Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Ultima plagiere, ultima trădare!


de Lady Allia la: 27/04/2011 22:56:27
rezumat: din capitolul mai bine mai târziu decât niciodată...
voteaza:
Ultima plagiere, ultima trădare!
Am mai trăit o dată asta, dar, când vine de la o persoană notorie, mediocră, străină, lipsită de sclipire şi de inteligenţă, parcă nu doare atât de tare ca şi atunci când vine din partea unui om care ţi-e drag, care are sclipirea, talentul..., care nu ar trebuir să recurgă la plagiat pentru a fi admirat.

Totuşi, ce doare nu este doar plagierea în sine cât gestul..."publicarea poeziei" şi negarea până în ultimul moment...!!!

Şi, ca să vă spun povestea...sună cam aşa. Ea, pentru că este vorba despre o tânără cu talent pe care eu am îndrăgit-o şi am respectat-o ca şi suflet, ca şi gândire, ca şi simţire...îmi trimite o carte de poezii publicată de ea. Nici nu ştiţi cât am aşteptat cartea şi cât m-am bucurat de ea. Am citit-o cu sufletul la gură. Sabia a căzut de abia la sfârşit. Am simţit că mă sufoc. A trebuit să stau jos. Nu cred că am mai plâns aşa şi atât demult. Nici nu mai doresc să plâng aşa vreodată.

Primul lucru pe care am putut să îl fac când mi-am revenit a fost să îi scriu:

"Patricia, nu cred că am avut vreodată un nod în gât mai mare. S-ar putea să ştii deja de ce, dar asta ar fi deja prea mult pentru mine. Ar însemna premeditare. La un momen dat am vrut să îţi trimit cartea înapoi, dar mi-am dat seama că nu vreau asta. O să o ţin ca pe o lecţie de amar şi durere. Una dintre poezii nu este a ta. Dacă sunt mai multe, probabil că nu ştii la care mă refer. Mă mai gândesc încă ce voi face. Între timp, sper să te uit ca pe o clipă de mare coşmar."

Nu are importanţă ce a răspuns. Poate dacă ar fi recunoscut că a greşit şi a furat mă simţeam mai bine în sensul că a înţeles fapta şi consecinţa faptei. Nu a recunoscut. A spus printre altele că:

"Am pus in paralel cele doua texte, sunt comune cateva versuri, disparate, si sincer nu o consider furata. Ti-am spus si mai devreme, am pornit de la ideile acelei poezii. Imi pare rau... chiar nu vreau sa te dezamagesc..."

Din păcate m-a dezamăgit. Defapt a făcut mai mult de atât. M-a convins să cresc mare în privinţa oamenilor. Nu am să mai cred în oameni. Nu în toţi şi nu cu atât de mare uşurinţă. Cred că este cea mai mare pierdere a mea de până acum. Încrederea în oameni şi în faptele de bună credinţă. Cred că o mare parte din mine a cam intrat la apă. Nu îmi place să recunosc când alţii au dreptate. Sunt o proastă care a crezut în iubirea şi încrederea necondiţionată. Păcat. Păcat că nu va mai fi nimic la fel. Îmi plăcea să cred că se mai poate crede în oameni.

Redau mai jos poeziile şi vă las pe voi să vă daţi cu părerea...

Poezia mea...


"fluturii trăiesc doar o zi!"


noaptea asta e altfel. tăcută. plânsă.
se agaţă cu amândouă infiniturile de tâmplele mele şi cade în gol...
în urma ei o lacrimă ca o dâră argintie.
numai bună de rană adâncă pe suflet.

"fluturii trăiesc doar o zi!"

plâng. pentru prima dată plâng interzis şi râd din suflet fără gratii.

- nu mă privi. sunt caraghioasă aşa şi timpul trece.îmbrăţişează-mă!
- dar praful de pe aripi...?
- lasă-l! nu mai are importanţă dacă atunci când îmi mângâi aripile îmi ştergi zborul.
oricum zborul fără tine nu mai are nici un rost.

te privesc. plângi. plângi şi râzi deopotrivă atigându-mi aripile oftând. sfâşii ştiai?
nici nu mai ştiu dacă dincolo de vis te-am cunoscut vreodată. nici nu vreau.
tremur. tremuri şi tu.
doi goi tremurând în noaptea care s-a sinucis.
unul cu altul. unul în altul. unul altuia. îmbrăţişaţi.

- iubitule...mâine?
- iubito ai uitat? repetă după mine...
"fluturii trăiesc doar o zi!"


"FLUTURII TRĂIESC DOAR O ZI!"

= eu dac-am trecut pe lângă ziua aceea? =

tăcere! se aude un glas de undeva. tac.
în noaptea asta se roagă Dumnezeu!
e prea multă linişte!!!


Poezia a fost publicată de mine pe mai multe forumuri în februarie 2008. Era o dedicaţie. Una specială pentru un om special mie.


Poezia rescrisă de ea:noaptea asta e altfel,
mi-am găsit umbra printre cearşafuri,

tăcută, plânsă,
ca un infinit suspendat peste noi,
ea se agaţă cu toate gândurile
de tâmplele mele şi
mă ţine în suspans,
ca o imagine dinamică
în loc de rană adâncă pe suflet.


"Fluturii trăiesc doar o zi!"

şi sufletul meu plânge
pentru prima dată interzis

şi râde nestăvilit,

fără gratii."Fluturii trăiesc doar o zi!"


Nu o privesc,
şi e caraghioasă aşa
şi timpul trece...

"Îmbrăţişează-mă! Fluturii trăiesc doar o zi!"

Dar praful de pe aripi i-a dispărut suspect,
dar ce contează...
îi mângâi aripile,
să nu îi şterg zborul...

Dar mâine?
de mâine am uitat şi repet...

"Îmbrăţişează-mă! Fluturii trăiesc doar o zi!"

Dar dacă eu am trecut pe lângă acea ziuă?

Noaptea asta e altfel,
pentru un infinit de timp suspendat peste noi

se roagă Dumnezeu
şi umbra mea!

Da...

"Fluturii trăiesc doar o zi!"

Cică, Bratislava, 23.12.2008Vouă vi se pare că: "...sunt comune cateva versuri, disparate, si sincer nu o consider furata. "???

Domnişoara Patricia nu este la prima lansare. Şi-a făcut debutul literar în 2006. Mai are încă trei volume de poezii lansate, mai multe volume de poezii pentru copii. Aici este durerea mea. Patricia are talent şi scrie frumos...asta dacă nu cumva şi restul textelor sunt idei prelucrate...:

"In viata mea nu am furat de la nimeni. Poate am pornit de la ideea cuiva, dar nu am furat poezii.".

Oricum ar fi, eu chiar am crezut în talentul şi sclipirea ei literară. Regret că nu mai pot să o văd decât prin prisma unui violator sufletesc şi intelectual.


De azi, nu voi mai publica nici o poezie de a mea. Cele de până acum au fost deja publicate. Cele ce le voi scrie de azi înainte îmi vor aparţine mie până la o următoare publicare. Dacă există cititori cu adevărat fideli care mi-au urmărit activitatea pe internet doar pentru textele scrise, îmi cer scuze pentru că îi privez de critici, de frânturile din mine, din gândurile şi sufletul meu, dar, dacă vor dori, mă vor putea regăsi pe viitor într-un al doilea volum de poezie, sau proză, sau poveşti. Când va fi să fie, voi face publică apariţia volumelor, data lansării şi locurile de unde le veţi putea cumpăra sau primi.

Cum spune titlul...ultima plagiere, ultima trădare! De azi înainte nu o să mai îmi îmbrace nimeni sufletul, iubirile sau emoţiile! Ele îmi aparţin şi aparţin oamenilor din viaţa mea pe care i-am iubit şi îi iubesc! Toţi avem prime iubiri, iubirea vieţii, iubiţi/iubite, soţi/ii... Oare chiar nu avem dreptul să fie doar ale noastre? Până şi acest drept vor unii să ni-l ia şi să şi-l asume ca unul al lor? De ce nu se pot bucura doar de frumuseţea, emoţia şi trăirea transmisă? De ce? De ce naiba trebuie să trăim printre oameni, alături de oameni şi să ne temen de ei?

Da. Asta este povestea tristă a unui suflet care s-a încăpăţânat ca un prost să creadă în oameni şi povestea tristă a altui suflet care s-a vândut pe el însăşi pentru o nenorocită de lansare în plus, pentru faimă, pentru recunoaştere, pentru ... nimicul din el. Mă întreb dacă se merită să renunţăm la noi pentru a deveni celebri. Eu cred că nu. Eu nu am plagiat în viaţa mea pe nimeni. Nu am furat ideile nimănui şi nici nu am rescris idei. Mă simt bine. Poate voi rămâne o viaţă întreagă un poet de doi bani, notoriu, fără recunoaşterea unor critici de mare clasă, fără lansări spectaculoase, dar măcar eu nu m-am dat niciodată drept altcineva decât cine sunt şi nici nu am retrăit prin pielea sufletului altcuiva.

Bună sau rea asta sunt eu, iar eu măcar ştiu iubi în stilul meu! Am obosit şi m-am săturat de mârşăvii sufleteşti. Găsiţi-vă şi voi talentul vostru sau măcar sentimentele voastre. Stop.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (36):


ce porcarieeeee! - de Intruder la: 27/04/2011 23:14:39
inca nu-s foarte lamurit CAT a furat individa si ce anume exact, ai scris prea mult si pe parcurs ce citeam m-am enervat si eu.
tipa e pe cafenea?
mai ai poezia ta in computer?
...pentru ca-i imoral sa lasi cum a cazut!!
#610447 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intrus... - de Lady Allia la: 27/04/2011 23:22:34
o am şi în computer şi în mansucrisul către editură şi pe forumuri... până şi data demonstrează plagiatul. eu am scris-o in februarie 2008. a fost o sclipire de moment de a mea. a fost ceva instantaneu aici pe cafenea :). ea...a semnat pe cartea ei Bratislava, 23.12.2008 .

mă întreb însă cum sunt corectate şi editate aceste versuri fără să fie vericifactp sursa deloc? sau acolo la biblioteca naţională nu se ţine cont de titluri?

amândouă poeziile au fost publicate în volumuri de poezii diferite ca şi autori! doar data publicării cărţilor diferă!
#610449 (raspuns la: #610447) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lady - de zaraza la: 27/04/2011 23:39:22
da, e furaciune. aproape vers cu vers, in prima parte.

nu cred ca poti face nimic legal, sau daca poti, nu stiu daca merita cheltuiala si efortul. sa dovedesti in instanta furtul intelectul e greu si costisitor.

oricum, nu cred ca trebuie sa incetezi sa publici pe net. nu stiu cat se castiga din publicarea de carti de poezie, dar imi imaginez ca nu prea mult. soarta artistilor e grea, si cred ca nimeni nu se face poet pentru bani. pana la urma, tu publici pe net ca sa impartasesti cu lumea, deci nu vad de ce ti-ai refuza aceasta bucurie.

ma rog, e doar o parere.

#610450 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de lafemme la: 27/04/2011 23:41:11
mai.. ce sa zic. nasol.

dar nu vad de ce n-ai mai publica posta. cumva, prin actul asta de furt intelectual, o persoana recunoaste ca iti e inferioara. sau ca te considera superioara. ca altfel n-ar fi luat de la tine.


acum... atata vreme cat postam aici, pe net adica, ne asumam riscul de a fi plagiati/ imitati. dar treaba este ca nush, in ceea ce ma priveste, n-am pretentii de niscaiva eminescu. asa ca ... who cares anyways...

oricum... cam nasol asa, pentru corason ce ti s-a intamplat.

nu te mai amara
#610451 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
stii ce se zice - de zaraza la: 27/04/2011 23:48:10
imitation is the ultimate form of flattery :)

deci daca tipa te-a plagiat, inseamna ca te-a considerat un fel de guru poetic. ia-o ca pe un un compliment! :)
#610452 (raspuns la: #610451) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
fii atenta, - de Intruder la: 27/04/2011 23:52:15
n-are rost sa plangi, acum e cazul sa stai calma si sa judeci la rece.
ok, ti-ai pierdut increderea in oameni...lasa.
cu timpul ai sa-ti dai seama ca nu ti-ai pierdut-o, doar ai devenit mai circumspecta...si e foarte bine asa!!
cine se-ncrede orbeste in toata lumea devine vulnerabil.
acum...
da, e plagiat curat-luminat!
plagiatul include reproducerea totala sau PARTIALA si daca tipa nu a pus citat (ghilimele + sursa) poate s-o-mbulineze, mai ales ca a publicat si astfel beneficiaza de drepturi banesti (necuvenite, evident)

editurile nu au cum sa verifice, ar trebui sa angajeze 1000 de chinezi numai pentru verificat...si magareata cade pe autorul de facto si de jure, daca afla.
poti s-o dai in judecata si n-ar trebui sa-ti fie mila, crede-ma. poti sa ceri despagubiri si sa donezi banii cuiva in nevoie dar nu lasa asa!
#610453 (raspuns la: #610449) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lafemme - de Intruder la: 27/04/2011 23:59:44
nu-i buna atitudinea asta mioritica, plagiatul se pedepseste si basta. ea are documentul original, are probe, nu sunt dubii...de ce who cares?
tipa a publicat furaciuni si ia bani pe furaciunile alea...nush, dupa mine e foarte frustrant. la dracu, proprietatea intelectuala e tot proprietate...PROPRIETATE, intelegi? s-a muncit, adica. numai impinsul vagoanelor e munca??
#610454 (raspuns la: #610451) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de Intruder la: 28/04/2011 00:09:09
in cazul ei nu-i greu sa dovedeasca furtul. instanta apeleaza la o comisie si comisia n-are ce face in 20 min...numai sa-si pastreze fisierele, scrisoarea tipei si-atat.
daca publica doar pe net, nu merita efortul dar tipa a scos carte.
#610455 (raspuns la: #610450) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
chiar - de zaraza la: 28/04/2011 00:11:40 Modificat la: 28/04/2011 00:14:26
nu stiu cat ar costa un proces. economic vorbind, nu cred ca-ti scoti banii, oricum. dar poate nu costa asa de mult si merita sa-ti vezi orgoliul reparat. chiar sunt curioasa cat costa sa deschizi un proces de proprietate intelectuala.

oricum, individa plagiatoare nu a copiat versurile pur si simplu, le-a "reasezat" sa spunem. deci iti trebuie cat de cat o comisie deschisa spre poezie :).

lady, daca faci proces, sa ne tii la curent, chiar sunt foarte curioasa cum se petrece un astfel de proces!
#610456 (raspuns la: #610455) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:( - de Baby Mititelu la: 28/04/2011 07:38:41
Imi pare rau pentru tine...Dar si pentru ea.
#610461 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 28/04/2011 09:12:43
numele intreg al plagiatoarei si titlul volumului ei - astea sunt informatiile cheie care lipsesc de aici.

iar proces ar trebui sa existe.
probele nu-s nici ele greu de procurat.

marea greseala pe care am facut-o si io la randu-mi a fost sa las sila, greata sa ia decizii pentru mine.
oamenii astia trebuie pusi sa plateasca, ma, trebuie bagati cu nasul in rahatul pe care-l fac.
sa-i usture si sa nu mai repete.
si sa le fie si altora de lectie.

altfel, vad ca reincep.
iar aia care n-au avut tupeu s-o faca prind curaj.

imi pare rau pentru ce-ai patit, Ramona.
#610465 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Alexandros la: 28/04/2011 09:52:54
Trebuie intentat proces atat impotriva autoarei cat si editurii. Chiar daca editura nu a stiut, asta nu inseamna ca nu poate fi obligata sa-si retraga cartea de pe piata. Ma intreb si intreb pe cei ce au publicat sau au legatura cu aceasta, oare nu exista un contract intre editura si autor in care printre altele sa fie si un paragraf ce mentioneaza raspunderea autorului in cazul plagiatului?
Ar fi o chestiune de acoperire legala pentru eventuale pagube aduse editurii in cazul unui proces. Cine fura trebuie sa plateasca atat pe cel furat cat si pe cel prejudiciat tangential dar mai cu seama sa plateasca cititorului prin mediatizarea, chiar agresiva, a furtului sau.
Are dreptate nyx. Pune numele ei si volumul aici macar sa stie cele cateva mii de vizitatori ai cafenelei despre asta.
#610474 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de modigliani la: 28/04/2011 10:29:18 Modificat la: 28/04/2011 10:41:54
in primul rind plagiatul se dovedeste doar in urma unei decizii judecatoresti
asta inseamna o actiune in instanta, inseamna probe solide
cea mai mare problema, aici, este ca poezia ta nu a fost copiata si publicata in exact aceeasi forma
art.9 din legea dreptului de autor:

Nu pot beneficia de protectia legala a dreptului de autor urmatoarele:
a) ideile, teoriile, conceptele, descoperirile si inventiile, continute intr-o opera, oricare ar fi modul de preluare, descriere, de explicare sau de exprimare;daca privesc lucrurile din punctul asta de vedere, vad doua texte foarte asemanatoare si cam atit
si intrebarea fireasca, pe care o sa o puna orice judecator, este : ce dovada ai ca individa a citit poezia ta si apoi a luat din ea ce i-a convenit?
cum dovedesti - fiind vorba aici de un limbaj poetic banal, aproape bun comun - ca nu a avut si ea aceleasi trairi, in conditiile-n care a pus intre ghilimele, exact esentialul si puntea de legatura?
(asta in cazul in care o sa gasesti un expert autorizat care sa iti sustina varianta)

dar evident decizia-i a ta si cel mai bine este sa vorbesti c-un avocat


si da, daca individa are cont pe cafenea, spune cine-i#610479 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
aici - de cristi3888 la: 28/04/2011 10:40:13
io am un avantaj. Nici hantatar nu-mi intelege poeziile :)))))

trebuie data in vileag. Nu se poate asa. Cum a zis si nyx... sa ne dai si noua numele autorului, titluri etc

Asta este o datorie profesionala si respect fata de pasionatii de literatura. Trebuie sa stim de cine sa ne ferim.

cu increderea... subscriu la ce a zis Intruder.
#610482 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cred ca - de amari la: 28/04/2011 12:25:40
din prea mult bun-simt Lady A a asternut tacerea dar netul e cam plin de informatii.
Cred ca cea care i-a indurerat sufletul este aici si inca.
#610525 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Lady - de mazariche la: 28/04/2011 13:34:50
Imi pare rau pentru ce ti s-a intamplat. Evident, domnisoara s-a mai mult decat inspirat din poezia ta, ramane singura sa hotarasti ce vei face mai departe. Sa nu mai publici pe net nu cred insa ca-i solutia potrivita, sunt oameni care te apreciaza si care ti-ar simti lipsa. De ce sa-i pedepsesti pentru nesimtirea unei plagiatoare? Pedepseste-o pe ea, primul pas l-ai facut deja:)
#610543 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lady - de proletaru la: 28/04/2011 13:52:38
imi pare rau sa aud asta. ma surprinde insa tupeul aleia (daca am inteles eu bine) care ti-a trimis o carte in care sunt copii din scrierile tale.
se pare ca mizeriile incep sa ne inunde pe toate tevile.
faptul ca te-a copiat e semn ca ai valoare.
#610545 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
LA - de om la: 28/04/2011 14:27:17 Modificat la: 28/04/2011 14:38:44
nashpa!
...tot nu mi se pare corecta afirmatia: "increderea se castiga greu si se pierde repede" deoarece cred ca-i superficialitate;), adica am vrut sa spun sa nu-ti inchizi deschiderea fata de frumos si oameni pe principiul "cine s-a ars o data sufla si in iaurt".

Nu uita ce spune moi:
Ai trait o experienta de viata, aproape obligatorie, prin care trec doar cei care fac ceva nou! :)
#610552 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
modi - de cristi3888 la: 28/04/2011 15:24:30
"Nu pot beneficia de protectia legala a dreptului de autor urmatoarele:
a) ideile, teoriile, conceptele, descoperirile si inventiile, continute intr-o opera, oricare ar fi modul de preluare, descriere, de explicare sau de exprimare;"

Daca aduci un juriu si se face o experiza... precis se dovedeste ca-i plagiat. Mai mult decat plagiat! Ii o reformulare a poeziei. Oricat s-ar asemana ideile, amprenta unui autor este recognoscibila. Hai sa zicem ca... intr-o poezie redusa ca dimensiune, pot exista coincidente. Dar daca nu este ridiculizata, pamfletizata poezia sus mentionata... aceasta malformare a originalului trebuie trasa la raspundere.
#610571 (raspuns la: #610479) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
tuturor... - de Lady Allia la: 28/04/2011 15:57:50
Poate pentru prima dată am să mă exprim tuturor doar printr-un comentariu.

Regret că nu am scris articolul mai succint şi mai la obiect, dar mi-a fost pur şi simplu lehamite.

Cum am mai spus şi altora, nu ştiu exact ce voi face. Faptul că o cunosc atât pe Patricia cât şi familia ei pentru care am un respect deosebit, îmi face decizia şi mai grea. Totuşi, mă voi gândi foarte serios la paşii următori, deoarece din cauza unor gândiri simpliste, superficiale chiar, foarte mulţi scriitori - banali sau geniali - cad din ce în ce mai des în astfel de situaţii greu de digerat. Cu cât trecem mai multe cu vedera, cu atât mai mult se pot crea precedente favorabile plagiatorilor în defavoarea celor care scriu cu bună credinţă.

Totuşi, ca să lămurim nişte aspecte peste care unii trec din necunoştinţă de cauză, sau le tratează foarte simplu sub aspectul banalităţii unui text, trebuie să precizez că furtul intelectual este un furt pedepsit legal ca oricare alt furt. Punct. Că este mai greu de demonstrat? Depinde de buna credinţă a legiuitorului şi de datele concrete aduse de către acuzator.

În lege, lucrurile nu sunt atât de simple precum par la prima vedere. Acolo se aduc probe. Probele în cazul de faţă sunt concrete. Nu este furt de idee, iar asta orice orb poate să o vadă. Patricia a semnat sub poezie data în care a "scris-o".

Eu deasemenea am publicat poezia pe cafenea, pe agonia şi pe alte forumuri, iar poezia mea este cu mult înaintea ei publicată.

Nu văd unde ar fi problema. Chiar art 4 spune negru pe alb cum stă treaba:

"Art. 4.
(1) Se prezuma a fi autor, pana la proba contrara, persoana sub numele careia opera a fost adusa pentru prima data la cunostinta publica."

Apoi, ar mai fi art 4, paragraful 2, cap II al legii 8/1996 care spune:

Art. 4.
(1) ...
(2) Cand opera a fost adusa la cunostinta publica sub forma anonima sau sub un pseudonim care nu permite identificarea autorului, dreptul de autor se exercita de catre persoana fizica sau juridica ce o face publica numai cu consimtamantul autorului, atat timp cat acesta nu-si dezvaluie identitatea.

Cap. IV, art 13, 14 al aceleiaşi legi spune aşa:

Art. 13.
Utilizarea sau exploatarea unei opere da nastere la drepturi distincte si exclusive ale autorului de a autoriza:
a) reproducerea integrala sau partiala a operei;
b) difuzarea operei;

Art. 14.
(1) Prin reproducere, in sensul prezentei legi, se intelege realizarea uneia ori a mai multor copii ale unei opere, in orice forma materiala, inclusiv realizarea oricarei inregistrari sonore sau vizuale a unei opere, precum si stocarea permanenta ori temporara a acesteia cu mijloace electronice.
(2) Prin difuzare, in sensul prezentei legi, se intelege distribuirea catre public a originalului ori a copiilor unei opere, prin vanzare, inchiriere, imprumut sau prin orice alt mod de transmitere cu titlu oneros sau cu titlu gratuit.

Deci, pot să spun că aş fi în stare să mă reprezint şi singură în instanţă dacă s-ar pune problema.

Prin simplul fapt că nu mă trâmbiţez pe siteuri şi nu polemizez, prin simplu fapt că mă bazez pe buna credinţă a oamenilor şi îmi place să rezum discuţia la ceva plăcut fără să o transform în altceva, nu înseamnă că sunt şi incultă, naivă, proastă după cum se pare că a crezut domniţa noastră şi probabil mulţi alţii.

Sunt doar o persoană care preferă amiabilul, liniştea, dar asta nu ar trebui să mă transforme într-o naivă despre care se crede a fi angrenată într-o lume iluzorie. În afara forumului acesta, al blogului, al altor forumuri sunt şi eu femeie, mamă, soţie. Am şi eu viaţa pe care cred eu majoritatea o avem. Doar că, mie, nu îmi place să aduc problemele reale în discuţie pentru că sunt sătulă de ele. Nu ale mele. Toate problemele.

Se pare că unii au crezut că asta e o slăbiciune a mea, sau au crezut că dacă fac slalom printre discuţii înseamnă şi că sunt o fire slabă. Păcat că această tânără a decis să se şi folosească de ceea ce a crezut ea că m-ar face vulnerabilă.

Vă mulţumesc mult pentru tot ceea ce aţi scris mai sus. Mă bucură să ştiu că fie şi la un rând distanţă îmi zâmbiţi fiecare în felul lui... Uneori, cel care face diferenţa este cel mai mic şi neînsemnat gest...
#610587 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
modi... - de Lady Allia la: 28/04/2011 16:14:55
Modi, dacă ar exista un asemenea avocat superficial l-aş întreba:

"Ce face o idee sau o poezie genială sau banală în ochii unui judecător, unui avocat sau a unui cititor?

Are el dreptul să desconsidere scriitorul în detrimentul actului de plagiere aici în speţă? Aici discutăm plagierea nu banalitatea textului sau a ideei!

Ideea textului care putea fi împrumutată este cea cu fluturii pe care nu m-ar fi deranjat să o împrumute domnişoara patricia, deoarece nu eu am inventat longevitatea vieţii la fluturi şi nu eu am inventat enunţul în sine. Atât. Restul este violare, mutilare de text... s-a jucat cu rearanjarea cuvintelor pe o "tablă de hârtie"!"

Acum însă, chiar aş întreba...de ce e banală poezia Modi?

Poate că eu nu fac parte dintre cei care să îşi comenteze poeziile sau textele (prefer să o facă alţii, iar eu să trag concluziile), dar asta nu înseamnă că nu ştiu ce valoare au cele ce le scriu. Absenţa mea la discuţii nu mă transformă într-un necunoscător sau un om cu un prost gust în artă.

Nu am pretins că sunt un poet remarcabil, dar am texte remarcabile departe de a fi banale şi dacă vrei putem discuta asta în cu totul altă conferinţă. Dacă nu mi-aş fi văzut oscilaţiile în scrieri şi nu aş fi observat că pot scrie şi bine m-aş fi lăsat demult de asta. Când scriu o fac pentru că iubesc să scriu. E o stare de fapt a mea. Sau una de graţie. Chiar îmi place. O fac în primul rând pentru mine. Poate e egoist, dar aşa fac. Apoi, o împart şi cu alţii. Dar nu aş fi făcut-o niciodată dacă aş fi găsit în textele mele doar banalitate fără pic de sclipire.

Eu nu sunt genul acela de scriitor care să se etaleze cu laude peste tot. Asta poate ar face din cititor un om care şi-ar îndrepta mai mult privirea către persoanele care critică şi criticile lor, decât spre text în sine. Eu vreau să mi se purice textul, nu să fie lăudat numai pentru că "n" recenzori sau scriitori deosebiţi şi-au pus amprenta.

Oricum, mulţumesc pentru că poate fără să vrei, prin "intrebarea fireasca, pe care o sa o puna orice judecator" m-ai făcut să spun şi ce cred eu despre unele lucruri.

Acum, ceea ce ai prezentat în comentariul tău, este articolul 9, cap.III al legii 8/1996, articol care face referire strict la ceea ce NU FACE obiectul prezentei legi.

Eu, nu mă includ aici prin ceea ce am prezentat mai sus. Asta ar face-o doar un avocat foarte slab sau unul care s-ar baza doar pe un paragraf care îi poate oferi o portiţă de ieşire...ceea ce nu cred că e indicat.

Orice om care ştie să citească şi să facă diferenţa între două texte poate să realizeze că aici nu e vorba doar de ideea: "fluturii trăiesc doar o zi", idee care nu m-ar fi deranjat să o folosească şi alte persoane - nu e a mea...e a fluturilor - e o stare de fapt a lor! Nu eu am inventat propoziţia şi nici nu am inventat eu cât pot să trăiască fluturii. Deci, dacă pe asta se va baza avocatul...cred că un eventual proces ar fi unul extrem de simplu.

Poezia domnişoarei nu ia, nu împrumută o idee ci o modifică şi ce este mai rău pentru ea e faptul că lasă foarte multe propoziţii neschimbate sau schimbate parţial.

Mi-e tare greu să cred că un judecător după atâţia ani de facultate, de stagiatură, de cazuri, nu poate realiza diferenţa între a scrie şi a modifica.

Pe lângă asta, chiar dacă ideea poetică e una banală, trăirile nu pot coincide atât de mult. Nu mi-a furat doar iubirea din versuri, trăirile pentru el pe care ea le-a schimbat într-o ea ci, mi l-a furat şi pe Dumnezeu căruia mă rugam şi pe care îl simţeam mai aproape decât oricând.

E penibil ca cineva să poată să creadă că e doar închiriere de idee! Nu cred că un avocat ar pedala pe asta. Poate doar unul...la fel de banal ca şi simţirile celei ce a plagiat.
#610596 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lady allia - de modigliani la: 28/04/2011 17:40:51 Modificat la: 28/04/2011 18:25:00
hai sa nu le amestecam
din cite ai vazut nu am indus in discutie legea bunului simt - asta nu inseamna ca-s de acord cu duduia care ti-a furat poezia
dar din pacate aici vorbim de legi si in punctul asta este contraindicat sa faci speculatii asupra diferentelor pe care le-ar putea face un judecator in ce priveste a scrie si a modifica

in primul rind - art. 7 este clar "Constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creatie intelectuala"

in propozitia asta cuvintul cheie este "opera originala"
de ce?
pentru ca aceeasi lege spune:

"originala este creatia realizata pentru prima oara intr-o anumita forma care constituie astfel primul exemplar si care din acest motiv va servi drept baza pentru copii, reproduceri sau multiplicari, toate acestea doar cu acordul persoanei care detine dreptul de autor (copyright) asupra lor"

punct in care-s nevoit sa ma opresc
iti este protejata sau nu poezia prin copyright?

tu ai spus doar ca ai postat-o pe internet
gagica in cauza, spui tot tu, a publicat-o
ce faci daca si-a inregistrat ea creatia drept originala?


dupa ce clarificam asta, putem continua daca vrei

in exact acest context, al unui ipotetic caz in instanta, am spus si ca stilul in care-i scrisa poezia este unul banal, facil si greu de incadrat drept "creatie originala" - atentie, dpdv legal

m-am jucat putin de-a avocatul diavolului, nu trebuie sa te simti lezata
si ti-am sugerat o posibila cale de aparare - nu o stabileasca niciun judecator in tara asta calitatea literara a textului tau, daca se va pune problema va fi solicitat un expert autorizat
iar ala este foarte posibil ca exact asta sa spuna


#610600 (raspuns la: #610596) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 28/04/2011 18:39:39
Mi-e tare greu să cred că un judecător după atâţia ani de facultate, de stagiatură, de cazuri, nu poate realiza diferenţa între a scrie şi a modifica.

vorbesti din perspectiva omului cinstit care crede ca, daca are dreptate, e imposibil sa piarda un proces.

din pacate dreptatea trebuie dovedita iar actul de justitie se face pe documente doveditoare nu pe ce realizeaza sau nu judecatorul.

ce ai tu?
dovezi ca ai publicat poezia inaintea ei, pe un forum si marturii de la editori carora le-ai prezentat un manuscris.
pot aia sa depuna marturie pentru tine ca manuscrisul era original? nu!

ce face ea? iti aduce trei martori care declara ca autoarea le-a citit poezia acum doi ani.
ce mai are ea?
pai are un volum publicat inaintea ta.

ai copyright pentru poezie?
banuiesc ca nu.
ce te faci daca are ea?

stiu, suna ca dracu.
din pacate stiu cum au loc procesele si mai stiu ca sunt multi judecatorii care chiar "nu realizeaza diferenta".
alora nu le pasa de fluturii tai si de dreptatea pe care eu ti-o dau cu amandoua mainile.

si, atentie!
vorbim de toate astea in conditiile in care se accepta ideea de plagiat si ramane doar sa-l dovedim.
or, s-ar putea sa ti se spuna ca a copia un vers nu inseamna a plagia, desi ii clar ca multe fraze sunt reasezate si ca toata poezia asta noua e sora geamana cu a ta.
daca te uiti bine la versurile incriminate, multe nu-si mai pastreaza sensul dat de tine.


sfatul meu ramane totusi acela de-a consulta un avocat.
dar nu unul oricare.

ps.al dracului om, ma, patricia asta a ta.
cum a venit draguta sa-ti aduca volumul ei de poezii ...
hotarat lucru, in fata tupeului, o sa raman de fiecare data cu gura cascata.

#610604 (raspuns la: #610596) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Honey in the Sunshine la: 28/04/2011 19:14:18
imi pare rau pentru ce ti s-a intamplat. nu atat pentru plagiere, cat pentru dezamagirea pe care ti-a cauzat-o o persoana in care aveai incredere.

nu cred ca ai mare lucru de castigat daca ajungi la proces. mi-e ca o sa-ti risipesti nervii si banii.
mult mai eficient ar fi sa scrii o scrisoare editurii care a publicat-o. daca sunt oameni cat de cat seriosi in business-ul lor vor refuza sa-i mai publice orice alta creatie.
acelasi lucru ai putea sa-l faci si cu celelalte (daca exista) edituri la care si-a publicat volumele. in felul asta se va duce vestea si n-o sa mai riste nimeni cu o asemenea "autoare".

in rest, debaraseaza-te complet de personaj. daca e capabila sa te scuipe in fata cu o asemenea nonsalanta, cine stie ce alte surprize iti poate rezerva...

asta e ce as face eu. tu trebuie, evident, sa actionezi dupa cum iti dicteaza propria constiinta.
#610605 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
modi :) - de Lady Allia la: 28/04/2011 19:18:50
Am înţeles perfect poziţia de avocat pe care ai jucat-o, de aceea ţi-am răspuns cu ghilimelele de rigoare şi puţin mai pragmatic sau mai la rece să spun aşa.

În primul rând, ceea ce ar trebui să ştie orice om este faptul că legea ne protejează, dar dacă este "interpretată" de un avocat bun, poate să ne şi lezeze de drepturi. Asta este. De asta mi-am părăsit crezul din copilărie: dreptul.

Acum, la dispoziţiile introductive se mai spune că:

(2) Opera de creatie intelectuala este recunoscuta si protejata, (b)independent de aducerea la cunostinta publica, prin simplul fapt al realizarii ei(/b), chiar in forma nefinalizata.

Deci, eu am creaţia pe cd-uri care să ateste că este din februarie 2008. O am postată anterior ei pe siteuri - lucru care şi d.p.d.v. legal intră ca şi probă acceptată.

Şi, atenţie...cartea mea "Farul de la capătul tuturor lumilor mele" este publicată în septembrie 2010, iar poezia "Fluturii trăiesc doar o zi" este prima poezie publicată în carte :).

Ce să mai spun? D.p.m.d.v. totul a fost pregătit în cel mai mic amănunt, iar ea s-a bazat exact pe partea aceea din lege care spune că "Art. 9 Nu pot beneficia de protectia legala a dreptului de autor urmatoarele:
a) ideile, teoriile, conceptele, descoperirile stiintifice, procedeele, metodele de functionare sau conceptele matematice ca atare si inventiile, continute intr-o opera, oricare ar fi modul de preluare, de scriere, de explicare sau de exprimare;"

Ce a omis este exact faptul că aici nu e vorba de idee!

Mulţumesc mult pentru sfaturi şi pentru că mă ajuţi să văd acolo unde am omis eu.
#610606 (raspuns la: #610600) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nyx :))) - de Lady Allia la: 28/04/2011 19:20:08
"ps.al dracului om, ma, patricia asta a ta.
cum a venit draguta sa-ti aduca volumul ei de poezii ...
hotarat lucru, in fata tupeului, o sa raman de fiecare data cu gura cascata. "

Dar mama tupeului ştii care este? că mi-a scris pe carte o dedicaţie: "cu mult drag" :)))). Era un banc cu Bulă, dar am să îl spun mai târziu.
#610607 (raspuns la: #610604) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Lady - de adynet1 la: 28/04/2011 19:46:26 Modificat la: 28/04/2011 19:48:32
In urma cu vreun an, unii dintre noi (si in special Sancho Panza) ne-am trezit plagiati de o tipa care cu o impertinenta fenomenala si-a plasat pe blogul ei poeziile noastre...
A iesit cu paruiala pe mess si cu rugaminti de iertare la amenintarile ca vom apela la curtea de justitie...
Blogul a fost sters, iar tipa a disparut...
Folosirea acestui mediu pentru a-ti expune lucrarile contine un anumit risc. Pe mine m-a amuzat un pic, pe cei cu veleitati de scriitori i-a durut si enervat...
Ar fi totusi pacat sa renuntam a ne publica aici incercarile literare. Ne vom trezi ocupandu-ne de mizeriile cu iz de cearta a unilor cafegii...
#610608 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
adynet1 - de nyx la: 28/04/2011 20:27:51
mai io nu-mi pretuiesc elucubratiile literare.
totusi,chiar daca am un bat oarecare in curte, fac urat daca mi-l fura careva.
chestie de gest.
#610609 (raspuns la: #610608) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nyx - de adynet1 la: 28/04/2011 20:36:28
eu am simtit un soi de incitare la care am reactionat in verva incercand a afla ce a determinat-o sa ma fure. Nu neg ca m-am simtit putin flatat...:)
M-am intrebat cum poate o femeie sa-si insuseasca simtirile altuia prezentandu-le ca fiind ale ei...Am simtit mila.
#610610 (raspuns la: #610609) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ladyshorule, - de anisia la: 28/04/2011 21:05:40
hoti, cat lumea si pamantul. is multi. misuna precum carcalacii.
prieteni falsi asijderea.
de tradari nu mai zic.
rasar, intzeapa, lasa rani.

o etapa a vietii.

din care madam Patricia a ramas mai saraca nu doar cu un prieten, dar cu o onoare.
nu-si vede lungul nasului. nici mana-ngropata in bunul altului.
e oarba. orbita de falsul succes.
a furat un pocal cu versuri, ganduri, trairi. de-ale tale.
se simte-mbogatita. trufasa, chiar.
cand cerneala s-a usca-n tipografie, si asa zisa-i publicatie va ajunge prafuita printr-un colt de raft, madama isi va pierde condurul de argint, si se va regasi pasind searbad in cei slapi cu talpi ponosite.
singura. insingurata. sleita.

tu insa vei fi aceeasi.
sufletu-ti va fi acelasi.
acelasi izvor de ganduri, versuri, trairi, iubiri.
si vei scrie in continuare. la fel cum ne-ai obisnuit.
bogatiile sufletului nu ti le poate fura nimeni. iutimea mintii tale nu si-o poate insusi nimeni. gingasia-ti n-are cum sa si-o faca manta. tu esti un singura. o copie n-are sa existe, iar o imitatie n-are sa razbeasca.

ti-a furat undita, dar nu darul de a pescui.

un pup :-*
#610613 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ady... - de Lady Allia la: 29/04/2011 11:30:46
Cunosc cazul... Pe pagina aceea îmi erau publicate aproape în întregime texte întregi. Să îi ia naiba pe toţi aceia care lipsiţi de propriile trăiri le îmbracă pe ale altora. M-am săturat de ei.

Pe mine nu mă mai distrează chestia asta Ady şi nici nu ar trebui să mă distreze. Defapt nu ar trebui să distreze pe nimeni care indiferent de ce scrie şi cum scrie e copiat. Vorba lui nyx: bun, rău, e al meu şi nu vreau să ţi-l asumi tu! Punct.

Ştii cum mă simt acum? Ca şi cum aş avea în casă un bun frumos pe care nu îl pot purta afară de teamă să nu mi-l fure cineva. E corect? Nu.

Această senzaţie ar trebui să o aibă ei. De aceea m-am gândit că nu ar fi rău dacă s-ar înfiinţa ceva ...o asociaţie ceva care să caute plagiatorii pe net şi să protejeze scriitorii de ei. S-a găsit un plagiat şi un plagiator, se ia datele, se caută mai multe date şi în faţa instanţei cu el. Altfel, nu facem decât să încurajaăm furtul.

Mă tot întreb de ce oamenii privesc furtul de idei sau de scrieri cu atâta uşurinţă sau ca pe un "furt mai mic"? Numai pentru că nu e palpabil? Dar e. Scrierea aceea e bucată din noi. E ca şi cum ar veni cineva şi ar începe să muşte din tine.

Ce am scris mai sus nu face referire la tine.. :). Ştiu că tu nu te distrezi de astfel de chestii şi nici nu le încurajezi, dar ai scris ceva acolo care a reuşit să mă facă să mai dau din of afară :).
#610660 (raspuns la: #610608) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Alexandros - de Lady Allia la: 29/04/2011 11:37:22
La un moment dat m-am gândit să nu dau numele din respect pentru familia ei pe care mai precizez o dată, o respect în mod deosebit.

Totuşi, am privit pe alte siteuri unde publică şi mi s-a întărit o altă suspiciune. Nu publică tot. Publică aleatoriu, iar în carte sunt mai multe poezii. Nici poezia mea nu a publicat-o pe acele siteuri, dar a publicat-o în carte.

De aici şi justificata mea întrebare:

Dacă în cărţile ei (incluzând poeziile pentru copii) plagiază mai multe şi pe mai mulţi? Nu avem de unde să ştim, până nu citim cărţile... Asta începe să mă râcâie şi mai mult.

Deci, datele sunt:

Patricia Lidia, „Tăceri în doi: tăceri în noi!”, poezie, Satu Mare, Editura Citadela, 2010, ISBN 978-606-8197-04-3

Ea mai scrie şi pe Agonia, unde observ cu mare stupoare că marea majoritate a textelor ei nu sunt trecute la atelier.

Mă mai intrigă faptul că a lucrat la o editură. Asta i-ar fi facilitat să împrumute ideile multora fără prea multă greutate, nu?
#610661 (raspuns la: #610474) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Honey - de Lady Allia la: 29/04/2011 11:43:02
La asta m-am gândit şi eu în prima fază, dar mă întreb...dacă nu sunt edituri de bună credinţă? La urma urmei pe ele nu le ajută cu nimic să discrediteze un poet. Ar însemna să îşi facă publicitate negativă şi să editeze mai puţin. În ziua de azi editurile au răsărit precum ciupercile, iar selecţia practic nu mai există în detrimentul vânzării.

Totuşi, e clar că trebuie să fac ceva, pentru că dacă las să treacă şi asta aşa, nu va fi bine pentru cei care scriu. Ar crea un precedent urât, iar plagiatorii îşi vor permite din ce în ce mai mult.

Eu ca eu, dar gândeşte-te că asemeni mie pot fi scriitori mult mai talentaţi care habar nu au că poeziile lor sunt în diverse cărţi publicate pe la diverse edituri de doi bani. ASTA mă sperie deja.

Şi da, amărăciunea din suflet e mai mare decât gestul în sine. Mă tot întreb de atunci...unde pot ajunge oamenii şi la cât din ei pot renunţa pentru o clipă de faimă? Cât de jos putem să ne coborâm pe noi înşine...şi cât de uşor renunţăm la noi...
#610662 (raspuns la: #610605) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
anisiule... - de Lady Allia la: 29/04/2011 11:45:30
mulţumesc pentru că mă ţinuşi în braţe. simt şi pupicul pe frunte :). e bine.

pe moment asta am decis. să nu mai public pe net. poate voi reveni, deoarece e frustrant să renunţi la ceva din tine în favoarea unui om care nu merită. sau a unor oameni. poate am să iau undiţa mai târziu, dar acum simt că apele mi-s tulburi, iar peştii...nici că mai există :(.

te îmbrăţişez cu mare drag.
#610663 (raspuns la: #610613) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Lady - de Apoll la: 29/04/2011 12:11:11
are viitor mare in cercetare.
Vorba ceea:daca fura de la unu' se numeste plagiat,de la mai multi se numeste cercetare.
Acum serios parca m-a suparat si mai mult faptul ca ti-a aratat triumfatoare cartea.Cat tupeu!
N-as vrea totusi sa nu te mai vad la cutia cu litere.
#610672 (raspuns la: #610663) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Lady Allia - de ladyamalia la: 29/04/2011 21:35:26
din pacate oamenii pot cobora extrem de jos, cred, ca habar nu avem de adancimea putului, care gazduieste gunoaiele omenesti. Am citit cu stupoare de plagiat. Si cred ca trebuie sa existe o cale prin care sa-ti faci dreptate. Dar sincer nu prea vad cum. Comentariile de mai sus legate de un posibil proces si sansele tale, mi se par scenarii cat se poate de reale. Poate daca vei scrie ei o scrisoare deschisa pe un forum de specialitate sau intr-un ziar ar fi o lectie pentru ea. Toata lumea se teme de publicitatea negativa. Si asa ai putea atrage atentia asupra unui fenomen des intalnit, dar care nu prea are solutie in societatea noastra. Dar asta ar fi un lucru foarte riscant.
Mie mi s-a intamplat ceva asemanator, in alt domeniu. La un targ de specialitate m-am trezit cu lucrarea mea in catalogul concurentei. Si nici macar nu eu am fost cea care a observat, ci altii care ma cunosteau, simpli vizitatori la targ. Recunosc nu am facut nimic, pentru ca am considerat, ca este o dovada de saracie pe toate planurile o asemenea fapta, si ca ceea ce pot gandi si face, nu pot fi copiate.
Imi place ceea ce scrii si nu ma priva de bucuria lecturii poeziilor tale. Eu nu cred ca am mare talent la scris, nici nu am facut mari incercari in aceasta directie ce-i drept, si mai putine in limba romana, dar pot face diferenta intre un text fara valoare sau o opera literara reusita. Iar ceea ce postezi pe cafenea o citesc cu deosebita placere.
#610819 (raspuns la: #610662) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: