Pentru a accesa aceasta pagina trebuie sa fii conectat

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Arta vindeca sau mascheaza?


de Alexandros la: 13/04/2011 09:17:50
voteaza:
Refugierea in arta poate lasa intact instinctul criminal, conservandu-l, sau exploatarea laturii artistice ne atenueaza acest instinct?
Desigur se poate sa nu aiba nicio legatura una cu alta insa pe mine m-a dus la aceste intrebari motivatia unui judecator cand a trebuit sa decida eliberarea conditionata, dupa douazeci de ani, a unui condamnat pe viata.

Fraza care ma intereseaza suna asa: Din analiza activitatii sale, instanta constata ca petentul are un comportament din care nu rezulta asumarea faptei comise, regretul pentru aceasta, ci dimpotriva refugiul in arta abstracta, care domina in motivele pentru care a obtinut 64 de recompense.

( http://www.luju.ro/institutii/penitenciare/judecata-stramba-detinutul-remus-tudor-nu-este-liberat-conditionat-pentru-ca-picteaza-abstract-si-a-intentat-procese-pentru-mizeria-din-penitenciare?print=1 )

Acolo se mai motiveaza refuzul si avand ca argument un act emis in urma cu sapte ani din care ar rezulta ca individul ar avea tulburare de personalitate de tip paranoid dar nu-mi pasa daca ala e nebun, e periculos, e tinut justificat sau abuziv acolo, ci doar daca exprimarea prin arta este refulare, are rol terapeutic sau arta lasa intact comportamentul social?

( http://www.remustudor.ro/rom/romana.htm )
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (66):


*** - de picky la: 13/04/2011 09:41:11
Într-un fel a face artă, a pune o bucată din conştiinţa făcătorului de artă-n ea, e o formă de-a ucide o parte din întreg. Căci ce rămâne se-mpuţinează. Asta cel puţin până la o nouă acumulare-n captarea izvorului.
#608226 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 13/04/2011 09:43:30
Dar cred că motivarea cea mai grea la cântar, în respingere, a fost partea cu necăitul şi neasumarea faptei.
#608227 (raspuns la: #608226) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Intruder la: 13/04/2011 10:08:02
ci doar daca exprimarea prin arta este refulare, are rol terapeutic sau arta lasa intact comportamentul social?

da, cred ca este si refulare si-atunci, implicit, are si-un rol terapeutic.
daca lasa sau nu intact comportamentul (anti?)social - nu-mi dau seama. comportamentul si lupta cu normele sociale nu se desfasoara in subconstient - acolo unde se preiau si se dezamorseaza refularile "din exterior" - deci habar n-am cata influenta poate avea subconstientul "eliberat" asupra constientului. ma gandesc ca difera de la individ la individ...
#608231 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
take one - de adina.petre la: 13/04/2011 10:56:03
cred ca locul in care esueaza astazi cel mai gratios psihologia este domeniul 'predictiilor'.

adevarul cel mai adevarat este ca psihologia s-a infiintat ca stiinta acu cateva sutici mici de ani. comparativ cu matematica, intelegi deci ca este pe la genunchiul broastei cu ce informatii poate oferi despre crierii care se dovedesc a fi nu atat de simpli.

daca privesti creierul pur bio-matematic, doar ca exemplu, iti dai seama cate posibilitati de x-y-z conexiuni si influente pot rezulta in xyz comportamente.

la intrebarea ta, nu exista inca raspuns cert. gama variata a raspunsurilor va fi de la 'da' la 'nu', mai mult intuitiv, mai mult speculativ. dar stiintific, si real este inca imposibil.
#608242 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Alexandros la: 13/04/2011 11:30:58
Frumos raspuns dar subiectiv; opinia consumatorului de arta.
Judecatorul se baza probabi cand a facut legatura arta reeducare ori pe ignoranta proprie fata de arta ori pe vreo expertiza stiintifica (dar care nu era adusa ca proba).
#608249 (raspuns la: #608226) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Alexandros la: 13/04/2011 11:37:40
Dar cred că motivarea cea mai grea la cântar, în respingere, a fost partea cu necăitul şi neasumarea faptei.

Din ce am vazut eu acolo doar se deduce lipsa de cainta si asumare insa nu din vreo afirmatie a lui ci din nemultumirea fata de conditiile de detentie. Ei pun pe seama reeducarii insuficiente apetitul lui pentru reclamatii, ceea ce poate fi o problema psihica dar poate fi si una reala a sistemului, conditii improprii din puscarii, nerespectarea legiilor (un dus la 10 paturi, etc).
#608250 (raspuns la: #608227) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Alexandros la: 13/04/2011 11:45:53
Daca are rol terapeutic cred ca influenteaza si comportamentul social.
Chiar daca nu e patologic un anumit comportament antisocial (crima) e totusi o dereglare a mintii or judecatorii nu cred ca se refera la posibilitatea de a arunca pe jos chistoace la eliberare ci la o recidiva a acelui comportament care l-a adus acolo.
#608251 (raspuns la: #608231) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
adina - de Alexandros la: 13/04/2011 11:50:04
Si atunci e corect din punct de vedere legal, sau moral cel putin, sa judeci un caz grav pe baza unor date fara relevanta stiintifica clara, niste speculatii? Pe mine ma irita invocarea refugierii in arta ca un fapt negativ, ca o fuga de asumarea raspunderii, ca o revolta impotriva reeducarii.
#608252 (raspuns la: #608242) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
take two - de adina.petre la: 13/04/2011 11:58:10
am inceput sa citesc si ma opresc putin aici "Din analiza activitatii sale, instanta constata ca petentul are un comportament din care nu rezulta asumarea faptei comise, regretul pentru aceasta, ci dimpotriva refugiul in arta abstracta, care domina in motivele pentru care a obtinut 64 de recompense." sunt extrem, dar extrem de curioasa in baza a ce anume poate decide o instanta ce comportament arata cele dorite de dumnealor.

apoi, citind asta: "Profilul psihologic vine sa confirme aceasta concluzie afirmandu-se despre petent ca nu tolereaza frustrarea, critica si lipsa de atentie, este perseverent in obtinerea scopurilor avand o viata interioara dominata de conflicte in sfera afectivitatii." ma face sa ma intreb daca psihologul respectiv digera binisor lipsa de atentie si conflictele din sfera afectiva, daca nu se frustreaza si dumnealui cand vede ca in ciuda perseverentei atingerii scopurilor in viata, tot ce primeste este...critica.

dar am trecut mai departe si am ajuns aici: "De asemenea, la sfarsitul file 33 din dosar, act depus de petent, se arata ca la 02.07.2003 a fost diagnosticat cu tulburarede personalitate de tip paranoid." pai mai intai sa imi spuna onorata instanta, de ce tratament a beneficiat detinutul, de la data diagnosticarii sale, si pana la data depunerii cererii de liberare conditionata. apoi discutam despre daca e bine sau nu sa-i dam drumu in lume.

asta nu vine decat sa arate cat de idiot e sistemul ala. pai cum poate cineva, oricine, sa se vindece de orice, daca-l bagi intr-o cutie si-i dai acuarele? :))))

da, arta are potentialul de a-l vindeca pe respectivul, dar sub indrumarea cuiva care il invata cum sa se verse in arta aia in asa fel incat sa se poata realmente 'exorciza' sau macar invata ceva din actul ala. pe cand asa, da-i unuia acuarele si incuie-l in debara, evalueaza-l dupa 10 de ani, si vezi ce mai e din el. :)))

asa da, se poate spune ca in conditiile in care nimeni nu se adreseaza de fapt tulburarii, arta poate veni ca o capcana care foreaza si foreaza si scoate la iveala, dar daca nu stii ce sa faci mai departe cu ce scoti din put...e aproape degeaba.
#608253 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nr.9, in niciun caz liber - de connexion la: 13/04/2011 12:09:54
se stie ca in psihiatrie, pe langa medicatie, exista o intreaga paleta de metode alternative. una din ele este ergoterapia, terapia prin munca. considerand arta o munca, individului i se distrage astfel atentia de la anumite ganduri, obsesii. nu cred insa ca se ajunge pana acolo incat sa i se modifice instinctul. cred ca va fi in continuare un tip de care e bine sa te feresti.
#608256 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Alexandros - de Intruder la: 13/04/2011 12:13:39
poate ca-l influenteaza numai in mediul de penitenciar...sau poate si afara, nu stiu.
oricum, condamnare PE VIATA pentru un omor infaptuit intr-un acces de gelozie - mi se pare mult. numai asta si e de-ajuns sa-ti dea peste cap tot sistemul nervos.
daca asta a primit pe viata, un criminal in serie cu 7-8 omoruri la activ, cat dracu' sa primeasca?
#608257 (raspuns la: #608251) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
take three - de adina.petre la: 13/04/2011 12:13:50
citind mai departe, nu pot sa ma abtin din a-i da dreptate.

in anul trei de facultate, am facut practica in penitenciare, si alaturi de spitale, le declar avanposturi ale dezumanizarii.
conditiile care sunt descrise in articol sunt foarte reale, si de un grotesc de nedrescris.

in afara de asta, insusi faptul ca nimeni nu sta intr-o inchisoare de vorba cu un detinut sa afle motivele reale ale comiterii infractiunii, si nimeni nu se preocupa de a-l ajuta pe omul ala in primul rand sa inteleaga ce a gresit, si de ce, nimeni nu are interesul sa ii re-educe, sa ii foloseasca la ceva pe oamenii aia.

m-a impresionat raspunsul omului care a spus ca vrea ca timp de doua luni sa stea si sa se reconecteze la lumea din care a lipsit timp de 20 de ani. pentru mine este evident ca cel putin, isi da seama de diferentele dintre el si ceilalti. dar, in baza diagnosticului de tulburare de personalitate de tip paranoid, as cere rediagnosticarea. si in cazul confirmarii diagnosticului, ar trebui scos de acolo, si pus unde trebuie.

bine, aici ne lovim de faptul ca nici spitalul de nebuni nu are un program fiabil de tratament si reeducare, reintegrare, dar asta e alta buba, a aceluiasi had sistem care ne face, iata...din oameni, tot mai neoameni.

cred ca intr-un fel il inteleg si pe judecator. stie ca un om bolnav cu antecedente criminale, care a stat unde a stat, nu e o idee buna de lasat in liberate. dar prins in hibele propriului sistem de judecata, nu are cum sa dea vina pe asta, si se refugiaza si el... in arta. :)
#608258 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
da - de adina.petre la: 13/04/2011 12:15:49
un alt punct foarte bun!

iarasi, nu arata decat cat de prost e formulata legea, si ce vedem aici e 'doar' o drama umana, consecinta a acestui biet...neajuns.
#608260 (raspuns la: #608257) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
adina - de Intruder la: 13/04/2011 12:26:24
cred ca intr-un fel il inteleg si pe judecator. stie ca un om bolnav cu antecedente criminale, care a stat unde a stat, nu e o idee buna de lasat in liberate.

din articol nu rezulta ca tipul e un infractor cu antecedente, deci eu nu-l inteleg pe judecator - nici intr-un fel, nici in altul.
#608263 (raspuns la: #608258) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 13/04/2011 12:34:56
Dac-ai fi tu judecătorul, ce-ai face?
#608265 (raspuns la: #608263) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder - de adina.petre la: 13/04/2011 12:35:36
il inteleg in sensul ca pot imagina de ce a ales asa, speculativ, pot intelege care a fost rationamentul lui, in baza caruia a luat decizia.

nu ma refeream la intelegerea aia.
#608266 (raspuns la: #608263) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de Intruder la: 13/04/2011 13:00:17
asa, privind de-aici...i-as da drumu'.
gandeste-te ca a comis o crima din gelozie. in orice sistem juridic, gelozia constituie o circumstanta (cat de cat) atenuanta.
ce dracu' inteleg aia prin "regret pentru fapta comisa"? sa planga la zid 4 ore pe zi? sa se dea cu capu-n el? sa nu rada nici macar in somn si sa nu se scarpine la qur??
orice psiholog stie ca noi, oamenii, ne inventam cate-o motivatie pentru fiecare greseala mare sau mica si ne straduim s-o facem plauzibila macar in proprii ochi.
asa e natura umana, constiinta nu suporta o vina colosala asumata in totalitate.
#608276 (raspuns la: #608265) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 13/04/2011 13:04:36
Gelozia-n sine (la fel ca prostia) nu cred că este sau poate fi circumstanţă atenuantă. Se schimbă însă kalimera, cred, dacă gelozia-i indusă de adulter.
#608278 (raspuns la: #608276) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
adina - de Intruder la: 13/04/2011 13:17:31
da, rationamentul lui a fost ca nu-si asuma si nu regreta fapta comisa, ca nu se poate integra in societatea de-afara si ca nu-si suporta propriile frustrari. cine si le suporta? cine traieste comod cu ele? hai sa fim seriosi, toti am avut o mica frustrare la un moment dat si am cautat sa ne eliberam, nu?
aaa...si spiritul de fronda, da.
noi contribuim cu niste bani si pentru ca oamenii astia sa se foloseasca de niste drepturi date tot de societate, deci tot de noi. e inadmisibil ca un om - fie rau, fie bun - sa nu se poata spala timp de 3 luni.
...idioti. la asa tara, asa justitie.
#608284 (raspuns la: #608266) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de Intruder la: 13/04/2011 13:21:05
nu poate fi, dar totusi e.
daca intr-un rechizitoriu apare "a ucis din gelozie" inseamna ca procuratura are niste probe, ceva...
#608288 (raspuns la: #608278) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de modigliani la: 13/04/2011 13:24:17
eu cred ca motivatia instantei este in concordanta cu legea
in vederea eliberarii conditionate predomina, in afara de executarea unei fractii de pedeapsa, staruinta in munca, disciplina si "dovezile temeinice de indreptare"

staruinta in munca este o aberatie, o reminiscenta a vremurilor cind munca in penitenciar era obligatorie
acum este un privilegiu
cu alte cuvinte nu ai cum sa demonstrezi ca ai muncit daca nu ti se acorda dreptul sa muncesti

cu dovezile de indreptare,-i altceva
exista o intreaga armata de specialisti care asta ar trebui sa evalueze
faptul ca te manifesti artistic nu inseamna nicidecum ca "te-ai indreptat"
daca seful directiei de interventie psihosociala, care face obligatoriu parte din comisia de liberare conditionata, pune o rezolutie negativa in aceasta directie, sansele sa fii liberat conditionat sint nule
(judecatorul ala-i pur decorativ, in sensul ca habar nu are ce se intimpla si chiar daca este presidentele comisiei, adopta inevitabil pozitia celorlalti membri, lucratori de penitenciar)

iar din motivare rezulta ca raportele de evidentiere au fost acordate pentru activitatea artistica
adica nu-s decit incidentale in cazul liberarii

trebuia sa aiba citeva acordate de supraveghetorii de sectie - pentru buna purtare sau de catre lucratorii serviciului psihosociala si educatie si ar fi avut sanse
daca nu le are, este un semn de intrebare si s-ar putea sa fie cum spune decizia

in alta ordine de idei, foarte rar cei cu pedepse mari sint eliberati conditionat cind sint propozabili
de obicei asta se intimpla la a doua sau a treia comisie - chiar daca ai avut un comportament adecvat

#608290 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
connexion - de Alexandros la: 13/04/2011 13:27:10
Ma cam indoiesc eu de eficienta acelei terapii prin munca. Au mai incercat unii la "canal" terapia asta. Munca fizica nu-ti poate muta atentia prea mult de la gandurile tale iar "arta" nu-ti poate fi impusa de catre cineva ca terapie ci o alegi (daca ai si inclinatii) deci esti propriul gestionar al propriilor ganduri.

Chestia cu spitalul 9 iase din ecuatie. Cazul nu a fost considerat ca fiind actiune fara discernamant.

#608291 (raspuns la: #608256) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de modigliani la: 13/04/2011 13:32:56 Modificat la: 13/04/2011 13:33:21
.
#608292 (raspuns la: #608290) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de modigliani la: 13/04/2011 13:33:00
in ceea ce priveste intrebarea ta, cred ca ti-ai dat raspunsul inca din primele rinduri
atunci cind ai folosit cuvintul instinct

chiar daca are dreptate adina cind spune ca psihologia este o disciplina relativ noua, una in care statutul de stiinta imuabila poate fi usor amendat, cind vorbim de instincte trebuie sa acceptam ca acestea predomina (mai ales in situatii limita - si aici exact despre asta-i vorba)

nu cred ca arta poate diminua instinctul
inevitabil sintem animale, inevitabil sintem condusi de instincte
in stare latenta instinctul "criminal" se conserva

eu as fi pus in discutie mai degraba acest concept "instinct criminal"

#608293 (raspuns la: #608290) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Alexandros la: 13/04/2011 13:35:24
faptul ca te manifesti artistic nu inseamna nicidecum ca "te-ai indreptat"
Insa ca judecator nici nu poti invoca asta ca subterfugiu, in defavoarea detinulului. Eventual poti ignora latura artistica a activitatii lui.

In rest de acord cu tot ce spui.
Individul asta are maine o noua aparitie in fata comisiei de eliberare conditionata. Chiar sunt curios ce vor hotari.
#608294 (raspuns la: #608290) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de modigliani la: 13/04/2011 13:42:37

Insa ca judecator nici nu poti invoca asta ca subterfugiu, in defavoarea detinulului.

cred ca-i o exprimare nefericita acolo
documentele oficiale din acest domeniu, abunda in asa ceva
iar despre subtilitatile limbii romane nici nu are rost sa discutam

ma refer la acel "dimpotriva" asociat "artei abstracte"
probabil ca pentru ei arta abstracta-i ceva de rau

#608295 (raspuns la: #608294) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder - de Alexandros la: 13/04/2011 13:44:19
Crima a fost infaptuita imediat dupa abolirea pedepsei cu moartea altfel nu am mai fi avut noi ce discuta aici :)
#608296 (raspuns la: #608257) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder - de adina.petre la: 13/04/2011 14:10:03
sa fiu sincera, ce-mi ingreuneaza cel mai mult parerile legate de situatia asta, este calitatea materialului din care-mi iau informatia. :)

e un cerc vicios, si plin de atatea bube, incat nici nu stiu de unde sa incepi sa dai vina. contribuabilii ar fi pana la urma de vina, ca ei intretin focarele de infectie pe care le numim puscarii. :D

io tot zic, cre'ca se fac deja doi ani, de cand tot zic, ca nimic, dar NI-MIC bun nu se va alege de tara aia pana cand nu se pune la punct legea.
#608304 (raspuns la: #608284) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
modi - de adina.petre la: 13/04/2011 14:19:33
tocmai de-aia spun ca psiho e inca limitata, si nu poate raspunde intrebarilor astora cu ceva sustenibil stiintific si foarte valid, pentru ca despre instinct in sine, nu s-a cuantificat nimic, concret, nu stim exact ce-i aia, bajbaiala totala, fiecare psiho-olog e liber pe tarla sa rumege ce ierburi doreste. dar asta-i alt pericol. ;)

in cazul de fata nu stiu de unde reiese instinctul criminal al tipului, nici nu cred in testele care scot la iveala un asa zis instinct.
problema este ca individul a fost diagnosticat cu o tulburare de personalitate, in anul 2003.
fara detalii despre ansamblul general al 'cazului', nu se poate spune cu certitudine daca s-a nascut cu predispozitii psiho-labile si da domne, era clar ca va da in cap, e bine unde a ajuns, hai sa-l tinem aici; sau, e doar o alta victima a intregului ansamblu care-a cazut peste el ca piesele de domino. eu votez instinctual cu varianta doi.
#608308 (raspuns la: #608293) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
adina - de modigliani la: 13/04/2011 14:24:49 Modificat la: 13/04/2011 14:25:27
in cazul de fata nu stiu de unde reiese instinctul criminal al tipului, nici nu cred in testele care scot la iveala un asa zis instinct

pai de asta am zis ca era de pus in discutie si subiectul asta -->> ce-i aia "instinct criminal"

in ce priveste vietasii, lucrurile-s clare din punctul meu de vedere, cel putin
chiar daca nu ai przentat nicio afectiune psihica la "internare" prezinti una sau mai multe la iesire
asta daca nu te-a dotat cineva cu un sistem nervos si-un echilibru de exceptie

cu tulburarile de personalitate cam stii care-i mersu' in practica romana-->> vax albina in lipsa unui diagnostic serios si valid
sau incertitudinea unei boli, mai exact#608311 (raspuns la: #608308) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Alexandros - de Intruder la: 13/04/2011 14:30:42
crezi?
stiu din surse sigure ca si inaintea abolirii pedepsei cu moartea, penitenciarele erau pline de infractori criminali - si recidivisti, si ne.
...si nu asteptau sa li se aplice pedeapsa capitala, ca erau condamnati definitiv intre 10-25 de ani.
#608314 (raspuns la: #608296) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
adina - de Intruder la: 13/04/2011 14:35:24
sistemul penitenciarelor este un rau necesar si el trebuie intretinut si administrat de cineva. cine altcineva decat societatea? infractorii fac parte tot din societate si societatea ii izoleaza in spatii create de ea...e logic si just.
#608315 (raspuns la: #608304) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alexos - de om la: 13/04/2011 14:35:57
Refugierea in arta poate lasa intact instinctul criminal, conservandu-l, sau exploatarea laturii artistice ne atenueaza acest instinct? = dpmdv, numai lobotomia poate "ciupi" din instinct, oricare ar fi!
Formele de manifestare a unui instinct sunt diferite si (din pacate) sunt din ce in ce mai conditionate de societate !

ntrebari motivatia unui judecator = este judecator si nu psiholog ;)...iar rolul sau este de a pazi societatea ;)
#608316 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
modi - de adina.petre la: 13/04/2011 14:36:12
pentru mine nu e un argument solid, pentru ca am citit lucrari in care se punea in discutie insasi o gena anume care ar da predispozitia la exprimari violente, si eruptii explozive, dar mereu erau contrabalansate ca nu au studiat niciun cobai dinasta, luat si pus frumusel intr-un mediu bun si sanatos sa vedem ce se intampla cu el. sunt rezervata si nu stiu ce sa cred.

cu tulburarile de personalitate am o problema de facto, si da, stiu, tocmai din cauza diagnosticului ala ma flambez. asa usor si repede dau cu pixu pe hartie, si uite ...asta e doar UN rezultat al acelei 'comisii'. vai de noi.

#608317 (raspuns la: #608311) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder - de adina.petre la: 13/04/2011 14:39:39
"infractorii fac parte tot din societate si societatea ii izoleaza in spatii create de ea...e logic si just. "

pai poate ar fi naibii cazul, ca societatea sa realizeze ca aceasta solutie, de a-i izola in pivnita, le-a rabufnit in fata ca o fosa septica de la snagov.

felul in care penitenciarele sunt acum, nu este o solutie, decat daca intentionezi in mod intentionat sa perpetuezi specia infractorilor, dar de data asta, the new and improved, dezumanizati si recidivisti.
#608319 (raspuns la: #608315) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
adina - de Intruder la: 13/04/2011 14:49:57
pai poate ar fi naibii cazul, ca societatea sa realizeze ca aceasta solutie, de a-i izola in pivnita, le-a rabufnit in fata ca o fosa septica de la snagov.

nu-i izoleaza in pivnita, ii izoleaza in cladiri ce apartin penitenciarelor.
ai tu alta alternativa?

nu stiu ce-i cu snagovul...?
#608320 (raspuns la: #608319) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder - de adina.petre la: 13/04/2011 15:04:49
izolat in pivnita era o metafora pentru penitenciare.

alternativa este una singura: schimba legea, educa-i de mici, previno sa-i faci infractori. daca totusi ajung, indreapta-i, nu-i stramba mai rau.

cu snagov a fost o poveste amuzanta, cand au inceput desteptii sa-si faca super viloaie pe acolo pe unde nu exista inca sistem de canalizare, au adoptat metoda fosei septice. numai ca in timp si-n supra populare, alea incepeau sa efectiv da pe afara, asa ca le-au adancit si mutat sa se verse...in lac! si dupaia se plangeau ca nu pot sa-si usuce rufele afara si ca-cand bate vantu pute-a...in tot orasu. si evident, era vina autoritatilor ca de ce nu fac canalizari. ma rog, era vina autoritatilor, dar nu a alora de la canalizare, ci a alora care au aprobat declansarea asta.
#608322 (raspuns la: #608320) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
hehe, adina - de Intruder la: 13/04/2011 15:52:08
ce spui tu e o utopie draguta.
firea umana oscileaza intre ideal si real, ura si dragoste, altruism si egoism, chestii si trestii. omenescul nu-i tot roz si parfumat, ca d-aia e omenesc.
"educa-i de mici"...pai sunt educati. scoala (ca institutie) ii educa. deocamdata n-ai sa vezi versuri satanice in manualele de romana sau sfaturi de cum sa creezi o arma biologica in manualele de chimie.
...si daca unii din ei nu pot fi educati in libertate, cum crezi ca se pot indrepta intr-un mediu impus?
sanchi, ne imbatam cu zeama ca infractorii sunt dusi acolo pentru binele lor, sa fie educati si-mparfumati...nope. sunt dusi acolo, pentru ca noi sa dormim noaptea relativ linistiti! pe mine nu ma intereseaza cum ies ei de-acolo, ma intereseaza sa nu stau eu tot timpul en garde din cauza lor. tu nu??
#608329 (raspuns la: #608322) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de ionbarb la: 13/04/2011 20:13:39
individul a comis o crimă...a luat viaţa unui om...ce-ar fi dacă, într-un acces de furie, gelozie, mândrie sau altceva, un savant ar comite şi el o crimă? ar păţi-o la fel ca acest pseudoartist...cunosc un caz în care cineva a comis o crimă în tinereţe, a fost condamnat la 16 ani, a fost graţiat după doar 6 luni de detenţie(era pe vremea comunismului) după care s-a pocăit ca adventist...dar cu toate astea el a fost dispreţuit mereu de rude şi apropiaţi...nici ştiinţa, nici arta, nici religia nu vindecă în compensaţie psihoza crimei...
#608366 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de munteanu rodica la: 14/04/2011 10:11:03
"Se schimbă însă kalimera, cred, dacă gelozia-i indusă de adulter."

de ce crezi asa ceva?
și de ce ar fi gelozia circumstanță
atenuantă ?
#608484 (raspuns la: #608278) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dacă - de munteanu rodica la: 14/04/2011 10:18:08
pînă mai ieri încercam sa cred că
insticul ar putea să fie modelat,sau să spunem conservat, acuma îmi pun mari întrebări in urma crimei comise la Craiova de către un om care aparent era normal, cu ceva realizări si alte alea.
#608487 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 14/04/2011 10:30:56 Modificat la: 14/04/2011 10:33:43
Am spus deja că gelozia-n sine, chestia aia care roade şi e acaparatoare până la sufocare, continuă, nu o consider circumstanţă atenuantă.
Dar aş da o atenuare circumstanţială în urma geloziei provocate de adulter, pentru că e o treabă indusă de fapta celuilalt, la acel moment. Survenită, aşadar, la un moment anume. E ceva rezultat în urma unui stimul independent de voinţa subiectului.

Aşa aş gândi eu dac-aş fi judecător într-un asemenea proces.
Judecătorul se cheamă judecător şi pentru că trebuie să judece, nu numai să aplice o normă de drept.
De aia-i admirabil sistemul juridic anglo-saxon, care-i permite judelui să cântărească şi să decidă, cu mintea lui, chiar şi-n cazul în care legiuitorul nu a reglementat încă în domeniul respectiv. În plus decizia lui se constituie-ntr-un precedent. Ei au instituţia precedentului! Precedentul, în dreptul anglo-saxon, este izvor de drept!! Noi, după sistemul francez, pe care l-am adoptat încă sub Cuza Vodă, nu avem instituţia precedentului.
Citeam deunăzi că e un judecător activ, în State, care are 103 ani. Şi judecă orice cauză de natură civilă...
#608488 (raspuns la: #608484) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 14/04/2011 10:30:56 Modificat la: 14/04/2011 10:31:38
Parkinsoniadă.
#608489 (raspuns la: #608484) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
instinctul - de Intruder la: 14/04/2011 10:31:22
n'are cum sa fie modelat, ca d'aia e instinct. il avem dinainte de homo sapiens, ce naiba?

ce crima s'a comis la Craiova? s'a dus Base acolo?
#608490 (raspuns la: #608487) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 14/04/2011 10:34:35
Nu cred că există poliţist român, pensionar, care să fie-ntreg la mansardă.
#608491 (raspuns la: #608487) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de munteanu rodica la: 14/04/2011 10:45:21
mulțam !
#608492 (raspuns la: #608488) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder - de munteanu rodica la: 14/04/2011 10:56:01 Modificat la: 14/04/2011 10:56:41
ei mai zic si io cite o prostie...sau mai multe.
poate eram prea convinsa ca totul se modeleaza prin exemple si educatie chiar si ceva innascut.
de...optimista incurabila,zic pentru a-mi masca ignoranta.

crima
http://www.adevarul.ro/actualitate/social/Acces_de_gelozie_sau_crima_cu_premeditare_0_461954364.html

ca io n-am rabdare sa povestesc asemenea oroare.
#608493 (raspuns la: #608490) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
rodi - de adina.petre la: 14/04/2011 10:56:56
esti politista pensionata? :D
#608494 (raspuns la: #608492) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
rodiq - de Intruder la: 14/04/2011 11:03:07
nu se poate modela instinctul, abia daca se poate tine in frau.
...si nu te autoflagela cu epitete gen ignoranta - sunt altii, tupeisti, nascuti pentru a ne judeca.

am vazut oroarea, asta-i lumea, cu rele si cu rele.
#608497 (raspuns la: #608493) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
adina - de munteanu rodica la: 14/04/2011 11:18:55
sunt numai penzionată:))
da' di ce întrebi am moacă de politistă?
au numa' par dusă...
#608501 (raspuns la: #608494) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 14/04/2011 11:48:20
La datorie. Servesc Patria, pardon, Cafeneaua.
#608503 (raspuns la: #608492) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
rodi - de adina.petre la: 14/04/2011 11:52:52
ah, pai asa zicea taticu ca politistii pensionati au ceva-ceva cu mansardele, si cum io as vrea sa ma mut intr-o mansarda, ei, nah, intrebai si io ca poate aveai de inchiriat. ca-s cuminte sa stii, fac curat, mancare, vorbesc cam mult dar numai daca mi se da voie.
#608506 (raspuns la: #608501) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
No,picky - de munteanu rodica la: 14/04/2011 12:25:11
io numa' am întrebat.Parcă-mi părea că nu se prea potriveşte toleranţa asta în privinţa geloziei, cu tine.
Acuma privesc din alt unghi şi în alt feliu .Si-ti dau dreptate:)
#608516 (raspuns la: #608503) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder:) - de munteanu rodica la: 14/04/2011 12:27:31
nu mă autoflagelez.
Mai glumez şi io .Sunt bucuroasă că
azi îmi vine fata.
#608517 (raspuns la: #608497) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
adina - de munteanu rodica la: 14/04/2011 12:34:07
am ceva la mansarda ,o încăpere sub forma de L .Este dotată cu mulţi pitici
galagiosi şi un pian.Dacă-ţi convine
o poţi lua cu totul.Nu-mi trebuie chirie,nici prea cuminte sa fii.
#608518 (raspuns la: #608506) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 14/04/2011 16:08:47
nu cred ca arta are rol terapeutic.
poate, stiu io, ar putea la o adica functiona ca piramidon - inaltura, momentan, febra.
din pacate, antipireticul asta special nu creste pe garduri si nu poate fi cumparat.

creezi cand esti intr-o stare de gratie si aia nu-ti vine la comanda.
refugiul presupune intentie.
or, ce te faci daca vrei sa intri pe o usa iar aia nu se deschide decat independent de vointa ta?
#608588 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 14/04/2011 16:13:04
Gelozia-n sine (la fel ca prostia) nu cred că este sau poate fi circumstanţă atenuantă. Se schimbă însă kalimera, cred, dacă gelozia-i indusă de adulter.

am profunde indoieli ca daca l-as prinde cu alta-n pat, as simti ... gelozie.
#608589 (raspuns la: #608278) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 14/04/2011 16:26:20
De acord.
Dar spuneam nu de gelozie, ci de unde poate duce ea şi cât de neatenuantă poate fi sau nu fi circumstanţa în care s-a săvârşit o faptă determinată de gelozie.
#608593 (raspuns la: #608589) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 14/04/2011 16:40:29
io nu-i dau circumstante atenuante.
asa cum nu-mi dau mie, de cate ori nu-s capabila sa-mi tin nervii la locul lor, cand inca nu s-a dovedit clinic c-ar fi vreo situatie in care omul sanatos nu se poate controla.

hai sa ne gandim.
intri pe nepusa masa si vezi ce nu-ti trece prin cap.
prima reactie nu-i zece secunde de blocaj?
ei, dupa blocaj iti mai trebe cateva sa constientizezi unde te afli.
cred ca-s destule secundele in care-ai timp sa iei o decizie.
iar daca-i proasta, ii muti falca porcului.
dar nu-l in niciun caz omori.
#608598 (raspuns la: #608593) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de mazariche la: 14/04/2011 16:52:38
Pe el nu, ca-si ia talpasita. Dar ea ramane...
#608601 (raspuns la: #608598) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...