Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

nebunie ?


de corandra66 la: 20/01/2012 07:24:56
rezumat: o stare de fapt,
voteaza:
Eu sunt profesor. Predau unor tineri înghesuiţi, ca vitele, în grupe care nu îmi permit să le acord atenţia pe care o merită (nici măcar nu le pot reţine numele). Altfel, risc să fac ore neplătite, aşa cum sunt ele plătite. Mulţi dintre ei nu au ce căuta acolo. Nu neapărat pentru că nu îi interesează profesia pentru care, aparent, se pregătesc, ci pentru că, regret, ei chiar nu pot cu capul, ceea ce nu îi face mai puţin oameni sau mai puţin îndreptăţiţi să se manifeste în cadrul legislativ pus la dispoziţie de stat. Nu cred că există om neînsemnat, ci doar om aflat în locul nepotrivit. Indiferent despre care grup vorbim, marea problemă este aceea că niciunul nu beneficiază de atenţia mea aşa cum ar trebui. Cei foarte buni ar putea deveni excelenţi, cei buni ar putea deveni mai buni, cei mai puţin dotaţi, dar muncitori, ar putea face faţă. Nimic nu se întâmplă. Ca profesor, produc o lamentabilă reţetă care se doreşte a satisface necesitatea de a asigura taxa de studiu pentru ca toată lumea să supravieţuiască în instituţtie şi cea de a mă ţine în viaţă ca profesionist. Cui foloseşte? Eu cred că nu foloseşte nimănui. Cel mai puţin foloseşte contribuabilului care plăteşte pentru ceva pe care “îl vedem şi nu e”, până când se trezeşte cu el în guvern.

Am început aşa pentru ca să am un cadru de referinţă pentru ceea ce urmează. Ni se propune un guvern de tehnocraţi. Eu nu doresc un guvern de tehnocraţi. Tehnocraţii sunt oameni excelenţi în profesie. Este foarte bine. Îi respect şi îi admir şi cred în expertiza lor. Dar tehnocraţii sunt oameni concentraţi pe sarcină, nu pe oameni – grupe mari, cheltuieli mai mici, ce contează ce se întâmplă acolo? Eu aş dori o conducere care să aibă o viziune filosofică, capabilă să FORMULEZE CU MORALITATE SARCINA PENTRU TEHNOCRAŢI. O conducere care să nu uite că în centrul oricărei hotărâri se află OMUL, cel care, se zice, are drepturi – ele se numesc ale OMULUI, nu ale membrului de partid sau de “gaşcă”. Nu doresc comunism, dar nu doresc un capitalism sălbatic (nici nu cred că ştim ce înseamnă asta; ştim doar ce îinseamnă “jaf sălbatic”). Aş dori o social-democraţie ca în ţările scandinave (sau “republicile scandinave”, ca să nu o jignesc cumva pe doamna Udrea care s-a găsit, probabil, şi dânsa, tot într-o grupă mare?). Se reproşează opoziţiei că nu are un discurs mai mobilizator. Ce înseamnă acest reproş? Ce ar trebui să spună opoziţia? Să spună că dacă vine ea la putere totul se va rezolva? Cum să spună aşa ceva fară să mintă? Dorim să fim minţiţi din nou? Nimeni nu poate rezolva problemele momentului în aşa fel încât toţi să trăim fericiţi imediat. Putem spera, însă, ca efortul pe care suntem dispuşi să îl facem pentru binele naţiunii să aibă o noimă. Nu doresc ca marii oameni de afaceri să devină bogaţi din banii luaţi de la noi, cetăţenii de rând. Nu doresc zburdălnicii, cum ar fi parcuri la ţară şi pârtii de schi topite de soare; oamenii de afaceri să facă ce afaceri doresc, dar nu cu STATUL! Statul sunt şi eu! Eu, parte a statului, cred că trebuie să nu las oamenii (sau viermii, sau ciumpalacii, sau idioţii care nu înţeleg reforma mirifică propusă de nişte maeştrii ai şmecheriei) să moară de foame căutând prin gunoiul care devine tot mai subţire (cu excepţia celui de pe lângă casele “aleşilor”).

Aroganţa cu care suntem trataţi este de nesuportat. Sunt un om de structură germanică. Aşa am fost crescută (total greşit, se pare!). Am principii, respect legile şi regulile. Desigur, o astfel de atitudine pare lipsită de imaginaţie. După cum spunea domnul Pleşu, oamenii cu principii sunt lipsiţi de imaginaţie. Barry Schwartz explică mult mai clar ceea ce doreşte domnul Pleşu să spună. După ce l-am citit şi l-am ascultat pe Barry Schwartz, da, recunosc, este nevoie să ştii când să te abaţi de la reguli (ceea ce înseamnă că regula are scăpări). Totuşi, nu cred că a avea principii trebuie interpretat ca lipsă de imaginaţie. Cred că este mult mai periculos să nu ai principii. Menţionez că am tot respectul pentru domnul Pleşu, pe care îl consider una dintre minţile luminate ale naţiunii şi pe care l-aş fi dorit mult mai implicat în viaţa acesteia tocmai pentru că este sclipitor (dacă s-ar fi implicat, mi-aş fi exprimat şi admiraţia, admiraţia unui ciumpalac, desigur, adică fără importanţă).

Îmi doresc să trăiesc într-o ţară în care să nu trebuiască să mă gâandesc de zece ori când evaluez un student, să nu trebuiască să îmi revizuiesc criteriile de evaluare pentru că, până la urmă, aceşti tineri au, mulţi, nişte vieţi chinuite, care îi obligă să lucreze şi să studieze în acelaşi timp, neputând să se dedice total niciunuia dintre roluri. Aş dori să îi pot elimina fără niciun fel de piedică morală pe cei care nu fac nimic decât să respire, convinşi că totul li se va “întâmpla”; nu pot să o fac acum pentru că “sistemul” trebuie ţinut în viaţă. Aş dori să îmi pot permite să fiu şi eu un tehnocrat. Pentru aşa ceva, am nevoie să cred în cei care conduc şi au VIZIUNE.

Eu sunt monarhistă, dar ştiu că nu se va întâmpla. Mi-ar plăcea să mă reprezinte un om care nu se chinuie să fie domn pentru că – surpriză! – el chiar este. Dar aş dori, măcar, să fiu condusă de oameni buni şi deştepţi, atât de deştepţi încât să îi asculte pe cei care sunt profesionişti, neuitând că sunt acolo pentru cetăţenii acestei ţări; ciumpalaci sau nu. Toţi avem o singură viaţă. Avem dreptul să o trăim în demnitate, indiferent cât de profitabil sau mai puţin profitabil putem contribui la bunăstarea “aleşilor”.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (24):


corandra - de munteanu rodica la: 20/01/2012 15:57:33
"a fost odată ca-n povesti"
a fost un loc şi o vreme cînd conferinţa ta ar fi generat de azi dimineaţă pînă acuma multe comentarii.
aşa cum se spune "omul sfinţeşte locul"
ce sa zic...am citit rindurile tale de citeva ori şi îmi place ce spui :)
adicătelea te aprob positif.
dar, sunt si voi fi pentru un guvern de tehnocraţi.
#627494 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de anadaria la: 20/01/2012 15:59:41
Nu stiu exact la ce se refrea intrebarea ta. N-as zice ca-i nebunie sa crezi ca ne-am potea intoarce la monarhie. As zice ca-i idealism. Cu cativa ani in urma, la alegeri, am votat cu Printul Paul. A avut 0,0nu stiu cat la suta. Prietenii mi-au zis ca am votat cu el doar eu si nevasta-sa.

O conducere cu o viziune filosofica ma tem ca nu ne-ar scoate la liman. Chiar daca in esalonul 2 ar fi tehnocratii. Cred ca s-ar bate cap la cap.

Daca m-ai intreba pe mine care cred c-ar fi solutia as zice ca nu stiu. Cu doi ani in urma imi doream sa vina sa ne conduca nemtii. Acum chiar nu mai stiu. Si nu mai cred aproape in nimic.


Cred ca te macina compromisul pe care-l faci. Acela de a accepta sa predai (ca sa ramai in viata ca profesionist) unor copii care 'nu pot cu capul' dar sunt admisi la facultati doar pentru a se incasa niste taxe.
Well...daca-i asa, poti sa te linistesti. Nu esti singura care faci compromisuri. Suntem mii si mii. Poate ca si de-asta am ajuns aici.

#627495 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 20/01/2012 16:49:14
"Well...daca-i asa, poti sa te linistesti. Nu esti singura care faci compromisuri. Suntem mii si mii. Poate ca si de-asta am ajuns aici."

Nu "poate" ci "sigur" de asta am ajuns aici. Acceptand ca un individ sa intre in pielea lui Ludovic al XVI-lea, "L'État c'est moi!". Democratie, daca asta este "atmosfera" in care ar trebui sa traim acum, decretata de Constitutie, inseamna in mod obligatoriu ca marea majoritate sa traiasca la un nivel decent nu intr-un lux exorbitant doar cei ce ne conduc si care si-l alimenteaza jupuindu-ne constant prin legile aiuritoare pe care le numesc "reforma".
Democratia este fragila si ea trebuie aparata dupa cat se pare. Probabil ca asta incerca unii acum...
#627498 (raspuns la: #627495) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de ionbarb la: 20/01/2012 17:06:08
Patru cuvinte mi-au plăcut şi reţinut atenţia în acest subiect: tehnocraţie, viziune, stat şi monarhie. Sunt şi eu de acord să fim conduşi de tehnocraţi cu viziuni optimiste însă atunci când lucrurile sunt luate la bani mărunţi lor li se poate retrage cu timpul orice credit. Cât despre stat şi monarhie...mă abţin să zic ceva...nu văd ca monarhia să mai fie reinstaurată în ţara asta...mai ţin minte un slogan afişat la intrarea într-o librărie cu cărţi IT: "n-ai votat, nu vorbi!":)
#627499 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
corandra66 - de paula_vs la: 20/01/2012 17:29:34
ai sintetizat ceea ce se intampla in general in societatea romaneasca de azi din interiorul sistemului de invatamant din spatele catedrei,una dintre probleme fiind ca mare parte din cei ce conduc acum nu ar avea nici macar capacitatea sa inteleaga ce ai scris desi limba folosita este cea romana,in alta ordine de idei cei ce i-au ales au cam ceeiasi capacitate intelectuala asa ca se merita unii pe altii iar tu si cei ca tine nu sunteti decat victime colaterale asa ca singura solutie e sa supravietuiesti in conditiile date si sa nu te preocupe tinerii inghesuiti mai mult decat este necesar pt ca sunt supusi selectiei naturale,cei dotati de la natura razbat restul raman masa de manevra si contribuabili onesti pentru noile generatii de politruci
#627501 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 20/01/2012 17:30:07
Iata ca apar primele masuri compensatorii care sa mai atenueze nemultumirile poporului, care cu juma de gura au cam inceput sa fie confirmate si de "destinatarii" spre care se indreapta. Primii fericiti din Romania... jandarmii... Click here to view full size
#627502 (raspuns la: #627499) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Baby Mititelu la: 20/01/2012 18:25:06
Ai perfecta si dureroasa dreptate! Sunt convinsa ca lumea e cum e-toata lumea, in general-pentru ca cei mai multi indivizi nu sunt acolo unde ar trebui sa fie-si ma refer la profesie, la sentimente, la responsabilitate personala, umana. 2. Nu mai cred in nici un fel de conducere! Atat de adanc a intrat viermele prostiei, al interesului marunt, al iubirii pentru putere...Raman la parerea mea: salvarea fiintei umane ramane o atitudine strict personala, singuratica. Pentru cei credinciosi nadejdea e sus...sus cu adevarat...alta putere, alta inteligenta, alta autoritate.
#627505 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
meh - de zaraza la: 20/01/2012 20:08:15
Aş dori să îi pot elimina fără niciun fel de piedică morală pe cei care nu fac nimic decât să respire, convinşi că totul li se va “întâmpla”; nu pot să o fac acum pentru că “sistemul” trebuie ţinut în viaţă.

dar nu o faci, deci contribui si tu cu drag si spor la sistemul pe care spui ca-i detesti. deh, si cu dansa-n-transa si cu sufletul in rai, e mai greu.
#627513 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de corandra66 la: 20/01/2012 21:08:17
Asa este, nu se poate si cu ... si cu sufletul in rai. Poate nu m-am exprimat suficient de clar, dar ceea ce doream eu sa spun este ca, atunci cand consider ca cineva nu trebuie sa mearga mai departe pentru moment, as dori sa nu trebuiasca sa ma gandesc ca acel cineva are o situatie insuportabila, determinata de alti factori decat performanta. As dori ca toti oamenii sa traiasca decent si eu sa pot aplica, fara niciun fel de emotie, regulile despre care Barry Schwartz zicea ca sufera exceptii. Atat. Nu imi este usor sa nu dau nota de trecere unui student care are probleme foarte mari (venit din casa copilului, dizabilitate fizica, parinti someri, chiar familie de intretinut) si care se straduieste cat poate in conditiile date la egalitate cu cel care "doar respira". Nu le pot cere sa imi spuna povestea vietii lor si nici nu ar fi corect. Cand spuneam ca sistemul trebuie tinut in viata ma refeream, ironic, la faptul ca cei care ne conduc perpetueaza aceasta stare de precaritate materiala a vietii cetatenilor. Si nu este acelasi lucru sa faci cat poti pentru ca chiar nu POTI mai mult si sa nu faci cat poti pentru ca iti este lene sau nu iti pasa. In fata standardului, ei ar trebui sa fie egali. Aceasta este piedica mea morala.
#627524 (raspuns la: #627513) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
corandra66 - de zaraza la: 20/01/2012 21:16:25 Modificat la: 20/01/2012 21:17:36
am inteles. dar piedica ta morala e a ta, nu a sistemului. si pana la urma nici nu e cine stie ce piedica. facultatea e un lux, nu e necesara supravietuirii. nici macar nu mai garanteaza un job bun in zilele noastre. nu stiu de ce ai scrupule in a pica pe cineva care nu stie suficient, chiar daca se chinuie. ti-ar placea sa fii operata de un chirurg care a luat examenele pentru ca era orfan? sau sa locuiesti intr-o casa facuta de un inginer constructor, care a trecut pentru ca "se chinuia, chiar daca nu-l ducea capul"? daca ai copii, ti-ar placea ca ei sa aibe un profesor care a trecut prin scoala ca gasca prin apa? daca nu, pica-i linistita. din facultate ar trebui sa iasa valori, nu loaze muncitoare.

#627525 (raspuns la: #627524) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de corandra66 la: 20/01/2012 21:55:48
Ai foarte mare dreptate si ceea ce spui este perfect adevarat (ma rog, in masura in care eu am dreptul sa judec ce este perfect adevarat). Asa as dori - sa nu trebuiasca sa ne gandim ca unii sunt mai buni decat altii doar pentru ca traiesc ingrozitor (nu ar trebui sa existe asta!!!) si se straduiesc mult. Performanta ar trebui sa fie singura care conteaza. De aceea si ziceam ca ne trezim "cu el in guvern". Ca facultatea este un lux si nu este necesara supravietuirii - nu sunt chiar de acord, pentru ca nu stiu sa existe vreun "ales" fara facultate ("alesii" supravietuiesc cel mai bine). Daca nu au avut-o, dar au fost dedicati cauzei, si-au facut-o repede, aparentele trebuiesc pastrate, nu? :) Facultatea, pentru majoritatea cetatenilor Romaniei azi, inseamna amanarea marii probleme de a-ti gasi un loc de munca. Ma doare sa vad copii talentati - posibili viitori pianisti, violonisti, pictori, poeti, arhitecti - fortati sa aleaga o profesie care PARE sa ofere o siguranta materiala (oricum, "piata" le va hotari soarta). As dori doar sa nu ma mai simt atat de rau ca studentii se ingrozesc cand imi vad numele in casuta din orar. Cand pica aproape jumatate la mine, dar la altul se trece cu voiosie, cum sa ma iubeasca? Stiu, nu pot fi si dreapta si iubita - doar nedreptii pot fi iubiti! Sau nu? Piedica morala este a mea si, intr-un fel, ma bucur ca o am. Ma simt, probabil gresit, mai om. Mi-e frica de cei care nu au nici piedici, nici moralitate. Sistemul iti da libertatea de a actiona conform propriei constiinte DOAR PE HARTIE!!! Ne ingropam in hartii si in fraze sforaitoare, forma fara fond. Traiasca ultima ta propozitie! Asa sa arate viitorul!
#627529 (raspuns la: #627525) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
corandra66 - de zaraza la: 20/01/2012 22:04:22 Modificat la: 20/01/2012 22:05:29
sa stii ca eu aveam mare respect pentru profesorii care-si stiau materia si erau verticali. chiar daca picam la ei, chiar daca imi tremurau toate cele inainte de ora cu ei, ei sunt cei de care imi aduc acum aminte cu cea mai mare placere. pentru ca atunci cand am primit o apreciere din partea lor, am simtit-o ca pe o mare realizare. pentru ca sfaturile lor am simtit ca sunt bine gandite. si acum am momente cand ma intreb "ce-ar zice cutare profa" despre cutare proiect? cam ce critici mi-ar aduce? si atunci vad foarte repede cam ce nu e in regula cu proiectul meu si cum l-as putea imbunatati. tocmai pentru ca profa respectiva a ramas un reper pentru mine.

pe cand, profii la care am trecut cu plutonul... pe aia nici nu mai stiu cum ii cheama.
#627531 (raspuns la: #627529) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
corandra66 - de om la: 20/01/2012 22:18:25
din pacate ai scris prea lung pt mine si am citit doar inceputul si sfarsitul...deh , deformare profesionala: abstractul si concluziile ;)

Eu sunt profesor. Predau unor tineri înghesuiţi, ca vitele, în grupe care nu îmi permit să le acord atenţia pe care o merită (nici măcar nu le pot reţine numele). Altfel, risc să fac ore neplătite, aşa cum sunt ele plătite. = amu' spui ca esti profesor bun si cu dorinta sa le dai atentia care o merita , dar mai apoi n'ai vrea s RISTI sa ai ore neplatita. Oare schimbarea pe care vrei sa o impui nu merita niste ...riscuri. Sincer, la viata mea am avut profesori care au RISCAT enorm de mult si care au preschimbat generatii de "tineri înghesuiţi, ca vitele" in generatii de realizati profesional!


Eu sunt monarhistă, dar ştiu că nu se va întâmpla. Mi-ar plăcea să mă reprezinte un om care nu se chinuie să fie domn pentru că – surpriză! – el chiar este. Dar aş dori, măcar, să fiu condusă de oameni buni şi deştepţi, atât de deştepţi încât să îi asculte pe cei care sunt profesionişti, neuitând că sunt acolo pentru cetăţenii acestei ţări; ciumpalaci sau nu. = cool , pune-ma pe mine monarhul tau ca zau ca's bun si mai destept in comparatie cu multe oase (era sa scriu fosile) domnesti!

Cu siguranta ca nu esti profa de istorie, altfel ai fi stiut ca multe oase domnesti si-au cladit domnia pe oasele altora, ad litteram...pe crime, uneltiri, castorii intre rude, torturi, etc ;)...deh, osu' domnesc prin sange se tine ;)
#627533 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de corandra66 la: 20/01/2012 22:30:22
Iti multumesc. Ma faci sa ma simt mai bine. Recunosc, exista cativa studenti, dintre cei foarte buni (majoritatea din aceasta minoritate, din pacate, din alte tari acum), care tin legatura cu mine. Ma alint cu gandul ca si unii dintre cei care nu mai tin legatura cu mine isi aduc aminte de mine fara sa ma injure. Mai sunt si unii nu foarte buni, dar fara probleme majore, care ma saluta cu zambetul pe buze. Dar exista foarte multi care, daca se intampla sa ne intalnim pe coridoare, se uita in alta parte. Ai atins un subiect extrem de "valabil". Iti pasa de parerea fostilor tai profesori "rai" pentru ca stii ca te poti baza pe ea. Mai doresc oamenii sa se priveasca in oglinda si sa accepte ce vad? Sau sa accepte ideea ca ar mai trebui lucrat pe ici, pe colo? Sau li se pare ca este foarte bine sa se hraneasca cu iluzii, cu imagini false despre ceea ce ei sunt atata vreme cat imaginea falsa le face "parcursul" mai usor si mai "profitabil" (cuvant foarte la moda)? Cum este posibil sa intrebi cam 50 de studenti pe cine admira, ce model au, iar raspunsul, dincolo de "mama" sau "tata", sa fie "nu admir pe nimeni, toti suntem egali" sau "pe Dumnezeu"? Daca nu exista repere, este grav. Daca reperul este Dumnezeu, este la fel de grav. Poate chiar mai grav. Te compari cu divinitatea. Cred ca Basescu il admira pe Dumnezeu, dupa care ne considera, pe toti ceilalti, egali. Nu vreau sa spun egali cu ce.
#627535 (raspuns la: #627531) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
corandra66 - de zaraza la: 20/01/2012 22:48:36 Modificat la: 20/01/2012 22:49:59
cred ca daca esti "drept", adica judeci pe toti cu aceeasi oca, lumea te respecta. ca nu te iubeste, deh, iubirea tine de alte sfere, de cea profesionala mai putin.

faptul ca tinerii din ro nu au modele... eu n-am avut niciodata un model complet, sa zic asa. nici acum nu am. ma pune mereu in dificultate intrebarea "pe cine admiri?". admir multa lume, pe bucatele, pentru anumite reactii in anumite momente, pentru diverse realizari, pentru diverse productii. pentru omul in sine, pur si simplu (fara ca omul respectiv sa fie vedeta sau sa fi avut vreo realizare). poate intrebarea "ce model ai" e o intrebare nepotrivita. de fapt, scopul nu e sa copiezi pe cineva, ci sa devii tu insuti.
#627537 (raspuns la: #627535) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
corandra66 - de om la: 20/01/2012 22:48:43
Ma sa fie, chiar nu stiai ca orice ar fi un student va respecta un profesor bun...parca tu te-ai nascut profa direct fara sa fii studenta;)...d'aia ii placi p'aia nascuti direct os domonesc :))

Cum este posibil sa intrebi cam 50 de studenti pe cine admira, ce model au, iar raspunsul, dincolo de "mama" sau "tata", sa fie "nu admir pe nimeni, toti suntem egali" sau "pe Dumnezeu"? Daca nu exista repere, este grav. = si ce este grav sa-si admire parintii?...doar la sat reperul era/este invatatorul si preotul;)

Chiar a spus cineva ca'l admira pe Dzeu???? sau ca reperul/farul/tinta este Dzeu?
Poate nu intelegem la fel semnificatia cuvantului a admira vs reper/tinta?

Cred ca Basescu il admira pe Dumnezeu, dupa care ne considera, pe toti ceilalti, egali. Nu vreau sa spun egali cu ce.= stii parodia lui florin piersic cu ...castravetele? ;)


#627538 (raspuns la: #627535) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de corandra66 la: 20/01/2012 22:51:41
Riscul orelor neplatite nu mi-l asum eu. Este o politica institutionala, generata de o lege. Nu spun, desigur, ca as fi dispusa sa muncesc fara a fi platita. Am, totusi, nostalgia vremurilor in care profesorul putea sprijini, inclusiv material, studentii dotati. Dar cum ar fi ca sistemul de invatamant sa aiba finantare decenta, astfel incat studentii sa capete ceea ce ar trebui, iar profesorii sa fie platiti cum ar trebui?

Da, nu sunt profa de istorie si atasamentul meu fata de monarhie este superficial. Ceea ce vad acum, in acest moment, este ca monarhii sunt mai putin despoti decat presedintii actuali (sau unii dintre ei). Crimele, uneltirile, torturile nu mi se par straine altor forme de guvernare (daca nu gresesc, monarhiile absolutiste au pierit, acum sunt constitutionale si cred ca se respecta constituia mai riguros decat in unele republici). Ar fi chiar "cool" sa putem alege un rege care sa nu trebuiasca sa se chiar traga dintr-o familie regala! Nu neg ca ne putem trezi cu te miri ce intr-o monarhie. Dar nu stiu ce m-ar putea mira mai tare decat ceea ce vad ca avem. Si nici nu este bun sau destept. Doar smecher.
#627539 (raspuns la: #627533) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
corandra66 - de om la: 20/01/2012 23:00:13 Modificat la: 20/01/2012 23:06:42
Dar cum ar fi ca sistemul de invatamant sa aiba finantare decenta, astfel incat studentii sa capete ceea ce ar trebui, iar profesorii sa fie platiti cum ar trebui? = intrebare: te-ai considera multumita daca ai avea salariul actual, dar studentii ar avea cele mai bune facilitati din lume?

Da, nu sunt profa de istorie si atasamentul meu fata de monarhie este superficial. = eu sunt pt concurenta ;)


PS: Mi-a dat pescadorul o idee cu Duda asta...."Ar fi chiar "cool" sa putem alege un rege care sa nu trebuiasca sa se chiar traga dintr-o familie regala!"....de ex Duda care nu se trage, dar trage o "oasa" domneasca!
In acest caz, ce legimitate de "domnitor" are acel personaj in afara de faptul mai sus mentionat? ;)
#627541 (raspuns la: #627539) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
corandra66 - de zaraza la: 20/01/2012 23:01:17
Ceea ce vad acum, in acest moment, este ca monarhii sunt mai putin despoti decat presedintii actuali (sau unii dintre ei).

asta pentru ca rolul lor este simbolic si puterea lor este la fel de simbolica. puterea o detin tot parlamentul si guvernul/primul ministru.
#627542 (raspuns la: #627539) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de corandra66 la: 20/01/2012 23:05:16
nu este nimic rau in a-ti admira parintii, dimpotriva (mentionam raspunsurile doar ca frecventa, nu ca repros). si eu sunt parinte. mi se pare, doar, ca este nevoie sa privesti in jur mai departe, tocmai pentru ca sa poti deveni TU. fiecare creste, se formeaza si conteaza sa inveti din cat mai multe surse. nu trebuie admirati profesorii, chiar nu cred asta, profesorii sunt "didactici", adica "normativi". dar nici sa spui ca sa citesti este plictisitor sau ca descoperi lumea la mall nu mi se pare tocmai in regula.
#627543 (raspuns la: #627538) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de corandra66 la: 20/01/2012 23:11:15
asa este, dar monarhul reprezinta. si o face mai bine. oricum, nu insist pe aceasta tema, stiu ca este aberant, nu se va intampla, a trecut vremea instaurarii monarhiilor. poate ca ma agat de ideea de monarh pentru ca sa evit responsabilitatea alegerii conducatorului. oricum, viitorul nu este al monarhiilor. sunt constienta si chiar nu as lansa asa o idee in societatea romaneasca.
#627544 (raspuns la: #627542) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 20/01/2012 23:35:06
"asta pentru ca rolul lor este simbolic si puterea lor este la fel de simbolica. puterea o detin tot parlamentul si guvernul/primul ministru."

Deocamdata la noi e ca la nimeni, simbolica este tocmai puterea parlamentului si a guvernului/prim ministru desi teoretic suntem condusi de un presedinte. Tocmai asta speram toti sa intram si noi in randul lumii.
#627545 (raspuns la: #627544) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
de fapt - de zaraza la: 20/01/2012 23:35:08
cred ca e mai eficient sistemul fara presedinte. exista un conducator real (primul ministru) si unul simbolic (regele) si lucrurile merg bine. noi, mai cu mot, avem 2 conducatori, primul ministru si presedintele, care isi dau la gioale reciproc (nu vb de boc, saracul, el are probleme sa fie vizibil, nu-l ajuta fizicul).
#627546 (raspuns la: #627544) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de corandra66 la: 21/01/2012 00:27:34
intrebare: te-ai considera multumita daca ai avea salariul actual, dar studentii ar avea cele mai bune facilitati din lume?

DA, fara ezitare
#627548 (raspuns la: #627541) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...