Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Călăul


de apostolroxana la: 03/08/2012 16:21:47
rezumat: Păpușarul (sau ”Orice ai face, nu ești bun de nimic!” sau ”Ți-am spus eu!”, pe scurt Agresivul)
taguri: Salonul 
voteaza:
Rolurile pe scena vieții sunt de multe ori triste uneori doar pentru faptul că nu realizăm că urmăm propriile noastre scenarii. Atâta vreme cât crezi că piesa este viața însăși, aceasta chiar rămâne viața însăși. Nu ai cum să faci parte din rândul spectatorilor, din rândul regizorilor și ironic, nici măcar în rândul actorilor. Un actor care nu este conștient de rolul pe care îl joacă este condamnat să se distribuie la infinit în aceeași reprezentație.

În cuplu piesa devine dramatică în momentul în care jucătorii sunt supuși determinismului propriului rol inconștient alături de celelalte forme de ”opresiune” ale corsetelor sociale în care căsătoria sau cuplul oficial sunt prinse de cele mai multe ori.

Și relația încetează a mai fii o relație și devine un script. Același script.

Păpușarul (sau ”Orice ai face, nu ești bun de nimic!” sau ”Ți-am spus eu!”, pe scurt Agresivul):

El vrea. Are dreptate întotdeauna. Îți spune cum să-ți trăiești viața, când să dormi, cât să dormi, cât să mănânci, ce și când. Ce să îmbraci, când să vorbești și cu cine, ce păreri să ai și despre ce. Mai mult, ce să gândești (dacă ai permisiunea să gândești) ce să-ți placă și ce nu. Dacă ai vreodată curajul să faci singur vreo alegere, oricum e alegerea greșită. Așa că știe el ce e bine pentru tine.

Se impune în orice situație, nu contează cât de strivitor este asta pentru ceilalți. E expert în orice domeniu și te învață cum să-ți faci chiar și treaba pentru care ești calificat și despre care nu are nici cea mai mică idee! Nu poți să-i destăinui nimic fără să te trezești criticat, acuzat și învățat cum să procedezi data viitoare. I-ai cerut sfatul?Tocmai ți-ai adus Inchiziția pe cap!

El hotărăște dacă tu trebuie să-ți înghiți slujba pe care nu o mai suporți sau dacă trebuie să-ți schimbi cariera.

Expertiza lui e una singură. Să-ți dibuie punctele slabe și să lovească acolo unde te doare. Se pricepe cel mai bine să te umilească. E ironic și scuipă acid sulfuric. Jignește. Îți comentează tot timpul acțiunile. Se așteaptă să greșești. Vindicativ. Nu o să te uite dacă l-ai deranjat și ți-o furi cu prima ocazie.

Frazele lui sună cam așa:

”Tu ai spus să facem așa și uite ce prost a ieșit!”

”Tu nu poți să-ți iei un serviciu mai bun oricât ai încerca!”

”Tu să faci bine și să nu mai asculți muzica aceea!”

”Mă enervezi (tu) când nu speli vasele imediat după ce mâncăm”

”Ești egoistă (tu) și-ți pasă numai de tine”

”Nu mă respecți (tu)”

TU, accentuat, acuzator.

Vorbește cu tonul ridicat, sau la fel de bine cu sunete joase (mârâie agresiv), în același timp cu tine, te întrerupe (de ce mai vorbești, fraiere, oricum nu contează ce spui.)

Dacă te lasă să faci ceva de unul singur fii sigur că s-a asigurat înainte că n-o să-ți iasă. O ocazie să primești o lecție! ”Vezi, ți-am spus eu!”. Altă dată să nu mai gândești cu capul tău. Gândește cu al lui, că e mai bun!

Arogant (nasul pe sus îți spune ceva?). L`ombelico del mondo, Dumnezeu pe pământ, norocul tău că există el să te oblăduiască pe tine!

Privirea tăioasă, pătrunzătoare. Mimica încruntată. Rigid, cu pieptul scos la înaintare. Mâinile în șolduri (delimitează teritoriul vast pe care îl ocupă, te împunge virtual cu cotul), sau împreunate la spate (atitudine tutelară). Când ți se adresează te împunge cu degetul arătător sau ți-l arată mustrător (tu ești mic, el e mare). E posibil chiar să-și ia în stăpânire un obiect ascuțit cu care să te hăcuie prin aer (instrument de scris, furculița, foarfeca de hârtie..Completează tu lista!).

În cazul extrem lovește și abuzează fizic.

Deși nociv, personal prefer stilul agresiv fățiș sau direct, decât mult mai subtilul agresiv/pasiv. Cel puțin cu agresivul știi cu cine ai de-a face (sau așa ar trebui!), pe când celălalt e subversiv și uneori e atât de abil încât te poate face să te îndoiești de sănătatea ta mentală. Agresivul e ieșit la drumul mare și-și lovește amenințător pulpa cu bâta, așteptând să te apropii! Agresivul/pasiv e scorpia deghizată în zâna cea bună. Te apropii și nici nu știi ce te-a lovit!

De ce se comportă Păpușarul așa? Cel mai probabil este nesigur de propria persoană! Compensează astfel prin atitudinea exterioară dobândind iluzia de control. Dacă tu ești anihilat el nu are cum să devină conștient de propria insecuritate, pe principiul ce nu se vede nu există sau să băgăm gunoiul sub preș. Nu suportă eșecul.

http://psihoevolutia.wordpress.com/2012/07/13/ai-un-rol-patologic-in-cuplu/
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (6):


*** - de Baby Mititelu la: 10/08/2012 18:20:17
Nesigur de propria persoana...hmmm...cunosc o multime de oameni nesiguri de propria persoana si care nu se comporta asa. De ce oare?
Nu sunt psiholog si nici nu vreau sa fiu dar din marunta mea experienta de viata am inteles ca psihicul uman e cu muuult mai complex si mai complicat decat a gasi o singura cauza ori doua la un efect. Un efect poate avea mii, zeci de mii de cauze...fire vazute si nevazute in radacina fiintei...
#634754 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* - de apostolroxana la: 10/08/2012 19:54:34
Corect. Nu există ”cheia universală”. Același simptom poate avea cauze diferite de la caz la caz. Dar și invers e valabil, adică nesiguranța propriei persoane se poate manifesta diferit. Nesiguranță(cauză)= victimă/călău(mod de manifestare)
#634763 (raspuns la: #634754) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Roxana - de Baby Mititelu la: 10/08/2012 20:17:40
Omul nesigur e victima. Devine calau daca si numai daca aluatul din care e plamadit e rau. Binele si raul din fiinta sunt fundamentale.
#634766 (raspuns la: #634763) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baby - de zaraza sc la: 13/08/2012 12:31:42
Iarta-ma ca te contrazic. Fundamental in om e Dumnezeu, adica nepolaritatea. Nu exista bine si rau, exista ceea ce exista, fara sa fie catalogat bun sau rau. Tot ce se intampla e spre "binele" nostru, adica in sensul desavarsirii noastre spirituale. Din pacate perseveram in greseli, nu ne invatam lectia si astfel avem parte de nenumarate "lovituri". Aici pe Pamant a fost posibilia inventarea atator polaritati. E micul nostru univers in care ne tot invartim... daca nu stim sa iesim.

#634810 (raspuns la: #634766) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Hmmm, Zaraza... - de Baby Mititelu la: 13/08/2012 12:57:31
"Nu exista bine si rau." "Tot ce se intampla e spre binele nostru".
Un copil (si cati copii!!!) e violat de tatal lui. Spre ce bine se indreapta aceasta "intamplare"? Cum se va desavarsi spiritual acest copil? :(
#634811 (raspuns la: #634810) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baby - de zaraza sc la: 14/08/2012 17:09:10
Asta e, singura explicatie sta in vietile anterioare (sau cel putin asa cred). Nu stim ce a facut copilul in vietile anterioare. Isi curata karma, apoi se va desavarsi in vietile urmatoare.

#634827 (raspuns la: #634811) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...