-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Gothic


de batranutragator la: 23/03/2011 17:36:55
rezumat: @Ștefan Bolea
taguri: Cutia_cu_litere 
voteaza:
Photobucket

Cînd îți intitulezi o carte cu un nume puternic și plin de semnificații cum e ”Gothic” (Gothic, de Ștefan Bolea, Herg Benet Publishers 2011) sunt convins că, înainte de toate, ai ales deja măcar o linie pe care să îți continui demersul. Iar ceea ce autorul acestei cărți a făcut, încă de la început, a fost să-și precizeze, ce-i drept, mai voalat, natura abordării sale. Pentru că Ștefan Bolea își începe cartea cu un citat dintr-un poet tînăr, decedat nu de foarte multă vreme: ”Boala mea cea mai mare e faptul că sunt în viață” – Constantin Virgil Bănescu (1982-2009).

E o aluzie fină la spiritul mereu viu, fantomatic sau vampirizat, al autorilor puternici care ”bîntuie” lumea și după moartea lor. Și cum termenul ”gothic” în sine are între semnificații, printre altele, și perioada literară romantică a romanelor cu vampiri, cu castele bîntuite sau ființe supranaturale, iată că avem deja un punct de pornire în opera de față a lui Ștefan Bolea, autor care a mai publicat deja două volume de poezie – Război civil, în 2005, și Noaptea instinctelor, în 2009.

Dar nu e suficient: imediat ce am citit cîteva dintre poemele din ”Gothic”, am aflat că autorul nu la acel curent romantic mă conduce, ci la unul pe care l-aș numi post-neo-romantic, fiincă neo-romanticul a fost deja. Bolea e ancorat în realitatea imediată, e martor lumii care se preschimbă în jurul lui. Experiențele sale sunt actuale și fac referire la o evoluție a societății pînă în momentul prezent sau la percepțiile imediate, schimbătoare și directe care alterează realitatea și ne fac părtași nemijlocit.

”Gothic” este, cel puțin în viziunea mea și pentru a face mai degrabă o apropiere de ceea ce s-a scris deja, povestea unei societății de consum. Este povestea gothică în care cetatea, castelul bîntuit devine lumea în care trăim – nu se face o precizare clară, dar fiecare poate să-și închipuie orașul său ca o cetate -, iar vampirul, ființa fantomatică, personaj al romanelor de odinioară, cel care se hrănește cu spiritul și mințile noastre ca un Nosferatu autentic, este acum societatea, orînduită și pervertită de reguli, cutume, religii, nevoi și toate cele.

Nu degeaba prima parte a cărții se numește ”120 de zile în Kristiania”. Aluzia e mai mult decît evidentă la Marchizul de Sade și a sa carte ”Cele 120 de zile ale Sodomei” și care, chiar dacă nu aparține propriu-zis genului gothic, este construită cumva pe același principiu – lumea, cetatea, castelul sau mînăstirea, cum e în opera lui de Sade, și principiul distructiv, vampirul, fantoma, spiritul sau orînduirea și obiceiurile dereglate din rîndul aparatului religios, pe care controversatul marchiz le-a descris și înfierat în scrierile sale (excelent ecranizate la o adică în viziunea teribilă a lui Pier Paolo Pasolini).

Acum că am pătruns în acest univers gothic, că am arătat că Ștefan Bolea este un spirit fin, că-i place ironia și că știe să-și construiască o lume în care aluziile și reinterpretările ne pot provoca la tot pasul, urmează să pășim treptele edificiului său.

”Gothic” poartă în primul rînd accentul frust, direct, rugos pe alocuri, al scrierii lui Bolea. Și acest lucru ne apropie de o altă dimensiune pe care o descoperim în opera sa – pasiunea pentru rock, pentru muzica metalică și pentru versurile pline de mesaj social ale unor formații pe care autorul cu siguranță le-a pătruns în acel ceva al lor. Avem acum o nouă viziune interpretativă pe care o putem aborda, și anume curentul ”gothic” aferent muzicii rock. Paradise Lost, o formație britanică, al cărei nume face referire directă la poemul omonim al lui John Milton, propunea în 1991, un album intitulat ”Gothic”, album care avea să impună, alături de viziune, și numele unui nou stil muzical.

Nu voi discuta aici despre asta, însă după ce am pătruns în universul volumului ”Gothic”, m-am simțit ca atunci cînd ascultam vreuna dintre creațiile de gen: poezia lui Ștefan Bolea ar putea fi oricînd fi baza lirică pentru o formație care abordează în manieră metalică această nișă muzicală. Și dacă tot am zis asta, trebuie să mai adaug ceva: ca în orice muzică, pe lîngă calitatea versurilor, o importanță majoră o are atmosfera și, ca un ascultător al unui astfel de gen, pot preciza că gothicul metalic este o muzică unde atmosfera este elementul de bază – efectiv ești transportat într-o zonă a acordurilor brute, a sentimentelor de groază, teroare sau revoltă - și în același registru aș putea spune că și Ștefan reușește să ne aducă, tocmai folosind această expresivitate de multe ori violentă, tăioasă, insidioasă.

”În poemele lui, Ștefan Bolea taie destul de adînc în carnea lumii”, spune pe coperta IV a volumului profesorul universitar și scriitoarea Doina Ruști. Și acest lucru se simte din plin în versul din ”Gothic”. Sunt viziuni sumbre ale realității, intruziuni fie sociale (non-stopul este noua biserică, banii sunt noua biblie/ne ducem să ne împărtășim la non-stop), fie politice (traian băsescu mort/trupul său a fost purtat în larg de rămășițele flotei române/ion iliescu mort/sicriul său a fost cărat de mineri direct la crematoriu) dar și teroare auctorială (ambulanțele vin la mine, pentru că i-am hăcuit cu maceta pe toți din bloc/ mașinile poliției vin la mine pentru că scriu cu pixuri umplute cu dinamită).

Este un univers congestionat de interese, de ură, de rasism sau de xenofobie. Bolea abordează subiecte care, cel puțin în limba română, au cam rămas în afara poeziei. De exemplu, scrie despre negri (negrii sunt ființe nocturne, doar dimineața pot să-i infrunt), scie despre indieni, pakistanezi, țigani, scrie despre emigranții care-și caută o nouă viață (norvegia haos de emigranți/auzi toate limbile pămîntului, mai puțin norvegiana) și face asta doar pentru a ne împărtăși viziunea sa de a privi lumea, de a-și împărtăși trăirile față de anumite experiente. Pentru că weltauschaung-ul lui devine ”Fiat Dolor”, cum își intitulează a treia parte a volumului.

”Poezia lui Ștefan Bolea se află la vîrsta trufiei. Și a catastrofei. Poetul simte enorm și vede monstruos. (...) Vocea care dictează nu este numai provocatoare și sarcastică, ci și încărcată de forță. Și expresivă”, remarcă poeta Marta Petreu. Sunt perfect de acord cu dumneai și în plus aș adăuga că poezia lui Ștefan se lipsește voit de un anume solipsism poetic, care îi caracterizează pe unii autori, aceia care fac poezie pentru poezie și de dragul poeziei.

Bolea scrie și pentru poezie, dar mai mult scrie pentru cei care nu de poezie au nevoie, au nevoie de a împărtăși o stare, o viziune, o atmosferă, un curaj, un sentiment puternic sau măcar un grup căruia să i te alături. Bolea scrie pentru aceia care se simt ca într-o posibilă grădina edenului în care idealismul originar se păstrează și oricît de mult am fi afectați de ce ni se întîmplă revenim întotdeauna la momentul inițiatic, la inocența primordială (we fuck ten times a day and we’re still virgins).

Nu cred că e nevoie să spun mai multe despre această carte. La urma urmei, ”Gothic” e un volum care vorbește prin sine despre sine mai bine decît aș face-o eu, un simplu cititor. Și nu cred că greșesc spunînd că vor fi mulți cei care nu se vor regăsi între versurile cuprinse aici. Pentru că sensibilitatea lui Ștefan Bolea e mascată de suferință și pentru formula lui de a crea emoție se ascunde în spatele sarcasmului (este un fel de vid în jurul meu, ca atunci cînd pui o bombă și toți înlemnesc cu mîna pe clanță).

Dacă nu este citit cu atenție, dacă nu se caută turelele prin care se poate pătrunde în interiorul tancului cu care el îi urmărește pe toți (te urmăresc cu panzerul/și-mi imaginez că-ți zbor creierii în fiecare noapte) atunci e mai greu să pătrunzi în esența poeziei lui Bolea. Pentru că poezia lui este doar motivație: ”și-n tot ceea ce fac mă motivează o dorință: să fiu mai aspru, mai sincer și să tai mai adînc”.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (27):


ce i-ar fi placut - de Intruder la: 23/03/2011 17:59:54
lui E. A .Poe, copertaaaaaa...
#603920 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 23/03/2011 18:10:42
Intrus,
pana sa vad ce-ai scris, citind doar titlul, am continuat in minte ..."lui ozzie, coperta!":))

ti-amintesti de little eagle?
#603926 (raspuns la: #603920) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
auzi? - de nyx la: 23/03/2011 18:14:00
da' Poe a scris cumva "cioara c-un glob ocular in plisc, intr-un decor hazliu din Adams Family"?
#603927 (raspuns la: #603920) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mnu... - de monte_oro la: 23/03/2011 18:17:59
i-am prea gasit poezii, dar textul "Pentru un ateism ambiguu" mi-a parut lejer naiv, in ciuda aparentei de aplecare spre disectii pretentioase. I-as spune ca "Biserica" e in primul rand.. "Spatiul" intalnirii cu Dumnezeu... sigur, nu unicul...dar initial.. biserica era insasi comunicatea de crestini, nu forma ei fizica inaltata... iar in al doilea rand ca atribuie unui credincios o viziune limitata despre un ateu...Deh..ar fi multe...Nu stiu poeziile...nu le pot judeca, deci... dar da...e ceva trufie fara acoperire prin personaj... Insa, cam asta-i generatia voastra... fortati, fortati...poate tot ramane ceva...;)
#603928 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
coperta imi sugereaza - de zaraza la: 23/03/2011 18:24:01
o parodie cu vampiri, ceva de genul asta. in niciun caz o carte grea, serioasa.
#603932 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de modigliani la: 23/03/2011 18:28:30 Modificat la: 23/03/2011 18:30:11
eu ramin la parerea mea: musai ai vrut sa demonstrezi ca se exista si coperte mai proaste decit ale onor tragatorului

ca strategie de marketing, m-a socat si asta de mi-au zburat fuljii

in ciuda recenziei de trei lulele trei surcele (apropo retoric - voi ajtia recenzorii, cunoasteti si alta limba decit aia faux-laudativa, de lemn si sforaitoare a pupatului in cur?; dac-ar fi sa ma iau dupa voi, in fiecare zi se produce un jeniu si la fiecare cititor este alocat macar un poet jumate) o sa-l citesc pe bolea

si-n ciuda recomandarilor distinsei doamne petreu
valeu

#603935 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
fiul meu are 13 ani. - de GloriaVictis la: 23/03/2011 18:30:09
lui i-a placut coperta :)
#603937 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
apropo de coperta - de batranutragator la: 23/03/2011 18:32:37
despre coperta ce sa zic - a fost alegerea autorului - cartea a fost tiparita, o sa intre si-n librarii in f scurt timp, asta e. alea jacta est. eu va propun o viziune asupra continutului, personala, si o fac tocmai pentru ca mie personal mi s-a parunt o carte interesanta, care merita citita. ca un film care merita vazut sau ca un concert la care merita sa mergi. afisul, coperta, cred ca sunt mai putin importante, ele sunt pana la urma etichetele dupa care recunosti produsul. ar fi culmea sa nu mai bei o bere pt ca nu-ti place eticheta...
#603939 (raspuns la: #603932) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
hai - de modigliani la: 23/03/2011 18:43:42
sa-ti dau si exemple pe tecst, ca asa-ti place si nu vleau sa te ulcerezi iara, tat, tat

am aflat că autorul nu la acel curent romantic mă conduce, ci la unul pe care l-aș numi post-neo-romantic, fiincă neo-romanticul a fost deja

adicatelea tu si bolea ati inventat un corent, nou-noutz?

Bolea e ancorat în realitatea imediată, e martor lumii care se preschimbă în jurul lui.

cum ar veni lumea se uita mirata la bolea, ancuta?


Experiențele sale sunt actuale și fac referire la o evoluție a societății pînă în momentul prezent

jura-te ma, ca actual inseamna ce s-a intimplat pin'acu


percepțiile imediate, schimbătoare și directe care alterează realitatea și ne fac părtași nemijlocit

cum sint perceptiile?
directe si schimbatoare?


”Gothic” este, cel puțin în viziunea mea și pentru a face mai degrabă o apropiere de ceea ce s-a scris deja, povestea unei societății de consum. Este povestea gothică în care cetatea, castelul bîntuit devine lumea în care trăim

asta insemna societate de consum, leo dear?
expansiunea lumii proprii sau limitate?


este construită cumva pe același principiu – lumea, cetatea, castelul sau mînăstirea, cum e în opera lui de Sade, și principiul distructiv, vampirul, fantoma, spiritul sau orînduirea și obiceiurile dereglate din rîndul aparatului religios, pe care controversatul marchiz le-a descris și înfierat în scrierile sale (excelent ecranizate la o adică în viziunea teribilă a lui Pier Paolo Pasolini)

care e principiile domn' recenzor saf?
lumea, cetatea, castelul si manastirea
plus obiceiurile si orinduirea

hai c-ajunge
sa traiejti


#603945 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de modigliani la: 23/03/2011 18:46:49
asa ca domnule jigodie, las-o mai moale cu afirmatiile

nah, s-o ulcerat oricum
mah, tu vezi rosu cind nu ie tuata lumea de acord cu tini

urit limbaj, domn' saf, tz, tz, tz, nu se face, la un asa entelectual care este
sigur n-ai un carnet rosu prin buzunaras?
acolo linga sticla de r33, da
#603946 (raspuns la: #603943) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ma intreb, Leo... - de Baby Mititelu la: 23/03/2011 18:49:36
Solutia suferintei e sarcasmul? Calea iesirii dintr-o sensibilitate ranita profund e taierea asta in carnea vie a vorbelor? Ca si cand vorbele astea ar rabda la infinit...Nu stiu.
#603947 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
stai ca m-am incalzit - de modigliani la: 23/03/2011 18:52:14
si asa delicat cum is, m-am gindit sa fiu blind cu tine
dar nu se poa' raule
ca ejti de-a lu' vadim vaz
si jtii si vorbe de duh cukalasnikov

si nu cred că greșesc spunînd că vor fi mulți cei care nu se vor regăsi între versurile cuprinse aici

tu te regasesti intre?
de ce nu pe linga?
sau alaturea?
sau, poate, doamne feri d-asa aberatie, in?

esti agramat, ancuta leonard

#603949 (raspuns la: #603946) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
stii ce - de batranutragator la: 23/03/2011 18:52:39
tu-ti vezi de ale tale si eu de-ale mele. cel putin in subsolul posturilor mele nu mai esti binevenit. nu pentru ca faci pe desteptul, nu pentru ca eu ma aprind, ci pentru ca nu stii sa te bucuri. si oamenii tristi si patetici imi fac greata.
#603950 (raspuns la: #603945) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nyx - de Intruder la: 23/03/2011 19:16:57
nu, n-a scris, dar daca vedea coperta scria special pentru o coperta ca asta.

mai, mie chiar imi place coperta, e foarte foarte gothica!

normal ca-l tin minte pe ozzie, de ce crezi ca mi-a placut cafeneaua de la-nceput si-am crezut ca-i forum de poponari tampiti?
#603960 (raspuns la: #603927) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intre mine - de cristi3888 la: 23/03/2011 19:20:06
si picky, monte, modi si jumate din planeta asta... puntile se rup dar se si refac.
Intre mine si BT n-a exista si nici nu cred ca ho sa hegziste o punte de legatura. Chiar nu va inteleg sadismul, vulgaritatea senina si tenebrele astea alungite -parca... fara sfarsit!
#603962 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bah, bruno - de monte_oro la: 23/03/2011 19:32:16
tu-mi zici (si) mie acu'... sau ce mama naibii mancam p-aci?... au n-ai citit commentul meu, dar, deh... dai la tot cartieru... sa fie... just in case?...
#603971 (raspuns la: #603962) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte - de cristi3888 la: 23/03/2011 19:37:14
n-am cetit nemica. io nu cetesc. io ma uit la poze.
#603976 (raspuns la: #603971) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bruno - de monte_oro la: 23/03/2011 19:40:03
a, pai zi asa, mah... ca eram nedumerit, zau... Da' creioane de colorat ai? Zi, ca-ti dau io... de nu...
#603980 (raspuns la: #603976) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mmmm - de cristi3888 la: 23/03/2011 19:44:55
nu am chef de colorat. numa pe asfalt. creta ai?
#603985 (raspuns la: #603980) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bruno - de monte_oro la: 23/03/2011 19:56:55
mnu, ca mi-a cerut-o modi inaintea ta... Da am spuma de ras... merje?...
#603991 (raspuns la: #603985) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte - de cristi3888 la: 23/03/2011 20:01:35
ce sa fac cu spuma?
gata. io nu mai trolez. faptul ca nu imi place subiectul nu ma indreptateste sa vorghiesc aiurea.
#603997 (raspuns la: #603991) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
batrânutragator de sireturi - de Bucu la: 23/03/2011 20:06:34
asa ca domnule jigodie, las-o mai moale cu afirmatiile. daca nu-ti place ceva du-te in alta parte


ramâne valabila observatia anterioara: tot mitocan ai ramas.
#604000 (raspuns la: #603943) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 23/03/2011 20:12:56
Doar nu aveai speranţa că s-ar putea schimba ciolovecu'?
#604002 (raspuns la: #604000) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 23/03/2011 20:16:17
Măh! Tu habar n-ai să scrii nici o idee-ntreagă.
Te-o plătit degeaba Bolea ăsta. Probabil că nu-şi permite mai mult de-un chiţăit de doi lei jumate!
#604006 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky, ciolovecu-i ca pendula, - de Bucu la: 23/03/2011 20:26:20
se-ntoarce fix in acelasi punct, nicio variatie.

speranta mea era sa se fi terminat bateriile. dar, dupa cum observam, asadar, deci, cum s-ar zice, fiindca...
#604015 (raspuns la: #604002) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bruno - de proletaru la: 23/03/2011 20:29:17
"[...] Chiar nu va inteleg sadismul, vulgaritatea senina si tenebrele astea alungite -parca... fara sfarsit!"

sunt de aceeasi parere. cred ca am comentat de doua-trei ori pe textele astuia si s-a zburlit.
#604020 (raspuns la: #603962) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
despre coperta tin sa precizez ca ideea - de Bucu la: 23/03/2011 20:38:21
nu-i originala.
s-a schimbat doar cascavalul cu ochiul, mare brânza-n cimitir.


uite, daca facea o vrabie sfrijita, mica-mica, cu ditamai ochiu de mort în cioc, altul era impactul vizual la bobor, s-ar fi întrebat toti care-i mesajul ascuns si-ar fi cautat o mie de ani raspunsul.

asa, e simplu, mura-n gura,

Le Renard s'en saisit, et dit : " Mon bon Monsieur,
Apprenez que tout flatteur
Vit aux dépens de celui qui l'écoute :
Cette leçon vaut bien un fromage, sans doute. "
Le Corbeau, honteux et confus,
Jura, mais un peu tard, qu'on ne l'y prendrait plus.#604034 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...