-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Iad si sange


de morgothya la: 03/04/2011 20:58:42
rezumat: fragment de roman
taguri: sange satanic roman herg benet Salonul 
voteaza:
Astăzi am început să scuip sânge.

Primul gând care mi-a venit a fost că sigur am tuberculoză şi chiar m-am bucurat. E o boală care sună bine. Îţi dă o imagine romantică şi în plus nu te cureţi de la ea chiar atât de repede, tot mai ai câteva luni de trăit, asta în cazul cel mai naşpa, în care boala e în stare avansată. Suficient deci cât să apuc să scriu măcar un roman.

Sau măcar un volum de poezii. Sau măcar un eseu, ceva în pula mea, nu contează ce. Să fie găsit dupa moartea mea şi să se spună: a fost răpus de tuberculoză. Funny like shit.
Pe urmă m-am bucurat că uite, în sfârşit mi se întâmplă şi mie ceva neprogramat, imprevizibil, că în sfârşit nu mai controlez eu universul şi nu îi dau ordine cu ce căcat să mai arunce şi de data asta în mine. Şi m-am mai bucurat când m-am gândit că o să mor fără să fie nevoie să mă sinucid. În ultimul timp m-am gândit în fiecare zi la sinucidere, am fost şi la un pas în unele momente, şi acum chestia asta… e foarte tare. Cineva îmi pune în sfârşit pistolul la tâmplă şi apasă pe trăgaci.
Dar bucuria mi-a fost scurtă. N-am tuberculoză. Se pare că am pneumonie. Şi nu stiu ce leziune pe trahee. Dar de murit oricum sunt șanse să mor, aşa că tot îmi rămâne un motiv să respir uşurat. Şi totuşi, tuberculoza suna mai bine ca pneumonie. “S-a stins de pneumonie”… Îmi bag pula, cred că nu mai scriu nimic.

Mă trezesc noaptea din somn şi scuip sânge. De fapt, mai întâi vomit sânge. Mă trezesc cu gura plină de sânge şi încep să vomit resturi de mâncare amestecate cu cheaguri. După ce termin de vomitat, încerc să adorm.
Până adorm, scuip bucăţi de sânge. Umplu podeaua. Pe urmă adorm. Dimineaţa când mă dau jos din pat în picioarele goale alunec pe sânge închegat. Mă duc la chiuvetă şi continui să scuip. Clătesc chiuveta şi scuip din nou. Se înroşeşte chiuveta. Mă ia ameţeala, dar nu îmi dau seama dacă este de la sângele pierdut sau de la vederea lui.
Dau drumu’ la apă şi umplu cada. Mă bag în cadă şi îmi aprind o ţigară. Trag două fumuri după care o arunc în veceu.

Nu mai fumez.

Am râs mereu de oamenii care se chinuie să renunţe la fumat. De ce să renunţi dacă îţi place? Oricum mori. Eu însă, acum, deşi nu îmi doresc să mă fac bine, deşi vreau să mor cât mai curând, nu mai pot să trag din ţigară cu aceeaşi nepăsare. Practic, nu înţeleg de ce. Nu pentru că îmi face rău. Vreau să îmi facă rău. Şi cu toate astea, fumul ăla pe care îl trag îmi rămâne în gât, mă înţeapă, mă zgârie şi nu trece mai departe, deşi plămânul meu salivează după el. Pula mea, o fi vreo chestie fizică.
M-am apucat să citesc tot ce am găsit pe net despre pneumonie şi hemoptizie. Am văzut şi poze. Sunt marfă. Merg băgate pe o copertă de album grindcore.
După ce am epuizat toate site-urile, chiar şi alea în limbi necunoscute, pe care le-am băgat în google translate, mi-am cumpărat şi o carte de medicină despre boli de plămâni. E faină. O s-o las moştenire, dar nu ştiu cui.

N-am spus nimănui că o să mor. Mai e timp. O să le dau vestea foarte teatral, trebuie să regizez chestia asta cumva. Poate scriu şi un scenariu. Nu şi-au dat seama că scuip sânge. Când mă apucă noaptea scuipatul pe la chefuri, mă duc la budă. Dacă o să mă prindă cineva, o să le spun că e sânge fals şi că m-am deghizat în vampir. O să umblu cu dinţi falşi de vampir mereu la mine, ca să fiu mai credibil.
Scuipatul de sânge se împleteşte cu crizele mele de panică mai vechi, care s-au întors. Fireşte că s-au întors, nu aş fi putut să mor împlinit fără ele. Cred că în clipa morţii, pentru o secundă măcar, trebuie să ai în faţă tot ceea ce ai suferit vreodată. Ca să poţi să te dezlipeşti mai uşor. Sau ca să nu uiţi cine eşti.

Dacă, aşa cum spunea amicul meu obsedat să afle dacă există dumnezeu, îţi păstrezi sufletul după moarte, trebuie să ţi-l însemni undeva foarte la vedere, ca nu cumva să îl încurci cu altul. Pentru că ar trebui să fie o mică graniţă, o mică ruptură, în care să vă despărţiţi pentru scurt timp, ca şi cum l-ai depune în tăviţă când treci prin detectorul de metale. Să ştii să nu îl iei pe al altuia. Cine ştie cum arată sufletele dezbrăcate de trupuri, poate că seamănă între ele…
Aşa, marcat cu suferinţă, nu ai nicio şansă să-l încurci. Să pleci acasă, în celula ta din fundul iadului, cu sufletul altcuiva.

Sângele pe care îl scuip în somn e aproape negru. Îmi pare rău de el, după ce ajunge pe jos, îmi pare rău că mi-a părăsit corpul şi este condamnat să se sleiască, să se evapore, să nu mai trăiască. O mică parte din mine care se duce pentru totdeauna. Oare ce crâmpeie de durere erau în mililitrii ăştia de sânge? Ce mi-a mai rămas? Şi cum va fi când voi pierde totul?

Crizele de panică se manifestă la fel de violent ca în trecut, dar sunt şi mai neaşteptate şi mă lovesc exact în cele mai nepotrivite momente. Mergeam la mare cu un amic cu maşina şi am trecut prin faţa spitalului colentina. El tocmai îşi aduce aminte că i s-au terminat ţigările, nu are răbdare până ajungem la benzinărie şi mă întreabă dacă nu am chef să cobor să iau de la chioşcul de lângă spital un pachet de camel şi o cola la doi litri. Zic că da, evident, nu-i bai, mă dau jos şi fix atunci mă loveşte. Simt dintr-o dată că mă scurg, că o să leşin pentru că picioarele nu mă mai ascultă. Îmi duc mâna la frunte, vreau să alung totul, să nu mă vadă nimeni, vreau să intru timp de cinci minute într-o încăpere ascunsă şi să aştept să îmi treacă. O să-mi treacă. Întotdeauna îmi trece. Dar cât timp durează e oribil. Mă gândesc că fix în momentul ăsta mi se scurge tot sângele din corp, se adună într-un bulgăre mare mare, solid, şi că voi exploda iar bulgărele va ieşi afară. Mă ţin de zidul spitalului. Încerc să fixez un punct dar nu reuşesc, totul se învârte cu mine. Mă trag de o suviţă de păr, dar durerea, în loc să mă aducă aici, în momentul ăsta, pare doar un ecou, ceva foarte îndepărtat. Nu pot simţi mare lucru. Doar că mă scurg, că îmi părăsesc corpul, îmi părăsesc viaţa, fuck, tocmai acum, chiar aveam chef să merg la mare…
“Te simţi bine, mamă?”, mă întreabă o băbuţă cu o paporniţă imensă şi cu picioare strâmbe în galoşi. E de la ţară şi a venit să se trateze în bucureşti.

“Eşti bolnav, mamă?”, insistă.

Şi gata. Asta a fost. Baba m-a smuls din braţele dracului, care tocmai mi-o trăgea în cur. Fericit, iau baba în braţe şi o pup. Se depărteaza făcându-şi cruce, convinsă că nu sunt bolnav ci doar mă prefăceam.
Încep să îmi simt mâinile şi picioarele, le pot mişca, sângele şi-a pornit circulaţia normală prin mine, nu mai explodez. Asta a fost tot. Azi cel puţin, am scăpat. Fericit, vesel, cumpăr camelul, cumpăr cola, iau şi două croissante.

“Ce pula mea ţi-a luat atâta?”, mă întreabă amicul cu maşina.
Îl pup şi pe el şi îi întind pachetul de ţigări.

După numai două zile, m-a apucat în mare. Era dimineaţă, băusem până în urmă cu vreo două ore şi acum făceam baie în mare, simţindu-mă mai bine ca niciodată. Nu mai scuipasem sânge de ieri dimineaţă. Poate pentru că nici nu dormisem. Înotam în apa rece şi limpede, când am simţit din nou. Era ca şi cum un peşte imens m-a lovit în stomac. O chestie lipicioasă, umedă şi moale s-a întins pe mine şi părea că îmi suge tot ce am înăuntru. Am dat să mă agăţ de ceva din jur, dar am pleoscăit doar apa. Picioarele mi s-au înmuiat şi am căzut la fund. Am înghiţit apă. Multă chiar. Poate că aş fi putut să mă înec dar am scăpat şi de astă dată. Am reuşit să mă târăsc, cu plămânii plini de apă, până la mal, unde pur şi simplu am zăcut pe plajă vreo oră, cu genunchii tremurând, cu mâinile vinete. Am vomitat. Un cuplu manelist a trecut pe lângă mine şi a dat verdictul:

“‘rea-ţi ai dracu’ de satanişti, de la 8 dimineaţa sunteţi beţi şi drogaţi! Nu vă mai satură dumnezeu de droguri şi băutură”.

Pe urmă am început iar să scuip sânge. A fost ca si cum m-as fi intors acasă.

Între timp m-am mai răzgândit puţin. Nu mai sunt atât de sigur că vreau să mor. Mâine mă duc să îmi fac analizele. Poate mă fac bine.

- fragment din romanul Sange satanic (Herg Benet 2010) -
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (45):


mi-a placut - de zaraza la: 03/04/2011 21:11:12 Modificat la: 03/04/2011 21:13:40
pe alocuri esti foarte sincer(a) si asta e ca un val de aer proaspat, iti zici, da, merita citit.

daca ar fi dupa mine, l-as peria de argou, mi se pare fals si poluant, nu reusesti tonul de golan pe care ti-l doresti si momentele de aer proaspat de mai sus, alterneaza cu momentele de plastic de "pula mea". as fi preferat un contrast autentic, care, din pacate, nu-ti iese. inteleg ca romanul e deja publicat... no, data viitoare :)#606151 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ok - de adina.petre la: 03/04/2011 22:13:21
si ce vrei sa facem noi in fata fragmentului publicat?
#606154 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
***** - de cher la: 03/04/2011 23:03:45
Interesant ! Nu m-as fi gandit ca este ceva scris de o femeie...
Nu este genul meu de lectura dar se pare ca este pe linie. E literatura moderna.........
Totusi recunosc ca are ceva calitati.
#606169 (raspuns la: #606154) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 03/04/2011 23:20:22 Modificat la: 03/04/2011 23:21:23
Da' văd că daţi buzna in corpore şi-ntâmplător, voi ăştia de sub pulpanele cdpl şi herg benet!
Sau să fie că analfabetu-şi aduce helpări?
#606171 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 04/04/2011 08:01:15

pana la urma n-are sens sa nu suni un prieten cand te napadesc "neavenitii".
daca-i cum imi imaginez eu, atunci doar se foloseste de ei, asa cum se foloseste atunci cand le scrie recenzii - nu se stie cum se simte unul magulit si-i compune si el una in semn de multumire.

se prea poate sa fie vorba doar de niste oameni care, disperati ca Ancuta le-a facut un deserviciu, vin aici din dorinta de-a mai repara cate ceva din impresia proasta pe care ne-au lasat-o recenziile-minune.
#606176 (raspuns la: #606171) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
da - de modigliani la: 04/04/2011 08:45:03 Modificat la: 04/04/2011 08:48:14
ai verbul, ai verva, ai ironia, ai aparenta detasare si, cel putin pe mine, m-ai convins ca nu scrii doar sa te afli in treaba cu alte cuvinte ai ceva de spus

alte avioane ar fi ca bucata asta de fragment de roman are cursivitate, umor si coerenta, ca stapinesti bine un stil aerisit, dur citeodata si percutant si te misti elegant la marginea banalitatilor pe care chiar si atunci cind le atingi, se cheama ca o faci din alta perspectiva

cu alte cuvinte bine ai venit

era sa uit, sa nu-l lasi pe ancuta sa-ti faca vreo recenzie la roman
e pus pe fapte mari, are mina proasta si-i la fel de flamind ca magarul lui buridan#606177 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
thya - de Intruder la: 04/04/2011 08:58:32
nu-i rau dar titlul "sange satanic" e de copil dus la bai unde a descoperit si el un wc public cu cuvantul "fut" scris pe usa.
...si prea mult sange, putin realism face bine la muschii perineului.
#606180 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 04/04/2011 08:59:11 Modificat la: 04/04/2011 09:05:20
din pacate, virtuozitatea lingvistica a scriitorului nu e suficienta pentru a suplini munca de informare.

in tbc si in tuberculoza nu vomiti sange, il doar expectorezi.
si asta in timpul unui acces de tuse, de care n-am citit un rand, aici.
de la tuse apare si voma iar de la efort, ameteala.
nu ametesti niciodata din pricina sangelui pierdut ca nu pierzi sange ca-n hemoragie cum in mod aberant se sugereaza in descrierile de mai sus.
sigur, ameteala poate fi data de anemie ... dar ne complicam inutil.

de asemenea, e ilogic - nu poti aluneca, incaltat sau descult, pe sangele coagulat.

personajul tau lasa sange peste tot de parca are brusc ciclu, nu vreo boala.

mai mult!
la nivelul asta apocaliptic (acut) al unei boli, oamenii au febra mare si delireaza.
al tau, mai al dracului, braveaza!

Sângele pe care îl scuip în somn e aproape negru. Îmi pare rău de el, după ce ajunge pe jos, îmi pare rău că mi-a părăsit corpul

nu. nimeni nu poate scuipa in somn.
ar putea sa i se scurga niste bale-n somn, dar alea ajung pe perna, nu pe podea.
deci - fraza defectuoasa, pe care-ar fi trebuit s-o vada imediat un editor.

mai mult.
la inceputul fragmentului, personajul ne anunta ca nu are tbc, ci doar pneumonie asociata cu ceva leziune pe trahee.
orice om normal banuieste ca nu si-a pus singur diagnosticul, ca a mers la medic, la analize.
colac peste pupaza, finalul imi produce-o surpriza: ala nici macar analizele nu si le-a facut!

sunt in fata unui mistificator si-mi pare ca nu asta a fost intentia autorului caruia i-ar fi fost necesara ceva munca de cercetare care nu l-ar fi pus in pozitia ciudata de acum.

concluzie: desi are toate celelalte ingrediente necesare unui text excelent, nu are, din pacate, veridicitate.
#606181 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 04/04/2011 09:09:54
Eh... şi tu acuma...
#606184 (raspuns la: #606181) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 04/04/2011 09:17:47
lasa fuchs, absolventii de medicina si tebecistii cu acte is prea putinii in lumea potentialilor cititori.
nenumerosi fiind, nici că-s zgomotoşi.
despre unii ştiu sigur că li se rupe.
motiv în plus ca să nu se-audă deloc.
#606191 (raspuns la: #606184) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
multumesc - de morgothya la: 04/04/2011 09:18:38
pentru impresii; ai dreptate, cred ca era mai bine sa fi postat un fragment inca nepublicat - asa am sa fac data viitoare. mersi de sugestiile cu argoul, o sa ma gandesc (si) la asta.
#606192 (raspuns la: #606151) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
hm - de morgothya la: 04/04/2011 09:19:55
nu stiu exact :) - e un fel de 'bine v-am gasit', i guess.
#606196 (raspuns la: #606154) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ms - de morgothya la: 04/04/2011 09:20:37
multumesc...
#606197 (raspuns la: #606169) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 04/04/2011 09:24:35
Las.
Şi precizez că-n somn, dacă capul e poziţionat auctorial, pe margine de pat, ba chiar lejer atârnând, se poate ca zeama aia roşioară să se scurgă pe podea. Să sperăm că-i cu gresie pe jos locaţia(sic)...
#606201 (raspuns la: #606191) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
thx - de morgothya la: 04/04/2011 09:26:55
mersi si bine v-am gasit si eu. eu zic ca e bine ca leo ancuta e pus pe fapte mari si nu m-ar deranja sa-mi faca o recenzie la roman :) dar am observat ca pe aici sunt impartite parerile despre el, ce-i drept.
#606204 (raspuns la: #606177) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 04/04/2011 09:32:23
dar a se scurge, a se prelinge nu-i a scuipa.
zic si eu, nu dau cu bastonul.
#606210 (raspuns la: #606201) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
@nyx - de morgothya la: 04/04/2011 09:36:17
in general cititorilor obsedati sa gaseasca chichite care infirma veridicitatea un text in final nu prea le iese, pt ca autorul stie el de ce spune un lucru sau altul - iti dai seama ca la un mom. dat orice autor isi reciteste creatia si din perspectiva asta, cu un ochi un pic strain, sa spunem. in cazul fragmentului asta n-ai dreptate, pt ca e chiar inspirat dintr-un caz real, e observat pe viu, deci "m-am documentat" (ca sa zic asa, desi termenul e nepotrivit si chiar deranjant) din surse cu mult mai credibile decat manualele de biologie/carti de medicina :)
explicatia, probabil, este ca simptomele difera la fiecare individ, iar ceea ce se stie in general despre o boala este un fel de suma a lor, cum apare ea la un nr. de persoane... habar n-am de fapt, dar nu prea sunt lucruri fictionalizate excesiv in fragment.
#606214 (raspuns la: #606181) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 04/04/2011 09:38:33
Depinde ce... visează.
#606215 (raspuns la: #606210) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 04/04/2011 09:39:48
Tromboneşti, deci nu te cred!
#606217 (raspuns la: #606214) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 04/04/2011 09:40:07
Intuiţia...
#606218 (raspuns la: #606204) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de modigliani la: 04/04/2011 09:40:31


in general cititorilor obsedati sa gaseasca chichite care infirma veridicitatea un text in final nu prea le iese, pt ca autorul stie el de ce spune un lucru sau altul

aici as putea sa te contrazic
majoritatea scriitorilor habar nu au ce spun si de ce
au o logica personala care isi gaseste corespondent intr-o iluzie - aia ca-s creatori si orice aberatie devine axioma
motiv pentru care, de cele mai multe ori, nu creaza altceva decit porcarele
#606219 (raspuns la: #606214) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
>>> - de morgothya la: 04/04/2011 09:47:00
@modigliani - dintr-o anumita perspectiva, ai dreptate; eu ziceam insa ca un autor ar trebui sa-si puna/isi pune si el la un moment dat problema veridicitatii, si incearca sa citeasca textul ca si cum nu i-ar apartine. e adevarat ca nu intotdeauna ii iese :)
#606224 (raspuns la: #606219) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de modigliani la: 04/04/2011 09:50:48
pai nu-i iese daca nu o face

cazul tau, cel pe care te-ai documentat, a fost diagnosticat gresit, biliv mi

opservatiile alea-s pertinente
aici nu trebe' sa ma bilivi

#606227 (raspuns la: #606224) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 04/04/2011 09:51:13
a, inteles. te-ai inspirat pe viu de la un bolnav care a stiut el singur ca nu are tbc, ci penumonie si s-a diagnosticat de capul lui cu o ulceratie pe trahee?
nu ca-i fuoarte usor sa vezi ca ai o rana pe trahee ... casti nitel gura-ntr-o onglijoara de machiaj si vezi imediat buba.

si zici ca avea pneumonie si voma sange?
adica avea hemoragie de-aia abundenta, ca inghitea sangele care-i venea din plamani?
si ulceratia aia producea mililitri de sange cucare umplea camera si chiuveta si sangera intruna cel putin 24 de ore consecutiv?

si nu tusea?
adica plamanii aia plin de sange nu determinau nicio reactie reflexa de eliminare a lichidului strain?

ma duc sed la suoare.


#606229 (raspuns la: #606214) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 04/04/2011 09:57:42
N-ai loat în calcul că puoate ierea vorba d-un icstratireztru!!! Şi la ăia altfel iestem...
#606233 (raspuns la: #606229) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 04/04/2011 09:57:45
nu cred ca e vorba de vreun diagnostic gresit.
nu am niciun motiv sa cred ca nu a cunoscut vreun om bolnav, dar fiindca ce a aflat nu i-a fost de ajuns ( de banal ce era) a exagerat cu materialu descriptiv in plus, pana cand produsul finit s-a-ndepartat complet de realitate, de-a dreptul sfidand-o.
#606234 (raspuns la: #606227) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de modigliani la: 04/04/2011 10:03:06 Modificat la: 04/04/2011 10:04:33
adevaru-i ca imaginea tuberculosului din sec. XIX, asa cum apare ea-n movies & lieratura este exact aia
problema este doua ca-s mai multe:
romanul acesta se vrea modern
supralicitarile au de multe ori un efect opus celui scontat &
preluarea unei arhetip, ca deja-i unul, si valorizarea lui in limitele care l-au impus nu e bine la voce personala
#606239 (raspuns la: #606234) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 04/04/2011 10:05:41
Dar tusea???
#606241 (raspuns la: #606239) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 04/04/2011 10:08:01
tusea inlauntrul sau, interiorizandu-se.
#606243 (raspuns la: #606241) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 04/04/2011 10:14:33
adevaru-i ca imaginea tuberculosului din sec. XIX, asa cum apare ea-n movies & lieratura este exact aia

reaminteste-ti:
episod dramatic de tuse, personajul se ineaca, se asfixiaza, duce batista imaculata la gura, aparatul de filmat focalizeaza pe sangele proaspat.
apoi vedem un chip transfigurat, ochi inflacarati, paloare evidenta si par ud in jurul fruntii.
mai tarziu, cand apare chiveta, vedem sange in sputa, pe albul portelanului.

in ce film ai vazut tu sange-n toata camera?
ii mai ramanea sa puna o mana plina de sange pe un perete proaspat vopsit in alb.
noroc cu ironia si aparenta detasare a personajului, ca altfel iesea o scena de-un deplin gorotesc.
#606251 (raspuns la: #606239) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de modigliani la: 04/04/2011 10:19:52
in unu' despre veata lui trackl, parca
sau a altuia poiet, nu mai stiu exact

dar imi amintesc s-acum cearceafurile pline de singe cind l-au ridicat pe ala

enfin, se poate sa-mi fi fujit si mie imaginatia, dar cind raportez boala la movies exact aia imi apare-n memoria involuntara
#606256 (raspuns la: #606251) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 04/04/2011 10:25:12
pi, taman!
ala murise, bre!
era-n faza de ultima respiratie.
tu nu vezi, eroul nostru, ce viril si iute-n gandire e?
nu tuseste, nu are febra si maine se duce la analize.
dar umple camera de sange zi si noapte.
ba are si atacuri de panica-n complicatii.

de ce nu raportezi la boala lui chopin din filmu de-aseara?:)))
#606260 (raspuns la: #606256) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de modigliani la: 04/04/2011 10:27:29
ca nu-i de efect
ce-i asa de greu de-neles?
trebe' sinje
cit mai mult sinje iar generetia care-l va descoperi si promova adecvat in arta, va declansa un cutremur
#606261 (raspuns la: #606260) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de proletaru la: 04/04/2011 11:34:51
mi se pare un text postat la comanda sau din loialitate fata de o anumita gasca patimasa. puse cap la cap, postarile din ultima vreme, se incadreaza intr-o ofensiva a unor personaje mai mult sau mai putin prietene cu ancutza dar care trebuie sa marcheze precum cainele, particica de gard. nederanjant. totusi, voi aia aveti o problema de comportament.
despre text nu sunt multe de comentat. e un fragment din ceva ce are zvac insa forma e necomestibila. asta din motiv ca nu ma atrage genul de scrieri macabre.
#606272 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
modi - de proletaru la: 04/04/2011 11:39:05
eu m-am obisnuit deja cu personajele astea traumatizate in copilarie. pentru ca nu se pot distinge prin talent si condei, pun o baltoaca de sange, niste lanturi si un girofar, doar-doar se mai aduna lumea de curiozitate. altii isi ridica fustele sau traznesc de toti peretii cu poeziile si proza lor erotico-vulgaro-maniacala. se pare ca face rating chestia asta.
#606273 (raspuns la: #606261) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de morgothya la: 04/04/2011 12:03:53
nyx, nu are tuberculoza personajul, are altceva; in fine, sunt ceva mai dificil de acceptat unele amanunte 'tehnice' din fragment, in lipsa privirii de ansamblu asupra intregii carti, dar ele chiar se leaga in final :)
crede-ma ca simptomele sunt luate, cum am mai zis, dupa un caz real, altfel nu m-ar fi interesat sa ma bag in toata chestiunea astea cu bolile (mai ales ca nu am foarte mare treaba cu domeniul si chiar fragmentul asta e departe de a fi un studiu stiintific - e o exemplificare foarte particularizata care intregeste profilul personajului, ca sa zic asa)...
dar inteleg perceptia, poate si eu daca citeam doar fragmentul asta as fi fost putin sceptica :)
#606276 (raspuns la: #606272) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
prole - de modigliani la: 04/04/2011 12:11:05 Modificat la: 04/04/2011 12:16:42
in principiu ai dreptate, dar nu cred sa fie cazul si cu romanul asta
este adevarat, am citit doar un mic fragment - suficient pentru mine sa pot trage o concluzie de ordin stilistic, concluzie pe care am si expus-o, dar insuficient sa ma pronunt in ceea ce priveste cel mai important aspect al romanului -->> povestea
dincolo de forma, de experimente mai mult sau mai putin reusite, asta ma intereseaza, ce imi spune autorul si cum reuseste sa ajunga la mine (daca ajunge)

recrudescenta socului - manifestata in acest fragment prin, hai sa-i spunem simplu, singe, prea mult singe (melancolic ma gindesc la goethe) - a fost deja amendata, inclusiv de mine

dar daca sint obiectiv, si incerc sa fiu de fiecare data cind citesc ceva, nu pot sa nu vad talentul
aici il vad in expresivitatea si jongleriile personajului - autoironic, subtil si bine fixat in timpul sau

si sint cit se poate de curios care-s vocile acum si la ce spun ele


si pentru ca tot s-a speculat aici in raport cu ancuta
scuza-ma, textul asta-i cu citeva clase peste ineptele control si infernul
acum nu stiu daca asta-i de bine sau de rau, daca am in vedere si raportorul


#606277 (raspuns la: #606273) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
as - de morgothya la: 04/04/2011 12:14:32
"pentru ca nu se pot distinge prin talent si condei, pun o baltoaca de sange, niste lanturi si un girofar, doar-doar se mai aduna lumea de curiozitate" - maybe, dar n-ar trebui sa excluzi si posibilitatea sa le aiba pe ambele, eu nu le vad deloc incompatibile; si doar pt ca asa se intampla in cele mai multe cazuri nu-i un argument
#606278 (raspuns la: #606273) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de morgothya la: 04/04/2011 12:27:24
'jongleriile personajului - autoironic, subtil si bine fixat in timpul sau' - esti un cititor foarte atent la tot felul de amanunte si ma bucur ca asta e impresia ta generala despre text
#606280 (raspuns la: #606277) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ps. - de morgothya la: 04/04/2011 12:31:34
legat de control si infernul, le-am citit pe ambele, mie imi plac, fiecare in felul lui - probabil ca iar va spune cine a spus ca am venit pe aici sa apar gasca ;d
#606281 (raspuns la: #606277) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
p.s - de modigliani la: 04/04/2011 12:53:35
nu crez sa fie primejdie, in fond eu am declansat "ostilitatile"

altfel, din curiozitate, te-as intreba ce anume ti-a placut/impresionat, m-ar interesa o polemica pe tema asta, dar din punctul meu de vedere nici ancuta nici textele sale nu o merita, motiv pentru care inchei subiectul#606286 (raspuns la: #606281) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 05/04/2011 18:48:29
inteleg perceptia

bon.
asta mi-a fost si intentia - sa-ti arat o posibila perceptie, nicidecum sa caut hibe.
pentru asta-n principiu sunt platita.
#606451 (raspuns la: #606276) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
modi - de proletaru la: 05/04/2011 19:54:09
e lesne de observat ca nu-i la nivelul lui leonard ci mult peste. sunt de acord cu observatiile tale, sunt eu paranoic dar nu cred in coincidente - lucrez cu oameni si oamenii sunt previzibili.
indiferent cat de talentat e autorul, genul asta de scriere imi repungna.
#606476 (raspuns la: #606277) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
morgo - de proletaru la: 05/04/2011 19:55:51
vorbeam la modul general.
#606478 (raspuns la: #606278) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cursiv - de thebrightside la: 07/04/2011 10:41:41
surprinzator, natural, m-as risca sa zic chiar impecabil dpv al calitatii naratiunii.

bravos. voi cumpara cartea.
#606757 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: