Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Ungurii si o manie curioasa... (parafraza)


de komi la: 13/12/2004 21:40:00
modificat la: 13/12/2004 22:09:21
voteaza:
Inspirat din thread-ul 'Evreii si o manie curioasa...' sunt curios sa aflu parerile voastre despre "reorientarea" UDMR.
Am impresia ca ungurii din Romania sunt de fapt... olteni. Tot timpul vor la guvernare. Asa sa fie?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (22):


Asa e politica! - de q la: 14/12/2004 00:16:39
Asa e politica! UDMR-ul vrea acolo unde-i punga mai mare! E vorba de pragmatismul politic aici.
Exista mai multe feluri de partide. Printre ele, cele care stiu ca au o sansa de a obtine o majoritate absoluta sau relativa, si cele care stiu ca nu au aceasta sansa. Problema UDMR-ului este ca e un partid al unei minoritati( minoritate cat de cat mare si foarte bine reprezentata careia nu-i pasa decat de realizarea propriului interes...interesul ungurilor. Nu e nici o problema sa fie asa si nu e vorba de nici o tradare!
Asta-i politica: fascinant de murdara!!!
#31583 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maudel - de (anonim) la: 14/12/2004 06:56:00
sunt mai rai ca oltenii, sunt o suma de olteni+moldoveni :). in fond nu poti sa ii condamni ca sunt si ei corupti si vor sa fie la putere... este un lucru ce sta in natura umana.
#31593 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
UDMR la putere - de Adrian Marchidann la: 14/12/2004 07:06:20
Ce ratiune ar avea UDMR de a fi in opozitie alaturi de PSD? Ar fi jenant.

Apoi cine cheltuieste tone de bani pentru campania electorala ca sa ramana in opozitie?
#31594 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Salut. Eu sunt din Satu Mare - de Vancea Dorin la: 14/12/2004 12:38:52
Salut.
Eu sunt din Satu Mare si sunt roman. Ungurii sunt niste oameni insuportabili, aici in Satu Mare avem primar ungur. Cum este permis intr-o tara ca romania sa fie un conducator maghiar, si primar maghiar. Au alta nationalitate ... de ce li se acorda aceasta sansa? La noi in SM daca mergi la magazin ... te intreaba ... tashage-poftiti, adica, prima data te intreaba in ungureste, si dupa acea in romaneste ... maghiara este limba oficiala ... ca poate eu nu sunt destul de informat. Sunt minoritate, dar li se acorda prea multe drepturi ... Cum poate sa se vb alta limba decat limba romana in Scoli, la primarie, si in general ... in toate institutiile publice ? Ce parere aveti ?
#31613 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Chiar asa sa fie ? - de gerula la: 14/12/2004 18:37:27
Salut Dorine!
Daca tot ceea ce scrii aici nu e doar o provocare ci e chiar felul in care simti si gindesti in viata de zi cu zi atunci situatia e nasoala rau de tot.
Poate ai avut un ghinion nemaipomenit si ai intilnit numai oameni care ti-au influentat in mod negativ viata...desi faza cu vinzatorii care,dupa cum scrii,te intreaba politicos de cum intri in magazin -"tessek - poftiti"- e un semn ca tie poate nu iti place sa traiesti intr-un mediu civilizat...si nici limbi straine nu iti place sa inveti..:( O sa ai probleme serioase de constiintza la intrarea Romaniei in UE.Atitia straini,fiecare cu limba lui materna,ce te vei face daca la un moment dat concetatenii tai vor alege un turc musulman drept primar care nici macar nu s-a nascut la Satu Mare spre deosebire de ungurii care iti fac tie viata atit de amara dar ai caror bunici si stra-stra-bunici erau(sunt) deja satmareni get-beget.
Hai ca plec ca m-ai intristat...
PS. Daca ti-e draga limba romana fa bine si data viitoare scrie si tu in textele tale numele tarii muma cu o majuscula hotarita in fata.
#31640 (raspuns la: #31613) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Oare "toti" sunt insuportabili??? - de ampop la: 15/12/2004 07:46:31
Imi pare sincer rau ca poti emite judecati de valoare de acest gen. "Toti" este un cuvant care arunca anatema asupra intregului popor maghiar. Poti intalni unguri sovini si revansarzi, romani hoti, francezi imorali, rusi alcoolici dar pana a generaliza asupra unui popor mai este. Ti-ar place sa spuna cineva ca toti romanii sunt niste hoti pornind de la Gabriel Bivolaru , Sever Muresan si Iacubov? Nu cred prietene...
Cat despre politica UDMR ca si PSD, astia sunt emanatii ale aceluiasi pcr a lui Ceasca. Nimic mai mult, vor sa se tina de putere "ca porcu' de straitza".
In legatura cu limba...sa stii ca in San Francisco in China Town am intrat intr-un magazin chinezesc unde o parte din etichete erau bilingve, iar altele ( moluste, viermi, pesti, plante speciale si cine stie ce mancaruri...) erau doar in chineza. Am intrebat ceva pe strada pe un asiatic batran...mi-a raspuns in limba lui, mormaind ceva nervos...am mers mai incolo, am intrebat alt asiatic si mi-a raspuns coerent perfect in engleza..."Who gives a shit"...fiecare are dreptul sa se izoleze si sa-si traiasca viata (zic eu mai nefericita, din lipsa de comunicare si schimb cultural) in propria cultura.
Nobody should give a shit pe cei in care se umfla orezul sovin.
S-auzim numai de bine...
Mario
#31672 (raspuns la: #31613) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pt. Vancea Dorin - de Simeon Dascalul la: 15/12/2004 16:04:25
Nu credeam că la Satu Mare situaţia se apropie de Covasna-Harghita. Dar linişteşte-te, acuma nu-i nasol. Nasol va fi peste puţin timp când vor mai obţine de la guvern câte-o autonomie, două.

În ce priveşte primarul ungur - vina-i a voastră, că nu v-aţi înţeles toţi românii să votaţi pe cineva. Nici aici nu ne prea omorâm cu mersul la vot, dar dacă s-ar ajunge la doi candidaţi român şi ungur am ieşi cu toţii să punem ştampila.
#31704 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ce-i mai important? - de RSI la: 15/12/2004 16:52:37
Adica nu conteaza linia politica sau capacitatea de a administra, ceea ce conteaza e originea etnica?

==============
"Ce que l'on concoit bien s'ennonce clairement et les mots pour le dire arrivent aisement"-Boileau
#31706 (raspuns la: #31704) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de Simeon Dascalul la: 16/12/2004 10:40:34
Linia politică şi originea etnică sunt acelaşi lucru în cazul de faţă.

Iar apartenenţa la o etnie nu-i un detaliu nesemnificativ, cum ar fi culoarea ochilor.
Nici un copil de grădiniţă n-ar mai crede că primarul, mă rog, conducătorul odată ales în funcţie îşi va vedea bine-mersi de măturarea străzilor şi iluminatul public fără să facă nimic în folosul familiei / partidului / etniei proprii.
#31756 (raspuns la: #31706) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Linia politică şi originea etnică - de RSI la: 16/12/2004 11:01:07
Dascale,


Atacul a fost la "originea etnica" si nu la "linia politica". Fara nici o alta argumentare sau prezentare de dovezi. Adica acest primar de ce anume e acuzat,in afara faptului ca e ungur? Daca i se reprosa ceva concret nu aveam nimic de obiectat. I se reproseaza doar ca e ungur. In acest fel, chiar si o critica ce ar fi putut fi intemeiata isi pierde valoarea.

==============
"Ce que l'on concoit bien s'ennonce clairement et les mots pour le dire arrivent aisement"-Boileau
#31757 (raspuns la: #31756) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Originea etnica implica apart - de Simeon Dascalul la: 17/12/2004 11:00:48
Originea etnica implica apartenenta politica.
UDMR-ul s-a infiintat foarte repede dupa revolutie si s-a dovedit remarcabil de stabil.
Nu stiu care-i proportia etnica din Satu-Mare, dar daca va iesi un caft ca cel de la Targu-Mures sub ochii blanzi ai Europei negociatoare, atunci va fi fost elementul etnic important sau nu?
#31845 (raspuns la: #31757) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Frica de etnie,bat-o vina! - de gerula la: 18/12/2004 00:57:13
Salut Dascale!
Daca esti si tu de aceeasi parere cu majoritatea romanilor ca locul Romaniei este intre celelalte mindre natii ale Europei in cadrul UE atunci nu are de ce sa-ti fie frica de celelalte etnii si de primarii alesi in mod democratic.Oricare cetatean al tarii are aceleasi drepturi si indatoriri iar prejudecatile de genul celor legate de etnie si de "proportia etnica" (ideal ar fi sa ne debarasam de toate)trebuie eliminate urgent din sistemul de gindire al fiecaruia.
Poanta cu "daca va iesi un caft ca cel de la Targu-Mures" pe linga faptul ca seamana a amenintare voalata nici nu se potriveste in acest caz.Alegerile tocmai s-au terminat cu bine si in 2004 nu mai sunt vremurile tulburi imediat dupa revolutie cind niste "politicieni" criminali manipulau poporul dupa voia inimii pe baza retetei securiste a zvonurilor.
Cred ca fiecarui "patriot" care ar sterge pina si cuvintul de etnie din statisticile demografice si nu numai,nu i-ar prinde rau citiva ani de stat
pe "dinafara" (dar daca se poate in regimurile de democratie in curs de tranzitie si nu in astea vestice unde este totusi un grad de toleranta cit de cit acceptabil fata de straini) si sa vada pe propria piele ce inseamna sa stai intre cei cu limba materna diferita de a ta, sa fii privit ca o "etnie" nedorita de nimeni,sa muncesti si sa traiesti in aceste conditii si astfel,cu simtul empatic suficient de sensibilizat,sa se intoarca in tara si sa constate ca punctul lor de vedere asupra vietii in general,s-a largit,deschis in mod considerabil si iata ca sunt gata sa accepte chiar si primarii democratic alesi care nu sunt de aceeasi nationalitate cu ei.
Toate cele bune.
#31896 (raspuns la: #31845) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ungurii si o manie curioasa...a puterii :))) - de (anonim) la: 18/12/2004 15:20:09
Desi poate parea o meteahna, de fapt am putea considera tendinta UDMR-ului de a lega aliante cu fortele politice dominante ca pe un lucru absolut normal.Domniile lor doresc...o domnie :) proprie in Harghita si Covasna;daca nu oficiala (autonomie) atunci macar formala (prefect UDMR si alte avantaje pentru etnia maghiara).Aceste doleante nu pot fi indeplinite decit de acea forta politica care este la conducere.Ergo UDMR-ul se va gudura intotdeauna pe linga cine ciolanul.Problema este lipsa posibilitatii formarii unei majoritati clare fara acesti baieti veseli.
Daca aceasta majoritate ar fi posibila poate i-am convinge sa se duca "acasa la ei in Ungaria" dupa cum spunea Vacanta Mare dar... ouuups... am uitat, ungurii de acolo nu se inebunesc nici ei dupa ungurii de aici.
Curat afacere olteneasca! :)))
#31915 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
gerula - cum naiba de s-au metamorfozat astia in victime? - de (anonim) la: 18/12/2004 16:11:29
"oricare cetatean al tarii are aceleasi drepturi si indatoriri"
Atunci de ce se tot cer autonomii si ras-autonomii?

"amenintare voalata"
Ca si cum ar fi suficient sa ma deplasez eu, personal la Satu-Mare si lumea s-ar si lua la bataie. Cand se ajunge la o stare de tensiune intre etnii conflictul izbucneste si gata. Si in tarile bogate-i valabila chestia asta: vezi Tara Bascilor si Irlanda de Nord.

"sa fii privit ca o "etnie" nedorita de nimeni,sa muncesti si sa traiesti in aceste conditii"
Sarmanii, ma mir cum de mai rezista. Eu nu vad sa fi suferit pana acuma ceva de pe urma faptului ca stau in statul roman, in afara de faptul ca trebuie sa stie romaneste si nici asta ca lumea.

Recomandarea mea: as sfatui pe fiecare compatimitor al bietilor minoritari persecutati sa petreaca tot cativa ani in judetele unde sunt ei majoritari: Covasna si Harghita si apoi sa faca o comparatie intre viata romanilor de-acolo si viata maghiarilor din restul tarii. Care maghiari, chiar ca nu am impresia ca ar fi persecutati sau deranjati cu ceva.

Simeon Dascalul
#31916 (raspuns la: #31896) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
Originea etnica implica apartenenta politica. - de RSI la: 19/12/2004 17:30:40
Unde am mai auzit asta?


==============
"Ce que l'on concoit bien s'ennonce clairement et les mots pour le dire arrivent aisement"-Boileau
#31956 (raspuns la: #31845) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lui RSI - de (anonim) la: 23/12/2004 20:31:31
scuze, acum m-am prins ca udmr-ul e de fapt partidul manechinelor care beau apa plata cu lamaie
#32183 (raspuns la: #31956) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
pt. anonimul de la#32183 - de RSI la: 26/12/2004 18:01:19
"scuze, acum m-am prins ca udmr-ul e de fapt partidul manechinelor care beau apa plata cu lamaie"

Cu asa un panseu e normal ca modestia te face sa ramai anonim :-))
==============
"Ce que l'on concoit bien s'ennonce clairement et les mots pour le dire arrivent aisement"-Boileau

#32279 (raspuns la: #32183) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
al meu era comentariul - de Simeon Dascalul la: 05/01/2005 09:27:18
si daca nu clubul manechinelor ... atunci ce ii consideri, de exemplu?
#32726 (raspuns la: #32183) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"al meu era comentariul" - de RSI la: 05/01/2005 22:26:50
Ei, asa mai merge, stim cu cine ne conversam...

"atunci ce ii consideri, de exemplu?"

Eu nu-i consider manechine, cel putin pe cei care i-am vazut la tv...Mai important e cum ii consideri tu. Sunt ei reprezentantii unei minoritati nationale au ba? Au minoritatile nationale dreptul sa fie reprezentate in mod democratic in institutiile liber alese ale statului au ba? Nu trebuie sa fi de acord cu ceea ce sustin, asta-i alta mancare de peste, dar daca ai inteles ce vreau sa zic, toate atacurile de pe subiectul acesta au fost anti-maghiare, nu anti-platforma electorala unui partid numit UDMR sa zicem. Poate exprimarea unora nu a fost corecta dar cine-i nationalist roman este cazul sa invete a se exprima corect in limba materna nu? Recomand tuturor citatul din Boileau pe care l-am ales ca motto. Evita multe neintelegeri si conflicte inutile. Si repetarea greselilor trecutului.

==============
"Ce que l'on concoit bien s'ennonce clairement et les mots pour le dire arrivent aisement"-Boileau

#32766 (raspuns la: #32726) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zapp - de Simeon Dascalul la: 06/01/2005 14:59:09
"clubul manechinelor care beau apa plata cu lamaie" e din reclama de la zapp

au tot dreptul de fi reprezentati democratic in institutiile statului, mai ales ca sunt sase-sapte la suta; n-am contestat asta

si conducatorii nostri au dreptul absolut si sfant de a deschide calea spre pierderea unei provincii aproband toate autonomiile posibile si lasand sa se constituie un stat in stat

totusi vad ca si cei din partidele castigatoare PNL-PD care au fericirea de a locui in judetele in care minoritarii sunt majoritari ameninta cu demisia in bloc daca le vine un prefect ungur; daca or sa-si si puna amenintarea in practica e alta mancare de peste
#32805 (raspuns la: #32766) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pt. Vancea Dorin - de Paianjenul la: 21/08/2005 09:34:43
"Ungurii sunt niste oameni insuportabili"


- ROMAN get-beget fiind, mi-am trait primii 32 de ani din viata printre etnici unguri, in Bihor (judetul meu natal), dar nu am avut niciodata experiente neplacute cu ei (decit cu putine exceptii, cind - copilandru nemintos fiind - eu am fost cel care i-a provocat). Am mai trait apoi 14 luni ca refugiat in tara lor, Ungaria, unde am fost primit in gazda de catre o familie (de unguri) care nici macar nu ma cunostea in momentul in care solicitam gazduirea lor. Cit timp am locuit la ei, am fost "rasfatatul" lor si al intregii comunitati care constituia anturajul lor, fiind tratat de toti, cu toata atentia (chiar si dupa ce facusem remarci incomode pt. ei, privind legitimitatea apartenentei Ardealului la Romania).

Experienta mea personala cu ungurii, deci: pozitiva.

Apoi, daca "ungurii sunt insuportabili", cum iti explici ca cei aprox. 80.000 de romani care traiesc in prezent in Ungaria prefera totusi sa ramina acolo, cind nimic nu-i impiedica sa se intoarca printre "agreabilii" lor co-nationali din Romania?...

Si, ca o concluzie: daca, silit de circumstante, ar trebui sa-mi aleg ca patrie Ungaria sau Romania, as alege Ungaria (singurul element romanesc care probabil mi-ar lipsi fiind poate diversitatea geografica a Romaniei).
#66892 (raspuns la: #31613) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
e nah! - de maan la: 31/08/2005 18:48:57
deduc ca si psd-istii ...tot olteni.

nu v-ati saturat de inregimentari?

mi se pare normal sa "vrea la guvernare", atat timp cat sunt acreditati cu cel putin 6% in toate sondajele - care, culmea! se verifica mereu in practica.
una dintre problemele politicii romanesti este ca n-are politicieni unguri - cei mai buni negociatori!
mai mult decat atat, daca romanii ar fi minoritari precum cum is ungurii la noi, s-ar scinda in macar zece partidute de mahala.

sanatate!
#68792 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...