-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

bahice


de Homo Stultus la: 28/08/2011 18:56:29
modificat la: 28/08/2011 19:18:17 arata originalul
rezumat: nu-i
taguri: Diverse 
voteaza:
Strada s-a cufundat în întuneric. Primarul e de părere că iluminatul public e un moft. Cred că are dreptate. Faptul că am strâns cu grijă o cantitate oarecare de alcool în sânge nu mă ajută să merg prea bine pe o noapte aşa robustă. Cum dracu poate să fie noaptea robustă? Cu tehnică şi dibăcie. În plus, faptul că luna nu e interesată să-şi arate popoul ăla dolofan, ajută mult.

Mă împleticesc oarecum resemnat cu faptul că linia dreaptă este dincolo de posibilităţile mele curente. Sper să nu închidă “La Panduru' – bar şi program artistic”. Nu am înţeles niciodată cum faptul că două schiloade care se dezbracă pe o muzică leşinată poate să fie program artistic. Berea e bună, în schimb.

Plimbarea asta nocturnă o datorez patroanei discotecii. I s-a părut că am băut prea mult şi m-a trimis acasă. Norocul meu că Panduru' nu e aşa mofturos când vine vorba de clienţi. Eu cred că e chiar bucuros dacă adormi cu capul pe masă. În felul ăsta, îţi poate încărca nota fără să poţi protesta. Nu e mare lucru să îţi pună pe masă două-trei sticle goale în plus.

În cele din urmă, văd firma aia cretină cu neoane. Într-o parte, e o arătare care ar trebui să semene cu vestitul Tudor Vladimirescu. Se poate ca ăla care a făcut firma să fi fost adeptul cubismul. Ca să-i pot aprecia arta, îmi trebuie o comă alcoolică minus o bere sau două.

Intru oarecum grăbit şi îmi pun în minte să mă aşez la prima masă liberă. În trecere, mă lovesc la genunchi într-un scaun de fier, ocazie cu care îmi scapă una dintre cele mai suave înjurături pe care le ştiu. Sunt om citit şi pot să înjur cu o artă pentru care mulţi mă invidiază. În curând, mă găsesc aşezat în faţa licorii căreia i-aş dedica un volum de versuri dacă aş fi poet. E chiar bine atunci când îţi este sete şi ai destule lovele să nu-ţi mai fie. Mă simt la fel cum îmi imaginez că ar trebui să se simtă un antic cetăţean din Sybaris.

La o masă alăturată stă unul dintre cei mai interesanţi oameni pe care îi ştiu. Se îmbată numai atunci când nevasta îi interzice, a citit Kant integral şi în mod repetat, iar în timpul liber sculptează chestii obscene pe care le aşează pe şest prin diverse locuri, cum ar fi curtea bisericii sau în faţa clădirii unde e sediul poliţiei.

O să pretind că nu încep o discuţie cu dumnealui din timiditate. Adevărul e că eu sunt prea beat să leg două idei, iar el e prea treaz ca să facă acelaşi lucru.

În depărtare, îl văd pe Africanu' cum îi scutură de bani pe nişte guşteri la biliard. Vedeţi dumneavoastră, masa lui Panduru are nişte şuste. Odată ce le-ai prins este aproape imposibil să iei bătaie de la unu care nu le ştie încă. Parcă îmi pare rău. Nu de guşteri, ci de faptul că nu le iau eu banii.

Lumina devine difuză, semn că a venit timpul pentru “artiste”. Vreo doi “ratoni” încep să tremure de poftă şi să fluiere. Am ajuns la concluzia că fluieratul e forma evoluată a grohăitului. Deşi, să vă spun sincer, nu sunt mulţumit cu definiţia asta. Personajele nu seamănă cu porcii. Mai degrabă îmi pare că sunt aidoma unui soi de maimuţe atinse de retard. (Asta nu s-a vrut a fi o insultă faţă de maimuţe.) Îmi pun în minte să le ajustez feţele ceva mai încolo, când voi termina cu berile. Mai ales că unul a vrut să îl caftească pe Alifie pentru că i-a furat gagica.

Paparudele încep să de despoaie de haine. Să o ia dracu de lume, cu tot cu omul din ea. Nu există specie mai jegoasă. Doamne, cât mi-aş dori uneori să fiu la răsăritul speciei umane, când rebuturile nu erau protejate decât de numărul lor. Bag seama că mă încovoaie tendinţele spartane. Semn că ar trebui să încetez cu berea şi să trec pe tărie.

Când mă uit la cineva, nu mă pot împiedica să îmi închipui cum era când era copil. Chiar şi când e vorba de criminali sau violatori. Te gândeşti cum dracului au ajuns unde sunt acum. Cum au ajuns slăbănoagele astea să se dezbrace în faţa unor maimuţoi pe care evoluţia i-a ingnorat? Ceea ce e cu adevărat trist e că pot să pun pariu că ele chiar cred că o seară în care un distrus le pune o bancnotă în sutien şi o mână în chiloţi e chiar reuşită. Atâta întuneric în sufletul omului. Parcă te întrebi de ce pana mea ne mai obosim să mimăm lumina.

Când eram mic, am citit nu ştiu ce rahat de poveste cu Zâna Zorilor. Nu mai am nici cea mai mică idee despre conţinut. Îmi amintesc însă senzaţia de prospeţime, de nou, de drumuri neumblate pe care am simţit-o. Cât timp mă stăpâneşte senzaţia asta, cad într-un fel de autism. Universul dinăuntru devine mai mare şi mai vrednic de dorit. Cupiditatea are sens de gravitaţie. Iar centrul acestui câmp de atracţie este undeva în spatele retinei.

Mă holbez la sticlă cu fascinaţia entomologului care a distins cine ştie ce nouă specie de insecte. Simt cum timpul goneşte undeva, departe de mine. În vechime au închis o întreagă dimensiune în două cuvinte: “Tempus fugit!”. Ca român, aş întreba cu glasul lui Moromete “De ce să fugă? Încet nu poate să meargă?” Ce bine îmi presimt fragilitatea când sunt beat turtă! Treaz, am destulă minte în cap încât să mă opresc în orizont.

Îmi aprind o ţigară. Săptămâna trecută am fost foarte curajos. Tata mă ducea la gară. A oprit maşina şi m-a trimis după ţigări. Am cumpărat două pachete. Când m-a văzut, a întrebat “Ce crezi că faci?” Foarte calm, mi-am aprins o ţigară. Am văzut pe faţa lui că nu ştia ce să facă. Era prima dată când mă vedea fumând. Stătea în dubiu dacă să mă altoiască sau nu. Până la urmă, mi-a zis “Vezi să nu afle mă-ta. S-ar supăra tare rău.” Câteodată, am episoade din astea, când sunt curajos. Alteori, ezit mult. N-aş recunoaşte însă că îmi e frică. Poate doar când sunt la dentist şi când donez sânge.

Fumul se înalţă în rotocoale enervant de perfecte. Am învăţat asta la liceu în baia fetelor de la etajul doi.

Obosit să fie chemat, Panduru' îmi lasă sticla de cognac pe masă. “Când termini, facem noi socoteala. Doar suntem oameni!” Când îţi spune cineva treaba asta, trebuie să fii sigur că are un gând ascuns. Oricum, nu prea contează. Câteodată trebuie să îi laşi pe oameni să te înşele. Le aduce atâta bucurie. De obicei, oamenii şireţi sunt şi foarte proşti. Sunt chiar simpatici când confundă lehamitea cu faptul că au reuşit “să te facă” prin isteţimea lor neţărmurită.

Cu fiecare pahar, spaţiul dintre gânduri devine din ce în ce mai mare. Până la urmă, se pierde undeva în ceaţă acel cordon ombilical prin care mă ancoreaz în lume. Rămâne undeva sentimentul că eu sunt, de fapt, tot eu. Nu mai am însă năzuinţe, planuri. Râul bălteşte. Neuronii au amorţit şi parcă niciodată lumea nu mi-a fost mai departe şi, ciudat, mai intimă. Până la urmă, totul se întunecă. Adorm cu vaga senzaţie că nici de data asta n-am putut să trec dincolo de graniţă. Simt că oricît de mult am împins, zăgazurile sunt tot acolo. Şi probabil că vor fi acolo, în ciuda tentativelor mele demente, până la ultima suflare.

Ori prea multe greşeli, ori prea puţine.

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (23):


stultuse, - de PROUDFRECKLED la: 28/08/2011 20:51:36 Modificat la: 29/08/2011 02:04:16
Simt că oricît de mult am împins, zăgazurile sunt tot acolo. Şi probabil că vor fi acolo, în ciuda tentativelor mele demente, până la ultima suflare. .

revin la ce am scris cu o intrebare. Daca tot ai aceasta convingere, de ce te torturezi asa?!
#619178 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de paula_vs la: 29/08/2011 09:17:17
plictisitor si sa citesti asa ceva dar sa mai si scrie cineva...parca ai deschis un robinet si curge ,curge pe pardosea..noroc ca apa de ploaie nu pateaza,daca e nonfictiune nu ma intereseaza cum iti petreci noptile...ura si la ...gara
#619192 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de alebaba la: 29/08/2011 11:11:31
mie una chiar mi-a placut. e intersesanta creatia ta si noncomformista.
Bravo!
#619201 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Intruder la: 29/08/2011 17:33:33
hmm...asa a zis si tata cand m'a prins fumand prima oara: "vezi sa nu afle maica'ta". :)))
#619226 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
H.S. - de juli la: 29/08/2011 18:53:44
"Când mă uit la cineva, nu mă pot împiedica să îmi închipui cum era când era copil. Chiar şi când e vorba de criminali sau violatori. Te gândeşti cum dracului au ajuns unde sunt acum. Cum au ajuns slăbănoagele astea să se dezbrace în faţa unor maimuţoi pe care evoluţia i-a ingnorat? Ceea ce e cu adevărat trist e că pot să pun pariu că ele chiar cred că o seară în care un distrus le pune o bancnotă în sutien şi o mână în chiloţi e chiar reuşită. Atâta întuneric în sufletul omului. Parcă te întrebi de ce pana mea ne mai obosim să mimăm lumina."

Chiar asa, de ce pana mea!?! ;))

Multumesc, H.S., pentru privilejul de a te mai citi pe aici... pentru acest text.:)
#619232 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
paula din vaslui, - de juli la: 29/08/2011 19:03:49
cin' te-a suparat maica de esti asa ursuza...? ;)

Hmm! Daca-i scris la persoana I nu inseamna ca-s trairile autorului. Nu confunda eul liric cu eul, persoana celui ce scrie. Nu-ti place cum si ce scrie?!? Nimic mai firesc si normal... nu rezonam toti la fel. Ma opresc aici cu precizarea... suntem intr-o cafenea, virtuala ce-i drept, dar intr-o cafenea nu pe maidan! Si, mda, bun venit!
#619236 (raspuns la: #619192) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
juli - de paula_vs la: 29/08/2011 19:19:41
multumesc pt urare
nu am aruncat cu piatra
da, textul e fictiune dar lipsit, dupa parerea mea repet, de orice veleitati artistice
indifeent la ce persoana e scris si din moment ce a fost postat este sub semnul criticii pe care fiecare o formuleaza dupa propria cuviinta
nu am atacat autorul ci textul
cine-si asuma paternitatea unui scris
presupun ca nu asteapta doar aplauze
am citit regulamentul
sa te exprimi fara prea mult echivoc cred ca este permis
nu am venit aici sa supar
de ce totusi vaslui
e un oras frumos
da e o cafenea asa virtuala cum e si imi place atmosfera
in rest toate bune tuturor
#619238 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
paula, - de juli la: 29/08/2011 19:51:33
iti respect parerea... fiecare se exprima cum stie, cum poate. A-l acuza pe H.S. de lipsa talentului, simtului artistic, mi se pare putin..., hmmm, o parere spusa in pripa. De are veleitati artistice ori ba... iar,hmmm... cred ca ,repet, te pripesti, doar daca-l cunosti si atunci imi fac mea culpa! Eu imi spun parerea doar vis a vis de ce am citit scris de el in decursul anilor pe aici.

Iar acel "nu ma intereseaza cum iti petreci noptile...ura si la ...gara" contrazic ceea ce spui. Mai ales salutul, ura si la gara, nu-mi pare unul foarte potrivit... zgarie (auzul) retina.

in rest, ma bucur ca-ti place atmosfera cafenelei. Sa speram ca va ramane neviciata de "damfuri".:)
#619241 (raspuns la: #619238) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:) - de zaraza la: 29/08/2011 21:49:12
Câteodată trebuie să îi laşi pe oameni să te înşele. Le aduce atâta bucurie.

mi-a placut mult asta. de fapt, mi-a placut tot textul, m-a prins.
#619250 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
juli si paula - de PROUDFRECKLED la: 29/08/2011 23:18:12
Stultus scrie la diverse. Nu la cutia cu litere. Scrierile lui sunt pentru sufletul si mintea lui, si a noastra. In niciun caz nu a pretins ca face literatura. Pe mine personal, ma bucura fiecare postare a lui. Este gindita, simtita profund. De fiecare data incerc sa-i patrund esenta, si raman mereu cu senzatia ca nu am inteles tot.
#619255 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Proudfreckled, - de juli la: 30/08/2011 08:23:03 Modificat la: 30/08/2011 08:30:59
Daaaaa!? Wou, n-am vaz't. Multam! :)) Scuze, glumesc!

Imi place cum scrie, scrierile lui curg atat de simplu, firesc.
Si pe mine ma bucura fiecare postare a lui, tocmai de aceea m-am aflat in treaba...
#619265 (raspuns la: #619255) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de paula_vs la: 30/08/2011 08:26:03
ok,ok
m-am lamurit si eu cum vine treaba
daca e la diverse nu are pretentii si daca ar avea posibil sa nu le vad eu,dar acum ce mai pot face,vorba indianului pana de
corb,am zis,am zis,scuzele mele autorului.
juli ,urarea cu gara chiar zgarie,sincer nu stiu ce-mi veni,acum nu as mai scrie.dar sa ramana acolo ca un macaz.poate ma mai tempereaza desi nu sunt o adolescenta cu cosuri.circumstante as avea,lipsa de exp pe astfel de site.chiar nu vreau sa provoc ondispozitia nimanui.vasluiul l-am parasitdemult dar il pastrez in suflet,azi e sarbatoare,moldovenii o tin,la multi ani Alexandrelor si Alexandrilor,Andra......
#619267 (raspuns la: #619255) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
paula, - de juli la: 30/08/2011 08:45:09
nu toti cei ce scriu pe aici au veleitati literare. Cei mai multi nu au. Scriu din placere, impartasesc celorlalti fara pretentia de a fi scriitori, poeti... chiar daca textele postate apar la cutia cu litere. Tocmai de aceea este daranjant cand cineva-si revarsa frustrarea, naduful sub un astfel de text... si se intampla sa fie sub textul unui om intr-adevar talentat si care are ceva de spus. Si cu asta inchei discutiile sub acest text.

Scuze H.S., stiu ca nu ai nevoie de aparatori...
#619270 (raspuns la: #619267) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
juli :) - de PROUDFRECKLED la: 30/08/2011 12:39:12
Scriu din placere, impartasesc celorlalti fara pretentia de a fi scriitori, poeti...chiar daca textele postate apar la cutia cu litere.

io zic ca taman de aia s-o inventat cutia cu litere. Cum vad conopida acolo cum o halesc! :) in rest, au toata cafeneaua la dispozitie, sunt bineveniti cu totii! Si nu glumesc, chiar daca o spun zimbind! nu eu am instituit aceasta regula. Asa a fost si asa ramane, de cind s-a impartit pe sectoare de activitate si a aparut "tagul". Este bine sa stim asta cu totii, altfel suntem in confuzie, la un pas de anarhie! Comprende?#619297 (raspuns la: #619270) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Homo Stultus - de sami_paris74 la: 30/08/2011 14:17:14
Am descoperit în textele tale ciudate, punctul nevralgic al sistemului tau complex, de cunoscator al fiintei umane, orice scrii tu este magic ca argintul viu, care se strecoara rapid în sufletul cititorului, un cosmos care merita descris în paginile unui roman.

În rest; as dori din tot sufletul sa scriu si eu ca tine.

Cu multa stima.

Sami.
#619306 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de paula_vs la: 30/08/2011 15:15:09
limbist nu e sinonim cu lingvist,scuzati cuvantul monsieur de paris
#619307 (raspuns la: #619306) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
paris(ER) - de paula_vs la: 30/08/2011 15:17:59
orice lauda disproportionata irita un cititor normal
#619308 (raspuns la: #619306) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
paula_vs - de sami_paris74 la: 30/08/2011 16:22:00
lauda nu este disproportionala! Este invers proportionala cu ceia ce gândesti tu.
#619313 (raspuns la: #619308) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
paula_vs - de sami_paris74 la: 30/08/2011 16:35:06
n-am inteles aluzia cu "limbist",daca ai probleme,nu te jena! spune tot.
#619315 (raspuns la: #619307) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de paula_vs la: 30/08/2011 17:31:38
gura bogata ce is,vroiam doar sa spun ca e exagerata posternarea ta in fata unui text oarecare
#619316 (raspuns la: #619315) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de paula_vs la: 30/08/2011 17:33:10
iar daca ti-as cauta nod in papura m-as lega de ceia in locul corectului ceea dar ma refer la fond si nu la forma
#619317 (raspuns la: #619315) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Homo Stultus la: 30/08/2011 18:10:36
Va multumesc tuturor pentru comentarii.
Orice reactie (pozitiva sau negativa) e folositoare fiind perfect constient ca nu e posibil ca un text sa placa tuturor.

Imi cer scuze pentru ca nu am timp sa raspund individual tuturor mesajelor.

Adaug doar ca prefer sa evit duritatea gratuita in dialog. Nu ii condamn insa pe cei care o folosesc. Modul de exprimare trebuie sa fie liber. Cu toate astea, ar trebui sa se ia in considerare ca un mod de exprimare sau altul tradeaza, volens nolens, si cate ceva din caracterul celui care il foloseste.

Am observat anumite apelative in mesaje care nu imi sunt adresate dar care, din punctul meu de vedere, nu-si gasesc locul. Cred ca ele trebuie evitate pentru ca sunt convins ca numai in felul asta dialogul se poate dezvolta fara resentimente.

Va multumesc inca o data.
#619322 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Homo Stultus - de amari la: 01/09/2011 10:14:08
mie mi-a placut ceea ce ai scris si cum ai redat ceea ce voiai a zice si-ti multumesc pentru postare. :)
#619511 (raspuns la: #619322) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: