sa il si condamne ca "nu se ocupa". Apostolatul o fi fost la moda pe vremea lui Spiru Haret. In economia de piata cat platesti atat primesti. Ceea ce nu exista in mentalitatea romanului: simtul proportiei.

Eu as desfiinta 70% din universitati. Banii i-as da celorlalte 30%. In felul asta un loc la universitate ar fi mult mai greu de obtinut. Si ar studia cei care intr-adevar merita. Pentru restul taxe prohibitive. Nu e rusine sa inveti un mestesug. Nu toti trebuie sa fie doctori in ceva.

Mi-as dori un sistem elitist de invatamant. Deocamdata putem pune invatamantul romanesc in categoria antonime a acestui sistem.#592444 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte - de Honey in the Sunshine la: 17/01/2011 14:21:58
ce mi se pare mie elitist in modelul romanesc:
examenele iti decid soarta mult prea devreme. un copil de 14 ani care da capacitatea probabil n-are habar la ce liceu vrea sa mearga, de ce e important sa invete s.a.m.d. daca ia nota mica la examen o sa mearga la un liceu prost si apoi la o facultate asemenea sau la niciuna. si asta doar pentru ca a ratat un examen, facut intr-un anumit fel, care nu poate sa spuna mai nimic despre inteligenta, talentul sau pofta de munca a viitorului adult.

in rest, de acord cu mare parte din ce ai zis.
#592446 (raspuns la: #592443) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Intruder la: 17/01/2011 14:25:47
dupa mine, ministerul educatiei din Romania respecta cererea - si de-aici oferta.
intotdeauna, nea' Ion-Gheorghe-Vasile-etc o sa-si vrea copiii la scoli multe si cu staif...chiar daca acesti copii se pricep mai bine la dat cu rindeaua decat la dat cu pixul.
bineinteles - ei vor fi viitori nea' Ion-Gheorghe-Vasile-etc.
tot "belsugul" de texte de pe cafenea, ilustreaza la scara redusa ceea ce vreau sa zic.
altfel spus, in Romania nu exista omul potrivit la locul potrivit.

apropo si off topic...in Tunisia a fugit presedintele. al nostru de ce naiba sta pe loc? :D

#592447 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
HS - de Honey in the Sunshine la: 17/01/2011 14:26:51
si in cazul tau o sa ma leg doar de partea cu care nu sunt de acord, ca altfel doar ne batem pe umar :)


Eu as desfiinta 70% din universitati. Banii i-as da celorlalte 30%. In felul asta un loc la universitate ar fi mult mai greu de obtinut. Si ar studia cei care intr-adevar merita. Pentru restul taxe prohibitive.


cum hotarasti cine merita? pe baza bacului, a mediilor din liceu? la liceu se fac o multime de materii, daca elevul respectiv nu e bun la toate, nu inseamna ca nu poate fi bun la o facultate cu o specializare bine definita.

sau hotarasti pe baza unui examen de admitere? adica iti e decisa soarta si viitorul profesional de un singur examen?

eu cred ca trebuie sa li se dea tuturor ocazia sa incerce si sa demonstreze daca sunt sau nu in stare. dar nu cu unul-doua examene, ci macar cu un an de studiu. daca la sfarsitul anului rezultatele sunt complet nesatisfacatoare mi s-ar parea corect ca studentul sa fie trimis acasa.
#592448 (raspuns la: #592444) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Homo Stultus - de amari la: 17/01/2011 14:36:47
"Cand un profesor ia salariul sub sapte milioane e clar ca va investi fiecare strop de energie in munca sa... Mai sunt cretini care se gasesc sa il si condamne ca "nu se ocupa". Apostolatul o fi fost la moda pe vremea lui Spiru Haret. In economia de piata cat platesti atat primesti. Ceea ce nu exista in mentalitatea romanului: simtul proportiei."

Cred ca omitand un "nu" a iesit o contradictie in acest fragment.
Cam pe general vorbind in sistemul romanesc tocmai pregatirea si studiile facute nu pe bani si pile sunt cele mai prost remunerate aproape in orice domeniu.Valorile dar si principiile societatii s-au cam schimbat si mult prea multe sunt privite numai din si prin prisma banului.Daca cei care-s capabili ar fi platiti conform performantelor propii atunci cred ca ar fi putini cei care s-ar ridica peste cele sapte milioane.
A presta o munca a carei calitate e in raport direct cu plata-n bani este un lucru normal.

#592449 (raspuns la: #592444) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Honey in the Sunshine - de Homo Stultus la: 17/01/2011 14:41:46
Esti mult mai generoasa decat mine. Admiterea poate sa fie facuta in varianta mixta: medii din liceu, bac si examen de admitere.

Ma gandesc la sistemul german. Ei sunt mult mai decisi. Te trimit la scoala care ti se potriveste la 10-12 ani.

Cine plateste pentru anul de incercare? Din partea mea sa incerce. In cazul in care se dovedesc nesatisfacatori, ai fi de acord sa plateasca pentru anul respectiv?

Mi-as dori taxe mari nu din rautate. Buget mare pentru o institutie de invatamant inseamna ca acea institutie isi va putea permite sa aduca profesori si oameni care inseamna ceva in domeniul lor. Asta ar permite sistemului romanesc sa se conecteze la realitatile contemporane.
#592451 (raspuns la: #592448) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
HS, - de anisia la: 17/01/2011 14:43:03
Tiparul e "sa ne descurcam" si "sa scapam si de examenul asta". Parca invatamantul (mai ales cel superior) ar fi un drept cuvenit, nu o onoare.

ai sa te miri, dar si pe aici sunt o gramada care invata doar sa treaca un examen, sa scape de el cum ar veni. nu din acelasi motiv (blazarea), ci din lene. pur si simplu lene.
ori nivel scazut de ambitie. le e suficient atat. nu au pretentie de la sine insisi.

ce ma doare pe mine, e ca astfel de indivizi, la sfarsitul studiului, primesc aceasi diploma de absolvire, de la aceasi scoala. ce valoare mai are ea diploma aia, cand unii au trecut prin scoala ca gasca prin apa?
#592453 (raspuns la: #592444) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"model elitist de educaţie" - de 1brasovean la: 17/01/2011 14:47:17
domnul englez vorbeste prostii mai mult, ca suna frumos.
e vorba de cu totul altceva: initial se poate sa fi fost un model (mai mult) propagandistic (de, trebuia creat omul nou, conform SSMD - spre ex.),
apoi e vorba doar de prostie, multa prostie, nici vorba de 'modele elitiste'.
#592456 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
amari - de Homo Stultus la: 17/01/2011 14:55:15
"Daca cei care-s capabili ar fi platiti conform performantelor propii atunci cred ca ar fi putini cei care s-ar ridica peste cele sapte milioane."

E oarecum vicios. Nu muncesc pentru ca nu primesc bani si nu primesc bani pentru ca nu muncesc.

Din partea mea daca nu sunt in stare sa sara peste cele sapte milioane, sa mearga acasa. Cunosc insa cazuri de profesori care, de-a lungul carierei, au avut peste 10 olimpici internationali. Si ei tot sapte milioane. Plus batjocura aceea numita "salariu de merit". E cam greu sa te uiti in ochii unui astfel de om spunand "conform performantelor".

Ar trebui sa ne reevaluam umanismul. La fel si acea sintagma "toti merita sanse egale." Pai egalitatea o punem langa ultimul sau langa primul?

Mie imi plac oamenii. Nu vreau insa sa ma serveasca la restaurant un doctor si sa ma opereze un ospatar.

Oamenii nu sunt egali. De aici trebuie pornit. Unii sunt apti pentru unele lucruri altii pentru altele. Stiu ca apt/inapt suna militareste. Asta nu e neaparat ceva rau.
#592458 (raspuns la: #592449) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Honey - de monte_oro la: 17/01/2011 14:58:37
tu vb despre ziua de azi... eu ma refeream la acel "elitism" comunist al sistemului de educatie... incriminat de englez. Despre asta de azi, nu-s in cunostinta de cauza prea amanuntit... constat doar rezultatele lui... pe strada, prin juru-mi.
#592459 (raspuns la: #592446) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
HS - de Honey in the Sunshine la: 17/01/2011 15:08:56 Modificat la: 17/01/2011 15:10:11
Ei sunt mult mai decisi. Te trimit la scoala care ti se potriveste la 10-12 ani.

da, dar la Gymnasium se face o gama de materii foarte ampla in primii ani, iar in ultimii ai multe materii optionale. nu-ti hotarasti soarta impartind lumea in real-uman inca de la inceput.

oricum, dupa mine e muuuult prea devreme ca sa decizi daca un elev e destul de bun pentru Gymnasium sau nu.

Mi-as dori taxe mari nu din rautate. Buget mare pentru o institutie de invatamant inseamna ca acea institutie isi va putea permite sa aduca profesori si oameni care inseamna ceva in domeniul lor. Asta ar permite sistemului romanesc sa se conecteze la realitatile contemporane.

tot din realitatea contemporana e si criza imprumuturilor studentesti care se apropie in SUA.

invatamantul ar trebui sa fie gratuit pe criterii de merit sau la costuri accesibile pentru studentii care nu dau dovada de excelenta.
cel mai corect cost "accesibil" ar fi un procent din venitul familiei de provenienta.
#592461 (raspuns la: #592451) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nis - de Honey in the Sunshine la: 17/01/2011 15:14:25
si pe aici sunt o gramada care invata doar sa treaca un examen, sa scape de el cum ar veni.

daca se intampla asta, e si vina felului in care sunt structurate examenele. daca le poti trece doar in mod mnemonic, fara o intelegere profunda a subiectului, e clar ca tentatia de a invata putin e mare.
#592462 (raspuns la: #592453) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Honey - de TeodoraPA la: 17/01/2011 15:17:17
Nu inteleg la ce se refera cand spune model elitist de educatie...

Ce stiu sigur e ca in general cadrele didactice nu sunt pregatite pentru a face fata copiilor cu probleme de integrare si de comportament si cand spun asta nu ma refer la 'scolile speciale', adica cele la care merg copiii cu retard. Ci ma refer la copiii care provin din familii sarace, dezbinate, cu violenta in familie si alcoolism, etc.
Parerea mea e ca la scolile slabe (copii problema de obicei raman la scolile de cartier, alea mai slabe) e nevoie de cadre didactice pregatite sa faca fata nevoilor acestor copii, si nu neaparat doxa de carte. In plus, trebuie sa se asigure accesul la un consilier sau pedagog sau psiholog, etc.
Exemple am destule, dar vreau sa va dau unul. Sora-mea preda acum cativa ani la 3 scoli - una de elita, una mai slaba de cartier, si una mai cu probleme dintr-un cartier vaisiamar, saracime, rromi, etc. La asta din urma imi povestea ca baietii se luau pur si simplu la bataie la ora in clasa, veneau cu cutitul la scoala, unuia ii furasera pantofii si statea ala descult, etc. Cand sare un copil cu cutitul la altul la gat chemi politia, dar cand ai un copil la care saptamana trecuta i s-a spanzurat tata si a ramas singur cu sase frati si are mama alcoolica, vrei sa il duci la psihologul scolii sau la un consilier, sa stea de vorba cu el, ca nu esti pregatit pt asa ceva...
#592463 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Honey in the Sunshine - de Homo Stultus la: 17/01/2011 15:29:19
Criza imprumuturilor studentesti datorandu-se? Poate faptului ca multi doresc o cariera pentru care nu au aptitudini suficiente.

O facultate o faci pentru a profesa. Daca doresti doar informatie, o poti capata usor in zilele noastre. :)

Sunt multi care se inscriu cu sacrificii mari la o facultate de renume la finalul careia nu vor avea nicio sansa. Lipsa perspectivei datorandu-se faptului ca exista altii care sunt mult mai buni. Nerealismul este o problema.

Nu te imprumuti 300 de mii de dolari ca urmezi Business School la Harvard cand nu esti sigur pe ceea ce o sa faci. Sau daca nu ai aptitudini in domeniu. E drept ca o scoala de genul asta te ajuta sa cunosti oamenii care trebuie. Dar nu poate singura sa iti bage bani in buzunar. La final vei cunoaste foarte multi oameni. Vei avea insa si o datorie de 300 de mii. (suma este pur simbolica).

Invatamantul superior nu este obligatoriu, nici nu ar trebui sa fie pentru oricine. Din acest motiv voi sustine mereu ca el trebuie sa fie foarte selectiv. Elitist.
#592466 (raspuns la: #592461) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de TeodoraPA la: 17/01/2011 15:37:22
Revin... ma gandesc ca la asta se refera cand spune ca e elitist sistemul de invatamant romanesc, la faptul ca nu se adreseaza copiilor din clasele sociale de jos si celor cu probleme de comportament. Si prin "nu se adreseaza" inteleg nu are interes, solutii, specialisti, etc.
Sau?
#592468 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
HS - de Honey in the Sunshine la: 17/01/2011 15:44:53 Modificat la: 17/01/2011 15:49:06
simplifici in mod grosolan si ajungi la concluzii gresite, serios.

in primul rand imprumutul pentru o facultate il faci la inceputul ei, nu la final. moment in care nu prea ai de unde sa stii cu ce competitie te vei confrunta si in consecinta notele.

in exemplul dat de tine cu Harvard: sa zicem ca fiul tau e admis. costurile sunt 40.000 de dolari pe an, bani pe care presupunem ca nu ii ai (cum nu-i au majoritatea familiilor). cam ce fel de informatii ai tu ca sa decizi daca fiul tau va avea destul succes incat sa-si plateasca linistit datoria? prost cu siguranta nu e, ca altfel nu intra.

chestia e ca orice facultate care se respecta aplica o gaussiana cand vine vorba de note. asta inseamna ca diferente foarte mici in capacitati/cunostiinte se pot traduce in diferente mari de note. evident cei cu note mari vor avea cele mai bune joburi (in majoritatea cazurilor, nu e neaparat o regula).

asta ar fi explicatia 1), cea de bun simt.
iti dau si explicatia economica, daca vrei.

in momentul in care esti admis la o facultate buna consideri salariul mediu pe care il au absolventii si in felul asta decizi daca poti sa platesti sau nu imprumutul. taxele la randul lor sunt functie de salariul mediu, pentru ca altfel nu ar exista cerere pentru facultatea respectiva, sau ar fi prea multa.

daca de la o perioada la alta conditiile economice se schimba, salariul mediu se ajusteaza imediat, in timp ce taxele raman neschimbate, sau coboara abia cand apare un semnal clar de micsorare a veniturilor. e evident ca se produce un dezechilibru, in care cateva promotii raman cu buza umflata (pana se reface situatia economica, sau pana cand taxele vor reflecta noul salariu mediu).

Invatamantul superior nu este obligatoriu, nici nu ar trebui sa fie pentru oricine. Din acest motiv voi sustine mereu ca el trebuie sa fie foarte selectiv. Elitist.

La sfarsitul bachelor-ului aveam medii si scor la GMAT cat sa pot intra in aproape orice graduate school din lume. nu am ales-o pe cea mai buna ci pe cea care imi oferea cel mai bun raport calitate-costuri. tu nu ai fi facut la fel?
#592469 (raspuns la: #592466) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Teodora - de Honey in the Sunshine la: 17/01/2011 15:47:32
ma gandesc ca la asta se refera cand spune ca e elitist sistemul de invatamant romanesc, la faptul ca nu se adreseaza copiilor din clasele sociale de jos si celor cu probleme de comportament. Si prin "nu se adreseaza" inteleg nu are interes, solutii, specialisti, etc.
Sau?


eu asa am interpretat afirmatia.
bine, e evident ca nici copiii "buni" nu se bucura de cine stie ce conditii, dar mi se pare nejustificat de mare gap-ul intre scolile bune si cele proaste, lasate in voia sortii.

nu cred insa ca e doar o problema romaneasca.
#592470 (raspuns la: #592468) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Honey in the Sunshine - de Homo Stultus la: 17/01/2011 16:07:29
1. Discutia era despre aptitudini pentru o anumita profesie. Nu se punea problema in functie de raportul prostie/inteligenta. Daca vorbim in tiparul asta, imi pot ajusta discursul.
2. Exemplul ramane in picioare (specific iar: raportul nu e prostie/inteligenta, treaba era in termenii de realism/nerealism in legatura cu aptitudinile si contextul). Din intamplare, cunosc un caz.
3. E drept, as fi ales cea mai profitabila scoala (una bine cotata si care sa imi ofere o bursa mai mare).
#592472 (raspuns la: #592469) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
HS - de Honey in the Sunshine la: 17/01/2011 16:51:47
Discutia era despre aptitudini pentru o anumita profesie. Nu se punea problema in functie de raportul prostie/inteligenta. Daca vorbim in tiparul asta, imi pot ajusta discursul.

e aceeasi discutie. la 18 ani cand esti admis la facultate, nu stiu cum iti poti da seama daca ai aptitudini pentru a fi un medic, avocat, manager de succes. cel mult poti avea o inclinatie si pofta de munca. asta nu iti da niciun fel de siguranta.

treaba era in termenii de realism/nerealism in legatura cu aptitudinile si contextul

ca sustinator al taxelor mari, iti dai seama totusi ca un tanar sarac risca mult mai mult decat unul bogat alegand o facultate de prestigiu (si deci scumpa) avand in vedere ca trebuie sa se indatoreze?
cu cat taxele sunt mai mari, cu atat riscul asta creste, deci logic o parte tot mai mare din studentii saraci (cei cu o mai mica toleranta la risc) vor renunta sa se inscrie. cei bogati incearca oricum, pentru ca nu au nimic de pierdut. rezultatul e evident...

