Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Adam și Eva


de apostolroxana la: 10/07/2012 19:08:56
rezumat: ” …Bărbatul și femeia se caută în învălmășagul imens al vieții omenești. Un bărbat din milioanele de bărbați dorește pe o singură femeie, din milioanele de femei. Unul singur și una singură! Adam și Eva!”
voteaza:
Multă vreme ți-ai dorit să întâlnești jumătatea sufletului tău? Așa suntem unii dintre noi, ne petrecem toată viața tânjind după ceea ce pare a fi un fel de secret al fericirii, promisiune a întregirii, a completării ființei cu jumătatea noastră.

Ajungem, unii patologic de des, alții de câteva ori în viață, unii niciodată dezamăgiți de ceea ce părea a fi ”iubirea vieții mele”, ”jumătatea sufletului meu”, ”singura mea iubire”, ”adevărata mea iubire”, ”fericirea mea” și alte asemenea construcții frazeologice extreme, pe care recunosc, le-am folosit și eu cu exaltarea dată de colapsul granițelor propriei ființe în încercarea de a-l cuprinde și încorpora pe celălalt. În această stare de îndrăgostire nu mai suntem singuri! Nu ne mai simțim singuri. Suntem alături de cineva și cineva este împreună cu noi. Cel care ne este jumătate pare a ne înțelege pe deplin.

Momente ”bete” (știu, știu, frumoasă beție!) de abandon de sine, în care ți se pare că sensul vieții tale revine ca un fluviu agitat într-o matcă lină și continuă. Lucrurile sunt așa cum trebuie să fie. Totul capătă sens, deși te închizi într-un fel de bulă împreună cu ființa iubită și pari a fi descoperit fericirea însăși. Hai că ai fost îndrăgostit, măcar o dată! Împreună, voi îndrăgostiții, sunteți invincibili. Orice se poate. Iubirea învinge totul. Sunteți doi oameni care ”și-au găsit jumătatea”.

Exact ca în povești! O singură femeie, pentru un singur bărbat (bine, ești bigam, dar cred că și tu când ești îndrăgostit gândești că ea este singura, aleasa. Da, am înțeles, și tu…nu mai ești la prima iubire dar de fiecare dată simți că el este!). Hotărât lucru, sunteți ”scriși în stele”, sunteți destinați unul pentru celălalt.

Multă vreme am fost ferm convinsă că această uniune e chiar transmigratoare de-alungul unui întreg șir de vieți. Recunosc, îmi plăcea mult ”Adam și Eva” al lui Rebreanu. Cum să nu-mi fi plăcut(?):

” …Bărbatul și femeia se caută în învălmășagul imens al vieții omenești. Un bărbat din milioanele de bărbați dorește pe o singură femeie, din milioanele de femei. Unul singur și una singură! Adam și Eva! Căutarea reciprocă, inconștientă și irezistibilă, e însuși rostul vieții omului. Pentru a înlesni căutarea aceasta se fac, se refac și se desfac toate legile și convențiile morale și sociale, tot ceea ce se numește emfatic progresul omenirii. Instinctul iubirii e reminescența originii divine…..

O viață omenească nu ajunge însă pentru a prilejui întâlnirea bărbatului cu femeia……………

A șaptea viață aduce de-abia fericirea unirii cu celălalt suflet. De aceea a șaptea moarte cuprinde revelația. Fiindcă moartea a șaptea înseamnă sfârșitul existenței materiale și începutul întoarcerii în lumea spirituală, sufletul retrăiește într-o străfulgerare toate viețile anterioare pentru a se bucura mai deplin de strălucirea vieții noi, eterne, ce-l așteaptă. De-acuma nu va mai rătăci în sferele lumii materiale, ci, transformat în principiu pur, echilibrat iarăși în atom spiritual cu celălalt suflet, redevenit de asemenea principiu, își va relua existența divină în planul spiritual…”

Recunosc nu am uitat că ”sunt republicană” și cam patetică în simțăminte, prea pasională, puțin isterică, puțin nevrotică, așa că mie personal mi se potrivea viziunea. Și dacă matematic ”nu dă” și jumătățile par din ce în ce mai multe, s-a găsit și explicația:

”- ….În anumite reîncarnări noi ne divizăm. Precum cristalele și stelele, precum celulele și plantele, și sufletele noastre se divizează. Sufletul nostru se transformă în două, aceste suflete noi se transformă în alte două, și așa se face că, în timp, ne răspândim pe o bună parte a Terrei. …

- Facem parte din ceea ce alchimiștii numesc Anima Mundi, sau Alma Mundi, Sufletul Lumii, …De fapt, dacă Anima Mundi s-ar diviza numai, ar crește, dar ar rămâne din ce în ce mai slabă. Din această cauză, așa cum ne divizăm, ne și reîntâlnim. Pentru că atunci când un suflet se divide, întotdeauna se divizează într-o parte masculină și una feminină. Astfel este explicat în cartea Genezei: sufletul lui Adam s-a divizat, iar Eva s-a născut din el……………..

În fiecare viață avem o obligație misterioasă de a reîntâlni cel puțin una din Părți. Iubirea cea mai Mare, care le-a separat, are parte de Iubirea care le unește din nou.

- Și cum pot sti că este Partea mea?

Considera această întrebare ca fiind cea mai importantă pe care o pusese în toată viața ei.

Wicca râse (acum nu pot să nu te îndemn să dai un search pe google și să afli de unul singur ce este cu acest nume, Wicca, pe care Coelho îl folosește în cartea lui. O să ai o surpriză, sugestivă de altfel.) Și ea se întrebase același lucru, cu aceeași nerăbdare pe care o avea și fata de lângă ea. Era posibil să cunoști Cealaltă Parte prin licărul din ochi – de la începutul timpurilor așa își recunoșteau oamenii adevărata dragoste……

- Asumându-ne riscuri, îi spuse Bridei, asumându-ne riscul pentru eșecuri, decepții, dezamăgiri, fără să renunțăm vreodată să căutăm Iubirea. Cine nu va renunța să caute va învinge.

……………………………………………………………………………………………..

- Putem întâlni mai multe Părți în viața noastră?

<> se gîndi Wicca, nu fără amărăciune. Și când se întâmplă așa, inima se împarte, iar rezultatul este durere și suferință. Da, putem să întâlnim trei sau patru Părți pentru că suntem mulți și suntem foarte răspândiți….” Paulo Coelho “Brida”

Câte nu s-au întâmplat și nu se întâmplă în lume în numele iubirii, de la cele mai tragice și absurde lucruri până la cele mai emoționante sau penibile. Câte nu ai făcut tu în viața ta în numele iubirii?! (și ai să mai faci, crede-mă). Câte vieți ruinate. Câtă exaltare și frumusețe. Câtă tristețe și fericire. Nimic nu cred că îmbină atâtea contraste, atâta nebunie, atâta absurd și atât de mult sens cum o face iubirea.

Și cine nu-și dorește oare să cunoască o iubire atât de mare încât să pară că și-a întâlnit jumătatea, sufletul său pereche?

Deși pare mai degrabă o tipologie feminină. Femeile au în mod special nevoia să se sprijine pe cineva considerat mai puternic, ele sunt în general centrate pe căutarea jumătății. În fond Ileana Cosânzeana este salvată de Făt Frumos și nu invers (parcă așa era! Nuuu?!). Femeile așteaptă prințul salvator, călare pe calul alb, cavalerul care să le scape din turnul unde au fost închise de o vrăjitoare rea, sau din castelul în care stau sechestrate sub paza unui căpcăun sau zmeu, oricum un monstru teribil (apropo, te-ai întrebat vreodată, în viața ta cine joacă aceste roluri? Dacă tu ai fii regizorul iar viața ta o poveste, pe cine ai distribui să joace aceste personaje: salvatorul, vrăjitoarea rea, zmeul/căpcăunul?)

Și totuși, femei sau bărbați, de ce eșuează atât de des relațiile de cuplu, chiar și acelea în care cei doi păreau că și-au găsit jumătatea? Și am să subliniez faptul că (dacă vei fi mai atent în jurul tău te vei convinge și singur!) mult mai multe relații decât îți imaginezi tu sunt într-un grad mai mic sau mai mare eșuate, naufragiate sau pe cale să se scufunde.

More: http://psihoevolutia.wordpress.com
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (3):


apostolroxana - de Paianjenul la: 11/07/2012 09:36:43

"Și totuși, femei sau bărbați, de ce eșuează atât de des relațiile de cuplu, chiar și acelea în care cei doi păreau că și-au găsit jumătatea?"


- E simplu:

atita timp cit sintem singuri traim cu impresia ca implicarea noastra intr-o relatie cu un "suflet pereche" ne-ar aduce numai beneficii (satisfacerea nevoilor emotionale, etc)... Abia cind ne aflam efectiv intr-o asemenea relatie realizam ca afacerea prezinta si inconveniente care - in functie si de doza noastra de ego(centr)ism - pot sa cintareasca mai mult decit beneficiile dobindite(?). Ajunsi in ipostaza asta unii prefera sa renunte la respectiva relatie, concluzia fiind ca... tot singur e mai bine...

#633594 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de apostolroxana la: 11/07/2012 15:46:03
Mulțumesc pentru răspuns. Se pare că nu a fost chiar retorică întrebarea. Dacă nu ai făcut-o încă îți recomand să citești pe blog și continuarea articolului care dă și răspunsul meu.
#633614 (raspuns la: #633594) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
apostolroxana - de sami_paris74 la: 11/07/2012 16:44:14 Modificat la: 12/07/2012 08:33:06
Noi suntem Adam şi Eva, fără Eva lângă noi bărbaţii, n-ar mai exista copiii, copiii reprezentând într-adevăr o parte din cealaltă jumătate.
Vă întreb, ce-ar însemna dacă n-ar mai exista cealaltă jumătate?
Singurătatea este echivalentul nebuniei şi sfârşitul celor două jumătăţi.
Există neînţelegeri şi contradicţii, divorţuri, ură şi ipocrizie... dar după toate aceste peripeţii, omul este în permanenţă în sufletul unei jumătăţi.#633615 (raspuns la: #633614) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...