-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Intrebari si raspunsuri privind modificarea perspectivei ratingului de credit a SUA


de tbavul la: 19/04/2011 10:25:29
rezumat: Intrebari si raspunsuri privind modificarea perspectivei ratingului de credit a SUA
voteaza:
Care este opinia Standard & Poor asupra bonitatii guvernului american?
Valoarea ratingului suveran pentru Statele Unite este inca "AAA/A-1+". Din punct de vedere a Standard & Poor o entitate cu o valoare a ratingului suveran pe termen lung cu " AAA" este una care are o capacitate extrem de mare de a onora obligatiile financiare asumate. "AAA" este cel mai mare rating pe care Standard&Poor il poate acorda unei entitati.
Ratingul acordat SUA reflecta in principal opinia Standard & Poor asupra faptului ca economia SUA este una flexibila, diversificata si capabila sa asigure venituri foarte mari. Ratingul mai reflecta pe deasupra faptul ca economia SUA are un istoric in care a demonstrat capabilitatea privind abordarea politicilor care conduc la crestere economica precum si avantajul unic oferit de faptul ca dolarul este o moneda internationala cheie.

Cand a acordat pentru prima oara Standard & Poor ratingul "AAA" Statelor Unite?
Prima oara ratingul "AAA" a fost acordat de catre Standard & Poor Statelor Unite in 1941 in urma fuziuni dintre Standard & Poor cu Poor's Publishing . Ambele institutii care au precedat Standard & Poor au acordat cele mai mari ratinguri SUA. Din 1941 SUA si-a mentinut ratingul "AAA" si perspectiva stabila.

Care este semnificatia perspectivei negative acordate de Standard & Poor Statelor Unite?
O perspectiva negativa indica punctul de vedere a Standard & Poor in ceea ce priveste directia potentiala a unui rating de credit pe termen lung, de obicei pe o perioada cuprinsa intre 6 luni si 2 ani. O perspectiva negativa nu este neaparat precursorul unei schimbari de rating. Pentru ratingul de credit Standar & Poor atribuie perspective pozitive sau negative atunci cand exista probabilitatea de 1 la 3 ca ar putea lua o decizie privind modificarea ratingului in urmatorii 2 ani.

De ce a revizuit Standard & Poor perspectiva de credit a Statelor Unite din stabil al negativ?
Motivele modificarii perspectivei au fost explicate in materialul "United States of America ‘AAA/A-1+’ Rating Affirmed; Outlook Revised To Negative" material preluat si de PrivateBanker.ro in limba engleza. Acesta include punctul nostru de vedere privind faptul ca exista un risc palpabil ca eforturile SUA de a reduce deficitele bugetare viitoare sa esueze si ca acestea vor depasi valoarea de 4000 miliarde pe termen lung si 4400 miliarde pe termen mediu, obiective pe care leaderii Congresului si Administratiei Centrale le-au setat la inceputul acestei luni.

Ce factori ar putea influenta decizia Standard & Poor cu privire la scaderea ratingului "AAA" acordat SUA?

Acum ca republicanii si administratia Obama, au subliniat propunerile de consolidare pe termen mediu, Standard & Poor se va focusa asupra a doua aspecte. Primul daca se poate ajunge la o intelegere asupra unui program care va reduce deficitele proiectate cu suma de 4000 miliarde in urmatorii 10 ani si al doilea aspect natura si eficacitatea probabila a ipotezelor si deciziilor care stau la baza acestui program.
Standard & Poor nu ia pozitie cu privire la mixul masurilor privind cheltuielile si veniturile, pe care Congresul si Administratia le-ar putea lua, dar pentru ca orice plan sa fie credibil trebuie sa obtina sprijinul ambelor partide politice.

Cum ar putea un guvern ca cel a Statelor Unite care se imprumuta in moneda proprie si are propria politica monetara independenta, sa fie evaluat altfel decat "AAA"?

Capacitatea unui guvern de a se finanta in moneda proprie si sa duca o politica monetara concentrata pe conditiile de pe piata locala este dovada unei capacitati robuste de a face fata obligatiilor. Cu toate acestea in opinia Standard & Poor, nu sunt suficiente pentru a asigura ratingul "AAA". Daca de exemplu, sistemul fiscal este slabit si nu are perspective de corectie, avantaje descrise mai sus s-ar putea diminua in timp.

Se poate ca un guvern a carui moneda este moneda de rezerva a lumii sa poata primi alt rating decat "AAA"?

Standard & Poor considera faptul ca dolarul este valuta de rezerva a lumii sa fie un atu pentru profilul de credit a SUA. Cu toate acestea cel mai elocvent exemplu in acest caz este Japonia a carui risc de credit a scazut la (AA-/Stabil/A-1+), redus de catre Standar & Poor in ianuarie 2011.

Cum se comporta profilul fiscal a SUA comparativ cu alte tari cu rating suveran "AAA"?

Deficitele ( inainte de cheltuilile cu dobanzile) ale guvernului general sunt mai mari decat a celorlalte guverne G7 cu rating "AAA". Aceste deficite a guvernului american conduc la o traiectorie a datoriei ma abrupta decat a "colegilor", desi 2010 ca pozitie de pornire este comparabila.
Cum sunt perspectivele de crestere a SUA in comparatie cu cele a altor tari suverane cu rating "AAA"?

Pentru urmatorii 3 ani Standard & Poor estimeaza o crestere a GDP per capita in SUA mai mica decat cea din Germania si putin mai mare decat cea din Canada, Franta si Anglia. Parte a previziunilor de crestere mai favorabile se refera la turbulente mai blande si o consolidare fiscala mai lenta.
De ce atribuie Standard & Poor o perspectiva negativa cand guvernul a avut o sarcina a datoriei ca procent din PIB mai mare in trecut decat are acum sau e probabil sa aiba pana in 2013?

Datoria federala a SUA detinuta de catre public a atins un maxim 1946 cand a reprezentat 109% din PIB, semnificativ mai mare decat valoare de 62% inregistrata la sfarsitul lui 2010 sau 75% prognozata pana in 2013. Deoarece cheltuielile exceptionale legate de cel de al doilea razboi mondial au condus la cresterea acestui raport in 1946 ( in comparatie cu doar 44% cat era in 1940). Din 1950 rata a scazut la 80% si a continuat sa scada in anii care au urmat. In plus in ani care au urmat dupa cel de al doile razboi mondial SUA a fost puterea economica suprema a lumii, datoria sa era in cea mai mare parte interna iar dolarul a fost singura moneda liber convertibila. In aceste conditii istorice unice, SUA a ridicat povara datoriei cu toate ca cantarea mult mai putin asupra bonitatii sale decat o face acum.
Astazi valori considerabile a datoriei sunt detinute in strainatate si pietele financiare sunt integrate cu dolarul si alte valute liber convertibile. SUA trebuie sa-si finanteze deficitele fiscale pe piete globale extrem de competitive. Din acest motiv, povara datoriei externe nu mai trebuie sa creasca fara a afecta capacitate de rambursare.

Este de parere Standard & Poor ca SUA ar putea sa nu-si onoreze obligatiile de credit asumate?

Nu deoarece nici o tara suverana care a avut ratingul "AAA", "AA", "A" nu a intrat in incapacitate de plata in urmatorii 15 ani de cand a fost incadrata la una din cele 3 categorii. Daca ratingul de tara a SUA va fi coborat acesta nu va scadea decat o gradatie in cel mai rau caz, adica la valoarea de (AA+), care va reflecta doar o deteriorare usoara a riscului de credit.

Este ceva obisnuit pentru Standard & Poor sa scada ratingul suveran "AAA"?

Scaderea unui rating "AAA" este un eveniment mai putin obisnuit. Diagram de mai jos prezinta stabilitatea ratingurilor suverane "AAA" din 1975. Pentru statele suverane evaluate la "AAA" la 1 ianuarie, in medie, 98% au fost evalute "AAA" si un an mai tarziu, 93% trei ani mai tarziu, 89% cinci ani mai tarziu, 78% zece ani mai tarziu, 71% 15 ani mai tarziu.

Articol integral la adresa

http://privatebanker.ro/blogweb/archives/234-Intrebari-si-raspunsuri-privind-modificarea-perspectivei-ratingului-de-credit-a-SUA.html
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (1):


*** - de Intruder la: 20/04/2011 12:01:01
foarte enteresant, mai ales ca cine intreaba, ala raspunde. :)
#609240 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...