Pentru a accesa aceasta pagina trebuie sa fii conectat

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Sâmburi de cuvinte


de Sancho Panza la: 12/11/2011 11:56:43
rezumat: pridvorbe
taguri: Salonul 
voteaza:
Zilele trecute m-a sunat un fost coleg. Un tip activ. Potențial director-șef. Sfera lui de interes e foarte largă, chiar și când vorbește se grăbește. Pe unde umbli? îmi zice, ar trebui să ne vedem mai des… Îmi povestește că a fost la o petrecere, era lume multă, o atmosferă plină de animație… S-a întâlnit cu un prieten vechi, un cap pătrat, adaugă, râzând.
Ce păcat că n-am fost acolo, îi răspund, îmi amintesc de el, avea ochii mari și era tot numai inimă! Ochii noștri au uitat că pot să vadă cu inima, suntem mereu ocupați, n-avem timp suficient... Aaa, spune el, din punctul meu de vedere… (Sau de nevedere, mă gândesc...) Modernitatea, ca și mondenitatea,nu? obligă. He he!… Alergăm ca să trăim, timpii morți se răzbună întotdeauna, și-n fond, nu-i nimic condamnabil, ba dimpotrivă, e o atitudine cuviincioasă, nu-i bine să-i facem pe ceilalți să aștepte, la întâlnirile de afaceri eu ajung primul, pe cuvânt! Să fim noi înșine un model, nu? să fim punctuali și...
Vorbește, vorbește… frazele se revarsă peste mine, puhoi. Model, modern, modelare, mod, modă, moderație!
Am reușir să inventez, în fugă, o scuză. Ultima lui propoziție a rămas să zbârnâie prelung… Am pus punct discuției, inspirând adânc.

**
Aseară a fost cât pe ce să scriu iar poezie. În formă fixă. Dar m-am împiedicat de cuvântul „zare”. Trecusem binișor de jumătate, când vecinul de la etajul 7 (eu stau la etajul 10) a hotărât să-și schimbe ceva. Termopanul. Era semn că trebuie să revin cu picioarele pe pământ. Timp de trei ore, singura rimă care mi-a venit în minte a fost „cazare”. Următoarea a fost „mazăre”. Mi s-a făcut foame. Am mototolit foaia si-am aruncat-o la coș. Apoi mi-am amintit că un poet postmodernist mi-a sugerat să renunț la clișeele prețioase, cum ar fi… certitudine, văzduh, duh, zare. I-am mulțumit în gând. Oricum, se înnoptase…
N-am reușit să adorm. Spre dimineață, în frigul de noiembrie, am ieșit pe balcon să privesc cerul. Simțeam cum mă-nțeapă sămânța acelui cuvânt, asemenea neghinei strecurate-n perna fiicei de împărat. De aici, de la înălțimea norilor noștri liliputani, e greu să întrezărești lumina, iar văzduhul pare golit de duh. Atunci devenim sentimentali. Și ne revoltăm. Cu siguranță, vinovați sunt ceilalți, învechiții, anacronicii, a căror mentalitate ne-nțeapă în talpă ca o firimitură de pâine.

**
… s-ar putea numi… Patimile după Juvenal.
„Verba volant…!” exclamase el cu bucurie, arătându-ne zborul alb al unei păsări. Noi am zâmbit, compătimitori. S-a întors către noi și l-a mirat zâmbetul nostru. Apoi a surâs, să nu vadă urmașii literaturii că e trist. „…scripta manent”, a mai șoptit amar, și a aruncat rămășițele papirusului.
Când i s-a pierdut urma, oamenii au început să vorbească. Fiecare în limba lui.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (5):


:) - de Baby Mititelu la: 12/11/2011 16:32:36
Cuvintele tale au mereu samburi puternici!
#624751 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de anadaria la: 13/11/2011 08:59:27
'Lumea-i cum este... si ca dânsa suntem noi' ...dar nu toti...
Tu esti 'zborul alb al unei pasari' si cuvintele pe care le atingi se transforma-n clopot. Si proza ta e proza numai cand nu-i poezie.


#624760 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nu.. - de monte_oro la: 13/11/2011 11:38:14
cred ca scriem ca sa ramana... ci scriem ca sa...ne... ramanem... In rest, obositori ai verbiajului is peste tot..:)
#624766 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
frântura... - de Denisse la: 13/11/2011 21:47:14 Modificat la: 14/11/2011 12:22:24
dintr-o toamnă luminoasă...!Îmi amintesc de tine cum zâmbeai, amestecam ceaiul de fructe şi mă rugam ca timpul să se oprească...să ma bucur de lumina ochilor tăi, tulburător de negri! Mulţumesc, Adriana pentru că am avut privilegiul să te strâng în braţe!
#624800 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sanchita - de Lady Allia la: 14/11/2011 06:12:24
Bine te revăd :). Mi-a fost dor. Cât despre ceea ce văd mai sus...m-a dus cu sufletul către un film.

Te îmbrăţişez cu drag!
#624846 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: