Pentru a accesa aceasta pagina trebuie sa fii conectat

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Unde anume în corpul tău ți-e frica? Și unde anume în corpul tău iubești?


de apostolroxana la: 12/07/2012 16:00:41
rezumat: Unde simți diverse emoții? Poți să simți oare gândurile în corp sau ele își au sălașul fix în capul tău și de acolo nu mai coboară spre tine, pământeanul, ca și cum undeva la gât ar fi o graniță care desparte lumea în două: sus și
voteaza:
Ai stat vreodată să te gândești unde simți diverse emoții? Poți să simți oare gândurile în corp sau ele își au sălașul fix în capul tău și de acolo nu mai coboară spre tine, pământeanul, ca și cum undeva la gât ar fi o graniță care desparte lumea în două: sus și jos, psihic și organic?

Unde anume în corpul tău ți-e frica? Și unde anume în corpul tău iubești? Unde anume în corpul tău simți furie? (ah, scuză-mă, tu nu te înfurii niciodata? Atunci felicitări pentru contractura musculară și pentru durerile de cap de care suferi. Da. Și pentru ulcer.)

Este surprinzător cât de puțin ne cunoaștem propria ființă și prin câtă suferință trecem din această cauză. Pot să-ți spun sigur că există oameni, din păcate mult prea mulți, intoxicați cu medicamente de sinteză sau, mai grav, supuși diverselor metode invazive de tratament, din cauza tulburărilor psihosomatice.

Si asta îți garantez.

Mulți dintre noi trăim ani buni, unii poate toată viața, fără corp. Nu, nu cu corpuri invizibile și nu, nici nu suntem eterici! Avem cu toții corpul nostru material. Îl vedem, îl simțim și facem cu el diverse lucruri, mai mult sau mai puțin plăcute. Doar că nu-l conștientizăm. Nu-l contemplăm. Nu-l admirăm. Nu-l iubim. Nu ne fascinează. Jerry Seinfeld spunea într-unul din episoadele sale că dacă s-ar găsi corpuri de cumpărat nu le-ar vrea nimeni având în vedere câtă îngrijire necesită o astfel de mașinărie. Trebuie spălat, hrănit, odihnit, curățat prin toate cotloanele și-ți mai face și probleme! Nu-i destul?

Corpul nostru nu se află pentru mulți dintre noi și în conștiința noastră. El este doar ”sărmanul asin” care ne cară de colo colo.Mecanismul de ”scoatere în afara noastră” a propriului corp este unul destul de simplu. Noi nu ne simțim corpul. Îl gândim. Nu-mi simt stomacul, mă gândesc la el. Nu-mi simt membrele, mă gândesc la ele. Astfel simțirea propriului corp devine un concept mental, o construcție imaginativă, gândită. Am vești pentru tine!!! Nu știu ce vei fi pe lumea cealaltă, dar în asta TU ești ȘI corpul tău!

Pe de altă parte, mulți dintre noi trăim ani buni, unii poate totă viața, fără cap. Nu, nu ca acel călăreț fără cap, deși îmi place Johnny Depp! Unii avem doar corp. Trăim în diverse zone ale corpului nostru. În stomac. (cum să trăiască un om în stomacul lui? Hai lasă-mă și pe mine să fiu metaforică. Sigur ai avut în preajma ta un individ fixat doar pe mâncare. Viața lui se află în frigider. Idealul lui se rezumă la ce mănâncă mâine, săptămâna viitoare și așa mai departe). Mmmm, în organele noastre sexuale! Sau unii trăim în oglindă și nu mă refer la mecanismul proiecției, foarte interesant de altfel și despre care am să scriu, ci la oglinda –oglindă. Oamenii ”cumarăt?”, ”cumîmistă?”.

Conștiința noastră nu se află astfel niciodată în corpul nostru. E izolată ”acolo sus”. Corpul și toanele lui conduc. Și Doamne ferește să ajungi cumva prin capul tău și să înțelegi ce e pe acolo! Am vești pentru tine!!! Nu știu cum se delectează corpul tău, dar TU ești ȘI mintea ta!

Ia o pauză de la cotidian și rutină! Nu durează mult ce-ți propun. E edificator.

Așadar: întinde-te undeva, retras, în liniște. Închide ochii și debranșează-te de la tumultul vieții exterioare. Facem împreună un exercițiu de imaginație. Alege un eveniment pozitiv din viața ta care să nu aibă o intensitate foarte mare, ci una medie (adică nu cea mai fericită zi din viața ta, nici cea mai mare realizare ci undeva lângă aceste repere). Rememorează acel eveniment și toate amănuntele pe care ti le amintești despre el. Ce ai văzut, ce ai auzit, poate cum erai îmbrăcat, cine te însoțea. În timp ce retrăiești în mintea ta acea situație, îndreaptă-ți atenția către corpul tău. Studiază-l în minte, pe zone, conștientizează-l. Simți ceva undeva în corp? Căldură, furnicături, pișcături, vibrații? Unde anume simți și ce simți? În gât, în zona inimii, în stomac, în mâini sau picioare? Păstrează-ți atenția în aceste zone cîteva clipe. Deschide ochii și conștientizează unde te afli.

Acum alege un eveniment negativ din viața ta care să nu aibă o intensitate foarte mare, ci una medie (adică nu o traumă ci un eveniment pur și simplu neplăcut. Dacă nu ai un profesionist lângă tine nu alege să retrăieși lucruri dramatice). Rememorează acel eveniment și toate amănuntele pe care ti le amintești despre el. Când s-a întâmplat, cum s-a întâmplat și ce ai simțit. În timp ce retrăiești în mintea ta acea situație, îndreaptă-ți atenția către corpul tău. Studiaza-l în minte, pe zone, conștientizează-l. Ce simte corpul tău? Ai zone în care mușchii au devenit mai tensionați? Poate ai strâns pumnii sau fălcile. Poate ți se contractă stomacul. Păstrează-ți atenția în aceste zone câteva clipe. Deschide ochii și conștientizează unde te afli.

Tocmai ai înțeles că în funcție de ce se întâmplă în mintea ta, corpul tău are o reacție fizică. Este ca în celebrul exemplu cu lămâia: te gandești că mănânci o lămâie și începe să ți se facă gura pungă și să-ți curgă balele.

Evenimentele din viața ta se reflectă în conștiința ta și în corpul tău. Tu ai exersat de bunăvoie cu două evenimente de intensitate medie. Gândește-te acum că există și cazuri extreme. Din cele două variante cazul negativ este cel mai greu de gestionat. Poate exista un eveniment unic dar suficient de traumatizant, fie evenimente de o mai mică intensitate dar repetate (sau acestea două combinate), astfel încât corpul tău a învățat o reacție specifică la diverse afecte (emoții). Ai o situație anume, iar în acea situație îți vine să țipi, să râzi, să țopăi, deci corpul tău descarcă energia psihică prin motricitate (mișcare) iar pentru asta are nevoie de mobilizarea anumitor mușchi.

Așadar, simți furie iar corpul tău contractă o anumită grupă musculară. Plângi iar corpul tău simte furnicături în jurul ochilor sau se contractă mușchii faciali, te ia durerea de cap și ți se înfundă urechile.

Adevărul este că noi toți încercăm să evităm durerea. Atât de sofisticat este mecanismul mental (îndeosebi mecanismele inconștiente) încât uneori conștiința noastră este protejată de emoții negative, de suferință, acestea intrând pe ușa din dos, direct în subconștientul tău. Crede-mă, toți o facem! Unii devenim patologici, recunosc!

Deci te lupți din răsputeri să nu suferi! Cum reușești să nu suferi atunci când ai avut o pierdere importantă? Simplu. Negi că suferi. Suferi fără să (re)cunoști. Reprimi sentimentele pe care nu le poți conștientiza pentru că-ți aduc o prea mare suferință. Emoția ocolește conștiința, intră în subconștient și corpul tău o redă fidel! Ești furios dar reprimi. Ai vrea să-i tragi cuiva anume un pumn. Drept în față, să-i rupi dinții. Ți se încordează mușchii, gata să lovești! Dar nu poți pentru că ”nu ai voie”. Fie în cauză e șeful, fie o altă persoană față de care ai fost educat că ”nu ai voie” să ai sentimente ostile (vezi rudele apropiate sau familia!). Atunci ”te reții”. Cum reții mișcarea unor mușchi? Cu alți mușchi! Ești la volanul mașinii tale, cu un picior pe frână și unul pe accelerație!!! Ești în plin război muscular! Și pentru că emoția (naturală, sunt convinsă) nu are voie să se exteriorizeze, simți doar strivitura propriilor mușchi. Nu mai simți decât reacția musculară, efortul de a ține monstrul înăuntru! Încordezi fălcile. Ridici umerii și îi contracți. Strângi pumnii. Tensiune. Încordare. Afluxul de sânge este obstrucționat. Țesutul nu se mai oxigenează corespunzător. Te doare capul. Îți amorțește. Te ia cu amețeală și greață. CE NAIBA AM? Felicitări, tocmai ai înțeles ce este un blocaj.

Conștient ai ”uitat” care este emoția. Evenimentele au rămas impregnate în musculatura ta (memorie musculară) în felul descris mai sus.

Dar invers, oare se poate? Adică să deblocăm musculatura și astfel să eliberăm emoțiile? Se pare că da. Data viitoare când faci un masaj închide ochii și conștientizează ce emoții ai atunci când îți sunt detensionate astfel diverse zone ale corpului. Ascultă-ți ființa cu atenție după o procedură corporală și nu-ți fie teamă să simți emoțiile pe care le-a înmagazinat corpul tău. Tu le-ai pus acolo. Sunt ale tale și au rostul lor în viața ta.

Scrie-mi și spune-mi dacă ai reușit să-ți localizezi anumite emoții în corp.

Succes. Şi nu uita, dă un sens experienţei tale!

http://psihoevolutia.wordpress.com
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (5):


muicaaaaaaaa - de om la: 12/07/2012 22:28:03
Unde anume în corpul tău ți-e frica? = aman, aman ca'n kurdistan, nu-i frica de otoman :)

Și unde anume în corpul tău iubești? = ce plm (vorba adminului :) nu'i evident ? (mentiune pot sa inlocuiesc IN cu PE?... ca mi's voinic verde ;)

PS
Daca'i confa serioasa, scuze ...dar din titlu nu reiese:)
#633647 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Intruder la: 13/07/2012 12:00:28
am citit doar titlul si ma grabesc sa raspund...sa nu uit, taicule.

Unde anume în corpul tău ți-e frica?
...fix la oo.

Și unde anume în corpul tău iubești?
...umpic mai in fatza.
#633658 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de apostolroxana la: 13/07/2012 12:16:45
Amuzant. Debordant de sincer.
#633661 (raspuns la: #633658) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
apostolroxana - de zaraza sc la: 02/08/2012 11:51:20
Am intrat pe blogul tau si mi-a placut ce am vazut pe acolo. Remarc urmatoarea gluma, cu substrat! ;)

”Un individ se plimba prin parc și trece pe lângă un altul care stătea liniștit pe o bancă în timp ce un câine scheuna jalnic stând lungit la picioarele lui. – Fiți amabil, este câinele dumneavoastră? – Da. – Și a pățit ceva de scheaună așa? – Da. Scheaună de durere. Stă pe un cui care i-a străpuns pielea. – Bine, bine..și DE CE NU-ȘI SCHIMBĂ LOCUL? – NU-L DOARE SUFICIENT!”

http://psihoevolutia.wordpress.com/2012/07/27/atata-vreme-cat-faci-ce-ai-facut-o-sa-ai-ce-ai-avut/
#634398 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de apostolroxana la: 02/08/2012 21:21:35
Mulțumesc pentru vizită și pentru comentariu! Te mai aștept pe la mine..
#634429 (raspuns la: #634398) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: