-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

De partea cealaltă a geamului (Cristina Nemerovschi, Sânge satanic, Herg Benet, 2010)


de morgothya la: 22/05/2011 12:08:12
voteaza:
O recenzie semnată de poetul Marius-Iulian Stancu la romanul meu, Sânge satanic:

falsitatea lumii în care ne închipuim că trăim este lucrul
cel mai cert și mai stabil pe care îl poate sesiza ochiul nostru…
Friedrich Nietzsche,Dincolo de bine și de rău
Citatul ales de Cristina Nemerovschi în deschiderea romanului Sânge satanic ne avertizează de la bun început că tărâmul narativ în care vom pătrunde a fost modelat cu ciocanul nietzschean, din punct de vedere etic, iar singura validare estetică, post-literară, o mai constituie doaremoția, gradul de intensitate al trăirilor pe care le provoacă în cititor. Asistăm la o revoltă a Sinelui împotriva valorilor, obiectivelor și restricțiilor de tip parental, împotriva Supraeului social, aspru, punitiv, ce trebuie distrus, atacat. “Nu am criterii, nu am principii, trăiesc doar pentru plăcerea de moment, pentru frumusețe, pentru iubire, pentru ură, pentru răzbunare, pentru a desfide legile universului pe care toți orbii le urmează” – oameni ce încearcă să mascheze “lipsa” oribilă, lipsa unor caracteristici definitorii, “lipsa” unor trupuri purtate funcțional de o ființă bolnavă, pe moarte. O existență impersonală, de marionete, de sclavi, de oameni îngrijorați, preocupați, obosiți, maturi, resemnați.
Asistăm la o inversare a stadiilor existențiale kierkegaardiene, la o abandonare a eticului și a religiosului pentru estetic. În lipsa unor opinii întemeiate, “le alegem pe alea care se potrivesc personalității noastre, care ne atrag. Totul se reduce la o chestie estetică.” Caracteristice pentru acest stadiu existențial sunt trăirea în imediatul clipei și al simțurilor, o viață de aventurier rătăcitor, în care fugi de tot și de toate, fără puncte de reper, demonicul (spiritual și senzual), melancolia și neliniștea provocată de tragicul existenței, trăirea în imaginație. Pe toate le putem recunoaște cu ușurință la M, personajul principal al romanului Sânge satanic, romanticul nocturn, luciferic (“cea mai mișto ființă care a existat vreodată pe pământ”). Satanismul său este prometeic, metaforic, corespunde părții teribiliste din noi – individualistă, rebelă, anarhistă – părții ce se redescoperă întru animalic, în instinctualul netrucat de umanitate, inocent. O existență ce își asumă până la ultimele consecințe moartea lui Dumnezeu, o existență lipsită de substanță, rea (potrivit neo-platonismului creștin răul este lipsit de substanță); Tot ce avem și Nimic în același timp.
Un roman al furiei provocată de dinamica sine (M) – obiect (R), slăbiciunea erotică din cauza căreia sinele se simte expus, lipsit de apărare, devenind agresiv (tristețe, moarte, iubire, slăbiciune, R, adică lirism). Iubirea este resimțită ca un fel de aneantizare (“Simt că în fiecare zi care trece îmi explodează bucăți din corp, se evaporă și dispar pentru totdeauna.”), încurcă totul, reprezintă obstacolul ultim din calea libertății totale, te atașează (de propria ființă și de ființa ta reflectată într-un celălalt) de ceva contingent, de ceva ce nu îți poate fi de-ajuns, ceva ireal. Un roman al violenței (“i-aș electrocuta, le-aș tăia gâtul cu un ciob, i-aș împinge sub roțile mașinilor, Fuck the world”), a cărei origine se află într-un sentiment de sine anesteziat (“pentru că vroiam să simt”), după principiul mă tai, simt, deci exist. Un roman în care sunt înregistrate întâmplări și senzații “sparte în cioburi”, clipe moarte din care a mai rămas doar scheletul, al nostalgiei originilor, a existenței larvare, lipsită de determinații, în care nu eram decât “un morman de carne și sânge așteptând să primească sens și viață.” Un roman solipsist (așa cum îi stă bine oricărui roman scris la persoana întâi), într-un univers ficțional ale cărui trăsături se modifică în funcție de trăirile personajului principal, într-o lume “afectată” de ce crede, de ce simte M („Am o iubită R., și un iubit B. Mă văd pe mine reflectat în ei, așa cum și ei supraviețuiesc într-un fel datorită mie, prin mine”). Subiectul este condamnat de însăși subiectivitatea sa la lipsa de perspectivă, de obiectivitate (“nu îmi pot privi viața din afară”).
Experiența din tramvai, în care M conștientizează izgonirea din paradisul copilăriei și poziționarea sa “de partea cealaltă a geamului” în ceea ce privește raportul cu lumea, îi marchează existența definitiv, constituindu-se într-un simbol al vieții ca un roman, care durează doar pentru că a fost scrisă.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (40):


*** - de andre_ la: 22/05/2011 22:20:15
Ce-i cu modelul asta sa va puneti singuri recenziile, s-au terminat laudatorii? De ce nu pune Marius Iulian Stancu recenzia asta, ca doar are si el cont pe aici, daca tot e sa va promovati unul pe altul.
#613835 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
daca tot se pun recenzii, pot sa pun si eu una? - de zaraza la: 22/05/2011 22:47:26 Modificat la: 22/05/2011 22:55:00
am dat azi peste ea si mi s-a parut super funny si ma gandeam ca uite dom'le, o recenzie poate fi plina de umor! e de horia garbea, de aici:
http://horiagarbea.blogspot.com/2010/12/carti-noi-cristina-nemerovschi-sange.html

Cărți noi! Cristina Nemerovschi - Sânge satanic, Herg Benet Publishers

Țin să precizez că în general simpatizez fronda juvenilă și că, prin 1986, cînd mă uitam eu la clipuri ale formațiilor de Trash Metal, în special Black Metal și Death Metal, gen Slayer, Megadeth, Anthrax, Cristina Nemerovschi, autoarea romanului „Sânge satanic”, se juca (sper) doar cu păpușile. Deci ideea, expusă extins în carte, că moșii/babele din generațiile „vechi” sînt exclusiv niște fleșcăiți și niște labagii retardați (respectiv „nefutute”) nu se susține complet. De asemeni ipoteza că o adolescentă „nu are niciun motiv real pentru care să-și păstreze căcatul ăla de himen întreg” nu rezistă nici ea din motive culturale și psihologice pe care, dacă autoarea nu le-a înțeles, e cam tîrziu să i le explic.
Personajul central, care este și narator, din „Sînge satanic” e un tînăr absolvent de filosofie care are o iubită de liceu, ceea ce nu îl împiedică „să fut o puștoaică de 14 ani care este și sora iubitei mele” ceea ce îi dă senzația unei ”călătorii înapoi timp și aș fute-o pe R. La 14 ani”. Tipul (lipsit de nume) se droghează într-o veselie, e vag alcoolic și bisexual. E un macho desăvîrșit, care nu se încurcă în obstacole: „Îmi e lene să-i scot ciorapii (fetei de 14 ani n.m.) așa că îi sfîșii în dreptul pizdei” și „probabil aș putea să o fut cîteva ore bune”. Probabil, dar nu e sigur.
Romanul nu are acțiune, nici gradație, e un șir nesfîrșit de beții și futaiuri în care personajul seduce tot, rade tot, fără deosebire de sex, rasă și religie, semănînd prin cumulul de calități și virilități cu Old Shatterhand care biruia singur o hoardă de indieni. Simpla lui apariție pune în cur toată populația, de la prima vedere. În aceleși timp, personajul e un subtil care știe Shakespeare pe dinafară în engleză, a citit kafka, dostoievski și cărtărescu (toți cu literă mică, doar nu au dreptul la majusculă în p... mea) și îi judecă. Se ipostaziază în stavroghin (tot cu minusculă, ce...) cînd folosește obiectul de a cărui numire, în forma de patru litere, face abuz etc. etc. Toată chestia e teribil de lungă și neverosimilă, vreo 350 de pagini, iar faptul că nu se produce niciun eveniment notabil, nu există niciun suspans și nicio ieșire din mediul juvenil/adolescentin plictisește mortal. Frecvența cu care personajul își numește și își bagă organul viril saturează și ea după numai cîteva pagini. Recomand autoarei să recitească „1001 de nopți” ca să vadă în cîte feluri poate fi numit expresiv mădularul a cărui evocare obstinată lasă loc unor interpretări psihanalitice defavorabile ei.
În afara ocupațiilor lui erotice, personajul și gașca lui (toți numiți doar printr-o inițială, ceea ce mi se pare un infantilism piramidal) se ocupă cu luarea peste picior și oripilarea tîmpiților, conformiștilor, agramaților, dobitocilor care, ei da, există în societatea noastră. Toți cei care sînt mai prejos cultural sau sexual („nefutute”) decît eroii sînt batjocoriți de aceștia și implicit de scriitoare cu o totală neînțelegere a resorturilor psihosociale și care arată, din partea autoarei, carențe de adaptare și pulsiuni vindicative. Sora iubitei eroului, mergînd cu trenul, surprinde niște priviri ale unor matroane care îi privesc dezaprobator vestimentația și le aruncă: „Da, sînt minoră, sînt curvă și mă duc la mare la produs!”. Evident că toate aceste manifestări sfidătoare sînt fără credibilitate și nu fac o ceapă degerată, fiind probabil proiecția autoarei despre ce ar fi spus ea dacă ar fi avut curaj.
O scenă, tot neverosimilă, este totuși hazlie: personajul principal are un amic licean (citește: pokemon) și merge cu el la liceu, la ore, înainte de a-l duce la o beție. Acolo, după peripeții diferite la materii diverse, la ora de engleză, venind vorba de „Romeo și Julieta”, sedus de sînii uriași ai profei, cade în genunchi și îi recită cu simțire (in English) monologul lui Romeo dar, la final, nu se poate abține și o mamelește, răvășind ora și conștința didactică a bietei făpturi. Evident că, după, aia toate gagicile din clasă sar pe el, îi cer numărul de telefon sau măcar ID-ul de mess. Uau!
Continua slăvire a super-eroului cult, problematic și irezistibil este aspectul cel mai enervant - dintre cele multe iritante - al cărții. De exemplu acela că o autoare scrie la persoana întîi din punctul de vedere al unui mascul feroce. Tot psihanaliza ne dumirește?
#613839 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
continuare - de zaraza la: 22/05/2011 22:48:42 Modificat la: 22/05/2011 22:54:49
De altfel, domol cu pianul pe scări, că pe la 30 de ani (vîrsta autoarei de altfel) mai toate super-gagicile cu blugii fără dessous ajung să poarte chiloți cu picior sub taiorul negru și fac sex numai sîmbăta, în săptămnile impare.
Acest „prim roman satanic” este un infantilism, o șarjă continuă care își închipuie că o să surpe temeliile societății conformiste repetînd obsesiv cîteva cuvinte obscene și inventînd scenarii de oripilare împotriva mărginirii cetățenilor. În mod normal, orice ins care s-ar purta așa, fie și intermitent, nu continuu ca personajele, ar lua-o peste bot de nu s-ar vedea. Numitele personaje nu au complexitate și nu sînt niște revoltați reali, ci niște „pokemoni cordiți”. Așa că, vorba eroului, ”fuking shit!”, maturizați-vă, copii.

#613840 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Zaraza - de andre_ la: 22/05/2011 23:05:04
Avea Nyx dreptate aici http://www.cafeneaua.com/nodes/show/27696/exerci%C5%A3ii-de-rebeliune/1 dar madam s-a isterizat repede.

Io stiu, cartea asta este echivalentul Sandrei Brown pentru puberii zilelor noastre!
#613844 (raspuns la: #613840) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
andre - de zaraza la: 22/05/2011 23:11:22 Modificat la: 22/05/2011 23:12:04
n-am citit cartea, dar am incredere in nyx. si pare ca si horia garbea stie ce spune :).

mi se pare pacat, caci scriitura in sine mi-a parut destul de fresh. ar fi meritat un subiect mai de doamne-ajuta.
#613847 (raspuns la: #613844) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Zaraza - de andre_ la: 22/05/2011 23:14:51
Mi-ar place sa cred ca peste ani scriitoarea isi va fi strunit pana si isi va da seama de ce parerile despre cartea asta sunt cele care sunt. Dar ceva imi spune ca nu...
#613849 (raspuns la: #613847) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 23/05/2011 09:37:55
singura validare estetică, post-literară, o mai constituie doaremoția, gradul de intensitate al trăirilor

cam ce-o fi aia 'validare post-literara'?
caconcept, zic...

Asistăm la o revoltă a Sinelui împotriva valorilor, obiectivelor și restricțiilor de tip parental, împotriva Supraeului social

"sinele" contra "supraeul social"?
adeca un sigmund jung?
frumos.


“lipsa” oribilă

cum drac poate o lipsa sa fie oribila, dumnezo stie!

“Nu am criterii, nu am principii, trăiesc doar pentru plăcerea de moment, pentru frumusețe, pentru iubire, pentru ură, pentru răzbunare, pentru a desfide legile universului pe care toți orbii le urmează” – oameni ce încearcă să mascheze “lipsa” oribilă, lipsa unor caracteristici definitorii, “lipsa” unor trupuri purtate funcțional de o ființă bolnavă, pe moarte.

pi, puiule, taman aflaram ca trasatura definitorie la 'aia' ii ca-s 'orbi'.
halal logica, dupa care o trasatura de caracter ii definitorie numa daca-i pozitiva, conform unei anumite judecati.

frumoasa si asta "totul se reduce la o chestie estetica"
ce mijto ca se reduce totul la o ...chestie!
ce bine pica aceasta 'chestie' langa nietzsche, freud, jung, kirkegaard, platon!


"Caracteristice pentru acest stadiu existențial sunt trăirea în imediatul clipei și al simțurilor, o viață de aventurier rătăcitor, în care fugi de tot și de toate, fără puncte de reper, demonicul (spiritual și senzual), melancolia și neliniștea provocată de tragicul existenței, trăirea în imaginație.

fraza construita dupa logica 'mai pe ocolite' ... ca sa nu spun ca a sarit aschia din topor si mi-o intrat in cur, o trimit sa ocoleasca intai casa si un pom!


satanism prometeic
satanismul este prometeic, metaforic

si cam ce le-aduce oamenilor acest ...satanism prometeic?
focul din vintre?
rabufnirea gonadelor?

sinele se simte expus

deci sinele e constient... dur si tare, ca sa zic asa, dupa principiul satanismului metaforic si prometeic.


ma tai simt deci exista

al dracu sinele asta, al tau. smecher.

tristețe, moarte, iubire, slăbiciune, R, adică lirism

adica lirism, da.
frumoasa definitie a lirismului!
de ce n-ar fi adica moartea un concept pe celasi plan cu tristetea?
de ce n-ar fi spleenul raportat la R?
de ce nu la X? la Z? la dubluve?


si aia e faina... cand "iubirea te ataseaza de contingent de ceva ce nu îți poate fi de-ajuns, ceva ireal."

unde "ceva" e cheia de bolta a argumentatiei.

un sentiment de sine anesteziat (“pentru că vroiam să simt”), după principiul mă tai, simt, deci exist.

sa ne intelegem ce-i in cartea asta: nieztsche, kirkegaard, platon,, freud, jung, descartes, M, R si B.


vream sa intreb ce ii aia "subectivitate la lipsa de perspectiva" dar deja m-am distrat suficient.

raman insa cu finalul, exploziv: experienta din tramvai il face pe M sa constientizeze izgonirea din paradisu copilariei!

ia, ca nu ma poci abtine:
Experiența din tramva (...) îi marchează existența definitiv, constituindu-se într-un simbol al vieții ca un roman.

multumesc.
sincer, pe bune, metaforic si kirkegaardian.

#613886 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
da' de unde - de morgothya la: 23/05/2011 18:03:59
ca am postat-o eu sau ca o posta marius, fix tot aia era. poate ar trebui sa mai deschideti si voi ochii si sa va obisnuiti cu paradigma scriitorilor mai tineri, fara fite si fasoane.

aia a domnului Garbea nu e cronica, sunt niste frustrari personale ale dansului, niste complexe de inferioritate (recunoscute de altfel) cu care ii intoxica pe cei suficient de naivi incat sa nu-si dea seama de asta. oamenii inteligenti au observat cat de ridicola e insemnarea respectiva, plina de atacuri la persoana la adresa autorului, in care recenzentul incurca si personaje, si actiune si tot si care se vrea "cronica de intampinare" :))
daca ar fi fost atat de convins ca e o carte proasta, cum lasa de inteles in "recenzie", nu s-ar fi chinuit sa o "interzica" si sa o combata. nici n-ar fi scris despre ea.
#613936 (raspuns la: #613886) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de morgothya la: 23/05/2011 18:05:42
zaraza, esti varza rau daca oboseala aia ti se pare umor :)) tu chiar ar trebui sa citesti sange satanic :D
#613937 (raspuns la: #613886) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nyx - de morgothya la: 23/05/2011 18:08:40
vezi ca nu stii sa scrii nietzsche si nici kierkegaard; credeam ca exagereaza unii cand spun care-i nivelul pe aici, m-am lamurit intre timp. plec s-o ard cu folos prin alte parti, v-am salutat :)

nici nietzsche macar, frate!... :)))
#613938 (raspuns la: #613886) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
morgo - de monte_oro la: 23/05/2011 18:12:38
da' arde-o, frate..nu ne mai tine-n tensiune..;)) mai aloes daca nu jtii cam care-i "rostirea" unor cuvinte si chiar nume...p-aci... Zi pe silabe mai bine..si cu dictie... papiorocopchilcarita...si fii senina... Da' sincer, io credeam ca-i ceva cu sanroyal...sfantu graal ceva... Sanjele satanic...face buba la nefilimi, orisicat..;)
#613940 (raspuns la: #613938) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de rumm la: 23/05/2011 18:16:00
vai de steaua noastra!

ce pula mea!

voi sunteti viitorul?

#613941 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:) - de modigliani la: 23/05/2011 18:21:51 Modificat la: 23/05/2011 18:26:25
ma voi ajtia, parca s'teti trasi la indigo
ce dreaq vreti sa transmita 'vocea' voastra cind ea-i aceeasi si acelasi lucru il spune?

nu mai zic nimic de faptul ca v-a intrat in cap ca s'teti scriitori, pina la urma fiecare cu boii sai

dar sa accept ca stancu imi spune ceva [paradigma zici, fugi d-acilea ma, ca rid si curcile de voi] tre' ca stancu sa aiba ceva de zis
elucubratiile din 'recenzia' asta, evident, nu se pune

si scoate-ti dracului batu' din cur
exact de tine era nevoie sa ne deschizi okii ...[ sa-mi bag pula, am zis eu, asupra literaturii, baga-mi-as pula, de calitate, ce pula mea, zise ea, ca daca nu veneai, imi bag pula, am zis eu, muream prost, ce pula lu' sinje satanic, a zis ea ...]

#613942 (raspuns la: #613936) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de modigliani la: 23/05/2011 18:25:13
credeam ca exagereaza unii cand spun care-i nivelul pe aici, m-am lamurit intre timp

aia care ti-o zis de nivel ie jmecheri
injura pe unde apuca, dar tot aici trag sa-si expuna lesinaturile
dupa aia iara zice de nivel
si tot asa si iar asa
neste simpatici, neah
#613943 (raspuns la: #613938) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pupu - de proletaru la: 23/05/2011 18:45:24
mai, clubul ciudatilor cu lanturi impletite, voi n-ati citit niciunul ce scrie intruzu, ca daca ati fi citit, ati fi trecut pe la frizer si dusuri inainte sa calcati pragul vreunei biblioteci.

ca sa fim intelesi, am ascultat tone de trash si am rupt cateva zeci de perechi de blugi si bocanci ca sa fiu "altfel" pe la 15 ani insa lanturile, crucile si tricourile negre sunt bune doar la varsta aceea. daca te prinde 25 cu hainele astea, e semn de inadaptare si devianta.
#613949 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
n-ai inteles niente - de rumm la: 23/05/2011 18:52:49
vasele ale sangvine se sparg daca-s indelung supuse torturii.
#613951 (raspuns la: #613949) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
proletaru - de morgothya la: 23/05/2011 18:57:02
ai dreptate. inadaptarea si devianta rulzz :)
#613953 (raspuns la: #613949) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
rumm - de proletaru la: 23/05/2011 18:57:12
creca ai dreptate!
:)))))
#613954 (raspuns la: #613951) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mah cristinica - de nyx la: 23/05/2011 19:31:59 Modificat la: 23/05/2011 19:35:55
vezi ca nu stii sa scrii nietzsche si nici kierkegaard;

mah, io jtiu sa scriu si scriu cum vrea pula mea, intelegi?
pe de-o parte ca-mi permit, si pe de alta (frate!) ca ce zic io aci la sezatoare nu-i tiparit la herg benet ori la humanitas.

sa videm ce-i tiparit, deci, la herg benet, in primele paijpe pagini.

- "cea mai minunata fiinta" - cand "minunat" n-are grad de comparatie.
- "o curvă mai normală" - dovada ca nu jtii ce ii alea grade de comparatie si vorbesti intuitiv cum te-a invatat mamica.
- "Am inceput sa headbanguiesc"
- "cerul se crapă ușor de ziuă" - la asta m-am ras cu bulbuci, mandro! expresia este 'se crapa de ziua'. daca bagi 'cerul' in ea ai festelit-o.
- "Autostrada arată bengos, e ca în david lynch, pare că nici n-ar fi în românia, totul e așa dark, chiar goth, copacii sunt desfrunziţi, nu-i nici ţipenie de om " - goth, morio! si nitel linci.

- "Se eliberează un loc la ieșirea din ploiești în capătul mașinii, " - masina ierea un microbuz cu capat.

- "Trece un camion pe lângă noi, gata să ne calce. Îi arătăm muie, înjurăm. " - bine-o facut camionu ca n-o zis nimica.

- "Găsim calculatorul și ne apucăm să ne uităm la un horror" - 'ne apucam sa + verb la conjunctiv, ca orice ghiolban fara scoala.

- "vaca îi ţine calea și continuă să mugă. " - sa MUGEASCA, analfabetilor!


- hai in pula mea in casa de vacanta
- cine pula mea sa stie
- pai de ce pula nu ne-ar da-o
- da-o-n mortii ma-sii
- n-am mancat de doua zile, mortii ma-sii
(inca-s la pagina a doua!)
- ce pula mea te-as asculta
- no fucking way
- pai pula mea, habar nu am
- decent in pula mea, de parca nu i-am vazut amandoi pizda
- cat pe ce sa plecam pula mea spargem usa
- da-o-n cacat.
(sfarsit de pagina 3)
- da drumul la muzica, e hi-q. sa-mi bag pula zic
-luam alta masina, in pula mea
- zice ca n-are nici net imi bag pula zic
- imi bag pula in ea de manelista
- ii fut una
pula mea, asta n-o fi baut niciodata bere
- pula mea, cine stie ce se mai intampla
(sfarsit de pagina 4)

pentru informarea corecta a domniilor voastre, o pagina nu are mai mult de 30, treijcinci de randuri.
pe langa 'pulamea', mai exista verbul 'zice' a carui recurenta te baga-n fibrilatie.
dupa cum urmeaza:
exemplul 1:
"B. zice că vrea să-i dea muie. Zic, frate, cum să dai muie la o penalitate din asta, las’ că găsim noi o curvă mai normală în măneciu, dacă ţii neapărat. Zice că bine. Intrăm și noi în fast-food."

si inca unul, sa nu credeti ca inventez:

Îi zic că n-are nevoie de gagică, la ce-i trebuiegagică. Zice că știe, dar în cazu’ în care ar vrea una, ce fel degagică ar trebui să-și ia? Dacă dintre astea de le știm noi i se potrivește vreuna. Zic nu știu.

mai exista un cuvant fain: "baba"
doi plozi de vreo cinjpe ani se duce cu autostopu' la munte si da numa' da babe.
sa tot fie vreo zece babe cu care se saluta si povestesc.
si mai ie nijte maneliste, da' aia doar se uita contrariate, dupa spusele autorului, nu zice nimica.
nu ca ar fi fot ceva de zis, bravo manelistelor!

si jur ca tuate se intampla pana la pagina 30.

mai vreti?

- "tu esti eu (...) precreezi cu sperma mea."
- "daca cosmarurile" - caca-fonie, analfabetilor! (acuma cu aia de la hering vorbesc, sau cum le-o zice la editura...)
- "I know,sounds lame, dar ăsta e adevărul." - stii englezejte, zici?

- "cu dinţii sângerânzi"- nu merge, fata! e de os!
- "nebunia ta copilăroasă" - "copilareasca", fata. ii o deosebire. 50 de euro, ca sa ti-o zic.
- "Mă privești adesea cu ochii mari, deschiși, în timp ce dorm." - minune mare. ca te putea privi cu ochii mari, inchisi.


hai sa vedeti alt registru, si cum se trece de la pula mea la cantarea cantarilor, in al doilea capitol:
"Regină, ai apărut de nicăieri, m-ai obligat să mă nasc din nou,transfigurat, mi-ai spălat sufetul și mi l-ai umplut de păcate decare înainte nici nu știam că există. Regină, amantă perversă șipecetluitoare, vii din neguri adânci și ţi-ai găsit adăpost în mine.Sclav, mort, lipsit de substanţă, m-am scurs în ochii tăi și acumtrăiesc prin respiraţia și vocea ta. "


Cristinuta,
io am vrut a te menaja, lumea ii martora ca am declarat de la iceput ca nu am ce vorbi cu tine.
da tu nu, ca batman, batman!
nu stii romanejte, nu stii englezejte, aia de la hering nu stie nici ei.
da va agatati de ce discuta lumea la o terasa, la o cola.

garbea o fost baiat fin, asculta-ncoa.
o scris mijto si cu umor.
nu te-o desfiintat fiindca n-are temeri in ce te priveste.

cum nici io n-am.

#613961 (raspuns la: #613938) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
... - de morgothya la: 23/05/2011 19:46:39
nyx, pisi, sunt flatata peste masura ca ai stat sa citesti paginile de pe net... si ca ti-ai pierdut atata timp sa-mi diseci frazele :)

astept cu multa nerabdare continuarea, vezi ca mai gasesti fragmente.

cum spuneam si prin alte parti populate de troli, nu poate decat sa ma bucure ca niste anonimi injura cartea, in timp ce vreo suta de scriitori si critici, cu multe carti publicate, deci oameni care conteaza, o adora. daca vrei, iti fac o lista. te pupic, pisi simpatic.
#613965 (raspuns la: #613961) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
asta - de modigliani la: 23/05/2011 19:55:49
o fost un mug?
#613968 (raspuns la: #613965) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cristina - de irma la: 23/05/2011 20:02:22
mda. esti in trend, esti in grafic. bun marketing. bila alba pentru editura.

nu inteleg de ce te superi. de ce-ti pasa? poate ca banuiesti vreun sambure de adevar in ceea ce s-a reprosat romanului tau?

sincer iti doresc mult succes.
#613971 (raspuns la: #613965) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 23/05/2011 20:04:33 Modificat la: 23/05/2011 20:07:49
puiu mamii, n-am pierdut timpu ci m-am distrat.
si sigur ca am citit de pe net.
cu bani imi cumpar cola, inghetata si carti bune.

continuarea n-o mai pupi.
is platita pentru astea, de obicei, n-am niciun chef sa-ti tin lectii gratuite de gramatica si stilistica.
daca erai umpic recunoascatoare, poate ma-nduram, mai jtii?

pana la lista, invata limba romana, invata englezeste si mai citeste.
te-as ameninta si eu cu o lista, dar cred ca stii singura ce mai ai de citit.

"injur cartea"?
fauca, io am comentat ce-am vazut.
iar pentru 'anafabeti' am dovezi tiparite.
oi astepta tu injuraturi, dar din pacate nu esti in locul potrivit.


oamenilor de litere care iti "adora" scrierea, prezanta-le falsele mele omagii.
exista in istoria literaturii o seama de scriitori talentati care, moral vorbind, s-au dovedit lamentabili.
de ce m-ar mira ca oameni de-astia exista si azi si ca-si bat joc de scriitorasi scrijelindu-le trei randuri admirative, pe pagina de titlu a minunilor de tecste de debut, cat sa scape naibilor de gura lor!

tie daca-ti zice un tip mijto ca esti frumoasa, cand oglinda te arata grasa si urata, il crezi, ma?
eh...bine faci!

hai, gata!
acuma deja-mi pierd timpul.
cauta de citeste si maine ce ti-am subliniat mai sus.
dincolo de glume, problemele textului is reale si-s vizibile de pe luna.

dar ai verva, esti inca mica si, daca vrei, o sa poti sa scrii cu adevarat.
din pacate drumul pe care l-ai ales e, si imi asum ce spun, de tot rahatul.

te salut.
si-ti doresc, pe bune, succes.


#613972 (raspuns la: #613965) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nyx - de misterra la: 23/05/2011 20:34:37
Doamne, ca nu m-am mai ras asa de bine de pe vremea cand ma uitam la feriti-va de magarus. Te-as plati eu sa continui recenzia, dar nu cred ca am bani destui sa te conving.
#613985 (raspuns la: #613961) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
aha - de morgothya la: 23/05/2011 21:55:22
deci si asta a lui nyx e tot "recenzie" :))))
daca m-as lua la fel de in serios cum te iei tu, nyx, as putea sa-ti demontez punct cu punct tot ce ai scris tu acolo. doar ca eu am umor, asa ca...nu.
dinainte sa comentezi la posturile mele mi-ai parut rizibila, cu disecarile astea... punctate :)
in fine, eu consider ca m-am distrat destul, de aici incolo chiar e pierdere de vreme - specialitatea doamnei nyx.
#613998 (raspuns la: #613985) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cristina - de zaraza la: 23/05/2011 23:05:24
daca m-as lua la fel de in serios cum te iei tu, nyx, as putea sa-ti demontez punct cu punct tot ce ai scris tu acolo. doar ca eu am umor, asa ca...nu.

:))))))

mah, dar esti mica rau de tot. cati ani ai tu, fetita?
#614005 (raspuns la: #613998) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de misterra la: 23/05/2011 23:06:42
Negativa, dar da. De exemplu pe mine m-a convins.
Problema la tine nu este legata neaparat de calitatea textelor, cat mai ales de atitudinea ta. Nu accepti ca pot exista si pareri negatie legate de cartea ta, si incepi la randu-ti sa jignesti. Lumea nu s-a legat de tine cat de textul tau, in schimb tu ai etichetat persoane. Nu iti respecti cititorii. Pentru ca pana la urma si nyx ti-a fost cititor. Si in loc sa inveti ceva din ce ti-a spus, sa o iei ca pe un feedback direct, te-ai pus pe ras si pe dat cu barda in stanga si in dreapta. Nu cu barda, cu ce dau satanistii, ca nu stiu cum se numeste.
PS. Nu stiam ca a avea cojones e o calitate necesara si esentiala in a te face scriitor. Tupeul, mai ales virtual, e o calitate ieftina si usor de interpretat ca obraznicie sau sfidare.
#614006 (raspuns la: #613998) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de misterra la: 23/05/2011 23:08:53
"daca m-as lua la fel de in serios cum te iei tu, nyx, as putea sa-ti demontez punct cu punct tot ce ai scris tu acolo. doar ca eu am umor, asa ca...nu."
Tu ii spui umor, altii i-ar punea spune lene. Sau lipsa de argumente.
#614007 (raspuns la: #613998) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 24/05/2011 15:32:13 Modificat la: 24/05/2011 16:17:32
daca m-as lua la fel de in serios cum te iei tu, nyx, as putea sa-ti demontez punct cu punct tot ce ai scris tu acolo.


auzi fată? tu ai auzit, fată, de grupul Tel Quel? Dar intertextualitate jtii ce îi?
Bakhtin îţi sună? julia kristeva? rifaterre? dar genette? bachelard? ă?

pi vezi, fată?
pi iată di ce nu discut cu tine decât despre cacofonii, fată!
să-ţi zic că una dintre marile scăpări ale cărţuliei tale îi că vocea adolescentului de 15 ani pe care-l vrei tu dark si goth ş mai stiu io ce curu popii, sună ca amza pellea, în nea mărin?
pi da, fată! că acolo-i umorul de limbaj, ăla de-l pui tu acum, aiurea complet, în gura metaliştilor de 15 ani.
ei, poţi găsi ceva mai ... lame, vorba ta?
uite aici, fată, numară şi tu de câte ori rosteşte nea mărin "zic" şi "zice".
crezi că dacă bagi si pula mea e mai nostim, fată? nu ie!


pi să mă mai râd io?
pi la ce fată?
că tu povesteşti amuzată cum ai vărsat bere în maşina blondei care te ducea gratis la munte şi aia n-o văzut, te hlizejti privind o vacă făcând caca pe nijte trepte, îl pui pe popă să descânte animalu şi apoi să fugă oripilat...

fată?
tu ai un personaj principal în roman, da' aşa smekeră ai fost că ai crezut că-i fain să îi pui o literă în loc de nume.
greşât, fată!
toate personajele au litere ca nume, deci şi ăla principalu, pe care ete cum îl bagi în gloată când îţi doreai să-l individualizezi.
remember, fată? "cea mai minunată fiinţă", fată...??? îi aşa de diferit, aşa de goth, fată, că seamană cu toţi ceilalţi.
lipsa numelui, fată, îi pretext. trebe să spuie ceva. că personajele ie un om ca oricare altul, ca ie un apendice al altuia, un auxiliar... capisci?
tu l-ai făcut pe iubermenşul tău (Übermensch, ete vezi ca jtiu?) una cu ceilalţi.
sau îl pui în două bărci.
în literatură, fată, a numi îi act creator, fată. dominator, chiar. începând cu simbolistica folosirii numelui lui dumnezeu, fată!
Tu de ce crezi fată că adam a fost pus să dea nume animalelor? ca să i se dea, fată, putere asupra lor!
şi de ce crezi tu fată căcrede egiptenii că numele reprezintă dimensiunea esenţială a individului?
şi de ce crezi că ... dar tu nu ştii nica de simbolistica numelui şi io iar mă plictisesc, deşi merită să te văz iardinnou scrâjnind că nu-ţi pasă de projti şi căcartea ta îi mirifică şică horia gârbea îi frustrat, fată!

fată să nu ne mai faci projti, că noi vorbim acia de carte, fată, nu lovim în oole la jucător fată, nu dăm supt centură.
dacă mai vorbeşti dracului urât, fată, o să-ţi scriu cum se foloseşte dermatografu, fată. adică nu-n exces, fată.#614025 (raspuns la: #613998) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
morgothya - de Knulp_2 la: 24/05/2011 22:33:30
:))))
mai incet cu pretentiile intelectuale. E caraghios sa te lauzi ca stii cum sa scrii corect numele celor mai accesibili pseudo-filosofi din manual.

La fel si cu pretentiile in ceea ce priveste literatura. Multi(chiar multi) dintre cafegii au mai multe carti (bune) in bagaj decat tine si chiar stiu cu ce se mananca alde artele si literele.

Pozitia pe care ti-ai asumat-o aici te pune pe tine intr-o situatie nefavorabila.
#614059 (raspuns la: #613938) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
morgothya - de Bucu la: 25/05/2011 21:19:21
vezi ca nu stii sa scrii nietzsche si nici kierkegaard; credeam ca exagereaza unii cand spun care-i nivelul pe aici, m-am lamurit intre timp.


poate n-ai observat,
astia care scriu corect numele îs de-obicei aia care habar n-au ce-au scris respectivii, e singurul lor punct de sprijin într-o discutie despre. care punct dispare si el dupa a doua postare, din lipsa de...consistenta.plec s-o ard cu folos prin alte parti, v-am salutat


hai, pa, arde-o cu folos prin alte Cartzi.
#614129 (raspuns la: #613938) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
deh - de morgothya la: 29/05/2011 21:07:36
nyxulache trist, spor in continuare la scrierea elucubratiilor tale interminabile si inutile. timp ai, (exagerat de) analitica esti, daca ai mai avea si altceva poate ca ai scrie si tu carti misto, in loc sa le diseci pe ale altora:)

evident ca i-am citit pe o parte din cei numiti de tine mai sus. da' oare tu ai citit hai sa zicem quine, putnam, rorty sau hai sa fiu fata buna si sa nu te complexez prea rau, ceva mai accesibil... hegel? vezi? nu-i suficient sa cunosti 2-3 lesinati cu o teorie literara ca sa poti afirma ca ai cultura, cum pari sa te lauzi tu. daca mi-as pune mintea la polemizat cu tine, te pot face franjurele cu o singura gheruta :D

asta fu nix... dar altii sunt si mai si :)) de ex. proletaru. un individ care scrie 'cand intrii" si spune ca asculta "trash" (adica gunoi, english) decreteaza ca eu n-am talent. evident, ma bucur. era grav sa-i placa.

altul - sau tot el - spune ca astia de la herg benet n-avem cititori. ce-o fi chiar atat de greu de priceput dintr-o propozitie simpluta ca "mi s-a terminat tirajul in 2 luni, editia a 2-a in pregatire" ? well, cine stie...

bucu, da, fix prin alte cartzi am s-o fac. deocamdata savurez succesul primei mele carti si ma distrez citind comentariile invidiosilor :P

nyx & restul: voi ne considerati pe noi aroganti si ingamfati. ok. si noi la fel pe voi. dintre noi si voi insa, cine ar avea mai multe motive sa fie cu nasul pe sus? noi avem carti tari, apreciate, vandute, laudate, reeditate, pe val. voi - cateva posturi si comentarii pe un site.

principala mateahna a anonimilor este ca daca stai o data la o suetica cu ei, sfarsesc prin a ti se crede egali. si cu asta inchei discutiile pe aici for good, cum ar veni, cum s-ar zice, respecte si au revoir! :)
#614263 (raspuns la: #614129) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
morgothya - de Knulp_2 la: 29/05/2011 21:46:27
Deci ai facut facultatea de filosofie, bravo, esti geniala, alaturi de alte cateva mii de studenti. Ai auzit de (sau chiar ai citit) Rorty si pe Quine sau mai stiu eu pe cine. Bravo inca o data. Ar fi fost chiar o problema daca nu ai fi citit filosofi. Dar asta nu inseamna ca ai si motive sa te simti superioara. Pentru ca nu esti. Faptul ca ai terminat si tu o facultate nu e niciun motiv de mare mandrie. Poate ti-au spus prietenii ca esti. Poate ca ai fost, comparandu-te cu colegii tai. Poate te folosesti de "superioritatea" asta ca sa iti acoperi sentimentele de inferioritate. Nu are importanta. Faptul ca ai terminat si tu o facultate nu e niciun motiv de mare mandrie.

Noi aici vorbeam de cartea ta. Pentru ca e literatura, nu filosofie. Nimeni nu te contrazicea daca ai fi scris un articol despre sfarsitul filosofiei analitice sau mai stiu eu ce. Dar putem sa iti criticam literatura. Si de asta trebuie sa iti si asumi criticile. Nu neaparat sa le accepti. Dar sa le respecti, pentru ca nimeni nu te critica din invidie. E o copilarie sa crezi asta.

Ar trebui sa te lauzi ca ai citit literatura, nu filosofie. Pentru ca la capitolul asta imi pare ca ai probleme.
#614265 (raspuns la: #614263) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
gothya mor - de proletaru la: 29/05/2011 22:23:46
rar am avut ocazia sa citesc atata profunzime. imi doresc tare mult ca intr-o zi sa se scrie si despre mine atat de laudativ. te rog sa-mi trimiti mesaj privat, unde pot cumpara cartea si eventual unde ma pot intalni cu asemenea oameni noi.
#614274 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cartea - de morgothya la: 03/06/2011 16:07:44
Knulp_2: sunt foarte multe neconcordante cu realitatea in comment-urile tale :)
pe scurt:
1. "Noi aici vorbeam de cartea ta. Pentru ca e literatura, nu filosofie."
- e si una, si alta (poti afla de altfel chestia asta doar citind cateva recenzii de pe net)
- a, si vorbeam despre CARTEA mea? am dubii. parca nyx vorbea despre dermatograful meu folosit (cica) in exces...
2. "Deci ai facut facultatea de filosofie, bravo, esti geniala, alaturi de alte cateva mii de studenti"
- nu am facut doar facultatea
3. "Si de asta trebuie sa iti si asumi criticile."
- comentariile de pe aici NU SUNT CRITICI; criticile se fac in cunostinta de cauza - citind cartea si cunoscandu-i background-ul; si, evident, fiind familiar cu genul de literatura in care se incadreaza
4. "Pentru ca la capitolul asta imi pare ca ai probleme."
- mie si celor care au citit cartea nu ni se pare :)
5. "romantism lesinat"
- asta e de-a dreptul mortala; oare de ce toti cei care o citesc spun ca e chiar opusul? :D oare de ce-o fi numit "roman antiromantic", "cinic", etc?
6. "in romania nu-i mare lucru sa publici o carte"
- evident; doar ca eu nu am publicat ORICE FEL de carte, cum iarasi te poti convinge facand ceva cercetari. am publicat o carte ce a fost nominalizata la Cartea Anului 2010, o carte inclusa la cele mai bune debuturi ale anului in clasamente cu traditie, o carte despre care se va vorbi din ce in ce mai mult si pe care, odata cu ed. 2 care pregateste surprize de proportii, foarte putini vor mai avea curajul sa o injure la modul ultrasuperficial si fara rost :)
7. "textul lui Agopian e neutru pt ca nu vrea sa se asocieze cu cartea"
- inseamna ca nu citesti editorialele dansului si nu-i cunosti stilul; pacat, sunt chiar bune
8. "lumea spune ca nu-i o capodopera"
- lumea?! 2 useri si jumatate? :) gasesti sute (...ca sa fiu modesta) de pareri (cele mai multe mai avizate, de la oameni foarte familiarizati cu mediul literar - da, stiu ca nu suna frumos, dar asta e adevarul) sustinand fix contrariul
9. "e prea comerciala"
- poate ca PARE comerciala; comerciala in sine nu are cum fi, atata timp cat nici macar nu am scris-o cu intentia de a o publica, pana aproape de final; atata timp cat nu m-a interesat cine o va citi si ce asteptari va avea cel care o va citi
10. "foloseste ironia, chiar daca e mai greu"
- asta fac restul de 28 de capitole din carte
...mai sunt si alte chestii complet neadevarate (ma refer strict la ceea ce afirmi ca fiind "facts", nu la parerile tale, care sunt si raman ale tale si cu care eu n-am treaba) dar nu mai stau acu sa le vanez pe aici
- pe de alta parte, ai si tu dreptate: nu stiu de ce pierd eu timpul laudandu-mi cartea, cand asta o vor face de acum incolo (luni si ani) cei care o vor citi. daca era o carte mediocra, da, poate avea mai mult sens :)
#614766 (raspuns la: #614274) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
aaa, uite, - de Intruder la: 03/06/2011 17:11:22
de data asta te-ai luat in serios si ai incercat sa "demolezi"! mbon...vezi ca nu doare?
nu, ca umor tot ai...
#614770 (raspuns la: #614766) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mai cristina - de zaraza la: 03/06/2011 23:55:30 Modificat la: 04/06/2011 00:02:24
fa-ti un serviciu si abtine-te sa-ti aperi cartea in felul asta. inteleg ca-i copilul tau si doare cand ti-l critica lumea, dar reactionand astfel nu-ti faci copilul nici mai frumos, nici mai destept.

cartea ta a iesit pe piata, tu ai spus in ea ce ai avut de spus. acum e randul criticii sa-si spuna parerea (nu ca noi am fi cine stie ce critica autorizata) si un autor destept nu reactioneaza visceral la critici. fiecare raspuns agresiv pe care-l dai aici sau aiurea pe net iti submineaza pozitia si te pune in cea mai vulnerabila postura, aceea de autor nesigur pe opera lui. in plus, tu esti aici cu nume, prenume si opera, noi suntem niste nick-uri. daca poti, invata ceva din ce spunem, dar nu te expune prea tare.

apele se vor alege si timpul va decide, nimeni n-a scapat de timp.

#614842 (raspuns la: #614766) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de irma la: 04/06/2011 06:41:18
+1
#614847 (raspuns la: #614842) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* - de morgothya la: 04/06/2011 12:31:20
zaraza, chiar nu apar nimic :)
vezi tu ca m-am legat undeva de judecatile lui de valoare?
i-am aratat doar ca detine informatii eronate despre carte
tot ce am spus e perfect verificabil :)
#614852 (raspuns la: #614847) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cristina - de zaraza la: 04/06/2011 22:24:18
e vorba de atitudine. nici macar nu prea conteaza "ce" scrii in ele, tonul e totul :)

anyway, treaba ta.
#614857 (raspuns la: #614852) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...