Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Manipulări subtile sau cum să-ți ieși din minți lângă partenerul ”perfect”


de apostolroxana la: 02/08/2012 21:50:59
rezumat: Știi că ceva e în neregulă în relația ta. Nu știi însă cu exactitate ce anume.
voteaza:
Toată lumea este de părere că a avea alături de tine o persoană așa cum este partenerul tău perceput, e chiar cel mai mare noroc și cu toții te felicită și te invidiază pentru omul care-ți stă alături. Este tot timpul calm și vorbește frumos, pare înțelegător și suportiv. Și totuși pe tine te scoate din minți! Cum? Habar nu ai! Nu poți preciza cu exactitate cum anume ajungi în această stare de nervi. Începi să-ți pui întrebări despre propria ta implicare în relație și uneori chiar sănătatea ta mentală este sub semnul întrebării.

Ești sau ai fost într-o asemenea situație? Există posibilitatea ca cel cu care relaționezi să fie ”sub acoperire”, călăul deghizat în binefăcător, pasiv-agresivul! Cum spuneam și în articolul despre alte roluri jucate în cuplu, scorpia deghizată în zâna cea bună!

În timp ce te manipulează și pare cel mai mare susținător al binelui tău, te abuzează în așa fel încât, dacă ai ceva de comentat la adresa lui, capeți senzația că nu ești în toate mințile! Știi că ceva e în neregulă în relația ta. Nu știi însă cu exactitate ce anume. Cineva pare a avea probleme, cum însă partenerul pozează în bunul, dragul, săracul, bietul, sprijinul tău necondiționat, săritorul și așa mai departe, nu mai rămâne decât să fii tu cel cu probleme!

Pare plin de grijă și atenție, militează pentru binele tău în aparență. În realitate te subminează în mod ascuns.

Cum procedează?

Cel mai adesea are un comportament ambiguu, din care tu poți să înțelegi una, alta sau cealaltă în egală măsură. Este ambivalent (exprimă în același timp, pe căi diferite, lucruri absolut contrare). Nu exprimă ceea ce vrea să spună în mod real și totul e întors pe dos. De exemplu, dacă îi ceri o părere, spune ”e bine” însă în același timp afișează o figură strâmbă care numai de bine nu-ți inspiră! Tocmai ți-a transmis în același timp două mesaje contrare (ambivalență), da și nu, amândouă odată. La suprafață este pasiv (”e bine”). În mod indirect este agresiv (mutra pe care ți-o afișează).

E un ”uituc”. În mod cu totul și cu totul întâmplător (mda, sigur) uită. Uită aniversarea ta, a căsătoriei, a copilului, uită la birou actele pe care l-ai rugat să le aducă acasă (bietul de el, mai face un drum, numai așa, să-ți demonstreze ce drăguț și săritor este!), uită să-ți comunice programul pe care deja l-a stabilit, ieșirile în oraș pe care trebuie să le onorați împreună. Uită când gătește și pune sare în mâncare când ai un regim de urmat. Și uită că nu-ți plac condimentele.
”Hai serios, ce te enervezi așa, am uitat și eu. Ce, tu nu mai uiți uneori?”

Întârzie. Nu din vina lui, nuuuu, Doamne ferește! Bineînțeles el nu este responsabil și este întotdeauna învinuit pe nedrept dacă îți trece prin cap să comentezi! Se simte atacat pe nedrept de către tine. Tu ești cicălitor, neînțelegător și cu pretenții absurde, imposibil de mulțumit! Ce mai, mulțumește-i că te suportă el!

Vorbiți la telefon, îți comunică ”vin acum” și nu mai apare decât după două ore. Nu te agita, are în permanență o scuză! Ceva se întâmplă cu siguranță de fiecare dată iar istericalele tale și pretențiile tale sunt absolut exagerate! A trebuit să treacă o bătrânică strada, apoi și-a făcut milă de ea și a dus-o și acasă; a intrat la un prieten și acesta a început să-i povestească necazurile și aoleu, câte avea bietul om, nu putea să nu-l asculte; și a vrut să plece de la birou dar a primit un telefon important și a trebuit să stea de vorbă multe ore, doar era un partener de afaceri, ce vroiai să piardă așa o oportunitate? Când se întâmplă asta în mod frecvent..și el trebuie să salveze omenirea…ori e Spider-Man, Woander-Woman, ori tocmai ești pedepsit, ciopârțit și împrăștiat în mod subversiv de către partenerul pasiv/agresiv. Și nu știu pentru care motiv înclin pentru ultima variantă!

Nu respectă termene, nu planifică nimic. Termenele, orarul și planificarea sunt pentru tine! Și dacă nu le respecți, o să încerce cu blândețea caracteristică să te aducă pe drumul cel bun!

Va răspunde cu da aproape la orice solicitare. ”Da” sau ”imediat”. Va trece la acțiune chiar în joia care urmează după Miercurea Ciuc! Asta dacă ai noroc. Dacă ești ghinionist de fel, va face exact pe dos! Forțat de împrejurări, bineînțeles, doar nu credeai că are vreo vină. La el totul se întâmplă independent de voința lui.

Îți dorești ceva de la un astfel de partener de cuplu? O să obții cu siguranță. La Sfântul Așteaptă. Într-o viață viitoare, pe lumea cealaltă dacă faci pe asta fapta bună și rămâi să te chinui în continuare alături de el. Este important pentru el să nu-ți găsești scopul în viață. Va declama faptul că este important să te susțină și să te ajute. O va face exact când ți-am menționat!

Se teme de intimitate și nu are încredere în nimeni (toți oamenii te înșală și te dezamăgesc!). Evită să se atașeze în mod intim de cineva. Poate face sex frecvent, dar foarte rar face dragoste. Să se abandoneze cuiva este lucrul aproape imposibil pentru el. Nu poate rezona emoțional profund cu cineva. Dacă simte că devine atașat emoțional, te poate pedepsi prin absența relațiilor sexuale. Va face în așa fel încât să simți că este vina ta. Va deveni ocupat, tracasat să-ți asigure un trai decent ție, familiei, va avea o mulțime de obligații și te va solicita erotic în cel mai nepotrivit moment! Atunci când șansele sunt maxime să refuzi! Și uite așa el vrea, tu nu vrei! Ești vinovat de disoluția relației erotice. Simplu.

Problemele din cuplu la el au oricum o singură rezolvare. Ignorarea. Ochelarii pe care îi poartă distorsionează lucrurile în asemenea măsură încât nu se vede decât pe sine și opinia lui. Și realitatea e sucită, minimalizată, exagerată în așa fel încât să corespundă punctului lui de vedere. Dacă îl forțezi cumva și-l înfigi cu nasul drept în….problemă, ai să obții un singur rezultat. Se retrage. Din relație și de lângă tine. În felul pasiv, ce credeai!? Adică tace. Nu discută. Tu și ideile tale tâmpite nici nu existați! Nu-ți înțelege agitați! Nici frustrarea! Până la urmă, ce ai să-i reproșezi? Ți-a greșit cu ceva?

Chiar dacă spune la modul generic ”toți avem defecte” n-ar putea să-și recunoască vina într-o situație anume sau defectul într-o discuție oarecare.

Nu pare niciodată nervos, furios, mânios. El este întruchiparea calmului, a echilibrului, conciliatorul tuturor, mediatorul oricărui conflict.

Pare să fie mulțumit cu situația așa cum ți-o dorești tu. Nu te amăgi! Doar în aparență e așa. E amabil și drăguț explicându-ți cât de mult te apreciază, cât își dorește să-ți urmezi visele și să te ajute să-ți îndeplinești dorințele. Nu va face însă nimic concret în sprijinul tău. Dacă după suficient de multă vreme de vrăjeală ceva ți se pare că este în neregulă, te va acuza că îl nedreptățești. Și dacă-ți pierzi răbdarea îți va compătimi nervii fragili. Ai ajuns unde a vrut să te aducă! Te auto-blamezi deja că ești exagerat în pretenții, că poate ceri prea mult .

Cum te simți tu?

Scos din minți, îți pierzi răbdarea, țipi, ești nervos iar el te privește compătimitor și înțelegător: vai săracul de tine, ce prost stai cu nervii! E cu siguranță surprins de reacția ta total neadecvată comportamentului său drăguț, calm și binevoitor! Nu vrei tu să mergi la doctor? Și chiar nu se preface! E ferm convins că ai o problemă și l-ai înțeles greșit.

Continuă pe:
http://psihoevolutia.wordpress.com
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (30):


*** - de 1brasovean la: 03/08/2012 10:36:48
asta e studiu de caz, marturisire sau un - pana la urma! - panseu cu exemple?
#634442 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Baby Mititelu la: 03/08/2012 10:55:13
Tipul asta de "barbat perfect" e cel mai jalnic personaj, cel mai periculos, cel mai distructiv. Femeile cu timpul invata sa-l evite...
#634447 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
1brasovean - de apostolroxana la: 03/08/2012 11:00:38
Dacă simţi nevoia unei categorisiri spune-i tipologie. Încearcă şi la:http://en.wikipedia.org/wiki/Passive-aggressive_behavior
#634450 (raspuns la: #634442) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
roxana - de zaraza la: 03/08/2012 13:30:52
toate bune si frumoase, dar daca tot ai inceput, fa-ne si portretul partenerei, cea care joaca benevol rolul victimei. pentru ca un calau nu se poate cupla decat cu o victima - in felul asta fiecare isi joaca plenar rolul ales.
#634468 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
plenar, in sensul - de proud la: 03/08/2012 13:44:03
ca sunt atat de legati in cauza si efect ca trag la 'jugul căsniciei' cate patruzeci chiar saizeci de ani. :)
#634470 (raspuns la: #634468) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
proud - de zaraza la: 03/08/2012 13:47:38
cam asa :). daca nu le-ar placea rolurile, daca nu s-ar simti confortabil in ele, nu ar rezista atata vreme impreuna.
#634471 (raspuns la: #634470) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dublu - de zaraza la: 03/08/2012 13:47:39 Modificat la: 03/08/2012 13:48:01
dublu
#634472 (raspuns la: #634470) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza, - de proud la: 03/08/2012 13:58:27
Shrinku asa teoretizeaza. Pe teren fiecare caz cu istoricul lui. Este interesant de observat cum difera comportamentul de la o mentalitate la alta.

Dara trasatura comuna, daca ma intrebi (noroc ca nu ma baga nime in seama)... astia care trecem de nunta de argint ar cam trebui sa fim decartati direct la balamuc . :)
#634473 (raspuns la: #634472) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de apostolroxana la: 03/08/2012 14:24:40
”partener” este o exprimare generică, sau cel puțin așa am intenționat! Recunosc, mă regăsesc mai repede în ”rolul” feminin și atunci este foarte posibil să mă exprim mai acuzator față de bărbați. Asta face parte din categoria ”e mai ușor să dai vina pe altcineva”. Oricum, cu certitudine comportamentul descris de mine este la fel de potrivit pentru ambii, bărbați sau femei deopotrivă.
Portretul „călău/victimă” l-am făcut deja și pentru că s-au stârnit ceva discuții am să postez și în Cafenea.
În altă ordine de idei, nu cred că este cineva care să nu folosească uneori comportamente de genul psiv, agresiv sau pasiv/agresive. Problema intervine în momentul în care acestea devin un fel de a fi.
#634475 (raspuns la: #634468) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
proud, lol - de zaraza la: 03/08/2012 22:37:39
dar stiu ca-mi dai sperante!
#634484 (raspuns la: #634473) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
roxana - de zaraza la: 03/08/2012 22:40:13
de acord. nu-s de specialitate, sunt doar o amatoare, care, de nevoie, a studiat un pic de psihologie pentru gospodine, ca sa se poata descurca mai usor printre oameni.

astept cu nerabdare portretul victimei! :)
#634485 (raspuns la: #634475) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de apostolroxana la: 04/08/2012 13:05:55
Uneori cineva trecut prin anumite experiențe este ”mai de specialitate” decât ”specialistul”. Sunt lucruri despre care nu poți să afli oricât ai citi. Singura cale a ”științei” pentru unele aspecte rămâne experiența directă.
#634491 (raspuns la: #634485) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
roxana, ce faci - de proud la: 04/08/2012 13:35:58
te fofilezi? fa-ti lectiile cum trebuie!:)
#634492 (raspuns la: #634491) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
proud - de apostolroxana la: 04/08/2012 15:37:47
Dacă te referi la Victimă, am făcut o corectură în text și am actualizat. Nu știam că o să-mi retragă postarea..sunt destul de nouă în Cafenea, mai am multe de învățat. Nu mă fofilez deci. De altfel subiectul a fost tratat în blogul meu acum câteva săptămâni.
#634496 (raspuns la: #634492) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de apostolroxana la: 04/08/2012 15:59:32
Și până apare Victima, ce părere aveți despre partener?
#634498 (raspuns la: #634496) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
roxana, - de proud la: 04/08/2012 16:28:06
nu se retrage postarea. Apare doar cu intarziere pana esti confirmata. Celor neconfirmati admin le citeste postarile in prealabil sa nu contravina regulamentului. Tot admin decide cand si daca te va confirma. So it goes. :)

Eu de ex. nu ma duc pe blog, iti spun in eventualitatea ca vrei o discutie pe cafenea.
#634502 (raspuns la: #634496) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de apostolroxana la: 04/08/2012 17:06:43
Așa deci! Sunt neconfirmată. Puțintică răbdare..
#634504 (raspuns la: #634502) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
apostolroxana - de zaraza sc la: 07/08/2012 14:43:16
Esti sigura ca atunci cand o femeie, in cazul nostru, devine nervoasa, partenerul e totdeauna asa cum l-ai descris? Eu am ales sa caut in mine insami.
Sa nu uitam ca totdeauna vina e de ambele parti. Asa ca intai m-am uitat "la mine in ograda". Asa am ajuns acum sa fiu de parere ca daca lucrezi cu tine insati obtii rezultate mult mai bune. Devii stapan pe tine, iesi din rolul victimei oricine ar fi agresorul. Atunci cand ne simtim agresate ti se atrage atentia (de catre inteligenta universala), ca ai ceva de schimbat in tine. Schimbarea adevarata vine din interior, sa nu incercam sa schimbam exteriorul, ca nu vom reusi.

#634641 (raspuns la: #634498) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de apostolroxana la: 07/08/2012 18:08:21
”Esti sigura ca atunci cand o femeie, in cazul nostru, devine nervoasa, partenerul e totdeauna asa cum l-ai descris?”
Sincer nu am înțeles exact întrebarea ta. Putem să intrăm în unul dintre roluri fără ca partenerul să se lase angrenat și să acționeze potrivit ”cerinței noastre inconștiente”. Tipologiile descrise de mine sunt în mod intenționat exagerate în ideea de a fi înțelese mai bine. Atunci când relaționezi însă cu unul dintre personaje, crede-mă, realitatea percepută e peste ceea ce am descris. Personal cunosc personaje din toate cele trei categorii și nici eu nu am scăpat încadrării (sunt și eu pe acolo pe undeva). Și da, vina este de ambele părți pentru că, așa cum ai mai spus și tu, un rol fără celălalt nu se poate derula. O tipologie caută în mod inconștient partenerul potrivit cu care să-și poată trăi scenariul. Potrivit unor psihologi (am să scriu și despre ”triunghiul dramatic”)odată prins în ”piesă” se transmigrează prin toate cele trei roluri și ”victima” devine ”salvator” apoi ”agresor” în relații cu persoane diferite sau nu.
Și dacă ai ajuns singură la concluzia că TU ești singura persoană cu care trebuie să lucrezi, atunci te felicit! Așa este.
#634648 (raspuns la: #634641) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de apostolroxana la: 07/08/2012 18:09:53
”Esti sigura ca atunci cand o femeie, in cazul nostru, devine nervoasa, partenerul e totdeauna asa cum l-ai descris?”
Sincer nu am înțeles exact întrebarea ta. Putem să intrăm în unul dintre roluri fără ca partenerul să se lase angrenat și să acționeze potrivit ”cerinței noastre inconștiente”. Tipologiile descrise de mine sunt în mod intenționat exagerate în ideea de a fi înțelese mai bine. Atunci când relaționezi însă cu unul dintre personaje, crede-mă, realitatea percepută e peste ceea ce am descris. Personal cunosc personaje din toate cele trei categorii și nici eu nu am scăpat încadrării (sunt și eu pe acolo pe undeva). Și da, vina este de ambele părți pentru că, așa cum ai mai spus și tu, un rol fără celălalt nu se poate derula. O tipologie caută în mod inconștient partenerul potrivit cu care să-și poată trăi scenariul. Potrivit unor psihologi (am să scriu și despre ”triunghiul dramatic”)odată prins în ”piesă” se transmigrează prin toate cele trei roluri și ”victima” devine ”salvator” apoi ”agresor” în relații cu persoane diferite sau nu.
Și dacă ai ajuns singură la concluzia că TU ești singura persoană cu care trebuie să lucrezi, atunci te felicit! Așa este.
#634649 (raspuns la: #634641) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
apostolroxana - de Paianjenul la: 07/08/2012 18:22:03

Ca fapt divers:

daca ar exista la un moment dat posibilitatea sa te dublezi (fie in varianta feminina, fie in varianta masculina) si sa trebuiasca sa convietuiesti cu dublura ta (identica cu tine!) "sub acelasi acoperis" pt. o perioada de timp mai lunga, cat de bine crezi v-ati intelege?... Care crezi ca ar fi calitatea (si durabilitatea) relatiei voastre?...

#634650 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
paianjenul - de apostolroxana la: 07/08/2012 18:51:16
Propui o discuție despre conștientizarea propriului rol, adică în ce măsură suntem conștienți despre comportamentele proprii sau despre faptul că un rol nu se poate manifesta fără compatibilul său? În acest sens „dublura” mea mi-ar putea revela propriile defecte (în prima ipoteză de discuție) sau faptul că am nevoie de cineva (ceva) diferit ca să mă pot manifesta în rolul meu (în a doua variantă.
#634651 (raspuns la: #634650) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
apostolroxana - de Paianjenul la: 08/08/2012 11:45:24

- Nu mi-ai raspuns la intrebarea pe care ti-am pus-o.

(...Inaintind eu in virsta si constatind ca indiferent cu cine ma aduce viata "sub acelasi acoperis", mai devreme sau mai tirziu imi doresc sa ne separam, am ajuns la un moment dat sa ma intreb: dar daca intr-o buna zi as fi silit sa traiesc impreuna cu un individ identic din toate punctele de vedere cu mine... care ar fi calitatea relatiei mele cu acel individ... si cit ar dura relatia noastra?...

Aceasta este deci intrebarea pe care ti-o pun si tie; poti sa raspunzi la ea?...)...

#634666 (raspuns la: #634651) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Spider :) - de Baby Mititelu la: 08/08/2012 13:33:15
Incerc sa-ti raspund eu, daca-mi permiti...Nu exista un individ identic din toate punctele de vedere cu tine, cu nimeni dealtfel. Exista probabilitatea -mare-ca sa cunosti un individ foarte asemanator tie si e clar ca relatia poate fi una de calitate si fericire.
Daca intr-o buna zi "ai fi silit" :))) (tu silit?) sa traiesti cu o asa persoana, fii sigur ca nu vei mai vrea sa va separati!
Dupa simptome, pare ca tu iti cauti sufletul pereche...cautare anevoioasa dealtfel...dar mereita.
#634670 (raspuns la: #634666) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Păianjenul - de apostolroxana la: 10/08/2012 16:53:00
Foarte grea întrebare, mai ales pt faptul că mi e greu să mă desprinde de unele automatisme de gândire!
Concluzionând direct: cred că ar fii relația ideală (atâta timp cât nu presupune și identitatea fizică, adică sex idem).
Este posibil ca, într-un fel să trăim cu propria persoană la nivelul incipient al unei relații (prin mecanismul numit proiecție)și poate de aceea la început toate relațiile sunt frumoase iar ”mai devreme sau mai tirziu imi doresc sa ne separam,..”
„Proiectia dintr-o relatie seamana cu proiectia unui film: celalalt este ecranul si eu privesc imaginile pe care i le trimit, crezand cu toata convingerea ca vin de la el.”
Jacques Salomé
#634742 (raspuns la: #634666) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baby Mititelu - de Paianjenul la: 12/08/2012 14:29:12

"Nu exista un individ identic din toate punctele de vedere cu tine..."

- Ai omis acel "daca (echivalent cu "presupunind ca") de la inceputul... ipotezei:

"daca ar exista la un moment dat posibilitatea sa te dublezi... blah, blah..."...

#634797 (raspuns la: #634670) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
DACA, spider... - de Baby Mititelu la: 13/08/2012 09:27:27
E simplu...te-ai intelege cu acea entitate asa cum te intelegi cu tine insuti...Cum te intelegi tu cu tine? Ce relatie ai cu tine insuti? Pun intrebarea asa...ca punct de reflectie...evident ca nu astept un raspuns, e prea intima...
#634806 (raspuns la: #634797) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
apostolroxana - de zaraza sc la: 13/08/2012 12:07:19
"Și dacă ai ajuns singură la concluzia că TU ești singura persoană cu care trebuie să lucrezi, atunci te felicit! Așa este. "

Nu, asta o spun maestrii spirituali de milenii, incepand cu legile Kybalionului, dar evident cineva, mai inainte, le-a gandit. Universul este mental. Sa nu cautam "buba" in alta parte, deoarece fiecare isi creeaza realitatea sa, prin gandurile ce le intretine. Asa cum ai spus, o tipologie isi cauta inconstient partenerul potrivit.

#634809 (raspuns la: #634649) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baby Mititelu - de Paianjenul la: 13/08/2012 14:15:24

"E simplu... te-ai intelege cu acea entitate asa cum te intelegi cu tine insuti..."

- He, he... Unde exista doua (sau mai multe) persoane, exista deja un colectiv... si in orice colectiv cineva trebuie sa conduca/arbitreze treburile... sa fie sef...

Unde exista doua (sau mai multe persoane) apar situatii in care se naste competitia... Nu cred ca e chiar atit de simplu...

#634812 (raspuns la: #634806) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Spider - de Baby Mititelu la: 13/08/2012 14:28:24
Pai in fiecare dintre noi ORICUM exista mai multe persoane! :))Deci...
#634813 (raspuns la: #634812) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...