Pentru a accesa aceasta pagina trebuie sa fii conectat

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Filmul surd in Romania muta


de intuneric la: 19/02/2012 13:44:51
rezumat: Ura faţă de bogaţi, de intelectuali, de străini, de românii care au plecat din ţară se mai simte şi astăzi în societatea românească.
taguri: carte film Cutia_cu_litere 
voteaza:
u mi-am ascuns niciodată simpatia pentru Cristian Tudor Popescu – jurnalistul, criticul obiectiv, şi mai puţin comentatorul de tenis (să spui despre urma unei mingi care a prins tuşa că arată ca o limbă de vacă, şi să faci din asta un fel de laudă, e cam forţat) ori cultivatorul de românisme (aşa cum americanii transformă tot felul de onomatopee în verbe, aşa dl. Popescu are obiceiul de a româniza termeni iniţial străini de limba noastră).

Cartea de faţă este ultimul titlu publicat de domnia sa. La fel cum am procedat în cazul unor alte apariţii despre o perioadă controversatăa istoriei românilor, intenţia mea nu este de a aduce osanale scriitorului, ci de a evidenţia aportul materialului publicat la întregirea imaginii unor timpuri care astăzi, pentru tot mai mulţi, aproape că nu mai înseamnă nimic – perioada comunistă.

După cum este clar din subtitlu, lucrarea nu are nevoie de nicio introducere – se descrie singură. Propaganda s-a lansat pe rampa internaţională a cinematografiei odată cu Lenin şi Stalin, în timp ce în România, potenţialul politic al filmului a fost descoperit odată cu instaurarea regimului comunist. Iar meritul cel mai mare al cărţii este de a explica, printr-o abordare sistematizată a filmografiei româneşti de secol 20 (deceniile şase – nouă), cum s-a ajuns ca ideile propagandistice vehiculate timp de decenii şi dispărute complet din filmul românesc după 1989 să devină o parte integrantă a realităţii de după Revoluţie. Sloganuri (încă pline de ecouri pentru unii) precum Noi muncim, nu gândim!, Nu ne vindem ţara! ori Să vină minerii! îşi au rădăcinile în filmele epocii comuniste. Paradoxal, însă, cu numai cinci filme anti-regim şi altele cinci care să conteze din punct de vedere artistic, cinematografia românească n-a provocat nici căderea sistemului, nici nu l-a convertit pe spectatorul român la comunism. Dar a pus umărul la altceva – să-i determine pe neaşteptat de mulţi să urască. Ura faţă de bogaţi, de intelectuali, de străini, de românii care au plecat din ţară se mai simte şi astăzi în societatea românească (op. cit., pag. 287).

Iată concluzia cea mai importantă a acestei cărţi, pe care v-o recomand, pentru a mai completa câteva piese din puzzle-ul gigantic al identităţii noastre.

http://cronicauneimortianuntate.blogspot.com/2012/02/filmul-surd-in-romania-muta.html#more
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (1):


*** - de Baby Mititelu la: 19/02/2012 19:43:31
Ma intereseaza. Multumesc!
#629678 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: