Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

zoon politikon


de Homo Stultus la: 30/01/2011 21:21:29
modificat la: 30/01/2011 21:50:35 arata originalul
rezumat: hâc din mahala
taguri: Diverse 
voteaza:
Pe vremea când regii erau fălcoşi şi reginele frumoase sau urâte (fiecare rege cu norocul lui), era o vorbă al lui Charlie. Cum care Charlie bre? Charlie şi, cu precădere, Dickens. Dumnealui ne povesteşte despre bunul obicei al omului de a bea. Erau unii despre care ne spune Charles că într-un an consumau destulă pileală cât să plutească un vapor în ea. (pentru curioşi: şi treaba cu regii şi aia cu pileala sunt în “Poveste despre două oraşe”)

Ceea ce domnul amintit uită să pomenească, e igrasia de la mansardă de a doua zi. Da neamule, vorbesc despre mahmureală. Pentru omisiunea asta, de ne-om întâlni prin vreuna din lumile postume, o să-i descânt eu vreo două... Ştiţi voi, din alea de la noi din mahala.

Mă luai cu vorba, că nu despre mahmureală doream eu să vă povestesc. Deşi, dacă stau să mă gândesc, e un subiect foarte tentant.

Aşa, gata neamule, mi-am amintit (să mor, ce greu îmi e să nu folosesc perfectul simplu). Azi vreau să fac un pic de politică. Dacă ratonii ăia de pe la televizor fac asta, eu ce am? În plus, sunt şi băiat de comitet. Parol! Unde mai pui că sunt mai chipeş ca ei. Am o genă tele, sau cum se mai spune, sunt telegenic.

Deci (un cuvânt excelent, foarte indicat să îl foloseşti la începutul cuvântării. Când eram mic luam bătaie de la învăţătoare atunci când începeam răspunsul cu el. Acum văd că toţi încep cu “deci”. Poate nu au avut aceeaşi învăţătoare) lume luminată, încep prin a vă spune că am avut fericirea să mă nasc pe acest “picior de plai”. Dacă aveam şi inspiraţie, nu doar fericire, poate mă năşteam şi eu ca draga de lume, într-o ţară cu spitale adevărate (nu de jucărie) şi alte cele. Asta e! Deci (sâc), am năvălit pe lume a preistorică migraţie aterizând cu paralela 45 între tălpi. Nu mă întrebaţi de meridian, că vă ard un svast de o să mirosiţi florile la rădăcină. Clar?

Nu pun la socoteală că o vreme am fost nevoit să fiu când pasăroi, când explorator. Respectiv şoim şi pionier. Alea sunt doar vremuri demult trecute, evuri aprinse demult stinse. Vreau să mă refer la (stai să folosesc o expresie din aia de am auzit eu pe la teveu) “realitatea cotidiană în contextul crizei economice globale”. Ei? Le am? Am ţinut minte asta singur. Nu am scris pe hârtie. Pe cuvânt de canibal!

I-am văzut cum îşi manifestau persuasiunea (vă place vorba asta? Păi să vă placă, m-am chinuit jumate de oră să o ţin minte.), cum ţipau călărind vârtos pe cadavrele condescendenţei şi bunului simţ. Domnule! Trebuie să îţi placă elocvenţa făurită in România. Pe bune! Dacă nu vorbeşti mai tare ca oponentul, dacă nu întrerupi, dacă nu îţi răcneşti din toţi rărunchii apologia, se cheamă că degeaba ai trăit şi n-ai înţeles nimic din lumea asta.

Şi cum puneau ei în practică celebrul îndemn al lui nenea Caragiale “si dă-i si luptă....” (sper să nu pun ş când voi corecta) m-a izbit un lucru. M-a lovit aşa cum pe ţapul lui Hristea îl mai pâcnea câteodată bâţul. Zic: “realitatea cotidiană în contextul crizei economice globale”? Păi neică, v-aţi paradit rău neuronul ăla. Ce pana corbului de treabă avem noi cu lumea actuală? Nu ştiaţi? L-a noi s-a inventat maşina timpului. La primul test am călătorit 45 de ani în trecut. Şi acum nu ne mai putem întoarce, pentru că nu mai avem combustibil. Pe ăla care ştia să îl rafineze l-am uitat acasă când ne-am început călătoria. Şi de vreo 20 de ani tot încercăm să ne întoarcem. Zadarnic. Căpitanul nostru e un matroz, nu un specialist în “special relativity theory” (ştiu şi acronimul: SRT, era să scriu RSR... nu ştiu ce pălăria calului am.)

Râde şi Marghioala, vânzătoarea de la aprozar. Zău aşa. Nea Mitică nu râde. El, săracul e mai greuţ de cap. Şi are multe rude. De Nea Mitică vorbesc bre. Unde vă umblă mintea? Măi frate, au aştia o familie! Toţi cu studii înalte. Nu prea au imaginaţie totuşi. Să studieze botanica tot neamul....? E cel puţin bizar. Ca şi cum ţi-ar trebui şcoală să pui botul.

Aoleu! S-a făcut târziu! Hai că v-am lăsat! Mă aşteaptă prietenarii la un barbut. Umblă vorba că dă unul un ice-tea de hamei. E ziua lui sau ceva. Abia aştept. Sănătate neamule! Să ne vedem cu bine.

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

subiecte similare:
Virtualia 9

comentarii (4):


cronica carcotacului - de Intruder la: 30/01/2011 22:01:47
...pentru ca n-ai pus "posibile greseli..."

1. "şi reginele frumoase sau urâte" - si apa calda sau rece, dulce sau sarata, uda sau uscata, etc.

2. inutila in context precizarea explicita a romanului lui Dickens.

3. "deci" dupa care urmeaza o paranteza larga...deci se impune reluarea lui "deci". :))

posibile carcotaceli inutile si nedrepte. :P

PS: mi-a placut, aduce pe undeva cu personajele lui Caragiale.
#594868 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Da - de munteanu rodica la: 31/01/2011 08:41:34 Modificat la: 31/01/2011 09:17:18
ca un REMEMBER adus lui Caragiale,născut din 30 ianuarie (după unii)pînă în 3 februarie(după altii).
Sau poate născut şi înregistrat mai tîrzior.Cu tot cu Mitică.
DECI născut, deci,nu făcut.
Să fie prea mult dacă zic şi un omagiu?
#594931 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 31/01/2011 09:54:28
pe mine m-a deranjat doar acel 'neamule', repetat cam insistent.
da o oarecare artificialitate discursului.
as vrea eu sa-l bag la "ticuri", dar nu-mi iese...
#594937 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Baby Mititelu la: 31/01/2011 17:25:58
HS, azi nu prea m-ai emotionat...Oare eu nu sunt prea emotionabila sau...? :) Gloomesc.
#594967 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...