Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Bula CHF care a cuprins Romania


de tbavul la: 21/07/2011 12:29:10
rezumat: Creditele in CHF
voteaza:
Am citit zilele trecute pe Hotnews un articol cu titlul: Radiografia unei “bule”care a cuprins Romania: imprumuturile in franci elvetieni care incepe cu urmatoarele : “Despre cum a inceput nebunia imprumuturilor in franci, cine a intretinut-o si cum s-a stins, lasand in urma rate neachitate si clienti intrati in insolventa, cititi mai jos..”

Este un articol interesant al lui Dan Popa pe care vi-l recomand sa-l cititi pentru ca prezinta succint si bine studiat istoria creditarii in CHF din Romania. Cercetarea facuta a fost foarte documentata si prezentata academic, fara nicio apreciere jurnalistica. Cu o singura exceptie insa – titlul pe care vi l-am citat anterior.

Recunosc insa ca tocmai acest titlu m-a atras. Toata presa si blogosfera vorbesc de situatia grea a celor ce s-au imprumutat in franci elvetieni, in aceste zile cand cursul CHF/RON este la maxime istorice. Dar este si adevarat? Hmm, aud deja intrebarile voastre: “nu gandesti limpede? Acum cand cursul e la maxim? Acum cand dobanda a crescut?”. Dar credeti-ma, nu mi-am pierdut (inca) facultatile mentale. Sper ca cele ce urmeaza va vor deschide ochii asupra frumusetii artificiilor economice. Fir-ar ele sa fie de inginerii financiare!

Teorie (scurta)

Cum decidem daca un credit intr-o moneda este mai mult sau mai putin ieftin? Este corect sa luam o poza, o imagine statica la data de astazi, si sa o generalizam?

Un credit ipotecar se acorda pe o perioada de 20 de ani, nu pentru o zi. In 20 de ani situatia se poate schimba radical. Nu e nevoie decat sa privim la situatia News of the World – aparut prima oara in 1843 doar ca sa dispara intr-o singura zi. Ironic este ca disparitia lui trebuia sa ajute la realizarea unei achizitii, achizitie care a fost oprita oricum peste nici o saptamana. Si atunci, revenind la creditul nostru, cum sa procedam? Simplu, luand in considerare toate platile lunare pe care le vom efectua in cei 20 de ani si tragand linie la sfarsit. Doar asa vom putea spune care credit a fost mai bun, adica mai ieftin pentru client.

Practica (nu ne omoara, doar ne intareste)

Intrebarea cheie la care toti vrem raspunsul: Ce e mai bun, creditul in EUR sau cel in CHF?

Ca sa putem raspunde apelam la articolul pe care vi l-am recomandat anterior. Aflam astfel ca OTP a intrat prima pe piata cu credite in CHF in noiembrie 2005 si cateva luni mai tarziu lanseaza o promotie – “care are, intre 2 aprilie si 30 iunie 2006, o dobanda de doar 4,99%.”.

Ca sa putem raspunde la intrebare ne vom pune in situatia unui client care in 30 iunie 2006 doreste un credit de 100.000 EUR, ca sa fie suma rotunda. Luam si 2 banci, OTP si BCR.

Datele “problemei”

OTP Bank ii ofera un credit in CHF, dobanda fixa 4.99% pe primii 2 ani, apoi dobanda variabila LIBOR+5.5pp.
BCR ii ofera un credit in EUR, dobanda fixa 8% pe primii 2 ani, apoi dobanda variabila EURIBOR+6pp.
Dupa cei 2 ani dobanzile se modifica semestrial.
Clientul nostru va plati lunar rata la banca in ultima zi a lunii si are salariul in lei.
Creditul este pe 20 de ani.

Astazi, in iulie 2011, la 5 ani si 3 saptamani de la achizitia casei visate, clientul nostru ia creionul si se apuca sa raspunda la intrebarea din titlu, respectiv : Care credit ar fi fost mai bine sa-l achizitioneze.

Mod de rezolvare:

Pentru fiecare din cele 60 de rate platite, vom calcula rata lunara de plata. Gasim apoi cursul BNR de plata din ultima zi lucratoare a lunii. Inmultim aceste 2 valori si avem suma in lei pe care clientul nostru trebuie sa o opresca din salariu in fiecare luna. Avem astfel 60 de plati pentru creditul in euro si 60 de plati pentru creditul in CHF. Facem diferenta intre ele si vedem care credit este mai bun.

Care credeti ca este rezultatul?Raspuns asteptat

Majoritatea, influentata probabil de stirile recente, va spune ca datele vor arata fara nici o indoiala ca EURO a fost mai bun. Iar cei care au luat credit intr-o moneda exotica merita acum sa plateasca pentru ignoranta/prostia lor.

Raspunsul

Un grafic face cat 1.000 de cuvinte. Vedeti aici situatia diferentelor intre cele 60 de plati lunare, intre CHF si EUR. Pozitiv inseamna ca cei cu CHF au platit mai mult decat cei cu EUR, negativ inseamna ca, dimpotriva, cei cu CHF au economisit bani fata de EUR.

Da, ati vazut bine. Din cele 60 de plati efectuate nu mai putin de 47 au un avantaj pentru CHF. Doar in 13 cazuri (ultimele 13 luni) s-a platit mai mult.

Concluzii

Cea mai importanta, pe care imi doresc sa o retineti toata viata, este ca memoria umana opereaza pe orizonturi scurte. Ce se intampla acum are o importanta subiectiva mai mare decat ce s-a intamplat in trecut. Nu conteaza ca 47 de rate au fost mai mici in CHF fata de EUR, importante sunt aceste 13 rate mai mari, pentru ca sunt ultimele 13 rate de plata. Poate in cazul cu creditul nu vi se pare atat de important, dar incepeti sa investiti pe bursa si o sa vedeti imediat cata dreptate se acunde in acest enunt.
Un credit este mai ieftin sau scump decat altul in mod relativ, in functie de luna la care te duci la banca sa-l platesti. Doar dupa ce s-a scurs o perioada (5 ani in cazul nostru) poti sa spui care a fost mai bun in perioada respectiva. Doar dupa ce a fost achitat integral poti face analiza pe intreaga lui durata.
Clientii cu credite in CHF au avut 4 ani de economii fata de vecinii lor care s-au imprumutat in EUR. Daca aceste economii le-au folosit la consum sau le-au pastrat ca sa aiba un tampon pentru zile mai grele aceasta nu putem sti.
Un client cu credit in franci care punea la ciorap in fiecare luna diferenta fata de cat platea vecinul lui cu credit in euro inca mai are astazi la pusculita 22.379,77 RON. Un tampon destul de mare. Maximul strans a fost de 25.573,17 RON.
Un titlu bun face lumea sa citeasca articolul, sa comenteze, sa ia creionul si sa faca calcule peste calcule.

Articolul in intregime poate fi accesat aici:
http://privatebanker.ro/archives/1096
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...