Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Colocviul Naţional „Zilele Poeziei Iustin Panţa”, ediţia a X-a, Sibiu, 4-5 noiembrie 2011


de Stefan Doru Dancus la: 10/11/2011 10:45:36
rezumat: Material primit din partea conducerii USR – filiala Sibiu
taguri: Salonul 
voteaza:


În acest an, Premiul Naţional de Poezie Iustin Panţa care este susţinut financiar de USR, a fost substanţial îmbunătăţit, ca valoare în bani, prin aportul unui sponsor de la Târgovişte, în persoana scriitorului Ştefan Doru Dăncuş, vechi prieten al lui Iustin Panţa şi locuitor al Sibiului prin anii 1990, din partea Revistei „Singur”.

În zilele de 4 şi 5 noiembrie 2011 s-a desfăşurat la Sibiu, în spaţiul generos oferit de Biblioteca ASTRA şi în organizarea Revistei Euphorion şi a Filialei Sibiu a USR (cu sprijin financiar de la Uniunea Scriitorilor şi Consiliul Judeţean Sibiu), ediţia a X-a a Colocviului Naţional „Zilele Poeziei Iustin Panţa”. În acest an, pe 27 septembrie s-au împlinit zece ani de la plecarea dintre noi a poetului Iustin Panţa, care ar fi împlinit, în 6 noiembrie, 47 de ani. Colocviul a avut în centrul atenţiei prezentarea unui film în care poetul sibian citeşte din opera sa, acasă la el, pe strada Rahovei din Sibiu, filmat de Alexandru Uiuiu în 1999. Reîntâlnirea numerosului public, între care şi a domnului profesor Aurel Panţa, care ne onorează întotdeauna cu prezenţa sa, cu imaginea şi vocea lui Iustin Panţa a fost emoţionantă, ca şi evocările care au urmat, datorate unor literaţi care i-au fost apropiaţi poetului sau în decursul anilor s-au apropiat cu interes de opera sa: Nicolae Oprea, Ion Mureşan, Alexandru Uiuiu, Dumitru Chioaru, Ion Dur, Ioan Radu Văcărescu, Silviu Guga, Radu Vancu, Dragoş Varga. Prima zi a Colocviului s-a încheiat cu acordarea Premiului Naţional de Poezie Iustin Panţa al Uniunii Scriitorilor din România pentru debut în volum. În acest an, juriul alcătuit din Nicolae Oprea (preşedinte), Mircea Martin, Al. Cistelecan, Alex Goldiş, Claudiu Komartin, Dumitru Chioaru şi Andrei Terian au acordat premiul poetului Andrei Dosa din Braşov (care a fost publicat, acum câţiva ani, în revista SINGUR), pentru volumul „Când va veni ceea ce este desăvârşit”, Editura Tracus Arte, 2011. În acest an, premiul, care este susţinut financiar de USR, a fost substanţial îmbunătăţit, ca valoare în bani, prin aportul unui sponsor de la Târgovişte, în persoana scriitorului Ştefan Doru Dăncuş, vechi prieten al lui Iustin Panţa şi locuitor al Sibiului prin anii 90, din partea Revistei „Singur”. Despre semnificaţia premiului şi despre volumul premiat au vorbit Andrei Terian şi Ioan Radu Văcărescu.
A doua zi a Colocviului a avut în atenţia poezia românească de azi, în cadrul unei mese rotunde cu titlul „Noua poezie românească”, în prim planul discuţiilor fiind poeţi şi critici tineri de azi, din ţară şi de la Sibiu: Andrei Terian, Dragoş Varga, Claudiu Komartin (premiant din 2003 al Premiului Iutin Panţa), Radu Vancu, Rodica Şinca (tânără debutantă cu volumul „Suflet cenuşiu”, Editura Junimea, 2011, volum lansat cu această ocazie şi prezentat de Dumitru Chioaru şi Valentin Mureşan), Daniela Popa (şi ea premiantă a aceluiaşi premiu, în 2008), Anatol Grosu şi alţi tineri poeţi din gruparea „Zona nouă” a studenţilor sibieni etc. Colocviul s-a încheiat cu recitalul poeţilor prezenţi, la care au participat, liber şi democratic ca întotdeauna, toţi poeţii prezenţi în sală, de la consacraţi ca Joachim Wittstock, Ion Mureşan, Dumitru Chioaru, până la cei mai tineri, elevi de la liceele sibiene şi studenţi la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...