E drept, as fi ales cea mai profitabila scoala (una bine cotata si care sa imi ofere o bursa mai mare).

pai nu e un dezechilibru aici? cei mai buni studenti ar trebui sa se duca la cele mai bune facultati, cei medii la cele medii, cei slabi niciunde. si uite ca taxele mari creeaza o distorsiune in echilibrul asta al lumii ideale.


P.S.: scuza-mi tonul poate prea vehement, dar chiar sunt o sustinatoare a invatamantului la preturi accesibile tuturor, la orice nivel. ai atins nervu' sensibil, mai ales avand in vedere taierea fondurilor pentru scoala publica in multe tari europene, taxele triplicate din Marea Britanie si alte evenimente ingrijoratoare din ultima vreme.
#592473 (raspuns la: #592472) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
honey - de proletaru la: 17/01/2011 17:08:57
eu ma intreb din ce strat vine domnul care si-a pus o asemenea intrebare stupida? evident, e o intrebare de ageamiu, de amator cu pretentii de expert.
in societatea comunista, idealul educational era omul nou, multilateral dezvoltat. ca ne place sau nu, acesta era modelul urmarit, exprimat si sustinut. in raport cu acest ideal, apare si ideea de elita, adica acei indivizi care se apropie cel mai mult de acest profil. tradus in practica, era omul care avea o formare academica (in sensul de trecut prin scoli) si priceput in ceea ce face, harnic, curajos, iubitor de patrie si conducator, animat de dorinta fierbinte de a cladi socialismul, de a se sacrifica pentru idealurile comunismului. abunda filmele proaste romanesti cu acest exemplar iar ultimele surogate pe aceasta tema au fost "Declaratie de dragoste" si "Liceenii". invatamantul romanesc dinainte de 89 nu si-a propus niciodata sa formeze o patura puternica de intelectuali, dimpotriva, numarul de studenti era infim in comparatie cu orice tara din vest.
fata de ce intelegem azi prin elite, sa-mi fie cu iertare, invatamantul romanesc nu a fost niciodata, in ultimii 70 de ani elitist.
astazi, spre deosebire de anii comunismului, nu avem nici macar un ideal educational, n-avem nici o idee ce fel de oameni va avea nevoie aceasta societate debusolata in urmatorii 20 de ani. singurul model care nu se erodeaza este al analfabetului. fie ca e vorba de manelisti, prezentarori, Vanghelie, EBA sau alte capete incoronate, astia-s analfabetii de azi, tot un fel de elite.

ce nu a inteles nenica asta englezoi e ca pe lumea asta sunt doua perspective ale invatamantului, oriunde ar fi el. o scoala a carei strategie e bazata pe constructivism, destinata maselor, scolilor de stat, in care se incearca eliminarea competitiei, se merge mult pe motivare pozitiva, pe incurajare, pe calificative cu limite largi si in care elevul e incurajat sa participe cat mai mult la actul invatarii. elevul este ferit intentionat de concurenta, de emotii la examene, la confruntari directe si dure. o duce bine-mersi pana la bac iar acolo e dat cu capul de beton. procentele de promovabilitate variaza intre 20 si 50% din acesti supereroi carora 12 ani li s-a tot spus cat de buni, cat de tari, cat de fantastici si geniali au fost ca au reusit sa-si scrie numele corect.
in paralel cu acest sistem exista scoala bazata pe competitie, pe performanta, pe multa munca si standarde inalte. aici nu te iarta nimeni daca 2+2=5 iar faptul ca ti-ai scris numele corect nu produce emotii. sunt foarte putinele scoli bune care produc elite intelectuale, studenti de prima mana, oameni ce vor ocupa pozitii inalte in societate. asta nu inseamna ca invatamantul e elitist. nicaieri nu exista invatamant elitist.
#592474 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
prole - de Honey in the Sunshine la: 17/01/2011 17:23:04
nu cred ca prin model elitist vroia sa spuna producator de elite.

mai degraba ca elevii buni au un anumit status bine definit (stau in prima banca, au burse de merit, profesorii se ocupa in mod deosebit de ei, etc.), iar scolile bune au un acces mai mare la fonduri decat cele proaste (majoritatea in mediul rural).

in mai putine cuvinte: fondurile disponibile se concentreaza pe performanta si nu pe incercarea de a egala conditiile de studiu ale tuturor elevilor.
#592476 (raspuns la: #592474) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
hon - de proletaru la: 17/01/2011 17:48:15
"fondurile disponibile se concentreaza pe performanta si nu pe incercarea de a egala conditiile de studiu ale tuturor elevilor"

fals! scolile de astfel de elite au fost si sunt si azi vitregite de bani in timp ce toate "industrialele" au dotari peste standard. ca nu sunt folosite pentru a studia, e alta poveste de dragoste.
fiu-miu e la o astfel de scoala buna care arata neinchipuit de bine in comparatie cu o scoala din mediul rural dintr-un singur motiv: noi parintii, am pus mana de la mana si am dotat acea scoala. inceputul de an aproape m-a ruinat financiar deoarece contributia a fost in functie de necesitatile locului si nu de putintele noastre.
in prima zi de scoala nici banci nu erau in clase, nu mai vorbesc de proiector, PC cu acces la net, copiator sau alte dotari. noi parintii am amenajat o sala de sport in podul scolii deoarece salile de sport s-au construit in cartierele muncitoresti, pentru scolile de la tara sau din toate fundaturile. nici un liceu bun din orasul meu nu are sala de sport construita in ultimii 20 de ani. in schimb scolile proaste au sali de sport, terenuri cu gazon si alte dotari fantastice.
anul trecut am tinut niste cursuri intr-un sat in care majoritatea locuitorilor sunt tigani iar scoala era ultradotata (termopane, mobilier, internet wireless, proiectoare, sistem de camere video, centrala termica ultramoderna).
eu cred ca afirmatiile englezoiului legate de elitism sunt superficiale si nedocumentate.
#592480 (raspuns la: #592476) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
prole - de monte_oro la: 17/01/2011 17:51:34
:)))... well..probabil facea parte din strategia aia de...integrare...a tiganilor... in buna traditie a "formelor fara fond". Da nush cum ii vei explica lui Honey... care-i problema, contradictia.... intre satul plin de tigani si scoala ultradotata... Io pariez ca cel putin o familie isi lucra pamantul, mah....:)))
#592481 (raspuns la: #592480) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
prole - de Honey in the Sunshine la: 17/01/2011 17:58:52
personal nu-mi prea vine sa cred ca toate scolile bune sunt vai si-amar (a mea nu era) si ca toate cele de de la sat au proiectoare si wireless.

mi-e ca pleci de la doua exemple si consideri ca sunt valabile pentru realitatea din toata tara...
#592482 (raspuns la: #592480) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte - de Honey in the Sunshine la: 17/01/2011 18:02:38
da, stiu. tiganii vor fura internetu' wireless :))
#592483 (raspuns la: #592481) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
prole - curiozitate - de Honey in the Sunshine la: 17/01/2011 18:04:28
nu mai vorbesc de proiector, PC cu acces la net, copiator sau alte dotari.

pc, proiector si copiator in clasa sau in scoala?

daca sunt doar pentru o clasa, chiar crezi ca erau necesare?...
imi aminteste de diriginta mea si obsesia ei pentru cumparat de perdele :(
#592484 (raspuns la: #592480) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
honey - de monte_oro la: 17/01/2011 18:17:36
:)))...io nu jtiu nika despre asta...Sa confirme... sau nu... proletaru... noah...
#592486 (raspuns la: #592483) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
honey - de zaraza la: 17/01/2011 18:28:16
eu cred ca trebuie sa li se dea tuturor ocazia sa incerce si sa demonstreze daca sunt sau nu in stare. dar nu cu unul-doua examene, ci macar cu un an de studiu. daca la sfarsitul anului rezultatele sunt complet nesatisfacatoare mi s-ar parea corect ca studentul sa fie trimis acasa.

asa e in olanda, daca nu treci primul an trebuie sa reincepi procedura de admitere. si in cazul in care ai primit bursa, trebuie sa returnezi bursa. dar oricum, in olanda, toate universitatile sunt cu taxa. nu exista invatamant universitar gratuit.
#592488 (raspuns la: #592448) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de Honey in the Sunshine la: 17/01/2011 18:34:50
nu cred ca problema sunt taxele in sine.
daca ele sunt de bun simt (facand sacrificii reusesti sa le platesti), e una. absurd e cand 90% din familii chiar nu si le pot permite (cand vorbim de zeci de mii de euro pe an).
#592489 (raspuns la: #592488) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
honey - de zaraza la: 17/01/2011 18:39:56
taxele sunt ok, cam 3000 de euro pe an (la universitatile unde nu ai nevoie de cine stie ce baza materiala, deci nu vb de medicina sau de scoala de piloti, etc), insa nu reflecta costul real al unui an de invatamant. mare parte din aceste costuri sunt suportate de catre stat.

si din cate am inteles, sistemul se va schimba curand, pentru ca universitatile, dorind sa atraga cat mai multi studenti si implicit cat mai multi bani, au lasat cam jos standardele de admitere. acum sunt prea multi studenti si statului nu-i prea mai convine sa-i subsidieze pe toti.
#592490 (raspuns la: #592489) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de wwwhttps la: 17/01/2011 18:43:20
Invatamantul romanesc este inca elitist in sensul ca dascalul se ocupa in clasa doar de un nucleu format din 3-4 elevi foarte buni si interesati de disciplina respectiva, iar ceilalti copii se scobesc in nas, fac avioane din hartie si joaca ics-ics-zero. Ei oricum vor trece clasa, cu note mai mici ce e drept. Apoi vor face o facultate particulara si vor ajunge sefii celor 3-4 care au invatat bine, in cazul in care acestia nu emigreaza.
Da, avem o elita: copii romani care catiga olimpiade internationale de fizica, matematica, chimie, etc. Dar acest lucru nu se intampla din cauza orelor de la clasa, ci pentru ca parintii lor investesc in orele particulare sau pentru ca dascalii lor fac mai mult decat simplele ore de la scoala.
Cred ca elita invatamantului romanesc reprezinta doar 5-10% din totalul elevilor. Ceilalti sunt mediocri sau chiar foarte slabi.
#592491 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
honey - de proletaru la: 17/01/2011 19:25:52
n-am spus ca toate...
eu vorbesc de orasul in care traiesc de 40 de ani. nu e vai de capul lor (de al scolilor bune) pentru ca parintii acelor elevi pun umarul la bunastare si se doteaza din bani proprii. la fel, nu toate scolile de la tara au dotari de exceptie. depinde de culoarea politica a primarului.
ca exemplu, primarul nostru e un fost strungar care intre timp a facut o facultate privata (din aia la care mergi la examene, zambesti larg, platesti taxe si iesi cu diploma). el a ramas tot strungar prin atitudine si limbaj.
evident, exemplele si considerarile sunt din tara mea, din orasul meu, din perceptiile mele iar comentariile sunt scrise de mana mea iar nenea ala vorbea de tara mea, de scolile din tara mea, dintr-un oras din tara mea, etc....
a nu se intelege ca am vreo tara ci ca apartin uneia.
#592495 (raspuns la: #592482) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte - de proletaru la: 17/01/2011 19:30:12
evident, lumea era cat de cat civilizata iar experienta mea pozitiva. unii aveau gospodarii si o duceau destul de bine.
internetul nu se fura pentru ca nu era cine sa il foloseasca.
#592496 (raspuns la: #592481) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
www - de proletaru la: 17/01/2011 19:32:41
si asta numesti tu invatamant de elite?
#592497 (raspuns la: #592491) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
prole... - de monte_oro la: 17/01/2011 19:33:10
nu, nu... io nu zisesem nika de furat wireless ca pe fieru vechi... not me, not me..:))
#592498 (raspuns la: #592496) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de wwwhttps la: 17/01/2011 19:37:06
Da.
In sensul ca nici vorba.
#592499 (raspuns la: #592497) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
hon - de proletaru la: 17/01/2011 19:37:55
dotarile de care vorbesc sunt in clasa lu' fii-miu si da, consider ca sunt necesare...
in clasa aceea nu exista nimic in afara de parchet la inceputul anului. noi am cumparat mobilier, dulapuri, scaune, perdele, tabla magnetica, material didactic, etc...
#592500 (raspuns la: #592484) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte - de proletaru la: 17/01/2011 19:40:46
am inteles ce fel de furaciune. eu la acelasi gen ma refeream doar ca in vecinatate nu erau amatori de net. preocuparile erau mai degraba primitive.
#592501 (raspuns la: #592498) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
wwwhttps - de Honey in the Sunshine la: 17/01/2011 20:21:29
Cred ca elita invatamantului romanesc reprezinta doar 5-10% din totalul elevilor. Ceilalti sunt mediocri sau chiar foarte slabi.

?!
nu ti se pare ca e o neconcordanta aici?:)
elita tocmai asta inseamna, varful, top 10%. tocmai pentru ca sunt mai buni decat ceilalti.
#592505 (raspuns la: #592491) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
prole - de Honey in the Sunshine la: 17/01/2011 20:26:07
dotarile de care vorbesc sunt in clasa lu' fii-miu si da, consider ca sunt necesare...

eh, inseamna ca s-au schimbat vremurile:)
am frecventat 6 licee si n-am avut niciodata asemenea dotari in clasa.

ma rog, banuiesc ca sunt utile, dar nu sunt sigura ca se justifica un asa mare efort financiar din partea parintilor.
#592506 (raspuns la: #592500) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Honey in the Sunshine la: 17/01/2011 20:27:29
iti dai seama ca wirelessu fiind usor, pot fura foarte mult de-o data :((
#592507 (raspuns la: #592498) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Alexandros la: 17/01/2011 20:33:16
asta nu inseamna ca invatamantul e elitist. nicaieri nu exista invatamant elitist.


Se foloseste prea lejer termenul elite cand se face referire la scoala romaneasca iar elitismul din pacate este aplicat de pseodoelite si mediocritatea dirijorilor creaza falsa imagine a unor profesionisti, in realitate niste balonase de sapun, elite de mucava. Cand accesul in invatamantul universitar e la liber si nu exista o forma de selectie, (chiar prohibitiva, de ce nu?) de filtrare, fie costurile, fie examenul real, rezultatele sunt pe masura iar absolventii ies la fel de bine pregatiti ca la intrare.
Un aspect de care nu prea se leaga nimeni de parca ar fi invizibil e si mediocritatea profesorilor universitari. Exista o gramada de nulitati care se numesc "profesori universitari", desigur intr-un raport direct cu o gramada de cladiri care se numesc facultati, o gramada de nume ce trateaza ora de curs superficial (cand se ajunge la ora).

Ne aflam in fata unui paradox cu doua fatete. E o latura fericita care face ca elitele adevarate sa nu fie sufocate de avalansa nulitatilor ce se vor (doar numite) elite prin detinerea unei hartii care sa ateste aceasta. Elitele sa se ridice deasupra acestui plancton cu fiecare ridicare a nivelului (in ani) de pregatire universitara tintit, nivel viciat de o coborare a standardelor. Dar exista si o latura nefericita; ridicarea mult prea sus a elitelor, acestea rupandu-se (voluntar, observ cu mahnire) de rolul lor real, de chiar responsabilitatea lor, astfel lucrurile, in cazul nostru formarea, sunt impinse sau mai bine zis taraite haotic si dupa ureche de catre cei "castigatori" prin neprezentare.

Scolile nu formeaza elite, asa cum zicea si Proletaru. Vreau sa spun ca elitele nu curg pe banda in numar egal cu absolventii de orice. Scoala e doar un pas iar intrarea in adevarata competitie nu poate fi facuta fara o pregatire, o incalzire prealabila. Ca o cursa cu obstacole. Ma ingrozesc cand intalnesc sau vad pe la tv o gramada de cretini ce sunt doctori in orice.
Casta elitelor nu este o carciuma unde se intra pe baza de diploma sau de CV frumos cosmetizat ci pe baza de multa munca dublata de tot atat de multa vocatie.
#592509 (raspuns la: #592474) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Honey in the Sunshine - de Homo Stultus la: 17/01/2011 20:34:55
Nu e nicio problema. Eu imi cer scuze ca am atins (absolut involuntar) nervul cu pricina.
#592511 (raspuns la: #592473) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de wwwhttps la: 17/01/2011 20:35:29
Desigur.
Asta si inseamna o elita: varful aisbergului, cireasa de pe tort sau spuma de pe prajitura. Cred ca mai degraba procentul e de 5%. Am fost prea ingaduitor.
Ce e trist insa, e faptul ca ceilalti 95% sunt, cum citai chiar tu, mediocri sau foarte slabi. Ar trebui sa avem si un procentaj substantial de elevi foarte buni, buni si bunicei pe langa mediocri si vai-si-amar.
Din pacate si numarul profesorilor de elita din scolile romanesti reprezinta tot cam atat.
Pentru mine nu e o surpriza ca nicio universitate din Romania nu a patruns in Top 500 timp de atatia ani.
#592512 (raspuns la: #592505) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de monte_oro la: 17/01/2011 20:37:59
mai..n-as fi sigur... poate ca a doua oara il iau p-alalalt... wirefull...
#592514 (raspuns la: #592507) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alexandros - de Honey in the Sunshine la: 17/01/2011 20:48:47
cred ca in cazul asta ar trebui sa interpretam "elite" ca "cei mai buni" (dintre cei care sunt, deci nu neaparat foarte buni in sens absolut).

#592515 (raspuns la: #592509) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Alexandros - de Homo Stultus la: 17/01/2011 20:49:12
Profesorii universitari sunt uneori "nulitati" pentru ca iti trebuie bani seriosi sa ii aduci pe "grei" fie si doar ca profesori invitati. Ar mai fi si lipsa de traditie. Oamenii se mai uita si ei unde predau. :)

Universitatile cu traditie si cu buget isi permit sa aiba mai multi laureati ai premiului Nobel intre cadre. Cele fara traditie si fara buget isi permit "nepoti", "unchi", "fini" si asa mai departe. Ideea de cercetare se reduce de multe ori la compilatie. Sunt unele teze de doctorat care castiga detasat in fata oricarei reviste de umor.

M-a mahnit foarte mult cazul unui cercetator roman (mort azi). Are zeci de lucrari si articole in revistele de specialitate de limba engleza. In Romania a fost, este si va fi un necunoscut. Doar un exemplu irelevant si marunt al elitismului din Romania.
#592516 (raspuns la: #592509) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
HS - de Honey in the Sunshine la: 17/01/2011 20:49:45
fii serios. ti-ai exprimat parerea, iar eu ti-am zis de ce nu sunt de acord.
#592517 (raspuns la: #592511) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
hon, - de anisia la: 17/01/2011 21:08:17
da, se poate ca buba sa fie acolo.
norvegienii au un sistem relativ diferit de invatamant. cand e vorba de examene, majoritatea scolilor opereaza cu 'home-exam', adica-ti da trei patru intrebari, si ai 4-5 zile la dispozitie sa raspunzi la ele, in stil de scris APA, si cu o limita de cuvinte peste care nu poti trece. rareori examenele sunt closed books, dar atunci cand sunt, sunt la modul 6-7 ore. si te plimba prin toata materia de n-ai nici vreme sa rasuflii. le-am incercat pe ambele variante, fiecare dintre ele avant si avantaje si dezavantaje. notarea difera in ambele cazuri, am sesizat ca-s mai exigenti cand e vorba de home-exam decat de cel de la scoala. mai nou insa, au bagat exam oral, jumate de ora. va fi interesant de vazut cum se desfasoara.

in australia alta fu situatia. toate examenele de final de subiect au fost closed books, la modul 3-4 ore examen scris. nu intotdeauna un avantaj pentru toata lumea, ma gandesc la cei care au trac...

inca nu-s decisa care forma de examinare ii mai potrivita. cred ca depinde si de subiectul studiat. in unele cazuri e musai sa memorezi totul (vezi medicina, farmacie, chimie), in alte arii de studiu e ok sa memorezi in mare, dar sa stii exact unde sa gasesti informatia atunci cand iti trebuie (vezi tourism management, de ex). intr-un final, fiecare student are o capacitate limita de memorare, si important este sa vezi cum gandeste, cum aplica teoria, cum sintetizeaza, cum imbina ceea ce stie de la un subiect, cu altul, cum analizeaza, cum ofera solutii.
#592520 (raspuns la: #592462) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Cri Cri la: 17/01/2011 21:18:41
mie mi-a placut modelul facultatii la care am fost

cu taxa, nu prea mare ($300/an, daca-mi amintesc corect)
gratuit (incepand din sem II al primului an) pentru sudentii cu media peste 9.50 in examenele din sesiune (nu in re, etc.)
la jumatate de pret, pentru cei cu medii intre 8.50 si 9.00 (aceleasi conditii)
-facilitati mentinute cat timp se mentineau rezultatele-

fara criterii de admitere
am fost 700 de studenti in anul I
au ramas jumatate dintre noi in anul II
am fost cam 80-85 de absolventi ai anului IV

mie mi s-a parut fair


#592525 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de om la: 17/01/2011 21:32:35
cei din Ministerul de Educaţie, care continuă să ţină cu dinţii de vechiul model elitist de educaţie (dezvoltarea unei elite intelectuale de tip sovietic.... =

as discuta 1000 de ani, dar cum nu traiesc decat 999 prefer sa nu incep ca sa nu las lucrurile neterminate :)...dar recomand o carte despre cam ce as spune si eu despre modelul sovietic.

Battle Hymn of the Tiger Mother de A Chua.
#592528 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Honey - de TeodoraPA la: 18/01/2011 08:54:34
"eu asa am interpretat afirmatia.
bine, e evident ca nici copiii "buni" nu se bucura de cine stie ce conditii, dar mi se pare nejustificat de mare gap-ul intre scolile bune si cele proaste, lasate in voia sortii."

Atunci da, sistemul de invatamant romanesc este elitist.
#592563 (raspuns la: #592470) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
prole - de TeodoraPA la: 18/01/2011 09:12:54
Referitor la dotarile din scoli, ma bag in discutie ca na, fac implozie daca nu zic, dotarile unei scoli nu fac invatamant mai bun sau mai slab. Deageaba le dai la tigani o scoala lux ultradotata daca nu le dai profesori care sa stie cum sa li se adreseze, consilieri si altfel de specialisti.
Asta e un lucru evident si cred ca la el se refera englezul.
Dotarile scolilor din mediul rural si din medii defavorizate oricum nu sunt meritul guvernantilor nostri, s-au facut cu fonduri europene.
#592565 (raspuns la: #592480) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de TeodoraPA la: 18/01/2011 09:45:14 Modificat la: 18/01/2011 09:48:27
Deviez discutia de la facultati... In urma cu foarte multi ani cand eram tinerica am lucrat la o casa de copii. Facusem un curs de asistenta sociala in timpul facultatii si ma duceam sa fac lectii cu copiii, ma rog, mai multe cele. Provenind din familii cu probleme serioase, multi dintre ei chiar de etnie rroma, majoritatea sufereau de retard. Retardul bineinteles era constatat de un psiholog, la unii mai sever la unii mai usor. Copiii erau toti integrati in sistemul de invatamant, unii mergeau la scoala din cartier, altii, cativa, la o scola speciala de la noi din oras. Printre altele, una din ocupatiile mele era sa merg dupa unii dintre ei la scoala, sa particip la sedintele cu parintii, sa discut cu cadrele didactice. Ce vreau sa subliniez este ca am avut cateva cazuri la care invatatoarele ne-au spus clar ca copiii nu vor fi capabili in vecii vecilor sa invete sa scrie si sa citeasca pentru ca mintea lor e varza, nu pot fi atenti (pe vremea aia nu se vorbaea de ADHD). Aveam copii la care mergeam sa discut cu invatatoarea sa o rog sa se ocupe putin si de copilul nostru si ea zicea ca e pierdere de timp... Chiar si psihologii pe care i-am cunoiscut atunci (din astia de lucreaza la policlinca de stat, specilizati in dezvoltarea copilului) se uitau la mine si la colegele mele ca la niste visatoare si ne ziceau ca copii astia nu pot fi educati, ca sunt cauze pierdute, ca nu vor putea citi si scrie niciodata.
Prin intermediul unor cunostinte am facut rost de niste carti de specialitate din Anglia despre educatia copiilor cu probleme de comportament, atentie, etc. si le citeam ca pe biblie. Nimeni nu este lipsit de speranta, pentru orice problema exista o abordare. Am luat multe din lucrurile invatate din carti si le-am aplicat atunci cand faceam teme cu ei. Cand invatau sa scrie stateam langa fiecare copil, explicat, mai ne jucam, mai desenam, reveneam din nou la scris. Aveau probleme emotionale grave, unii fusesera abuzati sexual, altii batuti pe strada, te miri ce prostii se intampla pe lumea asta... Rabdare, abordari diferite, intelegere, si se face lumina. Nu doar eu am facut lucrul asta, ci si colegele mele.
Astazi multi dintre copii au peste 20 de ani. Inca tin legatura cu unii dintre ei. Au facut scoala, unii scoala profesionala, altii liceul, toti stiu sa scrie si sa citeasca, au joburi, unii au plecat, ba bucatar, ba strungar, coafeza, cosmeticiana, din astea. Nu e niciunul doctor, dar a iesit ceva din ei, in plus, sunt fiecare la casa lor.

Nu as acuza neaparat invatatorii si profesorii care nu se ocupe de copiii de genul asta, pentru ca eu cred ca nu e vina lor ca nu au pregatirea necesara, in primul rand, si in al doilea rand imi dau seama ca nu ai chef de nimic cand ai salar de 5-6 milioane.
Ce e clar pentru mine e ca programele de invatamant, metodologia, psihopedagogia, etc. sunt facute pentru copii normali cu un IQ de la medie in sus. Pentru ceilalti dumnezeu cu mila...
#592568 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
hs - de Knulp_2 la: 18/01/2011 09:53:54
Cand exista foarte multe posibilitati de a studia gratuit sau la preturi infime, apare si blazarea

nu are legatura

Parca invatamantul (mai ales cel superior) ar fi un drept cuvenit, nu o onoare.

de ce nu ar fi un drept cuvenit?

Mai sunt cretini care se gasesc sa il si condamne ca "nu se ocupa"

glumesti sau nu stii ce spui? fiecare e responsabil pentru propria-i ograda. daca un medic isi uita tamponul in operatie, crezi ca trebuie absolvit de vina pentru ca salariile sunt mizere?

Ceea ce nu exista in mentalitatea romanului: simtul proportiei.

si inca o generalizare despre mentalitatea romanului.

Si ar studia cei care intr-adevar merita. Pentru restul taxe prohibitive.

pai exact asta e mentalitatea paguboasa. Atunci, vor fi corespunzator educati doar cei din upper middle class si mai sus si cativa copii inteligenti si merituosi care vor fi dati mereu ca exemplu pentru 'reusita' sistemului.
Adica exact un sistem elitist de invatamant.

Mi-as dori un sistem elitist de invatamant. Deocamdata putem pune invatamantul romanesc in categoria antonime a acestui sistem.

nu ai inteles despre ce e vorba

#592570 (raspuns la: #592444) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte - de Knulp_2 la: 18/01/2011 09:58:41
erau obligatorii 12 clase si nu se faceau decat primele 3 iar restul doar de forma.

jdemiile de studenti sunt de la toate universitatile, nu doar de la cele private. Nu prea mai exista universitati serioase.

si tu vad esti indignat pe omul asta ca nu pricepe el cum stau treburile in romania
Ba, crede-ma, pricepe prea bine.
#592571 (raspuns la: #592443) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sistemul de invatamant - de RSI la: 18/01/2011 10:04:13
din Romania este intai falimentar si apoi elitist. Da, este elitist in sensul ca sunt multe materii predate la un nivel "inalt" pentru invatamantul preuniversitar,desi, cu exceptia specialistilor in domeniu, nimeni are nevoie de aceste cunostiinte la un asa nivel. Se face multa teorie si putina practica.
#592574 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
honey - de Knulp_2 la: 18/01/2011 10:05:29
asta e cam peste tot. Si poate parea ca nu e corect ca la 14 ani sa iei asemenea decizii. Trecem peste faptul ca doar acum vreo doua secole la 14 ani puteai sa mergi in armata sau sa te insori sau mai stiu eu ce. Vina in acest sistem e ca elevul ala nu e pregatit destul in scoala generala, incat sa nu aiba probleme la acel examen, care e de fapt foarte usor daca are minimele cunostinte. Deci raul e deja facut pana ajungem la capacitate. Si cu toate astea, uita-te la absolventii de facultate din ziua de azi si la faptul ca nici nu stiu sa scrie sau sa vorbeasca in limba lor materna si gandeste-te ca si ei au dat capacitatea si au intrat la liceu si au terminat facultatea, masterul etc. dumnezeu mai stie.
#592575 (raspuns la: #592446) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de Knulp_2 la: 18/01/2011 10:16:59
da, clar ca ai dreptate.
nu doar ca nimeni nu are nevoie de ce se preda inutil in programa liceala, elevii nu pot nici macar sa isi aleaga materiile. Si apoi, sunt mult prea multe materii. Dar toate astea hranesc orgoliul sistemului, ca doar nu ne comparam noi cu americanii sau cu englezoii aia incapabili. Ce stiu ei despre cum ar trebuie sa functioneze invatamantul? Le aratam noi lor ca doar uite unde am ajuns.
#592576 (raspuns la: #592574) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: