te provoaca sa gandesti
E un subiect care mă interesează în ultima vreme. Așadar, câteva întrebări:
- cât de sistematic scrieți pe internet în limba română folosind diacriticele? - dacă le folosiți, cum procedați? - dacă nu le folosiți, de ce nu o faceți?
comentarii (18):
***
- de
pescadorul
la: 28/03/2012 13:40:59
Chiar daca n-o pun chiar tot timpul acolo unde se cere... :)))
***
- de
ionbarb
la: 28/03/2012 14:46:33
nu pot renunţa la diacritice...e doar limba mea cu care m-am născut şi pe care n-am cum s-o abandonez şi s-o uit...
***
- de
PROUDFRECKLED
la: 28/03/2012 14:57:33
de parca eu daca scriu fara diacritice imi "abandonez si uit" limba ... Ma! dar nu va vedeti ce scrieti?! ca-mi sta mintea-n loc! :)
diacriticele
- de
paula_vs
la: 28/03/2012 14:59:09
Modificat la: 28/03/2012 15:02:57
sunt ca literele alfabetului slav,nu vor disparea dar vor deveni anacronice,cred ca sunt reminiscente de la scrierea chirilica deci ma lipsesc bucuroasa de ele si sper la modernizrea limbii prin renuntarea definitiva la ele lucru ce se va intampla candva in viitorul indepartat
***
- de
paula_vs
la: 28/03/2012 15:10:40
am scris extrem de rar cu diacritice si nu le voi mai folosii pentru ca limbajul scris oricum este o forma simplificata a celui vorbit asa ca o schematizare in plus nu are ce dauna iar limba nu se pierde mai ales ca intervalul de timp incare limba s-a transmis si conservat pe cale orala este incomparabil mai lung decat inmodul scris,restul sunt mofturi patriotard filologice asa ca Proud are perfecta dreptate,nu va bateti in piept cu caciula de la a si putza de la tz
***
- de
Intruder
la: 28/03/2012 15:14:33
- scriu rar cu diacritice; de ex. cand vreau neaparat sa se-nteleaga ca e față si nu fata.
- procedez cu ce am instalat din control panel -> regional and language options si umblu in bara de jos, sa selectez RO - nu (prea) folosesc diacritice pentru ca mi-e lene si degetele nu-s obisnuite sa-l gaseasca pe "ă" unde-i "è" si "é"
***
- de
1brasovean
la: 28/03/2012 15:27:04
1. foarte rar;
2. direct sau prin conversie cu diacritice.com 3. a-viteza de redactare mai mare (cand scriu fara diacritice o pot face fara sa mai arunc privirea spre tastatura); 3.b - nu am certitudinea ca pe alte calculatoare din alte parti ale lumii diacriticele apar corect si nu patratele/ serpisori s.a.m.d. in loc de ș, ț, î.
***
- de
pescadorul
la: 28/03/2012 15:48:30
Da est o tendint de a precurt cuvintel ca sa scri ma reped da sa te ma chinu sa folosest si caciulit... e ca si cu it da cu tesl in coai... :)))
rar
- de
danidanam
la: 28/03/2012 21:23:32
foarte rar
numa cand am de redactat ceva printable - caz in care folosesc o tastatura adusa de acasa si ,,regional and language options ,, din Control Panel si sa zic drept, mi-e lene sa scriu cu diacritice
admin
- de
Paianjenul
la: 30/03/2012 08:10:02
Modificat la: 30/03/2012 08:20:32
- Ca si colegul Intruder, recurg la diacritice doar atunci cind contextul impune distinctie clara intre cuvinte (ca asistentă vs. asistenţă, paturi vs. pături) si "imprumut" literele gata "diacriticate" de pe unde apuc, cu comanda Copy&Paste... ...alteori improvizez "ţ" cu "tz", sau "ș" cu "sh"... Daca trebuie sa adresez un document oficial unor autoritati romane, (din politete?) sau pt. a evita situatii neplacute voi face uz de diacritice recurgind la un instrument recomandat cu ceva vreme in urma de careva dintre cafegii (si mentionat mai sus de 1 brasovean), un instrument cu care se lucreaza foarte usor: www.diacritice.com. (Acest site iti deschide o pagina de web cu un spatiu in care tastezi/pastezi textul fara diacritice, iar dedsubtul acestui spatiu ti se dau instructiunile de utilizare).
admin
- de
Paianjenul
la: 30/03/2012 12:52:24
- Intrebarile pe care ni le adresati referitor la (dispozitia noastra de a face sau nu uz de) diacritice imi reaminteste de o alta intrebare pe care v-am mai pus-o unii dintre noi cafegiii ocazional (cind ne cereati sugestii de imbunatatire a noului format al cafenelei): unde sint acele grupuri de caractere care te indruma cum sa obtii HTML-urile (boldatele, italicizatele, subliniatele, aliniatele, paragrafatele, bullet-atele, numerotatele, etc) atunci cind redactezi/editezi un text?... Pe vremea formatului vechi al cafenelei, aceste grupuri de caractere le aveai la indemina prezente fiind la baza spatiului de redactare/editare a textului. (Alte forumuri au un format chiar mai avansat decit vechiul format al cafenelei, la care fac referire aici... dar noi am renuntat sa mai fanteziem la astfel de standarde...)... ...???...
paianjenul,
- de
PROUDFRECKLED
la: 30/03/2012 22:03:53
Modificat la: 30/03/2012 22:04:22
sa fie asta raul cel mai mare al cafenelei actuale! Renunt la oricare din facilitatile astea frivole ... ca sa avem CAFENEAUA care te face sa gandesti! :)
PROUDFRECKLED
- de
Paianjenul
la: 31/03/2012 03:31:39
"Renunt la oricare din facilitatile astea frivole ... ca sa avem CAFENEAUA care te face sa gandesti!" - Amintisem de facilitatile astea frivole doar pt. ca venise vorba de diacritice... Cit despre CAFENEAUA.com din prezent... daca nu te mai face sa gindesti, cel putin... te pune pe ginduri...
admin
- de
Paianjenul
la: 01/04/2012 08:21:28
- Inca un aspect, adminu': nu vi se pare deranjant (din punct de vedere estetic) "ț"-ul asta boldat si mai scurt decit restul literelor intre care apare?... Is this the best one can get?...
***
- de
admin
la: 03/04/2012 21:15:07
"- Inca un aspect, adminu': nu vi se pare deranjant (din punct de vedere estetic) "ț"-ul asta boldat si mai scurt decit restul literelor intre care apare?... Is this the best one can get?... "
la mine nu apare asa, e afisat la fel ca celelalte litere am testat si pe alte navigatoare/sisteme de operare si apare afisat ok chestiunea e minora
***
- de
adina.petre
la: 04/04/2012 07:55:22
Modificat la: 04/04/2012 07:56:31
le folosesc cand scriu texte, cand trimit documente oficiale si cand vreau neaparat sa nu se iste confuzii.
nu obisnuiesc sa le folosesc pentru ca am invatat sa tastez ca programatorii, fara ochi pe taste, si predarea tastelor s-a facut in sistem international. cand am inceput sa scriu texte, am incercat sa scriu cu control panel,optiunea bla, dar imi lua o vesnicie nefiind obisnuita cu localizarea lor in taste. de multe ori scriam din viteza 'acasaă', degetele fiind obisnuite cu un anume traseu. asa ca de cele mai multe ori am folosit diacritice.com, uneori le combin, pentru a-cu-ra-te-țe. :) da de ce intrebi?
admin
- de
Paianjenul
la: 05/04/2012 13:39:52
Modificat la: 05/04/2012 20:11:28
"la mine nu apare asa, e afisat la fel ca celelalte litere... am testat si pe alte navigatoare/sisteme de operare si apare afisat ok" - Chiar ma bucur ca v-am pus intrebarea referitoare la "ț"-ul boldat si mai scurt decit restul literelor intre care apare, pt. ca nu stiu cum sa-mi explic CIUDATENIA cu care ma confrunt! Poate ma despotmoliti dv: in PC-ul de la care va tastez acest mesaj am doua hard drive-uri: D: si E:. Pe amindoua am instalat XP Professional (versiunea la zi), de pe amindoua intru pe net cu aceleasi browsere (si aceleasi versiuni, actualizate: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome), cu aceleasi setari la security/firewall, pe amindoua hard drive-urile am instalate aceleasi programe, de pe amindoua hard drive-urile pot accesa orice site de pe net, cu o diferența: 1. Daca intru pe subiectul asta de pe hard drive-ul D:, "ț"-ul din textul initial mi se vede boldat si mai scurt decit restul literelor intre care apare. Daca intru de pe E:, "ț"-ul imi apare NORMAL (adica la fel ca si restul literelor intre care apare). 2. Daca intru pe net de pe hard drive-ul D:, pot accesa orice site, cu orice browser, INAFARA DE www.facebook.com! Daca intru pe net de pe hard drive-ul E:, pot accesa orice site, cu orice browser, INCLUSIV www.facebook.com. Unde-i taina?... (De pe D: nu pot accesa www.facebook.com cu NICIUNUL din cele trei browsere mai sus mentionate!)... ???
|
![]() ![]() cautari recente
"ghiata"
"desarte" "o poezie despre prietenii falsi" "enigma frumusetii" "nam" "oita" "lo-m" "norocit" "reprezenta" "in mijlocul strazi" "multipli" "luxembourg" "inchinare la luceafar" "cuvinte care se termina in -ie" "dor de dragoste" "a se cuminti" "RM" "rugand-o" "meca" "zile de nastere" "importanta limbii" "galben de frezii" "ura si vrajba" "odata\" "arc anna" "loto" "femininul cuvantului baroc" "triftongi terminatia in ieu" "epitete cu cuvantul apa" "lui lungu i s-a aratat dumnezeu" mai multe... linkuri de la Ghidoo:
|
Folosesc diacritice cand sunt nevoit de cerinte, adica textul trebuie sa apara in public, altul decat cel internautic si tin sa subliniez ca nu este vorba de note informative...
As scrie permanent asa caci chiar dau "valoare" unor cuvinte pe care in scris nu le poti sublinia fonetic.
Pentru a scrie asa trec pe modul "ro" al tastaturii, de fapt al Windows-ului ce le pune astfel la dispozitie.
Beleaua este ca in acest caz semnele de punctuatie isi schimba pozitia pe tastatura nemaifiind acolo unde sunt desenate si ma apuca spumele cautandu-le. Asa ca prefer sa scriu asa fara "caciulite" dar sa stiu ca virgula e virgula.