Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Scrisoare catre profesori....


de bogdaniciu la: 26/02/2012 17:14:16
modificat la: 04/05/2012 22:34:30 arata originalul
voteaza:
Dragi profesori,

Pentru a înţelege această scrisoare în toată profunzimea ei, este necesar un autoreglaj din partea fiecărui profesor. Doresc din suflet, ca începând din acest moment, să ieşiţi din mintea dumneavoastră, să nu mai gândiţi, să lăsaţi procesele gândirii şi judecăţile să doarmă, să uitaţi pentru câteva minute tot trecutul dumneavoastră. Deveniţi, pentru câteva momente, o nouă persoană.

Activaţi empatia, compasiunea şi măriţi nivelul de implicare sufletească
(emoţionala) pentru un efect optim.

Vă aştept….1 minut.

Acum puneţi-vă în papucii unui psiholog care este aşezat pe scaunul lui de la birou, relaxat şi este gata să asculte vorbele unui student(trecut prin cele 12 clase), despre faptul că, după părerea lui, şi-a dat seama ce se întâmplă.

Cu grijă scriu aceste cuvinte, pentru că vreau să păstrez o relaţie de interdependentă cât mai curată între mine şi voi.

Sincer, mă simt frustrat, pentru că în aceşti doisprezece ani de viaţă, şcoală, sistemul de învăţământ, profesorii nu m-au învăţat decat 3 lucruri: să memorez, să reproduc ce am memorat şi să mă supun autoritaţii. Mai pe scurt, am devenit un model de sclav. Am învăţat de la voi că e bine să “învăț” cât mai mult, ca să ajung departe. Departe însemnând să am un job si o familie. Aceasta este programarea, acesta este tiparul, acestea sunt standardele. Dacă mă supun standardelor, am garantat o viaţă de la decentă în sus. Totul este bine şi frumos, iau note mari, memorez, reproduc pe hârtie, memorez, reproduc oral, memorez si iar reproduc ca după un an să uit totul. Nu am voie să gândesc, să inovez, pentru că mi se bagă cartoful, necurăţat,în gură!

În clasa a II-a, a III-a sau a VI-a, când mi-am făcut curaj și am spus ceva, din mine, din imaginaţia mea, colegii au râs de mine iar dumneavoastră aţi râs împreună cu ei ca fiind ceva nesemnificativ. Dar dumneavoastră nu aţi ştiut că lumea mea, firava şi în plină dezvoltare de atunci, s-a zdruncinat cu totul! De atunci, din acel moment, probabil că nu am mai zis nimic niciodată până la facultate. Sau dacă am zis, pumnul în gură tot l-am primit. De ce l-am primit? Pentru că nu a existat empatie. De ce ? Pentru că mintea nu ştie ce înseamnă empatie, ea are multe cunoştinţe şi se mândreşte cu asta. Ego-ul se umflă în pene pentru că ştie că este dotat cu multe cunoştinţe! Astfel, dragă profesore, identificându-te cu mintea plină de raţionamente încurcate bolnave(mintea colectivă trecută prin atâtea generaţii), nu ai mai ţinut cont de mine, micul elev care din imaginaţia mea bogată am spus o “prostie”. Nu ai mai avut energia care putea să-ţi ofere acel spaţiu interior de a te gândi că poate mi-au trebuit 4 zile să-mi fac curaj şi să o spun cu glas tare. Şi atunci eu ce să cred? Că de fapt, părerile mele sunt numai “prostii” şi că de acum înainte, cel mai bine pentru mine, ca să nu mai sufăr, este să memorez alte păreri ai altor oameni(poeţi, artişti, genii). Şi atunci e bine. M-am programat. Te simţi şi tu bine că m-am “cuminţit”, că “învăţ”, deci că s-a adăugat încă un mic sclav pe lista ta cu care te vei mândri la alţi colegi de ai tăi şi eventual la părinţi.

De ce oare profesorii sunt din ce în ce mai duri şi nepăsători pe măsură ce elevul creşte? Se zice că profesorii de la liceu sunt mai severi decât cei din generală, iar celor de la facultate nu le mai pasă de studenţi deloc. Intră în clasă, îşi fac treaba şi gata. Nu oare pentru că elevul începe să se înveţe să fie şi mai sclav, şi mai programat, şi mai înfundat în realitatea faptului că lumea e rea, nepăsătoare şi viaţa e grea? Profesorul ştie că aşa evoluează elevul aşa că este pregătit dinainte. De aceea devine şi elevul dur, insensibil, indiferent şi rău! Normal că devine din ce în ce mai rezistent la palme din ce în ce mai puternice. Este ca o pregătire, pentru ca mai încolo să devină şi el la fel, şi mai rău dacă se poate! Este o crimă ce se întâmplă în acest sistem! De ce să se deterioreze natura umana în halul ăsta?

Vreau să vă mărturisesc că după jumătate de an de introspecţie, mi-am dat seama că sunt condus. Eu nu-mi conduc propria viaţă. Sunt manipulat şi condus de societate. Condus de standardele impuse de părinţi şi profesori carora, din păcate, şi lor le-a fost “spălat” creierul pe măsură ce au crescut. Asta se numeşte programarea socială. Slavă Domnului că m-am trezit!

Atâţia copii suferă din cauză că profesorii lor nu îşi au problemele de ordin psihologic rezolvate. Iar copiii dau vina pe ei înşişi şi uite aşa se încuie câte o comoară cu potenţial uriaş în interiorul lor.

Jur, acum, ca îmi pare rău pentru tine că eşti aşa. Şi tu ai fost mic prichindel care a trecut prin acest sistem de învăţământ. Şi tu ai avut sau încă ai dramele tale care lasă urme. Lasă răni adânci. PROBLEMA este că aceste răni adânci, din umbra ta, creează proiecţii pe “ecranele” tinerilor din ziua de azi. Şi astfel îi răneşti şi pe ei, în mod inconştient. Păcat că acele teste psihologice de care dai, pe parcursul “drumului” de a deveni profesor, nu sunt mai elaborate, mai pătrunzătoare.

VOI, PROFESORILOR, TREBUIE SĂ FIŢI SĂNĂTOŞI MINTAL ŞI SUFLETEŞTE PENTRU A PUTEA EDUCA SĂNĂTOS.

Şcoala educă. A educa înseamnă a învăţa din interior. Viaţa este mult mai mult decât memorarea. Memorarea mecanică trebuie combătută. Ea este bună numai copiiilor de 5,6,7,8 ani care nu au complet dezvoltate funcţiile şi procesele gândirii, memoriei şi percepţiei.

Dragi profesori de matematică şi de profil real, impuneţi memorarea logică! Dacă pentru voi totul este atât de logic, clar şi simplu, spuneţi şi elevilor asta. Explicaţi de 5 ori dacă este nevoie, întrebaţi FIECARE elev dacă a inţeles, chiar dacă merge greu!(luați-o ca pe un pont, pentru că am fost şi eu elev şi cunosc starea generală din bănci) . Până la urmă dumneavoastră aţi decis să fiţi profesor, de ce nu încercaţi să fiţi cel mai bun şi motivant din şcoală? Adoptaţi noi strategii de a explica teorii şi formule. INOVAŢI! Înainte de toate impuneţi motivaţia şi abia apoi exact ceea ce trebuie învăţat. Vorbiţi despre matematicieni/fizicieni/chimişti/informaticieni renumiţi. Încercaţi să creaţi o conexiune profundă cu elevii/studenţii voştri. Asta este pasiunea voastră!(sau nu e..??) Împărtăşiţi-o! Povestiţi elevilor voştri cum aţi ales această disciplină. Fiţi cât mai umani. Lăsaţi deoparte autoritatea. Când credeţi că aţi făcut tot ce v-a stat în putinţă, şi vedeţi că încă sunt elevi care nu învaţă la materia voastră, de abia acelora sa le puneţi 2 sau 4 (ce notă mică vă caracterizează). În acel moment nu băgaţi în seamă mintea care izbucneşte în etichetarea şi judecarea acelor elevi. Dar nu încetaţi, vorbiţi cu ei…
În fiecare zi străduiţi-vă să fiţi un profesor mai bun! Dacă simţiti că nu asta este vocaţia dumneavoastră, atunci ieşiţi din învăţământ. Luaţi-o la sănătoasa!

Dragi profesori de limbi străine, vreau să vă spun că după opt ani de limbă franceză, nu ştiu mare lucru. Ştiu doar să citesc şi să zic: “Bonjour”, “Je m’appelle Costel”, “Comment t’appelle tu?”, “Je cava bien”, şi “Je suis 20 ans”, ATÂT! De aici se poate concluziona că nu prea mi-a plăcut, dacă nu s-a lipit , deci “nu e de mine” limba franceza.
(...)

Acum vreau în mod natural să învăţ! Pentru că aceste limbi sunt frumoase! Nu pentru că voi avea nevoie de ele. Acestea sunt doar 2 exemple! Am început AUTOEDUCAREA!

“Nu am vrut ca educaţia mea să stea în calea învăţăturii mele!”

DUPĂ 12 ANI DE “ŞCOALĂ”, AM ÎNCEPUT AUTOEDUCAREA PENTRU CĂ NUMAI AŞA POT SĂ MĂ EDUC CU ADEVARAT!

Doamnelor şi domnilor profesori de limbi străine, sfatul meu (în cel mai umil mod) este să începeţi prin a motiva elevii să le placă limba respectivă. Înainte de toată gramatica şi acele texte plictisitoare din manual, puneţi-le muzică, prezentaţi-le tradiţiile ţării respective. Vizionaţi împreună filme. Modul natural de a învăţa este de la general la particular. Întâi şi întâi prezentaţi totul în ansamblu, apoi treceţi la amănunte. Dacă din prima le scrieţi pe tablă gramatica grea a limbii respective, păi NORMAL CĂ INTERVINE PLICTISEALA! Şi de aici note proaste deci “elevi proşti care nu învaţă” sau “elev fără respect faţă de profesor”!
Dacă aceasta este vocaţia dumneavoastră, de profesor, daţi tot ce este mai bun din voi fără prejudecaţi!

Memorarea este bună dar numai în cantităţi mici. Nu trebuie ca tot învăţământul să se rezume la memorare. Practic cel mai bun elev din clasă ştie să memoreze cel mai bine. Laudele îi aparţin. Este cel mai bun sclav din clasă! Şef de promoţie? Sclavul numărul 1!

Unde sunt profesorii care predau despre inteligenţă emoţională? Unde sunt aceia care explică elevilor ce este personalitatea umană şi cum funcţionează ea? Despre hobby-uri, despre afaceri online şi offline, pentru a-i pune pe elevi pe picioarele lor financiar şi nu să devină sclavii unor bănci sau al unor companii multinaţionale. De ce să-mi vând sufletul pentru traiul unei companii care oricum, este efemera?

Viaţa este mult mai mult decât situaţia de viaţă. Şi asta ne-o dovedeşte realitatea faptului că există bogaţi nefericiţi şi săraci fericiţi în acelaşi timp!

Voi compuneţi acest sistem. Schimbarea începe de la voi, apoi la noi, şi de la noi, mai departe.

Schimbarea dumneavoastră face posibilă schimbarea a sute de generaţii.

Schimbarea mea a dus la realizarea acestei scrisori!

