Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Nicolae Steinhardt despre judecarea aproapelui


de juli la: 08/05/2011 07:43:59
taguri: Salonul 
voteaza:
DESPRE JUDECAREA APROAPELUI :Ceea ce reuşim ne poate spurca mai ceva decît păcatul însuşi

Cînd un om reuşeşte să facă ceva ce i-a “solicitat mult efort”, în el începe să lucreze “trufia”. Cel ce slăbeşte se uită cu “dispreţ” la graşi, iar cel ce s-a lăsat de fumat răsuceşte nasul dispreţuitor cînd altul se bălăceşte, încă, în viciul său. Dacă unul îşi reprimă cu sîrg sexualitatea, se uită cu dispreţ şi cu trufie către păcătosul care se căzneşte să scape de păcat, dar “instinctual” i-o ia înainte!”

Ceea ce reuşim ne poate spurca mai ceva decît păcatul însuşi. Ceea ce obţinem se poate să ne dea peste cap reperele emoţionale în aşa manieră încît ne umple sufletul de “venin”. Banii,care vin spre noi, ne pot face aroganţi şi zgîrciţi, cum succesul ne poate răsturna în abisul înfricoşător al patimilor sufleteşti. Drumul către iubire se îngustează cînd ne uităm spre ceilalţi de la înălţimea vulturilor aflaţi în zbor. Blîndeţea inimii se usucă pe vrejii de dispreţ, de ură şi de trufie, dacă sufletul nu este pregătit să primească reuşita sa cu modestia şi graţia unei flori. Tot ce reuşim pentru noi şi ne aduce energie este menit a se întoarce către aceia ce se zbat, încă, în suferinţă şi-n păcat.

Ochii noştri nu sunt concepuţi pentru dispreţ, ci pentru a exprima cu ei chipul iubirii” ce se căzneşte să iasă din sufletele noastre. Succesele nu ne sunt date spre a ne înfoia în pene, ca în mantiile statuilor, ci pentru a le transforma în dragoste, în dezvoltare şi în dăruire pentru cei din jur.

Dacă reprimi foamea în timp ce posteşti, foamea se va face tot mai mare. Mintea ta o să viseze mîncăruri gustoase şi alese, mintea o să simtă mirosurile cele mai apetisante chiar şi în somn, pentru ca, în ziua următoare, înebunită de frustrare, să compenseze lipsa ei printr-un dispreţ sfidător faţă de cel ce nu posteşte. Atunci, postul devine prilej de trufie, de exprimare a orgoliului şi a izbînzii trufaşe asupra poftelor. Dar, dincolo de orice, trufia rămîne trufie, iar sentimentul frustrării o confirmă.

Dacă ai reuşit în viaţă, nu te agăţa de nereuşitele altuia, pentru a nu trezi în tine viermele cel aprig al orgoliului şi patima înfumurării. Reuşita este energia iubirii şi a capacităţii tale de acceptare a vieţii, dar ea nu rămîne nemişcată, nu este ca un munte sau ca un ocean. Îngîmfarea şi trufia reuşitei te coboară, încetul cu încetul, de pe soclul tău, căci ele desenează pe cerul vieţii tale evenimente specifice lor.

Slăbeşte, bucură-te şi taci! Lasă-te de fumat, bucură-te şi taci !Curăţă ograda ta, bucură-te de curăţenie şi lasă gunoiul vecinului acolo unde vecinul însuşi l-a pus. Căci între vecin şi gunoiul din curte există o relaţie ascunsă, nişte emoţii pe care nu le cunoşti, sentimente pe care nu le vei bănui vreodată şi cauze ce vor rămîne, poate, pentru totdeauna ascunse minţii şi inimii tale.

Între omul gras şi grăsimea sa există o relaţie ascunsă. O înţelegere. Un secret. Un sentiment neînţeles. O emoţie neconsumată. O dragoste respinsă. Grăsimea este profesorul grasului. Viciul este profesorul viciosului. Şi, în viaţa noastră, nu există profesori mai severi decît viciile şi incapacităţle noastre.

Acum stiu, stiu ca orice ura, orice aversiune, orice tinere de minte a raului, orice lipsa de mila, orice lipsa de intelegere, bunavointa, simpatie, orice purtare cu oamenii, care nu e la nivelul gratiei si gingasiei unui menuet de Mozart, este un pacat si o spurcaciune. Nu numai omorul, ranirea, lovirea, jefuirea, injuratura, alungarea, dar orice vulgaritate, desconsiderare, orice cautatura rea, orice dispret, orice rea dispozitie, orice cuvant greu este de la diavol si strica totul. Acum stiu, am aflat si eu... "

NICOLAE STEINHARDT

Sursa: www.certitudinea.ro


comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (40):


exista si vreo parere personala - de Bucu la: 08/05/2011 10:45:56
(despre gunoiul vecinului, sa zicem) sau e cool mai nou sa copiezi texte si sa le-arunci pe forumuri?

zic si io, nu dau cu trestia.
de exemplu, eu despre gunoiul vecinului am pareri diferite, functie de tomberonul folosit: marti e galben, semn ca totu-i in ordine in ograda lui, joi însa e gri si greu, aduce a furtuna în pivnita, de unde trag io concluzia ca vinerea nu-i prea prieste.

tu cam ce pareri mai ai?
#612028 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
juli - de zaraza la: 08/05/2011 10:53:53
mie mi-a placut, probabil sunt exact unde trebuie ca sa rezonez la asta.

si mi-a placut in special:
Curăţă ograda ta, bucură-te de curăţenie şi lasă gunoiul vecinului acolo unde vecinul însuşi l-a pus. Căci între vecin şi gunoiul din curte există o relaţie ascunsă, nişte emoţii pe care nu le cunoşti, sentimente pe care nu le vei bănui vreodată şi cauze ce vor rămîne, poate, pentru totdeauna ascunse minţii şi inimii tale.

asa este. fiecare functioneaza diferit si a pretinde ca intelegi cum functioneaza celalalt si a vrea sa-l corijezi cu forta, e o mare greseala.
#612031 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
asa - de adina.petre la: 08/05/2011 10:57:16
ok. mi se spune sa nu-mi judec aproapele pe motiv ca nu am de unde sti, cunoaste si intelege strafundurile alegerilor lui. bine, dar daca le stiu? am voie atunci sa il judec pe aproape?
#612032 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Bucu, - de juli la: 08/05/2011 11:12:38
si io zic, nu dau cu paru'... inainte de a ma uita la gunoiu' vecinului incerc sa-l curat din propria-mi ograda pe-a meu.

In rest, da, am pareri personale, le-am tot spus pe aici cand am considerat ca merita.
La circ, balacareli gratuite fac alergie. De aceea prefer sa tac de cele mai multe ori.
Dintotdeauna am spus exact ceea ce am gandit, fie-n real, fie-n virtual indiferent cu cine am vorbit. Stiu ca-i greu de crezut. Da' asta sunt, imi cunosc si alea bune si alea rele si mi le asum, nu pun in carca altuia vini ce-mi apartin.

;)mai frate, daca esti, incerci sa ramai impartial esti privit cu suspiciune... pffffffff.

#612038 (raspuns la: #612028) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Zaraza, - de juli la: 08/05/2011 11:17:56
"fiecare functioneaza diferit si a pretinde ca intelegi cum functioneaza celalalt si a vrea sa-l corijezi cu forta, e o mare greseala."

:)Exact!
#612041 (raspuns la: #612031) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
juli, curios. toti decalara asta. - de Bucu la: 08/05/2011 11:31:21
sau mai bine zis, majoritatea,
vorbesc de asta:

inainte de a ma uita la gunoiu' vecinului incerc sa-l curat din propria-mi ograda pe-a meu

si, iarasi curios, practica ne omoara pentru ca-i taman pe dos.

nu-i mai cinstit sa declari de la bun început ca te binoclezi la tomberonul de vis-a-vis cu jind?

nu vorbesc aici de cazul tau particular si nu pun la-ndoiala justetea afirmatiei, ma bazez doar pe statistica perena care zice ca omu' daca nu-i întotdeauna invidios, cel putin curios tot îi. si tomberonul aici joaca un rol însemnat, chiar metafizic: spune-mi ce tomberoane privesti, ca sa-ti spun cine esti.
#612050 (raspuns la: #612038) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Adina, - de juli la: 08/05/2011 11:34:00
unii judeca oricum, orice, oricand... de multe din teama, poate bucurosi ca nu-s ei judecati. Sigur, fiecare face ceea ce stie, cum a fost format si in functie de ceea ce a trait.
In ce ma priveste, nu judec pe nimeni, incerc sa inteleg de pot, de nu, imi spun parerea, eventual.
Iar daca ai voie sau nu, nu ma intreba, din parte-mi ai libertate deplina. Faci cum iti dicteaza constiinta, cum iti pica bine. Insa, cred ca nu putem cunoaste pe nimeni pana in strafundurile lui. Nici chiar propria-ti persoana. Odata cu fiecare situatie, experienta noua reusim sa descoperim in noi laturi pe care nici nu le banuiam.
#612051 (raspuns la: #612032) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Bucu, - de juli la: 08/05/2011 11:46:31
Sunt intru-totul de acord cu ceea ce spui. Practica ne omoara-ntr-adevar. Nimeni nu arunca, abandoneaza "resturi" pe strada sau pe marginea apei, dar astea-s pline de gunoaie. In momentul in care-s surprinsi asupra faptului, sar de cur in sus si incep sa-si caute justificari si mai mereu altcineva-i vinovat.

Chestia cu: spune-mi ce tomberoane privesti, ca sa-ti spun cine esti.
este similara cu aia "spune-mi cu cine te insotesti, ca sa-ti spun cine esti"

N-am crezut niciodata-n ea. A sta la masa "bogatilor" nu face din tine automat un bogat, cum nici a sta la o masa cu "saracii", nu devii mai sarac. O spun metaforic. Sunt convinsa ca intelegi ce spun.
#612053 (raspuns la: #612050) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
juli - de adina.petre la: 08/05/2011 12:13:26
eu contest ce zice autorul textului. nu practica judecatii de catre apropiati. :)

intrebarea ramane. ma indeamna sa nu cracnesc in ideea in care nu cunosc. si revin. ok, dar daca cineva ar cunoaste, hai sa zicem, de dragul ochilor mei frumosi ca stie ala TOT. ce solutie are autorul pentru ala, si ce motive-i da pentru a nu judeca?
#612065 (raspuns la: #612051) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Bucule... - de monte_oro la: 08/05/2011 12:16:49
mah, cand exajerezi... chiar ca exajerezi, orisicat..;)Mai bine-un ... sweet child in time, ce zici?..
#612067 (raspuns la: #612028) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
juli - de monte_oro la: 08/05/2011 12:19:45
cre' ca duci un soi de "razbeluri" inutile... trust me. ;) Ia mai bine aminte la intelepciunea monahului de la...rohia... nu la ce aparent arata cu degetu, ca n-o face ca sa judece pe altii, ci ca sa se dumireasca pe sine.. de sine...de propria-i transformare.;)
#612069 (raspuns la: #612053) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monteoro, ai vazut varianta Beethoven - de Bucu la: 08/05/2011 12:20:46
pe care am pus-o ultima data? acolo l-am judecat io pe Lord, de-aproape!..:)))
#612070 (raspuns la: #612067) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
o jtiam.. - de monte_oro la: 08/05/2011 12:23:57
o jtiam... deh... cate lucruri nu par minore...pe langa treaba aia...;)
#612071 (raspuns la: #612070) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Adina, - de juli la: 08/05/2011 12:25:48
e dreptul si alegerea ta sa contesti.

"intrebarea ramane. ma indeamna sa nu cracnesc in ideea in care nu cunosc."

nu, nu cred.
Pana la urma este vorba de libera alegere cacneala si modul cracnelii in necunostinta de cauza.

"dar daca cineva ar cunoaste, hai sa zicem, de dragul ochilor mei frumosi ca stie ala TOT. ce solutie are autorul pentru ala, si ce motive-i da pentru a nu judeca?"

Nimeni, niciodata nu cunoaste acel TOT. Doar unii se cred atotstiutori, aia, chiar nu-mi plac, da de loc si incerc sa-i ocolesc.
In rest imi pui intrebari la care nu stiu sa-ti raspund.

:)) parca ai fi fiica-mea, asa si ea... pana da cu capu'.
#612072 (raspuns la: #612065) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte, - de juli la: 08/05/2011 12:33:55
:)) pfffffff, razboinica de mine!

Tu chiar crezi ca as duce vreun razboi?
Ce-aveti mah de interpretati totu' doar in anumite directii?;)hmmmmmmm...


#612076 (raspuns la: #612069) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
juli - de monte_oro la: 08/05/2011 12:41:31
well...oare vezi ghilimele de la "razbeluri"...ce le-am pus? Da?.. Atunci e ok, si-ar trebui sa ma fac inteles...;)
#612077 (raspuns la: #612076) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte, - de juli la: 08/05/2011 12:48:07
nu mah, ca tre' sa-mi schimb ochelarii de citit.:))
cred ca pricepui spre ce ma trimiti, da' nush de tu ai inteles ce am bolmojit io...


#612078 (raspuns la: #612077) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
juli - de adina.petre la: 08/05/2011 13:33:52
iti multumesc, fara ironie, ca-mi respecti dreptul de a contesta. asa de naspa ma simt cand sunt certata cu argumentu' ca cine-s io sa-l contest pe marele autor. :) deci serios, multam.

Nimeni, niciodata nu cunoaste acel TOT.
probabil ca ai dreptate, peste x ani o sa vin si-o sa zic ca mda, ai avut dreptate tu, eu i-am scanat pe toti oamenii de pe glob si nici macar unul singur n-a stiut TOT. :) e foarte plauzibil. deci n-o sa ma mai trec pe mine prin corvoada scanarii tuturor, am sa te cred pe tine, are logica.

eu inteleg ce spunea autorul, dar nu pot fi de acord pentru ca mi se pare ca nu nuanteaza suficient.

'judecarea' celuilalt are, si se face cu un scop. sa-l ignori total si doar sa-mi spui nu mai face, nu mai face, nu mai face pentru ca n-ai de unde sti TOT, pentru mine nu-i nici logic, nici multumitor.

dar asta-i vina otorelui, ca nu poate sa ma multumeasca pe mine si pe cautarile mele. :)))
#612086 (raspuns la: #612072) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Adina, - de juli la: 08/05/2011 16:24:12
io adesea ma intreb, cine-s io sa contest, ori sa ingradesc dreptul cuiva atata timp cat nu-mi aduce atingere ori prejudicii demne de luat in seama. Asa ca nu-mi multumi, n-ai pentru ce.

"deci n-o sa ma mai trec pe mine prin corvoada scanarii tuturor, am sa te cred pe tine, are logica."

:)) ma faci sa rad, este o copilarie ce spui, chiar de-i usor ironic.

Dincontra, a lua de bun ce spune unu si altu' fara noima este pierdant si pentru tine si pentru cei in mijlocul carora te invarti.

"eu inteleg ce spunea autorul, dar nu pot fi de acord pentru ca mi se pare ca nu nuanteaza suficient."

nuantele ti le pui singura in functie de textura. Sa nu uitam cand si dupa ce experiente de viata a acris asta autorul. Banuiesc ca la cuvintele, textul lui Steinhardt te referi. Io la el fac trimiterea.


"'judecarea' celuilalt are, si se face cu un scop. sa-l ignori total si doar sa-mi spui nu mai face, nu mai face, nu mai face pentru ca n-ai de unde sti TOT, pentru mine nu-i nici logic, nici multumitor."

eh, na, profesionalismul... profesionista din tine. Numai ca zic si io asa, este ok sa-ti spui parerea asupra a ceva, a cuiva... exact asa cum percepi acea situatie, acel om. Chiar sa cauti sa intelegi incercand sa afli cat mai multe pentru a putea "judeca" cat de cat corect, obiectiv. Desi stiu ca-i al naibi de greu. Sta in firea noastra, e omenesc de altfel sa judecam din prima in functie de multi factori si pana la urma tine si de propria noastra stare din acel moment.

pfffffff, mai fata! Spun ceea ce sigur stii, cu mintea-ti scormonitoare...
:)) Nemultumito!!!

#612094 (raspuns la: #612086) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Baby Mititelu la: 08/05/2011 17:58:17
Drag mi-e omul asta si mi-a facut placere sa recitesc vorbele astea ale lui...
#612109 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
adina - de zaraza la: 08/05/2011 19:36:49 Modificat la: 08/05/2011 21:30:00
bine, dar daca le stiu? am voie atunci sa il judec pe aproape?

cred ca accentul nu trebuie pus pe "a sti" ci mai degraba pe a fi capabil sa invingi mecanismul care te-a dus la alegerile alea. degeaba stii, daca nu poti. ok, pot judeca grasii, acum ca slabesc (ta na, by the way, sunt super incantata de montignac :) ), mai ales ca mi se pare atat de usor. acum. dar sunt ani de zile de cand vreau sa slabesc si nu am fost capabila sa fac nimic. nu pentru ca nu ar fi atatea diete pe lume, ci pentru ca nu aveam pur si simplu energia si motivatia sa ma apuc de ele. exista un timp pentru toate si pentru fiecare timpul asta e altul. si a judeca pe cineva prin prisma mecanismelor si momentelor tale este gresit.

ps: as mai putea sa-ti argumentez asta prin prisma astrologiei. momentul vine cand se aliniaza planetele :).
#612116 (raspuns la: #612032) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:)) - de cher la: 08/05/2011 20:07:43
Steinhardt se refera la pacatul celui care straduindu-se sa devina mai bun intr-o directie devine mai pacatos, deci mai rau, datorita sentimentului de "trufie".
In fata lui si a lui Dumnezeu trufia este un pacat mai mare decat altele.
Poti spune celui care are gunoiul pus acolo unde nu iti place tie cand si ce vrei, dar cum si ce spui e un pacat pe care ti-l asumi. A face curat la tine in curte si trufas sa ii spui vecinului, "Ba!Uite la mine ce curatenie am facut! Ia sa vad daca esti si tu in stare de asta?" dupa parerea lui Steinhardt e un pacat nu prin ceea ce spui ci prin aerul de superioritate pe care ti-l iei.
Dar gunoiul e o figura de stil, cred ca toti intelegem asta....
:))Dar care din noi este preocupat de ceea ce crede Dumnezeu? Poate acum ca admin a inceput o campanie noua de banare temporara...
#612118 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cher - de zaraza la: 08/05/2011 20:37:28 Modificat la: 08/05/2011 20:38:22
da, dar noi vorbeam de ceea ce se afla in spatele trufiei: lipsa de intelegere, imaturitatea, obtuzitatea, in general paralelismul cu mecanismele fine ale firii. lucrurile sunt complicate si steinhardt a prins ideea. el incearca sa o explice si altora, dar cum se vede treaba, prea putini pricep ce vrea sa spuna.
#612129 (raspuns la: #612118) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
eu cred - de Intruder la: 08/05/2011 21:44:37
ca oamenii care intr-adevar au reusit in viata, sunt impliniti, etc...nu au cum sa se preocupe de "gunoiul" vecinilor.
multumirea de sine si de viata pe care ti-ai faurit-o nu te lasa napadit de trufie...adica asa ar fi logic.
#612131 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
da - de om la: 08/05/2011 21:50:32
frumos spus si exemplificat...nu neg ca mi-am mai exemplificat citind si unele commuri.

Mai pe scurt ar fi fost zicala: "cand Bula a ajuns imparat, mai intai pe tac'su' l-a spanzurat" ! :)
#612133 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intrudere - de om la: 08/05/2011 21:55:28
ca oamenii care intr-adevar au reusit in viata, sunt impliniti, etc...nu au cum sa se preocupe de "gunoiul" vecinilor. = astazi sunt in mood de spartan si personal as condensa: ca oamenii care sunt (intr-adevar) impliniti, etc...nu au cum sa se preocupe de "gunoiul" vecinilor. ....nu ca as fi contra la ceea ce ai spus... am folosit-o doar ca baza de plecare/exemplificare dpmdv ;)
#612135 (raspuns la: #612131) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de andre_ la: 08/05/2011 21:57:46
Sa il iei pe fiecare asa cum e, ca il cunosti mai mult sau mai putin, fara sa pui o eticheta, o valoare pozitiva sau nu, fara sa ii judeci pe fiecare dupa propriul calapod. Cred ca este vorba de staruinta in a atinge asta si cum ajungi acolo.
#612136 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder - de andre_ la: 08/05/2011 22:01:56
Multumirea de sine si de viata se poate arata in diverse moduri. Sa nu arati cu ingamfare ceea ce ai, sa faci parada cu ce poti, sa multumesti pentru ce ai primit impartasind si cu altii fara sa arati cu fatarnicie ce faci tu pentru ei, nu e asa usor pentru toata lumea. Iti trebuie 'coloana vertebrala' si asta multi nu au.
#612137 (raspuns la: #612131) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intruder - de zaraza la: 09/05/2011 00:08:31 Modificat la: 09/05/2011 00:09:09
ca oamenii care intr-adevar au reusit in viata, sunt impliniti, etc...nu au cum sa se preocupe de "gunoiul" vecinilor.

gunoiul ala poate sa puta si sa te deranjeze mirosul. sau fereastra ta sa dea fix in mormanul lui de gunoi. si desi tu muncesti sa-ti faci gradina de vis, dincolo de gard, mormanul de gunoi iti strica tot view-ul. se intampla.

de-asta, cred ca e mai mult decat reusita in viata si implinire. mai e si blandete si intelegere, toleranta pentru celalalt, care nu poate la fel de multe ca tine. chestii foarte grele, de care nu multi sunt in stare.
#612150 (raspuns la: #612131) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Si totusi, Rolia... - de Baby Mititelu la: 09/05/2011 08:57:08
Ce inseamna sa "reusim"? Ce inseamna sa "judecam aproapele"? Eu cred ca nu suntem in stare sa judecam nimic si pe nimeni cu adevarat...Cred ca Steinhardt da "judecarii" sensul de "condamnare" fara de judecata...
In legatura cu postul, nu cred ca cei care postesc se gandesc la cei ce mananca. Eu am tinut post (ortodox! :)), prin cap nu mi-a trecut sa-i notez pe cei ce mananca, si nici prin stomac...Trufia si dispretul...acestea doua sunt boli spirituale. Se pot trata.
#612165 (raspuns la: #612109) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de Intruder la: 09/05/2011 09:26:41
eu am inteles altfel exemplul cu gunoiul.
nu ma deranjeaza mirosul si mormanul, ba chiar ma aranjeaza pentru ca asa pot sa-i dau cu tifla la vecin ca "uite, ba ce arteziana cu pestisor mi-am tras si cum mi-am tuns gladiolele"...in timp ce amaratul de vecin culege melcii cu grebla.
#612168 (raspuns la: #612150) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
andre - de Intruder la: 09/05/2011 09:31:34
nope, iti trebuie doar inteligenta si-atat.
#612169 (raspuns la: #612137) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de zaraza sc la: 09/05/2011 12:16:53
de-asta, cred ca e mai mult decat reusita in viata si implinire. mai e si blandete si intelegere, toleranta pentru celalalt, care nu poate la fel de multe ca tine

Eu zic ca nu vedem noi, ce poate cel de langa noi. Adesea ne sare in ochi ce face rau, ce greseste, si minimalizam reusitele lui.
Ma gandesc si la situatia cand alegem constient sa ne orientam fereastra/chioscul de vara spre locul unde e mai probabil ca vecinul sa-si aseze gunoiul, sa dea sonorul la maximum etc. Apoi ne vaitam de conditiile in care traim.

#612203 (raspuns la: #612150) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ochii nostri nu sunt conceputi pentru dispret. - de Baby Mititelu la: 09/05/2011 12:45:02
Adevarat, dar nu vedem cu ochii. Sigur NS s-a referit la tot drumul privirii pana la ochi...
#612211 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Baby Mititelu la: 09/05/2011 12:52:50
Daca ai reusit in viata, nu te agata de nereusitele altora-mai zice NS. Scuza-ma, Rolia, ca fragmentez textul dar ma poticnesc in mai toate vorbele lui...:)
De obicei cei ce NU reusesc se agata de cei ce reusesc. Eu dau realizarilor un sens relativ dar in lume a avea un job bun,o pozitie sociala importanta, o nevasta frumoasa, un sot bun si/sau bogat, o masina luxoasa, copii superscoliti, bani etc etc, toate acestea inseamna realizari si probabil ca sunt! Mai degraba cel ce NU le-atinge sau le-atinge cu greu ii priveste cu dispret pe realizati...Nu?
Realizarea mea, de exemplu, stii cam care ar fi? :) Din putinul ce-l stii despre mine...
#612214 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Baby Mititelu la: 09/05/2011 12:55:52
Pacat si spurcaciune zice NS despre agresiune, despre dispret...Eu cred ca la baza nu sunt altceva decat o suferinta negestionata bine, o incapacitate de a suferi cumva. Nu vad ca spurcaciune ori ca pacat...
#612217 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
juli, nu. - de Bucu la: 09/05/2011 20:29:52
Chestia cu: spune-mi ce tomberoane privesti, ca sa-ti spun cine esti.
este similara cu aia "spune-mi cu cine te insotesti, ca sa-ti spun cine esti"

N-am crezut niciodata-n ea.


nu-i similara, ma referisem la invidie si/sau curiozitate, mai putin la asociere cu altii.

a fost putin ironic mesajul, poate de-aia ai înteles altfel.
#612449 (raspuns la: #612053) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Bucu, - de juli la: 09/05/2011 21:30:17
na, asta este, n-am sesizat ironia, multam ca ai facut lumina-n sat.
ce sa fac, is o persoana destul de marginita. Invidioasa si plina de curiozitati. Ma uit pe gaura cheii si trag cu urechea. Ador barfa si-s plina de aere... ma bag si io in seama pe aici sa mai uit de viata terna si frustrarile din real.;)
#612482 (raspuns la: #612449) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baby, - de juli la: 09/05/2011 21:37:08
a reusi inseamna pentru fiecare altceva, depinde ce-si propune, care-i sunt telurile.
In rest iti spun si tie ca Adinei, fiecare intelege din text atat cat poate, ce este pregatit sa ia din el in functie de textura si nivelul la care este. Nu am postat acest text pentru a face analiza a ce a vrut sa spuna Steinhardt.
#612489 (raspuns la: #612165) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om, - de juli la: 09/05/2011 21:39:11
:)
#612493 (raspuns la: #612133) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...