-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Adam


de sami_paris74 la: 29/04/2011 10:25:40
rezumat: povestiri adevarate
taguri: sami Salonul 
voteaza:
Bunicul meu Adam mereu în contradicţie cu Ruxandra, povestea cà descendenţa lor vine dintr-un trib cu numele de Galconde din India. Bunica Ruxandra zicea că descendenta noastră vine din Israel!. Aceasta contradicţie intre bunicul meu şi bunica mea Ruxandra a existat în permanenţă. O contradicţie temporară, bunicul meu niciodată nu şi-a făcut dreptatea cu palma ori cu pumnul.
Zicea el , " dacă ai muşchi şi sânge în tine, te poţi bate cu un bărbat, niciodată însă cu o femeie!, pentru că o femeie nu poate fi niciodată mai puternică ca un bărbat"
O femeie se bate cu mintea şi cu carul , nu cu palma, numai aşa o poţi supune!

***
Miliţia a răscolit prin toată mahalaua, unii fug, alţii, cei prinşi, sunt crunt bătuţi. Cei fugiţi, s-au întors ruşinaţi şi umiliţi de frică. La plecare comandantul miliţiei judeţene a strigat:
- Ba ţiganilor! Dacă până sâmbătă nu mi-aduceţi la secţie criminalul, vă bag pe toţi la puşcărie şi vă fac dosare la toată mahalaua! F... mamii voastre de ţigani nespălaţi.
Maşinile ARO au demarat şi-au rulat cu zgomot prin terenul mlăştinos. Bulita a dat prima tonul la cântec. Cânta şi plângea o romanţă veche:

Doamne şi când am să ies la pensioară
Am să mă stabilesc tot lângă o gară
Telegraful, telefonul, liniile şi peronul
Toate fac parte din veaţa meaaaaaa.
Să şutesc şi eu o geantă şi-un portofel
De crăciun să-mi i-au purcel.

Dacă cineva s-ar fi uitat în ochii Bulitei ar fi citit că ea Bulita, era femeie curajoasă, plină de viaţă, dornică de dragoste şi de furat.Şi peste şapte ani au găsit-o moartă, după o beţie crâncenă, dezbrăcată, cu piciorele crăcănate lângă o fântână, având înfipt în ea, acolo între picioare , un cuţit ruginit.
Acelaşi cuţit cu care cu şapte ani în urmă, sora lui Bulita îl omorâse pe Ghiţă barbugiul.
Sora şi mama au jelit-o trei zile şi trei nopţi:
- Te-au omorât cremenalii, mamăăă, mamăăă! Ce ne facem noi fără tineeeeee? Ai fost viteazăă, mamăăă şi spontanăăă la furat.
După trei zile, au înmormântat-o la cimitirul Nisipuri. Aşa a plecat Bulita din mahala, fără prieteni, fără genţi şi portofele, fără bijuterii din aur, singurică, singurică, exact aşa cum venise ea când s-a născut.
Dumnezeu a dat, Dumnezeu a luat. Uite! O ţigancă ca toate ţigăncile, o hoaţă. Dar vă întreb eu pe voi.
- Pentru cine a-ţi avea milă şi compasiune? Pentru o ţigancă, ori un câine mort?
Femeia asta s-a născut sub constelaţia astrelor, aşa cum a-ţi fost născuţi şi dumneavoastră, românii. A furat un portofel, o geantă, poate cândva a furat şi găini ca să se hrănească... Da în România, cine fură mai bine? Un ţigan ori un roman? Care dintre ei este campionul? Care este diferenţa dintr-un portofel cu 500 de lei şi o flotă navală? Care este diferenţa între zece găini furate şi zece fabrici şi uzine cumpărate la preţul găinilor furate?
România la ora actuală, nu este condusă de ţiganii găinari, este condusă de o echipă de mafioţi care au dus România la cea mai neagră mizerie din istoria noului capitalism.
***
Sinhalite până în anul 1953 a fost considerată o piatră semipreţioasă cu o culoare asortată de măslină, dar cercetările mai aprofundate, au demonstrat că este vorba de o piatră foarte deosebită. În compoziţia ei există borat de fier, aluminiu şi magneziu, de-aceea culoarea sinhalitei este brun -pal-galben, cu o tentà maron spre verde.
Cristal cu pleocroism accentuat, care schimba unghiul de lumină într-un verde închis. Sinhalita este tăiată în diferite forme, căutată de colecţionari, foarte uşor confundată cu peridotul, crisoberilul şi zircon.
Numele de sinhalita vine din sanscrită de Ceylon.La ţigani, denumirea are două înţelesuri sin=gustos halita=mâncată. Temerau (să mor eu dacă vă mint).
De unde vine "bătaia ca la hoţii de cai"?
Bunicul meu mi-a povestit că ţiganii nomazi erau cei mai mari experţi la furat de cai, nu un cal , ci o herghelie !. Bunicul fura calul pe care şi-l dorea, doar în cinci minute! Purta în traistă în permanenţă un mănunchi de iarbă verde grasă şi câţiva ştiuleţi de porumb. Alegea calul după ce-l contempla nemişcat o jumătate de oră. Recunoştea calul tânăr dintr-o ochire. Vorbea în şoaptă cu calul:
- Brrrr zumba, brrrr zumba... frrrrr, frrrr-hai la tata! Ii punea mănunchiul de iarbă într-o botniţă şi în acelaşi timp ai introducea în gură o mână de porumb.
Şi-l ducea de căpăstru dincolo de orice vizibilitate, apoi îl încălecă şi-l aducea în şatra. Câte-o dată furau în echipa câte-o herghelie şi duceau caii până în Ungaria.
Acolo vindeau caii pe câte zece galbeni mari bucata, depuneau banii în Tatabania în scorbura unui copac şi de-acolo un alt ţigan venea şi recupera banii câteva luni mai târziu. De-acolo din Ungaria furau alţi cai, plecau în Rusia să-i vândă, dincolo de Prut.În Rusia ce-i mai buni cumpărători erau cazacii, de-acolo ajungeau chiar şi în Mongolia şi de fiecare dată caii erau vânduţi în altă ţară.
S-a întâmplat ca o dată să fure aceiaşi cai pe care-i furaseră cu câţiva ani mai în urmă, să-i fure şi să-i vândă adevăraţilor proprietari. Acum e acum!
Într-o noapte sleiţi de oboseală şi de puteri am dat nas în nas cu husarii unguri, husarii împreună cu căpitanul, au recunoscut ţiganii, şi caii pe care-i vânduseră doar câteva zile mai înainte.
Povestea Adam :
- Am rupt-o la fugă şi ne-am ascuns într-o mică pădurice pe lângă Dunăre. Da au dat repede peste noi!. Ne-au legat în fiare şi ne-au băgat într-o închisoare din Budapesta.
A doua zi ne-au bătut husarii până când Jean, Făsui, Misu a lui Duduveica au murit după primele lovituri de sabie.
- Ce să-ţi spun nepoate!" bătaie că la hoţii de cai". Bunicul mi-a întins un ciorchine de strugure tzita vacii, am înghiţit două boabe o dată,si priveam si-l ascultam cu sufletul la gura, in ochii albaştri ai bunicului meu străluceau flăcările uriaşului foc ţigănesc, făcut la marginea şatrei.
- Pe mine m-au lovit mai mult cu latul sabiei, cum aveam culoarea pielii mai albă ca tovarăşii mei şi ochii albaştrii, căpitanul husarilor m-a întrebat dacă sunt ţigan?
I-am răspuns căpitanului, că sunt rus şi că am venit în Ungaria să cumpăr cai de la târgul de la Budapesta. Ţiganii pe care-i omorâseră husarii nu mai aveau cum să mă recunoască, doi dintre ei erau fraţii mei. Căpitanul a vorbit ceva pe ruseşte cu mine şi mi-a dat drumul. Noaptea târziu m-am strecurat pe furiş pe lângă gărzi, am intrat în cortul căpitanului şi i-am tăiat gâtul.
Calul căpitanului era de culoare albă, un armăsar care alerga cată-i ziua de mare pe câmpul unde se instalase şatra. Alerga fără să se odihnească aproape toată ziua, izbea cu picioarele, nimeni nu putea să-l încalece, decât căpitanul şi eu! Trântea pe toată lumea, rupea gardurile şi corturile ţiganilor, era superb, mai mişto că o femeie frumoasă!
Da calul ăsta avea sentimente ca şi omul, dade! Până la urmă a murit cu dorul după stăpânul lui, căpitanul de husari Hajdo Arpad. Dumnezeu să-l odihnească, l-aş fi iertat, da el mi-a omorât în bătaie doi fraţi, pe care n-am să-i uit pân-oi muri.

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (2):


*** - de Baby Mititelu la: 29/04/2011 15:43:40
Povestesti bine, convingi si emotionezi. Mi-as dori si ti-as dori sa rezolvi niste suferinte ce vin din prejudecati si, deci, ce nu sunt esentiale. Fiinta umana in esenta ei divina nu are rasa. In fata lui Dumnezeu nu te prezinti nici ca tigan, nici ca roman, nici ca american, nici ca bogat, nici ca sarac. Dumnezeu nu-ti va cere sa-I arati diplomele, nevestele, copiii. Dumnezeu te va intreba senin: ce ai facut cu sufletul tau?
#610772 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baby Mititelu - de sami_paris74 la: 29/04/2011 18:33:37
O Baby ,multumesc din nou pentru comentariul tau! De fapt este singurul comentariu pe care-l am ,este de fapt unul bun .
#610805 (raspuns la: #610772) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...