Dragi profesori, vă compătimesc şi vă susţin în acelaşi timp, din toată inima să schimbaţi acest sistem corupt. Aveţi grijă de elevii voştri. Ei reprezintă o mică/mare responsabilitate pentru voi. Gândiţi-vă la voi, când îi învăţaţi pe ei.

Ei vă vor conduce!

“Fiţi voi schimbarea ce vreţi să o vedeţi în lume”- Mahatma Ghandi

Cu respect, elevul vostru

http://shadowofmen.wordpress.com/2012/02/26/scrisoare-catre-profesori/
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (17):


Caragiale - de Intruder la: 27/02/2012 22:25:13
rulz...
#630099 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Baby Mititelu la: 28/02/2012 10:02:54
Nu zici rau ce zici tu aici...dar...educatia incepe in familie. Tu incepi acum sa te autoeduci, nu e foarte tarziu dar era mai bine sa fi inceput cu ceva ani in urma. Nu e drept sa astepti asa mult de la profesori, sa te preia ca fiinta umana si sa te creasca moral, intelectual...Nu e drept nici ca ei sa dea putin elevilor...
#630108 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bogdaniciu - de undecembrist la: 28/02/2012 14:46:01 Modificat la: 28/02/2012 14:50:48
Ai punctat foarte bine...ceea ce era de spus despre educatie in Romania...Starea morala dezastruoasa a multor semeni de-ai nostri este si rezultatul educatiei de toata jena din scolile romanesti ...Profesorii care se dau de ceasul mortii ca au salarii mici (de parca nu si-au ales ei profesia) dar care jupoaie prin metode sa recunoastem ingenioase(pregatire extrascolara ,cadouri de la parinti..samd...Minciuna ,ranchiuna ,slaba pregatire pedagogica,meschinariile de tot felul,nu sunt dedicati profesiei ,banii sunt tot ceea ce ii interesaza ...cine nu ma crede sa-si dea copiii la scoala...pentru carcotasi..exceptiile confirma regula...
#630128 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bogdaniciu - de zaraza sc la: 29/02/2012 13:23:12
Excelent scris (cateva scapari de ortografie pe ici pe colo sunt normale la un text lung si plin de pasiune), excelente idei, intrutotul de acord cu tine. Textul asta si mai ales ideile din el ar trebui directionat pe tot internetul si nu numai. Oare cum e mai bine sa il predam profesorilor? Sa il invete logic sau pe de rost? ;) Eu zic sa il scrie mai intai de 10 ori, apoi sa il invete pe de rost. Dupa ce dau un examen, vor primi teme pentru acasa. Dupa inca un examen, vom trimite inspectia pe capul lor! ;)
Acum la modul serios, as vrea sa modifici textul ca sa lasi numai cinci taguri, ca sa fie lizibil textul. Eu l-am copiat in word ca sa-l pot citi si ma felicit ca n-am pierdut ocazia de a te citi! Voi pune pe facebook textul si in alte locuri, indicand originea, autorul. Dar bine-ar fi sa il aduci la dimensiuni normale modificand numarul de tag-uri cum am scris!!

Incantata de cunostinta! :)

#630162 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Idee - de zaraza sc la: 29/02/2012 14:07:53
distribuiti in forma tiparita prin scoli, sa citeasca profesorii!!

#630171 (raspuns la: #630162) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Draga Baby, - de bogdaniciu la: 29/02/2012 22:42:40
Sa stii ca ai mare dreptate. De la parinti luam prima educatie. Cand sunt o gaza de om eu n-am asteptari de la profesori. Nici cand am fost in clasa a 11a nu aveam asteptari. Inca eram sub influenta indoctrinarii.

De ce se cheama Sistem EDUCATIONAL? Ca se educa. Dar in ziua de azi nu se educa. Verbul a educa este confundat cu verbul a manipula/indoctrina.

Asadar nu am nici acuma asteptari, insa macar sa fie un MINIMUM de schimbari de baza in randul profesorilor....daca tot te da mama la scoala...

Si crede-ma Baby, as fi vrut mult mai demult sa incep autoeducatia! Insa Dumnezeu intotdeauna stie exact CE sa se intample si CAND sa se intample un lucru cu creatia sa: omul.
#630209 (raspuns la: #630108) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Draga zaraza, - de bogdaniciu la: 29/02/2012 22:47:31
Nu inteleg de ce sa modific numarul de taguri. Cu cat mai multe taguri cu atat mai bine. Si nu inteleg cum se modifica dimensiunea textului daca pun numai 5 sau 6 tag-uri.

Explica-mi ca sa stiu sa fie bine.:)
#630210 (raspuns la: #630162) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 01/03/2012 00:50:28
VOI, PROFESORILOR, TREBUIE SA FITI SANATOSI MINTAL SI SUFLETESTE PENTRU A PUTEA EDUCA SANATOS.

Pentru asta nu trebuie sa le chioraie matele de foame si nici sa ajunga sa-si carpeasca hainele si probabil sa se stabileasca odata dracului ce se intampla cu "invatamantul" asta ale carui reguli se schimba in fiecare an, ca ciorapii.
Acum a aparut clasa zero, extraordinar, o inventie fabuloasa care va transforma copii nostrii in niste savanti.
Ce vor face in clasa zero puteau sa aiba ca programa in ultimul an de gradinita, fara sa ne mai frecam atata cu locuri, toata lumea alerga disperata, spagile curg ca sa prinzi scoala de inteligenti, profesori ca sa faca betisoare si sa numere pe degete cu copiii dar trebuie pregatiti special... da ce trebuie fratioare sa-si dea doctoratul la sfarsitul clasei zero?
Am auzit niste explicatii de stai si te intrebi, mai nene oamenii aia gandesc cu creierul lor s-au li s-a implantat un cip care contine o singura sinapsa, aia de a repeta ca papagalul o idee.
Pai un trimestru probabil ca o sa faca antrenamente ca sa invete sa tina creionul in mana si pe cat posibil sa evite sa se pise pe ei.
Zicea unu vai da ce diferenta va fi intre cel ce a trecut prin clasa zero si altul care vine nepregatit... probabil de pe luna, nu vede ce este aia un caiet, un creion, o carte... trebuie sa treaca prin clasa zero.
Intrebarea mea este ce dracu faci daca ramai repetent la clasa zero?

VOI, PROFESORILOR, TREBUIE SA FITI SANATOSI MINTAL SI SUFLETESTE PENTRU A PUTEA EDUCA SANATOS. Numai ei?
#630217 (raspuns la: #630210) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 01/03/2012 01:29:10
Aloooo, domnule admin, rezolvati va rog cu "tagurile" omului daca asta se refera la formatul textului, ca daca incerc sa citesc un rand adorm pana ajung la capat.
#630219 (raspuns la: #630217) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 01/03/2012 14:17:58
"Profesorii care se dau de ceasul mortii ca au salarii mici (de parca nu si-au ales ei profesia)"

La asa concluzii... Multi sunt in sistem de cand nu se considera ca profesorii trebuie sa fie printre paria societatii, fiind pusi in fata faptului implinit. Sa ajunga acum sa lucreze la spatii verzi ca vrei tu, este nitel cam mult. Aporopo pe tine cine te-a invatat sa scrii... ca sa gandesti, nu mai conteaza.
Pe asta se si marseaza, lasa-i dracu de profesori si de medici, ca oricum noi n-avem nevoie de ei, ca ne tratm in strainatate si ne trimitem odorurile tot acolo, le dam mai nimic ca oricum isi iau ei singuri.
Dar fata de aia de afara avem tot respecul, aia e specialisti, chiar daca unii sunt chiar cei la care le-am dat tot noi cate un picior in cur aici.
#630237 (raspuns la: #630219) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Draga Bogdan, - de Baby Mititelu la: 01/03/2012 14:32:23
M-ai atins in punctul sensibil: Dumnezeu! :) Probabil ca cea mai inalta educatie vine de acolo...Profesorii sunt oameni, adesea cu multe probleme si ei, lipsiti de educatie, in cautari inca..., prost platiti, etc. Nu-s scuze, is explicatii.
Adultul, in general, trebuie sa educe copilul, adolescentul. Adultul poate fi mama, tata, cineva din familie, un profesor, un vecin, un prieten de familie etc....poate fi oricine...cu conditia sa fie el insusi persoana educata...
#630238 (raspuns la: #630209) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pescadorul - de undecembrist la: 01/03/2012 14:54:55
Prea multa..."patima"...eu vorbesc de cancerul din sistem...Si..."bogdaniciu" la fel...cred...avem nevoie de un suflu nou de-o scoala in care copiii sa fie vazuti altfel decat un "instrument de memorat"...si... poate ca ai dreptate...si sistemul sanitar este la fel de" bolnav" sau mai rau....Toti iau ...ca nu au salarii...noi insa societatea de ce nu obligam guvernantii sa plateasca aceste profesii, care sunt importante...De ce guvernantii fac ce vor cu banii din impozite ,taxe etc...este guvernul societate comerciala si eu nu stiu...? Testele psihologice ..sunt pur formale..."Cine nu ma crede... sa-si dea copiii la scoala..."
#630242 (raspuns la: #630237) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 01/03/2012 15:31:38
Cum adica sa obligam noi guvernantii... dar ei pentru ce sunt alesi? Nu tocmai pentru a administra astfel de probleme. Aaaa ca unii se considera societate comerciala si fac ce vor muschii lor pentru profitul lor personal, asta este alta treaba.
Dar sa cerem tot "victimelor" sa faca si sa dreaga in orice conditii, considerandu-i chiar vinovati de rezultate este cam aiurea. Hai sa-i repunem la locul lor in societate dupa care sa avem pretentii sa aiba performante.
#630244 (raspuns la: #630242) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 01/03/2012 16:18:41
Culegi ceea ce semeni. Daca ai un cal de curse si-l aduci la starea de martoaga ce pretentii poti sa mai ai de la el sa castige un concurs. Adica nu eu sunt vinovat ca sunt tampit, calul este de vina si-n consecinta ma mai si pun cu parul pe el.
#630248 (raspuns la: #630244) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pescadorul - de undecembrist la: 01/03/2012 20:36:27
Voi continua sa cred in faptul ca guvernele si puterea in general cat nu sunt fortate sa "aplice" in spirit civic ceea ce este de "aplicat" nu vor face acest lucru...un popor moale este lesne de asuprit.Revin la "bogdaniciu" care spune asa:suntem depersonalizati,nu suntem incurajati sa avem idei proprii si initiative ,sistemul este "incremenit in proiect",nu este adaptat societatii in care traim,nu raspunde provocarii care vine din partea unor copiii care nu mai sunt ceea ce au fost parintii lor,...Cine nu ma crede sa-si dea copiii la scoala...
#630253 (raspuns la: #630248) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 01/03/2012 21:10:12
Constiintele sunt cel mai greu de urnit si oricum exista destui care se chinuie sa le mentina "adormite", exemple sunt peste tot inclusiv in cafenea, asta le este meseria. dar in ciuda tuturor acestor "somnifere" iata ca societatea se trezeste si incepe sa-si spuna din ce in ce mai raspicat cuvantul.
Nici invatamantul nu poate sta pe loc, oricum ce se intampla acum nu mai seamana cu nimic din ce am prins eu in sistem la vremea mea. Nimic nu ramane imobil in timp.
#630254 (raspuns la: #630253) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de adina.petre la: 13/03/2012 14:17:06
cre'ca ti-a fost rau dupa ce-ai scris atata.
#630608 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: