Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Cine se teme de psiholog?


de apostolroxana la: 07/08/2012 19:03:21
rezumat: foarte mulți fac aproape orice numai să nu ajungă la psiholog! Nu există genul acesta de prevenție încă antrenat la noi. Se ajunge mai repede la exorcizare, vrăjitoare, descântătoare, decât la psiholog.
voteaza:
Prejudecățile sunt judecăți gata ”importate”, ajunse direct de la alții în mintea nostră. O prejudecată este o informație preluată și emisă apoi înaintea (pre) oricărei judecăți. Ele ne scutesc de efort. Efortul de a gândi. Altcineva a gândit înainte, de ce să o mai fac și eu?

După mine cele mai multe din aceste enunțuri gata făcute și servite ca adevăruri incontestabile sunt un fel de mâncare gata mestecată! Sincer, mie una mi-e cam silă să înghit ceva mestecat de altcineva! Există informații pe care sunt gata să le iau ca atare și am toată încrederea în rezultatul verificării altor înaintași. De exemplu n-am să bag mâna printre gratii la grădina zoologică să văd dacă leul mușcă.

Sunt prejudecăți:

Femeile trebuie să stea acasă și să crească copiii
Bărbații nu plâng
Femeia trebuie bătută din când în când
Un bărbat adevărat trebuie să bea
Femeile nu sunt bune să conducă
Totul merge din ce în ce mai rău
Tinerii nu mai au respect
Trebuie să faci sex ori de câte ori vrea partenerul, altfel îl pierzi
Țiganii fură
DOAR NEBUNII MERG LA PSIHOLOG

Considerăm că este normal să mergem la medic la un control de rutină. Se numește prevenție. Din ce în ce mai multe persoane optează pentru prevenție. Și totuși foarte mulți fac aproape orice numai să nu ajungă la psiholog! Nu există genul acesta de prevenție încă antrenat la noi. Se ajunge mai repede la exorcizare, vrăjitoare, descântătoare, decât la psiholog.

Cele mai frecvente scuze (sau acuze) pentru a evita un psiholog:

”Nu am bani”. Este adevărat, înțeleg și cunosc situația financiară precară! Cunosc însă personal situații în care problemele sunt pregnante, ”nu am bani” este motivul uzitat și totuși optează pentru diverse alte cheltuieli. Consider că traducerea este: ”nu sunt dispus să fac eforturi financiare și nu am chef să mă privez de…”

”Nu sunt nebun”. Și cine a zis că ești? Pentru nebuni există instituții specializate. Nici măcar internații în psihiatrii nu sunt în cea mai mare parte nebuni. Din punct de vedere al sănătății mentale psihanaliștii spre exemplu consideră că între ”boală” și ”sănătate” este o diferență de cantitate și nu de calitate. Chiar și tu, ca orice om ai un subconștient, face parte din structura ta psihică. Ar trebui să privești psihologul ca pe un ”educator”. El îți poate da niște repere despre: cum să îți educi copii, cum să relaționezi mai bine, de ce ai anumite dependențe (nicotină, alcool, sex, jocuri de noroc, dependențe afective), de ce în viața ta anumite lucruri se repetă, cum să-ți valorifici potențialul (știi, majoritatea oamenilor au potențial. O mică parte însă și-l valorifică! A avea potențial este egal cu a avea mâini. Asta înseamnă că ești pictor?)

Vrei un rezultat instantaneu. Nu suntem obișnuiți să ne fixăm un scop și să perseverăm pentru atingerea lui. Vrei ”pilula magică”, ”cum să …în cinci pași”..În general oamenii se îndreaptă către tratamentul medicamentos, renunță repede, ”nu merge” este lozinca și indiferent ce argument le-ai da au în cel mai bun caz ca răspuns:” Da, dar..”

Ești puțin dispus, chiar speriat, să afli și să recunoști adevărul despre tine. Preferăm cu certitudine ca altcineva sau altceva să fie de vină. Partenerul, sistemul, soacra, șeful, părinții, ghinionul, practicanții de voodoo. „Nu am bani”, ”nu am timp”, ”nu sunt nebun”. Jung spunea ”prefer să fiu întreg decât bun”. Mulți alegem contrariul și preferăm să rămânem despre noi cu o iluzie.

Preferi o situație cunoscută decât necunoscutul și efortul unei schimbări, fie ea și o schimbare în bine! E mai ușor să te vaiți și să nu rezolvi problema pentru că asta presupune să nu faci nimic și să rămâi în situația așa cum o cunoști chiar dacă situația așa cum o cunoști este generatoare de suferință. Ceva nou este egal cu ceva necunoscut. Oamenii se tem de necunoscut.

Psihologul îți facilitează de fapt întâlnirea cu tine! Și tu ești oare pregătit să faci asta?

http://psihoevolutia.wordpress.com
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (23):


*** - de 1brasovean la: 08/08/2012 10:18:27
Cre`ca psihologu` este un fel de mecanic auto de creierii capului care-si creeaza singur piata pen`ca normalitatea este o poteca ingusta intr-o mare de anormalitate.
Nu agreez neaparat psihoza in jurul subiectului (mersul sau nemersul la psiholog), nici intr-un sens, nici in altul.
Cat despre credibilitate, etica, (de)ontologie..., aia mai vedem/ vorbim.
#634659 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pshihologul face rau sanatatii :))) - de ampop la: 08/08/2012 11:33:06 Modificat la: 08/08/2012 11:33:49
Imi aduc aminte de un episod din tineretele mele, recte anii '90. La unitatea unde lucram ca inginer de proces s-a purces la o examinare psihologica a intreg pesonalului tehnic. Vine o doamna psiholog, cadru universitar si trece la treaba. Dam o saptamana intreaga cele mai complexe si variate teste psihologice. Dupa care vine evaluarea. La interviul final sunt felicitat de examinatoare, mi se spune ca am "avut cele mai bune rezultate, depasind pe departe restul colectivului in aptitudini tehnice si manageriale". Vax. Dupa aceea a urmat un calvar de sanctiuni, amenintari, balacariri, ca sunt cel mai prost etc. Asa ca, mi-am luat catrafusele si am plecat. Multumesc lui Dumnezeu ca de atunci fac o meserie ce imi place :). Asta este, pshihologul dauneaza grav prostiei omenesti! :)
#634662 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
OMG ampop! :) - de proud la: 08/08/2012 11:38:23
as zice ca glumesti, dar daca spui ca se petrece in Romania este perfect posibil.
#634664 (raspuns la: #634662) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Baby Mititelu la: 08/08/2012 12:32:30
Sunt putini psihologi cu adevarat bine pregatiti, valorosi, eficienti. Ca sa nimeresti unul ce faci? :)
In legatura cu lista de prejudecati, sunt curioasa, de unde ai luat-o? Credeam ca prejudecatile astea nu mai exista de mult timp...
#634668 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
comentariile voastre - de apostolroxana la: 10/08/2012 16:01:26
Mie personal îmi fac bine comentariile voastre! Sper să va alegeți și voi cu ceva din posturile mele.
Ref la alegerea unui psiholog, acesta trebuie în primul rând să se regăsească în registrul psihologilor (găsiți pe COPSI.RO). Asta nu este o garanție a valorii neapărat, dar e cel puțin o garanție că practică profesia în mod legal. Ca să ajungă în registru îndeplinește totuși niște cerințe de formare profesională și în caz de nereguli poate fii reclamat la acest organism. Apoi există mai multe forme de psihoterapie de exemplu..(psihanalitică, analiză tranzacțională, cognitiv-comportamentală, gestalt,transpersonală etc.) Mai e de luat în calcul și aspectul că un psiholog poate să aibă succes cu unii pacienți iar cu alții nu, ceea ce e perfect normal și asta nu-l descalifică din pdv profesional. În general un psiholog bun este recunoscut și recomandat ca atare de cei care i-au deschis ușa cabinetului.
Prejudecățile exemplificate încă mai există. Pe unele le-am întâlnit personal, iar oamenii de la care provin încă sunt în viață și le dau mai departe!
#634733 (raspuns la: #634668) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Prejudecăți - de apostolroxana la: 10/08/2012 16:03:42
Chiar așa...care sunt cele mai ciudate și neobișnuite prejudecăți pe care le-ați întâlnit? M-ar interesa să aflu de la voi astfel de exemple și cu permisiunea voastră să le public și în blog în cadrul unui articol!
#634734 (raspuns la: #634668) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Baby Mititelu la: 10/08/2012 16:16:05
Prejudecata care pe mine ma scoate din minti e ca romanii sunt un popor inferior, ignorant.
#634736 (raspuns la: #634734) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
chiar asa - de om la: 10/08/2012 16:16:53 Modificat la: 10/08/2012 16:18:37
Psihologul îți facilitează de fapt întâlnirea cu tine! Și tu ești oare pregătit să faci asta? = normal ca da, dar prefer sa merg la o amanta (care prin definitie stie sa asculte;)... la asta macar am happy end-uri ;)

In rest totul este la fel:femeia/compania, canapeaua si pretul pe sedinta sau abonamentul pe (cica;) exclusivitate :))
#634737 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mi-e lene sa deschid o confa - de om la: 10/08/2012 16:27:31
despre prejudecati ...so...."Prejudecățile sunt judecăți gata ”importate”, ajunse direct de la alții în mintea nostră. O prejudecată este o informație preluată și emisă apoi înaintea (pre) oricărei judecăți. Ele ne scutesc de efort. Efortul de a gândi. Altcineva a gândit înainte, de ce să o mai fac și eu? "

= intreb si eu ca necunoscatorul, in ziua de astazi...este o prejudecata sa ma gandesc sa am sex numai cu femei?...ca deh asta am preluat-o si mi-a emis o erectie de comportamant inaintea oricarei judecati moderne bashca ca altcineva a gandit-o si executat-o inaintea mea (adica Gicu din gasca cu Gina din cartier) si eu n-am mai stat sa gandesc si am preluat-o pe Gina cu toata "importarea ajunsa indirect de la altii in ....mintea mea " :))
#634739 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Prejudecăți - de apostolroxana la: 10/08/2012 16:03:42 - de om la: 10/08/2012 16:38:51 Modificat la: 10/08/2012 16:50:41
conform cu primul tau paragraf as pune pe langa ex meu sexual ;)))...as pune si procesul de transmitere a experientei care a stat la baza progresului omenirii ...specie de "prejudecatoristi" ce suntem ;)

Ah, sa nu uit, cand citesti sa stii ca ai prejudecati deoarece altii au inventat "bitii" de care tu te folosesti si de care sunt sigur ca habar n-ai de ei la modul profesionist si TOTAL ;)

PS am uitat melodia bitilor ;)
#634741 (raspuns la: #634734) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Roxana - de Baby Mititelu la: 10/08/2012 17:04:00
Acum ca m-am gandit mai bine...chiar nu cred ca teama e cauza principala pentru care oamenii nu merg la psiholog. Teama de ce, de cine?
#634744 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Fara... - de monte_oro la: 10/08/2012 17:08:52
setul..istoric..de prejudecati... n-am avea cum sa(mai)progresam. Problema e, uneori, cand o prejudecata veche e inlocuita, tinde sa fie inlocuita cu o prejudecata noua, opusa ei.
#634745 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte - de Baby Mititelu la: 10/08/2012 17:12:45
Ca de exemplu "barbatii trebuie sa stea acasa si sa creasca copiii!" :))
#634746 (raspuns la: #634745) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baby - de monte_oro la: 10/08/2012 17:32:53
printre altele..da...;))
#634748 (raspuns la: #634746) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
asta-i dee fixa :) - de proud la: 10/08/2012 17:51:40
unii au scapat de mult de ea. Economia de piata ii vindeca pe multi!
#634750 (raspuns la: #634748) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
proud - de monte_oro la: 10/08/2012 17:56:01
pai, si despre ce vorbim aici... daca nu despre existenta..tocmai.a acestor idei fixe carora le spunem, mai academic... prejudecati?..;)Ca unii or scapa de ele..e una..ca ele inca mai exista, e alta. Asta-i si esenta...progresului la care me refeream. Dar, totodata, si pericolul inclouirii lor cu altele...Ca arata altfel..in functie de tara in care fiecare traieste acum, de aerul de acolo... asta e altceva.
#634751 (raspuns la: #634750) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
inteleg monte - de proud la: 10/08/2012 18:37:33
ziceam ca nu-i prejudecata doar pentru faptul ca barbatul aici sta acasa cu progenitura in cazul in care sotia are un salariu mai mare. (de unde presiunea pietei) Daca ar sta acasa barbatul in orice conditie, as spune ca a scapat de o prejudecata. :)

mai ... incep sa ma incurc in logica dar cam asta-i in esenta.

cred ca la noi este prejudecata 'asta' atata de bine infipta in scafarloaza ca n-ar sta acasa la schimbat scutece nici sa fie somer si cu nasul prins in cleme.:)
#634755 (raspuns la: #634751) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de irma la: 10/08/2012 18:59:38
cunoasc barbati din romania care au ales sa stea acasa cu copilu' doi ani
#634756 (raspuns la: #634755) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
irma - de monte_oro la: 10/08/2012 19:07:58
si eu cunosc..problema e ca prejudecatile se refera la..regula..nu la exceptii.
#634759 (raspuns la: #634756) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cine nu merge la psiholog... - de Baby Mititelu la: 10/08/2012 20:20:04
Nu merge un ignorant, nu merge un destept, nu merge un credincios, nu merge un sarac.
#634768 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Om - de apostolroxana la: 10/08/2012 21:09:03
Ai sărit, absolut întâmplător..peste:”Există informații pe care sunt gata să le iau ca atare și am toată încrederea în rezultatul verificării altor înaintași. De exemplu n-am să bag mâna printre gratii la grădina zoologică să văd dacă leul mușcă.”
Apropos de Gica și biti (la care nu țin să devin profi). Și văd că nu ai subscris la prejudecata ”Gica e bună, cu Gica e bine” și ai ținut să verifici personal!
#634770 (raspuns la: #634741) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Om - de apostolroxana la: 10/08/2012 21:10:28
La Gicu am avut prejudecata că merge Gica. Scuze...Gina din cartier
#634771 (raspuns la: #634739) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
roxi - de om la: 14/08/2012 15:15:42
Și văd că nu ai subscris la prejudecata ”Gica e bună, cu Gica e bine” și ai ținut să verifici personal! = gresit! tocmai ca am subscris la prejudecata "Gica e buna" am "verificat"...vorba aia, prost sa fii ca sa lasi o bunaciune sa-ti scape printre .... acelea (nb, degete :)

serioja,
Există informații pe care sunt gata să le iau ca atare și am toată încrederea în rezultatul verificării altor înaintași = pe ce bazezi discriminarea (preluare ca atare vs verificare) unor informatii despre care nu ai avut experiente/studii prealabile?
#634824 (raspuns la: #634770) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...