Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Educatia: o problema de cunostinte sau de structuri perceptive(?


de Marius Pop la: 19/11/2004 14:03:00
modificat la: 21/11/2004 23:05:37
voteaza:
Desi abrupt (prima intrare la cafenea), voi incerca sa (va) intreb, prin prisma unor principii teoretice pe care am sa le detaliez imediat:exista cu adevarat sansa de a "impinge inainte" o natiune prin sistemul educational?
Teoria e relativ simpla: fiinta umana percepe realitatea prin intermediul unor structuri mentale proprii (psihologia le spune scheme, modele, scenarii, reprezentari etc), "filtre" colorate care determina selectia, organizarea, coerenta, categorizarea si stocarea cunostintelor. Procesul este interdependent, cunostintele nostre despre lume afectand permanent "filtrul" perceptiv.
O parte a acestor filtre si cunostinte sunt direct dependente de structura genetica, o alta parte de mediul in care ne dezvoltam (familial, cultural, educational, religios etc).
Pana acum nimic nou. Insa marele salt a unor natiuni (japonezii de pilda, sau germanii) ridica intrebarea: e posibil ca structura perceptiva diferita, in sensul de mai bine adaptata conditiilor contextuale (NU cunostintele acumulate) sa determine avantaje? Au stiut aceste natiuni sa exploateze diferente culturale (caci cultura este unul din putinele lucruri imposibil de instrainat si copiat), sa le transforme in avantaje, sa produca prin educatie o structura perceptiva mai buna (si NU un bagaj de cunostinte imens, cum se practica de exemplu in invatamantul romanesc), mai adaptata, si astfel sa evouleze accelerat? Iar daca da, e posibila o reforma de acest gen in Romania? Care ar fi caracteristicile culturale romanesti care ar putea fi transformate in atuuri?
Multa incredere in capacitatea voastra de a gasi raspunsuri (dupa ce am citit hot-topic-urile nici nu putea fi altfel), si multa speranta ca o initiativa socio-culturala are sanse de reusita in Romania.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (34):


Care ar fi caracteristicile c - de mya la: 23/11/2004 01:12:07
Care ar fi caracteristicile culturale romanesti care ar putea fi transformate in atuuri?

Unul care-mi vine acum repede in minte ar fi: inventivitatea (si la bune dar mai ales la rele...din pacate).

#29528 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Solutia - de Adrian Marchidann la: 23/11/2004 19:25:55
Sa nu ne amagim. Nemtii si japonezii nu au facut salturi in ultimii 50 de ani, ci in ultimele secole. Ei au cunostinte vaste, seriozitate si perseverenta. Nimic mai mult.
#29582 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Adrian, te contrazic - de RSI la: 24/11/2004 12:53:11
"Nemtii si japonezii nu au facut salturi in ultimii 50 de ani, ci in ultimele secole."


In ceea ce priveste pe japonezi, epoca imparatului Meidji (Mutsu Hito) a fost perioada cand intr-o singura generatie Japonia a sarit de la o tara medievala la una moderna. Adevarat, trebuie sa fii japonez pentru asta, adica sa ai anumite caracteristici precum loialitate, cinste, profesionalism si vrednicie. Si altii au facut astfel de salturi, si nu numai in Orientul Indepartat. Acum, daca punem in balanta calitatile si defectele romanilor o sa vedem daca sunt si ei capabili de transformari. Personal, cred ca da. O directie ar fi mai putina vaicareala si plans de mila proprie si mai multa actiune si organizare.
==============
"Ce que l'on concoit bien s'ennonce clairement et les mots pour le dire arrivent aisement"-Boileau

#29668 (raspuns la: #29582) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nemtii si japonezii - de Marius Pop la: 24/11/2004 12:58:41
Sa-mi detaliez punctul de vedere: japonezii primii.
E cunoscuta "inchistarea" specifica japoneza, caracteristica culturala in general asiatica ce limiteaza comunicarea cu exteriorul (mediul social) si o supune unor reguli stricte. Pe de alta parte, comunicarea in castele inchise (fie ele de ordin familial sau de alte feluri) este incurajata permanent, valoarea bazala fiind aceea de activitate participativa, impartasita. Ei bine, japonezii au transformat aceasta caracteristica (care la nivel abstract nu e nici buna nici rea, ea pur si simplu EXISTA) intr-un model de management care functiomeaza cu succes si pe care intreaga lume economica se chinuie sa-l adopte.(vezi ultima gaselnita - Managementul Cunostintelor)
Acum germani(ci)i.
Punctual:
razboaiele mondiale (NOI suntem o rasa superioara)
Blitzkrieg (neamtul functioneaza pe principiul "masinii bine unse")
Nu ca le laud, doamne fereste!, dar sunt exemple de mobilizare generala pe baza unor principii ale manipularii in masa. Care manipulare nu functioneaza decat daca se apeleaza la cunostinte si caracteristici imparatasite. Nota 10 propagandei hitleriste, care a aruncat atatia germani sub focul armelor, chiar cand nu mai era aproape nici o sansa.
Alte exemple cred ca se mai pot gasi. Totusi, vreau sa subliniez ca probabil interpretarea pe care o ofer eu este DOAR o alta interpretare a istoriei. Nici macar originala, recunosc.
(Sunt nationalist?)
#29669 (raspuns la: #29582) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Caracteristici nationale - de Adrian Marchidann la: 25/11/2004 07:44:03
Marius, caracteristicile pe care le-ai mentionat, credinta in superioritatea natiunii/rasei proprii, disciplina, capacitatea de munca si de mobilizare colectiva etc. nu se construiesc in cateva decenii ci secole.

Dar doar aceste caracteristici, esentiale in felul lor, nu au nici o valoare fara cunostinte profunde de matematica, fizica, chimie, filozofie, sociologie si orice alt domeniu la care te poti gandi.

Nu poti sa produci un Mercedes/Lexus doar crezand ca esti cel mai tare din cartier. Trebuie sa pui osul la munca.



#29773 (raspuns la: #29669) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Progresul in salturi - de Adrian Marchidann la: 25/11/2004 07:52:17
RSI, ai remarcat bine ca a trebuit ca Japonia sa aiba japonezi ca sa progreseze.

In sec. XIX, Japonia era o tara "primitiva" vazuta prin prisma americana care a ajutat progresul cu tunul. Nu din avant progresist, ci doar pentru ca aveau nevoie de o piata de desfacere.

"Salturile" pe care le vedem noi la alte tari asiatice ori europene au la baza un substrat care nu poate fi cantarit usor: seriozitate, munca pana la epuizare fara vaicareala, loialitate fata de patron ori "Conducator", spirit comunitar si mai multe cunostinte decat concurenta.

Nu poti construi ceva solid pe o fundatie subreda.
#29774 (raspuns la: #29668) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mă plictisesc ideile preconc - de (anonim) la: 25/11/2004 13:31:21
Mă plictisesc ideile preconcepute de genul "românul nu munceşte şi fură" de asta merg prost lucrurile în ţara asta.
Nici o rasă nu munceşte de amorul artei, ci numai dacă găseşte că munca foloseşte la ceva. Cei căraţi peste graniţă muncesc bine-mersi, dar nu pentru o sută cincizeci de euro pe lună.
Idem cu furtul: dacă nu-i sancţionat oricine va avea ocazia să fure o să o facă în măsura priceperii, nu-i o caracteristică rasială, mai degrabă una statală.
Cât despre magia şcolii care ar fi chipurile un panaceu universal am unele dubii. La ce folosesc atâtea creiere îndopate dacă ţara n-are nevoie de ele sau mijloace să le reţină? Universiăţile tehnice practic produc pentru Canada.
Şi nu aduc în discuţie inflaţia post-revoluţionară de universităţi şi inadecvarea însăşi a programelor şcolare.
#29802 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
Draga anonimule - de Adrian Marchidann la: 26/11/2004 15:51:03
Scrii ca "Cât despre magia şcolii care ar fi chipurile un panaceu universal am unele dubii. La ce folosesc atâtea creiere îndopate dacă ţara n-are nevoie de ele sau mijloace să le reţină? Universiăţile tehnice practic produc pentru Canada."

De ce crezi ca Canada importa creiere din Romania? Pentru ca nu are nevoie de ele? Canada, in general orice tara dezvoltata, nu mai are dubii in legatura cu importanta educatiei in sustinerea economiei si a unui nivel de trai decent.
#29932 (raspuns la: #29802) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
educatia - de gabriel.serbescu la: 27/11/2004 13:10:11
Crede ca se subevalueaza rolul educatiei care nu e doar o suma de cunostinte (bazice, generale sau superioare) ci care contin un ethos etic, un cod comportamental, care conditioneaza un popor sa actioneze/miste/dezvolte in functie de niste parametrii, niste standarde sociale: ex-sa fi un bun japonez presupune sa..., sau sa fi un bun german presupune sa....
Parte a conditionarilor nipone se pot gasi in chiar Constitutia lor, un amestec de lirica, fatalism si sacrificiu, in care individul se afla raportat la stindard si la colectiv.
Cat despre germanici ei sunt un popor vital si expansionist. Hitler in primii ani de activism era un caporal austriac patetic, si doar cu suportul unei clase politice deja existente s-a putut desfasura si convinge massele. In general se admite ca nu exista razboi fara ideologie, fie ea democratie misionara fie antiterotrim, si astfel ideologia ariana, cu corolarul mitologic si transcendental a dat bine, si cum istoria a dovedit-o a dat bine si la italieni, si la spanioli, si la japonezi etc.

Educatia e primordiala si la schimburile de guverne sau ideologii s-a aplicat instantaneu pentru ca ceea ce asigura continuitatea nu e individul ci generatia de indivizi, si pentru ca daca pentru un om 10 ani sunt o buna bucata de vreme, pentru o tara sau o natiune, perioada asta de timp nu semnifica mai nimic.
Guv lui Iliescu, imediat dupa 89, nu a investit in educatie, ci in mineri/mineriade. Orice reforma a sistemului de invatamant este sistata sau schimburile se produc la suprafata.
Iar cand se vorbeste despre un sistem de invatamant nu se vorbeste despre stiinte exacte, pentru ca matematica, fizica, chimia, biologia sunt universale, ci despre istorie, literatura si soiopsihologie.
Prima ajuta la o constiinta de sine, de altfel popoarele cele mai vitale si mai efervescente (englezii, nord americanii, germanii, francezii si chiar arabii) sunt popoarele care au o continuitate (reala) istorica, sau daca vreti, e comparabil cu identitatea unui individ, caci o biografie solida, fara ezitari sau nebuloase, conduc la o siguranta de sine si la o autostima solida.
La randul ei literatura inceteaza de a fi o simpla caracteritica lyrica, pentru a deveni si ea un conditionant, pentru ca pe niste eroi epici ii vor caracteriza intodeauna un anumit tip de valori. Astfel acestia vor deveni modele, si ca atare, vor fi in general urmate. Amintind doar cativa eroi se pot vedea trasaturile, sau ingredientele care-i impulsioneaza: Ioana D´Arc, Robin Hood, Don Quijote, Ciobanul din Miorita etc.

Educatia este TOTUL, si se aplica atat in sedintele de trainig unde se urmareste coezionarea unui colectiv, solidificarea acestuia intr-o piesa de productie cat mai eficienta, cat se aplica in programele antidroguri.
Educatia se aplica atat ca sistem de norme, de legi, si de forme de interactionare intr-o societate, cat se aplica inclusiv in colectivele primare animale, unde individul isi invata ierarhia, conduita fata de membrii haitei, isi cunoaste drepturile si restrictile.

Educatia este primordiala pentru ca o generatie primeneste pe o alta, si in afara educatiei foarte important este CUM educi, adica in ce spirit, pentru ca exista o educatie laica, o alta protestanta, o alta islamica etc, iar astea se pot vedea transpuse atat in coeficiente economice cat si in caracteristici psohosomatice.
La noi, din pacate, informatia a fost mult timp trunchiata sau mentinuta in sfera privatului. Cele mai bune scoli nu erau cele ¨care produceau olimpici¨ xci cele care antrnau ofiteri de securitate, aceiasi care acum se afla in partide politice si care actuioneza sub acelasi impuls sovietic al cenzurarii (vezi cumpararea in masa a Catavencu)

In fine, nu ma mai intind, numai bine
#29987 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bine bine, dar...? - de Marius Pop la: 27/11/2004 15:42:39
Foarte bune ideile prezentate, recunosc asta. Insa scopul urmarit de mine era altul si e probabil vina mea ca nu l-am subliniat clar.
Educatia (si in genere sistemul educational) este factorul crucial al formarii mentalitatii si culturii, al valorilor si resurselor strategice pentru o natiune. Asta ca definitie, pe care departe de mine gandul sa o comentez. Ce intrebam eu este: nu insistam mult prea mult pe a "turna" informatii si cunostinte in mintea absolventilor nostri, scapand din vedere faptul ca educatia este SI o metoda de a forma grila perceptiva asupra lumii in care ne dezvoltam?
Sa exemplific: sistemul educational romanesc (cel putin cel pe care l-am onorat eu cu ani frumosi din viata) nu accepta intrebarile "este cu adevarat important pentru mine sa invat ceea ce invat?"; "Invat, sau acumulez cunostinte?"; "Voi folosi vreodata ceea ce invat?".
Personal am absolvit psihologia, voi termina in curand un master pe marketing si resurse umane. Ceea ce e frapant este incongruenta dintre mediul informational "artificial" - din facultate de exemplu - si mediul real, al pietii de munca. Si asta nu ar fi inca o problema majora, dat fiind faptul ca piata de munca e formata 90% din alti absolventi de invatamant romanesc, care tind sa o transforme in asa fel incat sa corespunda cu ceea ce au invatat in scoala. Insa in contextul in care dorim sa fim competitivi pe piata mondiala, falia creste neincetat. Desi am aceleasi cunostinte cu un absolvent de la o universitate din afara, una de prestigiu sa spunem, abilitatile de a folosi ceea ce stiu si a adapta in practica, lipsesc.
Aici e buba pe care doream sa o supun atentiei voastre, eu cred ca invatam prea putin adaptat la context, si ceea ce e valabil in universitati pierde din valoare in competitia cu oameni care au fost formati in spiritul analizei critice a mediului in care traiesc.
Consideratie, Marius.
#29992 (raspuns la: #29987) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"cunostintele" si "structuri perceptive". - de ion03 la: 27/11/2004 15:50:03
Vad ca cel care a lansat subiectul diferentiaza clar "cunostintele" de "structuri perceptive". Parerea mea e ca nu e o diferenta atat de mare intre cei doi factori. Daca nu stiati, perceptia se realizeaza in mod activ iar nu pasiv, ca si cum am astepta sa ne cada ceva in creer. Exista asadar mereu o referinta care face ca anumite "informatii" (am ceva rezerve pentru termenul asta) sa fie tratate intr-un anumit fel. Iar referinta asta tine de structura informatiilor care o constituie. De ce ar fi asa importanta structura asta? Pentru ca omul foloseste informatii calitative care nu sunt ordonate prin natura lor asa cum sunt cele cantitative. Asadar omul foloseste informatii pe care le ordoneaza intr-un mod specific pentru fiecare persoana in parte si care folosesc drept referinta pentru urmatoarele informatii ce vor sa vina si in acelasi timp drept cunostinte. In concluzie, dupa parerea mea diferenta intre cele doua notiuni nu prea exista in contextul asta. Asta nu inseamna insa ca nu putem continua speculatiile pe mariginea subiectului propus.

pe curand,
Dragos
#29994 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sistemul de invatamant - de Adrian Marchidann la: 27/11/2004 20:26:12
"cand se vorbeste despre un sistem de invatamant nu se vorbeste despre stiinte exacte, pentru ca matematica, fizica, chimia, biologia sunt universale, ci despre istorie, literatura si soiopsihologie.'

gabi, ca sa produci Viagra trebuie sa stii, pe langa sociopsihologie, o groaza de matematica, fizica, chimie si biologie.


#30005 (raspuns la: #29987) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Adrian M. - de Simeon Dascalul la: 29/11/2004 09:36:31
Eu eram anonimul, au fost ceva probleme cu logarea.
Si de ce ar trebui sa fim aşa de mândri că preia Canada ce nu putem folosi noi? Cu ce mă încălzeşte pe mine faptul că noi contribuim la propăşirea Canadei, a Indochinei sau a Ugandei?

Nu-i cea mai sugestivă alegorie, dar nu-mi vine alta în minte:
Într-o întreprindere unde nu există curent electric toată lumea-i de acord cu beneficiile informatizării. În concluzie se tot aduc calculatoare care n-au cum să fie folosite şi care sfârşesc prin a umple locul. Iar când cineva se oferă să preia calculatoarele, întreprinderea e bucuroasă să le cedeze. Oricum vin rapid altele noi.
#30105 (raspuns la: #30005) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Incongruenţa şi analiza critică - de Simeon Dascalul la: 29/11/2004 09:38:09
Nu vreau să mă leg de concepte prea subtile cum ar fi analiza critică a mediului, fiindcă nu-mi închipui ce poate fi aia. Probabil selecţia ce o facem noi la facultă: „la cursul ăsta nu-nvăţăm, că oricum n-are cum să folosească mai târziu”.

Dar nu neg că de cele mai multe ori şcoala-i paralelă cu „mediul real”. Nu se pune problema utilităţii, la ce-mi folosesc toate tâmpeniile astea. Şcoala-i şcoală, e ceva sacru şi care nu poate fi comentat. Îţi formează, vezi doamne, „capacitatea de învăţare”. Adică o cantitate imensă de cunoştinţe inutile îţi traversează creierul în scop modelator. Şi când îţi cauţi de lucru bineînţeles că trebuie să înveţi de la zero limbajul sau programele de-acolo. De altfel e cam vulgar să ceri să înveţi în facultate ce vei lucra mai târziu. Şcoala nu-ţi di mură-n gură, îţi antrenează numai mintea.
În liceu am avut un schimb de experienţă cu italienii, ocazie cu care ne-am plimbat la Torino noi şi profii. Partenerii noştri făceau numai în clasa a doişpea ecuaţiile de gradul doi de care noi ne bucurasem într-a noua. Profii erau tare mândri că ce deştepţi suntem noi şi ce proşti îs ăia. Mă gândeam ce mult ne vor folosi ecuaţiile în câţiva ani când mulţi dintre noi vor servi pe la mese, vor spăla vasele şi vor săpa pe câmpurile proştilor.
#30106 (raspuns la: #29992) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Marius - de (anonim) la: 29/11/2004 23:02:09
Sincer nu am intrat decat ca sa-ti dau dreptate si eventual sa-ti confirm prin alte exemple justetea opiniilor emise de tine.
Educatia iti ofera pe langa grila aceea de gandire, cum o numesti dumneata, chiar obiceiuri, manifestari comportamentale, clisee emotionale inclusiv. Spre exemplu exista sexul. daca te intorci cu 50 de ani in urma, inaintea lui Hair (doar unul dintre elementele ce au popularizat consumul de sex), relatiile sexuale se consumau in urma unor determinante morale, in care in general femeia era cea sedusa si barbatul cuceritor, respectand pe undeva chiar formatul clasic al familiei traditionale.
In 50 de ani, datorita educatiei sexuale, s-a produs o transformare totale in ceea ce se cheama sex, sau cum altii il numes consum libidinal in masa, respectiv un domeniu in care industria adiacenta are doar de castigat (de la firmele de prezervative, la revistele de gen, companii textile, medicale etc)
Grila asta de gandire, o schematica in fond, te va face sa devi kamikaze sau suicid palestin, in cazul in care autosuprimarea presupune o realizare sociala. Nu vreau sa intru in polemici pe ceea ce i-a motivat pe fiecare, doar semnalam un tip de gandire antagonic pentru europeanu in genere individualist.
Chiar individualismul, ca si tip, schematica de gandire, este tot o inventie noua, respectiv o trasatura sociala de comportament, deci de gandire a unui rol, care a fost obtinuta prin educatie. Educatie de orice tip: televiziva, propagandistica, cinematografica etc, pentru ca educatia nu inceteaza din momentul in care iesim din scoli, cred ca esti de acord.
Acum, ca sa raspund indirect si lui Adrian, Viagra e o inventie strict medicala, ceea ce presupune un laborator, niste profesionali preparati in bio chimie, etc etc, insa cine ar fi consumat acum 50 ani Viagra, daca nu s-ar fi facut in prealabil o educatie, o pregatire in acest scop? Cu siguranta doar cei care ar fi fost catalogati ca perversi sau degenerati.

Revenind insa la sistemul de invatamant (nu de educatie) romanesc, lucrurile, cu cateva exceptii printre care as aminti si o universitate la care preda si Plesu, daca nu ma insel, stau incremenite in perspectiva cumulului de informatii. Ori aici nu doar apare conflictul cantitativ vs. calitativ, cat apare in special metodele de aplicare a acestor informatii, si ceea ce este cel mai important! modul in care acestea se pot aplica, se pot juxtapune, realitatii cotidiane si unui context dat.
Cazul spaniol spre exemplu, respecta cumva formatul european-informatia se explica. Daca la data x a avut loc evenimentul y, trebuie avuta in consideratie mediul ¨a¨ si contextul ¨c¨. E o transpunere in ecuatie poate neinspirata, insa cred ca ma intelegi.
La fel, personalitatea unui om nu este formata doar de factori biologici, hazard genetic intrucatva, cat si de biografia unui individ, sau ceea ce ulterior il va conditiona.
Cred ca occidentalii au recurs de foarta multa vreme in a expune ¨de ce¨-urile care se afla in spatele lucrurilor, pentru ca asupra directiilor au cazut deja cam toti de acord.

Si o ultima fraza, in care din nou am sa-ti confirm ceea ce ai enuntat deja, in sociologie spre exemplu se foloseste, si e promovata, teoria interelationarii ca si metoda de lucru, un procedeu mai degraba intuitiv decat neaparat stiintific, care insa te obliga, la momentul emiterii unui diagnostic, corelarea atat ultimelor inventii din genetica, fizica sau comunicatii, cat si a aultimelor curente poetice, literare sau de alt tip, sau altfel formulat, cum se proiecteaza, care sunt produsele unei societati sau ale alteia.
Ori noi romanii chiar asa ne situam: in afara contextului nostru. Si nu apare doar lipsa exercitiului critic, saracia continua (concisa de un raper in: ¨saracia omoara gandurile¨) instabilitatea politica, dar in special nevoia de refugiu.
Si atunci in fata societatii oamenii isi creaza universuri paralele, si nu nimic de fantezie sau de speculatie, e pur si simplu un mecanism de defensa. Asa ca sa nu te mire lipsa de entuziasm a profesorului, morga plictisita, materiile inepte, lipsa de exercitiu intelectual etc. etc.

Ar mai fi o fraza, ¨alti absolventi de invatamant romanesc, care tind sa o transforme in asa fel incat sa corespunda cu ceea ce au invatat in scoala¨ care se regaseste inclusiv in diversele studii asupra copiilor, vis-a-vis de educatie, si care a fost exprimata cam asa: ¨in general copii se adapteaza universului parintilor, tindzand sa-l reproduca cand ajung la maturitate¨ un citat aproximativ.

Educatia e totul.
#30156 (raspuns la: #29992) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
Sincer nu am intrat decat - de gabriel.serbescu la: 29/11/2004 23:06:13
Sincer nu am intrat decat ca sa-ti dau dreptate si eventual sa-ti confirm prin alte exemple justetea opiniilor emise de tine.
Educatia iti ofera pe langa grila aceea de gandire, cum o numesti dumneata, chiar obiceiuri, manifestari comportamentale, clisee emotionale inclusiv. Spre exemplu exista sexul. daca te intorci cu 50 de ani in urma, inaintea lui Hair (doar unul dintre elementele ce au popularizat consumul de sex), relatiile sexuale se consumau in urma unor determinante morale, in care in general femeia era cea sedusa si barbatul cuceritor, respectand pe undeva chiar formatul clasic al familiei traditionale.
In 50 de ani, datorita educatiei sexuale, s-a produs o transformare totale in ceea ce se cheama sex, sau cum altii il numes consum libidinal in masa, respectiv un domeniu in care industria adiacenta are doar de castigat (de la firmele de prezervative, la revistele de gen, companii textile, medicale etc)
Grila asta de gandire, o schematica in fond, te va face sa devi kamikaze sau suicid palestin, in cazul in care autosuprimarea presupune o realizare sociala. Nu vreau sa intru in polemici pe ceea ce i-a motivat pe fiecare, doar semnalam un tip de gandire antagonic pentru europeanu in genere individualist.
Chiar individualismul, ca si tip, schematica de gandire, este tot o inventie noua, respectiv o trasatura sociala de comportament, deci de gandire a unui rol, care a fost obtinuta prin educatie. Educatie de orice tip: televiziva, propagandistica, cinematografica etc, pentru ca educatia nu inceteaza din momentul in care iesim din scoli, cred ca esti de acord.
Acum, ca sa raspund indirect si lui Adrian, Viagra e o inventie strict medicala, ceea ce presupune un laborator, niste profesionali preparati in bio chimie, etc etc, insa cine ar fi consumat acum 50 ani Viagra, daca nu s-ar fi facut in prealabil o educatie, o pregatire in acest scop? Cu siguranta doar cei care ar fi fost catalogati ca perversi sau degenerati.

Revenind insa la sistemul de invatamant (nu de educatie) romanesc, lucrurile, cu cateva exceptii printre care as aminti si o universitate la care preda si Plesu, daca nu ma insel, stau incremenite in perspectiva cumulului de informatii. Ori aici nu doar apare conflictul cantitativ vs. calitativ, cat apare in special metodele de aplicare a acestor informatii, si ceea ce este cel mai important! modul in care acestea se pot aplica, se pot juxtapune, realitatii cotidiane si unui context dat.
Cazul spaniol spre exemplu, respecta cumva formatul european-informatia se explica. Daca la data x a avut loc evenimentul y, trebuie avuta in consideratie mediul ¨a¨ si contextul ¨c¨. E o transpunere in ecuatie poate neinspirata, insa cred ca ma intelegi.
La fel, personalitatea unui om nu este formata doar de factori biologici, hazard genetic intrucatva, cat si de biografia unui individ, sau ceea ce ulterior il va conditiona.
Cred ca occidentalii au recurs de foarta multa vreme in a expune ¨de ce¨-urile care se afla in spatele lucrurilor, pentru ca asupra directiilor au cazut deja cam toti de acord.

Si o ultima fraza, in care din nou am sa-ti confirm ceea ce ai enuntat deja, in sociologie spre exemplu se foloseste, si e promovata, teoria interelationarii ca si metoda de lucru, un procedeu mai degraba intuitiv decat neaparat stiintific, care insa te obliga, la momentul emiterii unui diagnostic, corelarea atat ultimelor inventii din genetica, fizica sau comunicatii, cat si a aultimelor curente poetice, literare sau de alt tip, sau altfel formulat, cum se proiecteaza, care sunt produsele unei societati sau ale alteia.
Ori noi romanii chiar asa ne situam: in afara contextului nostru. Si nu apare doar lipsa exercitiului critic, saracia continua (concisa de un raper in: ¨saracia omoara gandurile¨) instabilitatea politica, dar in special nevoia de refugiu.
Si atunci in fata societatii oamenii isi creaza universuri paralele, si nu nimic de fantezie sau de speculatie, e pur si simplu un mecanism de defensa. Asa ca sa nu te mire lipsa de entuziasm a profesorului, morga plictisita, materiile inepte, lipsa de exercitiu intelectual etc. etc.

Ar mai fi o fraza, ¨alti absolventi de invatamant romanesc, care tind sa o transforme in asa fel incat sa corespunda cu ceea ce au invatat in scoala¨ care se regaseste inclusiv in diversele studii asupra copiilor, vis-a-vis de educatie, si care a fost exprimata cam asa: ¨in general copii se adapteaza universului parintilor, tindzand sa-l reproduca cand ajung la maturitate¨ un citat aproximativ.

Educatia e totul.


#30157 (raspuns la: #29992) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
comentez - de Marius Pop la: 30/11/2004 12:46:10
Adrian:
Munca pana la epuizare este o chestiune de motivatie si recompense. Sunt de acord cu fraza "nimeni nu munceste de florile marului" si imi place sublinierea ca romanii plecati afara la munca (majoritatea lor, vreau sa cred asta) muncesc cu seriozitate, de multe ori pana la epuizare daca este cazul. De asemenea, seriozitatea nu este o caracteristica culturala si impartasita, este mult mai mult o caracteristica personala, pe care romanii o au cel putin in aceeasi masura cu alte popoare. Parerea mea.
Dragos:
Perfect de acord cu amendamentul tau asupra perceptiei realitatii, am incercat sa spun asta prin fraza "cunostinte care la randul lor afecteaza grila de perceptie". Procesul este unul de tip "cascada", in care cunostintele acumulate prin intermediul structurilor perceptive produc modificari in acestea si invers. Multumesc pentru interesul acordat temei.
Simeon:
Mi-a placut mult alegoria si exemplul cu italienii. "Analiza critica" a realitatii se refera intr-adevar si la "optiunea de a nu servi un curs", dar asta in conditiile in care e fundamentata optiunea prin analiza mediului in care ne invartim. Astfel, ar fi mai simplu ca acel curs sa fie inlocuit direct, nu sa ocupe un spatiu pe care multi ar dori sa-l foloseasca mult mai potrivit intereselor si preocuparilor proprii (in ideea ca cine alege invatamant doreste sa devina un bun profesionist, nu discutam decat ACEST caz). Iar aceasta inlocuire se poate face prin adaptarea sistemului la cerintele pietii nationale, europene, mondiale.
Gabi:
Mi-am permis pana acum sa-i tutuiesc pe cei interesati de subiect, sper ca nu jignesc facand asta, am sa incetez daca se doreste. Apoi, sunt incantat ca ai inteles punctul meu de vedere si il sustii.
Mai departe... nu pot discuta afirmatiile tale, pentru ca sunt "in aceeasi tabara" cu a mea. Doar sunt de acord, si astept alte comentarii interesante din partea ta.

Multumesc mult pentru interesul acordat temei propuse de mine, sunt deosebit de onorat si personal consider ca am realizat 80% din scopul propus. Unde scopul declarat era sa gasim diferente culturale care ar putea fi exploatate in sistemul educational si care sa asigure progres. Scopul implicit era probabil dorinta de a sti ca intelectualitatea romana nu doarme pe o ureche, trezindu-se doar sa se mai vaite un pic, dupa care, obositi, sa motaie pe telecomanda.
Consideratia mea, Marius.
#30193 (raspuns la: #30157) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Draga Simeon, - de Adrian Marchidann la: 30/11/2004 12:58:31
scriai: "de ce ar trebui sa fim aşa de mândri că preia Canada ce nu putem folosi noi?"

Tocmai ca nu ar trebui sa fim mandri, ci inteligenti si sa facem totul sa nu risipim ceea ce Canada ia pe gratis de la noi: oameni pregatiti ori cu talent. Caci pana la urma platim dublu: educatia oamenilor si produsul pe care acestia il produc in Canada si pe care noi il importam.

"Cu ce mă încălzeşte pe mine faptul că noi contribuim la propăşirea Canadei, a Indochinei sau a Ugandei?"

Cu nimic.
#30196 (raspuns la: #30105) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Draga gabi - de Adrian Marchidann la: 30/11/2004 13:10:01
Scriai ca: "Viagra e o inventie strict medicala, ceea ce presupune un laborator, niste profesionali preparati in bio chimie, etc etc, insa cine ar fi consumat acum 50 ani Viagra, daca nu s-ar fi facut in prealabil o educatie, o pregatire in acest scop?"

Cred ca din timpuri imemoriale oamenii au tanjit dupa un astfel de medicament. Istoria si miturile substantelor afrodiziace este relevanta in acest context.

Dar Viagra nu a fost rezultatul gandirii de genul: hai sa punem osul la munca sa facem medicamentul asta. Este rezultatul unor experimente de fiziologie desfasurate acum cateva zeci de ani care aparent nu aveau nici o finalitate. Furchgott, care in final a luat premiul Nobel, se juca in laborator.

Doar acumularea de cunostinte din cele mai diferite domenii, au determinat la un moment dat, prin convergenta, posibilitatea transformarii unui vis milenar in Viagra.

De aceea cred ca doar schemele de perceptie si inspiratia fara o educatie solida sunt inutile.
#30197 (raspuns la: #30157) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Adrian M. - de Simeon Dascalul la: 30/11/2004 15:44:00
Pai atunci suntem de acord.

Ce am vrut sa sustin e ca scoala "goala" nu foloseste la nimic nici statului organizator, nici celor ce trec prin ea.

In temeni matematici: e o conditie necesara, dar in nici un caz suficienta.
#30212 (raspuns la: #30196) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intrebare buna. Nu cred ca a - de patru la: 02/12/2004 07:46:26
Intrebare buna. Nu cred ca a existat un singur motiv dominant care sa explice succesul Germanei si Japoniei cum ar fii o educatie de o anumita calitate.
Sa nu uitam ca ambele tari, la sfirsitul razboiului, au fost in complecta ruina cu o populatie demoralizata, infometata si gata sa zica da la toate.
Ambele popoare au inceput razboiul crezindu-se de neinvins, numai ca sa sfirseasca in total ruina si rusine.
Cele doua tari au fost teren fertil pentru a-si reevalua valorile si cu o investitie materiala enorma au ajuns unde sint.
America a facut pentu singura oara in istoria ei (internationala) ce trebia sa faca, a cheltuit o tona de bani si expertiza ca sa reconstruiasca cele doua tari pe care le-a distrus si asta in timp record.
#30346 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Draga Marius, - de Adrian Marchidann la: 02/12/2004 15:03:33
scrii ca: "seriozitatea nu este o caracteristica culturala si impartasita, este mult mai mult o caracteristica personala, pe care romanii o au cel putin in aceeasi masura cu alte popoare."

Eu cred ca seriozitatea este o caracteristica culturala a unui popor care a reusit, fie el german, japonez ori american. Cand am lucrat in SUA, era imposibil sa supravietuiesti fara a fi munci serios pana la epuizare. Motivatia nu consta doar in venitul mare dar si in pierderea lui in caz de esec.

Sistemul te invata ce nu ai in sange ori parintii nu au reusit sa faca.
#30385 (raspuns la: #30193) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Re: Draga Marius - de patru la: 02/12/2004 21:21:31
"seriozitatea este o caracteristica culturala a unui popor"

Asta e o generalizare grosolana, poate ca daca romanii ar crede mai putin ca le e in singe sa fie criminali si hoti si ar face efortul sa reziste "soartei" ar fi deja pe calea de a se considera "seriosi".
Cit despre "seriozitatea" americanilor cred ca ai avut o experienta foarte limitata cu ei daca-i pui pe pedestal. In america ca oriunde in lumea capitalista, oamenii traiesc cu atit mai bine cu cit fura mai mult, atit ca ei o numesc good business. Cei ce muncesc pina la epuizare sint si cei mai prost compensati.

Si pentru ca to vorbim bespre virtutile americanilor si educatie, sistemul de invatamint primar in America a fost o problema nationala de cel putin 20 de ani. Vreo 40% din populatie (incluzind cu siguranta Dubya) crede ca lumea a fost creata de
D-zeu in 7 zile acum vreo 10000 de ani iar darwinismul e doar o teorie inventata de un comunist drept care multe scoli nici n-o predau.
#30447 (raspuns la: #30385) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
In america ca oriunde in lume - de mya la: 02/12/2004 22:30:04
In america ca oriunde in lumea capitalista, oamenii traiesc cu atit mai bine cu cit fura mai mult, atit ca ei o numesc good business. Cei ce muncesc pina la epuizare sint si cei mai prost compensati.

Exista aici pe forum oameni cu tot felul de pareri de genul acestora de mai sus, pareri ce izvoresc din interiorul lor profund, adanc de tot, intim si personal.

Cum sa ne mai miram atunci ca merge Romania prost, ca multi romani sunt complexati, frustrati si rupti total de realitate...si ca nebuloasa Andromeda din creierele lor e in expansiune in timp si spatiu?

Sanatate multa administratorilor si nervi tari in continuare!


#30459 (raspuns la: #30447) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pardon? - de patru la: 02/12/2004 23:04:33
Pardon?
#30461 (raspuns la: #30459) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Re: In america... - de patru la: 03/12/2004 00:41:08
Mya,
inteleg gresit, sau ce spui tu e ca "merge Romania prost, ca multi romani sunt complexati, frustrati si rupti total de realitate...si ca nebuloasa Andromeda din creierele lor e in expansiune in timp si spatiu" pentru ca eu sau alti membrii ai forumului considera ca oamenii sint cam la fel de virtuosi sau nu, indiferent de cultura?
#30466 (raspuns la: #30459) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Draga patru, - de Adrian Marchidann la: 03/12/2004 13:18:48
Seriozitatea este o caracteristica ce se invata, nu e ceva innascut. Pana de curand, pe romani nu i-a invatat ori nu le cerut nimeni sa fie seriosi in munca. Doar acum, de cand ponderea economiei private a crescut, romanii au inceput sa fie mai seriosi.

Dar chiar si vanzatorii de la cel mai bun magazin din Romania sunt mai putin pregatiti profesional decat in State. Nu mai vorbesc de alte meserii mai sofisticate.

Daca m-ai cunoaste mai bine ai observa ca nu ii pun pe americani pe piedestal, dar nu pot nega realitatea.

Cat despre deficientele scolii americane, asta este o alta problema. Desi ei cred in tampeniile pe care le mentionezi, asta nu i-a impiedicat sa ajunga pe Luna. Spre deosebire de noi.

#30490 (raspuns la: #30447) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Adrian, - de patru la: 03/12/2004 17:21:31
trebuia sa-mi dau seama, inainte sa fac primul comentariu la subiectul initial, ca ma bag intr-o discutie lunga si complexa.
Punctul meu de vedere e ca problemele actuale ale Romaniei sint suficient de complexe ca sa nu merite un raspuns sau doua sau trei. De asemenea, comparatii cu alte tari trebuie facute cu mare grija, daca e sa avem o converastie cit decit constructiva.
Cum am mai spus, cred ca ce i-a lipsit romaniei ca sa "o ia pe calea ce buna" dupa "revolutie" a fost o investitie financiara serioasa, mai presus de toate.
Americanii au ajuns pe luna printr-un efort financiar enorm (si au avut de unde) si doar ca sa fie acolo inaintea rusilor (care ereu gata gata s-o faca), deci pentru ei a fost o investitie si efort strategice, nu un rezultat al unei culturi superioare.
Ca sa nu mai vorbim de ce putin important a fost aceasta aventura, excluzind impactul politic.
Nu cred ca problemele Romaniei se datoreaza unor trasaturi de caracter nationale (lene, parvenitizm, delasare, etc.) ci mi se par firesti dat fiind istoria tarii dinainte de "revolutie" si dupa. Sper ca intrarea in EU sa aduca pe linga un nou influx de mina de lucru ieftina in vest si mai multa investitie in Romania.
#30546 (raspuns la: #30490) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
patru, - de Adrian Marchidann la: 06/12/2004 12:04:14
adevarat ca americanii au avut bani ca sa-i arunce pe cateva calatorii pe luna. Dar ne inselam daca credem ca doar banii sunt suficienti. Sauditii castiga mai multi bani pe cap de locuitor decat americanii, dar asta nu inseamna ca vor ajunge vreodata pe luna.

Cand ma refer la cultura, nu ma refer la poezie ori muzica, ci la ansamblul de cunostinte si deprinderi ale unei mase de indivizi. Intre acestea intra de la cunostinte de fizica, chimie si matematica pana la tehnica punerii unei garnituri ori al unui punct de sudura.

Ca europenii sa investeasca in Romania nu este suficient ca sa ne laudam cu mana de lucru ieftina. Munca de proasta calitate este mai scumpa.

Trebuie macar sa dovedim vesticilor ca zugravii nostri sunt in stare sa traga o linie dreapta, instalatorii sa puna o chiuveta fara sa curga, chimistii sa amestece substante fara sa faca explozie etc.
#30814 (raspuns la: #30546) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nut te contrazic in nimic din - de patru la: 06/12/2004 18:01:36
Nut te contrazic in nimic din ce zici, dar mi se pare ca atitudinea generala e ca nu e nici o spernta, lucru cu care eu nu sint de acord. Pesimismul asta incrincenat mie imi suna mai mult a neuroza nationala (si motivele abunda) decit o observare rationala a realitatii. Cu timpul, o sa invete si romanii sa se plinga mai putin sau sa trivializeze orice eveniment cu un banc bun, reactii complect pasive care reflecta mai degraba dorinta de a evita realitatea decit a o confrunta si sa ia o atitudine mai constructiva fata de problemele personale sau nationale.

... zise lupul ;-)
#30863 (raspuns la: #30814) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"Pesimismul asta incrincenat - de Adrian Marchidann la: 07/12/2004 09:00:23
"Pesimismul asta incrincenat mie imi suna mai mult a neuroza nationala (si motivele abunda) decit o observare rationala a realitatii."

De fapt eu sunt optimist. Chiar am mentionat ca seriozitatea incepe sa creasca la romanii care muncesc la particulari.

Nu cred ca avem sanse sa evoluam daca ne imbatam cu apa rece gen "mana de lucru romana este ieftina si educata".

Trebuie sa stim de unde plecam si ce slabiciuni avem pentru a le contracara.
#30924 (raspuns la: #30863) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cristina - de (anonim) la: 15/01/2005 22:33:54
parerea mea este ca statul nu ofera destule posibilitati de afirmare pe plan profesional .daca insa se mai opereaza cu pile si relatii...
suntem pregatiti (la greu)pentru o meserie pe cARE PROBABIL NU O VOM PRACTICA DECAT PENTU PUtin timp sau chiar deloc.bugetul nu permite!!...dar le permite burtosilor somnorosi din parlament (bine -mi pare ca ursuletul a plecat la plimbare)>
o alta problema care ma macina si nu ma lasa sa dorm este urmatoarea:bine ca avem iesire la mare ,bine ca avem munti inalti si ape adanci dar de ce nu pot exista domenii precum marine science ,biologie maritima ,cercetare stiintifica in domeniu marin ...precum cele din usa! eu de mult imi doresc sa am o cariera in domeniul asta. oricum gata cu smiorcaielile acum mi-am alte planuri si examene .anii trec ,dilemele raman ...CIAO>
#33520 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
japonezii, germanii.. - de GRANDMOTHER la: 14/10/2005 19:49:57
Da, japonezii, germanii, dar nu prea tare cei de o origine cu noi: italienii, francezii,spaniolii, portughezii..si nici tracii de pe langa noi. Eu cred ca este foarte multa influenta genetica in comportamentul nostru. Sunt nascuta in Muntenia, crescuta tot acolo. Facultatea am facut-o in Iasi si dupa aceea am lucgrat un timp in Ardeal. Asadar am intalnit ROMANII> Cel mai prost(educational vorbind) se prezinta patura pe care as numi-o "mahalaua orasului". Este greu de educat pentru ca undeva, in urma, nu demult, l-au pierdut pe Dumnezeu dar li se pare ca stiu mai mult decat toti pe lumea asta. Taranii nu: ei inca mai cred in Dumnezeu, nu pot primi noul dar au un bun-simt innascut. Si exista mari diferente intre taranul roman din muntii din jurul Albei-Iuliei si cei din Iasi. Ardelenii sunt iuti la manie iar in lumea lor cred ca mai dainuie legile dace. Din contra, moldovenii sunt mai latini, mai veseli si mai lasa-ma sa te las; colerici si usor isterici. Nu semanam deloc cu saxonii si nici cu japonezii. Cati kamikaze romani credeti ca veti gasi? Si totusi, existam si dam din cand in cand un Eminescu, asa ca iubiti-i pe romani.(se pare ca azi nu mi s-a furat poseta prin tramvai)
#78721 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Marius - de DIDINA la: 15/01/2006 18:16:48
Eu sint plecata de mult din tara si nu mai stiu multe despre sistemul de invatamint de acolo, dar nu cred ca ati propune un tzel de a educa in mod simplist si unilateral cu gindul numai la a accelera adaptarea la economia de piata nu ar trebui sa fie un scop al sistemului de invatamint ; bine inteles ca orice invatamint modern ar trebui sa ofere access la computere, la internet sa predea typing. Bagajul de cunostiinte din scoli nu trebuie sa fie imens dar cu cit mai mare si mai variat cu atit mai bine; muzica se stie azi ca are efect terapeutic si chiar mai mult asupra dezvoltarii capacitatii intelectuale a creierului; desenul este o manifestare a unei specifice forme de inteligenta;memorizarea desi nu se mai practica mult in ziua de azi dar cei dintre noi care au fost expusi la ea in scoala nu pot sa renege valoarea ei cind la 40 de ani poti inca sa reciti poezii invatate in clasa 3 sau sa enumeri capitalele invatate in clasa 6; inteligenta sociala nu a fost mult cultivata in romania; clase de psihologie si relatii umane pot ajuta; cu cit sint expusi la mai multe copii cu atit vor face alegeri mai bune de cariera si nu vor merge la scoli cum era cind eu eram acolo doar sa aibe o diploma de facultate; si desi nu stiu exact cum e in Germania iar in Japonia de fel , am vaut cum e aici in US ; scolile sint mult sub nivelul celor din romania; tinerii sint insa cu picioarele pe pamint si depinde la ce nivel sint sau vor sa fie fac alegeri mai potrivite, si exista posibilitati pentru toate nivelele; aici in Florida la nivel de liceu exista un program IB (international bacalaureat) la care nu se califica oricine dar care e presupus ca ii pregateste la nivel international (Europa Japonia);
In orice caz nu cred ca nemtii sau japonezii sint cum sint atit ca produsi ai systemului lor de invatamint cit al selectiei lor genetice si a culturii lor in general; omul se formeaza in familie nu la scoala; daca acasa un copil a invatat sa fie cinstit si ca adevarata cinste este sa fii cinstit si atunci cind nu te vede nimeni ei nici nu se vor atinge de un portofel gasit sau se vor uita in el sa gaseasca o addresa unde sa-l expedieze; natia romana este asa cum este ca rezultat al adaptarii la faptele istoriei, economiei , politicii; ca atuuri eu cred ca romanii au calitatea de a fii foarte deschisi la experienta altora, sint intreprinzatori, sint inteligenti sensibili si se adaptaeaza usor; deci o reforma cu potentialul sa-I reduca la un om jumate robot perfect adaptat si strict specializat eu personal nu cred ca e o idée buna cel putin daca te-am inteles correct.
#100357 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...