Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Genuflexiuni sau presa pentru picioare mari?


de muscularyou la: 20/11/2012 09:43:37
rezumat: Genuflexiuni sau presa pentru picioare mari?
voteaza:
Care exercitiu este mai eficient pentru hipertrofia musculara a picioarelor - genuflexiunile sau presa pentru picioare? Dezbaterile pe acest subiect sunt foarte des intalnite. Daca ar fi sa privim lucrurile simplificat, aparent ambele miscari sunt oarecum similare si implica cam aceleasi grupe de muschi. Astfel pot aparea afirmatii precum ca, spre exemplu, presa pentru picioare este mai eficienta pentru ca permite lucrul cu o greutate mai mare ca in genuflexiuni; sau ca genuflexiunile sunt mai eficiente pentru ca implica in lucru mai multi muschi (stabilizatori), etc.
Dar sa revenim la intrebarea noastra – daca scopul e in primul rand hipertrofia musculara, care e diferenta intre aceste doua exercitii?
Evident, se vor gasi adepti “hardcore” care vor afirma ca fara genuflexiuni nu exista picioare mari, ca acest exercitiu implica mai multi muschi decat presa, ca genuflexiunile ridica nivelul hormonului de crestere in organism s.a.m.d. Insa afirmatiile de genul acestora – care spun ca doar cu genuflexiuni e posibila o crestere a picioarelor sau a puterii acestora – sunt oarecum incomplete. Cresterea muschiului e datorata tensiunii progresive create de acesta, si muschiului ii este absolut indiferent cu care exercitiu este obtinuta aceasta tensiune.
La fel unele afirmatii ale persoanelor din “echipa adversa” care spun ca presa este un exercitiu mai sigur, si ca acesta este mai usor pentru coloana – nu sunt mereu corecte; executat incorect – impinsul in presa pentru picioare poate duce la consecinte destul de serioase.
De ce atunci genuflexiunile au capatat asa o popularitate? Poate din cauza ca inainte de aparitia gamei vaste de aparate pentru fitness, la inceputul dezvoltarii acestui sport – acesta era cam unicul exercitiu complex pentru picioare…. Ceea ce nu inseamna ca genuflexiunile nu sunt un exercitiu excelent. Cu ajutorul acestuia poate fi obtinuta o crestere a puterii si masei musculare considerabile, dar acest exercitiu nu e cel mai potrivit pentru fiecare.
Genuflexiunile sunt obligatorii doar pentru powerlifteri deoarece aceasta e una din probe, si pentru atletii olimpici – unde acesta joaca rolul unui exercitiu primar de asistenta.
Sunt persoane care au o constitutie datorita careia genuflexiunile nu sunt exercitiul cel mai comod pentru ei. De obicei acestea sunt persoanele care au femurul foarte lung si care vor tinde sa stea prea aplecati inainte in pozitia de jos, astfel partea inferioara a spatelui fiind cea care va ceda prima, cu mult inainte ca picioarele sa obtina stimulul necesar. Iar daca acestia vor incerca sa mentina totusi spatele cat mai vertical, vor fi nevoiti sa deplaseze genunchii inainte – ceea ce va crea o tensiune sporita in acestia si o eventuala posibila trauma.
Astfel unei persoane care are o constitutie nefavorabila pentru genuflexiuni ii va fi foarte greu, daca nu imposibil, sa progreseza eficient in greutatile de lucru a aceastui exercitiu. Ceea ce face ca genuflexiunile sa fie un exercitiu nepotrivit pentru ei. Daca din contra, cineva se simte foarte comod din punct de vedere biomecanic facand genuflexiunile – si aceasta ii permite progresarea greutatilor de lucru, acesta este exercitiul potrivit pentru ei.
Presa pentru picioare poate fi o alegere buna pentru cei care au constitutia nepotrivita pentru genuflexiuni. Aceast exercitiu, executat corect, permite eliminarea tensiunii asupra partii inferioare a coloanei. Aici totusi merita de atras atentie sporita la tehnica de executie a exercitiului, doarece cu o flexibilitate redusa sau in cazul coborarii greutatii prea jos, e posibila rotunjirea spatelui ceea ce poate duce la o hernie de disc. Presa executata cu fiecare picior separat exclude rotunjirea spatelui, ceea ce face ca aceasta miscare sa fie cea mai sigura din punctul asta de vedere.
Ceea ce tine de executarea presei cu ambele picioare, recomandarile generale sunt: pozitionarea in asa fel incat atat spatele cat si partea superioara a feselor sa fie lipite de “scaun” pe parcursul miscarii, greutatea sa se coboare pana cand unghiul dintre femur si gamba va fi de cel putin 90 de grade. Pozitionarea talpilor in partea de sus a platformei va pune accent preponderent pe fesieri si partea posterioara a picioarelor, iar pozitionarea lor in partea de jos – preponderent pe cea anterioara. Daca talpile sunt mai departate una de cealalta - accent se va pune mai mult si pe partea interioara a coapselor - pe muschii aductori; si respectiv, o pozitionarea a talpilor aproape una de alta - va deplasa accentul pe partile laterale ale cvadricepsului.
In concluzie, consider ca genuflexiunile sunt un exercitiu minunat atat pentru picioare, cat si pentru intregul organism in general. Cu acesta se poate obtine o crestere in forta si hipertrofie excelenta in cazul in care biomecanica pentru aceasta miscare e de partea voastra. Dar, la fel si presa pentru picioare, nu este cu nimic mai inferioara pentru hipertrofia muschilor picioarelor.

http://muscularyou.blogspot.com/2012/10/genuflexiuni-sau-presa-pentru-picioare.html
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (3):


raspuns: - de 1brasovean la: 23/11/2012 12:17:17
da.
#636396 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
domnu' musculosu - de RSI la: 23/11/2012 12:37:56
presa nu-i pentru picioare, ci doar e scrisa cu picioarele! ;)
#636399 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
de muscularyou la: 11/20/2012 09:43 - de om la: 28/11/2012 17:51:00 Modificat la: 28/11/2012 17:52:53
ce sa mai zic amu'?
tu centrezi, tu dai cu capu' :)

totusi nu pot lasa nesanctionat un astfel de titlu: am picior mare ...46! ...ptiu drace, amu' stiu de la ce mi se trage, adicatelea de la impins:)))

PS: o hipertrofie musculara nu-i musai legata de un picior...pardon, masa musculara mare ;)
#636502 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...