Pentru a accesa aceasta pagina trebuie sa fii conectat

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Interviu cu Cristina Nemerovschi, autoarea bestseller-ului Sânge satanic (prima parte)


de morgothya la: 21/02/2012 10:51:30
voteaza:
Prima parte a interviului realizat de Ioana Vighi cu scriitoarea Cristina Nemerovschi, autoarea romanului Sânge satanic:1. -Cum te-ai apucat de scris, ai mai scris înainte, ai scris și poezii?

N-aș putea spune exact pe la ce vârstă m-am apucat. Am scris mult timp în joacă – de fapt încă mai scriu așa – fără să îmi pun serios problema că aș putea face ceva cu fragmentele de proză, ceva cum ar fi să le aranjez într-o carte și să le public, nici măcar într-o revistă. Până în urmă cu câțiva ani nu m-a preocupat deloc aspectul ăsta, al împărtășirii scrisului cu ceilalți. Nu eram deloc genul care să-și înnebunească prietenii dându-le foi volante cu fragmente din diferite cărți în lucru, ba aș spune că eram chiar opusul, mă deranja când cineva descoperea din greșeală chestii din astea prin calculatorul meu. Am scris pur și simplu de plăcere, am făcut tot felul de experimente cu scrisul. Deci răspunsul e da, a existat scris și înainte de Sânge satanic.

Am scris și unele chestiuțe care probabil ar putea fi privite ca poezii, deși probabil că mai degrabă le-aș posta la “diverse”, dacă aș vrea să le împărtășesc. Părerea mea este că poezie bună, autentică, este extrem, extrem de greu să scrii astăzi și tocmai de asta admirația mea pentru poeții buni care au apărut în ultimii ani este nelimitată. Cred că aici apare un oarecare paradox: deși poezia ar trebui să-ți ofere ție ca autor mai multă libertate de exprimare decât proza, care presupune control, ordine, coerență, în realitate poezia depinde foarte mult de tehnică, de limbaj, de cunoașterea amănunțită a ceea ce s-a scris și ce se scrie în prezent… Firește, ea presupune talent și originalitate, dar ele nu pot sta așa, în gol. Scheletul ăsta tehnic pe care se sprijină poezia este important. Sunt și autori foarte originali care încearcă să incendieze acest schelet, dar este foarte greu să convingi cititorul să meargă pe mâna ta. Din punctul meu de vedere, ar fi absolut fenomenal ca fiecare autor să vină cu propriul său schelet, să dinamiteze tot ce s-a făcut înainte… Poate cineva ar putea susține că același lucru se petrece și în proză, doar că eu nu sunt complet de acord. Simt că în proză ai mai multă libertate și că poți scrie ca și cum nu ți-ar păsa că au mai fost scrise cărți înaintea ta. În poezie, sunt ceva mai mari șansele să repeți ceva ce s-a mai spus, chiar dacă mesajul tău este în întregime autentic. E mai greu să păstrezi balanța între autentic (ceea ce te reprezintă și vrei neapărat să transmiți) și inovație (grija pentru a nu te repeta).

Dar mi-ar plăcea să scriu într-o zi un volum de poezii. Genul ăla de poezie–poveste, cu personaje, chestii. Care să fie bun neapărat, sau cel puțin eu să-l simt așa.


2. -Cum ai resimțit experiența debutului?

Sincer, amețitoare, crazy, atât în sens bun cât și în sens rău. Nu aveam cine știe ce așteptări, mă gândeam că romanul ar putea atinge câțiva cititori, care să-l înțeleagă cu adevărat și să-l aprecieze dar, dacă mi-ar fi spus cineva în noiembrie 2010 când a apărut prima ediție că peste numai un an vor exista bătăi (la propriu!) între fani și hateri, i-aș fi spus că n-am nevoie de idealisme din astea deplasate pe post de încurajări :D . L-am publicat având așteptări să zicem realiste, știind că în România, una peste alta, se citește puțin, că dintre cei care citesc (puțin) o foarte mică parte se îndreaptă către literatură română, că din cei foarte, foarte puțini care citesc literatură română și mai puțini aleg cartea unui autor aflat la debut, cu atât mai mult cu cât apare la o editură venită nou pe piață. Convingerea asta nu mi-a fost decât parțial infirmată, în ciuda faptului că Sânge satanic a avut un public de sute de ori mai larg decât îmi imaginasem eu; sunt conștientă că unii dintre cei care au căutat cu aviditate cartea și au citit-o nu au privit-o neapărat ca literatură, ci au fost atrași de poveste, de subiect. Au căutat un anume inedit, un anumit extremism, dar nu se poate spune că au înțeles-o ca literatură. Din fericire, ei sunt doar un procent, cartea a avut un public extrem de variat – chiar și prin prisma vârstei.

Cel mai vârstnic cititor de care am aflat eu are 82 de ani (și i-a plăcut la nebunie Sânge satanic, fiind un om foarte open-minded, cu mult simț al umorului – atât de diferit de marea parte a celor din generația sa, care de obicei fie târăsc după ei un sac plin de prejudecăți, fie s-au senilizat de mult), în timp ce, la polul opus, am o fană de numai 11 ani și jumătate (care l-a citit cu acordul părinților – o chestie ce mi se pare esențială, apropo de argumentul amărât cu “Tu ai da copilului tău așa ceva?”; ei bine, nu numai eu, despre care se spune că sunt dusă cu pluta, i-aș da copilului meu să citească, ci uite că și alții o fac).

“Una din realizări este că am reușit să fac persoane foarte tinere să țină o carte în brațe și să o savureze”

La capitolul împliniri post-debut aș nota sutele de e-mailuri pe care le tot primesc de vreun an încoace, unele sunt teribil de emoționante, sunt uimitoare; de fiecare dată rămân cumva fără capacitatea de a articula ceva drept răspuns. Oricâte aș primi și oricâte cuvinte frumoase de mulțumire pentru că am scris cartea asta mi s-ar spune, de fiecare dată când primesc un mesaj de la un cititor nou este ca și cum ar fi primul ever. Le simt și cumva nemeritate, pentru că mie mi-a făcut plăcere să scriu cartea, mai mult decât plăcere, am simțit o nevoie de nereprimat de a o scrie, deci practic a fost în primul rând beneficiul meu. Primesc și scrisori clasice, prin poștă. După lansarea de la Timișoara, am primit o astfel de scrisoare clasică de la o cititoare care mi-a devenit între timp și amică, Alexandra; scrisoarea ei mi-a fost înmânată printr-un prieten comun și e pur și simplu fantastică – acum stă bine ascunsă în singurul meu exemplar din prima ediție din Sânge satanic și am de gând să o recitesc dacă vreodată voi avea dubii legate de scrisul meu… pentru că acolo sunt notate exact genul de sentimente care te fac automat să simți că are rost să scrii și mai ales să publici, să împarți cu cititorii ceea ce creezi. Sunt cititori care mă recunosc prin baruri, prin cafenele sau pur și simplu pe străzile din Centrul Vechi (Facebooku e vinovat probabil!) și vin să-mi spună pe viu impresiile lor. La Gaudeamus s-a întâmplat la fel, a fost emoționant. În același timp e și puțin scary, într-adevăr… Partea bună e că haterii sunt întotdeauna lași când vine vorba de confruntări față în față, deci, pentru moment, nu cred că îmi trebuie permis pentru armă :P

Una din realizări este că am reușit să fac persoane foarte tinere să țină o carte în brațe și să o savureze chiar dacă, așa cum ziceam la început, poate că ei nu știu exact ce e ficțiunea, ce a ăla un personaj literar, cum e cu scrisul la persoana I și așa mai departe. Dar nici nu contează, pentru că au destul timp să descopere, important e că au făcut pasul ăsta.

Continuarea aici: http://www.morgothya.ro/interviu-pe-hyperliteratura-ro-realizat-de-ioana-vighi-cu-mine-versiunea-lunga-rau.html

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (4):


*** - de Baby Mititelu la: 21/02/2012 11:44:33
Am citit. Interesanta gandirea despre diferenta poezie-proza, despre efectele scrisului iar meritul de a pune in brate tinerei generatii o carte in mana nu e de ici de colo...Eu te admir.
#629842 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cristina - de Intruder la: 21/02/2012 16:15:17
brava, dar cand te-apuci de scris alta carte??? te agati de "sange satanic" ca de coada calului si timpul trece.
hmm...cititorii uita repede...:)
#629882 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baby M. - de morgothya la: 22/02/2012 18:39:56
multumesc! si eu te admir pentru ca esti mai mereu relaxata, amabila si impaciuitoare, nu-i deloc putin lucru :) eu mereu asa te-am perceput.

Intruder: apare cea noua in aprox. o luna jumate... maxim doua :)
#629925 (raspuns la: #629882) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
morgothya - de rumm la: 22/02/2012 18:59:54
felicitari. fiecare cu succesul sau...

sincer, nu-mi place defel cartea, de fapt putinele pasaje citite mi-au intarit convingerea (pur personala) ca placand unui numar enorm de cititori... tara asta e varza. varza chioara. fara carne.
#629929 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...