-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

evuri


de Homo Stultus la: 15/02/2011 20:50:42
modificat la: 15/02/2011 20:55:27 arata originalul
rezumat: n-are
taguri: Diverse 
voteaza:
Starostele stătea pe scările blocului şi trăgea în scârbă dintr-o ţigară. Vântul tocmai îşi adusese aminte să adie. Era o seară din aia cu cer vioriu şi cu miros de cartofi prăjiţi. Genul de seară în care îţi pare bine că respiri, oriunde s-ar fi întâmplat să te naşti.

Printr-un geam deschis într-o copilărie, “cavalerii stelari” descoperiseră o planetă oarecare unde, nu se ştie de ce, trăia o specie de broaşte ţestoase uriaşe. Este de la sine înţeles că, atunci când aterizezi pe o nouă planetă, cel mai firesc lucru e să pui de o omletă cu ouă de broască ţestoasă.

De la un pickup se auzea destul de tare “pe mine mă cheamă Dan, şi am jucat în Sandocan”. Asta e cea mai potrivită melodie atunci când vrei să repari o bicicletă “Elegant”. Mai ales dacă e o biciletă de dame. Şi te bucuri cumva, ştiind că scârba aia de lanţ o să sară din nou şi tu vei avea iar pretextul de a fi. Te bucuri, chiar dacă eşti numai pentru a repara un lanţ care sare mereu.

Pe Măria o ardea mâna pe care Starostele i-o aşezase pe picior seara trecută la cinematograf. După multe rugăminţi, acceptase să meargă să vadă “O floare şi doi grădinari”, sau cum s-o numi filmul ăla în care cei doi înoată unul spre altul cu ajutorul oalelor ţinute cu gura în jos. E cea mai frumoasă întrebuinţare pe care oamenii o pot da unei oale. Aceea de a-i aduce împreună. Nici nu contează că acel împreună se împlineşte în moarte. Moartea e atât de supraestimată.

Soarele se stingea la fel cum se stinge conştiinţa de sine a omului într-un pahar cu rachiu la cârciuma lui Gogu al lu' Şoimănitu. Ştiţi voi, genul de cârciumă unde orizontul este găurit de irişi şi pentru că lucrul ăsta e al dracului de dureros, ai nevoie de pretextul beţiei. “Dincolo” e un cuvânt de nerostit cât timp tălpile îţi mai corespondează cu “aici”.

Starostele era şofer pe basculantă. Îl porecliseră aşa din pricina rezistenţei la alcool, a calităţii lui de a da un pumn cinstit şi a vitalităţii ieşite din comun atunci când venea vorba de fiicele Evei. Deşi era într-adevăr toate astea, Starostele nu găsea sub demnitatea lui să fumeze în scârbă o ţigară pe scara blocului atunci când cerul era vioriu, seara miroasea a cartofi prăjiţi şi a plajă din altă lume.

Muncitorii veniseră acasă de prin uzine. Copii se jucau “pituluşul” scoţând cunoscutele ţipete izvorâte din energia animalului tânăr şi sănătos care descoperă extazul. Ştrengarii, spre deosebire de copii, trăgeau cu tuburile Berman în fustele duduilor. Şi mureau de drag atunci când acestea se opreau să îi muştruluiască. Este o adevărată victorie ca o fată care înmugureşte a femeie să îţi arunce o vorbă. Nici nu contează dacă e o vorbă de ocară. Parcă te-ai metamorfozat dintr-o dată şi ai ieşit din tine. Toate astea doar pentru că existenţa ta a fost recunoscută. Se ştie demult că pe nimeni nu interesează valoarea vieţii sale, ci dacă e sau nu recunoscută de ceilalţi. Ştrengarii sunt, din punctul ăsta de vedere, foarte înţelepţi. Păcat că pe măsură ce cresc uită acest tip de înţelepciune.

Răcoarea devine din ce în ce mai puternică. Şi Starostele aruncă chiştocul. În istoria umanităţii, el este conştient de locul său. Şi e bucuros de înţelegere. Da, este bine să înţelegi că ai un loc şi un timp al tău. Şi fericirea e doar simpla acceptare, fără mofturi, a lui aici şi a lui acum. Doar astfel vei înţelege că istoria nu este aceea scrisă în manuale. Istoria adevărată este aceea a lui Napoleon, care se scarpină atunci când îl mănâncă. Este o înşiruire de ţigări fumate pe scara unui bloc într-o seară.

Fară corectură

Melodia poate să nu placă. Ea exprimă totuşi (chiar foarte exact) o anumită realitate. O realitate pe care mi-o amintesc oarecum în ceaţa, fiind prea mic pe vremea aceea. Am încercat să reconstitui din amintiri şi folosindu-mă de imaginaţie.

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

subiecte similare:
zoon politikon
Banguieli

comentarii (7):


:) :) - de Cri Cri la: 15/02/2011 21:17:38
primul e pentru ideea ta si abaterile amuzant-surprinzatoare

al doilea e pt "subiecte similare"
#597657 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ba da, - de Intruder la: 15/02/2011 21:29:11
melodia se potriveste perfect.
acu' mai vii de-acasa...ma gandeam c-ai stat sub un clopot de sticla, unde, de plictiseala, filozofai in paso doble. :))
#597659 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nu stiam melodia asta :) - de zaraza la: 15/02/2011 21:32:06
dar azur defineste si pentru mine o epoca. ca si amurgurile viorii cu miros de cartofi prajiti.
#597660 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
moshule - de om la: 15/02/2011 22:25:39
esti tare, baga-ti-as sarma'n nas de bashtan.

P'astia de la azur nu'i stiam ca eram mic, da' stiam niste pitzipoance si soferi pe basculanta tare barosani.

Misto mai frate, mi s-a facut dor de locul unde-mi torn amintirile... :)
#597663 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
uman de data asta! - de PROUDFRECKLED la: 15/02/2011 22:32:54
pentru mine, fara melodie va rog!:)
#597664 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
HS - de INSULA ALTUIA la: 16/02/2011 10:40:54 Modificat la: 17/02/2011 13:16:29
alt stil,fain,de azur nu mi amintesc ,bicicleta elegant era prea mare pentru mine...!
#597688 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
HS - de httbogdan la: 17/02/2011 06:37:33
“Dincolo” e un cuvânt de nerostit cât timp tălpile îţi mai corespondează cu “aici”.

Adevarat, adevarat...
#597934 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: