Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Alexandru Petria, Deania sa neagră şi eu


de alexandru petria la: 06/05/2011 20:15:35
rezumat: O recenzie despre cartea mea, care a ieşit ieri din tipografie
voteaza:
De curând am reuşit să citesc ultima carte a lui Alexandru Petria, Deania neagră. Vreo două dintre povestiri îmi fuseseră cunoscute anterior, la fel şi "Zilele mele cu Renata", carte care stârnise atâtea controverse.

Ei, bine, după ce am terminat de citit această ultimă apariţie editorială a sa, am avut senzaţia că mai urmează ceva, că încă nu s-a terminat. Această senzaţie o lasă Petria, cred eu, în mod intenţionat. Povestirile sunt succinte, scrise direct, fără explicaţii inutile, fără cuvinte redundante, personajele fiind atât de bine conturate din doar câteva trăsături de pană (sau tastă), încât ai impresia că le cunoşti de când lumea.Cufundându-te în lumea Deaniei nimic nu ţi se pare nefiresc. Însuşi straniul este atât de bine contopit cu normalitatea, cu blazarea, cu cotidianul, încât nici nu-ţi dai seama când aluneci într-altă lume. Ajungi, după ce citeşti, să te întrebi: "Chiar e adevărat?". Şi asta, pentru că scriitorul a intuit atât de simplu unde poate aşeza acel declanşator de ciudăţenii, încât, chiar şi lucrurile cele mai bizare, le simţi că sunt în Deania la ele acasă. Personajele parcă le cunoşti de mic copil. Rămâi cu senzaţia că precis doamna de la patiserie era şi ea complice, că florăreasa de la colţ ştie şi ea despre ce e vorba, că fata cu buzele puternic rujate, care tocmai se urcă în tramvai, e şi ea desprinsă din carte. Nici cerşetorul de la colţul străzii nu te va lăsa fără gânduri şi nici vecina care face cei mai buni cozonaci de pe scară şi nici amicul cu care tocmai ţi-ai băut berea, nimeni nu poate fi străin de Deania. Şi asta, fiindcă toate personajele sunt atât de bine ancorate în cotidianul atât de cunoscut, încât, chiar şi acolo unde povestirea scapă, ieşind din normalitate, te apucă o stare stranie, contradictorie, oarecum. Deşi te intrigă, în acelaşi timp, te linişteşte: totul, în acea lumina creată, oricât de ciudat ar fi, pare normal. Şi asta, doar pentru că dozajul straniu-banal este realizat în cele mai bune măsuri.

Acesta este sentimentul care te domină pe mai tot parcursul cărţii. Vrei dragoste? Ai şi dragoste! Vrei acţiune? Ai şi acţiune! Vrei umor? Îl găseşti şi pe ăla! Ah, vrei senzaţii tari? Nicio grijă, le găseşti! Erotism? E acolo! Sunt toate acolo, în cartea lui Petria.

Pus pe glume, serios, meditativ, tranşant, direct, scurt, fără echivoc, interesat, interesant, bun observator, cool, sensibil, timid, plin de erotism, cinic, disciplinat, rebel, obraznic, sincer, plin de iniţiativă, blazat, matur, naiv, idealist, experimentat, realist, fantastic... Cam acesta este Alexandru Petria, ca scriitor, privit prin prisma Deaniei negre. Restul îl veţi completa voi după ce veţi citi cartea...

Acum sa va mai spun de ce am simţit eu că această carte încă nu e gata. Cum spuneam, după ce o terminasem, am încruntat scurt din sprâncene, oarecum încurcată. Şi mă gândeam:"Şi-acum?". Pe de o parte, pentru că acea stare te cuprinde atât de pe nesimţite - nu-ţi dai seama când înaintezi în citire, captează - dar pe cealaltă parte, pentru că simţi, ca cititor, că dincolo de aceste rânduri atât de aparent superficial schiţate, se află o mare capacitate de a descrie lucruri cu adevărat fascinante. E ca şi când ai ajunge în faţa unei bălţi ce-o vezi că susură şi abia după un timp realizezi că dedesubt se află un izvor. Ei, bine, eu cred că "izvorul" asta al lui Petria, "zăcămintele" lui, sunt atât de "coapte" pentru exploatare şi sunt atât de la suprafaţa situate, încât ar fi păcat să nu ia în serios această "ofertă" sau "cerere" (alegeţi ce simţiţi) a publicului cititor şi să nu dezvolte această capacitate a sa de a construi un roman cu adevărat memorabil, care să ofere, de la un capăt la altul, o lume unică. Va spun, în scriere nu e nevoie de cuvinte mirobolante, de expresii abracadabrante, de construcţii fantasmagorice şi evocarea unor nume pre(ten)tioase şi nici de înşiruirea spuselor tuturor înţelepţilor lumii. Chiar nu e nevoie deloc de împănări! E nevoie doar de har, de talent. Talentul de scriitor. Iar Alexandru Petria îl are!

Dar, gata, mai bine nu mai spun nimic...

Şi, acum, o să va las un pic în tovărăşia lumii lui Petria. N-o să va dau ca exemplu citatul unde un haidamac cu nişte cizme numărul 47 fac să pâraie, din două mişcări, oasele ce nu încăpeau în coşciug ale iertatei roabe a lui Dumnezeu Afinia. Pe ăla o să-l găsiţi voi. Va dau alte două citate, momente ale cărţii, care mie mi-au rămas în memorie:

"A zis că o să ajung scriitor. Că de altceva nu eram bun, obişnuia să repete, cu o superioritate cocoşească, prin care cei ce-l ştiau vedeau, de fapt, ca printr-un parbriz cu ştergătorul în funcţiune, punctul lui vulnerabil, simpatia lui. Andrei a scris şi el în tinereţe, bunicul. Îl iubeam ca pe nimeni altul. A publicat două romane pornografice sub pseudonim. Şi poezii şi proze scurte prin revistele literare. S-a lăsat şi s-a apucat de băutură. Cu program, nu ca şi în faţa colii de hârtie. Avea talent la cocteiluri, şi la femei, după cocteiluri, şi la scandaluri. Se prefăcea că lucrează pentru o leafă de ziarist. A rezistat zeci de ani în aceeaşi redacţie fără să fie dat afară. Poate pentru că a avut numai şefe.
Când am ajuns să am habar de ora exactă, eram contrariat de cât lichid bagă în cei un metru şi şaizeci şi cinci ai lui. Aveam mustaţă şi barbă şi Andrei mă ţinea din mirare în mirare. De când mi-au apărut coşurile, nu i-am mai spus “bunicule”. Doar Andrei. Aşa mi-a cerut.
“Eşti mincinos, hoţoman, şmecher, o să răzbeşti cu scrisul. Scriitorul e în stare să scrie chestii vesele şi cu inima flendurită”, mi-a spus într-o zi, ca oricare alta, Andrei. La drept vorbind, n-a fost ca oricare alta, căci veneam împreună de la curve..."

Iar dacă în versiunea originală nu v-a plăcut Casablanca, mai aveţi şansa să vizualizaţi mental propria ecranizare, după scenariul lui Alexandru Petria. După ce parcursesem câteva pagini de "grozăvii", mă gândeam: "Gata, aici e rost de iubire!" şi m-am apucat să citesc cu simţurile ascuţite:

"Cât ar dori ca aceste clipe să nu se termine. Crapă bostani pentru porci, cu mişcări precise. Parcă nici nu simte în mână securea cam tocită, cu mâner foarte scurt, rugos."[...]"Simte că aceste clipe sunt dintre cele rare, foarte rare, când nu are ce să-şi reproşeze, fiind fericită. Costantin o ducea la cinematograf şi de trei ori pe săptămână. Gândindu-se la filme, obrajii Mariei iau culoarea reiaţilor care o strâng la burtă, purpuriu de alizarină, şi-şi spune să-i dea jos, să-i schimbe cu pantalonii de trening. Aprinde o ţigară, imitând inconştient gesturile lui Humphrey Bogart din “Casablanca”. A crescut în casă cu Humphrey Bogart, cu “Casablanca”, cu Ingrid Bergman, cu personajul Rick Blaine spunându-i Ilsei Lund, în cunoscutul club de noapte cosmopolit din nordul Africii, “Citesc în ochii tăi, micuţo”. Humphrey Bogart e bărbatul ei ideal, iar Eugen nu-i seamănă. E căsătorită cu Eugen de 16 ani. Cât ar vrea ca aceste clipe să încremenească, s-o ocrotească în braţele lor moi, să nu se termine."[...]"După ce i-a şters tăişul cu o cârpă de bumbac, a aşezat securea pe un taburet şi a strivit ţigara în scrumiera curată de porţelan, rotind-o.
Două buze i s-au lipit de ceafă. Nişte mâini puternice i-au cuprins sânii, cu degetele în sus. Şi-a cuprins-o şi un miros pătrunzător de alcool. Nu a auzit când a intrat Eugen. Starea de beatitudine începea s-o părăsească, şi nu vroia. Intruziunea era dureroasă, sfâşietoare, ca un viol. Eugen îi prinse palma dreaptă şi i-o puse pe penis. Îl avea scos din pantaloni. “Sărută-mi-l”, auzi dinspre Eugen, şi i se păru că auzi şi “Citesc în ochii tăi, micuţo”. Apucă securea şi lovi. De mai multe ori, repede. Sângele lui Eugen coloră pardoseala de stejar. Bărbatul horcăi un timp, apoi tăcu.
Maria Boldor observă că lângă uşă Rick Blaine îşi aprindea o ţigară. Costantin întoarse o pagină şi se foi."

Sorina Ivaşcu
text apărut în revista "Singur"
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (17):


*** - de Baby Mititelu la: 06/05/2011 21:31:20
Mi-e rusine sa spun dar citesc din ce in ce mai putina literatura romana in ultima vreme...si-mi pare rau. Poate ca intr-o zi voi citi cartea ta...Pana atunci, bafta!
#611824 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Probabil... - de monte_oro la: 06/05/2011 22:27:52
uitandu-ma la avalansa de postari din ultimele zile... ca tie iti lipseste ce-i lipsea si lui Iorga, dupa spusele lui Ionel Bratianu... masura, adica. Sau faci confuzii de site-uri... sau o faci intentionat, cine stie, manat de la spate de cine stie ce prietenie fata de un membru al cafenelei care te-a chemat in ajutor. Enfin... cred ca poti mai mult. La masura, ma refer.
#611842 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alexandru petria, - de juli la: 07/05/2011 07:35:42
n-am citit nimic scris de tine si cred ca modul in care ai ales sa-ti promovezi operele nu ma tenteaza de fel sa o fac. Sigur, este doar o opinie a unui om simplu indragostit de lectura.
Cred ca m-am copt stramb, ma irita infatuarea si prea iesitul in fata cu orice pret. Autoridicarea-n slavi nu-mi miroase a bine.
Cred ca erai mai castigat daca postai fragmente din ceea ce ai scris. Probabil in felul acesta incitai, starneai sau nu interesul unora pentru a cauta si cumpara cartea, cartile.

in alta ordine de idei:
:) Bun venit si sedere lunga si placuta pe cafeneaua.com.
#611850 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 07/05/2011 07:44:23
Că de altceva nu eram bun, obişnuia să repete, cu o superioritate cocoşească, prin care cei ce-l ştiau vedeau, de fapt, ca printr-un parbriz cu ştergătorul în funcţiune, punctul lui vulnerabil, simpatia lui.

"simpatia" e un cuvant nefericit ales, in context.
ca sa fie 'curata', fraza asta trebuia sa exprime clar subiectivismul personajului, incapacitatea lui de-a fi obiectiv fata de celalalt.
or, am vreo 30 de cuvinte care abia reusesc sa transmita (imperfect ce se putea transpune intr-unul singur.

Cu program, nu ca şi în faţa colii de hârtie.

"ca si"-ul e mostra de limba romana invatata de pe strazi.
in limba literara 'ca si' introduce in exclusivitate o comparativa si este considerata o eroare grosolana de exprimare.

Aveam mustaţă şi barbă şi Andrei mă ţinea din mirare în mirare.

"si" leaga doua propozitii de acelasi fel.
"aveam mustata si barba" e corect. dupa astea insa se impune punct, intrucat ce urmeaza nu are legatura cu mustata si barba.

Doar Andrei. Aşa mi-a cerut.
“Eşti mincinos, hoţoman, şmecher, o să răzbeşti cu scrisul. Scriitorul e în stare să scrie chestii vesele şi cu inima flendurită”, mi-a spus într-o zi, ca oricare alta, Andrei.


"mi-a zis el, intr-o zi"
e gresit sa repeti "Andrei" atunci cand repetitia nu are nicio valoare stilistica.
asa cum 'zi ca oricare alta' e balast.
hotoman si smeker sunt sinonime si pica nasol intr-o fraza scurta, sugereaza lipsa de subtilitate a personajului.

Simte că aceste clipe sunt dintre cele rare, foarte rare, când nu are ce să-şi reproşeze, fiind fericită.

utilizarea gerunziului de mai sus e din aceeasi categorie a lui 'ca si'.


Gândindu-se la filme, obrajii Mariei iau culoarea reiaţilor care o strâng la burtă, purpuriu de alizarină, şi-şi spune să-i dea jos, să-i schimbe cu pantalonii de trening.

asta-i de-a dreptul ilarianta.
"si" e folosit din nou aiurea, ba n-are niciun rost in fraza.

Nişte mâini puternice i-au cuprins sânii, cu degetele în sus.

cu sau fara virgula aia tot e nasol.
sanii cu degetele-n sus?

Starea de beatitudine începea s-o părăsească,

cand te-apuca un betiv de tzatze, ar trebui sa iesi brusc din "starea de beatitudine".
desi autorului i-a scapat un detaliu: in starea de beatitudine era mai degraba povestitorul, decat personajul.
ceea ce nu-i deloc bine.

Apucă securea şi lovi.

nu. securea era pe un taburet si despre taburet nu stim nimic.
pe maria o tinea ala in brate, pe la spate. stim clar ca ii prinsese deja o mana.
e ambiguu. cum a putut sa ajunga deci la secure?

Bărbatul horcăi un timp, apoi tăcu.

"apoi tacu"? pai ce, vorbise inainte?
"apoi nu mai scoase niciun sunet", "apoi se linisti" sau chiar 'apoi amuti'.
a tacea are legatura cu vorbele.
or, tocmai ni s-a spus ca ala a horcait, fara sa articuleze nimic.


concluzie: fragmentele citate sunt extrem de slabe.
in opinia mea n-au ce sa caute intr-o carte publicata.
#611851 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
da, monte... - de Baby Mititelu la: 07/05/2011 08:23:45
Eu l-am chemat in ajutor pe Alexandru Petria! Multumit? L-am rugat sa-mi dea o mana la spalatul geamurilor, budelor din cafenea...m-am plans lui ca nu reusesc sa mentin curat si ca postul meu de femeie de servici risc sa-l pierd. El mi-a raspuns senin ca nu se pricepe la facut curat, ca e un scriitor.
Esti culmea, monte! Ii citisem pe fb "Cristina Nemerovschi, o scriitoare cu cojones" , un articol ce m-a tulburat si provocat. Am gasit interesant articolul si L-AM RUGAT sa-l publice in cafenea, sa-l condivida si cu voi...Mi-a zis sa-l public eu, eu-cum stii-ma bucur de simpatia de care ma bucur si deci din idei s-ar fi facut harcea parcea. Articolul respectiv e lung, intrigant-poate ca-l va publica ori nu.
In alta ordine de idei, Alexandru Petria e un cafegiu nou...caruia tu ii sugerezi masura. Masura cui, intreb.
#611857 (raspuns la: #611842) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Auzi, Baby... - de monte_oro la: 07/05/2011 08:31:09
tu ai luat-o pe ulei de dimineata sau cum? am zis eu ceva de tine? te-a pomenit cineva anume ca sa te bagi in seama astfel? Care-i problema ta? sigur, in afara de cele pe care le-oi avea...
#611858 (raspuns la: #611857) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pai, monte... - de Baby Mititelu la: 07/05/2011 08:37:58
I-ai zis ca e manat de cine stie ce prietenie si de cine stie ce cerere de ajutor. Eu sunt aceea care i-a cerut ajutorul si am vrut sa lamuresc. Ca sa fii tu lamurit, nu de alta...
#611859 (raspuns la: #611858) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baby - de monte_oro la: 07/05/2011 08:46:16
asta e logica ta? ca si cand totul s-ar invarti doar in jurul tau? si in spatele "unui prieten" era musai sa ma fi gandit la tine? eu zic sa te speli pe fatza cu apa rece si sa revii in simtirile logicii normale. Ca in manii ale persecutiei se poate cadea usor.
#611860 (raspuns la: #611859) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte - de Baby Mititelu la: 07/05/2011 08:56:31
Pai vad ca tu te invarti in jurul lui AP si am vrut sa-ti dau o orientare...:)
Nu m-am simtit niciodata nici persecutata nici persecutanta.
#611863 (raspuns la: #611860) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
auzi... - de monte_oro la: 07/05/2011 09:14:46
si care-i problema ta in jurul cui ma-nvartesc io?...sau altu? cata vreme tu nu ejti implicata in invarteala aia? esti cumva axis mundi si nu exista... invarteala fara tine?
#611865 (raspuns la: #611863) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Monte - de andre_ la: 07/05/2011 09:23:29
Se vede ca se crede buricul a toate cele. Ai sesizat ca tot foloseste 'oameni buni'? A fost unul impuscat acum 20 de ani care tot expresia asta o folosea!
#611866 (raspuns la: #611865) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Alexandru - de andre_ la: 07/05/2011 09:25:34
Stii, si batranutragator tot asa a facut, si-a postat aici o recenzie la o carte a lui si parerea asta o am si despre postarea lui. Daca ceva e bun, lumea il va remarca. Daca suntem curiosi citindu-ti ultimele postari sa aflam cine e Alexandru Petria o vom face. Chiar nu cred ca e cazul de atata batut cu pumnul in piept.
#611867 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 07/05/2011 09:41:48
monteorule, io cred ca tie-ti place.
#611868 (raspuns la: #611860) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
aud... - de Baby Mititelu la: 07/05/2011 09:42:05
monte, dialogul nostru este constructiv-sper-dar e offtopic, permite-mi sa ma retrag din el.
#611869 (raspuns la: #611865) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nyxu - de monte_oro la: 07/05/2011 09:43:41
shhhh... nu mai zice, bre... in gura mare...
#611870 (raspuns la: #611868) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 07/05/2011 09:44:36
pai ma gandeam sa aplic strategia aia cu 'te fac de ras in vazu' lumii'.:))
#611871 (raspuns la: #611870) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
e, desigur... - de monte_oro la: 07/05/2011 09:44:44
doamna, cum sa nu-ti permit... firejte, firejte...
#611872 (raspuns la: #611869) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...