Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

A apărut volumul de poezii “Când ești obosit vrei acasă”, de Raluca Șandor Gorcea -câştigătoarea concursului de debut Hyperliteratura 2011


de morgothya la: 25/09/2012 21:10:30
rezumat: debuturi literare 2012
voteaza:
La editura Herg Benet a apărut volumul de poezii “Când ești obosit vrei acasă”, volum ce marchează debutul literar al Ralucăi Șandor Gorcea.

Raluca Șandor Gorcea este câștigătoarea ediției din 2011 a concursului de debut Hyperliteratura.

„Pe capota autobuzului cerul îşi trânteşte burta umflată de păsări“. E doar unul dintre versurile în care explodează un cer urban extrem de autentic. Nu un clişeu apăsător, ci un autentic pîntece originar revărsat care modelează blocuri, oameni, bucătăriile din blocuri, cratiţele din bucătării, familiile din jurul cratiţelor. Copiii cu cheia de gît care frămîntă cerul cu pleoapele, ei indică un „acasă“ deloc comod, fără zorzoane şi floricele, şi fără indici intempestivi ai nefericirii. Acasă e acasă. Iar Raluca Gorcea a reuşit să execute perfect un joc periculos în care majoritatea poeţilor îşi rup gîtul: dragoste, familie, oraş, nostalgie. (Costi Rogozanu)

“Un sentimentalism discret, atît cît să condimenteze textele, fără să le transforme într-o peltea, o inocenţă păstrată din copilărie şi care nu se transformă în naivitate, un pic de cruzime & revoltă, toate acestea reuşesc să îngheţe, într-o zonă atemporală, o imagine a, să-i spunem, cotidianului dinainte de (şi un pic după) ’89. O poezie care creează o versiune plauzibilă de biografism, ceea ce, pentru un volum de debut, nu e puţin lucru.” (Romulus Bucur)

„Printre temele care revin cu insistenţă cel mai des apare „călătoria“, fie că este vorba despre plonjări în tablourile mişcate ale copilăriei (ca în secţiunea „prima oară pe bicicletă“) sau despre cadrul jocurilor transgresive din „aproape treceam de partea cealaltă“, secţiunea centrală a selecţiei de faţă. Adunate într-un volum de debut, poemele Ralucăi G. spun şi o altă poveste decât cea evidentă, a unei maturizări poetice. Printre versurile acestei cărţi se pot descifra aventurile unei voci care trebuie să treacă peste dificultăţile ridicate de ceea ce, de obicei, numim talent. Uşurinţei de a formula şi de a găsi metafore sau comparaţii şi imagini inedite i se contrapune aici un travaliu minuţios de fixare a scenariilor poetice.” (Răzvan Țupa)

„poate și tu ai citit undeva
despre cum dragostea
e un lung șir de cratițe murdare
le spălăm cu rândul
ma gândesc la cuvântul tix
un cuvânt care nu mai există
mă gândesc la oamenii care
spuneau cuvântul tix
și nu mai există”

Despre Raluca Șandor Gorcea:

"M-am născut pe 22 februarie. Apoi am trăit și eu cu ai mei printre ceilalți. Nu am biografie literară, am doar biografie. Din pricina asta s-a întâmplat să scriu, uneori. Mai bine, mai rău, oricum, s-a tot întâmplat. De-abia când nu se întâmpla era cu adevărat rău. Ca și cum ai sta așa cu o boală și ai aștepta să îți treacă de la sine. Și nu prea trece, aia e problema. Niciodată nu o sa ajung un adevărat... „scriitor“. Nu am detașarea necesară să măsor, să cântăresc. Asta printre alte motive posibile. Pentru că treaba cu scrisul funcționează, în cazul meu, terapeutic. Nu-i cea mai bună variantă... Probabil la un moment dat o să se oprească și gata. Habar n-am dacă asta va însemna că nu mai simt nimic, sau că pur și simplu voi fi devenit între timp un om fie foarte înțelept, fie sătul de atâta „vorbă“. Nu știu să mă gândesc într-acolo, încă." (Raluca Șandor Gorcea)

Cartea poate fi comandată aici: http://www.libraria.hergbenet.ro/carti/cand-esti-obosit-vrei-acasa-raluca-sandor-gorcea
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (5):


*** - de Baby Mititelu la: 25/09/2012 22:14:42
Frumos. Felicitari!
#635447 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de munteanu rodica la: 26/09/2012 09:16:35
Stim deja ,cumparat deja, citit.Raluca
ESTE un om deosebit iar versurile-i sunt pe masură.
Dar mai ales modul in care si-a(vorbesc doar de ea, autorea) promovat lansarea si reacţiile sale personale o califică drept un om deosebit.Ea lasa scriitura-i sa vorbeasca fara să se bazeze în primul rind pe cei care îi aduc osanale.
Nici nu are nevoie.
NU de o promovare agresiva,pentru ca sigur cuvîntul său răzbeste singur, mai mult se face placut:)
#635450 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
felicitari - de INSULA ALTUIA la: 26/09/2012 23:02:48
celei ce m-a indemnat sa scriu,tuxedo te imbratisez asa pina la lacrimi :)
#635457 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de morgothya la: 27/09/2012 13:48:00 Modificat la: 27/09/2012 13:48:34
Baby, Insula, ma bucur ca va place volumul Ralucai. Va avea si o lansare in Ploiesti, in curand!


Rodi: sa stii ca poti sa comentezi si fara sa intepi degeaba ;)
tu faci exact ca omul ala care vede la tv o groaza de stiri cu X care e olimpic la matematica, toata lumea il felicita pe X olimpicul la matematica... mai putin tu, care faci ce faci si ii afli e-mailul lui X, dupa care ii dai un mesaj in care-i spui: "mai X, mai baiatule, mai lasa olimpiadele si pune mana si invata matematica, ca nu prea le ai...". crezi ca X o sa te ia in serios? are motive sa te ia in serios? crezi ca n-o sa rada de tine? :) crezi ca ceilalti, care citesc din intamplare mesajul tau, n-or sa rada de tine?
nu mai da "sfaturi" legate de promovare - in special celor care au dovedit ca n-au nevoie de asa ceva - fiindca esti total pe langa si te faci de ras. pana si tu iti dai seama de asta, de asta si esti atat de pornita si suparata ;)

...cineva care nu stie ca elefant.ro e o LIBRARIE, nu o editura, si ca face reducere la absolut toate cartile (cu atat mai mult la alea cautate de cititori, pe care trebuie sa-i motiveze sa cumpere de la ei si nu din alta parte), cineva atat de paralel cu literatura si tot ce tine de ea da sfaturi legate de promovare. CUM sa nu razi? ;)
#635465 (raspuns la: #635457) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
draghe - de munteanu rodica la: 27/09/2012 14:20:01
io zunt de la ţeara ,de la provincie,mai neşcolită fără pretenţii.Da' unde te-am înţepat?
parca nu era vorba de tine aici de ce sari?
#635470 (raspuns la: #635465) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...