Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

INFERNUL ROSU


de florin badican la: 01/08/2011 21:20:08
rezumat: VOL-I DRAGOSTE SI RAZBOI
taguri: ARGAT La CONAC fragment 05 Salonul 
voteaza:
ARGAT LA CONAC, fragment 05

Încheindu-şi misiunea, domnişoara Aneta Vlăsceanu pleacă într-o grabă cel puţin suspectă de la conacul boierului Marghiloman; Înţelegând că soarta îi fusese pecetluită de boierii care o socoteau doar un obiect de tranzacţie, frumoasa domnişoară încerca să se împace c-un asemenea viitor; Că nimeni n-o întrebase nimic, că nimeni nu ţinuse seamă de sentimentele sale, erau chestiuni care n-o mai mirau aproape de loc; Deşi n-o cunoscuse, ştia că în urmă cu douăzeci de ani, şi mama ei fusese obiect de plăcere pentru boierul care cu vremea preluase frâiele conaclui din Vlaşca; Boierii vroiau să scape de ea, ca de un martor incomod? Câtă vreme acelaşi boier îi încredinţase unele afaceri cu cereale, despre care în treacăt fie spus aduceau şi un mare venit, aşa ceva nu era posibil; Gânduri fel de fel măreau zbuciumul domnişoarei care pe drumul de întoarcere era tot mai cătrănită; Oare, se întreba şi nu fără motiv fiica boierului Vlăsceanu junior, şi bădiţa Vasile se gândeşte la mine? Departe de asemenea gânduri frumoase, argatul Badea Vasile mai dădu câteva dispoziţii slujitorilor de la pătule, după care raportând conaşului oarece treburi importante şi care l-ar obliga să plece cât mai urgent de la conac, amorezatul îşi cată de drum spre casa învăţătorului Predoiu; Se opreşte în poarta apărată cu multă străjnicie de câinele credincios şi sub privirea pe care mirată Rădina lu Marin o aruncă peste gardul de ulucă putredă, a început să strige; Ieşind din casă, fata învăţătorului vine la poartă, explicându-i că de-acum totul s-a terminat; Neluând în seamă refuzul domnişoarei Anica Predoiu şi profitând ca un mojic incurabil de lipsa domnului învăţător, argatul care de-acum părea mai înfierbântat decât un armăsar în călduri, dă năvală în tinda cufundată în beznă şi încercând să se ridice la verticala ţărănească, se loveşte cu capu de corlata suspendată.
-În ce dracu m-am lovit, întreabă furios argatul rătăcit de turma ţărănească? Ia vin-o fă încoace, ordonă ţăranul care înfierbântat o ia în braţe şi cum pofta era mult prea mare o sărută cu patos.
Dezbrăcaţi de cârpe şi mentalităţi naţionale, tinerii se iubesc cu patimă, după care epuizaţi cad pradă speranţelor deşarte; Afară se înoptase; Anica Predoiu coboară din pat şi ruşinată îmbracă la repezeală cămaşa care-i ajungea până la glezne; Un timp, fata învăţătorului Predoiu se foieşte prin cameră, încercând să dea răgaz argatului care abia trăgându-şi răsuflarea se gândeşte la lucruri nu tocmai curate.
-Mă Vasile, o întrebat femeia care din motive lesne de înţeles părea hotărâtă să clarifice într-un fel situaţia în care se bălăcea fără speranţe, nu crezi c-ar fi bine să nu ne mai ascundem după deget?
-Ce dracu vrei să spui Anică? Doar nu cu deştu facem treabă.
-Mă Vasile, răspunde poate la fel de hotărâtă Anica Predoiu, vreau doar să ştii că nu peste multă vreme vom avea un copilaş frumos.
-Fă muere, tu chiar nebunişi dabinelea, întreabă furios argatul?
-Nu mă Vasile, dar voi naşte un copil chiar dacă nu-l mai vrei.
-Fă muere proastă şi nesocotită, raportă în jargonul clasei din care cu mândrie sergentul Badea făcea parte, vreau pă dracu să te ia.
-Ascultă argat Badea Vasile, contrează dezamăgită fata învăţătorului, pe proasta de care vorbeşti cu răutate o chiamă Anica.
-Fă muere năroadă, întreabă argatul în timp ce grăbit îşi trăgea iţarii, învăţătorul ştie că eşti borţoasă şi ce părere are dă copilu tău tâmpit?
-Cum să nu ştie argat Badea? Eu doar în tata mă mai încred.
-Da fă muere nebună ce eşti, dar în mine n-ai pic dă încredere?
-Şi ce încredere să am în tine argat Badea? Tu crezi că eu n-am aflat? Ştiu mă Vasile; Ştiu că tu vrei să te însori c-o fată de la vale.
Om simplu şi fără caracter, argatul Badea Vasile se îndepărtează de femeia care îl privea dezamăgită, doar pentru a rămâne suspendat în spaţiul dintre pat şi fereastra care da spre curte; Zbătându-se în ştreangul neputinţei, argatul nu ştia ce să mai spună şi nici ce să mai facă; Norocos ca întotdeauna, ia sărit în ajutor fata învăţătorului Predoiu; Printre lacrimi şi suspine, Anica la îndemnat cu aceeaşi dumnezeiască bunătate:
-Mergi cu Dumnezeu Bade şi nu-ţi face prea multe griji pentru mine şi pentru copilul pe care-l voi naşte într-o zi de primăvară.
Nu se ştie dacă argatul Badea Vasile plecase cu Dumnezeu sau cu cine ştie care demon, dar aşa cum de regulă se întâmplă, lumea începe să vorbească despre căsătoria cu Aneta din Vlaşca; Rămasă doar cu amintirea clipelor frumoase, fata învăţătorului Predoiu cade pradă deznădejdii, dar pentru a scăpa de pruncul care creştea văzând cu ochii, nu recurge la metode băbeşti; Respectând porunca Domnului, Anica naşte o fetiţă tare frumoasă; Nevinovată, bebeluşa cu părul numai cârlionţi, privea lumea cu nişte ochişori mai albaştri decât cerul de primăvară timpurie; Cum tată care s-o recunoască n-avea, bunicul o înregistrează în catastiful de la primărie, sub numele de Ioana Predoiu; Mândru şi împăcat doar cu voinţa Dumnezeului a toate ziditor, învăţătorul va declara după numai câteva ţoiuri băute în cârciuma ovreului Fichman: Ia nu mai bârfiţi mă oameni buni şi cumsecade; Voi încă nu-i ştiţi destinul, dar fetiţa care în viitor va lupta pentru sfânta libertate, mă bucură şi-mi dă un rost nesperat şi încurajator; Eu ştiu că în curând voi fi doar oale şi ulcele, dar istoria va confima adevărul la care astăzi numai bunul Dumnezeu mă face părtaş.


Liniştea dumnezeiască se aşterne peste satul Domneasca şi fapt mai mult decât îmbucurător, tihna cuprinde România care în perioada interbelică s-a dezvoltat mai mult ca niciodată; Din nefericire pentu românii care în bimilenara istorie s-au bucurat de prea multe necazuri, răgazul nu a durat prea mult; Norii purtători de furtună şi-au făcut apariţia pe cerul bătrânului continent, aducând nelinişte şi spaimă în sufletele românilor; De-acum începea o nouă eră glaciară; Era calvarul aducător de moarte, de prăpăd şi suferinţă; Dezastrul care până la sfârşit de veac, a fost continuat şi amplificat la cote alarmante de comuniştii români, s-a numit Infernul Roşu şi sub acest nume diabolic va fi cunoscut de toţi urmaşii luptătorilor pentru cruce, rege şi pământ strămoşesc.

F I N - ARGAT LA CONACcomenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...