Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Nicolae Manolescu, oleacă de demagogie


de alexandru petria la: 03/07/2011 07:51:36
voteaza:
Înainte de 1989, pentru mine, Nicolae Manolescu se confunda cu ideea de literatură română contemporană. I-am citit săptămânal cu nesaţ cronicile din „România literară”. Şi cărţile. Nu toate, ca să nu mint. Pe unele nu le-am găsit, deoarece se vindeau pe sub mână în librării. Îmi plăcea cum îi promova pe autorii tineri, cum lupta cu cenzura, cum îi apăra împotriva derbedeilor de la sinistra „Săptămâna”, condusă de Eugen Barbu. Avea şarm, nu încerca să-şi menţină scrâşnit autoritatea, nu avea morga celui care le ştie pe toate şi puţin în plus.
Când a candidat la funcţia de preşedinte al României, în anii ‘90, l-am votat. Credeam că o asemenea personalitate ar cinsti România, după modelul Havel.
Nu ştiu însă ce s-a întâmplat cu Manolescu în ultimii ani. Parcă nu mai este acelaşi. Scandalul în desfăşurare din Uniunea Scriitorilor m-a făcut să mă întreb dacă Manolescu pe care l-am preţuit mai trăieşte, dacă nu cumva a murit, fiind înlocuit de o altă persoană care îi poartă numele.
În aceste zile, am citit în „Adevărul” un articol care m-a lăsat fără grai. Semnat de Nicolae Manolescu, „Despre cenzură”. Criticul spune în el, referindu-se la starea presei actuale: „Libertatea de expresie nu mai este îngrădită ideologic. Putem numi cenzura actuală cenzură de piaţă. Cumpăr numai ce pot să vând şi care nu e contrar afacerilor mele. Lipsa de scrupule e chiar mai mare astăzi decât ieri, când existau criterii, fie şi confuze. De aceea, e îndreptăţit protestul unor jurnalişti, care nu vor să se lase cumpăraţi de patroni sau de putere”. Ce e anormal aici? Nimic. Poziţia este corectă, dar demagogică, în situaţia în care poetul Adrian Suciu este pe punctul de-a fi exclus din Uniunea Scriitorilor, pentru că a publicat un pamflet ca un cui înfipt în păpuşa gonflabilă a orgoliului lui Nicolae Manolescu. Cu ce diferă în esenţă protestul lui Suciu de cel al unor ziarişti? Să condamni cenzura la alţii şi s-o tolerezi în instituţia pe care o conduci e o performanţă de care nu-l imaginam capabil pe importantul critic literar.
„Cumpăr numai ce pot să vând şi care nu e contrar afacerilor mele.”- câtă dreptate are Nicolae Manolescu, preşedintele unei instituţii unde libertatea de exprimare s-a transformat în delict!
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (16):


adrian - de munteanu rodica la: 03/07/2011 13:52:46
sa nu îndrăzneşti a ma bloca, pentru ca am învatat de la tine cum sa "pătrund pe toate caile ,cum să picur ca aia chinezeasca pînă toc minţile.
mai sunt si foarte veche aici, deci ştiu o groaza de tertipuri pentru a vedea ce zici.bineinteles sa pot si spune ce doresc atunci cind vreau:))
deci,pe cai.
te întreb (te-am mai intrebat eu cite ceva, dar faci parte din grupa mare,care,raspunde doar cînd îi convine)
te intreb deci ce are a face un discurs tinut de catre Manolescu la un liceu(Sf.Sava) în faţa elevilor, cu PROBABILA
excludere a lui Adian Suciu.Ce ARGUMENTt aduci atunci cînd susţii acest lucru,gresesc nu sustii,împrăstii cu zel, pe o groaza de publicatii(eu m-am plictisit numarind fo zece)acelasi articol pus ici şa pe Cafine.In urma cu ceva timp te legai de Plesu criticind asa zisa rea atitudine fata de Doina Cornea.Si cum ai facut-o ?Scormonind
biografia acestuia de partca restul cititorilor sunt timpiti si nu au avut timp sa vada si sa discearnă.Mai înainte scormoneai dupa cei care au fost (unii)obligati sa colaboreze cu securitatea.De fapt mare noroc ai avut ca în perioada aceea ai fost foarte tinăr căci altfeliu, eu nu aş garanta deloc pe credibilitatea ta.Ai un stil aparte sa ocoleşti anume lucruri si sa bombardezi la nesfîrşit cu aceiasi "ştire" Ce-ar fi neică sa faceti ceva pentru prezent si viitor lasînd deoparte trecutul altora.Oricum
este mult prea tirziu pentru "adevăruri absolute"ale fiecaruia.E obositor sa vezi doar dispute (repet neargumentate)
Daca esti contrariat de ce zic io acuma ,ofuscat sau alte ălea, zic zo (vorbesc ardeleneste sa vezi ca sunt de-a ta)cere-mi numele,adresa şi toate alea sa ma poti verifica:))la membrii nu ca nu am fost desi eram clonţoasa.am avut noroc.
#616533 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
rodica - de donquijote la: 03/07/2011 13:56:40 Modificat la: 03/07/2011 14:02:06
pe cat pariem ca si asta a facut scoala de popi sau stefan gheorghiu?
ori are popi sau activisti de partid printre stramosii mai apropiati...
#616534 (raspuns la: #616533) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
don - de munteanu rodica la: 03/07/2011 14:02:50
la ce sa mai pariem caci sigur cistigam:))
#616535 (raspuns la: #616534) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
si oleaca de bizoniada..da libera - de monte_oro la: 03/07/2011 14:10:44 Modificat la: 03/07/2011 14:15:56
Nu-mi place nici mie Manolescu de acum... ambasadorul fantoma de la UNESCO... criticul deja suficient... dar cine n-ar fi in postura lui, oare?... si cel care-si pune cenusa in cap ca nu l-a "recunoscut" pe Nichita ca poet...din semnele inceputului...dar nici nu pot sa-i pun in carca impulsurile de activisti de partid de vor sa faca... anticipand... pe placul Sefului... amenintandu-l pe Suciu cu excluderea din filiala... Desi inteleg ca s-a reinscris la Bucuresti deja, deci daca era "ordin de zi pe unitate"... n-ar fi avut cum.

Cu libertatea... e discutabil... cata vreme si tu si altii... trageti din toate pozitiile in cine nu va place... si nu va aresteaza nimeni pentru asta... So, e lejer absurd sa spuneti ca n-ar fi libertate. Aia ideala oricum nu exista nicari. Mai ales ca, de nu ma insel, si tu si alti amici de-ai tai sunteti membri prin Uniunea aia. Si nu vad crucificari zilnice in piata publica suferite de antimanolescieni. Sigur, is si alte metode ...mai subtile..de a va fractura actiunile.. dar cred ca si voi va scoateti parleala..pe plan local, cel putin...;)

Ca de obicei, literatii imbatranesc neintelepti... orgoliosi... si isi exhiba umorile pana-n tintirim. Nu-mi fac iluzii ca te obo sa raspunzi, ca deja nu asta a treaba ta p-aci... am senzatia...
#616537 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
petreeeeeeeeeeeeee - de proletaru la: 03/07/2011 21:02:15
creca ai o problema cu atitudinea. te-ai infipt aici ca rama-n piatra si blochezi pe oricine comenteaza critic.
nu uita ca esti proaspat aici si ca aceste lucruri ti se vor intoarce cand nici nu te astepti (e din experienta).
daca nu ai chef sa comentam, fa-ti frate blog, site sau pune bennere in parc pentru ca aici e chiar un spatiu liber, nu club de aplaudaci.
asta-i atitudine de drosofila, nu de om deschis la conserva!
#616577 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
No, scuze-mi cer - de munteanu rodica la: 04/07/2011 06:12:16
Alexandru nu Adrian.
#616585 (raspuns la: #616533) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* - de morgothya la: 04/07/2011 13:04:02
proletaru: mai mai, da ce ne mai ofticam atunci cand nu primim raspuns la bagarile noastre in seama complet inutile si deplasate :))... ca sa folosesc niste eufemisme. si de ce ti-ar raspunde alexandru petria (nu tie personal, sper ca te prinzi ca vorbesc la modul generic)? ai ceva interesant de zis, esti cumva pe subiect? nu, pai vezi, troluim si noi poate gasim pe cineva caruia sa-i placa de noi, macar pe net... oamenii inteligenti refuza sa participe la procesul de umplere a timpului tau liber, care se pare ca iti cam sta in coaste, doar asa din politete, daca n-au nimic de castigat din asta. fascinant - dupa ce unu o da de fiecare data cu bata-n balta, mai si tipa din toti rarunchii ca nu i se cere opinia in discutii serioase.
da tot ii bine, mi-ai adus aminte ca de o saptamana voiam sa scriu ceva pe blog, related. daca ai fi fost un personaj mai interesant, poate chiar te-ai fi ales cu o dedicatie. da nu-i cazul.
#616598 (raspuns la: #616577) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Baby Mititelu la: 04/07/2011 13:15:42
Nu-i intelegem niciodata pe oameni foarte profund iar Nicolae Manolescu e om...
#616600 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
fasssssssssssssss - de proletaru la: 04/07/2011 13:20:33
"mai mai, da ce ne mai ofticam atunci cand nu primim raspuns la bagarile noastre in seama" - ti se pare ca am pus vreo intrebare?

"si de ce ti-ar raspunde alexandru petria"- esti secretara lui?

"nu, pai vezi, troluim si noi poate gasim pe cineva caruia sa-i placa de noi, macar pe net..." - daca-i vorba de drosofilele autolaudative de la editura care va promoveaza, da, ai dreptate.

"oamenii inteligenti refuza sa participe la procesul de umplere a timpului tau liber" - adica voi = inteligenti. din cate vezi nu-s prieten cu nici unul din voi. pana la inteligenta mai aveti cale.

"daca ai fi fost un personaj mai interesant, poate chiar te-ai fi ales cu o dedicatie" - lasa, copile, nu te osteni, e mai bine fara.
#616602 (raspuns la: #616598) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de RSI la: 04/07/2011 13:27:52 Modificat la: 04/07/2011 13:28:23
"Nu-i intelegem niciodata pe oameni foarte profund iar Nicolae Manolescu e om..."
E scris adanc... Ca de, si Caragiale era om... ;))
#616607 (raspuns la: #616600) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Baby Mititelu la: 04/07/2011 13:34:08
Si tu esti om, RSI, nu scapi nici tu...nu te preocupa de adanciri si adancimi...Fiinta umana e atat de complexa incat avem doar intrebari, raspunsuri niciodata...ma refer la raspunsuri adevarate...nu la cuvinte...commenturi...
#616610 (raspuns la: #616607) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mai RSI,... - de Baby Mititelu la: 04/07/2011 13:35:27
Imi amintesc ca ziceai ca ma ignori.Te-ai razgandit? Pai de ce?
#616611 (raspuns la: #616610) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
morgo - de Baby Mititelu la: 04/07/2011 13:38:11
Asa e prol! E degraba ofticos, in rest e baiat bun...baiat mult spus...copil bun, hai! :)
#616613 (raspuns la: #616598) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de proletaru la: 04/07/2011 13:47:23
alta care se trezeste vorbind!
#616619 (raspuns la: #616613) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baby, baby - de RSI la: 04/07/2011 14:47:04
"Imi amintesc ca ziceai ca ma ignori.Te-ai razgandit? Pai de ce?"
Scuze, era prea savuros, nu m-am putut abtine ;))
"Si tu esti om, RSI,"
Asa-i, aici suntem de acord!
"nu scapi nici tu"
de cine sau de ce sa scap?
"Fiinta umana e atat de complexa incat avem doar intrebari, raspunsuri niciodata...ma refer la raspunsuri adevarate"
Speak for yourself, unii mai gasesc raspunsuri. Si atentie la plagiat, numarul de puncte incepe sa-l intreaca pe al lui monte ! :P
#616634 (raspuns la: #616610) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de Baby Mititelu la: 04/07/2011 18:26:26
Nu scapi de imperfectiune, dubii, relativ. Unii mai gasesc raspunsuri, da. Dar la care, cate intrebari? La cat fac doi plus doi raspunde toata lumea...
#616649 (raspuns la: #616634) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: