Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Precedent explosiv


de andre_ la: 08/03/2011 15:09:13
taguri: UE cetatenie CJUE Salonul 
voteaza:
Via Mediafax aduc aici acest articol:

http://www.mediafax.ro/externe/parintii-unui-copil-ce-a-are-cetatenie-ue-pot-locui-si-munci-in-statul-unde-s-a-nascut-minorul-8040016/

"Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) de la Luxemburg a decis marţi că părinţii unui copil, care s-a născut într-un stat UE, dobândind astfel cetăţenie europeană, pot locui şi munci în statul membru.

Cetăţenia Uniunii impune ca un stat membru să autorizeze resortisanţii unei ţări terţe, părinţi ai unui copil având cetăţenia acestui stat membru, să locuiască şi să muncească în acest stat, în măsura în care un refuz ar lipsi acest copil de beneficiul efectiv al esenţei drepturilor corespunzătoare statutului de cetăţean al Uniunii", a decis CJUE.

Acestă cerinţă este valabilă chiar şi atunci când copilul nu şi-a exercitat niciodată dreptul de liberă circulaţie pe teritoriul statelor membre.

Decizia a fost dată după ce o instanţă belgiană a sesizat CJUE cu cazul lui Ruiz Zambrano şi al soţiei sa, ambii cetăţeni columbieni, care au solicitat azil în Belgia din cauza situaţiei de război civil care domină în Columbia. Autorităţile belgiene au refuzat să le acorde statutul de refugiat şi le-au ordonat să părăsească teritoriul belgian.

În timp ce cuplul continua să locuiască în Belgia în aşteptarea soluţionării cererii de regularizare a şederii, soţia lui Ruiz Zambrano a născut doi copii care au dobândit cetăţenia belgiană.

Deşi nu deţinea un permis de muncă, Zambrano a încheiat cu o întreprindere stabilită în Belgia un contract de muncă pe durată nedeterminată cu normă întreagă. Datorită acestui loc de muncă, el dispunea, la momentul naşterii primului său copil de cetăţenie belgiană, de resurse suficiente pentru a face faţă întreţinerii sale. În plus, această activitate profesională antrena plata contribuţiilor de securitate socială şi a contribuţiilor angajatorului.

Ulterior, Ruiz Zambrano a rămas, în mai multe rânduri, fără loc de muncă, ceea ce l-a determinat să depună cereri de ajutor de şomaj. Aceste cereri au fost respinse întrucât, potrivit autorităţilor belgiene, nu îndeplinea condiţiile prevăzute de legislaţia belgiană privind şederea străinilor şi nu avea dreptul să lucreze în Belgia.

Pe de altă parte, soţii Ruiz Zambrano au depus, în calitate de ascendenţi ai unor resortisanţi belgieni, o cerere de stabilire a reşedinţei în Belgia. Cu toate acestea, autorităţile belgiene au respins cererea menţionată considerând că aceştia au omis în mod intenţionat efectuarea demersurilor necesare pe lângă autorităţile columbiene pentru recunoaşterea cetăţeniei columbiene a copiilor lor şi aceasta tocmai în scopul regularizării propriei şederi în această ţară.

Ruiz Zambrano a atacat în instanţă deciziile de respingere a cererii de stabilire a reşedinţei şi a cererii de plată a ajutorului de şomaj în special pentru motivul că, în calitate de ascendenţi ai unor copii minori belgieni, ar trebui să poată locui şi munci în Belgia.

Tribunal du travail de Bruxelles (Belgia), sesizat cu privire la deciziile de respingere a cererii de ajutor de şomaj, a solicitat Curţii de Justiţie să stabilească dacă Ruiz Zambrano poate, în temeiul dreptului Uniunii, să locuiască şi să muncească în Belgia.

Prin intermediul acestei întrebări, instanţa belgiană ar dori să afle în mod special dacă dreptul Uniunii este aplicabil în speţă chiar dacă copiii belgieni ai lui Ruiz Zambrano nu şi-au exercitat niciodată dreptul de liberă circulaţie pe teritoriul statelor membre.

Prin hotărârea pronunţată marţi, Curtea de la Luxemburg aminteşte că, deşi reglementarea condiţiilor de dobândire a cetăţeniei unui stat membru este de competenţa exclusivă a acestui stat, este certă dobândirea cetăţeniei belgiene de către copiii lui Ruiz Zambrano născuţi în Belgia. Prin urmare, aceştia beneficiază de statutul de cetăţeni ai Uniunii care are vocaţia de a fi statutul fundamental al resortisanţilor statelor membre.

În acest context, Curtea subliniază că dreptul Uniunii se opune unor măsuri naţionale care au efectul de a-i priva pe cetăţenii Uniunii de beneficiul efectiv al esenţei drepturilor conferite de statutul lor de cetăţean al Uniunii. Or, refuzul acordării dreptului de şedere unei persoane, resortisantă a unui stat terţ, în statul membru în care au reşedinţa copiii săi de vârstă mică, resortisanţi ai respectivului stat membru, a căror întreţinere o asigură aceasta, precum şi refuzul de a-i acorda un permis de muncă vor avea un asemenea efect.

Astfel, trebuie să se considere că un astfel de refuz de acordare a dreptului de şedere va avea drept consecinţă faptul că respectivii copii, cetăţeni ai Uniunii, vor fi obligaţi să părăsească teritoriul Uniunii pentru a-şi însoţi părinţii. În acelaşi mod, dacă nu se acordă un permis de muncă părinţilor, aceştia riscă să nu dispună de resursele necesare pentru a face faţă propriilor nevoi şi celor ale familiei lor, ceea ce ar avea de asemenea drept consecinţă obligarea copiilor lor, cetăţeni ai Uniunii, să părăsească teritoriul acesteia. În asemenea condiţii, aceşti copii vor fi, în fapt, în imposibilitatea de a exercita esenţa drepturilor conferite de statutul lor de cetăţean al Uniunii.

În aceste circumstanţe, Curtea arată că dreptul Uniunii se opune ca un stat membru să refuze, pe de o parte, unui resortisant al unui stat terţ - care asigură întreţinerea copiilor săi de vârstă mică, cetăţeni ai Uniunii - şederea în statul membru de reşedinţă al acestora din urmă şi ai cărui cetăţeni sunt şi, pe de altă parte, acordarea unui permis de muncă respectivului resortisant al unui stat terţ, în măsura în care astfel de decizii i-ar priva pe acei copii de beneficiul efectiv al esenţei drepturilor corespunzătoare statutului de cetăţean al Uniunii.


Pareri? Evident ca depinde de la stat la stat daca un copil nascut pe teritoriul acelei tari obtine automat cetatenia tarii respective (nu stiu daca asta este regula in toate statele membre UE). Inteleg rationamentul din spatele deciziei dar mi se pare dinamita pura aceasta decizie a CJUE din punct de vedere al efectelor asupra migratiei in spatiul european.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (14):


misto - de proletaru la: 08/03/2011 16:27:41
prima consecinta: toti tiganii care cersesc in europa vor avea drept de munca in aceste tari daca nasc acolo.

foarte tare!
#601168 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ciudat - de zaraza la: 08/03/2011 17:20:17 Modificat la: 08/03/2011 17:34:44
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) de la Luxemburg a decis marţi că părinţii unui copil, care s-a născut într-un stat UE, dobândind astfel cetăţenie europeană,

eu nu stiu niciun stat european care sa acorde automat, la nastere, cetatenia copiilor nascuti pe teritoriu, daca parintii nu au cetatenia statului respectiv. dar poate or fi, nu zic..

uite ce zice legea belgiana: Un enfant né en Belgique de parents étrangers est belge si les parents font, avant qu'il n'ait atteint l'âge de douze ans, une déclaration réclamant pour lui l'attribution de la nationalité belge. Les parents doivent avoir leur résidence principale en Belgique durant les dix années précédant la déclaration

deci parintii, ca sa poate cere cetatenia copilului, trebuie sa fi locuit inainte in Belgia, ca resedinta principala, 10 ani.. ori daca ai locuit in Belgia 10 ani, nu ai probleme sa-ti iei cetatenia belgiana. legea spune ca o poti cere dupa 7 ani si ti se acorda daca nu ai avut probleme de vreun fel cu statul belgian.

#601176 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
prole - de zaraza la: 08/03/2011 17:44:20 Modificat la: 08/03/2011 17:51:35
nu cred ca vor avea. probabil parintii din cazul prezentat aici, statusera si muncisera mult timp in belgia, dar din diverse motive nu aveau drept de sedere si de munca. insa indeplineau conditiile ptr a cere cetatenia copiilor.

si nu cred ca precedentul asta va conta prea mult pentru marea masa, in dreptul european precedentul nu e asa important ca in cel american.
#601183 (raspuns la: #601168) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zara - de proletaru la: 08/03/2011 18:07:05
corect! asa e.
#601188 (raspuns la: #601183) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pifanel, - de anisia la: 08/03/2011 19:24:58
sa ma ierti ca-s pe langa subiect, da' vreu doar sa-ti dau un pup de 8 martie, si sa-ti las un cadou:

#601208 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de 1brasovean la: 09/03/2011 06:45:20
e mai mult un fass,
migratia popoarelor/ populatiilor e cunoscuta cam de cand a aparut asta, homo sapiens parca ii zice.
a mai iesit cafteala, s-au mai dat ucazuri, vama, alea-alea, dar oamenii tot s-or dus, care unde a vrut pixu`lui:)
#601293 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Baby Mititelu la: 09/03/2011 07:25:48
De-ar munci, prole, de-ar munci...
#601304 (raspuns la: #601168) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Baby Mititelu la: 09/03/2011 07:32:12
Nu mi se pare ingrijorator! De-ar fi asa! Adica familia sa ramana langa copil, sa-l creasca frumos...Un fenomen ingrijorator e cand copilul e dus in tara de origine a unuia dintre parinti, cu forta, negand copilului dreptul de a ramane acolo unde are cetatenia, ca sa nu mai vorbesc de dezastrul intreruperii raportului cu celalalt parinte-se intampla foarte frecvent.
#601305 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
d-aia n-are ursul coada - de Intruder la: 09/03/2011 09:06:32 Modificat la: 09/03/2011 09:11:29
Ulterior, Ruiz Zambrano a rămas, în mai multe rânduri, fără loc de muncă, ceea ce l-a determinat să depună cereri de ajutor de şomaj. Aceste cereri au fost respinse întrucât, potrivit autorităţilor belgiene, nu îndeplinea condiţiile prevăzute de legislaţia belgiană privind şederea străinilor şi nu avea dreptul să lucreze în Belgia.

intai, ca oriunde te duci, musai sa te repliezi la legile si regulile de-acolo.
doi - nu avea dreptul sa lucreze pentru ca nu avea permis de munca, Columbia nefiind membru UE
trei - i s-a incheiat un contract de munca fara sa aiba permis de munca, deci nu-i sigur ca plata pentru ajutor social s-a dus unde trebuie.
patru - banuiesc ca mai mult s-a bazat pe ajutorul de somaj decat pe munca.
adica era un puturos, in termeni mai... academici.
belgienilor nu le convine sa intretina extracomunitari din banii lor, le ajung somerii pe care-i au ei. (majoritatea tot extracomunitari, dar macar cu permis de munca)
da, e frumos sa lucrezi 10-11 luni si p-orma sa iei ajutor de somaj, supliment de plata pentru copii, etc.
#601347 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Zaraza - de andre_ la: 10/03/2011 19:18:00
Multumesc de clarificari, mi se parea cam ciudata stirea. Ar lasa usa prea larga daca ar fi chiar asa, faci copilul in Belgique si pac iti da pasaportul!
#601566 (raspuns la: #601176) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Anisia - de andre_ la: 10/03/2011 19:18:53
A venit la timp cadooul :\ multam fain.
#601567 (raspuns la: #601208) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder - de andre_ la: 10/03/2011 19:20:55
Numai azi ce a fost o stire intr-un ziar irlandez cum un roman a refuzat un loc de munca caci nu platea atat de bine pe cat a vrut el (numai 28000 euro pe an) si ca el castiga mai bine cu ajutoarele sociale!
#601568 (raspuns la: #601347) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Intruder la: 10/03/2011 19:58:56
normal, omu' ia ajutor social si-n timpul asta poa' sa-si gaseasca si la negru un jobulet...
#601575 (raspuns la: #601568) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Andre - de anisia la: 11/03/2011 12:58:24
sa cresti mare!
#601709 (raspuns la: #601567) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...