-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

despre fuga (cu multe paranteze)


de Homo Stultus la: 27/01/2011 14:38:39
rezumat: banalitati
taguri: Diverse 
voteaza:
Nu trebuie să vă spun ce bună e “fuga” uneori.

Azi mă simt îmboldit să vă fac cunoştinţă cu “ascetul fără chemare”. Despre asceză s-au scris multe. Eu nu pot adăuga mare lucru. O să încerc totuşi să ofer ceva ce îmi permit să definesc a fi un episod meteoric al antilumii în lume.

Cred că este primul “text despre asceză” scris la o cană de cafea şi la o ţigară în compania domnului J. S. Bach. Căutătorii de originalitate cu orice preţ îşi pot împlini demersul şi dacă se ia în considerare doar acest lucru.

De dimineaţă mi-am “accentuat” (folosesc cuvântul pentru că mi se pare că descrie cel mai bine activarea conţinutului “lăuntric”, asta pentru a evita să spun “fiinţial”) cele proprii “către” perspectiva ascetică. Aş fi spus “întru”, dar îmi e prea mult. Am dorit să construiesc o antilume cu obârşia concretizată temporar la ora şase. Armaghedonul l-am plasat la ora unu după amiaza, înainte de masa de prânz.

Sunt convins că, în acest punct, mulţi îşi vor obliga sprâncenele să se încrunte. Şi multe nasuri se vor încreţi a râs ironic. Să îi lăsăm să o facă. Toate greşelile relaţionale pornesc de la faptul că nu putem lăsa omul să fie ceea ce este, ci încercăm din răsputeri să îl adaptăm percepţiei şi prejudecăţii noastre.

S-ar părea că “treapta contemplaţiei” este moartea activităţii. Această opinie, deşi foarte răspândită, este cât se poate de inexactă. În antilumea ce durează de la şase la unu, activitatea nu moare. Dispare doar posesia. Persoana I singular trebuie să îşi găsească alt verb (sau măcar altă diateză) în afara gemenilor “am” şi “posed”. Nici măcar forma la negativ nu este pe deplin mulţumitoare. Chiar inacceptabilă!

Cu o oarecare gingăşie şi inocenţă (prin asta, trebuie asumate şi complementarele naivitate şi ridicol) se poate spune totuşi (şi este adevărat, oricât de dramatic) “eu sunt avut” şi, desigur, “eu sunt posedat”. Ceea ce se întâmplă, pe scurt, este o schimbare de subiect între “eu” şi “univers”. Lumea e, pentru mine, ceea ce “eu” posed (e o discuţie prea lungă în legătură cu afirmaţia asta, discuţie pe care nu doresc să o port încă). Antilumea (nu mai adaug de la şase la unu, e clar pentru toţi că despre asta vorbesc) este cea care mă posedă. Lumea este pasivă, antilumea activă.

Când spuneam despre faptul că activitatea nu moare, aveam în vedere exact această mutaţie. Acum Universul este cel care îşi manifestă activitatea. Subiectul uman redevine grăuntele de ţărână, “floarea” prin care “vânt a suflat. Şi nu va mai fi, şi nu se va mai cunoaşte locul său”. Numai atunci când se împlineşte asta, vine şi înţelegerea, vine şi sentimentul că nu poţi să te pierzi, că eşti deja acasă.

Dacă eşti în lumea ce a fost făcută pentru tine, sau dacă eşti rezultatul hazardului care te-a făurit în conformitate cu “raţionalitatea lucrurilor” (această expresie este împrumutată de la Acad. Pr. D. Stăniloae şi e folosită în cu totul alt context), rămâne fără importanţă. Nu se mai pune (de la şase la unu) problema lui “încotro”. Eşti deja acasă! Problema efemerului este şi ea dislocată şi retrogradată de bucuria înţelegerii. Sensul, cu întunericul tainei sale, se dă cu bunăvoinţă la o parte din faţa acestui blitz (al bucuriei). Va reveni mai puternic după Armaghedonul sorocit încă înainte de obârşie. Când va reveni, te va găsi acasă. Asta nu e puţin lucru.

Mă tem că v-am plictitsit destul. Consider că este folositor să păşim uneori în antilume, să furăm căutării sensul şi să lăsăm universul să se privească “din” ochii noştri. De dragul domnului Sebastian, desigur.

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (6):


*** - de Baby Mititelu la: 27/01/2011 18:39:40
Nu, nu m-ai plictisit...
#594170 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de mazariche la: 27/01/2011 20:00:59
Nu. Nu toti pot si trebuie s-o faca. Recunostinta.
#594207 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Intruder la: 27/01/2011 21:34:43
nu putem lăsa omul să fie ceea ce este,

nu?
putem sa-l lasam sa fie ceea ce vrea sa devina...sau ceea ce crede ca vrea.
in fond, antilumea e facuta din cioburi de oglinda, cam ca-n "craiasa zapezilor" de Andersen.
bun, poate vad eu gresit...posibil sa-mi fi intrat cioburi in ochi...:)
#594257 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
da - de zaraza la: 27/01/2011 21:52:32
e reconfortanta ideea ca esti doar un graunte de polen in rostul universului. si o prefer, intr-adevar, doar (maxim) 6 ore pe zi :)
#594269 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Alexandros la: 27/01/2011 23:51:43
Am citit pe "fuga" si totusi incet :)
"Ascet fara chemare"... imi pare un fel de deportat in pustiu. Asta exclude actiunea voluntara aferenta ascezei.
El se chinuie sa reziste tentatiilor iar asceza este un supliciu in loc sa fie o binecuvantare.
M-a intrigat intotdeauna cuvantul "ispita" in referirile religioase. A constientiza "ispita" inseamna a tanji, a lupta cu tine, cu dorintele si nu a fi indiferent fata de ceva care pentru tine ar trebui sa fie fara sens sau si mai mult, a fi orb cu adevarat pentru ca nu o vezi deloc.

Cand vei indrazni sa vorbesti despre "eu sunt avut" trec si eu cu o parere, doua :)
Un exemplu de "posedare" de acest fel, trivial desigur in comparatie cu cele gandite de tine, ar fi oamenii bogati(avuti), unde raporturile sunt ciudate incat nu stim exact cine pe cine poseda de fapt.

ci încercăm din răsputeri să îl adaptăm percepţiei şi prejudecăţii noastre
Nici nu cred ca incercam. Noi deja ii asezam in sablonul propriei perceptii iar daca nu se potrivesc, adio. E un efort prea mare sa trecem dincolo de prejudecati. De parca am citi dintr-o carte scrisa intr-o limba complet straina din care intelegem doar cateva cuvinte, pe sarite.
#594339 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 28/01/2011 00:27:33
Să zic despre firul de praf, al Dragomirului? Să nu zic? Nu zic.

Într-un fel lumea asta a antilumii e plină de filocalii. Dacă le distingi, trebuie să le şi apuci, altfel e-n van. Dacă-ţi sunt date-n spatele vederii, iarăşi trebuie să le apuci, numai că n-ai de unde ştii că îs.
Desigur că, bunăoară, limitarea-n temporalitate este sau poate fi mutilantă. Şi-atunci survine aproape firesc întrebarea: viteza gândului este de câţi parseci? Nu c-ar conta...
#594355 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...