-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Victima


de apostolroxana la: 03/08/2012 16:18:14
modificat la: 04/08/2012 12:48:42 arata originalul
rezumat: Păpușa (sau ”Fac orice, spune-mi ce vrei!” sau ”Cum zici tu!”, pe scurt Pasivul)
taguri: Salonul 
voteaza:
Nu are idealuri. Uneori pare a nu avea nici idei. E obișnuit altcineva să gândească în locul lui, să-l coordoneze, să-i dicteze, să-i spună ce are de făcut. Altcineva decide ce se întâmplă cu el și viața lui.

Este tot timpul numai lapte și miere. Dacă-i tragi una își cere scuze. Nu te contrazice, nu comentează, nu se opune. Are doar dorințele altora de îndeplinit iar nevoile lui nu merită să fie luate în seamă. Face orice numai să-l placi, cu orice sacrificiu al binelui propriu. Trebuie să-l satisfacă pe celălalt și atât!

Frazele lui sună cam așa:

”Îmi pare rău că te deranjez”

”Scuză-mă că îndrăznesc!”

”Eram sigur că greșesc.”

Poate trece drept mare diplomat la prima vedere. Evită să se afirme, să ia decizii de unul singur. Într-o dispută e întotdeauna cel care se retrage, tace, nu-și afirmă și nu- și susține propriile idei. Se justifică prin aceea că este un pacifist.

Este, în propria opinie, lipsit de valoare, un om de nimic, plin de defecte. Gras, urât și slab de minte. Nu merită să aibă parte de nimic bun și-l lovesc toate ghinioanele din lume! E vinovat de cutremur, de inundații și de criza mondială. Este depresiv prin excelență.

E vulnerabil, dacă-l atingi se sparge. Și dacă viața sa nu este calamitată, cu siguranță că va urma să fie. Este condus de teama de respingere, obsedat să nu fie criticat, să nu pice în penibil așa că nu mai încercă nimic, nu-și asumă nici o acțiune. Orice luptă este din start ratată, orice adversar este a priori mai bun.

Voce stinsă, ezitantă, mormăită. Nu trebuie să auzi ce spune, căci oricum nu se așteaptă să-l asculte cineva. Propozițiile încep (care reușesc să înceapă!) și se termină cu ăăăăăă…

Te privește milog și rugător, doar- doar vei manifesta ceva abilități telepatice și îi vei oferi ce are el nevoie! Alură supusă, cocoșat de umilință. Dacă ar putea ar renunța la mers și ar inventa târâșul. Asta l-ar scuti cu siguranță pentru tot restul vieții sale să privească pe cineva în ochi.

De ce o face? Cel mai probabil manevrează propria agresivitate inconștientă în două sensuri:
- către propria persoană (energiile psihice generate de propriile trăiri nu pot fii exteriorizate din teama de a nu duce la conflictul cu alte persoane și atunci sunt reflectate către sine)
- proiectarea către celălalt (partea agresivă a propriei personalități este considerată ca fiind a altuia.)

Este, cu certitudine, nesigur de propria persoană. A ales doar o altă cale (la fel de nesănătoasă) de manifestare a proprie insecurități. Din moment ce nu ia nici măcar o decizie de unul singur, să fii sigur că nu are cum să greșească!

http://psihoevolutia.wordpress.com/2012/07/13/ai-un-rol-patologic-in-cuplu/
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (9):


moah - de zaraza la: 05/08/2012 03:06:16 Modificat la: 05/08/2012 03:23:26
mult mai slabut. incepusesi bine si acum... pai ce facem?

eu cunosc victime (plenare), extrem de vocale si cu aplomb. si care functioneaza super ok in societate, doar ca au relatii disfunctionale.

stii care-i semnul prin care recunosti "victima"? sacrificiul necerut si cel mai adesea inutil, aruncat in joc, in rol de moneda de schimb. - eu m-am sacrificat pentru tine, ai idee cat de greu mi-a fost sa.../cat m-am chinuit sa.../ cate nopti n-am dormit ca sa... si tu acum, ce faci? cum ai inima sa nu ma recompensezi, sa nu contra-prestezi, sa nu ma vezi si sa nu ma iubesti?

asta-i victima. are convingerea ca nu merita nimic de-a gata, doar pentru el. pentru orice rahat trebuie sa se dea peste cap si sa faca sacrificii peste sacrificii, pe care oricum nu le apreciaza nimeni, pentru ca sunt necerute, ceea ce-i alimenteaza la nesfarsit credinta ca nu merita, de fapt, nimic.

oamenii astia atrag inevitabil calaii - calaii sunt oamenii care nu pot sa dea. nu pot sa dea iubire, pretuire, admiratie, adica ceea ce victima considera ca de fapt nu merita.

si uite asa, calaul si victima se vad angrenati intr-un joc etern de give and take, numai ca nimeni nu da si nimeni nu ia, dar cumva, in spate, fiecare isi vede implinit destinul: calaul nu poate da si victima oricum nu merita. un om care simte ca nu poate oferi, isi va alege un partener pe care-l simte victima, care el insusi are credinta ca nu merita nimic. perechea perfecta, nu? doar cu un astfel de om are o sansa la o relatie. un om care crede despre el ca merita dragoste, afectiune, daruire, nu ar accepta niciodata a la long o relatie cu cineva care nu poate sa dea nimic din toate astea.

pana la urma, nu stiu care e mai nefericit, victima sau calaul. parerea mea: calaul. e cumplit sa nu poti da nimic, sa fii inchistat, imobil, conserva perfecta. macar victima, in zbaterea ei (asa inutila cum e), mai are niste schimburi cu exteriorul, e cat de cat mobila. mobilitatea aduce actiune si actiunea aduce schimbare.
#634516 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de munteanu rodica la: 05/08/2012 07:02:18 Modificat la: 05/08/2012 07:16:45
"pana la urma, nu stiu care e mai nefericit, victima sau calaul. parerea mea: calaul. e cumplit sa nu poti da nimic, sa fii inchistat, imobil, conserva perfecta."

ca să fie nefericit trebuie sa fie constient de comportamentul său, ori de cele mai multe ori aşa zişii călăi nu sunt.Ei cred ca "li se cuvine" ca aşa este normal.Un fel de narcisism.Este un fel de a fi şi cred ca postura de călău foarte rar este practicata conştient.
Si atunci cred este foarte util să-i spui omului in faţă ce nu-ti place aşa ca un semnal de alarma. Poate să inteleaga sau nu dar celălalt,victima ,atunci are posibilitatea să aleaga.
#634517 (raspuns la: #634516) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
rodica, - de proud la: 07/08/2012 11:41:55
putem teoretiza de fun.:)

Pe teren fiecare caz se prezinta cu datele lui. Este putin ca la zodiac aici. Poti teoretic sa creonezi chintesenta unei zodii. Rarisim ne regasim, alteori ne potrivim dar de cele mai multe ori suntem completi cu trasaturile luate din toate celelalte.

Ce se intampla daca adaugi variabila "iubire" calaului si victimei tale? daca este indragostit de victima? indragostit este variabila deoarece fiecare dintre noi intelege acest sentiment si-l practica "particular" (dex-Care este propriu unei singure ființe)Dar daca nu este indragostit iar victima face parte doar din apanajul lui de "macho" (Se dit d'un homme qui se croit supérieur aux femmes et qui le fait ressentir dans son comportement). Mai nou se poate adresa adjectival si unei femei acest cuvant.

apoi matematic faci calculul de combinari de x luate cate y rezultate? Cu asta se confrunta un psiholog terapeut. Si nu uita ca acest psiholog are background personal, de care in scoala aia multa pe care o face, este invatat sa se lepede cand pune pe el halatul de shrink.

fac acest comentariu ca sa explic de ce privesc dor in "modul fun" aceste subiecte tratate prin forumuri si reviste populare. Poate m-ar atrage daca este exemplificat ... dar nimeni cu mintea intreaga nu-si etaleaza viata pe taraba.

asta este doar parerea mea, cum de multe ori am precizat, o gospodina blonda, un votant constiincios, etc ...


#634604 (raspuns la: #634517) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
proud - de munteanu rodica la: 07/08/2012 14:20:22
bineinteles ca este plin netul de povesti lacrimogene sau rizibile.asta pentru ca se gaseste întotdeauna cineva
care sa aplece urechea si sa fie impesionat.de aici ,vin valuri de sfaturi încarcate cu alte povesti de genul.
fara pretentii,eu aduc în discuţie doar
tipuri de comportamente si o concluzie, a mea.
adica, rezolvarea or'cărei situaţii dificile este grabita prin aplicarea unor metode cît mai simple, din care discutia DIRECTA la obiect si subiect trebuie sa pe primul loc.
de cele mai multe ori se procedeaza invers , întîi isi plinge omul de mila,
suferă,apoi urmeza incarcarea prietenilor si cunoscutilor ba si a necunoscutilor cu problemele in cauza.sfaturi ,multe sfaturi de toate felurile.vorbe si discutii iar esenta problemei se pierde.
#634638 (raspuns la: #634604) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
rodica, - de proud la: 07/08/2012 14:43:38
in mentalitatea noastra 'discutia directa' nici macar cu psihologul nu exista. Vorba aia mai bine facem o groapa in pamant si ne strigam acolo ofurile, dara sa nu transpire. :) ca vine adevarul si te loveste in scafarloaza cand ti-e mai mare dragul. De aia au atata succes balariile scrise pe unde se apuca.

Concluzia asta a ta este trasa d'alde Freud si Jung de pe la inceputul secolului trecut. Se ocupau metodic de scoaterea adevarului cu forcepsul din strafundul subconstientului.
#634642 (raspuns la: #634638) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de apostolroxana la: 07/08/2012 18:55:44
În relația ”victimă” ”călău” nu există variabila iubire! Părerea mea. Pot exista sentimente intense care pot fii confundate ușor cu iubirea. Am postat în cafenea un articol ”Adam și Eva” despre subiect.
Referitor la spaima de a merge la psiholog o să pun chiar acum un post
#634652 (raspuns la: #634642) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de apostolroxana la: 07/08/2012 19:00:03
Ai mare dreptate. Victima o recunoști cel mai bine în sacrificiul necerut și inutil. În altă ordine, nu cred că victimele au aplomb, iar ”eu m-am sacrificat pentru tine, ai idee cat de greu mi-a fost sa.../cat m-am chinuit sa.../ cate nopti n-am dormit ca sa... si tu acum, ce faci? cum ai inima sa nu ma recompensezi, sa nu contra-prestezi, sa nu ma vezi si sa nu ma iubesti?” face parte din alt tipar, nu din cel al victimei. Nu reproșează manifest (direct).
#634653 (raspuns la: #634516) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
roxana - de proud la: 07/08/2012 20:42:48
Nu am nimca impotriva exemplificarii cu personaje de roman (m-ai trimis la o alta confa publicata in cafenea "Adam si Eva") dar in momentul in care argumentezi cu transcendenta si divizari si reintregiri sufletesti devin opaca. :)

De altfel, linkul respectiv nu atinge relatia calau - victima in prezenta sentimentului de afectiune. Am inteles ca-l negi?!

Ca dragostea este prezenta intre doua fiinte de sex opus, intre parinti si copii acest sentiment se supune factorilor de stress personali, culturali, biologici … whatever si da, persoanele respective devin calau si victima in situatia incredibila de "mor cat il iubesc"! si sigur ce-ti zic acum nu-i doar parerea mea. :)
#634656 (raspuns la: #634652) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de apostolroxana la: 10/08/2012 16:23:50
Transcendență, divizări și reîntregiri au fost doar EXEMPLE de gândire.
Neg existența sentimentului de iubire între călău și victimă.
Am descris cuplul din perspectiva iubirii romantice.
#634738 (raspuns la: #634656) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: