Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Petru Popescu- scriitorul în maşină de curse


de alexandru petria la: 13/05/2011 06:08:54
voteaza:
Unii scriitori se zbuciumă ca să scrie, au nevoie ca stimulente de alcool, ţigări, droguri şi sex. Sau de dead line-uri ca să-i precipite şi să le focalizeze atenţia. Altora le iese de la prima mână, corecturile ulterioare fiind nesemnificative. Sigur că, din punctul de vedere al receptării publice, doar valoarea operei contează. Omeneşte însă, cei din urmă sunt mai în câştig, efortul lor creator fiind mai redus, şi au ocazia să-şi sporească dimensiunea operei mai rapid, dacă lucrează după un program strict şi nu sunt loviţi de lene. Petru Popescu ilustrează strălucit categoria. Printre condeierii români, Popescu apare ca un tip care conduce o maşină de curse, devansând cu lejeritate maşinile cu motoare înecăcioase ale confraţilor. Şi mai şi conduce relaxat, şi mai şi fredonează o melodie, şi se mai şi uită după lungimea fustelor doamnelor, dacă are chef. Apoi mai arată şi ca un actor de cinema. Şi este şi milionar în dolari, din scris, cu casă în Los Angeles.

A cunoscut de tânăr şi fulgerător succesul. În 1974, a rămas în S.U.A, intuind că va urma strângerea şurubului şi că nu va avea cum să mai practice în scris aceeaşi expansiune a libertăţii şi prospeţimii. Nu ştiu câţi dintre iubitorii de literatură, şi nu mă gândesc la cei care, într-un mod ori altul, au treabă profesionist cu lumea scriitoricească, n-au citit măcar unul din romanele sale: „Prins”, „Dulce ca mierea este glonţul patriei”, „Sfârşitul bahic”, „Copiii Domnului- o legendă munteană”, „Înainte şi după Edith”, „Revelaţie pe Amazon”, „În coasta lui Adam”, „ Oaza: amintiri despre dragoste şi supravieţuire într-un lagăr de concentrare”, „Urme în timp”, „Supleantul” şi „Fata din Nazaret”? Sigur, puţini. Şi n-am numit toate cărţile publicate de acest autor. Tocmai succesul nu i se iartă lui Petru Popescu. E drept că pe din dos îndeosebi, cu laşitate. Când îi pronunţă numele, în discuţiile particulare, referindu-se la valoarea lui, majoritatea scriitorilor încep bolboroseala: da, dar… Da, dar este comercial… Da, dar a fost iubitul Zoei Ceauşescu… Da, dar n-a mâncat salam cu soia alături de noi în comunism. Da, dar l-a girat în America pe Iliescu… Este înrădăcinată prejudecata că o carte valoroasă nu are cum să devină un bestseller. Ceea ce este profund greşit. Oare, fără să urmăresc o alăturare care ar putea fi interpretată ca o referire valorică, „Război şi pace” n-a fost un bestseller la vremea apariţiei? Am certitudinea că Popescu e preţuit mai mult de criticii de peste Atlantic decât de criticii români. Dacă Popescu merge cu maşina de curse, de ce să nu-i băgăm o şurubelniţă în roţi? Ha! Să vadă şi el cum este, înfumuratul naibii! Prea se lăfăie! Din fericire, cititorii decid până la urmă.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (8):


Un... - de monte_oro la: 13/05/2011 07:11:34 Modificat la: 13/05/2011 07:12:47
tip si un scriitor interesant, dar care, adesea, tinde a legenda elemente biografice... devenite ele insele un soi de legende in mentalul public romanesc, chiar inainte de afi puse pe hartie, in vreo carte... iar ca scriitor a avut forta unui "altfel" in societatea romaneasca a anilor 70...

In rest, dupa cum singur a spus... cartile de acum is mai degraba scenarii cinematografie, facute ca sa aibe potential de ecranizare, tot in virtutea unui posibil succes comercial...pe multiple planuri. Acu;... depinde, fireste, de gustu celui care il judeca. Dar daca Coelho are tratamentul pe care-l are in randu criticilor romani... si al cititorilor "subtiri"... ce sa ne mai miram de receptarea lui Popescu?... orshicat..;)
#613188 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Petru Popescu - de munteanu rodica la: 13/05/2011 08:16:55
a fost si este mai ales un om cu intuiţie,
foarte adaptabil.
Pînă la plecarea sa în 73 a scris cîteva romane cu mare impact(parcă resimt senzatia dată de"Prins").
Apoi a ales sa rămină(oare?) în America,a ştiut
să găsească calea(pe vremea aceea era destul de greu dar daca ar fi aminat ar fi fost si mai greu).
A reuşit foarte repede să se orienteze in spatiul "cultural"american, alegînd să devină cineast sau scriind proza pe gustul americanilor.Este normal pentru cineva care a ştiut întotdeauna să găsească o soluţie convenabilă pentru sine.
Faptul ca de curind a fost în ţară,că a promis să participe la mai multe întîlniri,
ca mai apoi cu dezinvoltură să-si motiveze absenţa pentru neparticipare(motivind ca a mers la alta întilnire) cu toate ca programul era bine stabilit şi anuntat cu mult timp înainte,mie imi spune ca încă-şi cunoaste interesul.
Nu trag concluzii dar, aştept ultimul său roman scris în română.
#613189 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Alexandru petria - de cher la: 13/05/2011 08:24:12
Mie imi place cum scrie. Ai dreptate unii scriitori fac romane despre vietile altora, despre medii straine lor dar studiate cu "profesionalism scriitoricesc", despre epoci trecute, el scrie "altfel".
Mie imi place stilul acesta. Nu zic ca nu citesc cu placere si literatura "elaborata", dar ziua de azi ma intereseaza mai altfel. Petru Popescu scrie cat poate fi de sincer despre el. Si imi place.
#613190 (raspuns la: #613188) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Intruder la: 13/05/2011 09:57:05
am citit doar "supleantul" si nu mi-a placut cum a abordat relatia lui cu Zoia.
cu alte cuvinte a fost cam marlan si nici talentul nu i-a iesit prin pori...
#613207 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
rodik - de Intruder la: 13/05/2011 11:39:33
daca avea intuitie, nu se grabea sa-i pupe pe Iliescu si pe mineri...
#613210 (raspuns la: #613189) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder - de munteanu rodica la: 13/05/2011 12:44:04
Este altă gîscă în altă traistă.Si nu am spus-o admirativ.Adică, nu aşa aş vrea să se înţeleagă.Pur si simplu omu'
a ştiut pe ce butoane să apese ca să-şi facă interesul,apoi s-a mulat după
stilul american.Dacă nu era Iliescu era altul.Aşa dupa cum am spus de curînd a fost in ţara şi tot la fel a procedat. Prioritaţile sale nu tin seamă de promisiuni şi mai puţin de cititori.
Chiar sunt curioasa ce roman va aparea în curînd si ce subiect va trata.
#613219 (raspuns la: #613210) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
aaa, nu, - de Intruder la: 13/05/2011 12:57:22
ca nici pe mine nu ma doare santimantilii lui glasnostice, da' astept un articol cacu Breban...
#613220 (raspuns la: #613219) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intruder - de cher la: 14/05/2011 00:06:56
Si eu am citit "Supleantul". La acesta m-am gandit cand am spus ca scrie cat de sincer poate sa fie... Nu mi s-a parut foarte sincer, dar mie imi plac cartile oarecum "biografii". Le citesc mai cu interes decat pe celelalte.
:))Probabil asa sunt unele femei(eu) apetit pentru "barfa".
Poate si pentruca m-am apucat acum de citit niste carti de Noah Gordon si m-a uimit cu felul lui de a scrie, cu documentare de 1-2 ani, discutii pe tema cu specialisti, etc... Cu totul alt gen si alt rezultat as spune eu.
Dar............
#613240 (raspuns la: #613220) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: