Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Poetul Ion Mureşan vs. turnătorii Securităţii


de alexandru petria la: 17/05/2011 10:50:28
voteaza:
Cu luni în urmă, când a explodat în presă dosarul turnătoriilor prozatorului Ioan Groşan, m-a uimit atitudinea lui Ion Mureşan. Într-un editorial din gazeta online „CityNews”, „Cazul Groşan”, poetul a scris: „Ziarul Adevărul din 26 ianuarie 2011 îşi deschide prima pagină cu un titlu bombă: „Ioan Groşan a turnat le Secu’”. Că CNSAS a cerut Justiţiei să stabilească calitatea de colaborator al Securităţii a scriitorului. O poză uriaşă însoţea titlul scris cu litere de o şchioapă. Montajul gazetăresc era la limita de a-l acuza pe Ioan Groşan că a făcut poliţie politică. Seara, la Jurnalul de ştiri de la televizor, aceaşi ştire, tot cu poze mari. Am citit, oricum, articolul pe nerăsuflate. Bomba s-a dovedit, aşa cum mă aşteptam, o fâsâială. Dezvăluirea, suspect de întârziată şi suspect de mediatizată, făcea referire la nişte lucruri petrecute acum 35 de ani.” Timpul a demonstrat că n-a fost deloc o „fâsâială”, cum credea sau vroia să creadă, şi să se creadă, în 31 ianuarie, data publicării articolului, poetul transformat cu voia sa în detergent pentru rufele murdare .Opinia lui Mureşan n-a reuşit să mă scandalizeze doar fiindcă mi-am zis că poetul sacrifică cu naivitate inclusiv evidenţa în numele prieteniei, prietenia lui cu Groşan datând din perioada studenţiei. Poetul a precizat chiar cu fermitate: „Prietenia lui Ioan Groşan mă onorează. Oricare dintre noi, adolescenţii de atunci, puteam să cădem victime celor ce azi iau pensii mari şi umblă cu fruntea sus pentru că ne-au frânt în fel şi chip conştiinţele. Pentru că ne-au băgat frica în oase. Şi eu aş fi putut fi Ioan Groşan...!”. Şi a ţinut să mai spună: „Acum 35 de ani şi eu am fost şantajat să semnez. Scenariul era acelaşi, doar că se desfăşura în biroul CI-stului de la Dej: promisiuni combinate cu ameninţări. Au încercat de câteva ori. Dar cum din pricina unor probleme personale cochetam cu gândul suicidului (ceea ce le-am şi spus), m-au lăsat, până la urmă, în plata Domnului, nu înainte de a mă sfătui, părinteşte, să nu fac prostia cea mare. Altfel, cine ştie, speriat de ameninţări şi zăpăcit de începutul armatei, poate aş fi semnat şi eu. Căci erau diabolici cu metodă, aveam să constat pe propria-mi piele mai târziu.”
Categoric, Securitatea a acţionat murdar, dar asta nu-i disculpă pe informatori. Puteau în atâta amar de ani să-şi recunoască greşeala, nu-i lapida nimeni. Şi să-şi ceară scuze de la eventualele victime, de la cei a căror viaţă a fost distrusă cu ajutorul informaţiilor furnizate securiştilor. Mureşan a încercat să-l transforme pe Groşan într-o victimă de compătimit. Dar ce l-a împiedicat pe Groşan, după ce recunoştea că a ciripit la Secu, să dea şi numele ofiţerilor care l-au forţat să abdice moral, principalii vinovaţi?
În 5 mai, tot pe „CityNews”, Mureşan a publicat editorialul „Cui foloseşte?”. L-am descoperit doar acum. În el, Mureşan le plânge de milă iar scriitorilor colaboratori ai Securităţi, susţinând că prin devoalarea mizeriilor acestora se compromite scriitorimea în ansamblu. Măi să fie... ! Este ca în situaţia în care, scriind despre un popă curvar şi beţiv, se ripostează că vrei să compromiţi Biserica. În loc de popă, puteţi pune ofiţer, magistrat, medic, ocupaţiile cu spirit de castă. Aşa-i că vă este cunoscută reacţia, până la îngreţoşare? Poetul îşi coboară elocinţa din nori: „Întrebam în titlul acestor rânduri „cui foloseşte?”. Cui foloseşte toată mizeria asta inchizitorială? Păi, poate tocmai compromiterii scriitorului român. Mai mult, compromiterii intelectualităţii româneşti. CNSAS va ajunge în scurtă vreme să epureze manualele şcolare de scriitorii suspectaţi de colaborare cu Securitatea. Juriile premiilor literare, chiar şi în provincie, vor fi în curând dublate de un juriu al CNSAS.” Mă mir cum de n-a pomenit Mureşan şi de compromiterea imaginii României în lume şi a Terrei în Univers. Dar nu-i târziu. Săracii colaboraţionişti, cât sunt de persecutaţi! Îmi dau lacrimile.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (8):


*** - de Honey in the Sunshine la: 17/05/2011 11:17:55
daca s-ar fi "spovedit" toti in '90... cate din mizeriile si santajele de acum s-ar fi evitat?

faceau valva o vreme, apoi lumea uita si se intorceau toti la ale lor.
#613375 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Intruder la: 17/05/2011 11:42:47
sunt curios daca exista vreun scriitor (din generatia a' mai veche)...care sa nu fi fost turnator. nu, ca-i un trend vad.

"cine, ba, ala? nu l-am citit, da' nici macar turnator n-a fost...daca nu l-au bagat in seama securistii, de ce sa-l citesc io?"

#613383 (raspuns la: #613375) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
hehe, corect - de Honey in the Sunshine la: 17/05/2011 11:48:44
orice scriitor cu o anumita influenta a fost macar contactat.
doar ca nu toti au si acceptat. sau sper eu, asa, de dragul increderii in binele universal.


oricum, am mai zis pe-aici. era alta lume, cu alte reguli. nu-i poti judeca pe cei din lumea de atunci cu regulile de acum.
#613385 (raspuns la: #613383) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Honey - de Intruder la: 17/05/2011 12:12:24
ma gandesc ca daca nu acceptau, nu li se publicau nimic...sau o fi fost sindromul stockholm la nivel national? :D
#613387 (raspuns la: #613385) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intruder - de Honey in the Sunshine la: 17/05/2011 12:24:12
ma gandesc. in fond, un regim e un dusman mult prea puternic ca sa-i faca fata un singur om.
#613388 (raspuns la: #613387) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Lipsa... - de monte_oro la: 17/05/2011 12:31:56
oricarui dialog..a oricarei implicari a autorului confei... aici, pe cafenea...dincolo de simpla postare a unui textuletz... face ca totul sa fie strp, asa ca eu, unul, n-am sa mai comentez astfel de pustie cuvantatoare... si-atat.
#613389 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte - de Intruder la: 17/05/2011 12:40:31
cred ca pe autor il tine cheita doar cat posteaza margica...sau nu se coboara la nivelul nostru de opincari...da' ce treaba ai tu?
asta-i Depunere de Icre, hehe...
#613390 (raspuns la: #613389) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
poi - de munteanu rodica la: 17/05/2011 13:05:33 Modificat la: 17/05/2011 13:08:44
de fapt si de drept otorele conferintei nu face decit semnaleaza si subliniaza niste articole din publicatii .Cu vadita tendinta de a face comparatie între superficialitatea si nesabuinta scriitorilor consacrati sau aproape,şi actualii scriitori cei "adevarati"care se lauda si se cinta intre ei.Nici nu se poate altfel tocmai pentru ca EL ,autorul nu avea in 89 decît fo 20-21 anisori şi deci, nu prea are de unde sa ştie ceva concret,numai din auzite poate sa stie.
Dar e foarte bine sa combatem mai ales din auzite.Acuma, io chiar nu-i scuz pe cei care au gresit atunci dar nici sa fiu de acord cu mestecarea insistenta a perjelor...traduc baterea in piuă a aceloraşi subiecte.La ce atita inversunare cind tot nu ai trait acele momente?
Important este sa combatem dar vorba ceia sa ştim şi noi pe cine şi de ce?
No acuma am gasit si io o trasatura comuna a valului actualde scriitori ba chiar mai multe.Nu, am gresit,nu trasatura doar elemente,adica: aproape toti au facut cîte un an de facultate cu renuntare ,dar peste tot in biografii vezi c-au facut filozofia:( Mai toţi au edituri, unde publica sau se plublică.
Cum naiba să mai vreau eu sa dialogheze cu mine o amarîtă de cafegioaca.
Chiar nu trebuia sa fiu atita de rea dar am vrut si io sa arat ca se poate:(
#613391 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: