Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Un exemplu pentru lumea literară


de alexandru petria la: 05/05/2011 14:58:17
rezumat: Poetul Ioan Es Pop şi colaborarea cu Securitatea
voteaza:
Mărturisirea colaborării cu Securitatea a marelui poet Ioan Es Pop, pe cât a fost de surprinzătoare, pe atât este de apreciat. Dacă nimeni nu se aştepta ca scriitorul să fi fost turnător, recunoaşterea pactului cu instituţia opresivă comunistă, din proprie iniţiativă, neşantajat, este albul aruncat peste negrul scos la suprafaţă din hârtoapele trecutului. Desigur, Pop a greşit, a fost laş, însă a reuşit să-şi înfrângă laşitatea şi să se elibereze. „Sentimente de vinovăţie am avut de când mă ştiu, pentru greşeli reale sau imaginare. Slăbiciuni pe care comunitatea din satul meu nu le privea cu ochi buni, inadaptări pe care aceeaşi comunitate le sancţiona prin batjocură, iar familia prin pedepse corporale, ratări şi eşecuri timpurii m-au făcut să amân orice dezvăluire asupra a ceea ce făceam, fie că era bine, fie rău.”, recunoaşte poetul în textul „De acum încolo, te vei numi Marton“, publicat în „România literară”.

Îl cunosc pe Ioan, am fost colegi la săptămânalul „Zig-zag” în anii 90, am şi băut împreună, am şi bârfit împreună. În aceea vreme eram surprins, când toţi îşi dădeau cu părerea despre orice în presă, că Pop se mulţumea cu o slujbă de corector, foarte prost plătită. I-am şi spus-o, dacă nu mă înşel, l-am acuzat că este mototol, că n-are conştiinţa valorii sale. Era la începutul traseului literar. Eram contrariat şi i-am găsit justificări în timiditatea sa, în aerul de om de la ţară ameţit de un mare oraş. Citind zilele trecute „De acum încolo, te vei numi Marton“, am început să văd altfel lucrurile. Şi nu cred că mă înşel. Ioan se temea, îmi dau seama, nu voia să iasă în faţă, însă până la urmă talentul său literar l-a impus în prim-plan. Trăia cu spaima că o să-i fie deconspirate turnătoriile. O spaimă care-i balasta gesturile.

Pop spune: „Prima vinovăţie devastatoare a fost corigenţa din clasa a şasea la limba română. Cum o vară întreagă am tot amânat să-i anunţ pe ai mei, care poate că m-ar fi ajutat să mă îndrept cât de cât, în toamnă am fost declarat repetent, cu media 2,93. Vă puteţi închipui ce a urmat. A doua greşeală capitală am făcut-o pe la începutul anului doi de facultate, adică prin 1981, la Baia Mare. O poveste sentimentală care s-a sfârşit prost. Mi-a produs o ruşine şi o disperare cumplite şi iarăşi am amânat să le spun alor mei la timp de ce urma să mă fac vinovat. Pe acest fond de vulnerabilitate şi derută, a apărut domnul maior. Lucram, după-amiezele, la revista „Nord”, pe atunci publicaţie a studenţilor băimăreni, din pasiune pentru poezie, în primul rând.” Să recunoşti asemenea penibilităţi nu-i de ici de colo, e o trecere sfâşietoare peste barierele fricii, din exasperarea adunată în straturi apăsătoare, care a devenit insuportabilă. Seamănă cu o sinucidere, dar şi cu o renaştere. O renaştere prin pârjolul adevărului. Continui sa-l citez pe poet, cu pasajul în care descrie momentul în care a devenit informator al Securităţii: „ M-a dus (maiorul de Securitate- n.m. A.P.) într-o garsonieră care îi servea, probabil, drept loc de întâlnire şi cu alţii ca mine. Acolo, m-a aşezat la o masă şi mi-a pus în faţă o hârtie, despre care în scurt timp am aflat că se numeşte angajament. În plus, mi-a spus că aveam nevoie de un nume de cod şi mi-a cerut să-mi inventez unul. I-am răspuns că nu am nici o idee. M-a întrebat în ce lună sunt născut. I-am răspuns că în martie. „Atunci, de acum încolo, te vei numi Marton. Scrie-l.” Acela a fost angajamentul. După care m-a lăsat să plec. N-aş putea să vă descriu spaima, descurajarea şi dezgustul cu care m-am privit de atunci. Dârdâiam de remuşcare şi de greaţă. Ştiam că răul începuse şi că nu voi avea curajul să-l înfrunt.” Maramureşeanul nostru susţine că nu-şi aduce aminte câte informări a scris, dar că „la un moment dat domnul maior mi-a dat nişte bani, pe care i-am băut în seara aceleiaşi zile la una dintre bodegile din oraş, sperând ca a doua zi să nu mă mai trezesc.”

Am urmărit cu atenţie ce a apărut în presă după ce Pop şi-a recunoscut vina. Comentariile i-au fost favorabile, în general. S-a apreciat că totul a pornit de la el, că este o premieră în lumea literară. Cam la fel cum ţi-ar intra în casă un extraterestru şi ţi-ar cere umil un pahar cu apă. Poţi să-l refuzi după momentul de stupoare şi să-l loveşti cu un par, deşi arată odios?

Mărturisirea lui Ioan Es Pop poate să constituie un exemplu pentru scriitori.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (31):


Stranie... - de monte_oro la: 05/05/2011 15:11:58
lumea asta literara a noastra - cea artistica, in general... dupa cum nu conteneste sa ma uimeasca reactiile si masurile diferite la desconspirarea unor personaje ca informatori, colaboratori ai Secu. Nu prea am inteles de ce ar fi asa de dureroasa marturisirea unei corijente la romana, in clasa a VI-a, ce tinde sa aiba conotatii de cvasiepifanie, dar mi-e greu sa pot crede, in opozitie, urieaseasca greata traita fix in momentul semnarii angajamentului. Macar Iuda chiar socotea ca face bine ceea ce face, nu era scarbit din start de ceea urma sa faca.

Nu stiu exact ce urmari, consecinte or fi avut informarile domului Pop asupra celor consemnati prin "darile lui de seama" catre "organ" - precizarea lor ar demantela destule straturi nebuloase - dar a face aproape digerabil un personaj doar pentru ca e talentat si "baiat bun", prietenos conviv la o palinca si, in general, cu aer boem fix unde e nevoie, dar nebulos fix unde nu-i convine, pe mine nu ma convinge. la urma urmei, ce spovedanie e asta, dupa doua decenii?

Nu-s in masura sa judec sententios, doar ma intreb si imi permit a avea propria simpatie au ba fata de un asemenea caz. Sigur, probabil ca n-a fost mai rau decat alti... artisti...devoalati acum ca vajnici colaboratori cu Secu. Dar nici nu-l pot face mai bun decat altii, poate mai putin talentati, dar necazatori in plasa acelei colaborari.

N-am inteles prea bine nici care au fost motivele, eventuala "strangere cu usa" ce l-ar fi putut determina situatia demna de propria-i greata. Dar daca ar fi un extraterstru si ar ajunge sa bata la usa mea, i-as transmite, tot prin usa, sa ramana pe planeta lui.
#611662 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:) - de Baby Mititelu la: 05/05/2011 15:14:06
Bine-ai venit, Alexandru, in cafenea!
#611663 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Baby Mititelu la: 05/05/2011 15:18:30
Nu, nu-l poti refuza si in nici un caz lovi! Am mai reflectat. La inceput ziceam ca e tarziu si inutil dar acum zic ca e un bine iar binele nu e niciodata inutil.
#611664 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de munteanu rodica la: 05/05/2011 15:42:17
"Mărturisirea lui Ioan Es Pop poate să constituie un exemplu pentru scriitori."

??????????????????????????????????????
care,cum si ce exemplu ?
parcă nu este zi în care să nu ramîn uimită de multele frămîntări ale mulţilor scriitori şi artişti...

zilele trecute am revăzut
"Take,Ianke şi Cadîr"

Imi propun să revăd
"D'ale carnavalului" şi
"Gaiţele"

#611666 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
hahaha - de adina.petre la: 05/05/2011 16:16:04
ia sa-l vad acu' pe leo! :)))) leooo, prietenu tau a fost la secu' maaaa! :))))

nu nenicule, nu. au mai fost oameni stransi cu usa si vai de mine impinsi in bratele securitatii. pentru mine n-au nicio scuza cei care si-au indepartat coloana si-au cazut in mocirla securistilor.

in primul rand ca revolutia a fost acu douazeci de ani, Ioan Es Pop poate sa-si dea si foc in fata primariei, asta nu arata nicio remuscare. arata ca fie cineva l-a amenintat si-a decis sa se manjeasca singur, ca mde, e mai usor...fie are nevoie de cine stie de forma bolnav-patetica de publicitate si ma rog, e o forma neinspirata de a se baga in gura presei.

in orice caz, pentru el si pentru toti cei care-au fost 'fortati' sa devina turnatori, fie ei recunoscuti sau dati in gat, n-am altceva decat cuvinte care nu fac cinste vreunei domnisoare, asa ca ma abtin.
#611667 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
habar nu am ce sa spun, - de juli la: 05/05/2011 16:16:51
Un exemplu? Ce fel de exemplu?! Poate de lasitate atunci si bravura acum.

Nu, nu cred in "spovedaniile" astea tardive...

#611668 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Multumesc - de alexandru petria la: 05/05/2011 16:33:18
Multumesc.
#611669 (raspuns la: #611663) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
probabil - de zaraza la: 05/05/2011 16:42:38 Modificat la: 05/05/2011 16:43:20
a incercat sa faca sa se vorbeasca despre el, conform conceptului sanatos, care zice ca nu exista publicitate negativa. cu ocazia asta a aflat si lumea ca exista un poet numit Ioan Es Pop. :D
#611670 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Zara - de monte_oro la: 05/05/2011 16:51:26
mnu...omu e cunoscut... nu-i venit cu "pluta" si nici n-are nevoie de "publicitate" pe cafeneaua asta... chiar ma mir de ce don Petria a ales sa publice textul aici... doar ca unele spovedanii is venite parca prea tarziu... si nici albul nu mai poate fi alb.
#611672 (raspuns la: #611670) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Zaraza, - de juli la: 05/05/2011 16:53:35
ai dreptate.
Uite asa aflai si io de el... baimarean si io nu auzisem de el. Pfffffff, nimic nu stiu.

lasand gluma la o parte, exact asta am gandit si eu. Nu din cainta s-a "spovedit" a facut-o calculat.
#611673 (raspuns la: #611670) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de mazariche la: 05/05/2011 17:04:01
Dupa douazeci de ani... e mai mult decat tarziu, e foarte tarziu, da-i omeneste. Nu stiu nimic despre viata lui in afara de ce apare scris aici, n-am citit decat 'Ieudul', care m-a atins. In rest, omul cu bune si rele n-o sa-l judec eu, dar nici nu vad un gest demn de lauda in asumarea unei responsabilitati la atata vreme distanta... desi pot intelege si frica, si scarba, si coplesitorul sentiment de vinovatie.
Si eu as fi ascuns o corigenta, de-as fi avut-o:)
#611674 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
daca nu - de modigliani la: 05/05/2011 18:01:34 Modificat la: 05/05/2011 18:06:51
ma insel, pop a semnat cam in jurul virstei de 17 ani
moment in care era parte a unui sistem care promova anumite "valori"
ca gestul sau este unul condamnabil - indiscutabil
ca este vinovat de asta, ma foarte indoiesc, ca toti cei care au trait vremurile alea a fost o victima

chiar nu imi doresc nicio secunda sa fi fost in locul sau
ma intreb ce stii despre viata la 17 ani
sau in ce masura esti format ca om incit sa diferentiezi atit de clar binele de rau, intr-o societate in care raul este prezentat drept bine si in conditiile in care nu ai alt etalon, sau sistem de referinta

eu unul nu imi permit sa-l judec
si nici nu ma intereaza de ce a ales acum sa se autodenunte, in conditiile in care i-a fost impusa o demisie de onoare
putea sa nu o faca deloc, nu detinea nicio functie publica, dosarul sau nu ar fi fost deconspirat de cnsasma intreb ce ar trebui sa facem, noi romanii, cu tandara, de ex. daca-l scuipam pe pop
si cu ce ar fi mai demna atitudinea celor care l-au lasat sa-si traisca linistit pensia
poate ar trebui sa ingropam dracului otrava asta comunista si sa mergem dracului mai departe#611677 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mie, - de Stefan Doru Dancus la: 05/05/2011 19:04:33
Pop mi-a spus plângând la telefon: Doru, poate şi despre tine am scris ceva, dar nu-mi amintesc. Dacă apare ceva despre tine, în genunchi te rog să mă ierţi.
Ce aş putea răspunde?
#611678 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de juli la: 05/05/2011 19:05:01 Modificat la: 05/05/2011 19:13:30
"putea sa nu o faca deloc, nu detinea nicio functie publica, dosarul sau nu ar fi fost deconspirat de cnsas"

mda, numa' ca urma sa fie deconspirat se pare. A ales sa se auto...

"Mi-am amintit de ce am scris aici, de avertismentul că va fi deconspirat un mare poet, la Bucureşti. Am tot luat atunci, cu zile în urmă, prin eliminare poeţii consideraţi mari din Bucureşti, aflaţi în viaţă, n-am putut să mă opresc la niciunul"
pentru cine vrea sa citeasca:

HTTP://WWW.LIVIUIOANSTOICIU.RO/2011/04/SOCANT-IOAN-ES-POP-SE-AUTOCULPABILIZEZAZA-INAINTE-DE-A-FI-ACUZAT-OFICIAL-DE-CATRE-CNSAS-A-FOST-COLABORATOR-AL-SECURITATII/

si, da, nici io nu judec pe nimeni, numa' ca in acele vremuri am trait mai multi dar n-am ales toti sa tradam, sa ne turnam prietenii, familia ori colegii.
In ochii mei n-are scuze. Stiu despre ce vorbesc.
#611679 (raspuns la: #611677) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 05/05/2011 19:13:35
nu cred ca cel de sus mai poate fi vreun exemplu.
de-oricare ar fi el.
lumea se schimba iar eu una nu mai sunt intersata de gesturile astea.
atunci, la cald, ar fi fost exemplare si memorabile.
acum, nu vreau sa fiu jigodie cand o spun, pare a fi o incercare de impacare cu sine, un soi de spovedanie in public cu rol purificator.

altfel, nu am de ce sa-l condamn cum nu am motive sa-l aplaud.
#611681 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Dancusului - de nyx la: 05/05/2011 19:16:16
ai putea raspunde-n stilul tau cel nou, pe cafenea: va iert si va iubesc pe toti.
si-apoi ma gandesc ca, de cand esti, ti s-or fi intamplat altele, si mai rele.
iar oamenii care sa ceara iertare is foarte putini.
si trebuie tinuti aproape.
#611682 (raspuns la: #611678) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
exemplu la ce? nu inteleg! - de om la: 05/05/2011 19:34:10
ce are talentul cu securitatea?...singura legatura pe care o vad este ca nu puteai sa-ti exerciti talentul daca nu erai cu securitatea...deh.... stia si securitatea asta ce sa puna in balanta, nu baga in seama pe toti falitzii netalentati, dar invidiosi prin compensatie ;)

-pana si vanatoarea asta de vrajitoare dupa nshpe mii de ani este indoctrinare securista ...parca'i stalin care inca mai vaneaza umbrele burghezo-mosieresti cand ii murea poporul de foame :(((

oare Cătălin Dorian Florescu ce fel de ex este? ;)
#611692 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte - de zaraza la: 05/05/2011 22:18:27 Modificat la: 05/05/2011 22:19:46
am citit articolul pus de juli, se pare ca pop asta e al doilea eminescu. ia uite cum se scrie despre el:

Nu se poate, talentul lui Ioan Es Pop e imbatabil, nu avea nevoie de susţinere din partea sistemului ticăloşit postcomunist. „Crezi? Câţi n-au talent în ţara asta şi n-au ajuns unde a ajuns Ioan Es Pop, tradus peste tot, invitat în străinătate, i s-au dat funcţii, i s-a căutat în coarne, numai nu i s-a ridicat statuie”.

ca sa vezi unde era marele poet si eu nu auzisem inca de el. noroc cu scandalul asta :) (adica auzisem, ca radeam cu picky de ES-ul ala, care imi pare semn de gaunosenie, da' tot ceva in context cu bt-ul sau dancus).
#611703 (raspuns la: #611672) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
modi - de monte_oro la: 06/05/2011 07:30:04
te inseli...conform propriei marturisiri, colaborarea a inceput in 1981. Deci, avea 23 de ani. Si a durat 5 ani. Si nu e vorba de a "scuipa". Asta, ca si-n alte cazuri, e un cuvant "nervos-smucit", din partea ta. Sigur, tu esti liber sa-l propui, antum, ca reper moral. Eu doar il propun "recluziunii" discrete si, desigur, posteritatii.
#611710 (raspuns la: #611677) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
orule - de modigliani la: 06/05/2011 08:00:41 Modificat la: 06/05/2011 08:01:59
eu am zis "daca nu ma insel"
asta include si varianta erorii si inseamna ca nu am verificat
daca avea 23 se schimba datele problemei, asa-i

cit despre "scuipat" - tu nu ai altceva mai bun de facut decit sa interpretezi ce spun eu?
iar daca tot o faci, de ce nu faci un efort minim si sa incerci macar sa decriptezi ce spun?
te cam arunci sa etichetezi in ultima vreme, oi fi imbatrinit si tu
relax si baga o tigare
nu intentionez sa imi cenzurez discursul sau gindirea interioara doar sa te simti tu confortabil

dupa cum trebuia sa remarci, daca tot ai citit comentariul meu, nu aveam cum sa-l propun drept reper moral cita vreme am admis ca gestul tau este unul condamnabil
dar nici isteria asta, aproape generalizata a "lovirii" celor care intr-un fel sau altul s-au "minjit" nu-mi pare ca poate sa genereze ceva bun

iar tu, impreuna cu restul poporului roman, din care si eu fac parte, nu ai dreptul moral sa propui recluzini sau sa arati cu degetul inspre pop, cita vreme mai bine de 20 de ani ai stat linistit si ai privit cum adevaratii criminali ai sistemului comunist isi papa linistiti pensiile "nesimtite" sau ne conduc
#611716 (raspuns la: #611710) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
modi - de monte_oro la: 06/05/2011 08:08:28 Modificat la: 06/05/2011 08:09:51
.."a scuipa" pe cineva...e un gest total umilitor, injositor...pentru cel caruia i se adreseaza scuipatul... de aceea ma legasem de verbul tau.
Cat despre "dreptul moral"... asta e o discutie imbarligacioasa... vasta... si cu multiple subiectivitati. Am, insa, dreptul de a avea o parere despre gestul cuiva care avea aproape varsta mea de la Revolutie. Si inca ma intreb...si aici e un punct nodal...CARE... a fost motivatia, eventual constrangerea, ce l-a impins spre asa gest. Pentru ca si miza colaborarii... ca si efectele ei, fac diferenta.
Dar, sa inteleg ca, dupa tine, toti care n-am reusit sa "ii dam jos" p-astia... in ultimii 20 de ani, nu mai avem dreptul sa emitem pretentii de la altii... macar de la cei care, inainte de 89, vor fi avut alte atitudini decat cei care nu s-au murdarit astfel.
Nush tu cu ce autoritate emiti o asa sentinta plina de-adancime... Au faci nota discordanta de "restul poporului roman"?
A... sau e o parere... asa... ca si a mea despre cazul de fata?...
#611717 (raspuns la: #611716) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Intruder la: 06/05/2011 08:12:18
Trăia cu spaima că o să-i fie deconspirate turnătoriile.

ei, ce sa spun...si abia acum s-a hotarat sa scape de poveri?
...noroc cu wikileaks, ho-haa! :D
#611718 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
orule - de modigliani la: 06/05/2011 08:29:11 Modificat la: 06/05/2011 08:31:15
a scuipa, in cazul asta, era folosit cu sensul de "a blama" - daca trebuie sa explic o subtilitate sau un sens figurat, cind chiar contextul trebuia sa-ti indice asta, am ajuns rau ma
si ma indoiesc ca la mine-i problema

Au faci nota discordanta de "restul poporului roman"?

iardinou ori alegi ce iti convine tie dintr-o propozitie, ori te faci ca nu vezi ce nu ar cadra concluziilor pe care le tragi oricum inainte, am impresia

am scris eu acolo, negru pe alb, "poporul roman, din care si eu fac parte"?
am scris
si atunci unde-i disocierea?
unde-i plasarea mea in alt plan?

nu ti-a contestat nimeni dreptul la o parere
din cite se poate observa, tu iti permiti sa amendezi parerile mele - ai si dreptul asta, chiar nu ma deranjeaza
ma deranjeaza in schimb cind te manifesti duplicitar in raport cu un indicator clar [sa iti explic, citeodata am senzatia ca tre' sa-ti desenez nu sa explic si iar te caci pe tine ca-s dur sau te fac duplicitar - ma refer strict la problema asta a emiterii de pareri, pe care ai tratat-o in acest fel, dar imputindu-mi mie asta]

si da, asta-i parrea mea clara si transanta - toti cei care am stat ca timpitii si n-am facut nimic 20 de ani pentru a-i pune unde le este locul pe cei care si-au batut joc de poporul roman vreme de 50 ani [efectele se vad si azi, sintem ce sintem datorita regimului comunist si arunca o privire in jurul tau inainte de a-mi spune ca-s prea dur si intreaba-te daca pretul pe care-l platim nu-i cumva prea mare] nu avem, nu doar dreptul moral, nu avem niciun fel de drept sa-i amendam pe cei care de fapt au fost victimele acelui regim

pen'ca s'tem neste lasi si niste cacanari patetici nevertebrati si acefali [in ce priveste acest aspect] iar acum ne dovedim a fi si niste amariti de ipocriti si demagogi

evident asta nu inseamna sa-l felicitam pe pop sau sa spunem ca ce a facut a fost ok
putem aplica de pilda dictonul "iarta dar nu uita" - in fine sa faca fiecare ce-i dicteaza constiinta

te mai intreb o data - daca pe pop il punem la zid, il propunem recluziunii, il dam afara de la job, ce ar trebui sa facem cu tandara?
admitind ca ar mai fi in viata?
sau cu ofiterii fostei securitati care au pensii de 3, 4 mii de ron?
#611719 (raspuns la: #611717) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sa ma completez - de munteanu rodica la: 06/05/2011 08:35:40
dupa 22 ani, chiar nu mai este nevoie de spovedanii.
Pentru ca prieteniile se fac si se desfac pe parcurs, iar cei din jur, fiecare-şi poate face o părere despre caracterul ,comportamentul şi interesele cuiva.Si dacă nu-şi face, înseamna ca pur şi simplu nu-l intereseaza.Vorba aia veche spune că "respectul se cîştigă"
La fel si şansele care le primim în viată.
Aşa că "exemplul", puterea exemplului,
şi motivaţiile sale îşi pierd valoarea tocmai pentru ca generaţia care acuma are 22(ani nu revista) mai puţin sau cu puţin mai mult, nu pot judeca obiectiv. Pentru ca trebuie sa o facă doar în baza unor exemple de foarte multe ori subiective.
Si apoi nu trebuie amestecate mere cu pere, arta cu mod de viaţa şi alegeri.
Dar...autoflagelarea este un mod de
scoatere în evidenţă care se practică tot mai des.La fel şi insistenţa, bombardarea(atragerea atentiei) cu acelasi lucru(citeste ştire)în publicaţii cît mai multe şi diverse.
Eu numesc asta neîncredere în discernămintul cititorului dar mai ales în al celor apropiaţi.
#611720 (raspuns la: #611666) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
modi - de monte_oro la: 06/05/2011 08:48:40
1. dap...nush de ce n-am vazut si "din care fac si eu parte"...
2. hai s-o lamurim... nu l-am pus eu pe Petria sa posteze confa cu textul asta aici...dar din moment ce a facut-o... mi-am spus parerea in legatura cu tema ridicata. Asta neinsemnand, inca o data, ca "scuip" sau pun la stalpul infamiei. Oricum, nu fara discernamantul proportionalitatii intre fapta si critica ei.
3. Imi pare rau... dar nu merge mereu sa invocam subtilitati ale unui cuvant sau sa cerem altuia sa le inteleaga fix in clipa in care folosim acea subtilitate. E mult mai simplu sa-l explicam noi insine... inca din faza afirmarii lui. Asta nu tine de stiinta intelesurilor induse... mai ales ca nu analizam un text literar... ci de "picarea" fix pe cazul cand e sau nu e vorba de un astfel de "figurat".
4. La fel, treaba cu felul de a fi al poporului roman... din care facem si noi parte... e vasta, complexa. La prima vedere...e asa cum spui tu...dar eu insumi am spus-o pe alte confe, poate nu cu cuvintele tale contondente... poate ca asa e si la a doua vedere... ba poate chiar si la treia. Si, totusi, o mai fi ceva acolo... dincolo de "vederile" astea...Macar ca niste exceptii...
#611722 (raspuns la: #611719) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
tot - de modigliani la: 06/05/2011 09:12:26
nu am de gind sa pun in paranteza modalitatile de interpretare ale unui cuvint
oamenii ar trebui sa-si amintesca de limbajul simbolic - in caz ca au uitat
de cele mai multe ori nu comunicam la modul propriu - chiar in propozitia in care imi ceri asta ai folosit cu sens figurat verbul " a pica"

nu te-a acuzat nimeni ca "scuipi" pe cineva
admitind chiar ca am vorbit la modul propriu, apelul meu era sa nu o facem, nu sa-i depistez pe cei care inentioneaza sau vor sa o faca

normal ca problema-i vasta, dar esenta ramine aceeasi
intre cele doua rele [ma refer aici la "informare" si "a nu face nimic"] nu vad nicio diferenta
ba inca pop are si circumstante atenuante - nu trebuie sa iti spun eu cit puteau sa fie de convingatori cei de la secu
in schimb, noi astialaltii, imaculatii, privim si nu facem nimic
si sa nu-mi spui ca-i mai grav sa fi "dat in primire" la securitate pe cineva, decit sa asisti impasibil la ruinarea economiei nationale, de ex - cu toate efectele, printre care si victime umane

#611731 (raspuns la: #611722) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
modi - de monte_oro la: 06/05/2011 09:22:14 Modificat la: 06/05/2011 09:24:29
...nush daca chiar mie tre sa-mi spui despre limbajul simbolic..;) eu spun insa ca el nu isi are mereu sensul oricand, oricum, oricat... si, mai ales, in discutii..."epice" el mai trebuie semnalizat. Ca nimeni nu ne impiedica de a intelege si cuvintele chiar in limbajul propriu. Nu avem de unde sti, de fiece data, cand e simbolic sau la propriu, in gandul altuia.
Eu nu scuip, in general... simbolic sau la propriu. Dar nici nu pot mangaia pe crestet lucruri cu care nu-s de acord.
Eu pricep ce spui... si ar trebui sa stii de-amu ca nu-s vreun taliban fara nuante. Dar nu pot sa nu ma mir de straniul raport ce se naste intre cei "maculati" si cei "imaculati", chiar in detrimentul ultimilor. Daca era vorba de cineva care...tot inainte de 89... a r fi avut si atitudini - nu retrageri - impotriva fostelor lui gesturi... puteam pricepe metamorfoza, in conditiile in care, fireste, era sincera.
Dar in cazul de fata vorbim de... cel putin o mare eroare, sa spun asa... urmata de o "ispasire" prin discretie... apoi de-o tarzie spovedanie. Nu vad de ce un "imaculat"... fie si fara "revolutii cu peptul gol" la activ, n-ar putea spune "nu-mi place asta"... Altfel spus... nu vad de ce... principial... un "imaculat" inactiv... devine mai vinovat ori pe e pus pe paliere apropiate cu un "maculat" la fel de inactiv...de fapt.
Sigur, mai e si opera. Dar, mai degraba, in posteritate...
#611737 (raspuns la: #611731) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
deci - de modigliani la: 06/05/2011 09:32:00 Modificat la: 06/05/2011 09:35:02
ne invirtim in cerc iar tu sesizezi nuantele doar in ce spui

nu am imputat nimanui ca a spus "nu-mi place"
mai mult, am amendat si eu gestul
dar ce se intimpla dupa aceea, imi pare disproportionat
atit de disproportionat incit ma intreb daca nu cumva miza-i alta si iardinou trebuie sa privim in alta parte nu acolo unde ar trebui sa privim cu adevarat

cu grosan si buzura [parca] am asistat la trei mari "seisme" in lumea literara
doar in ultima vreme

intrebarea mea este care-i jocul pe care-l face cnsas
ca este un instrument perfect functional in mina cuiva, este clar pentru mine
iar medotele pe care le aplica seamana ingrozitor de mult cu cele ale defunctei securitati

de ce le-as face jocul, tragind in tintele care-mi sint indicate?
nu imi plac deloc nici santajul nici persecutiile la care sint supusi cei care, intr-un final, se decide sa fie "deconspirati"

#611744 (raspuns la: #611737) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
modi - de monte_oro la: 06/05/2011 09:40:27 Modificat la: 06/05/2011 09:42:21
eu am comentat in ceea ce ma priveste, cata vreme m-am simtit bagat in "vizorul" constatarilor tale generale si "familiei" de "imaculati" care ar arata acum cu degetul. Altfel, la nivel strict general... iti dau dreptate in privinta disproportiilor
La naiba, is ani de cand vorbesc despre optim, proportii, armonie si "numar de aur"...si am o senzatia ciudata cand cineva ma baga... fie si indirect in "oala" ailalta. Fara a ingloba aici...emotia, trairea... poezia... ci tot ce tine de rationalitatea noastra.
In privinta cnsas-ului si io-s aproape sigur ca sunt actiuni cu alt substrat... mult mai inradacinat de cine stie ce mize concrete, "la zi"...si ca a devenit un instrument. Si ca e, de fapt, absolut imoral, nedeontolgic, sa arunci mai intai anatema... sa discreditezi...abia apoi sa te judeci cu omu ala in procese care, si-s deja cazuri destule....justitia decide altcumva decat ce sugerase cnsas-ul. Dar raul ramane pangaritor peste imaginea respectivului.
A...nu-l uita pe Breban...ca fu scandal mare intre el si Manolescu...da cred ca stii... Ca sa nu mai spun de inflatia de actori "desconspirati" in ultima vreme...
#611749 (raspuns la: #611744) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
da - de modigliani la: 06/05/2011 09:49:52
de breban voiam sa zic, nu de buzura

si asta mie imi spune un sigur lucru - ca factorii de decizie din cnsas, sau cei care trag sforile sint tot "baietii nostri"
arhivele fostei securitati sint o mina de aur care va fi exploatata exact atita vreme cit noi vom avea mentalitatea asta punitiva
minus rezistenta anticomunista [ma refer la cea armata din muntii fagarasului si alte zone] poporul roman s-a cam grabit sa aplaude [subiectul este amplu intr-adevar si plin de nuante, de cazuri particulare, de circumstante temporale, istorice si spatiale]

de ce trebuie pusi la zid doar citiva, facind in acest fel exact jocul celor care ne-au tras-o atitia ani, asta nu inteleg eu si evident, nici nu pot sa accept


#611750 (raspuns la: #611749) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Hmmm! - de Apoll la: 06/05/2011 22:42:10 Modificat la: 06/05/2011 22:45:48
A semnat pactul,la 20-22 era crud sau poate il citise pe Faust, de iertat.
Daca vreunul din subiecti a avut de suferit de pe urma lui, ghebul pe care-l poarta poate s-ar mai micsora prin spovedanie ,dar ii ramane in spate.Daca a avut ghinionul sa intre in colimatorul lor
nu avea cum sa scape imaculat, tot gaseau cum sa=l murdareasca in vreun fel. Spovedania-i tarzie,dar mai bine-i tarziu decat niciodata.
In alta ordine abia pe la anul ne vom da seama ce-i cu vanzoleala asta impotriva artistilor si scriitorilor ca mi se pare o metoda tot din arsenalul manastirii Secu.
#611843 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: