Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

FLORIN BADICAN


de florin badican la: 20/12/2011 22:11:36
rezumat: INFERNUL ROSU
voteaza:
OAMENI ŞI LUPI

Fragment 11

În noaptea următoare, cerul s-a înseninat; Maestuoasă, luna începe a se ridica printre aştri care sclipeau ca nişte licurici îngheţaţi şi un ger năpraznic se abate peste lume şi sat; La stâna care în toamnă poposise la o margine de sat, liniştea care-i contamina pe ciobani era tulburată în miez de noapte; A-dunaţi în haită, lupii înfometaţi peste măsură nu mai conteneau să urle în maniera hau-hau; Simţind dihonia, oile începură a se agita şi speriate behă-iră cu disperarea unui animal care-şi vede moartea plutind deasupra capului care nici măcar corniţe nu avea; Nu se ştie dacă oiţele îşi iubesc cu adevărat stăpânii, dar în momentele de maximă încordare, bietele patrupede aşteaptă disperate ciobanii şi câinii de pază; Aşteptându-i pe oamenii care niciodată n-au riscat preţioasa lor piele, numai pentru a salva blăniţa de care lupii cei mari au atâta nevoie, oiţele Domnului s-au înşelat; Moş Lucuţă, ciobanul ca-re la început de veac fusese angajat la conacul boierului Marghiloman doar pentru a scăpa de oastea ungurescă, se scoală în mare grabă şi încearcă să-şi dea seama cam la ce distanţă urlau lupii care nu întâmplător erau atât de flă-mânzi; Cum prin geamul îngheţat nu se vedea mai nimic, bătrânul cioban se îmbracă la repezeală; În timp ce nu mai prididea cu îmbrăcatul unor hanţe împăturite, moş Lucuţă strigă la băiatul care înfăşurat în nişte piei de oaie, dormea dus şi fără neam de griji:
-Firfirică, ia te scoală mă băiete; Hai mă mai repejor, hai că dă lupii la oi, îndeamnă ciobanul care abia dacă îşi trăsese nădragii.
Cum ciobănelul continua să doarmă, moş Lucuţă îl prinde de-o mână şi începe să-l zgâlţie până când bietul băiat se ridică în capul oaselor; Speri-at, flăcăiandrul abia dacă reuşea să întrebe:
-Ce dracu s-a întâmplat şi de ce mă sculaşi cu noaptea în cap?
-Păi bine mă băiete, tu chiar nu auzi cum urlă lupii? Hai şi îmbracă-te odată, altfel dăm de dracu, strigă bătrânul care îngrijorat peste măsură, căta cu privirea spre uşa închisă cu zăvoru; Hai mă băiete, hai mai repejor.
-Bine mă nene, dar cum vrei să ne batem cu atâţa lupi flămânzi?
-Hai Firfirică, hai mai repede; Altfel rămânem fără neam dă oi.
-Am înţeles nene Lucuţă, răspunde băiatul care speriat sărise în iţarii ţărăneşti, dar unde dracu am pus opincile? Mata nu le vezi?
-Uite-le colo mă chioru naibii şi amu încalţă-te mai repede, îndeamnă ciobanul care disperat încerca să îşi încarce arma de vânătoare.
Deşi erau înfricoşaţi, ciobanii ies din colibă; Erau înarmaţi cu o lampă care abia dacă mai pâlpâia şi cu o puşcă pe care bătrânul cioban o încărcase cu muniţie pregătită special pentru asemenea dihănii.
-Ce mai frigu dracu s-a lăsat! Da unde este lupii nene Lucuţă, întreabă ciobănaşul în a cărui mână lampa de vânt începe a tremura?
-Mă Firfirică, păi tu nu vezi nişte luminiţe jucăuşe? Să ştii că taman a-cele luminiţe este ochii lupilor; Mama lor a dracu dă dihănii nenorocite, în-jură cu năduf ciobanul, după care slobozeşte un foc în direcţia lupilor.
Un al doilea foc de armă îi stârneşte şi mai tare pe noii recruţi; Văzân-du-i atât de agresivi şi într-un număr prea mare, bătrânul care în trecut avu-sese de-a face cu asemenea dihănii, ordonă sever:
-Firfirică, amu chiar că nu avem ce face; Scoate calu din staul.
-Da moşule, dar unde dracu să mă duc? Nu tu pârtie, nu nimic.
-Cum unde? Trebuie să meri la conac şi să vii cu ajutoare; Hai mai re-pede băiatule, alfel dăm de dracu şi rămânem fără neam de oi.
-Fie cum zici matale moş Lucuţă; Eu mă duc să scot calu din staul, dar până când mă întorc dă la conac, stai mai cu fereală şi nu mai trage la neme-reală cartuşe care mai mult îi stârneşte pă lupii hămesiţi.
-Bine Firfirică, dar până să pleci, dă drumu la câini; Poate-i mai sperie o ţâră, ordonă disperat bătrânul cioban, după care sperând că va nimeri mă-car una dintre haimanalele care învăţaseră să ucidă doar pentru a supravieţui cu orice preţ, mai trage un foc de armă.
-Cum vrei tălică moş Lucuţă, dar până la urmă să nu rămânem şi fără câini, răspunde băiatul care mai înfricoşat ca-n alte dăţi intră în staul.
Câinii se reped spre lupii înfometaţi, dar nu fac decât să-i stârnească şi mai mult; Încurajat de dulăii care atacau orbeşte, băiatul scoate calul din sta-ul; Se opreşte şi închide uşa; Ţinându-l de căpăstru, băiatul încalecă şi după ce se învârte ca un titirez, încearcă s-o ia de-a dreptu prin lăstăriş; Cum mai totdeauna graba strică treaba, după doar câtiva paşi calul se afundă în zăpa-da care-i ajungea până la burtă şi se opreşte neputincios; Dând să se întoar-că, bidiviul se poticneşte în cine ştie ce ridicătură şi cade; Băiatul se ridică cu greutate din zăpada îngheţată şi până să găsească lampa de vânt, un lup s-a şi repezit la gâtul bietului animal; În timp ce băiatul încerca să fugă, câţiva lupi flămânzi şi întărâtaţi peste măsură, i-au sărit în spinare; Sărmanul băiat simte colţii care-i sfâşiau gâtul, după care sângele de om se amestecă cu sân-gele de animal, înroşind zăpada îngheţată; Dându-şi seama că pentru sărma-nul băiat nu mai putea să facă nimic, bătrânul cioban renunţă să mai tragă în lupi şi grăbit intră în colibă; Cu mâini tremurânde, bătrânul aprinde cu greu o lampă de vânt, după care mai temător ca în alte dăţi iese afară; Cum lighi-oanele păreau a se înfricoşa de foc, ciobanul intră în staul; În timp ce dispe-rat încerca să închidă uşa de scândură, o oaie mai proastă decât toată turma, iese afară; Dând s-o prindă pe mioara lipsită de minte, moş Lucuţă n-a văzut cum pe uşa care rămăsese deschisă, intrase un lup ce părea să ştie rostul într-o turmă de oi proaste; Văzând aşa îndrăzneală, bătrânul cioban renunţă la prudenţă şi disperat se repede spre lupul hămesit; În speranţa că dihania se va speria şi va pleca, ciobanul agită lampa de vânt; Din păcate însă, pe uşa care rămăsese deschisă, alţi câţiva lupi intrară în staul şi mursicară la întâm-plare o mulţime de oi; Dându-şi seama că arma nu-i folosea la mare lucru, ciobanul ia o furcă şi o înfige în lupul care tocmai mursicase o mia speriată; Încercând să-l mai lovească odată pe lupul care trăgea să moară, ciobanul se împiedică şi cade printre mioarele care se îmbulzeau; Lovită de unealta care îi căzuse din mână, sticla lămpii se sparge şi flacăra pâlpâindă n-a făcut de-cât să aprindă paiele uscate; Văzând focul devastator, ciobanul se ridică cu greu, dar încercând să-l stingă l-o aţâţat şi mai tare; Dându-şi seama c-ar pu-tea să ardă de viu, bătrânul cioban încearcă să se strecoare printre oile care speriate se tăt îmbulzeau spre uşa care nu întâmplător era luată cu asalt de haita lupilor flămânzi; Din păcate însă, sarica ciobănească se apride şi arde-leanul care în tăţi anii din urmă îndurase vitregiile timpului şi nu de puţine ori văzuse moartea cu ochii, abia dacă reuşeşte o ultimă rugăciune: Doamne iartă-mă şi primeşte-mă la tine.

