-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Fratii


de sami_paris74 la: 07/09/2012 11:00:40
rezumat: Sfirsitul capitolului (247)
taguri: sami Cutia_cu_litere 
voteaza:
Cei patru fraţi de cruce se asemănau foarte mult, nu se deosebeau mult unul faţă de celălalt, încât ai fi zis că se trag toţi patru din aceiaşi părinţi.Se uniseră şi se făcuseră fraţi de cruce din cauza sărăciei şi a mizeriei de care se loveau la tot pasul. O parte din părinţii lor fuseseră ucişi în timpul celui de-al II-lea război mondial în lagărele de exterminare, iar o altă parte în Transnistria.Cu timpul cei patru fraţi emigrară imediat după execuţia fostului preşedinte al României Nicolae Ceauşescu, şi se stabiliră în Franţa. Aveau ei o credinţă a lor şi o perioadă de timp o respectară sub formă de jurământ. Între ei nu existau diferenţe, gelozie, avere, bani, ca să-i facă să se despartă, aşa că ei trăiră în cea mai perfectă armonie.
După moartea Bulibaşei Barbu Şmenarul, cei patru fraţi de cruce fuseseră aleşi toţi patru să devină bulibaşi. Bulibaşa Şmenarul murise de mâna Contelui de Futilac, în momentul ameninţării lui Popeda.
Unul dintre ei zise:
- Dacă fraţii mei se însoară şi îşi găsesc neveste inteligente şi lacome, zise el, cu siguranţă că nu va mai fi frate pentru noi. L-am văzut chiar adineaori l-am văzut pe Trandafir, vorbind cu o fată din altă şatră. Cine ştie ce gânduri are. N-ar fi mai bine să împărţim de pe acum aurul şi pietrele scumpe pe care le-am adunat? Să-i dăm şi lui te miri ce şi să-l despărţim de şatra noastră.

- Dar eu, drept să-ţi spun, nu-l mai pot răbda, când îl văd cum mănâncă, fără să meargă la căutat de comori, facă nici o trebuşoară pe lângă caravană, mai zise una din femei, deşi ştia foarte bine că fratele de cruce e băiat vrednic şi nu stă degeaba, câtu-i ziulica de mare, el se ocupa de Zorab.
Bărbatul se supără şi femeia primi o palmă peste gură.
Gata! Ajunge... tu să taci, ai înţeles fă?
La scurtă vreme de la aceste vorbe, fratele mai mare îi zise celuilalt:
- Cred c-a venit vremea să ne despărţim de şatra. Mai bine să ştie fiecare ce-i al său.
- Cum crezi tu, frate, răspunse Frişcă. Tu eşti capul familiei şi, cum vei hotărî tu, aşa voi face. Dar eu gândeam că-i mai bine să stăm împreună. Contele de Futilac nu va admite niciodată să ne despărţim şi el este cel mai mare dintre noi şi are cea mai mare autoritate peste noi.


Tu, vezi bine, trebuie să lucrezi mai mult pentru binele şatrei, iar eu pot rămâne să văd de cai, să-i dresez, după cum şi fac, mie îmi plac caii, îmi plac caii la nebunie si ştii de când îmi plac mie caii?
- De când?
- Pai de când eram eu mic, ma praleo, tata îmi povestea o poveste despre un cal care avea aripi.
- Care cal?
Cum care cal?
- Calul lui Harap Alb!
- Eu n-am văzut niciodată un cal care zboară!
- Ba eu am văzut!, am văzut atunci când eram eu mic si de-atunci eu cred mereu in caii care zboară.
Fără ei nu pot să respir noaptea, crede-mă, şopti Trandafir.
- Lasă, lasă că mă descurc eu şi singur, i-o reteză fratele mai mare. Împărţim totul, şi caii, şi aurul şi diamantele.
- Puteţi să luaţi toţi banii, tot aurul şi toate diamantele, eu vreau caii.
Zise Trandafir, frecându-se cu palmele pe piept, ca si cum ar fi vrut sa alunge gândurile negre.

Contele şi-a luat piesele cele mai frumoase, pietrele cele mai mari şi cele mai strălucitoare. A mai luat o herghelie de cai de la poalele muntelui, vreo şapte mustangi de rasă, precum şi pe Zorab pe care îl iubeşte si Pardailean, calul de curse praleo, cel mai bun alergător, furat de la o familie de crescători de cai din Frankfurt, Zorab este calul lui Pardailean, cu el ar trebui sa te descurci in privinţa asta.
*.
Trandafir se alesese cu un castel cu patru turnuri, construit în apropiere de Timişoara. Acoperit cu monezi din argint, cu o fântână în care fuseseră ascunse de câţiva ani două găleţi pline cu aur. Veni primăvara şi copiii ţiganului începură să se ducă la scoală, învăţară carte destul de bine, pentru că ştiau să citească şi să socotească, ştiau chiar şi tabla înmulţirii.
Lăsase familia acolo la Filiaşi şi se reîntoarse la caravanele de la Strasbourg, iubea foarte mult caii şi se tot gândea în fel şi chip ce să facă să-i revină lui armăsarul Zorab, pentru ca el îl crescuse şi îl hrănise timp de cinci ani. Până la urmă se hotărî să-l încalece şi să plece împreună cu el în România.

- Tu eşti singurul meu sprijin, îi zise el calului. Te rog, scoate-mă din încurcătură, căci altfel vom pleca impreuna şi ne vom despărţi de fraţii mei.
- Hai! Spune-mi tu ce sa fac?
Zorab începu să tremure, lovi pământul cu copitele de câteva ori şi se aşeza în genunchi în faţa ţiganului, îşi apropie botul de gura lui, in timp ce ochii i se umeziră de lacrimi.
- Să ştii dragul meu Zorab că am jurat în faţa lui Dumnezeu, pentru că noi am făcut un jurământ în jurul focului atunci când ne-am unit sângele, fraţii mei trebuie să mă înţeleagă că nu-mi trebuie bani, aur şi castele, eu te vreau doar pe tine.
- Aur, diamante si toate bogăţiile astea din lume, eu le mai pot găsi, dar pe tine n-am sa te mai vad niciodată! Si sunt capabil sa mor lângă tine « căluţul meu drag » mai şopti Trandafir cu ochii plini de lacrimi.
- Şi copiii tăi?
Zarab mişca buzele întruna si începu sa tremure din nou, Trandafir înţelegea, pentru ca de fiecare dată prin mişcarea buzelor si a tremurului ii transmitea imediat gândurile, buzele calului se mişcau repede şi de fiecare dată când transmitea un gând scotea limba şi îşi umezea buzele. Limba se plimba repede, dintr-o parte in cealaltă a botului.
- Şi eu te iubesc căluţule, fără tine nu plec.
Calul întoarse capul speriat şi în acelaşi timp Trandafir zări o maşină care se opri în apropierea caravanelor, observă poliţiştii cu coada ochiului cum coborau pe rind din maşină şi care aveau cusute pe uniforme ecusoane pe care scria destul de clar « police naţionale ».
» -Daptubule Benga (futu-te drace) mai apucă el să zică şi se repezi repede la caravana lui Frişcă.
Frişcă ieşii si se îndreptă direct către poliţişti.
Văzu un ofiţer îndreptându-se spre caravana lui, şi-l întâmpină de departe, scoţându-şi pălăria şi făcând o plecăciune ca un adevărat paj de pe timpul lui Ludovic al-XIV-lea, apoi o arunca in aer, pălăria căzu cu precizie direct pe cap.
- Îmi puteţi spune cât e ceasul? Întrebă poliţistul.
- 12000 şi zece, răspunse Frişcă recunoscând în acelaşi timp poliţistul civil pe care îl întâlnise pe bulevardul Haussman.
- Mda, aveţi humor voi ţiganii ăştia din România.
Tot Rolex? Ori ţi-ai tras un Cartier Tank.
- Eeeee, am tot Rolex şefule! Pentru mine “Rolex” rămâne cel mai valoros ceas automatic de pe pământ.
Poliţistul intră în caravană şi cei trei poliţişti se aşezară în faţa uşii.
-Eşti român? Spuse Frişcă zâmbind cu subînţeles, sunteţi poliţişti români trimişi de comunitate sa va ocupaţi de noi ţiganii!
Pe cine căutaţi? Îl întrebă el mişcând nervos din buze, fără să-l privească.
- Pe tine.
Fă Marilyno, fă-i gagiului o cafea şi serveşte şi pe gagii hăia de-afară
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (6):


Căpitanul Blătescu. - de sami_paris74 la: 07/09/2012 11:06:57
- Uite ca sa vezi ca nu ma opun in fata ta căpitane!
Scoase din buzunar un pistol automat marca « bereta », atinse butonul care susţine încărcătorul cu cartuşe, încărcătorul căzu şi îl prinse din zbor şi le puse separat pe masă, împingând fiecare obiect, făcându-le să alunece şi să se oprească pe rând chiar lângă mâna dreaptă a căpitanului.
In acelaşi timp suna telefonul.
- Alo!
După primele cuvinte pe care le auzi, se încruntă.
- Da este aici, l-am găsit. Bine şefu, o sa fac exact aşa cum doriţi.
Am înţeles, adăugă el câteva secunde mai târziu, închise telefonul calm si îl lăsă să alunece in buzunarul de la haina.
- Frişcă, te urmărim de şase luni de zile.
- Pentru ce?
- Cum pentru ce! Pentru banca a pe care ai spart-o in 2001 la Bucureşti.
Avem si un film video cu tine, numai cu tine Frişcă, ai fost filmat acolo sus pe acoperiş, sincer îmi place de tine, eşti tare fotogenic. Tovarăşii tai au fost ceva mai deştepţi ca tine, ei au purtat cagule. Nu-i aşa ca sunt şpringar haladiti!
- Nu-i aşa ca o sa ne spui tot?
Ai sa mai fi anchetat si de alte persoane, începu căpitanul să-l ameninţe.
- Cine este bulibaşa aici?
- Suntem patru bulibaşi, eu sunt bulibaşa, iţi promite Frişcă, ca daca nu ne înţelegem, nu o sa va lăsam sa plecaţi in viaţa de-aici.
- Pai noi am venit prin pustiurile astea de păduri ca sa plecam cu mina goala? Sper ca înţelegi înţelegi!
Pai aşa mai merge şefule!
Făcu cu ochiul si simţi in acelaşi timp o mare simpatie pentru căpitan.
- Cit?
- Cum cit!
1 000 000.
- Si pentru tine un jegos de ofiţer blatagiu, nu crezi ca e cam mult sa câştigi un milion?
Eşti bengos vere sa moara fraţii mei.
In acelaşi timp intrară pe usa Contele de Futilac, Pardailean si Trandafir.
E in interesul vostru, sa plătiţi milionul! V-am adus si acte, buletine si paşapoarte, trebuie sa va schimbaţi identitatea.
Contele deschise usa si striga;
- Fa Popedo! Adu geanta aia din maşină.
Popeda se executa si puse pe masa o valiza diplomat confecţionată din metal de culoare argintie. Apasă pe închizătoare si valiza se deschise automat.
- Uite şefule, aici este exact 1 000 000 de euro.
Plus ca din partea mea mai ai un supliment de viteza de 100 de monede din aur masiv. Sper ca ai distrus toate probele împotriva noastră si ca ai cuvânt de onoare, exact aşa cum am vorbit la telefon.
- Mai vreau ceva; zise căpitanul făcând cu ochiul amical.
- Ce anume? Nu-ţi vom refuza nimic Blătescule» libertatea este mai de preţ decât pârnaia » făcu Futilac o grimasa înclinându-se adânc.
Del duma sucar (-Spune frumos?)
Vreau pasarea asta neagra! Spuse căpitanul arătând cu degetul in spatele lui Frişcă. Frişcă sari ca ars si in câteva secunde apuca pistolul de pe masa.
- Ba vere! Eşti dilo? Pasarea asta face cit toţi banii din lume, nu este de vânzare si nici blat nu se face cu o cioara. Acsunes (înţelegi).!
Popeda sari in fata lui si ai trase arma din mina. Arma dispăru si nimeni nu şi-a dat seama cum a dispărut Berata aşa de repede sub fustele Popedei.
- Păi am glumit si eu, zise căpitanul Blătescu.
Domnii ţigani trebuie sa ştie si ei ce este haia o gluma, mai zise el cu accent de ţigan ungur.
- Nici măcar nu te las sa o atingi ma gagiule,in primul rind cioara mea nu e cioara,e corb! e un corb ma...si corbul meu face mai mult decit milionul tau, gagiu bocciu ce eşti tu!!!


#635297 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Baby Mititelu la: 07/09/2012 19:10:34
O citez pe SP, asta nu e literatura, e mai mult, e viata. Ma fascineaza la tine starea asta pe care mi-o dai mereu...de ras cu plans...Ciao, Sami!
#635312 (raspuns la: #635297) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baby Mititelu - de sami_paris74 la: 08/09/2012 12:17:52
Ma bucur mult ca-ti place Baby,multumesc mult pentru comentariu.

Cu toata stima.
Sami.
#635322 (raspuns la: #635312) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 09/09/2012 01:03:07
Sami, faci tu ce faci si ma bagi in "satra"... intru in cafenea si cand te vad imi rad ochii si mi se bucura sufletul.
#635323 (raspuns la: #635322) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pescadorul - de sami_paris74 la: 09/09/2012 11:50:51
bine ai revenit Pescadorule,am crezut ca ai plecat de pe cafenea,multumesc pentru trecere, iti doresc sanatate si noroc .
#635325 (raspuns la: #635323) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de pescadorul la: 09/09/2012 12:27:47
Chiar daca am fost absent "fizic" ai fost urmarit prin mijloace specifice... cititorului... :))))))))
Am spus doar ca nu-mi mai racesc gura de pomana cu anumite subiecte "stupide" de genul hai sa mutam luna de pe cer. E clar ca n-o poti clinti si atunci ce rost mai au comentariile. Doar sa dea apa la moara celor care, cand o vad, fac pipi pe ei de fericire.
#635326 (raspuns la: #635325) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: