-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Rosia Montana in varianta slovaca


de zaraza sc la: 09/09/2011 17:12:31
rezumat: Din 2007 în Slovacia există o prevedere legală potrivit căreia exploatarea aurului cu cianuri se poate face doar cu acordul localnicilor şi autorităţilor locale.
voteaza:
Am auzit la radio aceasta stire si azi am gasit-o. Numai bine, ca vad ca acum s-a redeschis si acest spatiu virtual. :)

"În Slovacia există în exploatare o singură mină de aur la Hodruša-Hamre exploatată de o firmă privată slovacă. Se fac însă explorări geologice în diferite grade de avansare în 23 de localităţi.

În UE au interzis folosirea cianurii în minerit (sursa Parlamentul European) Germania 2002, Cehia 2000, Ungaria 2009.

În afara UE (sursa Greenpeace) au renunţat la minDIn 2007 eritul cu cianuri Turcia 1997, Honduras 2001, Costa Rica 2002 Peru 2004 Argentina 2007 Filipine 2002 şi în SUA trei state: Montana, Wisconsin şi Colorado.

Conform Parlamentului European din mai 2010, în ultimii 25 de ani au avut loc 30 de accidente cu scurgeri de cianură, cea mai mare fiind cea de la Baia Mare, când peste 100000 metri cubi de apă contaminată au ajuns în Tisa, cea mai mare catastrofă ecologică din istoria Europei Centrale la acea vreme.

Cunoscute de mii de ani depozitele de aur din ţările foste comuniste ale Europei Centrale şi de Est păreau căzute în uitare după ce exploatarea lor a devenit costisitoare pentru statele prinse în transformările economice şi politice ale anilor 80 şi 90.

Creşterea puternică a preţului aurului de la începutul deceniului trecut a adus depozitele din partea această de Europa în atenţia companiilor miniere străine."

http://www.romania-actualitati.ro/mineritul_cu_cianuri_in_slovacia_doar_cu_acordul_localnicilor-32891
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (6):


am fost acolo - de paula_vs la: 09/09/2011 19:37:17
cam stau in cumpana,nu cunosc implicatiile asupra mediului cu tehnplogia respectiva,amvazut si gropoiul facut la exploatarea cuprului,oribil si nu era cianura in joc,am vazut galeriile romane,saracia zonei nu e o scuza,trei patru miliarde nu e o miza la uriasa datorie facuta pana acum.inclin spre conservare.dar cine ne-o garanteaza?societatea civila e ca si inexistenta,politicienii niste marionete ce se invart la ciolan
#620184 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Baby Mititelu la: 09/09/2011 22:45:06
Ai facut bine ca ai scris despre...Cine stie?!
#620193 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ma intreb, - de sandtrout la: 10/09/2011 13:05:58
retoric bineinteles, daca nu cumva interesul asta crescut pentru aur, nu are cumva legatura cu noile tehnologii bazate pe aur si platina.

si un link k sa vedeti ce si cum>

http://www.gold.org/technology/innovation/whats_new/
#620230 (raspuns la: #620193) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Tot Areal la: 10/09/2011 15:06:49
La 5 mai 2010 Parlamentul European a adoptat cu o majoritate zdrobitoare rezolutia pentru interzicerea din 2011 a mineritului pe baza de cianuri in Uniunea Europeana, cu recomandarea catre statele UE sa nu incurajeze noi proiecte de minerit pe baza de cianuri pana la interzicerea totala din 2011.
Pentru extragerea aurului se vor folosi pe parcursul celor 17 ani de exploatare, aproximativ 1.561.000 tone substante periculoase, dintre care 84.000 tone cianura de sodiu.
Insa, dupa cum se pare hotararea UE este ignorata daca proiectul la Rosia Montana va deveni viabil. Compania care va exploata aurul nu este interesata de locuitori, flora, fauna, de frumusetea fara egal a muntilor. Isi vor lua aurul si vor pleca, asa cum s-a intamplat in Niger dupa ce Shell a stopat exploatarea petrolului; Delta Nigerului, plantatiile de mangrove care mentineau ecosistemul sunt complet distruse. Pestii mor sufocati de panza de petrol care pluteste pe suprafata deltei, pamantul este imbibat de titei, padurea care acoperea o suprafata de 7400 km² este moarta, populatia sufera datorita lipsei de apa potabila, hrana, iar guvernul corupt si-a umplut buzunarele..
Cred ca trebuie luata in considerare experienta altora, si mai mult, tinut cont ca ei vor folosi cianura.

Vedeti aici ce s-a intamplat in Nigeria:
http://en.wikipedia.org/wiki/Petroleum_industry_in_Nigeria#Repression_of_protest_and_government_corruption
#620258 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sandtrout - de zaraza sc la: 11/09/2011 18:35:10
Sorry, engleza nu mi-e foarte accesibila... :(

#620378 (raspuns la: #620230) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de sandtrout la: 12/09/2011 18:43:07
http://www.gold.org/technology/innovation/whats_new/

Asistăm la o explozie de interes în utilizarea de aur în domeniul ştiinţei şi tehnologiei. Descoperiri incitante apar în mod regulat în unele dintre cele mai importante instituţii academice şi industriale.
Terapii de ultima ora
Nevoia de tratamente eficiente şi sigure a bolilor nu a fost niciodată mai mare. Aurul joacă un rol-cheie într-o serie de terapii emergente. Inovatoarea companie de livrare de medicamente, Cytimmune, urmează să înceapă studiile clinice de fază II, cu tehnologii pe bază de aur de diagnosticare a tumorilor. Nanospectra, o altă companie a finalizat cu succes, de asemenea, studiile clinice in ceea ce priveste tehnologia de ablatie a tumorilor, Aurolase. Cercetatorii de renume mondial MD Anderson Cancer Center din Houston fac progrese rapide cu al lor tratament al cancerului prin incalzire a nanoparticulelor de aur prin radio-frecventa.
Noi metode de diagnosticare si tratament -cu ajutorul acelorasi nanoparticule de aur care cica au proprietati antimicrobiene si antibacteriale.
Aurul se pare ca este si un bun catalizator, cu proprietati reactive unice.
Aer mai curat- materiale pe baza de aur sunt eficiente in prvenirea poluarii cu mercur si monoxid de carbon. la fel si cu apa. nanoparticulele de aur pot descompune clorurile din apa si determina concentratia de pesticide.
Surse de energie- baterii cu litiu-aer(catalizator din aliaj de aur) si aceleasi nanoparticule de aur in panourile solare.
Echipament electronic de larg consum- aurul fiind durabil si bun conductor.

tradus cu chrome in mare parte(nu-mi sariti in cap)
#620437 (raspuns la: #620378) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...