Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Pervertirea de dupa Sange satanic


de morgothya la: 25/05/2012 15:54:35
rezumat: recenzie
taguri: Salonul 
voteaza:
Pentru ca unii se plang ca nu gasesc recenzii la romanul proaspat lansat "Pervertirea", mai jos poate fi citit un fragment dintr-o cronica semnata de Stefana Atodiresei:

Dupa debutul spectaculos in literatura cu Sange Satanic, Cristina Nemerovschi ne ofera spre lectura si cel de-al doilea roman al sau, Pervertirea, publicat chiar luna aceasta tot de editura Herg Benet.

Ulf, Corbu, Tara si Amalia sunt personajele care se "joaca" de-a PERVERTIREA. Sau de-a nemuritorii si paduchiutii. Cala, un fost parc de distractii de la marginea Bucurestiului, taiat perfect in jumatate de o sina de tren ce trece direct printr-o roata imensa, este terenul lor de joaca. "Joaca" s-a incheiat de mult aici, parcul a fost inlocuit de un abator, acum nici una nici alta, dar Ulf simte ca e singurul loc din care se poate intoarce intreg acasa. "Cala mi-a facut si bine si rau (...) acolo, in Cala m-am simtit cel mai mult eu. I-am zis Cala pentru ca, daca o priveai dintr-un anumit punct, dinspre marginea padurii, semana cu un cal."

Ulf este un scriitor blocat la a 6-a carte. Traieste un soi de criza manifestata prin pierderea interesului pentru majoritatea lucrurilor care odata ii placusera. Scrisul devine din placere absoluta si dependenta o joaca sterila, fara obiect si fara subiect. Plictisul ii rapeste activitatea care-l purtase prin lumile cele mai frumoase.

"Criza mea a venit pe nesimtite, pe furis, pas-pas. A inceput cu lucrurile banale. Mi-am pierdut interesul pentru locuri care altadata imi placeau. Imi placeau mai ales casele vechi, pe jumatate daramate si spatiile libere si intinse, in culori deprimante. Criza a inceput cu ele.(...) Cu strazile s-a intamplat acelasi lucru. Au incetat sa-mi mai placa. Au devenit strazi-pe-care-nu-poti-sa-gandesti-in-timp-ce-mergi. (...) Au urmat bodegile. Aveam zeci de locuri preferate si fiecare insemna altceva pentru mine. (...) Dupa bodegi, boala s-a transferat la oameni. Toti aveau acelasi chip. Era ca si cum atunci cand intalneam un om, mi se inmanau si instructiunile lui de folosire."

Corbu, prieten cu Ulf, este pictor. Picteaza in tonuri halucinante. Pentru el, in arta, forma are prioritate fata de subiect. Lucrarile lui sunt intunecate si usor agresive. Arta este marea lor disputa. Ulf vede scrisul ca o modalitate de captare si conservare a trecutului, asemeni unui album foto. Instantanee ale eului.

Ulf impartise oamenii in doua mari categorii: Nemuritori si paduchiuti. "Cred ca imperativul kantian ar trebui redefinit. Delimitat mai bine omul de restul animalelor bipede care doar par oameni, care pozeaza in oameni, dar in fapt sunt paduchiuti." Tocmai aceasta delimitare constituie si justificarea comportamentului lor imoral. Si cum fictiunea functioneaza mereu dupa alte legi decat realitatea, nici nu este cazul sa o supunem parametrilor moralitatii. Singura judecata pe care cititorul ar trebui sa si-o atribuie este cea de ordin estetic. Legat de aceasta confuzie are si Ulf un scurt moment de reflectie: "Asta e singurul motiv pentru care literatura li se pare interesanta. Este o modalitate acceptata si incurajata de a te complace intr-un voyeurism cu iz de barfa. Daca literatura ar fi inteleasa ca pur act estetic, s-ar pierde complet interesul pentru ceva atat de sec, de lipsit de culoare si de seva."

Figurantii din roman nu sunt nici ei de trecut cu vederea. Barbuta, mosul cu pelicanii din inchipuirile lui Ulf, care locuieste intr-o coliba plutitoare si plina de tot felul de animale, paznicul Calei, un alt batran care ne ofera si o intoarcere in copilaria marcata pentru totdeauna de ororile intamplate chiar aici in Cala, Umbrelosul, tot un mos, sunt privilegiati fata de ceilalti figuranti din roman si priviti cu ingaduinta, ba chiar admiratie.

Articolul integral poate fi citit aici: http://www.librariumgrup.ro/avantgarde/n/pervertirea
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: