-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

"Natura locului"


de krux la: 01/04/2011 15:37:28
modificat la: 02/04/2011 10:23:05 arata originalul
taguri: Salonul 
voteaza:
Ce este scris mai jos am citit cu ceva timp în urmă într-un ziar. Am căutat de multe ori pe net textul dar nu l-am găsit(cu siguranţă este undeva dar nu am dar eu peste el).Autorul, Robert Silverberg, probabil a scris vorbele de mai jos gândind că AICI, PE PĂMÂNT ESTE ŞI RAIUL ŞI IADUL.
Sper să fie o lectură plăcută pentru cei ce vor citi! Pentru mine asa a fost,d'aia am pus textul şi aici.

La vârsta de douăzeci de ani, Paul Dearborn ajunsese prima dată la convingerea că va sfârşi în Iad. La patruzeci de ani, ideea respectivă părea chiar atrăgătoare. La urma urmelor, Raiul era de-a dreptul plictisitor. Cu toate acestea, pe la şaizeci de ani Paul Dearborn deveni oarecum neliniştit.
"Ştii, nu că mi-ar fi teamă", declară el într-o seară după ce băuse cam multe beri. Omuleţul sărăcăcios îmbrăcat care stătea la aceeaşi masă surâse vag. "Nu, nu mi-e frică", repetă Paul ferm."Atât doar că... sunt niţel neliniştit."
"Dar cum poţi fi sigur că vei ajunge acolo?" se interesă omuleţul.
"Ah, nici nu încape îndoială", replică Paul."Şi să ştii că nu-mi pare rău. Am avut o viaţă destul de plăcută", minţi el, "şi sunt gata să plătesc pentru asta. Mai frigem una?"
"N'am nimic împotrivă", încuviinţă omuleţul.
Paul comandă două halbe şi continuă: "Bun, va să zică ştiu unde-o s-ajung. Mă nelinişteşte însă nesiguranţa. Dacă aş şti cum arată locu' ăla..."
Ochii omuleţului scânteiară. "Ascultă-mă, amice, e dogoare şi duhneşte a sulf şi pucioasă, iar păcătoşii clocotesc în cazane de smoală şi-n mijlocul lor e chiar Satana, care stă pe-un tron, cu coarne ascuţite şi biciuind din coadă."
Paul chicoti superior. "Haide, haie, nu-nghit d-astea! Nu suntem la biserică. Nu cred în smoală şi pucioasă."
"Dacă ai o părere personală...", strânse celălalt din umeri.
"Asta-i!", făcu Paul lovind cu palma în masă. "Iadul este o chestie personală."
Tovarăşul său amuţi, contemplând cu ochi sticloşi fundul halbei. Paul mai comandă un rând, apoi îşi privi ceasul şi decise că era timpul să plece. Plăti şi se împletici afară din local. O să capăt ceea ce merit, îşi spuse el cu convingere.
Se îndreptă spre staţia de autobuz. Era o seară rece şi vântul sufla tăios. Se simţea obosit. Trăia singur; ultima soţie îi murise, iar copiii îi fuseseră de la început străini. Avea puţini prieteni. Mai mulţi duşmani.
Când dădu colţul, se opri gâfâind. "Inima... Nu mi-a mai rămas mult de-acum."
Se gândi la cei şaizeci de ani scurşi. Trădările, dezamăgirile, păcatele, mahmurelile. Acum avea ceva bani şi se putea declara ins încununat de succes. Viaţa nu-i fusese însă fericită, ci zbuciumată şi sfâşiată de temeri, plină de îndoieli şi migrene, de momente de disperare sau furie şi frustrare.
Îşi dădea seama că era mai mult decât pe jumatate mulţumit că se apropiase de capătul drumului. Înţelegea că viaţa lui fusese o luptă care nu meritase. Şaizeci de ani de tortură... Autobuzul se apropia de staţie; avea să-l scape şi să rămână în frig , aşteptând alte douăzeci de minute. Nu însemna mare lucru? De acord, dar ia înmulţiţi-le cu un milion de ori de-a lungul anilor-strâmbându-se, bătrânul o porni la fugă.
Şi se poticni, când o mână de gheaţă îi strânse inima. Trotuarul se ridica spre el şi ştiu că aceea era moartea. Pentru o clipă se surprinse luptând, căutând să-şi menţină controlul, apoi se destinse când bezna îl învălui. Simţi recunoştinţă că totul se termina în cele din urmă... şi în acelaşi timp îl încercă o undă de curiozitate despre ce avea să urmeze.
După o eternitate, redeschise ochii şi privi în jur. Iar în clipita aceea fulgerătoare, înainte ca undele uitării să-i acopere amintirile, Paul Dearborn ştiu unde era Iadul, ştiu natura locului acela şi la ce pedeapsă eternă fusese condamnat. Ţipă, mai mult de disperare decât de durere, când palma moaşei îl lovi cu putere funduleţul şi aerul îi pătrunse în plămâni.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (4):


*** - de Intruder la: 01/04/2011 19:20:45
daca era pe net, il gaseai cu google.
daca l-ai scris tu, d-aia nu l-ai gasit. :D
#605906 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 02/04/2011 08:37:29
"Satana, care stă pe-un tron, cu coarne ascuţite şi biciuind din coarne."

mijto!

Acum avea ceva bani şi se putea declara ins încununat de succes.

si circula cu autobuzul.
ca orice om cu bani,deh!

bătrânul o porni la fugă.

o "luă" la fuga, de fapt.


Şi se poticni, când o mână de gheaţă îi strânse inima. Trotuarul se ridica spre el şi ştiu că aceea era moartea. Pentru o clipă surprins se luptă, căutând să-şi menţină controlul, apoi se destinse când bezna îl învălui. Simţi recunoştinţă că totul se termina în cele din urmă... şi în acelaşi timp îl încercă o undă de curiozitate despre ce avea să urmeze.
După o eternitate, redeschise ochii şi privi în jur.bucata asta scartaie din incheieturi!
e ezitanta si neclara si poticnita.
stiu ca asta e momentul in care trebuie sa derutezi cititorul, dar nu ti-a iesit - logica frazei, mecanismele ei interne is dezechilibrate.

musai sa rescrii.
ca poti, se vede.
#605944 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 03/04/2011 22:52:28
Adâncă şi cerebrală chestie! Marianică gropusculă. Precum Kebra Negast cetită la cocostârci.
#606162 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Manix la: 16/04/2011 14:09:05
asteptam vol 2
#608949 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...