-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Romanul Sânge satanic a fost desemnat CEA MAI MIȘTO CARTE A ANULUI 2011 în cadrul premiilor Proliteratura


de morgothya la: 02/01/2012 20:08:42
rezumat: cea mai misto carte a anului 2011
voteaza:
Ediția a doua a romanului Sânge satanic a fost desemnată de către Proliteratura “Cea mai mișto carte a anului 2011”.

Despre romanul Sânge satanic, de Cristina Nemerovschi, apărut la editura Herg Benet, echipa Proliteratura a scris: “O carte unică în literatura contemporană, care prezintă povestea unei adolescențe antisociale. O carte în care autorul reușește să se rupă de limbajul clișeistic.”

Premiile Proliteratura au inclus și Cea mai bună carte de poezie, Cel mai bun debut, Cel mai interesant roman, Cel mai așteptat debut individual, Cea mai bună traducere, Editura anului 2011 și multe altele.

Premiile Proliteratura se află la prima lor ediție.

Printre câștigătorii Proliteratura s-au numărat:

- “Cel mai bun volum de poezie” – “Gothic” de Ștefan Bolea (Herg Benet, 2011)

- Premiul Tinerii Scriitori: Marius Ștefan Aldea

- “Cel mai bun debut”: Crista Bilciu, “Poema Desnuda”, Cartea Românească

- “Cel mai interesant roman”: “…Și la sfârșit a mai rămas coșmarul”, Oliviu Craznic

Lista completă a premiilor Proliteratura o găsiți aici: http://proliteratura.eu/wp16/la-final-de-an-premiile-proliteratura

Felicitări tuturor!

*

Despre romanul Sânge satanic de Cristina Nemerovschi:

Prima ediție a romanului Sânge satanic a fost nominalizată la titlul Cartea Anului 2010.

Sânge satanic a câştigat premiul revistei Tiuk! pentru debut, în cadrul premiilor pentru anul cultural 2010.

Într-un sondaj realizat de site-ul Agenția de carte, Sânge satanic a ocupat locul II la cele mai bune debuturi ale anului.

Sânge satanic a fost selecționat, alături de alte cinci romane, pentru cea de-a 25-a ediție a festivalului francez Premiers Romans En Lecture, care va avea loc în primăvara anului 2012.

Romanul a fost, de asemenea, inclus în diferite topuri ale celor mai bune debuturi în proză, primind și premiul revistei Ateneu la concursul Radu Rosetti, 2010. Andrei Oișteanu îl include în cea de-a doua ediție a cărții “Narcotice în cultura română. Istorie, religie și literatură” (Polirom, 2010)

*

"Un roman cu un umor nebun!" (Emil Brumaru)

“Sânge satanic e o carte excepţional scrisă, care nu seamănă cu nimic! Cristina Nemerovschi iese din clişeele scrisului şi creează o viziune epică atât de convingătoare, încât, citind-o, te simţi imediat contaminat de aventura adolescenţei răzvrătite.” (Doina Ruști)
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (78):


pentru că - de munteanu rodica la: 03/01/2012 17:14:46
în ciuda repetatelor atentionari privind agresivitatea si aroganta cu care vrei sa-ti promovezi cărţulia,(metoda prin care doar tu pierzi)scoţind la inaintare micile aprecieri primite,consider ca este corect ca si
alt gen de comentarii asupra cartii trebuie vazute de catre cititor(in cazul nostru cafegiul pe care-l intoxici cu meritele tale).Care cititor desigur are capacitatea de a-şi face singur o parere.
si pentru ca nu doresc sa fac trimiteri
din cauza de...iacă si un altfel de
comentariu:

"Cărți noi! Cristina Nemerovschi - Sânge satanic, Herg Benet Publishers
Țin să precizez că în general simpatizez fronda juvenilă și că, prin 1986, cînd mă uitam eu la clipuri ale formațiilor de Trash Metal, în special Black Metal și Death Metal, gen Slayer, Megadeth, Anthrax, Cristina Nemerovschi, autoarea romanului „Sânge satanic”, se juca (sper) doar cu păpușile. Deci ideea, expusă extins în carte, că moșii/babele din generațiile „vechi” sînt exclusiv niște fleșcăiți și niște labagii retardați (respectiv „nefutute”) nu se susține complet. De asemeni ipoteza că o adolescentă „nu are niciun motiv real pentru care să-și păstreze căcatul ăla de himen întreg” nu rezistă nici ea din motive culturale și psihologice pe care, dacă autoarea nu le-a înțeles, e cam tîrziu să i le explic.
Personajul central, care este și narator, din „Sînge satanic” e un tînăr absolvent de filosofie care are o iubită de liceu, ceea ce nu îl împiedică „să fut o puștoaică de 14 ani care este și sora iubitei mele” ceea ce îi dă senzația unei ”călătorii înapoi timp și aș fute-o pe R. La 14 ani”. Tipul (lipsit de nume) se droghează într-o veselie, e vag alcoolic și bisexual. E un macho desăvîrșit, care nu se încurcă în obstacole: „Îmi e lene să-i scot ciorapii (fetei de 14 ani n.m.) așa că îi sfîșii în dreptul pizdei” și „probabil aș putea să o fut cîteva ore bune”. Probabil, dar nu e sigur.
Romanul nu are acțiune, nici gradație, e un șir nesfîrșit de beții și futaiuri în care personajul seduce tot, rade tot, fără deosebire de sex, rasă și religie, semănînd prin cumulul de calități și virilități cu Old Shatterhand care biruia singur o hoardă de indieni. Simpla lui apariție pune în cur toată populația, de la prima vedere. În aceleși timp, personajul e un subtil care știe Shakespeare pe dinafară în engleză, a citit kafka, dostoievski și cărtărescu (toți cu literă mică, doar nu au dreptul la majusculă în p... mea) și îi judecă. Se ipostaziază în stavroghin (tot cu minusculă, ce...) cînd folosește obiectul de a cărui numire, în forma de patru litere, face abuz etc. etc. Toată chestia e teribil de lungă și neverosimilă, vreo 350 de pagini, iar faptul că nu se produce niciun eveniment notabil, nu există niciun suspans și nicio ieșire din mediul juvenil/adolescentin plictisește mortal. Frecvența cu care personajul își numește și își bagă organul viril saturează și ea după numai cîteva pagini. Recomand autoarei să recitească „1001 de nopți” ca să vadă în cîte feluri poate fi numit expresiv mădularul a cărui evocare obstinată lasă loc unor interpretări psihanalitice defavorabile ei.
În afara ocupațiilor lui erotice, personajul și gașca lui (toți numiți doar printr-o inițială, ceea ce mi se pare un infantilism piramidal) se ocupă cu luarea peste picior și oripilarea tîmpiților, conformiștilor, agramaților, dobitocilor care, ei da, există în societatea noastră. Toți cei care sînt mai prejos cultural sau sexual („nefutute”) decît eroii sînt batjocoriți de aceștia și implicit de scriitoare cu o totală neînțelegere a resorturilor psihosociale și care arată, din partea autoarei, carențe de adaptare și pulsiuni vindicative. Sora iubitei eroului, mergînd cu trenul, surprinde niște priviri ale unor matroane care îi privesc dezaprobator vestimentația și le aruncă: „Da, sînt minoră, sînt curvă și mă duc la mare la produs!”. Evident că toate aceste manifestări sfidătoare sînt fără credibilitate și nu fac o ceapă degerată, fiind probabil proiecția autoarei despre ce ar fi spus ea dacă ar fi avut curaj.
#626642 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
continoire - de munteanu rodica la: 03/01/2012 17:15:20 Modificat la: 03/01/2012 17:16:16
O scenă, tot neverosimilă, este totuși hazlie: personajul principal are un amic licean (citește: pokemon) și merge cu el la liceu, la ore, înainte de a-l duce la o beție. Acolo, după peripeții diferite la materii diverse, la ora de engleză, venind vorba de „Romeo și Julieta”, sedus de sînii uriași ai profei, cade în genunchi și îi recită cu simțire (in English) monologul lui Romeo dar, la final, nu se poate abține și o mamelește, răvășind ora și conștința didactică a bietei făpturi. Evident că, după, aia toate gagicile din clasă sar pe el, îi cer numărul de telefon sau măcar ID-ul de mess. Uau!
Continua slăvire a super-eroului cult, problematic și irezistibil este aspectul cel mai enervant - dintre cele multe iritante - al cărții. De exemplu acela că o autoare scrie la persoana întîi din punctul de vedere al unui mascul feroce. Tot psihanaliza ne dumirește?
De altfel, domol cu pianul pe scări, că pe la 30 de ani (vîrsta autoarei de altfel) mai toate super-gagicile cu blugii fără dessous ajung să poarte chiloți cu picior sub taiorul negru și fac sex numai sîmbăta, în săptămnile impare.
Acest „prim roman satanic” este un infantilism, o șarjă continuă care își închipuie că o să surpe temeliile societății conformiste repetînd obsesiv cîteva cuvinte obscene și inventînd scenarii de oripilare împotriva mărginirii cetățenilor. În mod normal, orice ins care s-ar purta așa, fie și intermitent, nu continuu ca personajele, ar lua-o peste bot de nu s-ar vedea. Numitele personaje nu au complexitate și nu sînt niște revoltați reali, ci niște „pokemoni cordiți”. Așa că, vorba eroului, ”fuking shit!”, maturizați-vă, copii.
Publicat de Horia Gârbea la 01:21
Etichete: Cristina Nemerovschi "
#626643 (raspuns la: #626642) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sa fim seriosi - de paula_vs la: 03/01/2012 17:17:58
eu ma autointitulez procultura si nu il citesc, citeasca cine o vrea umorul bestial si tot ce cuprinde el dar ma intriga insistenta cu care e sustinut aici si ce mai e si proliteratura ,a poate ceva de genul ,majoritatea medicilor stomatologi recomanda colgate,merge un spalat de dinti dupa o singura pagina de ineptii
#626644 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Baby Mititelu la: 03/01/2012 19:04:59
Misto! :) La multi ani, Cristina!
#626653 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sa fim seriosi, paula - de dickvondick la: 03/01/2012 21:13:43
sau ca sa fim in ton cu cartea "pola" (in franceza paula se citeste pola).
1. tu spui "eu ma autointitulez procultura si nu il citesc, citeasca cine o vrea umorul bestial si tot ce cuprinde el dar ma intriga insistenta cu care e sustinut aici si ce mai e si proliteratura ,a poate ceva de genul ,majoritatea medicilor stomatologi recomanda colgate,merge un spalat de dinti dupa o singura pagina de ineptii" - invata sa scrii logic si gramatical corect mai intai.
asta cu "eu o ma autointitulez ..." e ca un soi de lumea ma striga pe strada procultura dupa ce eu le-am spus sa ma strige asa. stiu ideea era ca sustii cultura.
- cand pui virgula intre subiect si predicat nu prea arati procultura, poate proaratura
2. "O carte unică în literatura contemporană ... autorul reușește să se rupă de limbajul clișeistic" . ce e greu de inteles?! continutul cartii e ceva nou pentru literatura contemporana. nu spune nimeni ca e cea mai buna carte a anului, dar esti prea orbita de invidia pe care o porti Cristinei probabil din cauza atentiei marite pe care o primeste aceasta.
3. Tu poeta nu te poti numi - pe bune, dar ai in schimb ceva ce te-ar putea face scriitoare din Romania. Stii ce: invidia si faptul ca iti place sa rozi, sa arunci cu gunoi in mod gratuit.
4. NU esti pro cultura. Asta ar fi insemnat sa sustii majoritatea proiectelor culturale.
5. Ti-as mai spune da' imi pierd timpul de pomana.
Cristina, felicitari.

#626658 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* - de morgothya la: 03/01/2012 22:14:04
Baby Mititelu, la multi ani si tie!
Dickvondick, multam frumos de felicitari :)
#626659 (raspuns la: #626658) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dickvondik - de paula_vs la: 04/01/2012 08:24:13 Modificat la: 04/01/2012 08:51:01
nu m-ai convins,1,logic am scris din moment ce ai prins ideile esentiale iar gramatical posibil sa am scapari mari pe care mi le asum,vroiam sa afirm cu procultura faptrul ca organizatia,asociatia sau ce o fi ,proliteratura este comparabila cu asociatia medicilor stomatologi din reclama,in alta ordine de idei vad ca te cam ambalezi cand folosesti termenul proaratura.2,O carte unică în literatura contemporană ... autorul reușește să se rupă de limbajul clișeistic"invidie,ma faci sa rad,omule mergi in gara gaseste acolo niste boschetari asculta-i si inregistreaza-i apoi scrie pe curat si iti garantez rupere totala de clisee nu ce face domnisoara in cauza sau ma rog doamna ,discutabil totusi aceasta calitate dupa ce scoate pe"pana".3,nu imi arog calitatea de poeta,oricine poate scrie versuri IAR FAPTUL CA IMI EXPRIM DEZACORDUL SI NEPLACEREA DUPA CE AM RASFOIT LA INTAMPLARE NISTE PAGINI SUSTIN INEPTE, nu inseamna ca rod sau sunt invidioasa 4 ,uite asta nu il sustin in nici un fel pentru ca nu il consider un proiect cultural ,se va stinge oricum 5, oricum ai pierdut timpul si scriind ce ai scris dar mai grav e ca m-ai determinat si pe mine sa-l pierd raspunzand
Cristina ,felicitari pentru curajul de a te ,expune in felul asta,
semneaza Pola daca tot m-ai frantuzit
#626664 (raspuns la: #626658) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
paula - de RSI la: 04/01/2012 14:33:39
"Cristina ,felicitari pentru curajul de a te ,expune in felul asta,"
Nicio problema, morgothya este exhibitionista asa ca nu-i trebuie mult curaj sa se expuna. Vezi si nenumaratele sale articole de autoridicare in slavi aparute p-aici. ;))
#626671 (raspuns la: #626664) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
CU TOT RESPECTUL,NU V-A REUSIT - de paula_vs la: 04/01/2012 17:07:15
"Jurizarea, bate-o vina, a fost făcută exclusiv de o parte a echipei Proliteratura, nu au existat voturi publice sau sondaje printre scriitori. Scriu aceste lucrări pentru că deşi ne-am chinuit să fim obiectivi, nu ştiu cât ne-a reuşit. Aşă că vă rugăm să ne iertaţi subiectivismul." VI-L IERTAM TOTUSI
#626680 (raspuns la: #626671) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dick-mo-von-dik,suna nemteste nu? - de paula_vs la: 04/01/2012 17:10:07 Modificat la: 04/01/2012 17:12:44
documenteaza-te inainte si apoi da-o cu aratura von Satanic
#626681 (raspuns la: #626658) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI... - de morgothya la: 04/01/2012 17:11:20
"nenumaratele sale articole de autoridicare in slavi aparute p-aici"
Degeaba minti cu buna stiinta. Pentru ca oricine poate sa verifice subiectele postate de mine pe cafenea si sa vada ca sunt fie recenzii sau impresii ale ALTOR PERSOANE despre cartea mea, fie comunicate in care se anunta ce premii sau distinctii a mai luat Sange satanic (premii date de ALTE PERSOANE, fireste, ca doar nu mi le dau singura).
Sau poate nu stii semnificatia expresiei "autoridicare in slavi", dar m-as mira. Totusi :)
#626682 (raspuns la: #626671) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
morgothya - de paula_vs la: 04/01/2012 17:21:08
cu toate ca nu e pe gustul meu iti urez succes,nici INNA nu e pe gustul meu dar nu o ascult,pe tine imi permit sa te critic pentru ca ai postat aici asa ca ia partea buna,de fapt scrierea ma intereseaza nu persoana,nu contest talentul dar nu il vad in scrierea aceasta,am inteles ca e debut,doar tu sti de ce ai abordat genul respectiv
#626683 (raspuns la: #626682) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
paula - de morgothya la: 07/01/2012 11:04:21 Modificat la: 07/01/2012 11:40:20
paula, nu toata lumea e amabila si toleranta ca mine, astfel incat sa te ignore total, cum am facut-o eu; cand te bagi si calomniezi oamenii pe care nu-i cunosti, unii iti raspund pe masura :) http://pinguinul.eu/sexy/despre-premiile-proliteratura-despre-ipocriziile-si-trollatul-unora/

ce disperat si patetic trebuie sa fie cineva ca sa urmeareasca un user si sa-l injure pe toate site-urile unde apar referinte la aprecierea muncii acestuia... :)
#626781 (raspuns la: #626683) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cea mai misto ... carte??? - de beatlemaniacul la: 11/01/2012 02:55:36
pai inteleg sa alegi cea mai misto gagica (aia cu cracii pana in gat) sau cel mai misto dansator de samba (ala cu unduirea cea mai mare) insa cea mai misto ... carte? ca sa ma pronunt, as vrea sa aflu urmatoarele despre aceasta carte:
- A fost prezentata in tinuta de seara sau doar in costum de baie?
- cate limbi straine stie?
- Calca drept sau are platfus?
- A dat cuiva "dreptul"?
- Cat m-ar costa "o ora cu ea"?
#626965 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Intruder la: 12/01/2012 08:24:44
verde pentru "cea mai misto". :))
#626993 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
? - de donquijote la: 12/01/2012 09:03:57 Modificat la: 12/01/2012 09:04:11
si cei cu simtul ridicolului, erau in caruta cealalta?
#626997 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
misto - de paula_vs la: 12/01/2012 09:09:12 Modificat la: 12/01/2012 09:15:45
reteta succesului,scrii o carte comparabila cu un sangerete de porc,un site cu bune intentii de altfel dar indus in eroare de limbajul dezinhibat vulgar deadreptul fara perdea cum numai o femeie beata poate sa foloseasca,si betia infatuarii tot betie e, te gaseste cea mai misto ,ca autor,autoare faci valuri pe unde apuci,promiti o noua carte ,faci un pic de paranoia ca esti persecutata de o tata rauvoitoare care altceva nu are de facut decat sa-ti strice tie imaginea si restul lumii civilizate da fuga sa epuizeze a doua editie a cartii de succes dupa care se va face un film samd
#626998 (raspuns la: #626993) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
morga - de RSI la: 12/01/2012 09:19:13
"Degeaba minti cu buna stiinta"
Atentie la exprimare... nu eu sunt mincinosul ci aceea care se bazeaza pe grupusculul ei de fani si colegi (la fel de ilustri ca si ea) ca sa faca o chestie de gasca: eu o laud pe-a ta, tu o lauzi pe a mea.
Si nu stiu cum numesti tu publicarea persistenta a acestor "recenzii" laudative intr-un loc unde nu intereseaza pe nimeni. Cand o sa vii cu o recenzie a unui critic serios o sa mai stam de vorba. Vad ca articolul lui Horia Garbea l-ai omis. Noroc de Rodica... ;)
#627000 (raspuns la: #626682) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* - de morgothya la: 12/01/2012 16:43:31
RSI: am mai avut pe aici discutia asta: daca tu crezi ca scriitori precum Emil Brumaru, Doina Rusti, Dan Lungu, Octavian Soviany, Mircea Cartarescu, Dan Silviu Boerescu, Felix Nicolau si o gramada inca nu sunt niste "autoritati" in sine ci doar niste amici de-ai mei, ai o problema chiar mai grava decat credeam.

Paula: dar ce de importanta iti dai :))))))
n-au fost decat vreo cateva sute de gospodine scandalizate de cartea mea... si da, fiecare din ele s-a crezut prima :D ceea ce n-a facut decat sa-i accentueze ridicolul

apoi, tot pt paula - cartea nu a fost premiata pt prima data acum; daca te-ai fi deranjat sa cauti prin cafenea, am mai anuntat pe aici ce premii a primit. uite cateva exemple:

http://www.cafeneaua.com/nodes/show/28487/s%C3%A2nge-satanic-de-cristina-nemerovschi-selec%C8%9Bionat-pentru-festivalul-francez-premiers-romans-en-lecture/1

http://www.cafeneaua.com/nodes/show/28463/premiile-tiuk-pentru-anul-cultural-2010/1

http://www.cafeneaua.com/nodes/show/28440/s%C3%A2nge-satanic-pe-locul-doi-%C3%AEn-topul-celor-mai-bune-debuturi-din-2010/1

mai sunt si multe altele:
-premiul revistei ateneu
-premiul radu rosetti
- nominalizare la cartea anului 2010
le gasesti aici: http://www.cafeneaua.com/nodes/show/28440/s%C3%A2nge-satanic-pe-locul-doi-%C3%AEn-topul-celor-mai-bune-debuturi-din-2010/1

Concluzia: daca spui ca e o carte proasta, o faci pe propria raspundere si iti asumi riscul ca oamenii care stiu care-i treaba cu literatura sa te ia de habarnist, frustrat si invidios. asa cum s-a si intamplat, in cazul tau, cu cei de la proliteratura, care ti-au raspuns dupa merit :)
#627028 (raspuns la: #627000) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de morgothya la: 12/01/2012 16:45:58
ba da, ce ai afirmat tu se cheama fix MINCIUNA; ai spus ca ma "autoelogiez", iar eu ti-am aratat ca acele citate apartin altor persoane. deci nu e nimic "auto", prin urmare ai scris o calomnie/minciuna.

ca tu consideri acele persoane prietenii de-ai mei, asta e problema ta, dar nu o sa pici, sustinand asta, prea departe de ridicolul paulei_sv.
#627029 (raspuns la: #627000) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* - de morgothya la: 12/01/2012 16:50:37
eu inteleg foarte bine ca unii dintre voi se invart in cercuri frecventate de scriitori mediocri, care se chinuie ani de zile sa pacaleasca un editor sa ii publice si pe care nu-i ia nimeni in serios. dar asta nu scuza faptul ca nu puteti vedea deosebirea dintre un scriitor de sertar si de mica gasca si unul adevarat, atunci cand ea este atat de evidenta. nimeni n-are de castigat daca ne lasam dominati de obisnuita si alegem sa inchidem ochii in fata unor lucruri incontestabile :)
#627030 (raspuns la: #627028) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
muahaha, ce frumos aruncam noi cu nume mari - de zaraza la: 12/01/2012 17:36:52
si speram ca fraierii le inghit la pachet...

daca tu crezi ca scriitori precum Emil Brumaru, Doina Rusti, Dan Lungu, Octavian Soviany, Mircea Cartarescu, Dan Silviu Boerescu, Felix Nicolau si o gramada inca nu sunt niste "autoritati" in sine ci doar niste amici de-ai mei, ai o problema chiar mai grava decat credeam.

parca te-am mai intrebat o data, dar ai preferat sa te eschivezi: arata-mi si mie cronicile de mircea cartarescu, dan lungu si emil brumaru.

merci!
#627034 (raspuns la: #627028) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de zaraza la: 12/01/2012 17:37:44
eu inteleg foarte bine ca unii dintre voi se invart in cercuri frecventate de scriitori mediocri, care se chinuie ani de zile sa pacaleasca un editor sa ii publice si pe care nu-i ia nimeni in serios. dar asta nu scuza faptul ca nu puteti vedea deosebirea dintre un scriitor de sertar si de mica gasca si unul adevarat, atunci cand ea este atat de evidenta.

aici doar: MUAHAHAHA
#627035 (raspuns la: #627030) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
asta-i Cristina - de munteanu rodica la: 12/01/2012 17:43:28 Modificat la: 12/01/2012 17:48:03
cea mai amuzantă afirmatie pe care am citit-o anul acesta.
bineînteles afirmaţie însoţită de
argumente solide ,credibile şi mai ales pline de umor:))) cam negru dar in lipsa de altceva...
cît despre articolul lui Gabrea, probabil nu merita atentie .
este absolut normal atita timp cit Cartarescu apreciaza ...apropo a mai fost odata intrebarea, unde cu ce cuvinte apreciaza Cartarescu "Singe satanic"? pusa parca de catre Zaraza si ocolita dintr-un folositor obicei(pentru ea,autoarea).vrem si noi sa stim ce spune Cartarescu?
Mai Cristina, e doar o carte,citita de cei care-ti seamana.Foarte bine, contina sa scrii, dar pricepe odata ca oricit te-ai stradui si te-ai zbate gen Molloyu, preferintele si gusturile oamenilor sunt diferite.Si premiile alea nu-ti aduc mai multi cititori mai ales cind le fluturi mereu.
#627036 (raspuns la: #627030) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
no zaraza - de munteanu rodica la: 12/01/2012 17:46:08
am scris in acelasi timp,de aceea probabil vom ramine fara raspuns :))
#627037 (raspuns la: #627034) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* - de morgothya la: 12/01/2012 17:54:48
zaraza si rodica, doar nu va asteptati sa pun acum recenzii la cerere, nu? :)) toate la vremea lor!
daca va intereseaza cu adevarat, cu siguranta veti gasi respectivele aprecieri ale celor citati de mine. sunt pline chioscurile de reviste literare, succes! ;)
#627039 (raspuns la: #627037) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
rodica - de morgothya la: 12/01/2012 17:57:50
"premiile alea nu-ti aduc mai multi cititori mai ales cind le fluturi mereu."
ba da, si chiar intr-un procent remarcabil :) si eu te pot contrazice aici cu cifre, nu cu impresii, spre deosebire de tine.
ps. nu-i vorba de cafenea, o spun la modul general
#627041 (raspuns la: #627037) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pfff - de zaraza la: 12/01/2012 18:04:01
tupeu si lasitate. si cam atata.
#627042 (raspuns la: #627039) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de morgothya la: 12/01/2012 18:16:52
e foarte simplu de explicat: tu, rodica, si altii 2-3 ati face ORICE doar ca sa nu acceptati faptul evident, si anume ca ati gresit cand ati apreciat (negativ) cartea. pentru voi, e mai usor de acceptat ca totul e o conspiratie, o manipulare, in loc sa recunoasteti simplu: e o carte premiata, foarte apreciata, despre care se scrie mult (de bine!) si care se citeste foarte mult, o carte in curs de a fi tradusa si ecranizata. dar deh... vorba aia, mai usor acceptam ca au venit extraterestri si au acaparat pamantul :)

si uite, ca sa nu zici ca-s secretoasa: ce crede M. Cartarescu despre carte poti sa gasesti in numarul 8 al revistei Arte si meserii, precum si in nr. din septembrie al revistei Tabu. Ce crede Emil Brumaru am sa public eu in curand pe cafenea sub forma unui articol :)
#627044 (raspuns la: #627042) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mda - de munteanu rodica la: 12/01/2012 18:23:26

ar fi insemnat chiar prea mult ca in locul unor recenzii scrie de oarecine bloger sau alea alea,sa pui recenzii scrise de un autor consacrat.
ar fi insemnat sa ai chiar arumente sau macar un inceput.
banuiesc ca deja ai citit cartea aparuta curind"Amintiri"scrisa de Zoe Camarasescu....da, nepoata Zoei Babadag Bengescu.
Eu astazi am primit-o si astept cu drag s-o citesc.

In curs de aparitie este si
"Mica enciclopedie de stil si eleganta"
scrisa de Sabine Denielle care consider ca pentru o domnisoara deja tinara ca tine ar fi utila.
a, apropo ... chiar am reusit sa-ti citesc cartea ...dupa indelungi silinte.
#627045 (raspuns la: #627039) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* - de morgothya la: 12/01/2012 18:35:34
"in locul unor recenzii scrie de oarecine bloger sau alea alea,sa pui recenzii scrise de un autor consacrat"
da, rodica, dar gandeste-te ca poate nu imi doresc un cititor snob, care sa dea din coada doar la auzul unui nume "mare" :)

"autor consacrat" - multi dintre cei pe care i-am citat aici sunt chiar astfel de "autori consacrati"; ce vrei sa spui, adica: Stefan Bolea, Mihail Vakulovski, Felix Nicolau, Doina Rusti. A Petria nu sunt autori consacrati? fireste ca sunt! n-ai auzit TU de ei, asta e cu totul altceva...

chiar o s-o anunt pe scriitoarea Doina Rusti ca, din mom. ce nu se incadreaza la categoria "oarece bloger", se incadreaza cu siguranta la "alea alea" ;)
#627046 (raspuns la: #627045) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de zaraza la: 12/01/2012 18:35:34
si uite, ca sa nu zici ca-s secretoasa: ce crede M. Cartarescu despre carte poti sa gasesti in numarul 8 al revistei Arte si meserii

mama, ca tiganul esti! incredibil cata umflare in pene pe nimic si cata lipsa de asumare!

deci acesta este linkul revistei arte si meserii : http://issuu.com/paspartu/docs/ram_8/81. are ca autor un oarecare cosmin dodoc-marina si in afara de faptul ca titlul articolului este "de ce nu iubim femeile" (furaciune de la cartarescu) si se spune razant ca "pana si lui cartarescu i-a placut cartea", nu vad niciun cuvant scris de cartarescu insusi, niciun citat din cartarescu, absolut nimic.

repet, incredibil ce low ai ajuns!
#627047 (raspuns la: #627044) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de morgothya la: 12/01/2012 18:37:17
"furaciune de la cartarescu" :))) ce strain iti e postmodernismul, zaraza :P

iar am pierdut timpul degeaba...
#627048 (raspuns la: #627047) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
doh - de zaraza la: 12/01/2012 18:38:47
Stefan Bolea, Mihail Vakulovski, Felix Nicolau, Doina Rusti. A Petria nu sunt autori consacrati? fireste ca sunt!

daca ai scos o carte se cheama ca gata, esti consacrat? pai asa si tu esti consacrata, draga, poti sa scrii cronici despre altii.

A Petria e un amarat, care scrie execrabil, a publicat si pe aici. halal consacrare!
#627049 (raspuns la: #627046) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de zaraza la: 12/01/2012 18:40:03
vai tzatzo, hai sa vorbim postmodernisme! ma lasi? de tura asta chiar m-am convins ce subtirica esti (la figurat desigur!). te sufla vantul, fetitza!
#627050 (raspuns la: #627048) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de morgothya la: 12/01/2012 18:46:40
poate iti foloseste...spre documentare: http://ro.wikipedia.org/wiki/Doina_Ru%C8%99ti

o carte, auzi! :)

cat se poate de logic e ca ai trecut la jigniri - altfel nu ai CE si CUM argumenta. atata incapatanare in loc sa iti recunosti greseala sau sa stai pe margine, nimeni nu te-ar fi obligat sa te faci de ras.
#627051 (raspuns la: #627050) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
draga mea - de zaraza la: 12/01/2012 18:54:55 Modificat la: 12/01/2012 18:55:08
nu-sh de ce m-as face eu de ras. nu eu imi trec referinte critice false in CV, nu eu ma impopotzonez cu numele altora, care poate nici n-au auzit de mine. (in tot cazul, nu exista nicio dovada scrisa ca ar fi auzit). penibil si trist ca pana si in literatura se practica minciuna si falsificarea cv-ului.
#627052 (raspuns la: #627051) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* - de morgothya la: 12/01/2012 19:02:52
mai intereseaza-te, zaraza, cine a auzit si cine n-a auzit de mine, si pe urma ai sa vezi ca intr-adevar te-ai facut de ras...

n-am de ce sa falsific nimic. daca as fi dus lipsa de referinte critice, cine stie, dar asa?...

si nu am ce sa demonstrez unor oameni complet irationali, plini de frustrari care isi umplu timpul contestand aberant, fara argumente, lipsiti total de credibilitate, realizarile evidente ale unor oameni care nici macar nu-i iau in serios:)
#627053 (raspuns la: #627052) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ei hai - de munteanu rodica la: 12/01/2012 19:36:00
sa-ti spun eu:)))
printre frustraţii "complet irationali,lipsiti total de credibilitate" din cafenea se gasesc fo trei decani la litere(pe care-i stiu eu,or mai fi si altii)ciţiva jurnalisti,citiva medici, printre care si pentru cei mai veseli,scriitori adevarati cu statut recunoscut chiar si sociologi.Chimisti,multi informaticieni,
gospodine,frizeri.Una peste alta cu vazutii si nevazutii, azi, maine sau poimaine
ajungem la 30.000.Niciunul ,dar niciunul nu a reusit sa fie atita de narcisist ca tine.
Si niciodata nu am vazut la Cartarescu un asemenea gen de promovare.Chiar îl voi intreba care-i parerea lui despre atitudinea ta.Caci reţine eu niciodata nu m-am legat de continutul romanului si modul tau de exprimare. Aici e simplu, dacă nu-mi place nu te mai citesc.
Tot timpul am facut referire doar la comportamentul tau si atitudinea aroganta vizavi de cititor.
Si cu asta incheiem discutia .Prefer sa ma uite la un film prost.
#627054 (raspuns la: #627053) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Bine ca ... - de Jimmy_Cecilia la: 12/01/2012 20:21:44 Modificat la: 12/01/2012 20:26:40
... ridicolul nu ucide... :o))

In alta ordine de idei, ca nu merita data mai multa atentie,

Servus Zaraza, Rodica, RSI, Donquijote si cele mai bune urari pentru 2012!!!
La fel si voua, Paula si Intruder :))
#627056 (raspuns la: #627054) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
rodica - de morgothya la: 12/01/2012 20:42:55
"Chiar îl voi intreba care-i parerea lui despre atitudinea ta."
da, chiar te rog. si pe urma s-o lamuresti si pe zaraza cum sta treaba cu Cartarescu si Sangele satanic, poate se calmeaza :)

"din cafenea se gasesc fo trei decani la litere(pe care-i stiu eu,or mai fi si altii)ciţiva jurnalisti,citiva medici, printre care si pentru cei mai veseli,scriitori adevarati cu statut recunoscut chiar si sociologi. azi, maine sau poimaine
ajungem la 30.000."
pai vezi? si dintre ei, cati stau sa se agite la fiecare post pe care-l pun eu si sa porneasca atacuri fara pic de argumente, sortite esecului? doar 3-4. adica aia care sunt asa cum am zis mai sus, irationali.
#627058 (raspuns la: #627056) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
J_C - de paula_vs la: 12/01/2012 20:43:08
multumesc mult asemenea si tie..."Cerul a dat oamenilor trei lucruri ca o contrabalanta a suferinselor in viata: speranta, somnul si rasul." (Immanuel Kant)...dar ce face fatuca asta e de rasuplansu
#627059 (raspuns la: #627056) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Felicitari... - de monte_oro la: 12/01/2012 20:48:59
pentru ”cea mai misto carte”...La mai mare spre...”cea mai buna”... Oricum, mai e mult pana departe...
#627060 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte_oro - de morgothya la: 12/01/2012 20:59:43
mersi :) fireste ca mai este mult si loc de evoluat, n-am sustinut altceva :)
#627067 (raspuns la: #627060) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Morgo... - de monte_oro la: 12/01/2012 21:05:30
Nu te culca pe-o ureche...De-acum...totul va fi mult mai greu...pen' ca vei avea un cv....in spate... Dar odata cu varsta... iti vei schimba si ideile... Astea de acum... din ce-am citit... is doar ale varstei de-acum...Ce conteaza.. e sa le faci... universale.. indiferent de spatiu, de timp, de varsta... Altfel, vei ramane doar la stadiul de "cea mai misto"... la misto...ca alta varianta nu va fi... A, ba da... "cea mai cool"..;)
#627069 (raspuns la: #627067) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Hey Jimmy - de RSI la: 12/01/2012 21:39:31
Si tie toate cele bune si un an 2012 plin de bucurii!!!
Ma bucur sa te revad !
#627075 (raspuns la: #627056) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cristina - de munteanu rodica la: 13/01/2012 09:59:19 Modificat la: 13/01/2012 10:03:08
hai să încercam si invers.
adica, dintre
1.cei rationali ramaşi(in afară de noi iraţionalii 3-4 la numar), cîti au spus ca sunt în regula, atitudinea si comportamentul tau?
atenţie ,ma refer doar la insistenţa cu care ne bagi pe gît aşa zisele realizări.
2.cîţi au spus : da,am citit cartea,mi-a plăcut,este grozava si alea, alea(vad ca-ti place exprimarea).ba mai mult ţin minte ca pe undeva, zaraza a spus ca ai potenţial iar eu chiar am cumparat cartea şi am citit-o,greu, dar am facut-o.deci tu iei tăcerea(celorlalti ) ca un semn bun eventual de aprobare.să nu spunem de indiferentă care şi ea poate fi semnificativă.Ce Dumnezeu la baza esti filozof de fapt.
vorbesc doar pe marginea celor intimplate în cafenea si referitor la cafegii.
vad ca ai darul sa rasucesti si sa lasi foarte multe întrebari fară raspuns.dacă te onoreaza si aste-ţi sunt standardele , dă bice fetito.Cu toate ca o persoană de sex feminin dupa 35 ani chiar nu mai poate fi numita fetită ,nici chiar pe baza unui comportament infantil.
Succes Cristina si poate cîndva peste mulţi ani vei intelege ce zicem noi aici:)
#627080 (raspuns la: #627058) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* - de morgothya la: 13/01/2012 10:06:49
cum bine a zis cineva mai sus, nu merita data mai multa atentie comentariilor rauvoitoare si calomniatoare - invidiosii or sa taca pana la urma, invinsi de propria neputinta :)

nici macar nu sunt originali; au fost multi altii inaintea lor, scandalizati ca o carte care contine cuvinte obscene si atinge problema drogurilor, a sexului si altele controversate e premiata. ce poti face, in ciuda aparentelor, societatea mai si evoleaza, ce-i drept, foarte incet, fiindca e tinuta in loc de indivizii medioci, plini de frustrari, neintelegere si prejudecati.

mai cititi si voi literatura universala actuala (un sorokin, un palahniuk, un welsh)... sau asumati-va riscul sa fiti luati peste picior ;)

zaraza, cand oi scrie tu sau vreunul pe care-l admiri tu asa "execrabil"(!) ca Petria, atunci poate am sa-mi schimb si eu parerea despre tine ;)
#627081 (raspuns la: #627075) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de zaraza la: 13/01/2012 12:11:18
zaraza, cand oi scrie tu sau vreunul pe care-l admiri tu asa "execrabil"(!) ca Petria, atunci poate am sa-mi schimb si eu parerea despre tine ;)

asta-i iar de MUAHAHAHA. cum adica vreunul pe care-l admir eu? parca erai filosoafa la baza, mamica. ma intreb cum dreaq, ca vad ca stai prost rau cu logica. sau oi fi terminat la spiru, si atunci se explica.
#627083 (raspuns la: #627081) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de morgothya la: 13/01/2012 13:02:27
nu cred ca nu stii unde am terminat eu facultatea, din moment ce mi-ai studiat si rastudiat biografia pana in panzele albe, doar-doar oi gasi ceva compromitator :)) sau ce, iti imaginezi ca nu stiu cine ce-mi cauta pe blog, ip-uri si tot restul? :P nu fi asa naiva...
#627087 (raspuns la: #627083) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:) - de zaraza la: 13/01/2012 14:26:32
nu eram eu, parol! dar mai cauta, e pacat sa nu-ti identifici fanii!
#627090 (raspuns la: #627087) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sorokin, palahniuk, welsh - de Intruder la: 13/01/2012 17:47:46
heeh, astia au construit niste parabole simpatice dar ridica moralul sa te compari cu ei...:D
#627103 (raspuns la: #627081) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
aaa... - de Intruder la: 13/01/2012 17:55:26
vreau sa precizez ca eu chiar sunt crunt invidios pe toti autorii de texte tiparite, pentru ca ei pot si eu nu...de ce sa nu recunosc?
deci, daca se'ntampla sa intru incaltat pe subiectele tale...pizma e de vina. :))
#627104 (raspuns la: #627103) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder - de morgothya la: 15/01/2012 17:36:38
"pizma e de vina" - pe tine oricum nu te inclusesem in "grupul vesel", tu esti simpatic :)

nici nu ma comparam cu cei 3 citati mai sus, nu valoric cel putin - e un pic mai nuantata treaba: voiam sa spun ca daca doamnele respective ar citi astfel de autori (palahniuk, welsh, sorokin si multi altii) nu ar mai sari asa oripilate la cartile autohtone ca "vai ce orori, ce atrocitati, vai ce limbaj cu obscenitati"... ar vedea ca (si) asa se scrie si asa scriu si autori "consacrati" - un cuvant care le cam place :P

e instinctul asta de a critica ceea ce iti este mai aproape (geografic, cel putin) si de a lua de bun chestii girate de altii, fara a studia pe cont propriu problema :)

deci, bottom line, nu m-am comparat ca valoare, ci poate doar ca abordare literara ;)
#627171 (raspuns la: #627104) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intruder e simpatic - de beatlemaniacul la: 17/01/2012 17:57:25
intruder = simpatic, asta stiam si noi, userii de rand ... insa tot nu inteleg cum o carte poate fi misto? Dar spuneti-mi bre o data cum pana mea merge, cat are la pantof si daca arata bine in costum de baie?

pana atunci ... O strada in alunecare, 3 fete bezmetice, o catea in calduri, o gura de canal, in spate o silueta invelita in ploaie ...

O fata: Oooooof, palmam-as sa ma palmez, iar am uitat sa-mi cumpar drogu'!
A doua fata: Cum sa uiti, fa? Pai nu ti-a dat bulgaru' 50 de verzi sa-i iei din alea rasucite?
Prima fata: Care verzisori, fa?
A treia fata: Aoleo, fata, iar ai stat in genunchi de pomana!!!
Cateaua: hai fetelor, aruncati si voi niste ceva sa halesc si eu ...
A treia fata: Ia! vine bulgaru', repede, faceti-va ca munciti!
Bulgaru': fluierand ... Hade baga, baga, baga, facui iar nitica spaga ...
baaaa, ia uite acolo ce fete bune, uite nene bulane, ia te uita ce fete bune ... aoleo, voi sunteti? Mi-ati luat rasucitele alea?
O fata: Pai ... hmmm ...
Bulgaru': Aoleo, daca arunc dupa tine cu o gura de canal ...
Cateaua: In sfarsit ceva de mancare, cred ...
Gura de canal: hoooo, stai ma linistiti ...
O silueta fara nas si gura, invelita in ploaie: Ia sa iau niste notite de pe aici, poate public si eu ceva maine!!!
Ploaia: Mars acasa toti ca va ud acum pana la piele! ... catre strada in alunecare: Elocventa acestui dialog se matraseste obscur si indubitabil, fara o perspectiva transanta, catre sfera unui dialog social intre doua emisfere banale ale aceluiasi tronson de gandire bi-cefal scandalos insa filosofic feeric ce scindeaza - ca un inceput de rafala - cu aceeasi tarie elefantina mentalitatea de balta a gandirii esoterice evolutive spre un limbaj elevat, de cartier ... un cartier unde zmeul se transforma pe panza marelui maestru in soricel de lunca, iar soricelul de lunca devine scandalos de imbuibat de propriile fasonari ridicandu-se ca un mamut brutal si encefalografic in trei picioare de plumb, deci precum am spus elocventa acesti dialog se matraseste indubitabil ...
Gura de canal: Aiurea! Pizma e de vina!
#627261 (raspuns la: #627171) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
copyright - de beatlemaniacul la: 17/01/2012 18:00:58
am uitat sa precizez ca detin COPYRIGHT pe toate comentariile ce le postez aici ... un prieten avocat in devenire deja mi-a creat un dosar la el in birou ... nu va puneti cu el, ca arde!
#627265 (raspuns la: #627261) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de morgothya la: 21/01/2012 01:24:36
ia uite ce spune poetul emil brumaru intr-un interviu despre tinerii scriitori pe care-i apreciaza si la care tine: http://atelier.liternet.ro/articol/11642/Emil-Brumaru-Daniel-Cristea-Enache/Investitura-mea-ca-poet-am-simtit-o-indeplinita-cind-Raicu-a-scris-o-cronica-la-Versuri.html

dar nu-i el, e clona lui, asa-i? el n-a auzit inca de mine, asa spunea parca o forumista, zaraza :P
#627552 (raspuns la: #627265) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mai, bravo - de zaraza la: 21/01/2012 02:10:22
felicitari!

cu o mica rezerva totusi: din tot lotul de scriitori contemporani, tu esti singura "posibila". restul sunt siguri, presupun :D. pfff, ce inseamna un cuvant in plus!
#627553 (raspuns la: #627552) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
.. - de morgothya la: 21/01/2012 17:19:12
"pfff, ce inseamna un cuvant in plus!"
adevarat! negresit inseamna foarte mult, chiar totul, dar numai pnetru aia disperati sa caute nod in papura, care nu mai stiu de ce sa se agate ca se demonstreze ceva total indemonstrabil :)

explicatia e la mintea cocosului pentru "posibila" - dupa cum vezi, domnul brumaru vorbeste despre TRILOGIE (trilogie=3 carti), din care s-a scris doar prima parte; fireste ca e POSIBILA, atata timp cat inca nu-i scrisa completa. doh...

cauta in continuare nodu, zaraza, e buna perseverenta. poate n-o sa gasesti chiar nodu ala, da ceva tot gasesti pana la urma :D

#627605 (raspuns la: #627553) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
... - de morgothya la: 21/01/2012 17:21:24
impresiile domnului brumaru despre cartea mea sunt, oricum, foarte entuziaste, deloc retinute, dupa cum si le-a exprimat in multe locuri si dupa cum a marturisit si la lansarea pe care am avut-o la iasi unde a luat cuvantul :)

#627606 (raspuns la: #627553) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...