Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Tinerii si problemele de directie


de zaraza sc la: 22/10/2012 13:59:32
rezumat: Cum sa indrumam corect tinerii
voteaza:
De ce tineri capabili nu au un loc de munca? Greselile se regasesc inca din frageda copilarie, cand parintii nu au incurajat spiritul de initiativa si curajul de a face alegeri. Le-am tot spus cum e mai bine, i-am ferit de pericole, platind pentru asta, crezand astfel ca le asiguram o copilarie fericita, un start bun in viata. Ba i-am si constrans sa faca alegerile pe care noi credeam ca le sunt favorabile, dar... uitam ca sunt fiinte independente. Nu sunt jucarii, nu sunt marionete, nici fiinte virtuale. Au nevoie sa experimenteze, nimic nu poate inlocui experienta pe propria piele. Am sadit frica in ei de mici, frica de caini, de bau-bau, de notele mici, ne-am folosit de pedepse fie ca intelegeau, fie ca nu. Acum am vrea sa se revolte impotriva sistemului, dar... le e frica. Am vrea sa isi gaseasca serviciu, dar... n-au curaj, considera mereu ca altul e mai inzestrat, sau, la polul opus, sunt atat de plini de ei, incat oamenii ii resping, acesti tineri nu au invatat recunostinta, compasiunea, ei au invatat in schimb ca trebuie sa treaca prin viata ca un buldozer, numai ei sa castige, ca ceilalti nu conteaza, nu au nevoie de prietenie si iubire!

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (65):


trestiafatala - de zaraza sc la: 22/10/2012 14:01:25
Bineee, am inteles!! Fara zen! Dar nu promit. :))

#635812 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Intruder la: 22/10/2012 14:20:44
Acum am vrea sa se revolte impotriva sistemului, dar... le e frica.

nu stiu daca le e frica, sau - mai rau - sunt blazati.
n-au termeni de comparatie.
multi lucreaza in afara granitelor, dar sunt prea ocupati sa castige bani.
majoritatea s-a nascut/format dupa '89 si sunt multumiti ca-n Romania este libertate de expresie. libertate de expresie in Romania e atunci cand ies in piata doua-trei sute de cetateni si striga "jos Basescu".
la atat se rezuma mamaliga.
#635814 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder - de zaraza sc la: 22/10/2012 14:33:03
Ce e blazarea? Urmare a limitelor pe care noi, parinti, educatori, le-am impus? "Asta nu e voie, aia nu e voie... nu fa asa ca se supara tanti, nenea..." Fiecare are setul sau de abilitati, nu poti spune unui viitor sculptor ca e imposibil sa sculpteze precum Brancusi. S-ar putea sa fie un sculptor mai mare ca el! Ceea ce mie mi se pare imposibil, la altul poate fi posibil.

Da, n-au termeni de comparatie. De aceea trebuie lasati sa indrazneasca, sa nu le spunem noi ce se poate!

Nu stiu daca e chiar asa cum spui, ca sunt multumiti ca exista libertate de expresie. Eventual li se spune sa fie multumiti datorita acestui fapt. Ma uit la fiica-mea si prietenii ei, nu multi. Exista o oarecare complacere in ceea ce au, dar e totusi stres pentru un serviciu mai bine platit. Cam atat le e orizontul. Un serviciu mai bine platit.

#635815 (raspuns la: #635814) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Daniel Racovitan la: 22/10/2012 15:04:36
exact, nu sunt invatati ca in viata trebuie sa stii sa te adaptezi.

nu sunt invtati sa ia initiative.
#635817 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Daniel Racovitan la: 22/10/2012 15:09:28
... dar sa stii ca problema nu e specifica Romaniei.

Franta are si ea somerii ei, iar tineretul e afectat cel mai mult. Din aceleasi motive.

De vina sunt mentalitatile de asistati si lipsa de initiativa/flexibilitate.
#635818 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
- - de mony13 la: 22/10/2012 16:12:30

Sentimente mutilate datorită faptului că părinţii în general gândesc că dacă eu nu am reuşit măcar copii mei să reuşească, dar de fapt vor, că copii lor să îşi aleagă viitorul în funcţie de dorinţele lor reprimate. Ei bine, frica vine din educaţia părinţilor. Încă de mici prinţii lucrează în a transforma personalitatea acelui copil în ceea ce vrea sistemul. Trăiesc din aparenţe şi mai apoi îşi dau cu stângul în dreptul că nu le-a reuşit odrasla în viaţă.
´´ Ce va spune lumea despre băiatul meu că nu a intrat la bac a doua oară´´- ´´ Ne va rata lumea cu degetul că nu a intrat fata la facultate´´. Etc..

Anturajul îşi pune şi el amprenta destul de mult, deoarece copilul văzând în familie că proprii părinţi trăiesc după aparenţe şi el urmează acelaşi exemplu involuntar.

´´Cum să mă duc la şcoală fără bani în buzunar sau cu haine care nu sunt în pas cu moda? ´´Ce vor crede colegii despre mine´´´´?.Şi aşa mai departe.


Sunt extrem de mulţi factori care influenţează din nefericire, plus că mentalităţile diferă enorm faţă de alte ţări.

Datorită sărăciei lumea a ajuns la capăt de drum, iar viitorul tinerei generaţii este dus pe apa sâmbetei.

Pentru că: ´´ nu e bani şi e foame multă´´...
#635819 (raspuns la: #635818) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Baby Mititelu la: 22/10/2012 16:33:16
Foarte puternica si importanta confa! Paradoxal, in multe tari tinerii au probleme de directie, nu numai in Romania.
Cauze? O, Doamne, sunt multe si complexe.
Tu zici...Le-am tot spus cum e mai bine, i-am ferit de pericole, platind pentru asta, crezand astfel ca le asiguram o copilarie feric...dar nu e nimic rau in a spune copiilor nostri cum e mai bine, nu e nimic rau in a-i feri de pericole. Care parinte normal isi lasa copilul in pericol? Curajul de a face alegeri...hmmm...pentru a face alegeri nu este nevoie numai de curaj. Nu as reduce alegerile la curaj.
#635823 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sc-ule - de om la: 22/10/2012 16:38:51
observ ca ai confa despre poli, pe cand una majoritara despre ecuator? ;)
#635825 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Daniel - de zaraza sc la: 23/10/2012 12:22:46
E dificil sa ma refer la ce e inafara Romaniei, nu am fost pe acolo, n-am vesti nici macar de la prima mana. Dar stiu ca problema nu e specifica Romaniei, dupa cum voi pomeni si in raspunsul meu dat lui Baby.

#635838 (raspuns la: #635818) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baby - de zaraza sc la: 23/10/2012 12:47:00
Nu e nimic paradoxal, desi la noi asistenţa sociala se vede de la o posta ca invata oamenii cu de-a gata. Cauzele sunt, la originea lor, valabile la nivel mondial. De aceea am deschis aceasta confa, deoarece am o noua perspectiva asupra acestor probleme. Ca despre invatamant si educatie s-a tot scris pe aici, si eu insami am participat cu multe comentarii.

Ma voi stradui sa discut pe cat posibil fara sa ma bag prea mult pe teritoriul altor tari. Nadajduiesc ca dintre cei care citesc, vor fi cativa care vor veni cu informatii si impresii formate chiar la cald.

Pare-se ca tot sistemul educational, din toata lumea, pacatuieste. In ultima vreme devine tot mai evident ca a limita omul duce la alte pagube, in alte zone. Daca omul ar sti exact ce sa faca sa ii fie bine, asa ar face. Dar inca nu a gasit nimeni formula fericirii sau cel putin nu e scrisa pe intelesul tuturor. Asta si dn cauza ca judecam dupa cum am fost invatati sa percepem realitatea.

Cine se rezuma sa spuna copiilor sai cum e bine? Automat intervine judecata bun/rau. Insistam ca ceva nu e bine/bun facut, suntem dezamagiti, ei simt ca nu ii iubim la fel, ori chiar le conditionam iubirea in functie de rezultate.
Ei sunt plastilina in mainile noastre. Ce trebuie sa afle de la noi? Ce s-ar intampla daca ar face ceva. Sincer, fara frici inutile. Noi stim ca se imbolnavesc daca ies cu capul descoperit iarna. Dar in loc sa le expunem faptele cum le vedem noi, ii obligam sa puna ceva pe cap. Eu insami port pe cap ceva toata iarna, asa am fost invatata si m-am obisnuit. Totusi altii nu port ceva pe cap si e ok. Si nu sunt bolnavicioasa ca sa am un motiv. Pur si simplu am fost puternic conditionata sa fac asta, tatal meu a fost un om categoric cand cerea ceva, iar eu am fost o fire docila.
Ii obligam... ca stim noi mai bine!
Dar daca le-am acorda libertatea sa verifice ei insisi credintele noastre? Rareori intalnesti in lume oameni total atipici. Exista oameni care cica nu mananca. Atunci noi de ce ne indopam cu atata mancare? Hyper-marketurile sunt pline de mancare. Realizati cata marfa e depozitata in ele pe tot globul? Miliarde de cutii diverse, cand legumele sunt mai putine.

Pericolul e un cuvant cam tare. Dar hai sa concretizam un pic. Cand a fost mica, fiica-mea se juca in curte cu un cutit care nu taia bine, ea taia cu el frunze si ce mai gasea. Venea si imi arata ce mai tocase ea pe acolo. Nu s-a taiat niciodata. In schimb, nu stiu daca are vreo legatura neaparat, cand am inceput sa o trimit la magazin, mai rar, ca doar "nu e bine" sa o lasi sa treaca strada (si era de mers printr-un cartier de case apoi sa treaca o strada circulata), a spart ouale prima data si totdeauna pe urma i-a fost frica sa nu le sparga, desi nu am certat-o. In general nu am certat-o, nu am speriat-o, dar este inca fricoasa, cel mai tare ii e frica de insecte, gandaci. Asta poate fi de la reactia mea psihica fatza de socri. Nu m-am inteles prea grozav cu ei si cand era fata mica eram intr-o stare de permanenta tensiune.
Ideea e ca trebuie invatati de mici cu toate situatiile. Trebuie iubiti neconditionat, orice ar face trebuie sa le explici si sa nu-i pedepsesti. Si chiar cuvantul "trebuie"... trebuie sa dispara. Sa fim naturali, nu "educati", conditionati de ceea ce ni s-a impus noua altadata.

#635839 (raspuns la: #635823) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
om - de zaraza sc la: 23/10/2012 13:03:12
Dupa inversarea polilor... ;))

(a durat ceva pana am gasit polul)

#635840 (raspuns la: #635825) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baby - de zaraza sc la: 23/10/2012 13:07:29 Modificat la: 23/10/2012 14:09:47
Curajul de a face alegeri...hmmm...pentru a face alegeri nu este nevoie numai de curaj. Nu as reduce alegerile la curaj.

Poti sa detaliezi? Sa zicem, poate, ca e nevoie de deschidere spre nou, sa "vezi" ce sa alegi. Pentru asta trebuie sa dam jos toate conditionarile, sa vedem dincolo de ele. Practic trebuie sa ne intoarcem in noi insine si sa facem exact ce ne dorim noi sa facem, nu ce ni se spune sau ni s-a spus.

#635841 (raspuns la: #635823) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Tot Areal la: 23/10/2012 13:37:24
Offtopic, dar nimeni din tineri nu vor sa asculte de un sfat de la unul mai batran, care a trecut printr-o situatie similara in viata si care cauta sa-i fereasca sa dea cu capul de pargul de sus, nu si nu, ei isi pun......casca de protectie!
#635843 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Daniel Racovitan la: 23/10/2012 13:46:46
... si mai e si aspectul modelelor pe care le au copii la dispozitie.

Atunci cand mass-media e plina de becalioti si manelisti, cand nulitatile sunt prezentate ca valori, ce modele sa isi aleaga copiii?
#635845 (raspuns la: #635839) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baby - de zaraza sc la: 23/10/2012 13:48:25
Datorită sărăciei lumea a ajuns la capăt de drum, iar viitorul tinerei generaţii este dus pe apa sâmbetei.

Pentru că: ´´ nu e bani şi e foame multă´´...


Orice sfarsit e un inceput. Si nu zic vorbe mari. Cum e cu revolutiile, cum au loc modificari majore intr-o societate? O categorie este in impas, revolta ei creste si are loc o revolutie. Nimeni nu a trait o revolutie de asemenea anvergura ca cea care se prefigureaza. De aici multele semne de intrebare si faptul ca nu gasim solutii. Va erupe cumva la suprafata, de undeva tesatura din ce in ce mai fragila a acestei societati se va sfasia, dand la iveala ceva nou, crud, proaspat!

#635846 (raspuns la: #635819) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Areal - de zaraza sc la: 23/10/2012 13:56:05
De ascultat te asculta, dar nu cumva vrei sa-i obligi sa faca asa cum ai facut tu? La urma urmei, nici pe vremea ta nu procedau toti la fel. (mare gaselnita casca asta de protectie, parca era mai bine fara ea altadata...)

Care e solutia ta la criza tinerilor de astazi?

#635847 (raspuns la: #635843) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Daniel - de zaraza sc la: 23/10/2012 14:00:49
Dar mass-media de unde a aparut? Nu e decat expresia societatii care noi suntem, o societate a frumusetii exterioare. Nu esti nimic daca nu arati bine... Unii se prind ca daca ei cred ca arata bine, mai pot trece in primele randuri prin increderea pe care o au in ei. Asa mai scapa niste "frumuseti" pe care le catalogam ca ciudate, oameni atipici. Si asta e adevarul, daca tu esti multumit de tine, ceilalti te accepta fara probleme.

#635848 (raspuns la: #635845) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Z... - de Baby Mititelu la: 23/10/2012 14:08:07
Noi vorbim ACUM, DUPA ce ne-am crescut copiii...cu greseli, of course...Eu sunt cuorioasa sa citesc ceva scris de parintii copiilor mici. Cum fac ei, ce fac ei, cum gandesc ei, cum educa ei?
S-o luam babeste! Parintele unui copil este la randul sau copilul cuiva, a fost crescut cumva si poarta bagajelul dupa el, il transfera cumva copilului, vrea nu vrea. Apoi, parintele-ca e mama, ca e tata-chit ca nu mai e copil, chit ca se numeste adult, mai are la randul lui de invatat, experimentat, gandit si razgandit.
Ideea e: sa nu fi facut erori mari cu copiii nostri, sa nu le fi strivit sufletul, sa nu le fi taiat aripi...
#635849 (raspuns la: #635839) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nu au nevoie de prietenie si iubire! - de Baby Mititelu la: 23/10/2012 14:10:41
Ultimele vorbe m-au speriat. Ca le e frica de insecte, ca sunt mai sensibili si fricosi, ca-s putin handicapati in cautatrea unui loc de munca...nu-i chiar grav ...dar ca nu au nevoie de prietenie si iubire....chiar ESTE.
#635850 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baby - de zaraza sc la: 23/10/2012 14:24:55
Erori mari s-au facut mereu, in aceeasi proportie, dar societatea cumva a absorbit acestea, le-a gasit o cale, le-a usurat cumva drumul pe parcurs (adica tinerilor care au fost educati prost). Nu e suficient sa nu facem erori mari, daca nu schimbam ceva, vom obtine aceleasi rezultate. E vorba de schimbari profunde aici, e ceaţă inaintea noastra si unii se tem ca e prapastie, cand de fapt avem de urcat.

#635851 (raspuns la: #635849) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Daniel Racovitan la: 23/10/2012 14:25:36
"Dar mass-media de unde a aparut? Nu e decat expresia societatii care noi suntem, o societate a frumusetii exterioare."

e o chestiune de cauza-efect, care a cauzat pe cealalta;

inclin sa cred ca mass-media are o influenta negativa mai mare decat admite lumea
#635852 (raspuns la: #635848) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baby - de zaraza sc la: 23/10/2012 14:31:39
Am exagerat si eu un pic. ;) Dar sunt si cazuri din astea, crezi ca nu? Si extindem un pic varsta, pana pe la 30 de ani. Cautand mereu un loc de munca, ajung sa puna pe primul plan banul. Si de aici pana la a sacrifica iubirea si vreun prieten, nu e departe.
Si totusi cel mai grav e ca nu-si gasesc un loc de munca, adica nu stiu sa fie independenti, nu? Si e grav pentru ca sunt multi in situatia asta, cred...

#635853 (raspuns la: #635850) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Z - de Baby Mititelu la: 23/10/2012 14:35:42
De exemplu: aleg sa plec in Africa sa fac voluntariat, sunt medic, am curaj imi propun sa plec. OK. Dar ...nu am bani, nu am trait niciodata acolo ca sa stiu obiceiuri, culturi, psihologii diverse...ce stiu eu, am sot si copii acasa, am curaj sa-i las dar ma doare sufletul, si ei au nevoie de mine.
Daca totul s-ar reduce la curaj...dar nu, sunt multe multe altele, mai importante chiar decat curajul.
Am dat un exemplu la intamplare...
#635855 (raspuns la: #635841) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Daniel - de zaraza sc la: 23/10/2012 14:40:58
Unii chiar zic ca manipuleaza. Pai sa luam numai in considerare politicul! Ce fac "antenele" in Romania. Dar orice psiholog avizat iti poate spune ca televizorul iti spala creierul. Iar eu vin si afirm ca oboseste. De aceea adormim la televizor. Parerea mea este ca e si un fel de somnifer, chiar narcotic.

Cauza-efect. Mult vehiculata idee, dar e foarte important sa stii care e cauza. Altfel tragem concluzii gresite. Cauza suntem noi, gandurile noastre, e drept ca traim intr-o somnolenta continua, stare perpetuata de mass-media. Dar materia nu poate fi cauza spiritului, ci invers. Exista anumite interese sa fim mentinuti in stare de ascultare, sa nu gandim prea mult cu capul nostru.

#635856 (raspuns la: #635852) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza sc - de Tot Areal la: 24/10/2012 07:19:05
Fara pretentie de a fi dogmatic, cateva sfaturi pe care le-am dat si copiilor mei exact dupa revolutie si o duc bine acum, unul in Germania si alta in Bucuresti:
-sa fie "varf de lance" in meseria aleasa;
-sa aiba bune cunostinte in domeniul IT;
-sa posede limba engleza exceptional;
-sa aiba carnet de conducere min.categ.B;
-si unul mai neortodox : "homo, homini lupus!"
Si asa baiatul lucreaza la Deutsche Telekom si fata la General Electric.
#635874 (raspuns la: #635847) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
DG - de Baby Mititelu la: 24/10/2012 07:37:48
Sfaturi bune, copii buni dar baza lor a fost si e relatia, dragostea, intelegerea dintre tine si mama lor. De-acolo pleaca totul. Nu se lipeste nici un sfat de nici un copil daca el, copilul, nu e crescut in iubire, in afectiune, in inteligenta, in bunatate.
Problemele de directie spuse de Zaraza de acolo vin, de la neiubire, de la necrestere, de la urat si rau intre parinti.
#635877 (raspuns la: #635874) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baby Mititelu, - de Tot Areal la: 24/10/2012 08:03:26
Inainte de revolutie, nu cred ca le-as fi dat astfel de sfaturi, inseamna ca i-am adaptat repede acum 23 de ani, dar este perfect adevarat ca famila mea i-a crescut nu in rasfat, ci in iubire!
#635879 (raspuns la: #635877) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
DG - de Baby Mititelu la: 24/10/2012 08:06:41
De la iubire pleaca totul si la iubire se intoarce. Restul e apa de ploaie.
#635880 (raspuns la: #635879) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Areal - de zaraza sc la: 24/10/2012 08:07:10
Sper ca ultimul sfat l-au luat mai in usor... Pe mine nu ma intereseaza sa am o slujba buna undeva, sa fiu un nume intr-o firma, ci sa fiu Om. Asa ca ultimul sfat nu e urmat de cei intelepti... Oamenii care iti impun respect fara sa te oblige si fara sa aiba un post sus, nu cred in acest sfat.

#635881 (raspuns la: #635874) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza sc, - de Tot Areal la: 24/10/2012 08:21:55
Tata mi-a dat putine sfaturi in viata, dar acesta este unul pe care l-am respectat cu sfintenie:
"Daca nu poti sa-i faci unui om bine, nu-i fa nici rau!"
#635883 (raspuns la: #635881) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baby - de zaraza sc la: 24/10/2012 08:29:11
Daca simti ca asta trebuie sa faci, o faci... Dar e posibil sa fi amanat asta, pana cand simti ca e musai sa pleci voluntar. Dar lasi in urma o sotie si copii care puteau fi scutiti de despartirea asta, daca plecai cand simteai ca vrei sa pleci. Nu iti "faci un rost" intai, ca... asa face toata lumea. Si pe urma cand te intorci te miri ca acasa nu mai e cum a fost...

#635884 (raspuns la: #635855) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Areal - de zaraza sc la: 24/10/2012 08:32:44
Mergand pe firul asta, oare ce sfaturi vor da copiii tai, copiilor lor? ... de unde se vede ca lumea asta "s-a stricat" destul ca sa merite o resetare.

#635885 (raspuns la: #635883) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baby - de zaraza sc la: 24/10/2012 08:39:55
Problemele de directie spuse de Zaraza de acolo vin, de la neiubire, de la necrestere, de la urat si rau intre parinti.

Nu stiu cum ar trebui sa ii iubim ca sa ii crestem acum, bine. Situatia ne depaseste, pentru ca se simte nevoia de libertate data copiilor, sa aleaga asa cum simt ei in sufletul lor si nu influentati de societatea noastra. Dar si parintii sunt educati asa cum sunt educati si ma intreb: cata libertate acorda un parinte unui copil pe care il iubeste cu adevarat?

#635886 (raspuns la: #635877) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza sc, - de Tot Areal la: 24/10/2012 08:51:47 Modificat la: 24/10/2012 08:58:08
De cand si-au intemeiat familile lor, nu le-am mai dat multe sfaturi ( erau deja departe de noi! ), insa am considerat ca cele date de bunici si parinti erau destule.
Si personal m-am bucurat ca si-au luat zborul ( desi ma doare inima! ), insa trebuie sa traiasca pe picioarele lor, cu problemele lor si sa invete cum sa si le rezolve si singuri; insa intotdeuna ( cand vor simti nevoia! ), casa si sufletul nostru vor fi deschise pentru ei.
#635888 (raspuns la: #635885) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Z... - de Baby Mititelu la: 24/10/2012 08:54:36
Pui intrebari importante si puternice. Habar n-am sa raspund! :)
...cum simt ei in sufletul lor...dar pana sa simta, pana sa-si formeze sufletul, pana sa si-l vada, auda, inteleaga...parintii ce fac? nu cumva tocmai parintii sunt aceia care sa le lumineze calea spre sufletul lor?...
...apoi, educatie si iubire...sunt paralele, convergente, cercuri concentrice? ce sunt, se intalnesc ori ba, daca da unde? iar apoi ...libertatea...ce e cu adevarat libertatea? nu sunt parintii liberi, cum pot fi copiii liberi?...
...si iar,..societatea...dar societatea asta suntem noi, nu?...
Pup, Z! Zi buna!
#635889 (raspuns la: #635886) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Z... - de Baby Mititelu la: 24/10/2012 09:09:59
Tre' sa-mi schimb musai ochelarii, revenind pe confa ta cu idei noi am citit "tinerii si problemele de erectie"...:D...or fi si din alea, mai stii?
Lumea s-a schimbat rapid, tumultuos, nu tinem pasul, nu asimilam schimbarile in timp real, corect. Asa a fost mereu, stiu. Si istoria omeneasca a tot lasat deoparte probleme nerezolvate. Deci, cred ca este de-a dreptul imposibil ca noi sa reusim sa recuperam, sa gasim solutii la probleme vechi de cand lumea.
#635890 (raspuns la: #635889) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baby - de zaraza sc la: 24/10/2012 09:13:14
Parintii trebuie sa ii lase sa isi gaseasca singuri raspunsurile. Sufletul e gata format, dar nu trebuie incorsetat de prejudecati. Am ajuns sa traim numai prin prejudecati.
Ce e aia educatie? Una e sa il inveti sa iubeasca tot ce e in jurul lui, sa nu ii fie frica de nimic, pentru ca totul are o cauza si ii explici ce e fulgerul, tunetul, intunericul etc. Cainii nu sunt nici dusmani, nici nu musca pentru ca sunt rai. Ei musca pentru ca se apara, pentru ca au fost batuti altadata. Manifesti iubire si vei primi iubire. Ceea ce dai, aceea primesti. Asta e cam toata educatia.
Si alta e sa il educi ca trebuie sa salute pe cutare pentru ca asa trebuie. Oamenii se saluta pentru ca au nevoie unii de altii. Ceea ce dai, aceea primesti. Ii explici, dar stiu parintii de ce salutam? Nimic nu trebuie bagat in cap copilului pentru ca asa trebuie. El trebuie sa stie de ce facem ceva anume.

Societatea asta a evoluat. S-a schimbat in orice caz, a trecut prin multe etape. Au fost schimbari care s-au vazut ca sunt bune si au capatat teren. De voie, de nevoie, o sa apara si schimbarile urmatoare.

#635891 (raspuns la: #635889) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Z... - de Baby Mititelu la: 24/10/2012 09:26:51
Voi reflecta. Eu am fost lasata singura sa caut si sa gasesc raspunsuri si nu mi s-a parut ok. Care e deci rostul parintilor pe lume? Sa asigure acoperis deasupra capului si blidul de mancare copiilor? Iar ei sa-si vada de propria evolutie, de propriile intrebari si de propriile raspunsuri?
NU traim izolati, NU suntem singuri! Suntem cu totii legati intre noi, ca ne place ori ba, ca ne convine ori ba, ca vrem ori ca nu vrem. Suntem constransi sa ne fim de ajutor unii altora, sa ne crestem unii pe altii. De ce nu, chiar copiii sa-si creasca parintii...:)...eu am patit-o...
Zi buna, Z, cu tine m-as intinde la discutie, imi place , ma stimuleaza...dar cum ziceam si in alta parte, sunt un actor grabit. Pup. Solutia mea e una singura, clara, luminoasa: Iisus Hristos. Tot ce-i inafara Lui imi creeaza confuzie, dificultate, disconfort, suferinta, singuratate...
#635893 (raspuns la: #635891) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baby - de zaraza sc la: 24/10/2012 09:49:18
Rostul lor e sa isi iubeasca copiii, sa ii invete sa iubeasca pe ceilalti, sa ii accepte asa cum sunt. Presupun ca ai fost lasata singura si n-ai avut parte de iubirea lor.
Daca aflam de la inceput ca suntem cu totii legati intre noi nu mai exista "ne place/nu ne place". Copiii mici traiesc totul cu bucurie, rad si zambesc la orice din jurul lor.
Zi buna, Baby!

#635897 (raspuns la: #635893) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Daniel Racovitan la: 24/10/2012 13:02:59
"Ce fac "antenele" in Romania. Dar orice psiholog avizat iti poate spune ca televizorul iti spala creierul."

eu pot sa compar cu televiziunea din Franta;

cand vin in Romania vad ce nivel incredibil de jos are televiziunea, si multe se explica imediat.
#635903 (raspuns la: #635856) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Daniel - de zaraza sc la: 24/10/2012 13:24:53
Dar si atentia care i se da de catre telespectatori. Avem in sange interesul pentru televiziune, inca extaziati dupa austeritatea dinainte de '89. In Franta cum e?

#635906 (raspuns la: #635903) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Daniel Racovitan la: 26/10/2012 08:06:33
"In Franta cum e?"

Si aici sta lumea cu nasul in televizor (poate ceva mai putin), insa televiziunile au un nivel mult mai civilizat, atat ca subiecte cat si ca abordare.
#635936 (raspuns la: #635906) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Daniel - de zaraza sc la: 26/10/2012 10:21:22
:) Parca-mi vine sa spun ca si metodele de manipulare se schimba in functie de telespectator... ;)

#635939 (raspuns la: #635936) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Z - de Baby Mititelu la: 26/10/2012 10:40:25
Chiar nu sunt de acord ca televiziunea manipuleaza! :) Daca iei la bani marunti tot ce misca-n jurul nostru-raul, ramul-absolut totul are capacitatea de a manipula. Daca individul e manipulabil, e clar ca si o adiere de vant ii poate schimba directia. Pericolul nu e tv ci pc.
#635940 (raspuns la: #635939) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Z - de Baby Mititelu la: 26/10/2012 10:42:06
Iar tinerii stau mult, prea mult in fata pc-ului, practic isi traiesc viata in internet. Fac teme aici, leaga prietenii si iubiri aici , se confeseaza, etc etc.
#635941 (raspuns la: #635940) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baby - de zaraza sc la: 26/10/2012 10:51:23
E normal daca realitatea nu-i multumeste!... Pc-ul are calitatea de a fi mult mai bogat in oferte, atat. Cine se uita la "vedetele" de la televiziune, le cauta si pe internet. Dar mai rar sa caute cineva invers.

Omul a devenit o fiinta care trebuie sa primeasca judecatile in plic. Nu mai poate emite o judecata singur, trebuie sa stie mai intai ce a spus Mircea Badea, Obama, Merkel... Asta trebuie demontat! Constientizati ca luati judecatile de-a gata! Cine are dreptate? Fiecare din noi, dar sa fie parerea lui, ceea ce simte el! Si abia apoi vom putea gasi directia buna! Altfel ramanem inhamati la caruta care duce (la) bunastarea altora!

#635942 (raspuns la: #635940) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Maxalama la: 26/10/2012 17:02:11
Zaraza: Sa argumentez de ce nu sint de acord:
1. in primul rind spui ca 'tinerii capabili' nu au loc de munca; pai ce, aia incapabili au ?
2. ar putea, si subliniez incertitudinea, fi precum spui numai-si-numai daca toti parintii ar face ce pretinzi ca fac. In particular iti dau oarece dreptate, dar nu poti generaliza.

Tot Areal: Copii tai nu lucreaza, acolo unde lucreaza, datorita sfaturilor tale - ele au impact, dar nu total -, ci pentru ca sint capabili, si au fost selectati pe baza calitatilor umane si profesionale pe care le au.
Superba chestia cu 'daca nu-i poti face cuiva un bine, macar nu-i face rau'. Toata stima pentru tatal tau.
#635946 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Maxalama - de zaraza sc la: 30/10/2012 09:42:13
1. Aia incapabili e clar de ce n-au. Desi sunt si aici exceptii.
2. Uite ca pot generaliza. Imi asum riscul si sunt la dispozitie pentru discutii. Orice generalizare nu inseamna ca e adevarata in proportie de 100%. Ci inseamna o proportie semnificativa.

#635987 (raspuns la: #635946) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Maxalama la: 30/10/2012 20:22:13
1. Iar generalizezi (!) 'Clarul' tau poate fi diferit de 'clarul' altcuiva...
2. Nu este adevarat: 'generalul' nu inseamna o proportie semnificativa, indiferent ca-ti asumi riscul, sau nu (!)

Pe scurt: daca ai fi spus ceva de genul 'de ce unii tineri capabili nu au loc de munca ?' as fi fost de acord cu unele din argumentele tale, dar formularea initiala nu admite echivocul. Ce vreau a spune este ca nu toti tinerii capabili care nu au loc de munca au ajuns in situatia asta datorita cauzelor pe care le mentionezi.
#636002 (raspuns la: #635987) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Maxalama - de zaraza sc la: 31/10/2012 10:29:40
Stiu ca suntem diferiti, oricare doi oameni ai lua, fiecare are adevarul lui si il respect. Dar asa nu am putea discuta mai nimic. Numai daca ne luam de mana si observam o frunza de pe jos.

Nimic n-o sa fie 100%. De aia se spune "in general" si nu tot, toti, toate.

Daca as fi spus "unii tineri capabili nu au loc de munca" nu ridic niciun semn de intrebare. Pur si simplu exista o mie de motive pentru asta, de la caz la caz. Poate au o perioada proasta, de unde stii ca nu si-au gasit intre timp si locul lor este luat de altii fara experienta. Asta e un motiv foarte bun, ca n-au experienta. Dar ce, pana acum nu a fost la fel? Ce s-a schimbat?

#636008 (raspuns la: #636002) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Maxalama la: 31/10/2012 20:18:29
'...De aia se spune "in general" si nu tot, toti, toate...' - Nu mai insita, te rog.
Nu inteleg de ce trebuie neaparat sa ridici un semn de intrebare. De-abia acum vi de-acasa, cind zici ca exista o mie de motive..., dela caz la caz. Asa da !
Sa mergem mai departe: dupa parerea mea, a ne proteja copii ferindu-i de pericole nu inseamna ca-i si cocolosim. A le spune ce e mai bine, nu inseamna ca le slabim rezistenta la mediul social. O facem bazindu-ne pe propria experienta de viata. Ai dreptate cind spui ca impunerea alegerilor este daunatoare, dar... iara, nu trebuie sa generalizam; au fost foarte multe cazuri cind tinerii au reusit in viata chiar daca au fost 'ghidonati' de parinti. Depinde foarte mult de posibilitatea de adaptare a fiecarui individ. Sint de acord ca experienta pe propria piele ajuta, dar, te intreb, ii lasam sa experimenteze prost la nesfirsit ? Frica de note mici... Ei bine, notele reprezinta quantificarea efortului depus pe durata scolii; nu vad nimic rau in ai 'forta' sa ia note mari; vor invata ca nimic nu se obtine fara efort, sau, mai bine zis, ca rezultatele vor fi pe masura efortului. Foarte adevarat ca importante sint modul in care iti indrumi copii, metodele pe care aplici, dar... cine poate da o formula magica ? Cine poate garanta ca aceleasi metode, tactici, sau cum vrei sa le numesti, vor performa identic ? Nimeni (!) Si-atunci ?, nu ne ramine decit dorinta sincera de-a ne ajuta copii asa cum ne pricepem mai bine. Nimeni nu s-a nascut parinte, toti am invatat din mers.
#636018 (raspuns la: #636008) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dimpotriva - de irma la: 31/10/2012 20:53:10
cred ca sunt mai putin interesati de bani. cred ca asa zisa generatie Y va fi anti-consumerism. si pe buna dreptate... cati bani ai atatia cheltui :)
#636020 (raspuns la: #635814) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de irma la: 31/10/2012 21:03:43
lumea se schimba, draga zaraza sc. eu nu vad tinerii ca inadaptabili. dimpotriva ne vad pe noi ca inadaptati. noi vom fi niste neadaptati la lumea lor, pentru ca va fi lumea lor, asta e firea lucrurilor.

schimbarea asta va presupune noi valori, noi criterii de selectie. in lumea lor a avea grija de ceilalti sau a avea un serviciu poate nu vor fi la fel de importante cum au fost si sunt pentru noi. poate nu vor fi la fel de necesare. poate pentru lumea lor va fi mai important... sa nu devii dependent. de droguri sau orice alt substitut/surogat al lor. cine stie? :)
#636021 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Maxalama - de zaraza sc la: 01/11/2012 09:13:30
Vad ca tu iei trecutul ca un reper foarte important. Dar daca tocmai asta este problema, ne bazam prea mult pe ce-am invatat in trecut, in loc sa fim atenti la prezent. Dupa cat am citit din ce ai scris pe cafenea, cred ca ai adunat un pic de experienta de viata. Nu cred ca esti cu mult mai tanar ca mine. Eu am 47 de ani.

Parerea mea este ca trebuie sa ne reevaluam rezultatele din ultima perioada din intreaga societate si sa ne punem serios problema daca nu trebuie schimbat ceva fundamental. Ca de exemplu eu zic ca trebuie lasati sa experimenteze. Si atat. Iar noi sa nu mai sarim in sus cand gresesc sau sa ii felicitam ca au luat note mari. Am constatat pe propria piele, si ca elev si ca parinte, ce insemnatate au notele. In actualul sistem nu iti arata valoarea elevului, ci capacitatea lui de stocare si obedienta fatza de sistem. Mai sunt si exceptii cand valoarea irumpe indiferent de sistem, dar ceilalti?? Si ei au dreptul sa fie lasati sa isi gaseasca aptitudinile. Oricine e bun la ceva.

Si ar mai fi de zis, dar parerile mele difera un pic mai mult de ale tale.

#636030 (raspuns la: #636018) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
irma - de zaraza sc la: 01/11/2012 09:19:20
Deocamdata cei plecati din tara sunt interesati de castig financiar, ca mai mult de aia s-au dus. Nu poti trai decent acolo daca nu castigi ca sa iti platesti taxele. Dar iti ramane si suficient pentru tine. Dar pe termen lung asta va fi directia, generatia Y se va revolta impotriva consumerismului. Pur si simplu va veni cu alte idei, nu va fi o revolta propriu-zisa.

#636032 (raspuns la: #636020) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de 1brasovean la: 01/11/2012 09:21:51
(cam) fiecare generatie cu un rasboi al sau.
ca va fi cu pusti, cu actiuni la bursa, cu inflatie si criza - om vedea.
poate rasboiul generatiei noastre sa fi fost, nu stiu precis.
vine al altora.
#636033 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
irma - de zaraza sc la: 01/11/2012 09:32:30
:) Am deschis conferinta asta tocmai pentru ca stiu ca lumea se schimba si e necesar sa fim constienti si sa usuram schimbarea, sa o prefiguram, sa ne gandim la solutii (dar nu folosind experienta, ci visul, curajul) si sa fim deschisi catre schimbari profunde, sa dam o sansa Omului.
Printre noi sunt si vizionari, care nu au probleme in a se adapta. Dimpotriva, ar putea trasa liniile generale, daca nu ar fi inca prea devreme ca sa fie intelesi. Sunt de acord ca spui ca nu vor avea grija de ceilalti, dar in alt sens. Primul lucru pe care trebuie sa-l faca un om care vrea sa-i ajute pe ceilalti, e sa fie el echilibrat, sanatos, si abia apoi ajutorul tau va fi la inaltime. Am spus-o in alta parte, in cercul nostru unde traim, suntem ca si soarele din sistemul solar. Daca soarele nu da caldura si lumina, cum poate avea pretentia ca planetele din jur sa aiba tot ce le trebuie? Oamenii au nevoie sa fie intelesi, sa fie acceptati asa cum sunt, sa nu li se impuna adevarul celorlalti. Cand vom ridica o cladire pe fundatie solida, ea va dainui. Cand vom ridica o societate pe adevaruri simple, pe care le simtim profund adevarate, fiecare in sine insusi, atunci societatea nu va mai avea probleme. Fiecare om va sustine societatea prin abilitatile sale naturale.

#636036 (raspuns la: #636021) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Prea frumoasa Zaraza... - de Maxalama la: 01/11/2012 15:16:37
- 'Vad ca tu iei trecutul ca un reper foarte important.' Sigur ca-l iau: este ceace ma defineste, ca suma a tuturor experientelor si invatamintelor, iar in viitor n-am ajuns. :-) Vorba lui Stratan: nu astepta ziua de miine.

- 'Dar daca tocmai asta este problema, ne bazam prea mult pe ce-am invatat in trecut, in loc sa fim atenti la prezent.' Nu, nu cred ca este o problema, dar sint de acord cu tine: trecutul e referinta, prezentul e adaptarea. A fost cit pe ce sa zic ca prezentul e schimbarea... nu cred ca ne putem schimba, putem sa ne adaptam, pe baza a ce stim.

- 'Eu am 47 de ani.' Multi inainte (!) Iti doresc tot binele lumii.

- 'Parerea mea este ca trebuie sa ne reevaluam rezultatele din ultima perioada din intreaga societate...' Hmm, Zaraza, care perioada, care societate ? Nu merge pe ghiceala (!)

- '...si sa ne punem serios problema daca nu trebuie schimbat ceva fundamental. Ca de exemplu eu zic ca trebuie lasati sa experimenteze. Si atat.' Experimentul il definesti ca fundamentul evolutiei unei societati ? Pozitia mea sincera: cred mai mult in normele morale; etica, pentru mine, reprezinta adevaratul ghidaj in efortul de a gasi ce este acceptabil. Am sa ma opun intotdeauana experimentului 'droguri', sau a celui 'omor', sau a celui 'furt', ca sa dau doar trei exemple. Daca nu esti de acord cu mine, si consideri ca sint simplist, nu ma supar, dar, in cazul asta, iti voi cere sa definesti exact aceste experimente de care vorbesti. 'Zoe, fi barbata!'

- 'Iar noi sa nu mai sarim in sus cand gresesc sau sa ii felicitam ca au luat note mari.' In cazul asta de ce sa nu propunem sa nu se mai dea medalii la olimpici, si nici festivitatea de premiere sa nu mai aiba loc...

- 'Am constatat pe propria piele, si ca elev si ca parinte, ce insemnatate au notele. In actualul sistem nu iti arata valoarea elevului, ci capacitatea lui de stocare si obedienta fatza de sistem.' Aha, e posibil, dar asta nu mai este vina parintilor, ca de-aici plecasem, dela greselile pe care le fac 'babacii' in pregatirea odraslelor pentru viata.

- 'Si ei au dreptul sa fie lasati sa isi gaseasca aptitudinile. Oricine e bun la ceva.' Habar ai cita dreptate iti dau (!) Vezi, avem pareri convergente. :-)#636042 (raspuns la: #636030) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Maxalama - de zaraza sc la: 02/11/2012 10:07:07
Ma provoci sa fac afirmatii mai putin "ortodoxe". Dar ce am cautat, mi-am gasit. Cu alte cuvinte, te asteptam... :-))

Cand iti iei solutiile din trecut, sa nu te miri ca ajungi la aceleasi rezultate din trecut. Uite ca nu mai merge ca pana acum! In modul asta ramanem blocati in trecut. Si nici nu poti ajunge asa in viitor... logic. Trecutul e incarcat de greseli, a devenit o frana in loc sa fie un loc de unde sa extragi invataminte. Desi intr-o anumita masura... mai e valabil.

Cum ne-am putea adapta? Ce solutie de adaptare vezi? Indiferent in ce domeniu.

"Care perioada, care societate" - Care vrei tu, ca... ma adaptez!

(poate sare in aer confa, dar e confa mea, nu? o fac praf si gata) Nu am de unde sa stiu ce vrea fiecare sa experimenteze. Dar sunt de acord sa aiba toata libertatea, dar fiind constienti de legile universului: ce dai, aia primesti; nu exista nimic fix, totul e intr-o permanenta miscare. Miscarea are loc de la o extrema la alta, ca un pendul; si altele.

fara medalii si fara premieri: corect, omul nu trebuie sa concureze cu nimeni, fiecare individ e unic si are ceva unic de oferit.

De vina parintilor vorbeam? Eu credeam ca vorbim de indrumarea tinerilor. Toti au participat cu ceva si trebuie sa schimbam tot, nu "pe ici, pe colo, prin partile esentiale".

Fireste ca avem pareri convergente. Nimeni nu seamana cu nimeni, dar intre oricare doi poti gasi puncte comune. Ca si extremele se ating pana la urma.

#636057 (raspuns la: #636042) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Maxalama la: 02/11/2012 15:35:38
Care ti-au fost afirmatiile neortodoxe, ca nu m-am prins ?!

E drept ca 'Zaraza' e unul dintre cintecele mele preferate - obisnuiam sa-l cint impreuna cu fostii colegi dupa ce ne 'afumam' cu bere si vin proaste -, dar tu, Zarazä, ma ucizi cu intentie, cu singe rece... (!)

Cum adica 'trecutul e incarcat de greseli, a devenit o frina'?, trecutul a fost prezent cindva, si daca l-am fi burdusit numai cu greseli n-am mai fi evoluat. [ Ma rog, aici pot fi contrazis de unii care considera ca societatea omeneasca a involuat. Fundamentalistii, de exemplu. ]
Nu exista o solutie a adaptarii, ce-ti veni sa pui o asemenea intrebare ?! Integrarea in prezent - cerinte noi, scari de valori noi, etc - a fiecarui individ depinde in foarte mare masura de 'acumularile' facute in trecut, plus capacitatea de a 'lipi' ce este nou, in sistemul de valori personale. Uite ce cred ca ne deosebeste: tu crezi ca e mai bine sa ignoram ce a fost, si sa incepem a reconstrui pe baza experimentelor; eu consider ca fiecare generatie aduce ineditul in calcul, si-l adauga la ce exista. Daca te-am judecat gresit, te rog sa ma scuzi.
Eram curios sa stiu la ce perioada te referi: 10 ani, 20 de ani... o suta de ani, si ce societate ai in vedere: cea romaneasca, in particular, sau cea omeneasca, in general.
Intre oameni exista, si va exista cit e haul o concurenta acerba, fie ca o recunoastem sau nu, fie ca o sesizam, sau nu. Ca indivizi sintem unici din punct de vedere biologic, in rest... ne incadram in stereotipuri.
Sa ne atingem, Zarazo, sa ne atingem (!) :-)

Ce e aia 'confa' ? Ignoranta, bat-o vina !

[ Sa nu mi-o iei ca o dovada a lipsei de respect, dar voi reveni in Cafenea de-abia peste fo 8 zile, si-atunci iti voi da si replica, daca va fi nevoie. ]
Pina atunci, numa' de bine !
#636071 (raspuns la: #636057) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...