Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Primele impresii despre romanul "Pervertirea"


de morgothya la: 11/04/2012 19:35:32
rezumat: Pervertirea
voteaza:
“ O combinație fabuloasă de Bukowski, Burroughs și Borges, cu accente noir, plus satirizarea savuroasă a românismul decadent” (Crisia Miroiu, editor Fiore Magazine, Australia)

„Mărturisesc că am început să citesc cu emoţii manuscrisul celui de-al doilea roman al Cristinei Nemerovschi. Îmi plăcuse foarte mult Sînge satanic, despre care am vorbit cu entuziasm nereţinut la lansarea de la Iaşi, aşa că îmi era teamă ca al doilea roman să nu mă dezamăgească. Mă gîndeam că poate autoarea, sedusă de succesul primului roman, va fi fost tentată să-i reia reţeta. Mă mai gîndeam că, după un roman atît de reuşit, e foarte greu oricărui autor să menţină ştacheta. Din fericire, după primele treizeci de pagini temerile mele s-au făcut praf şi pulbere. Deşi explorează tot mediul tinerilor „furioşi” de astăzi, povestea e cu totul altfel – avem şi o tramă cumva poliţistă, ba chiar şi o călătorie prin tunelul timpului în urmă cu vreo jumătate de secol, pentru a reveni pînă la mişcările de protest din ianuarie curent! – şi cu totul altfel construită. Deşi arta compoziţiei rămîne una barocă, arborele marii poveşti şi micilor poveşti ce-i cresc pe ramuri, este cumva mai stilizat, ramurile sînt mai puţine şi fructele mai rare. Ansamblul devine însă mai limpede fără a pierde din complexitatea întîmplărilor. Pînă la urmă, deşi comparaţia e aproape imposibil de făcut, s-ar putea ca Pervertirea să bată Sînge satanic. Dar la limită!”(Liviu Antonesei)

“Dacă prin romanul său de debut, “Sânge satanic”, Cristina Nemerovschi a creat controverse atât prin limbajul dezinhibat cât și prin filosofia extrem mizantropică și nihilistă ce-l caracterizează pe enigmaticul M., cu „Pervertirea” autoarea nu pare a se fi cumințit deloc, ba chiar dimpotrivă. Deși supratema romanului este una asupra căreia s-a mai speculat – motivația artei, ce anume îl face pe artist să creeze, prozatoarea ne aruncă însă într-o situație-limită în care personajele, extreme și ele, ucid pentru a perpetua arta. Întrebarea cu care rămâi după: am merge până la crimă în numele artei autentice?” (Alexandru Petria)

“Navigând, cu o abilitate ce denotă un talent absolut remarcabil, între realism sau hiperrealism şi coşmaresc, între halucinaţie şi magma tenebroasă a peisajelor interioare din mintea unui personaj beat sau drogat, Cristina Nemerovschi săvârşeşte veritabile tururi de forţă în schimbarea registrelor stilistice.” (Radu Voinescu)

“Povestea e narată pe trei voci distincte, frapante, ale căror nuclee comune sunt arta, crima și mizantropia. Personajele au toate istorii șocante, care întrec niște limite ale acceptabilității sociale. Epicul este galopant, monoloagele interioare sunt caustice, sexualitatea, animalică, maniacală, deviantă.” (Ioana Vighi)

“Romanul scris de Cristina Nemerovschi și albumul Moonspell se anunță evenimentele anului!” (Ștefan Bolea)
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (2):


*** - de om la: 16/04/2012 01:48:44
“ O combinație fabuloasă de Bukowski, Burroughs și Borges, cu accente noir, plus satirizarea savuroasă a românismul decadent” (Crisia Miroiu, editor Fiore Magazine, Australia) = Crisia asta are amalgamata scara valorilor si nu prea mai stie semnificatia FABULOS-ului, mai ales in contextul celor 3 B-uri!

Scuze morgothya, dar primele 2 randuri tembele ale crisiei m-au descurajat sa citesc mai departe...poate o fi bun romanul, dar dpmdv as fi postat alte "prime impresii" ;)
#631765 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de morgothya la: 21/04/2012 12:48:49
adjectivul "fabulos" e folosit foarte des in limbajul curent ca sinonim pentru "incredibil", "fascinant", "minunat", "grozav" :)

eu, sincer, sunt pentru scoaterea criticii literare din costumul de gala scortos pe care l-a purtat pana acum; cred ca, folosind un limbaj relaxat, uzual, poate fi mai aproape de cititor - cu atat mai mult de cititorul tanar!

daca folosim anumite cuvinte in exprimarea noastra de zi cu zi (fara ca ele sa fie gresite din pdv gramatical) nu vad de ce ne-ar deranja atunci cand le intalnim in carti sau in recenzii ;)
#631903 (raspuns la: #631765) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: