Pentru a accesa aceasta pagina trebuie sa fii conectat

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

La mai putin de un an de la aparitie, Sange satanic intra oficial in istoria literaturii romane


de morgothya la: 25/10/2011 12:28:27
rezumat: sange satanic
voteaza:
Romanul Sânge satanic, de Cristina Nemerovschi, a fost inclus în cea de-a doua ediţie a unei cărţi absolut remarcabile, “Narcotice în cultura română. Istorie, religie şi literatură” de Andrei Oişteanu, carte apărută la editura Polirom şi premiată de către USR.

Sânge satanic este menţionat printre cărţile douămiiste şi postdouămiiste, semnate de autori români evident, care tratează ca temă principală sau secundară drogurile. Capitolul final al cărţii îi are în prim-plan pe Alexandru Vakulovski şi Dragoş Bucurenci.

Se poate spune astfel că Sânge satanic a intrat deja în istorie :) şi nu orice fel de istorie a literaturii, ci una cu o temă extraordinar de interesantă, originală şi îndrăzneaţă: narcoticele.

Mai multe despre cartea “Narcotice în cultura română. Istorie, religie şi literatură”, de Andrei Oişteanu, puteţi citi mai jos:

Un amplu studiu, deopotriva de antropologie culturala si de istorie a mentalitatilor, primul de o asemenea anvergura intreprins pe terenul culturii romane, unde tematica folosirii narcoticelor, un tabu pina in 1990, continua sa fie abordata in genere cu rezerve si documentarea intimpina serioase dificultati. Narcotice in cultura romana este o carte curajoasa care va modifica probabil configuratia citorva capitole din istoria literaturii romane.
„Initial, am cercetat marturii istorice, etnologice si istorico-religioase referitoare la utilizarea in scopuri magico-rituale a plantelor psihotrope in spatiul carpato-dunarean din Antichitate pina in epoca premoderna In ultimii ani, am extins cercetarea asupra modului in care, in epoca moderna si contemporana, s-au raportat la diferite narcotice si halucinogene unii scriitori, artisti si intelectuali romani – de la romancieri ale caror personaje isi administreaza substante stupefiante, pina la scriitori care isi analizeaza propriile experiente narcotice; de la poeti care si-au administrat narcotice pentru hranirea imaginatiei si fortarea creativitatii, pina la cei care le-au utilizat in cautarea «paradisurilor artificiale»; de la cercetatori care au studiat folosirea remediilor psihotrope in Orient, pina la scriitori care s-au sinucis folosind opiacee; de la savanti care au experimentat efectele substantelor psihedelice, pina la istorici ai religiilor care au studiat utilizarea plantelor psihotrope in cadrul manifestarilor religioase si magico-rituale…” (Andrei Oisteanu)

Cuprins:
Fumigatii de canabis si alte plante halucinogene. De la Herodot la Strabon • „Prajitura mortilor”. Narcotice pentru lumea de dincolo • Dimitrie Cantemir: „Suc de mac si alte stupefiante” • Boale si leacuri de’amor • Al. Odobescu: Supradoza de morfina• Mateiu Caragiale: Opium si canabis la Curtea-Veche • Ion Barbu: Eterul cotidian si cocaina saptaminala • Emil Botta: „Lectia de opium” • Eliade in India: Opium si canabis • Experimentele savantilor: Betia mescalinica •Emil Cioran: „Calmante sa-mi domolesc indignarea” • Eugène Ionesco: „Injectii sa dea la cap spaimei” • Culianu: Manipularea viselor prin stupefiante • Mircea Cartarescu in zodia macului • Bucurenci, Vakulovski & Co.: „Existentialism narcotic” (sursa: www.polirom.ro)
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (18):


eii, chiar asa??? - de Intruder la: 25/10/2011 18:59:10
La mai putin de un an de la aparitie, Sange satanic intra oficial in istoria literaturii romane

Romanul Sânge satanic, de Cristina Nemerovschi, a fost inclus în cea de-a doua ediţie a unei cărţi absolut remarcabile, Narcotice în cultura română. Istorie, religie şi literatură” de Andrei Oişteanu, carte apărută la editura Polirom şi premiată de către USR.


hai sa fim atenti la nuante...si un sfat ca de la cititor la scriitor: nu confunda famelia cea mica, cu patria cea mare! (mi'a scapat o cacofonie, stiu)
adica daca io zic "intruder pe Via Appia"...nu inseamna ca intruder a intemeiat Roma...pai nu? :))

n'are nimic, ai fost simpatica...:DD
#624378 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pai si nu ne spui - de zaraza la: 25/10/2011 19:51:16 Modificat la: 25/10/2011 19:51:45
ce zice de cartea ta?
#624383 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:))) - de sandtrout la: 25/10/2011 20:26:17
"intruder pe Via Appia"...nu inseamna ca intruder a intemeiat Roma"

inseamna ca a cucerit-o:))
#624389 (raspuns la: #624378) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
OOPS! - de Baby Mititelu la: 25/10/2011 20:48:31
Istoria literaturii romane...Mare lucru! :)
#624395 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
morgothya, - de Tot Areal la: 26/10/2011 09:43:07
gusturile nu se discuta...., pe semne ca aici nu ti-ai gasit publicul-tinta!
#624417 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
morgothya - de cher la: 27/10/2011 17:02:22
Esti grozava!
Initial credeam ca esti o eleva de liceu care si-a publicaat un roman apoi am vazut ca ai de acum 30 ani si o cariera.
Cand am citit fragmentele publicate de tine te credeam o eleva. Am vazut ca este vorba de un pusti care vorbeste si gandeste vulgar. Sincera sa fiu, am zis ca este o literatura ieftina dar avand in vedere varsta autoarei, credeam eu un copil, am vrut sa te incurajez.
Acum, vad ca esti intrigata de refuzul celor de la cafenea sa iti inteleaga cartea care este apreciata si premiata de alti scriitori. Asa cum spune intruder, premiile se acorda intre voi autorii care va cunoasteti si va intelegeti. Mie nu imi place genul si nici nu ma intereseaza drogurile ca subiect de discutie ca sa ma aflu in treaba.
Retine insa ca te admir pentru tenacitate. :))
#624474 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
morgothya, - de PROUDFRECKLED la: 28/10/2011 13:21:32
cum naiba ai putut scrie asa ceva ?

nu "romanul" ! despre ala sa zica cine o avut rabdare sa-l citeasca ... da sa zica pe bune, nu in zeflemea, sa te vezi la adevarata valoare.

cum ai putut scrie titlul de confa, ca nici nu-mi vine sa-l reproduc?!

Probabil ca atata ti-au suflat binevoitorii in fund ca te-ai umflat ca broasca lui Lafontaine. Sa nu pleznesti ca o basica mai ai timp sa scoti dopul, celebrul băț, in fras!
#624492 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* - de morgothya la: 28/10/2011 15:06:01
proud, cu regret te anunt ca, neavand nici cea mai vaga idee ce este 'confa' la care te referi, nu am cum sa-ti raspund :)
#624503 (raspuns la: #624492) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
n-o vezi de nas - de PROUDFRECKLED la: 28/10/2011 15:09:01
ori poate esti mult prea sus, ia vezi! :) mai incearca! dupa ce faci poc o sa fie prea tarziu.
#624504 (raspuns la: #624503) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* - de morgothya la: 28/10/2011 15:06:01 - de om la: 28/10/2011 15:52:38
hai sa te ajut eu (cu toate ca nu ma bag peste scriitorii cutiei cu litere din cafenea)!

Este vorba de confa/titlul pompos si mincinos: "La mai putin de un an de la aparitie, Sange satanic intra oficial in istoria literaturii romane" prin care se arata:
(i) necunoastere crasa a sensurilor limbii romane si/sau (ii) o agresiva si implicit dezgustatoare campanie de promovare!

Personal, ca roman, ma simt jignit de aceasta "confa" si ar fi bine ca adminul sa o stearga deoarece este o MINCIUNA adusa romanilor!


.............................................................................
si acum partea amuzanta: conform acestei confa...acest comentariu a intrat in istoria (criticii) literaturii romane, iar moi are acelasi statut cu Lovinescu :)))
#624508 (raspuns la: #624503) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cristina - de munteanu rodica la: 28/10/2011 17:02:22
în plus,aş spune să meditezi la exemplul dat de esteu care este de multa vreme in cafenea. a scris,a fost apreciat aproape de fiecare dată,a realizat cu adevarat ceva şi abea apoi,
cu mult bun simţ a scos la iveala realizarile sale cu adevărat meritorii, recunoscute de către oameni acreditaţi s-o facă.
http://www.cafeneaua.com/nodes/show/28443/o-iesire-la-suprafata/1
#624513 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* - de morgothya la: 29/10/2011 13:30:12
daca e vorba de facut "poc", draga proudfreckled, or sa faca "poc" doar ficatul si splina alora plini de invidie, care se agita aiurea sa injure o carte pe care nici macar n-au deschis-o :)

o sa tot auziti de bine despre "sange satanic", si asta nu de la mine, ci de la toti cei pe care, chipurile, ii respectati si-i apreciati. obisnuiti-va cu ideea ;)
#624537 (raspuns la: #624513) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* - de PROUDFRECKLED la: 29/10/2011 13:56:41
nu exista invidie din partea mea, te asigur, n-am cum sa-ti dovedesc, dar uneori mai mere si pe incredere.

M-as abtine in locul tau la astfel de afirmatii ca: injuratul cartii, agitatie aiurea, deschis de carte ... pe care draga morgothia, n-ai cum le sustine.

" o sa tot auzim despre sange satanic " doar daca ni-l torni tu zilnic pe podele acia sa ne scarbeasca, in loc sa-l deversi la zoaie. Aici, in cafenea asta este opinia, dar tu nu vrei sa te obisnuiesti cu ideea. Nu s-a schimbat nimic, chiar daca unii dintre noi au ales sa taca.
#624539 (raspuns la: #624537) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
morgothya, - de anadaria la: 29/10/2011 13:58:21
stii ce nu inteleg eu? De ce o persoana care vede ca felu-i de a fi ori ideile nu-i sunt agreate intr-un loc, insista. Si insista. Si insista. Chiar nu are nimic mai bun de facut cu timpul ei?
#624540 (raspuns la: #624537) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* - de morgothya la: 29/10/2011 19:06:55
cata naivitate sa crezi ca, daca eu n-as mai posta aici, n-ati mai auzi lucruri elogioase despre carte :)) o sa le auziti peste tot. nu-i o amenintare sau promisiune, pur si simplu asa stau lucrurile. :)
#624545 (raspuns la: #624540) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mai cristina - de munteanu rodica la: 29/10/2011 19:53:55 Modificat la: 29/10/2011 19:55:49
cu toată rabdarea mea ,eu,m-am saturat pîna peste cap de tine şi aroganţa de care dai dovada.
sper, chiar îmi doresc ca cineva cu adevărat priceput sa-ţi ia la puricat "marea operă"
pur si simplu aşa stau lucrurile :(
#624549 (raspuns la: #624545) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Rodica, - de PROUDFRECKLED la: 29/10/2011 20:00:36 Modificat la: 29/10/2011 20:03:24
tu, ca si mine ai citit deja. De ce vrei sa fie si-n cafenea "puricata", zau daca te inteleg. Nu-ti ajunge ca stii concret?
#624550 (raspuns la: #624549) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de zaraza la: 29/10/2011 20:16:46 Modificat la: 29/10/2011 20:42:29
cata naivitate sa crezi ca, daca eu n-as mai posta aici, n-ati mai auzi lucruri elogioase despre carte :)) o sa le auziti peste tot. nu-i o amenintare sau promisiune, pur si simplu asa stau lucrurile. :)

io n-am auzit de tine decat aici. apoi am cautat putin si am dat de recenzia lui horia garbea. aparea cel mai sus in search-uri. ca sa vezi! la epoca respectiva chiar iti apreciasem fragmenul pe care il pusesesi aici, ti-am si zis ca ai condei, dar n-ai poveste si ai prea multe pule false in propozitie. intre timp, ai devenit super agasanta cu reclama asta de 2 bani. inteleg ca probabil editura pune presiune pe voi sa va promovati la maxim, asa cum ai promova detergentul. presupun ca editura n-are bani sa va faca o promotie serioasa, na, asta e. insa reclama asta agresiva si ieftina ma jigneste. ma simt luata de proasta, considerata consumator idiot, care pune botul la orice rahat fara acoperire. nu mai vorbesc de faptul ca literatura in sine e incompatibila cu stilul asta de reclama, deci probabil ca nici macar editura nu considera ca vinde literatura, ci dero la kil. sa se vanda, nene, atata ne intereseaza! (alta jignire pentru consumatorul de literatura, apropos! ) halal!

pana acuma, tot ce ai spus a fost fara acoperire. asteapta-te la intrebari concrete la tot ce mai postezi de acum incolo, si daca tot postezi, asuma-ti!

ah, si inca ceva: de cate ori vin in ro, imi cumpar carti de autori contemporani. de care am auzit sau nu, daca ma fura un pic atunci cand le rasfoiesc, le cumpar. ca sa vad ce se intampla in literatura de azi si ca sa incurajez scriitorul. stiu ca astazi nu-i usor sa traiesti din scris sau din orice alta arta. poate as fi cumparat cartea ta acum 6 luni, cand citisem un fragment si-mi placuse oarecum condeiul. acum nu as mai cumpara-o neam. si am un feeling ca nu-s singura. cam asta e efectul reclamei d'amboulea pe care o practici.
#624555 (raspuns la: #624545) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...