Era trecut de ora opt când, un ţăran care după vorbă şi port poza într-un muntean venit cu treabă la conacul boierului Alexandru Marghiloman, se opreşte locului; Judecând după îndârjirea cu care insista să-i deschidă poar-ta, ţăranul care tocmai se oprise, părea grăbit şi pus pe invinuiri.
-Care dracu eşti acoloşa, întreabă paznicul care supărat tocmai cobora din foişor? Ce dracu păţâşi mă omule, dă ce baţi ca nebunu?
-Bă Vizigotule, dăşchide poarta şi vedem noi care-i mai nebun.
-Mă Nae, tu eşti? Ia spune mă Parpală, ce dracu te-a apucat?
-Mă ţuicare, tu dă când stai cocoţat nu mai cunoşti pă nimeni?
-Bine mă Parpală misterios, dar tu ce dracu vrei? Te chemă conaşu la conac şi cum te trage aţa, venişi taman cu noaptea în cap?
-Poate că m-ar chema la ordin, dar cum eu nu sunt sluga boierului, îmi văd de treaba mea; Acuşa pricepuşi de ce nu mă chiamă la ordin?

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (3):


*** - de Daniel Racovitan la: 21/12/2011 12:56:39 Modificat la: 22/12/2011 02:08:44
daca e creatie litereara atunci pune-o la Cutia cu Litere
#626331 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
florin bade fara ranchiuna - de paula_vs la: 21/12/2011 16:52:53
neam literatura omule,comedie cu accent pe me da ,sf da,horror da,iti recomand surse daca vrei sa studiezi modul real de operare al lupilor care sunt fiinte extrem de prudente si inteligente asa ca la cutia cu litere neam dar ca povestede retinut pentru speriat copiii da,rabdare saparcurg textul am avut ,placere neam
#626334 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de RSI la: 22/12/2011 13:18:51

Intai scoatem boldurilii apoi comentam.
Asta nu se lasa, nici ortografie, nici literatura, nici istorie dar trage inainte fara frica si fara mila.
#626360 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...