Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Mi-ar plăcea un dialog public Goma- Liiceanu


de alexandru petria la: 10/05/2011 17:37:38
voteaza:
Paul Goma este un bombănitor cusurgiu, nici din cale afară de talentat. Adrian Marino a fost un laş, a lăsat în urmă, prin memoriile sale, o bombă cu ceas; de ce se războieşte cu lumea după moarte? Nicolae Breban, da, e mare, totuși ameţit de un orgoliu imens, şi scrie kilometric, de parcă are o fabrică de hârtie. Petru Popescu a fugit în America unde a făcut o căruţă de bani, ba a smotocit-o şi pe Zoia Ceauşescu înainte de-a pleca, parșivul, n-o fi evreu?, dă-l în mă-sa că-i comercial. Herta Müller este cinică, lasă-mă şi cu Nobelul!, o scorpie pirpirie şi afurisită, care ne-a spus în Ateneu, auzi ce lipsă de delicatețe, că am fost nişte “căcaţi” laşi în perioada dictaturii, că am acceptat să fim trataţi ca nişte “căcaţi”. Ia să le dăm câte un şut când avem ocazia, prea au pretenţii, se cred buricul pământului. Să-şi vadă de treburile lor, să ne slăbească, n-avem nevoie de lecţii, noi am rezistat prin cultură, suntem apreciaţi, chiar şi citiţi, după ’89 am construit instituţii, ne-am sacrificat propria operă şi sănătatea pentru cultura română. Aţi auzit şi răsauzit acestea şi probabil că v-aţi săturat. Nu? Eu, da.

Ce au în comun personalitățile amintite? În afară de valoarea pe care mulţi nu vreau să le-o recunoască, faptul că n-au acceptat înregimentarea în turmă, aerul ei căldicel, relativa siguranţă printre colegi, sistemul laudă-mă ca să te laud. Au optat să alerge fiecare în singurătatea lui, umbriţi şi stimulaţi totodată de propriile obsesii, egoişti în lumea lor, veritabili arici, egoişti în promovarea adevărului lor, conştienţi că au un rost, şi rostul se confundă doar cu propria oglindire, şi ea nu e aceea de păpuşi zâmbitoare cu orice ocazie, care să vândă lucruri nederanjante. Nu i-am ales după criteriul raportării la comunism, ci după simpatiile mele. Să încercăm un exerciţiu de imaginaţie: dacă nu era baliza de neocolit şi imposibil de ignorant a Nobelului, se vorbea în termeni similar de elogioşi acum despre Herta Müller? Sau i se vindeau cărţile la reduceri de preţuri, dosite în cotloanele librăriilor, şi nu scria mai nimeni despre ele?

Pe nesimţite, în viaţa culturală s-a instaurat hegemonia unor grupuri de influenţă. Toxică. Cronicizată. Cel al „Intelectualilor lui Băsescu” este doar unul, sigur cel mai vizibil şi pentru ochii neavizaţilor. Dacă nu faci sluj în preajma lor ori şi dacă se întâmplă să ai simpatii liberale sau social-democrate, de exemplu, Doamne ferește!, ai încurcat-o. Eject! Nici n-are rost să te iluzionezi că vei prinde o subvenție publică, o facilitate, ceva, care să-ți ușureze munca de scriitor. Ori dacă vine, prin hazardul erorii, e de analizat insistent la microscop. Ar mai trebui vorbit și despre complicitatea editurilor cu criticii literari care sunt referenți și la editurile despre care scriu harnic și cu interes. Dacă nu nimerești pe felie, nu prea exiști. Noroc cu internetul, fiindcă acolo aranjamentele sunt mai greu de realizat, însă și impactul blogurilor și siturilor este mai redus. Și noroc și cu cititorii care știu să discearnă. E precum în spațiul politic, unde unii condamnă comunismul și sunt aclamați, și alții, care-i dezgroapă efectiv pe cei uciși de Securitate, ca Marius Oprea, și sunt huliți.

Dacă în spațiul cultural oficial mioritic Herta Müller a fost împinsă spre acceptare forțat doar de Nobel, când o să apucăm vremea ca și ceilalți menționați să nu mai fie priviți ca outsideri? Statura lor deranjează, strică jocurile, este cert. Mi-ar plăcea să ascult un dialog public la Ateneu Goma- Liiceanu; cavalerul singuratic și matca stupului parșiv.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (9):


mie - de modigliani la: 10/05/2011 19:08:08
mi-ar placea sa nu vad intr-un text literar, fortari incoerente si aberante ale limbii ca Paul Goma este un bombănitor cusurgiu, nici din cale afară de talentat, dezacorduri inadmisibile precum pe care mulţi nu vreau să le-o recunoască, derapaje de la topica frazei ca au optat să alerge fiecare în singurătatea lui, umbriţi şi stimulaţi totodată de propriile obsesii, egoişti în lumea lor, veritabili arici, egoişti în promovarea adevărului lor, conştienţi că au un rost, şi rostul se confundă doar cu propria oglindire, şi ea nu e aceea de păpuşi zâmbitoare cu orice ocazie, care să vândă lucruri nederanjante , sau expuneri neglijente ale unor idei banale, suficiente si neinteresante, mimind neconvingator profesionalismul

Pe nesimţite, în viaţa culturală s-a instaurat hegemonia unor grupuri de influenţă. Toxică. Cronicizată.

din pacate, este suficient sa citesc un astfel de text pentru a realiza ca hegemonia de care vorbesti este posibila ,in primul rind, ca efect direct al imploziei asa numitului "nou val"#612784 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alexandru - de munteanu rodica la: 10/05/2011 19:53:04
eu aş fi curioasă,tare curioasă, ce părere ai despre Eginald Schlattner şi scrierile sale.Mai cred că, dacă încă nu ai vazut filmul"Mănusi rosii"ar cam fi cazul sa-l vezi.Rulează deja in cîteva orase din tară printre care şi Clujul.
Cele spuse de mine acuma se potrivesc mai mult unei alte conferinte facută de tine.Dar eu o fac aici mai mult din comoditate.
acuma...la tema conferintei de faţă ti-aş spune ca esti atîta de pornit...
iar faptele tale te contrazic atîta de mult, încît parcă aş spune că fiecărui hoţ îi este frica să nu fie furat.
Si în sfirşit aş fi curioasă cum ţi-ai imagina dialogul Goma- Liiceanu?
#612827 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de RSI la: 11/05/2011 07:57:23
"Mi-ar plăcea un dialog public Goma- Liiceanu"
Mie nu! Nu am pic de simpatie pentru niciunul dintre ei.
#612950 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mnu - de monte_oro la: 11/05/2011 08:11:49
prea as vrea sa-l vad pe don Lice...in pumnii masivi ai lui Goma...:))) no, sir...
#612953 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pai sa vedem, ce-avem noi aici?? - de Intruder la: 11/05/2011 11:09:30
Paul Goma este un bombănitor cusurgiu, (...)
Adrian Marino a fost un laş, (...)
Nicolae Breban, da, e mare, totuși ameţit de un orgoliu imens, (...)
Petru Popescu a fugit în America unde a făcut o căruţă de bani, ba a smotocit-o şi pe Zoia Ceauşescu înainte de-a pleca, (...)
Herta Müller este cinică, lasă-mă şi cu Nobelul!, o scorpie pirpirie şi afurisită,

.(...)
Aţi auzit şi răsauzit acestea şi probabil că v-aţi săturat. Nu? Eu, da.

nu, nu le-am auzit si rasauzit, dar uite ca tocmai le-am citit acum.
eu cand ma satur de ceva, nu mai rascolesc acel ceva si nici nu-l arat la toti.
ai inceput cu stangu', abordand subiectul intr-o maniera stil "noi muncim, nu gandim"...or' societatea romaneasca nu-i formata doar din cativa scriitori fosti disidenti, sau disidenti in devenire, sau t(h)alentati ... si opincari - aia multi.

Ce au în comun personalitățile amintite? În afară de valoarea pe care mulţi nu vreau (de la tine aveam pretentia sa scrii "nu vor", n.b.) să le-o recunoască, faptul că n-au acceptat înregimentarea în turmă, aerul ei căldicel, relativa siguranţă printre colegi, sistemul laudă-mă ca să te laud.

da?
ma surprinde foarte sa-l vad pe Breban asezat alaturi de cei despre care declari ca te-ai saturat sa-i vezi terfeliti de plebe...cand cu vreo doua saptamani in urma ai deschis un subiect despre Breban - unde, printre altele, spui asa:
"Oamenii cu paranoia megalomanică au tendinţa de-a se considera „buricul pământului”, cei de care depinde şi direcţia vântului. Sunt ca leii în Agora şi, nu de puţine ori, ca iepurii de fricoşi în particular. Totdeauna ahtiaţi după laude. De aici cred că e cu folos căutarea legăturii lui Breban cu Securitatea, de după dizidenţa sa reală din anii 70 ai secolului trecut."
(http://www.cafeneaua.com/nodes/show/27661/nicolae-breban-propria-victim%C4%83/1 autor Alexandru Petria)

pai si-atunci cum e? te-ai saturat s-auzi plebea gemand, sau nu?
este Alexandru Petria mai bun, mai brav si mai drept decat aia care-o numesc pe Muller "pirpirie si afurisita"?
prima conditie a scriitorului (ca doar esti scriitor, nu?) cand se-apuca sa-si ia in coarne confratii - care confrati au o opera mult mai vasta si mai complexa - este sa nu devieze de la niste PRINCIPII.
a doua conditie este sa nu blamezi alte "turme" decat atunci cand te decizi sa te desprinzi din propria turma. valabila si pentru opincari...si chiar pentru unii cafegii de-aici.
a treia conditie este sa-ti ajustezi masura o singura data, ab initio...nu s-o bibilesti in stil procustian de cate ori auzi cucu fluierand.
si-or mai fi, da' cine-s eu sa dau sfaturi?
#612974 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de mazariche la: 11/05/2011 11:24:03
pfoai, Intrus, ce risipa... eu am renuntat de mult sa mai citesc ce scrie baiatul asta.
#612979 (raspuns la: #612974) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
heeeeiii, - de Intruder la: 11/05/2011 12:46:44
da' chiar imi place sa fiu si io lup moralist, ma crezi? :))
#613007 (raspuns la: #612979) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intrusule - de monte_oro la: 12/05/2011 08:21:56
no, ca te ajiti degeaba... don petria nu dialogheaza, dupa cum oi fi observat, cand intra intr-o cafenea... doar consuma... in tacere.. achita... ura si la gara...;))
#613131 (raspuns la: #612974) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte - de Intruder la: 12/05/2011 09:07:19 Modificat la: 12/05/2011 09:08:30
mi-am adus aminte de Romania...

de ex intri intr-o carciuma sa mananci niste mici cu mujtar, ca omu' venit de departe si satul de macaroane.
si bagi in tine, si bagi...si numa' ce-apare un cetatean tacut, cu o servieta stalinista...se opreste la masa ta si scoate din servieta aia pachetele cu pixuri, breloace, carnetele, bumbi...si ti le pune sub bot, apoi pleaca.
tu te uiti, iti vine sa desfaci, se racejte micu'. ala revine peste 2-3 minute si daca nu vede bani pe masa, ia pachetelele inapoi.
si in trenuri la fel.

ete, avem si in cafenea negustori ambulanti. io am desfacut pachetul.
m-a impresionat? mi-a luat banu'!
#613134 (raspuns la: #613131) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: