-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Stop si cercetati fraudele!


de Daniel Racovitan la: 03/12/2004 00:18:00
modificat la: 06/12/2004 23:52:56
voteaza:
Stop si cercetati fraudele!

Reprezentantii societatii civile au cerut BEC sa nu se incheie procesele verbale de constatare a rezultatului alegerilor

15 organizatii civice fac un apel catre BEC si institutiile statului:

15 dintre cele mai importante organizatii civice din Romania si-au exprimat ieri ingrijorarea fata de “situatia precara a statului de drept in Romania, manifestata cu prilejul campaniei elecorale si alegerilor din 28 noiembrie”. In consecinta, acestea au cerut, intre altele, Biroului Electoral Central sa nu incheie procese-verbale de constatare a rezultatelor alegerilor pina cind nu se finalizeaza procedura de verificare a semnalarilor privind frauda electorala.

Asociatii reprezentante ale societatii civile s-a reunit ieri la Grupul pentru Dialog Social (GDS) in cadrul unei dezbateri cu tema “Mai satisface Romania criteriile de la Copenhaga? Implicatii juridice si politice ale evenimentelor recente de la Bucuresti”. Raspunsul dat de Alina Mungiu Pippidi, de la Societatea Academica Romana, a fost unul foarte simplu: “Nu”. Raspunsul mai elaborat a venit ulterior, in timpul discutiilor, pe masura ce se enumerau problemele care tin de procesul electoral din Romania. Monica Macovei, reprezentanta a APADOR-CH, a ridicat problema “fluturasilor mincinosi” lansati in toata tara ca replica la fluturasii Coalitiei pentru un Parlament Curat. Ea a spus ca Parchetul General a fost sesizat printr-o plingere, numai ca nu s-a primit nici un raspuns de la aceasta institutie. “Asta arata lipsa de independenta a Parchetului General si a procurorului general Ilie Botos“, a afirmat Monica Macovei. Reprezentantul Aliantei D.A. la dezbatere, Aurelian Pavelescu, a calificat drept “ilegal” raspunsul dat de procurorul general, care ar fi spus ca se va sesiza in legatura cu problemele ce tin de scrutinul electoral abia dupa alegeri. “Cine-l poate cerceta pe procurorul general?”, s-a intrebat retoric Pavelescu. Ioana Avadani, de la Centrul pentru Jurnalism Independent, a vorbit despre “imaginea unei administratii incapabile sa faca fata unui lucru atit de simplu, procesul electoral”, iar Sorin Ionita, de la SAR, a anuntat ca se intentioneaza “permanentizarea Coalitiei pentru un Parlament Curat”. “Vom presa pentru remedierea acestor probleme administrative care tin de procesul electoral”, a spus Ionita. Colega lui, Alina Mungiu Pipiddi, si-a exprimat ingrijorarea ca acest lucru ar fi posibil, avind in vedere “numeroasele agresiuni si amenintari la care au fost supusi oamenii nostri din teritoriu care au raspindit acei fluturasi”. O buna parte a dezbaterii s-a desfasurat pe marginea gasirii unor solutii pentru remedierea viciilor de procedura din textele legale referitoare la scrutinul electoral. In final, cele 15 asociatii semnatare au prezentat o lista de “solicitari urgente” pe care le redam integral:

BIROULUI ELECTORAL CENTRAL
- Cerem BEC sa nu incheie procese-verbale de constatare a rezultatelor alegerilor parlamentare si prezidentiale din 28 noiembrie pina cind nu se elibereaza partidelor politice copii dupa toate listele electorale permanente si speciale si nu se incheie procedura de verificare a semnalarilor legate de votul multiplu si voturile nule. Aceasta este recomandarea principala care rezulta din aceasta intilnire.
- Sa asigure informarea corecta, completa si credibila a desfasurarii procesului electoral.
- Solicitarea unei expertize internationale a alegerilor pentru verificarea corectitudinii alegerilor din Romania, in principal a tehnicii computerizate.

BEC SI CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII
- Cerem CSM sanctionarea judecatorilor Vuctor Pasca Camenita si Emil Ghergut pentru declaratii politice si cerem judecatorilor membri BEC sa se abtina pe viitor de la asemenea declaratii ilegale.

ORGANELOR DE ANCHETA (POLITIA SI PARCHETUL)
- Investigarea de urgenta a sesizarilor de frauda comise, incluzind pe cei care ai organizat si finantat turismul electoral si autosesizarea din oficiu la cazurile semnalate de presa. Cerem in mod expres domnului procuror general Ilie Botos sa revina asupra declaratiei sale in care aceste anchete sint aminate pina dupa alegeri, ceea ce transmite semnalul fraudarii cu impunitate in continuare a procesului electoral.

CONSILIULUI NATIONAL AL AUDIOVIZUALULUI
- Cerem CNA sa sanctioneze televiziunea si radioul public pentru incalcarea repetata a legii electorale prin partizanat politic si pentru felul in care au fost reflectate alegerile. Spre exemplu, postul public de televiziune si-a dezinformat alegatorii prin omisiune, neinformind asupra raportului Asociatiei Pro Democratia si retragerii din procesul de observare a alegerilor, desi acesta a fost cap de afis in presa internationala. Acelasi tratament ar trebui aplicat si posturilor private. De asemenea, cele trei posturi de televiziune de mare audienta au eludat subiectul stenogramelor sedintelor PSD, desi aceste documente fac referiri la legislatia electorala si institutiile statului de drept de natura a leza corectitudinea functionarii acestora.

Academia de Advocacy
Agentia de Monitorizare a Presei “Academia Catavencu”
Alianta Civica
APADOR-CH
Asociatia Pro Democratia
Asociatia Revolutionarilor fara Privilegii
Centrul pentru Jurnalism Independent
Freedom House Romania
Fundatia pentru o Societate Deschisa
Grupul pentru Dialog Social
Centrul pentru Resurse Juridice
Societatea Academica din Romania
Romania Think-Tank
Liga Romana de Presa
Solidaritatea Universitara

sursa: -- http://www.expres.ro/politica/?news_id=173217 ()
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (7):


Draga Daniel, - de Adrian Marchidann la: 03/12/2004 13:22:09
Ce putere au aceste organizatii asupra PSD?
#30491 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Au puterea de a scoate la ive - de Daniel Racovitan la: 03/12/2004 14:32:52
Au puterea de a scoate la iveala manariile. Si mai au puterea de a scoade din starea de imbecilitate (si lasitate!) in care se complace o parte din populatia tarii.

Din fericire PSD-ul nu poate face chiar orice, UE si USA sunt cu ochii pe ei. O putere care se bazeaza pe frauda va avea de suferit la credibilitate. In orice caz, UE a spus-o clar: Romania nu va intra in comunitate atata vreme cat vor exista dubii asupra statului de drept.

___________________________________________________
cretini, da' multi...
#30495 (raspuns la: #30491) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Draga Daniel, - de Adrian Marchidann la: 03/12/2004 15:28:01
Inteleg ca organizatiile astea au puterea de a descoperi fraude, dar cum pot ele forta PSD sa fie corect?

Romania nu a fost niciodata in UE. Care-i graba sa intram tocmai acum?

Nu cred ca Nastase are insomnii pe tema credibilitatii PSD.
#30507 (raspuns la: #30495) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"Inteleg ca organizatiile ast - de Daniel Racovitan la: 03/12/2004 17:33:53
"Inteleg ca organizatiile astea au puterea de a descoperi fraude, dar cum pot ele forta PSD sa fie corect?"

Organizatiile civice sunt ascultate atent de catre exterior. PSD-ul are tot interesul sa aiba aparente de credibilitate, pentru ca tot dicursul lui se bazeaza pe asta. In momentul in care USA si UE vor spune "puterea din Romania s-a instalat prin frauda" , mesajul va fi clar pentru toata lumea, iar PSD-ul/Bombonel se va trezi in postura in care se afla Ceausica in 89.

___________________________________________________
cretini si lasi, da' multi...
#30549 (raspuns la: #30507) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
salute! Draga Adrian,dupa c - de sirena la: 03/12/2004 18:42:46
salute!
Draga Adrian,dupa cum raspuzi mesajelor,presupun ca taticu' e fost membru de partid si aveti o frumusica vilisoara (rezidenta de vara) prin jurul Bucurestiului?????
Altfel nu-mi explic cum poti sa fii atat de surd la niste strigate disperate de pe urma unor nedreptati ce secera Romania de 15 ani ....poate crezi ca esti realist?? eu cred doar ca esti indiferent si ti-e bine unde esti!!
#30563 (raspuns la: #30491) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
De la Of!...la AOLEU! si tot asa...se doarme continuu... - de DESTIN la: 04/12/2004 06:38:45


..."De la OF!...la AOLEU! si tot asa..."se doarme continuu...

trist dar adevarat!!!Cine se teme de suferinta...va suferi de teama.
#30657 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sirena, - de Adrian Marchidann la: 06/12/2004 12:55:00
Nu ai nimerit cu explicatiile. Situatia este exact pe dos.

Asteptam un raspuns realist la intrebarile mele care par cinice. Doar plangerile si etichetarile UE ori SUA nu au prea mare valoare. Nici in trecut nu cantareau prea mult. Cred ca ne trebuie mai mult. A astepta doar gesturi de marinimie din partea tarilor civilizate este inutil. Nastase si Iliescu stiu asta. Ei au trecut si prin vremuri mai grele.

Sperantele nu vin de la Vadim si in nici un caz din UE ori SUA. Ele vin de la societatea civila romaneasca si de la alegatori, inclusiv cei care nu s-au prezentat la vot.
#30823 (raspuns la: #30563) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...